Live Bliksemontladingen

De teller in het icoon met het onweersbuitje geeft live het actuele aantal bliksemontladingen uit onze regio weer. De dekking ligt in een vierkant om Nederland en België, waardoor er ook data van rondom Parijs, op de Noordzee en uit een deel van Duitsland wordt weergegeven.

Ontladingen

De ontladingen kun je terugvinden op de Google Maps kaart onderaan de pagina. Deze worden nog niet live bijgewerkt, voor de meest actuele ontladingen ververs je de pagina. De iconen op de kaart lopen in kleur van Geel naar Rood, waarbij Geel een 'nieuwe' ontlading is en Rood een 'oude'.

Geluid

De teller maakt geluid als het aantal bliksemontladingen verhoogt. Dus, bij een update van 0 naar 1 hoor je geluid. Je kunt dit uitschakelen met het luidspreker icoontje in de balk hierboven.

Data © Blitzortung.org / Lightningmaps.org
nl
StormTrack Beta
Inloggen
Heb je nog geen account? Dan kun je er hier eentje aanmaken!
De Bilt

Geen onweer in de buurt
Nu Live

De kaart Vlissingen - CAPE/Onweer
KNMI Expertpluim
is bijgewerkt.

24 Jan 2021 08:59:28

De kaart Vlissingen - Temperatuur
KNMI Expertpluim
is bijgewerkt.

24 Jan 2021 08:59:27

De kaart Twente - Dauwpunt
KNMI Expertpluim
is bijgewerkt.

24 Jan 2021 08:59:27

De kaart Twente - Neerslag
KNMI Expertpluim
is bijgewerkt.

24 Jan 2021 08:59:26

De kaart Schiphol - Windstoten
KNMI Expertpluim
is bijgewerkt.

24 Jan 2021 08:59:25

De kaart Schiphol - Sneeuwval
KNMI Expertpluim
is bijgewerkt.

24 Jan 2021 08:59:24

De kaart Maastricht - Dauwpunt
KNMI Expertpluim
is bijgewerkt.

24 Jan 2021 08:59:24

De kaart Maastricht - CAPE/Onweer
KNMI Expertpluim
is bijgewerkt.

24 Jan 2021 08:59:23

De kaart Maastricht - Sneeuwval
KNMI Expertpluim
is bijgewerkt.

24 Jan 2021 08:59:23

De kaart Maastricht - Temperatuur
KNMI Expertpluim
is bijgewerkt.

24 Jan 2021 08:59:22

De kaart Leeuwarden - Sneeuwval
KNMI Expertpluim
is bijgewerkt.

24 Jan 2021 08:59:22

De kaart Leeuwarden - Neerslag
KNMI Expertpluim
is bijgewerkt.

24 Jan 2021 08:59:21

De kaart Groningen - Windstoten
KNMI Expertpluim
is bijgewerkt.

24 Jan 2021 08:59:21

De kaart Groningen - Temperatuur
KNMI Expertpluim
is bijgewerkt.

24 Jan 2021 08:59:20

De kaart De Bilt - Windrichting
KNMI Expertpluim
is bijgewerkt.

24 Jan 2021 08:59:20
Actueel
1 / 4

Fotowedstrijd Winter

Stuur jouw foto in en win!

Winter discussietopic

Op naar nieuwe sneeuwkansen?

Fototopic Twitter

Het laatste via @onweeronline

Voorspel de winter!

Hoeveel vorst? Hoeveel sneeuw?

×
Kies een plaats
Beschikbare Plaatsen:
×
Welke meldingen wil je ontvangen?

Je kunt hieronder aangeven welke notificaties je wil ontvangen in 'Nu Live'. Standaard ontvang je alle notificaties, wil je een bepaald type melding niet langer ontvangen? Vink dan het vinkje uit. Je keuze wordt automatisch opgeslagen.

×
Nu Live
Waarschuwing voor: Drenthe, Flevoland, Friesland, Gelderland, Groningen, Limburg, Noord-Brabant, Noord-Holland, Overijssel, Utrecht, Zeeland, Zuid-HollandGladheid, Winterse neerslag en/of IJzel »
Check de nieuwste video's!

O-O Winter stoplicht

Neerslagradar

Meld het weer bij jou!


