Live Bliksemontladingen

De teller in het icoon met het onweersbuitje geeft live het actuele aantal bliksemontladingen uit onze regio weer. De dekking ligt in een vierkant om Nederland en België, waardoor er ook data van rondom Parijs, op de Noordzee en uit een deel van Duitsland wordt weergegeven.

Ontladingen

De ontladingen kun je terugvinden op de Google Maps kaart onderaan de pagina. Deze worden nog niet live bijgewerkt, voor de meest actuele ontladingen ververs je de pagina. De iconen op de kaart lopen in kleur van Geel naar Rood, waarbij Geel een 'nieuwe' ontlading is en Rood een 'oude'.

Geluid

De teller maakt geluid als het aantal bliksemontladingen verhoogt. Dus, bij een update van 0 naar 1 hoor je geluid. Je kunt dit uitschakelen met het luidspreker icoontje in de balk hierboven.

Data © Blitzortung.org / Lightningmaps.org
nl
StormTrack Beta
Inloggen
Heb je nog geen account? Dan kun je er hier eentje aanmaken!
De Bilt

Geen onweer in de buurt
Nu Live

De kaart Vlissingen - CAPE/Onweer
KNMI Expertpluim
is bijgewerkt.

24 Jan 2021 08:59:28

De kaart Vlissingen - Temperatuur
KNMI Expertpluim
is bijgewerkt.

24 Jan 2021 08:59:27

De kaart Twente - Dauwpunt
KNMI Expertpluim
is bijgewerkt.

24 Jan 2021 08:59:27

De kaart Twente - Neerslag
KNMI Expertpluim
is bijgewerkt.

24 Jan 2021 08:59:26

De kaart Schiphol - Windstoten
KNMI Expertpluim
is bijgewerkt.

24 Jan 2021 08:59:25

De kaart Schiphol - Sneeuwval
KNMI Expertpluim
is bijgewerkt.

24 Jan 2021 08:59:24

De kaart Maastricht - Dauwpunt
KNMI Expertpluim
is bijgewerkt.

24 Jan 2021 08:59:24

De kaart Maastricht - CAPE/Onweer
KNMI Expertpluim
is bijgewerkt.

24 Jan 2021 08:59:23

De kaart Maastricht - Sneeuwval
KNMI Expertpluim
is bijgewerkt.

24 Jan 2021 08:59:23

De kaart Maastricht - Temperatuur
KNMI Expertpluim
is bijgewerkt.

24 Jan 2021 08:59:22

De kaart Leeuwarden - Sneeuwval
KNMI Expertpluim
is bijgewerkt.

24 Jan 2021 08:59:22

De kaart Leeuwarden - Neerslag
KNMI Expertpluim
is bijgewerkt.

24 Jan 2021 08:59:21

De kaart Groningen - Windstoten
KNMI Expertpluim
is bijgewerkt.

24 Jan 2021 08:59:21

De kaart Groningen - Temperatuur
KNMI Expertpluim
is bijgewerkt.

24 Jan 2021 08:59:20

De kaart De Bilt - Windrichting
KNMI Expertpluim
is bijgewerkt.

24 Jan 2021 08:59:20
Actueel
1 / 4

Fotowedstrijd Winter

Stuur jouw foto in en win!

Voorspel de winter!

Hoeveel vorst? Hoeveel sneeuw?

Fototopic Twitter

Het laatste via @onweeronline

Winter discussietopic

Op naar nieuwe sneeuwkansen?

×
Kies een plaats
Beschikbare Plaatsen:
×
Welke meldingen wil je ontvangen?

Je kunt hieronder aangeven welke notificaties je wil ontvangen in 'Nu Live'. Standaard ontvang je alle notificaties, wil je een bepaald type melding niet langer ontvangen? Vink dan het vinkje uit. Je keuze wordt automatisch opgeslagen.

×
Nu Live
Waarschuwing voor: Drenthe, Flevoland, Friesland, Gelderland, Groningen, Limburg, Noord-Brabant, Noord-Holland, Overijssel, Utrecht, Zeeland, Zuid-HollandGladheid, Winterse neerslag en/of IJzel »
Check de nieuwste video's!

O-O Winter stoplicht

Neerslagradar

Meld het weer bij jou!


Zonnig

Licht bewolkt

Half bewolkt

Zwaar bewolkt

Lichte regen

Regen

Zware regen

Onweer

Lichte sneeuw

Sneeuw

Hagel

Mist

Dichte mist

Zeer dichte mist

Storm

IJzel
Naam:
<klik hier>

Plaats:
<klik hier>


Waarschuwingen KNMI

Momenteel online

Website: 337 bezoekers
Forum: 1539 bezoekers

Weerradars

KNMI Temperatuur
Weerkaart KNMI Temperatuur

De Bilt - 3luik
KNMI Expertpluim

Weerkaart De Bilt - 3luik<br />KNMI Expertpluim

KNMI klassieke pluim
Weerkaart KNMI klassieke pluim

Meteo encyclopedie: Wat betekent Oortwolk?

