Live Bliksemontladingen

De teller in het icoon met het onweersbuitje geeft live het actuele aantal bliksemontladingen uit onze regio weer. De dekking ligt in een vierkant om Nederland en België, waardoor er ook data van rondom Parijs, op de Noordzee en uit een deel van Duitsland wordt weergegeven.

Ontladingen

De ontladingen kun je terugvinden op de Google Maps kaart onderaan de pagina. Deze worden nog niet live bijgewerkt, voor de meest actuele ontladingen ververs je de pagina. De iconen op de kaart lopen in kleur van Geel naar Rood, waarbij Geel een 'nieuwe' ontlading is en Rood een 'oude'.

Geluid

De teller maakt geluid als het aantal bliksemontladingen verhoogt. Dus, bij een update van 0 naar 1 hoor je geluid. Je kunt dit uitschakelen met het luidspreker icoontje in de balk hierboven.

Data © Blitzortung.org / Lightningmaps.org
nl
StormTrack Beta
Inloggen
Heb je nog geen account? Dan kun je er hier eentje aanmaken!
De Bilt

Geen onweer in de buurt
Nu Live

De kaart De Bilt - Bewolking
KNMI Expertpluim
is bijgewerkt.

30 May 2020 18:59:46

De kaart De Bilt - 6luik
KNMI Expertpluim
is bijgewerkt.

30 May 2020 18:59:46

De kaart T850 pluim De Bilt is bijgewerkt.

30 May 2020 18:59:46

De kaart KNMI klassieke pluim is bijgewerkt.

30 May 2020 18:59:45

De kaart Vlissingen - Dauwpunt
KNMI Expertpluim
is bijgewerkt.

30 May 2020 18:59:45

De kaart Vlissingen - CAPE/Onweer
KNMI Expertpluim
is bijgewerkt.

30 May 2020 18:59:45

De kaart Vlissingen - Windstoten
KNMI Expertpluim
is bijgewerkt.

30 May 2020 18:59:44

De kaart Vlissingen - Sneeuwval
KNMI Expertpluim
is bijgewerkt.

30 May 2020 18:59:44

De kaart Vlissingen - Neerslag
KNMI Expertpluim
is bijgewerkt.

30 May 2020 18:59:44

De kaart Vlissingen - Temperatuur
KNMI Expertpluim
is bijgewerkt.

30 May 2020 18:59:43

De kaart Twente - Dauwpunt
KNMI Expertpluim
is bijgewerkt.

30 May 2020 18:59:43

De kaart Twente - CAPE/Onweer
KNMI Expertpluim
is bijgewerkt.

30 May 2020 18:59:43

De kaart Twente - Windstoten
KNMI Expertpluim
is bijgewerkt.

30 May 2020 18:59:42

De kaart Twente - Sneeuwval
KNMI Expertpluim
is bijgewerkt.

30 May 2020 18:59:42

De kaart Twente - Neerslag
KNMI Expertpluim
is bijgewerkt.

30 May 2020 18:59:42
Actueel
1 / 4

Lente discussietopic

Fotowedstrijd Lente

Uitslag Winterwedstrijd

Proficiat winnaars!

Fototopic Twitter

Het laatste via @onweeronline

×
Kies een plaats
Beschikbare Plaatsen:
×
Welke meldingen wil je ontvangen?

Je kunt hieronder aangeven welke notificaties je wil ontvangen in 'Nu Live'. Standaard ontvang je alle notificaties, wil je een bepaald type melding niet langer ontvangen? Vink dan het vinkje uit. Je keuze wordt automatisch opgeslagen.

×
Nu Live
Check de nieuwste video's!

Neerslagradar

Meld het weer bij jou!


Zonnig

Licht bewolkt

Half bewolkt

Zwaar bewolkt

Lichte regen

Regen

Zware regen

Onweer

Lichte sneeuw

Sneeuw

Hagel

Mist

Dichte mist

Zeer dichte mist

Storm

IJzel
Naam:
<klik hier>

Plaats:
<klik hier>


Waarschuwingen KNMI

Momenteel online

Website: 212 bezoekers
Forum: 3304 bezoekers

Weerradars

KNMI Temperatuur
Weerkaart KNMI Temperatuur

De Bilt - 3luik
KNMI Expertpluim

Weerkaart De Bilt - 3luik<br />KNMI Expertpluim

KNMI klassieke pluim
Weerkaart KNMI klassieke pluim

Meteo encyclopedie: Wat betekent Mistral?

Mistral

is een krachtige noordelijke wind in Oost-Frankrijk. Hij is het bekendste voorbeeld van een versnelde wind. De mistral ontstaat wanneer zich, gewoonlijk in het winterhalfjaar, een gebied van lage luchtdruk boven de Golf van Genua bevindt, de Genuadepressie.

