Live Bliksemontladingen

De teller in het icoon met het onweersbuitje geeft live het actuele aantal bliksemontladingen uit onze regio weer. De dekking ligt in een vierkant om Nederland en België, waardoor er ook data van rondom Parijs, op de Noordzee en uit een deel van Duitsland wordt weergegeven.

Ontladingen

De ontladingen kun je terugvinden op de Google Maps kaart onderaan de pagina. Deze worden nog niet live bijgewerkt, voor de meest actuele ontladingen ververs je de pagina. De iconen op de kaart lopen in kleur van Geel naar Rood, waarbij Geel een 'nieuwe' ontlading is en Rood een 'oude'.

Geluid

De teller maakt geluid als het aantal bliksemontladingen verhoogt. Dus, bij een update van 0 naar 1 hoor je geluid. Je kunt dit uitschakelen met het luidspreker icoontje in de balk hierboven.

Data © Blitzortung.org / Lightningmaps.org
nl
StormTrack Beta
Inloggen
Heb je nog geen account? Dan kun je er hier eentje aanmaken!
De Bilt

Geen onweer in de buurt
Nu Live

De temperatuur bij Mont rigi is onder het vriespunt gekomen met voldoende luchtvochtigheid. Er is kans op gladheid in deze regio!

24 Jan 2021 11:10:32

De kaart De Bilt - Bewolking
KNMI Expertpluim
is bijgewerkt.

24 Jan 2021 10:59:32

De kaart KNMI klassieke pluim is bijgewerkt.

24 Jan 2021 10:59:31

De kaart Vlissingen - Windstoten
KNMI Expertpluim
is bijgewerkt.

24 Jan 2021 10:59:31

De kaart Twente - CAPE/Onweer
KNMI Expertpluim
is bijgewerkt.

24 Jan 2021 10:59:29

De kaart Twente - Temperatuur
KNMI Expertpluim
is bijgewerkt.

24 Jan 2021 10:59:28

De kaart Schiphol - Temperatuur
KNMI Expertpluim
is bijgewerkt.

24 Jan 2021 10:59:27

De kaart Maastricht - Windstoten
KNMI Expertpluim
is bijgewerkt.

24 Jan 2021 10:59:26

De kaart Maastricht - Neerslag
KNMI Expertpluim
is bijgewerkt.

24 Jan 2021 10:59:26

De kaart Leeuwarden - Dauwpunt
KNMI Expertpluim
is bijgewerkt.

24 Jan 2021 10:59:25

De kaart Leeuwarden - CAPE/Onweer
KNMI Expertpluim
is bijgewerkt.

24 Jan 2021 10:59:25

De kaart Leeuwarden - Windstoten
KNMI Expertpluim
is bijgewerkt.

24 Jan 2021 10:59:25

De kaart Leeuwarden - Temperatuur
KNMI Expertpluim
is bijgewerkt.

24 Jan 2021 10:59:24

De kaart Groningen - Dauwpunt
KNMI Expertpluim
is bijgewerkt.

24 Jan 2021 10:59:24

De kaart Groningen - Sneeuwval
KNMI Expertpluim
is bijgewerkt.

24 Jan 2021 10:59:24
Actueel
1 / 4

Winter discussietopic

Op naar nieuwe sneeuwkansen?

Fototopic Twitter

Het laatste via @onweeronline

Fotowedstrijd Winter

Stuur jouw foto in en win!

Voorspel de winter!

Hoeveel vorst? Hoeveel sneeuw?

×
Kies een plaats
Beschikbare Plaatsen:
×
Welke meldingen wil je ontvangen?

Je kunt hieronder aangeven welke notificaties je wil ontvangen in 'Nu Live'. Standaard ontvang je alle notificaties, wil je een bepaald type melding niet langer ontvangen? Vink dan het vinkje uit. Je keuze wordt automatisch opgeslagen.

×
Nu Live
Waarschuwing voor: LimburgGladheid, Winterse neerslag en/of IJzel »
Check de nieuwste video's!

O-O Winter stoplicht

Neerslagradar

Meld het weer bij jou!


