Live Bliksemontladingen

De teller in het icoon met het onweersbuitje geeft live het actuele aantal bliksemontladingen uit onze regio weer. De dekking ligt in een vierkant om Nederland en België, waardoor er ook data van rondom Parijs, op de Noordzee en uit een deel van Duitsland wordt weergegeven.

Ontladingen

De ontladingen kun je terugvinden op de Google Maps kaart onderaan de pagina. Deze worden nog niet live bijgewerkt, voor de meest actuele ontladingen ververs je de pagina. De iconen op de kaart lopen in kleur van Geel naar Rood, waarbij Geel een 'nieuwe' ontlading is en Rood een 'oude'.

Geluid

De teller maakt geluid als het aantal bliksemontladingen verhoogt. Dus, bij een update van 0 naar 1 hoor je geluid. Je kunt dit uitschakelen met het luidspreker icoontje in de balk hierboven.

Data © Blitzortung.org / Lightningmaps.org
nl
StormTrack Beta
Inloggen
Heb je nog geen account? Dan kun je er hier eentje aanmaken!
De Bilt

Geen onweer in de buurt
Nu Live

De kaart De Bilt - Bewolking
KNMI Expertpluim
is bijgewerkt.

30 May 2020 18:59:46

De kaart De Bilt - 6luik
KNMI Expertpluim
is bijgewerkt.

30 May 2020 18:59:46

De kaart T850 pluim De Bilt is bijgewerkt.

30 May 2020 18:59:46

De kaart KNMI klassieke pluim is bijgewerkt.

30 May 2020 18:59:45

De kaart Vlissingen - Dauwpunt
KNMI Expertpluim
is bijgewerkt.

30 May 2020 18:59:45

De kaart Vlissingen - CAPE/Onweer
KNMI Expertpluim
is bijgewerkt.

30 May 2020 18:59:45

De kaart Vlissingen - Windstoten
KNMI Expertpluim
is bijgewerkt.

30 May 2020 18:59:44

De kaart Vlissingen - Sneeuwval
KNMI Expertpluim
is bijgewerkt.

30 May 2020 18:59:44

De kaart Vlissingen - Neerslag
KNMI Expertpluim
is bijgewerkt.

30 May 2020 18:59:44

De kaart Vlissingen - Temperatuur
KNMI Expertpluim
is bijgewerkt.

30 May 2020 18:59:43

De kaart Twente - Dauwpunt
KNMI Expertpluim
is bijgewerkt.

30 May 2020 18:59:43

De kaart Twente - CAPE/Onweer
KNMI Expertpluim
is bijgewerkt.

30 May 2020 18:59:43

De kaart Twente - Windstoten
KNMI Expertpluim
is bijgewerkt.

30 May 2020 18:59:42

De kaart Twente - Sneeuwval
KNMI Expertpluim
is bijgewerkt.

30 May 2020 18:59:42

De kaart Twente - Neerslag
KNMI Expertpluim
is bijgewerkt.

30 May 2020 18:59:42
Actueel
1 / 4

Lente discussietopic

Fotowedstrijd Lente

Uitslag Winterwedstrijd

Proficiat winnaars!

Fototopic Twitter

Het laatste via @onweeronline

×
Kies een plaats
Beschikbare Plaatsen:
×
Welke meldingen wil je ontvangen?

Je kunt hieronder aangeven welke notificaties je wil ontvangen in 'Nu Live'. Standaard ontvang je alle notificaties, wil je een bepaald type melding niet langer ontvangen? Vink dan het vinkje uit. Je keuze wordt automatisch opgeslagen.

×
Nu Live
Check de nieuwste video's!

Neerslagradar

Meld het weer bij jou!