Etymologie
Bij de Romeinen dwong deze wind zoveel ontzag af dat ze hem "magistralis" (meesterlijk) noemden. De naam "mistral" is afkomstig uit het (Zuid-Franse) dialect langue d'oc van de Provençaalse taal en betekent "meesterlijk". De wind wordt in het Occitaans "mistrau", in het Catalaans "mestral", in het Castiliaans "maestral" en in het Italiaans en Corsicaans "maestrale" genoemd.

Kenmerken
De bijzonder krachtige noorden- tot noordwestenwind, door sommige auteurs mistral général genoemd, kan windkracht 9 (stormkracht) bereiken en waait vaak in het dal van de Rhône in Zuid-Frankrijk. Soms wordt zelfs windkracht 10 of 11 bereikt met gemiddelde snelheden van meer dan 100 kilometer per uur en windstoten van 150 kilometer per uur.

Op de Mont Ventoux, een berg in de Vaucluse, kan de mistral zelfs windsnelheden tot 250 kilometer per uur halen.

De koude wind steekt op wanneer koude uit de poolstreken afkomstige lucht ver zuidwaarts Europa in wordt geblazen. Deze lucht wordt feitelijk naar het zuiden gezogen. Omdat het water van de Golf van Genua veel warmer is, stijgt de warmere lucht boven die Golf op. Die stijgende lucht veroorzaakt het ontstaan van een actief lagedrukgebied, het Genua-laag. Dit vergroot de bestaande luchtdrukverschillen waardoor het harder gaat waaien.

De lucht wordt tussen de bergwanden in het nauwe dal van de Rhône geperst, waar een extra versnelling optreedt. De wind neemt dus nog meer toe en kan enkele dagen aanhouden. Overdag is de wind meestal sterker dan 's nachts, omdat de temperatuurverschillen tussen de Rhônevallei en de Middellandse Zee onder invloed van de zon dan het grootst zijn. Dat is echter niet altijd het geval: afhankelijk van de weersomstandigheden kan de mistral soms ook 's nachts stevig blijven waaien. Op de schilder Vincent van Gogh maakte de nachtelijke mistral tijdens zijn verblijf in Frankrijk zoveel indruk dat hij dacht dat die wind juist 's nachts het sterkst was.

Tijdens de mistral is het in het Rhônedal meestal onbewolkt, maar als de koude lucht tot boven het warme water van de Middellandse Zee komt, ontstaan daar buien.

Lokaal optredende koude valwinden langs de hellingen van de Rhônevallei hebben een borakarakter en worden ter onderscheiding van de versnelde wind wel mistral local genoemd.

Invloed op mens en economie
In Frankrijk is de mistral een begrip en wordt er zelfs in de bouw en bij aanplant van bomen en gewassen rekening mee gehouden. Veel cipressen zijn zodanig geplaatst dat ze bescherming bieden tegen deze koude wind.

De versnelde wind brengt vaak groot ongemak met zich mee en kan zelfs leiden tot dodelijke ongevallen. Voor rivierschepen is het ondoenlijk om tijdens mistral de Rhône op te varen, terwijl tijdens zeer zware mistral zelfs het verkeer van zeeschepen in de Zuid-Franse havens wordt gestoord. Het komt meermalen per jaar voor dat de mistral boven de Middellandse Zee doorslaat tot aan de Algerijnse kust of tot in het Kanaal van Malta. Door de extreem hoge windsnelheden kunnen golfhoogten voorkomen van meer dan tien meter. In een dergelijke situatie is de chemicaliëntanker Maassluis van rederij Nedlloyd op 15 februari 1989 vergaan bij Kaap Skikda. Ook psychisch en fysiek heeft de mistral, evenals bijvoorbeeld elders de sirocco, op vrij veel mensen een ongunstige invloed.

Frequentie
In de Franse weerberichten wordt de mistral vaak vermeld. Als daar die koude wind waait, is het ook in Noordwest-Europa meestal guur met buien en voor de tijd van het jaar lage temperaturen. Men pleegt ook noordelijke winden van aanzienlijk geringere kracht mistral te noemen en het is daardoor niet goed mogelijk precies aan te geven hoe frequent het verschijnsel is.

Bron: wikipedia - de vrije encyclopedie

« Encyclopedie overzicht

mistral. Bron: Wikipedia mistral. Bron: Wikipedia Door de mistral gebogen kurkeik. Bron: Wikipedia Door de mistral gebogen kurkeik. Bron: Wikipedia Mistral bij de Frioul-archipel. Bron: Wikipedia Mistral bij de Frioul-archipel. Bron: Wikipedia