Zonnig

Licht bewolkt

Half bewolkt

Zwaar bewolkt

Lichte regen

Regen

Zware regen

Onweer

Lichte sneeuw

Sneeuw

Hagel

Mist

Dichte mist

Zeer dichte mist

Storm

IJzel
Naam:
<klik hier>

Plaats:
<klik hier>


Waarschuwingen KNMI

Momenteel online

Website: 344 bezoekers
Forum: 1602 bezoekers

Weerradars

KNMI Temperatuur
Weerkaart KNMI Temperatuur

De Bilt - 3luik
KNMI Expertpluim

Weerkaart De Bilt - 3luik<br />KNMI Expertpluim

KNMI klassieke pluim
Weerkaart KNMI klassieke pluim

Meteo encyclopedie: Wat betekent Pulsar?

Pulsar

Een pulsar is een snel ronddraaiende neutronenster die elektromagnetische straling uitzendt. Deze straling wordt op de aarde waargenomen in de vorm van snelle pulsen. De naam stond origineel voor pulserende radiobron (pulsating radio-source). Pulsars behoren tot dezelfde soort hemellichamen als magnetars; het belangrijkste verschil is de sterkte van het magnetisch veld.

Door hun grote regelmaat zijn ze nuttig als astronomische klokken. Ze benaderen soms de nauwkeurigheid van atoomklokken, wat nauwkeurige metingen aan de baan van de pulsar mogelijk maakt. De eerste exoplaneet werd dan ook ontdekt in baan om een pulsar. De hoge dichtheid veroorzaakt een extreem sterke zwaartekracht en daarmee een kromming van de tijdruimte. Door waarnemingen aan het baanverval van de dubbel-pulsar PSR B1913+16 kon bewijs geleverd worden voor het bestaan van de zwaartekrachtgolven die Albert Einstein voorspelde.

Ontstaan van een pulsar

Een pulsar is het eindstadium van een ster met een massa van rond de 10 zonsmassa's. Het ontstaan van een pulsar is het gevolg van een type II, type Ia of type Ib supernova. Wanneer de ster alle waterstof in zijn kern via een reeks andere elementen uiteindelijk tot ijzer heeft gefuseerd, kost het de ster energie om dit verder fuseren (in plaats van dat het energie oplevert). Het hydrostatisch evenwicht van de ster raakt uit balans, en de sterkern implodeert onder zijn eigen zwaartekracht. Door de enorme druk worden de protonen en elektronen van de ijzeratomen gefuseerd tot neutronen. Vanwege de grote hoeveelheid vrijgekomen potentiële energie worden de buitenste lagen van de ster met een grote explosie het universum ingeblazen. Hierdoor verliest de ster een groot gedeelte van zijn massa. Wanneer de ster tijdens zijn leven een klein impulsmoment had, wordt door het krimpen van de ster de draaisnelheid enorm verhoogd, vanwege het behoud van impulsmoment. Ook het magnetische veld van de ster blijft behouden, maar door het krimpen van de ster zeer versterkt. Onder invloed van dit draaiende magnetische veld wordt een elektrisch veld opgewekt, wat geladen deeltjes bij de magnetische polen versnelt. Dit heeft tot gevolg dat de ster bij de polen twee elektromagnetische straalstromen uitzendt.

Anatomie van een pulsar

Een pulsar is dus een snel roterende, sterk magnetische neutronenster die aan beide magnetische polen een elektromagnetische straalstroom uitzendt. Een pulsar heeft typisch een straal van 10 km, met een gewicht van rond de 1,4 zonsmassa's.

Voor gehele artikelnl.wikipedia.org/wiki/Pulsar

Bron: wikipedia – de vrije encyclopedie

« Encyclopedie overzicht

Pulsar met draai-as, magnetosfeer en elektromagnetische straalstromen. Bron: Wikipedia Pulsar met draai-as, magnetosfeer en elektromagnetische straalstromen. Bron: Wikipedia De positie van de Aarde wordt op Voyager Golden Record aangegeven ten opzichte van veertien pulsars.Bron: Wikipedia De positie van de Aarde wordt op Voyager Golden Record aangegeven ten opzichte van veertien pulsars.Bron: Wikipedia Een vertraagde opname van de pulsar in de Krabnevel bij een golflengte van 800 nm. De hoofdpuls en een tussenpuls zijn zichtbaar Bron: Wikipedia. Een vertraagde opname van de pulsar in de Krabnevel bij een golflengte van 800 nm. De hoofdpuls en een tussenpuls zijn zichtbaar Bron: Wikipedia.