Live Bliksemontladingen

De teller in het icoon met het onweersbuitje geeft live het actuele aantal bliksemontladingen uit onze regio weer. De dekking ligt in een vierkant om Nederland en België, waardoor er ook data van rondom Parijs, op de Noordzee en uit een deel van Duitsland wordt weergegeven.

Ontladingen

De ontladingen kun je terugvinden op de Google Maps kaart onderaan de pagina. Deze worden nog niet live bijgewerkt, voor de meest actuele ontladingen ververs je de pagina. De iconen op de kaart lopen in kleur van Geel naar Rood, waarbij Geel een 'nieuwe' ontlading is en Rood een 'oude'.

Geluid

De teller maakt geluid als het aantal bliksemontladingen verhoogt. Dus, bij een update van 0 naar 1 hoor je geluid. Je kunt dit uitschakelen met het luidspreker icoontje in de balk hierboven.

Data © Blitzortung.org / Lightningmaps.org
nl
StormTrack Beta
Inloggen
Heb je nog geen account? Dan kun je er hier eentje aanmaken!
De Bilt

Geen onweer in de buurt
Nu Live

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Garfield, MT; McCone, MT.

1 Jun 2020 11:17:04

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Fallon, MT.

1 Jun 2020 11:17:04

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Carter, MT.

1 Jun 2020 11:17:04

De kaart Den Helder - Sneeuwval
KNMI Expertpluim
is bijgewerkt.

1 Jun 2020 10:59:19

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Hickory, MO; Dallas, MO; Laclede, MO; Polk, MO.

1 Jun 2020 09:14:21

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Howell, MO; Douglas, MO.

1 Jun 2020 09:14:21

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Dent, MO; Texas, MO.

1 Jun 2020 09:14:21

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Wright, MO.

1 Jun 2020 09:14:21

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Lawrence, AR; Independence, AR; Sharp, AR.

1 Jun 2020 09:14:21

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Lawrence, AR; Independence, AR; Jackson, AR; Sharp, AR.

1 Jun 2020 09:14:21

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Pima, AZ.

1 Jun 2020 07:44:49

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Weston, WY; Pennington, SD; Custer, SD.

1 Jun 2020 07:44:49

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Santa Cruz, AZ.

1 Jun 2020 07:44:48

De kaart T850 pluim Brussel is bijgewerkt.

1 Jun 2020 06:59:23

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Perkins, SD.

1 Jun 2020 05:11:23
Actueel
1 / 4

Fotowedstrijd Lente

Fototopic Twitter

Het laatste via @onweeronline

Lente discussietopic

Uitslag Winterwedstrijd

Proficiat winnaars!

×
Kies een plaats
Beschikbare Plaatsen:
×
Welke meldingen wil je ontvangen?

Je kunt hieronder aangeven welke notificaties je wil ontvangen in 'Nu Live'. Standaard ontvang je alle notificaties, wil je een bepaald type melding niet langer ontvangen? Vink dan het vinkje uit. Je keuze wordt automatisch opgeslagen.

×
Nu Live
Check de nieuwste video's!

Neerslagradar

Meld het weer bij jou!


Zonnig

Licht bewolkt

Half bewolkt

Zwaar bewolkt

Lichte regen

Regen

Zware regen

Onweer

Lichte sneeuw

Sneeuw

Hagel

Mist

Dichte mist

Zeer dichte mist

Storm

IJzel
Naam:
<klik hier>

Plaats:
<klik hier>


Waarschuwingen KNMI

Momenteel online

Website: 235 bezoekers
Forum: 3481 bezoekers

Weerradars

KNMI Temperatuur
Weerkaart KNMI Temperatuur

De Bilt - 3luik
KNMI Expertpluim

Weerkaart De Bilt - 3luik<br />KNMI Expertpluim

KNMI klassieke pluim
Weerkaart KNMI klassieke pluim

Meteo encyclopedie: Wat betekent Lahar?

Lahar

is een modderstroom van vulkanoclastisch materiaal (vulkanische as, puimsteen en brokken gesmolten of gestolde lava) die ontstaat als bij een vulkaan de uitgestoten tefra in contact komt met stromend water. Een lahar kan ontstaan wanneer een pyroclastische stroom op een rivier stuit, een kratermeer leeg loopt, maar ook na afloop van een uitbarsting, als een op een helling afgezette laag tefra door regen verzadigd raakt en van de helling af beweegt.