Oortwolk

Deze objecten bestaan waarschijnlijk grotendeels uit steen en ijs en bevinden zich op een afstand van ongeveer 3.000 tot 100.000 astronomische eenheden (AE). Dat betekent dat, als andere sterren ook zo'n wolk hebben, de wolken van nabijgelegen sterren in elkaar overlopen.

Structuur en compositie

Men denkt dat de Oortwolk een ruimte in beslag neemt van 2.000-5.000 AE tot wel 50.000 AE van de Zon. Volgens sommige schattingen zou de Oortwolk pas eindigen bij ongeveer 100.000 tot 200.000 AE. De Oortwolk kan worden onderverdeeld in de ronde buitenste Oortwolk van 20.000 tot 50.000 AE en een donut-vormige binnenste Oortwolk van 2.000 tot 20.000 AE. De buitenste Oortwolk is door de grote afstand slechts weinig met de Zon verbonden.

Men denkt dat de buitenste Oortwolk bestaat uit enkele biljoenen objecten die groter zijn dan een kilometer. Daarvan zijn er vele miljarden groter dan twintig kilometer. Deze objecten liggen vaak miljoenen kilometers van elkaar vandaan. De totale massa is niet bekend, maar als Komeet Halley als voorbeeld wordt genomen voor alle kometen in de buitenste Oortwolk, dan zou de massa ongeveer 3 x 1025 kilogram zijn, ongeveer drie keer de massa van de Aarde. De massa van de binnenste Oortwolk is niet bekend.

De meeste kometen in de Oortwolk bestaan waarschijnlijk uit verschillende soorten ijs, zoals waterijs, methaan, ethaan, koolstofmonoxide en waterstofcyanide. Maar door de ontdekking van de komeet 1996 PW wordt ook gedacht dat er rotsachtige kometen voorkomen.

Oorsprong

Men denkt dat de Oortwolk een overblijfsel is van een protoplanetaire schijf die ongeveer 4,6 miljard jaar geleden werd gevormd. Waarschijnlijk was de Oortwolk oorspronkelijk veel dichter bij de Zon, maar werden de objecten door de gravitatie van gasreuzen, zoals Jupiter, weggeworpen. Simulaties suggereren dat de massa van de Oortwolk ongeveer 800 miljoen jaar na de formatie op zijn hoogst was.

Modellen van Julio Ángel Fernández suggereren dat de scattered disk, de belangrijkste bron voor periodieke kometen in het Zonnestelsel, ook de belangrijkste bron is voor objecten in de Oortwolk. Volgens de modellen komt de helft van de objecten in de Oortwolk terecht. Een kwart van de objecten komt in de baan van Jupiter terecht en nog een kwart wordt uit het Zonnestelsel geworpen. Mogelijk levert de scattered disk nog steeds objecten aan de Oortwolk.

Computermodellen suggereren dat botsingen van puin en kometen tijdens de formatie van de Oortwolk een belangrijkere rol spelen dan was gedacht. Het aantal botsingen was toen zo groot, dat slechts een klein deel de Oortwolk wist te bereiken. Hierdoor is de massa van de Oortwolk veel minder dan wat eerst werd gedacht.

Door de zwaartekracht van andere sterren werden de banen van de kometen meer cirkelvormig. Dit verklaart de ronde vorm van de buitenste Oortwolk. De binnenste Oortwolk, die sterker is verbonden met de Zon, heeft echter nog geen ronde vorm. Recent onderzoek laat zien dat de formatie van de Oortwolk goed samenhangt met de hypothese dat het Zonnestelsel in een sterrenhoop van ongeveer 200 tot 400 sterren ontstond. De sterren in de sterrenhoop speelden een belangrijke rol in de formatie van de wolk.

In juni 2010 suggereerden Harold F. Levinson en anderen dat de Zon kometen van andere sterren aantrok toen zij zich nog in de sterrenhoop bevond. Hun resultaten impliceerden dat een groot deel van de objecten in de Oortwolk van protoplanetaire schijven van andere sterren komt.

Voor het gehele artikel zienl.wikipedia.org/wiki/Oortwolk

Bron: wikipedia – de vrije encyclopedie

« Encyclopedie overzicht

Plaats van Sedna en het zonnestelsel in de Oortwolk. Bron: Wikipedia Plaats van Sedna en het zonnestelsel in de Oortwolk. Bron: Wikipedia