Zonnig

Licht bewolkt

Half bewolkt

Zwaar bewolkt

Lichte regen

Regen

Zware regen

Onweer

Lichte sneeuw

Sneeuw

Hagel

Mist

Dichte mist

Zeer dichte mist

Storm

IJzel
Naam:
<klik hier>

Plaats:
<klik hier>


Waarschuwingen KNMI

Momenteel online

Website: 214 bezoekers
Forum: 3332 bezoekers

Weerradars

KNMI Temperatuur
Weerkaart KNMI Temperatuur

De Bilt - 3luik
KNMI Expertpluim

Weerkaart De Bilt - 3luik<br />KNMI Expertpluim

KNMI klassieke pluim
Weerkaart KNMI klassieke pluim

Meteo encyclopedie: Wat betekent Planetaire nevel?

Planetaire nevel

is een uitdijende gasschil in de ruimte geproduceerd door bepaalde types sterren aan het eind van hun leven in de reuzentak van het Hertzsprung-Russelldiagram. Het is een emissienevel.

Naam:

De naam planetaire nevel werd in 1784 of 1785 door William Herschel aan deze objecten gegeven. Echter, de eerste persoon die hun bestaan ontdekte was Charles Messier in 1764, namelijk de Halternevel die hij omschreef als een ovale nevel zonder sterren. Hun vorm lijkt op die van de grote planeten wanneer ze met een kleine telescoop waargenomen worden, maar ze zijn verder niet gerelateerd aan planeten zoals die in ons zonnestelsel bestaan. Herschels benaming planetaire nevel is daarom strikt genomen niet helemaal correct, maar wordt tot op de dag van vandaag gehanteerd. Overigens had ook Messier geen gelijk, omdat planetaire nevels –zoals de Halternevel– weliswaar geen (zichtbare) planeten bevatten, maar meestal wel sterren.

Eigenschappen

Een planetaire nevel ontstaat als een ster tijdens haar laatste levensfase (als de ster rode reus is) een veelkleurige gasnevel uitstoot door middel van sterke pulsaties en een sterke sterrenwind. Er is een tussenstadium wat protoplanetaire nevel genoemd wordt. In deze nevels is het gas nog niet geïoniseerd omdat de centrale ster nog niet heet genoeg is. Daarom zijn dit reflectienevels. Planetaire nevels ontstaan uit sterren met een massa tussen 0,5 en 8 zonnemassa's, terwijl zwaardere sterren hun leven eindigen met een supernovaexplosie.

De centrale ster van een planetaire nevel kan een oppervlaktetemperatuur hebben van 200.000 graden. Na enkele tienduizenden jaren koelt de ster af en wordt een witte dwerg. De ster evolueert langs de stippellijn in het Hertzsprung-Russelldiagram (rechts). Vergeleken met een levensduur van een typische ster van enkele miljarden jaren is de levensduur van een planetaire nevel daarmee klein.

Een planetaire nevel is erg helder, vooral op een golflengte van 500,7 nanometer, waar dubbel geïoniseerde zuurstofatomen een min of meer groene gloed veroorzaken. Hij is zo helder dat we hem zelfs in behoorlijk verre sterrenstelsels nog kunnen onderscheiden, waar waarnemingen onder andere gebruikt kunnen worden om hun chemische samenstelling te bepalen. Een typische planetaire nevel heeft een diameter tot een lichtjaar (of kleiner). Het gas in de nevel heeft een dichtheid van enkele honderden tot enkele tienduizenden deeltjes (vooral waterstof) per kubieke centimeter. Er zijn ongeveer 3000 planetaire nevels in ons Melkwegstelsel (dat 200 miljard sterren bevat).

Planetaire nevels zijn belangrijk voor ons begrip van de chemische evolutie van ons Melkwegstelsel. Ze bevatten gas dat uitgestoten wordt door sterren en verrijkt is met zwaardere elementen zoals koolstof, zuurstof, stikstof en silicium die gevormd zijn door nucleosynthese.

Voor het gehele artikelnl.wikipedia.org/wiki/Planetaire_nevel

Bron: wikipedia – de vrije encyclopedie

« Encyclopedie overzicht

M57, de Ringnevel. Dit is een combinatie van drie opnames.Bron: Wikipedia M57, de Ringnevel. Dit is een combinatie van drie opnames.Bron: Wikipedia