Live Bliksemontladingen

De teller in het icoon met het onweersbuitje geeft live het actuele aantal bliksemontladingen uit onze regio weer. De dekking ligt in een vierkant om Nederland en België, waardoor er ook data van rondom Parijs, op de Noordzee en uit een deel van Duitsland wordt weergegeven.

Ontladingen

De ontladingen kun je terugvinden op de Google Maps kaart onderaan de pagina. Deze worden nog niet live bijgewerkt, voor de meest actuele ontladingen ververs je de pagina. De iconen op de kaart lopen in kleur van Geel naar Rood, waarbij Geel een 'nieuwe' ontlading is en Rood een 'oude'.

Geluid

De teller maakt geluid als het aantal bliksemontladingen verhoogt. Dus, bij een update van 0 naar 1 hoor je geluid. Je kunt dit uitschakelen met het luidspreker icoontje in de balk hierboven.

Data © Blitzortung.org / Lightningmaps.org
nl
StormTrack Beta
Inloggen
Heb je nog geen account? Dan kun je er hier eentje aanmaken!
De Bilt

Geen onweer in de buurt
Nu Live

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Hickory, MO; Dallas, MO; Laclede, MO; Polk, MO.

1 Jun 2020 09:14:21

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Howell, MO; Douglas, MO.

1 Jun 2020 09:14:21

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Dent, MO; Texas, MO.

1 Jun 2020 09:14:21

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Wright, MO.

1 Jun 2020 09:14:21

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Lawrence, AR; Independence, AR; Sharp, AR.

1 Jun 2020 09:14:21

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Lawrence, AR; Independence, AR; Jackson, AR; Sharp, AR.

1 Jun 2020 09:14:21

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Pima, AZ.

1 Jun 2020 07:44:49

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Weston, WY; Pennington, SD; Custer, SD.

1 Jun 2020 07:44:49

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Santa Cruz, AZ.

1 Jun 2020 07:44:48

De kaart T850 pluim Brussel is bijgewerkt.

1 Jun 2020 06:59:23

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Perkins, SD.

1 Jun 2020 05:11:23

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Perkins, SD; Harding, SD.

1 Jun 2020 04:03:36

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Carter, MT.

1 Jun 2020 03:40:09

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor McCone, MT.

1 Jun 2020 03:27:13

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Harding, SD.

1 Jun 2020 03:24:53
Actueel
1 / 4

Fototopic Twitter

Het laatste via @onweeronline

Lente discussietopic

Fotowedstrijd Lente

Uitslag Winterwedstrijd

Proficiat winnaars!

×
Kies een plaats
Beschikbare Plaatsen:
×
Welke meldingen wil je ontvangen?

Je kunt hieronder aangeven welke notificaties je wil ontvangen in 'Nu Live'. Standaard ontvang je alle notificaties, wil je een bepaald type melding niet langer ontvangen? Vink dan het vinkje uit. Je keuze wordt automatisch opgeslagen.

×
Nu Live
Check de nieuwste video's!

Neerslagradar

Meld het weer bij jou!


Zonnig

Licht bewolkt

Half bewolkt

Zwaar bewolkt

Lichte regen

Regen

Zware regen

Onweer

Lichte sneeuw

Sneeuw

Hagel

Mist

Dichte mist

Zeer dichte mist

Storm

IJzel
Naam:
<klik hier>

Plaats:
<klik hier>


Waarschuwingen KNMI

Momenteel online

Website: 264 bezoekers
Forum: 3455 bezoekers

Weerradars

KNMI Temperatuur
Weerkaart KNMI Temperatuur

De Bilt - 3luik
KNMI Expertpluim

Weerkaart De Bilt - 3luik<br />KNMI Expertpluim

KNMI klassieke pluim
Weerkaart KNMI klassieke pluim

Meteo encyclopedie: Wat betekent Sterrenstelsel?

Sterrenstelsel

is een grote verzameling sterren die zich op relatief geringe onderlinge afstand bevinden. In elk sterrenstelsel is ook gas, stof en (vermoedelijk) grotendeels donkere materie en donkere energie aanwezig. De sterren, het gas en de stof zijn zichtbaar. Donkere materie is nog niet direct waargenomen maar waarschijnlijk aanwezig omdat het de verdeling en beweging van de overige drie verklaart.

Een elliptisch sterrenstelsel bevat doorgaans weinig stof en gas en bestaat dus voornamelijk uit sterren. In spiraalstelsels zijn de hoeveelheden stof, gas en sterren normaal gelijkmatig verdeeld. Het systeem wordt bij elkaar gehouden door de eigen zwaartekracht. Sterrenstelsels hebben doorgaans een spiraalvormige, schijf- of bolvormige structuur, met daaromheen een bolvormige halo waarin de zwaartekracht ook nog invloed heeft.