Zonnig

Licht bewolkt

Half bewolkt

Zwaar bewolkt

Lichte regen

Regen

Zware regen

Onweer

Lichte sneeuw

Sneeuw

Hagel

Mist

Dichte mist

Zeer dichte mist

Storm

IJzel
Naam:
<klik hier>

Plaats:
<klik hier>


Waarschuwingen KNMI

Momenteel online

Website: 327 bezoekers
Forum: 1605 bezoekers

Weerradars

KNMI Temperatuur
Weerkaart KNMI Temperatuur

De Bilt - 3luik
KNMI Expertpluim

Weerkaart De Bilt - 3luik<br />KNMI Expertpluim

KNMI klassieke pluim
Weerkaart KNMI klassieke pluim

Meteo encyclopedie: Wat betekent Nova Zembla-effect?

Nova Zembla-effect

Dit effect is een polaire luchtspiegeling veroorzaakt door sterke lichtbreking van zonlicht tussen luchtlagen met snel veranderende temperatuur (thermoclines). Het Nova Zembla-effect wekt de indruk dat de zon eerder opkomt dan astronomisch mogelijk is, door afbuiging van het zonlicht. Afhankelijk van de temperaturen in de atmosfeer verschijnt de zon als een lijn of rechthoek van platte zandloperfiguurtjes. Om de zon ogenschijnlijk 5 graden op te tillen is er een inversielaag nodig van ten minste 400 kilometer. De sterkte van de afbuiging hangt af van de temperatuurgradiënt.

Gerrit de Veer, die deelnam aan Willem Barentsz' mislukte derde poolexpeditie beschreef het Nova Zembla-effect in zijn dagboek als eerste op 24 januari 1597, toen de zon in de poolwinter van Nova Zembla twee weken eerder dan verwacht voor het eerst weer opkwam. De Duitse astronoom en wiskundige Johannes Kepler verklaarde het effect al in 1604 met lichtbreking.

Verklaring
Het Nova Zembla-effect is een van de drie door de Canadese professor Waldemar H. Lehn onderscheiden arctische luchtspiegelingen (de andere twee zijn het hillingar-effect en het hafgerdingar-effect) die worden veroorzaakt door grote breking van het daglicht tussen atmosferische thermoclines. Het verschijnsel treedt zowel in de Arctis (noordpoolgebied) als de Antarctis (zuidpoolgebied) op.

Het Nova Zembla-effect geeft de illusie dat de zon opkomt voor het moment dat ze (astronomisch gesproken) eigenlijk zou moeten opkomen. Afhankelijk van de meteorologische situatie, zal het effect de zon laten zien als een lijn of een vierkant, bestaande uit afgevlakte zandloperfiguren.

De luchtspiegeling wordt veroorzaakt doordat licht meervoudig wordt gereflecteerd doordat zonnestralen worden afgebogen als gevolg van een inversielaag. Deze inversielaag zorgt ervoor dat bij helder weer de koudere lucht aan het aardoppervlak als lens fungeert en de zonnestralen zo als het ware naar zich toetrekt. Dit gebeurt alleen als de inversielaag een dikte van ten minste 400 kilometer heeft en hangt af van de temperatuurgradiënt van de inversielaag. Het zonlicht moet over ten minste 400 kilometer naar beneden afbuigen naar dezelfde kromming als de aarde om zo een stijging van 5 graden te krijgen, waardoor de zon kan worden gezien.

Ontdekking
De eerste persoon die het verschijnsel waarnam en beschreef (op Nova Zembla, vandaar de naam) was notariszoon en scheepstimmerman Gerrit de Veer, een lid van de expeditie van Willem Barentsz naar het poolgebied. Hij nam samen met Jacob van Heemskerck de rand van de zon waar op 24 januari 1597, twee weken te vroeg volgens Barentsz (op basis van astronomische berekeningen). De mannen werden echter bij thuiskomst niet geloofd en ze raakten met Robbert Robbertsz. le Canu in een heftig conflict. Ze zouden de verouderde juliaanse kalender hebben gebruikt die 10 dagen achterliep op de in 1582 ingevoerde gregoriaanse kalender. Het verschijnsel werd opnieuw (in lichtere mate) gezien door Shackleton tijdens zijn expeditie naar de zuidpool in 1915. De Canadees Waldemar H. Lehn was in 1979 een van de eersten die door berekening het zonsbeeld konden reproduceren. De Groningse natuurkundige Siebren van der Werf geeft een uitgebreid overzicht van de geschiedenis en natuurkundige verklaring van het Nova Zembla-effect in zijn boek.

Bron: wikipedia - de vrije encyclopedie

« Encyclopedie overzicht

Het Nova Zembla-effect: een vervormd zonsbeeld door luchtspiegeling. Bron: Wikipedia Het Nova Zembla-effect: een vervormd zonsbeeld door luchtspiegeling. Bron: Wikipedia