Ontstaan van lahars

De grote hoeveelheid pyroclastisch materiaal die bij een vulkaanuitbarsting de atmosfeer in geblazen wordt kan voor de vorming van wolken en stortregens zorgen. Als tefra (met name aslagen) afkomstig van de vulkaanuitbarsting vermengd worden met regenwater ontstaan langs de flanken van de vulkaan lahars. Bij een door sneeuw of gletsjers bedekte vulkaan kunnen sneeuw of ijs, door de warmte die vrijkomt bij een uitbarsting, smelten. De grote hoeveelheid vrijgekomen water die zo ontstaat kan in aanraking komen met pyroclastisch materiaal en lahars vormen.

Lahars hoeven niet per definitie dichtbij een vulkaan te ontstaan. Een modderstroom die ongeconsolideerd vulkanisch materiaal op kilometers afstand van de vulkaan bevat, wordt ook een lahar genoemd.

Bij onderzeese uitbarstingen van vulkanen ontstaan vergelijkbare massabewegingen. Deze worden debris flows genoemd.

Effecten van lahars

De snelheid van een lahar (tot meer dan 100 km/u) kan voldoende zijn om complete bossen, wijken en dorpen te vernietigen.

De vulkaan Gunung Kelud in Oost-Java, is de vulkaan waar de term lahar voor het eerst is beschreven. De Kelud was berucht door de overstromingen van zijn kratermeer. De uitbarsting van 1000 n.Chr. is de eerste uitbarsting in de hele Indonesische archipel die historisch is beschreven. De uitbarsting van 1586 veroorzaakte meer dan 10.000 slachtoffers.

De lahars van 1919 bereikten een afstand van 38 kilometer. Er werden honderd dorpen vernietigd. In totaal vielen er 5.160 slachtoffers. Na deze gebeurtenis werd de Vulkanologische Dienst van Indonesië opgericht. De eerste opdracht was het draineren van het kratermeer van de Kelud. Dit werd gedaan door het bouwen van een tunnelsysteem, dat in 1926 gereed kwam. Het volume van het kratermeer daalde van 78 miljoen m³ voor 1875, 40 miljoen m³ daarna, tot slechts 2 miljoen m³ na de drainage.

Bij de uitbarsting van de Nevado del Ruiz vulkaan in Colombia op 13 november 1985 vielen meer dan 23.000 doden door lahars, het op twee na hoogste dodental als gevolg van vulkanische activiteit van de twintigste eeuw. De tot acht meter hoge modderstroom bereikte de 74 km verderopgelegen stad Armero tweeënhalf uur na de uitbarsting.

Bij de uitbarsting van de Pinatubo in 1991, ontstonden ook enorme lahars die de omliggende dorpen wegvaagden. Aanvankelijk leek het aantal slachtoffers van deze totaal onverwachte uitbarsting nog mee te vallen. Door de grootschalige evacuaties waren de meeste dorpelingen al ver verwijderd. De hete modderstromen verrasten dorpen op tientallen kilometers afstand echter volkomen.

Spoorwegongeval
In Nieuw-Zeeland veroorzaakte een lahar een spoorwegongeval als gevolg van het instorten van de Tangiwai spoorbrug. De trein met 285 passagiers die op kerstavond 24 december 1953 enkele minuten na het passeren van de modderstroom over de brug reed, stortte in de Whangaehu rivier. Bij dit grootste spoorwegongeval ooit in Nieuw-Zeeland vielen 151 doden, van wie er 20 nooit gevonden zijn. Vermoed wordt dat ze honderd kilometer stroomafwaarts in zee terecht zijn gekomen. Nader onderzoek aan de pijlers van de brug wees uit dat eerdere lahars, teruggaand tot 1925, de brug al verzwakt hadden.

De oorzaak van de lahar was het doorbreken van een natuurlijke dam van vulkanische as langs het kratermeer op de top van Mount Ruapehu. De modderstroom werd hierbij dus niet direct veroorzaakt door een enkele vulkaanuitbarsting.

Naamgeving
Het woord lahar komt uit het Javaans en betekent "lava". Strikt genomen is dit geen juiste benaming, omdat lava gesmolten gesteente aan het aardoppervlak is. De term is afkomstig uit de omgeving van de vulkaan Gunung Kelud in Oost-Java. Het begrip is zowel van toepassing van een hete mengeling van modder en gesteente (als het water is verhit door een uitbarsting) als ook een koude stroom, wanneer de lahar wordt veroorzaakt door de regen.

Bron: wikipedia – de vrije encyclopedie

« Encyclopedie overzicht

Donkergekleurde lahar vanaf Mount St. Helens in maart 1982.Bron: Wikipedia Donkergekleurde lahar vanaf Mount St. Helens in maart 1982.Bron: Wikipedia 16 m dikke lahar bij de Kelud in 1901. Bron: Wikipedia 16 m dikke lahar bij de Kelud in 1901. Bron: Wikipedia