Melkweg, nevel en sterrenstelsel

Als men de nachtelijke hemel met het blote oog bekijkt, is een strook van dicht op elkaar staande sterren te zien. Doordat deze strook wat op een vloeistof lijkt, noemden de Oude Grieken dit γαλαξίας (galaxias) oftewel de Melkweg. Men wist niet wat het werkelijk voorstelde en daarom werd het gemythologiseerd, hoewel onder meer Democritus (450–370 v.Chr.) en Aristoteles (384–322 v.Chr.) al speculeerden dat het een opeenhoping van sterren was. Daarnaast maakte Claudius Ptolemaeus (87-150) al gewag van nevels. Pas door de grote Perzische astronoom Abd-al-Rahman Al Sufi (903-986) wordt het bestaan van deze nevels bevestigd, concreet de Andromedanevel en de Grote Magelhaense Wolk. De kennis ging echter verloren en pas in 1503–4 (Amerigo Vespucci) en 1519 (Ferdinand Magellaan) worden de Magelhaense wolken en in 1612 (Simon Marius) de Andromedanevel herontdekt.
In 1750 speculeerde Thomas Wright dat de Melkweg een platte schijf met sterren was, en de nevels in feite losse "melkwegen" waren van de Melkweg. Volgens Immanuel Kant (1724–1804) betekende dit dat de nevels een soort "eilandwerelden" waren die helemaal op zichzelf stonden.
De astronoom William Parsons (1800–1847) gebruikte als eerste de term spiraalnevel voor de nevels die hij bestudeerde. Deze duidelijke structuur onderscheidde hen van andere "nevels", en daardoor ging men ook steeds meer spreken van "stelsels". Parsons besefte echter nog niet dat de Melkweg waarin de Aarde zich bevindt een soortgelijk stelsel was en dat de stelsels die hij bestudeerde op grote afstand buiten de Melkweg liggen, zoals Wright en Kant al dachten. Pas in 1923 werd door Edwin Hubble aangetoond dat deze spiraalnevels sterrenstelsels waren die buiten de Melkweg liggen. Sindsdien worden andere sterrenstelsels dan onze Melkweg extragalactische stelsels of ook wel melkwegstelsels (zonder hoofdletter M) genoemd[1] om de vergelijking te kunnen maken, maar omdat dit juist (vooral in spreektaal) tot verwarring kan leiden tussen "ons Melkwegstelsel" en "andere melkwegstelsels", tracht men tegenwoordig vooral het woord sterrenstelsel te gebruiken, dat weer onderscheiden wordt van een planetenstelsel (zoals het zonnestelsel). Het woord sterrenstelsel is een uniek Nederlands woord om de Melkweg en andere stelsels te beschrijven, waar andere talen daarvoor een aangepaste vorm van het Griekse galaxias gebruiken (galaxie (Duits en Frans), galaxy (Engels) enz.) voor sterrenstelsels in het algemeen en een vertaling van galaxias voor ons eigen Melkwegstelsel (Milchstraße (Duits), Milky Way (Engels), Voie lactée (Frans) enz.).

Typen sterrenstelsels

De astronoom Edwin Hubble bedacht een systeem om de verschillende vormen van sterrenstelsels in te delen. Het systeem kent drie hoofdgroepen:

  • E: elliptische stelsels, variaties van E0 voor bolvormig tot E7 voor langgerekt; dezen worden gezien als de oudere vorm, de grondvorm, van sterrenstelsels: er zijn weinig nieuwe sterren, stervorming en gas aanwezig
  • S: spiraalstelsels, variaties van Sa voor strak gewonden spiraal tot Sc voor los gewonden spiraal; volgens de gebruikelijke theorie worden spiraalvormige stelsels gevormd door de botsing van twee elliptische stelsels
  • SB: balkspiraalstelsels, variaties van SBa tot SBc, als boven

Daarnaast zijn er nog sterrenstelsels die niet aan bovenstaande vormen voldoen, deze worden Ir (van Irregular, onregelmatig): onregelmatige sterrenstelsels of Pec (van Peculiar, eigenaardig) genoemd.

Later zijn er door anderen nog verfijningen aangebracht die bijvoorbeeld de gemiddelde spectraalklasse van de sterren, de 'kijkhoek' (recht van boven of op de zijkant) en de mate van concentratie aangeven. Volgens een van deze systemen zou de Andromedanevel klasse kS5 zijn. Een lensvormig sterrenstelsel heeft eigenschappen tussen een elliptisch en een spiraalvormig sterrenstelsel.

In een actief sterrenstelsel wordt in een klein gebied rond de kern zeer veel energie vrijgemaakt. Dit soort sterrenstelsels (AGN genoemd) bevat vaak een zwart gat en jets.

Voor het gehele artikelnl.wikipedia.org/wiki/Sterrenstelsel

Bron: wikipedia – de vrije encyclopedie

« Encyclopedie overzicht

Een ellipsvormig sterrenstelsel in de cluster Abell S740 te midden van verschillende typen sterrenstelsels. Bron: Wikipedia Een ellipsvormig sterrenstelsel in de cluster Abell S740 te midden van verschillende typen sterrenstelsels. Bron: Wikipedia De Draaikolknevel (Messier 51). Bron: Wikipedia De Draaikolknevel (Messier 51). Bron: Wikipedia Indeling van sterrenstelsels volgens Hubble. Bron: Wikipedia Indeling van sterrenstelsels volgens Hubble. Bron: Wikipedia