Live Bliksemontladingen

De teller in het icoon met het onweersbuitje geeft live het actuele aantal bliksemontladingen uit onze regio weer. De dekking ligt in een vierkant om Nederland en België, waardoor er ook data van rondom Parijs, op de Noordzee en uit een deel van Duitsland wordt weergegeven.

Ontladingen

De ontladingen kun je terugvinden op de Google Maps kaart onderaan de pagina. Deze worden nog niet live bijgewerkt, voor de meest actuele ontladingen ververs je de pagina. De iconen op de kaart lopen in kleur van Geel naar Rood, waarbij Geel een 'nieuwe' ontlading is en Rood een 'oude'.

Geluid

De teller maakt geluid als het aantal bliksemontladingen verhoogt. Dus, bij een update van 0 naar 1 hoor je geluid. Je kunt dit uitschakelen met het luidspreker icoontje in de balk hierboven.

Data © Blitzortung.org / Lightningmaps.org
nl
StormTrack Beta
Inloggen
Heb je nog geen account? Dan kun je er hier eentje aanmaken!
De Bilt

Geen onweer in de buurt
Nu Live

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Garfield, MT; McCone, MT.

1 Jun 2020 11:17:04

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Fallon, MT.

1 Jun 2020 11:17:04

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Carter, MT.

1 Jun 2020 11:17:04

De kaart Den Helder - Sneeuwval
KNMI Expertpluim
is bijgewerkt.

1 Jun 2020 10:59:19

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Hickory, MO; Dallas, MO; Laclede, MO; Polk, MO.

1 Jun 2020 09:14:21

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Howell, MO; Douglas, MO.

1 Jun 2020 09:14:21

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Dent, MO; Texas, MO.

1 Jun 2020 09:14:21

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Wright, MO.

1 Jun 2020 09:14:21

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Lawrence, AR; Independence, AR; Sharp, AR.

1 Jun 2020 09:14:21

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Lawrence, AR; Independence, AR; Jackson, AR; Sharp, AR.

1 Jun 2020 09:14:21

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Pima, AZ.

1 Jun 2020 07:44:49

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Weston, WY; Pennington, SD; Custer, SD.

1 Jun 2020 07:44:49

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Santa Cruz, AZ.

1 Jun 2020 07:44:48

De kaart T850 pluim Brussel is bijgewerkt.

1 Jun 2020 06:59:23

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Perkins, SD.

1 Jun 2020 05:11:23
Actueel
1 / 4

Uitslag Winterwedstrijd

Proficiat winnaars!

Fototopic Twitter

Het laatste via @onweeronline

Fotowedstrijd Lente

Lente discussietopic

×
Kies een plaats
Beschikbare Plaatsen:
×
Welke meldingen wil je ontvangen?

Je kunt hieronder aangeven welke notificaties je wil ontvangen in 'Nu Live'. Standaard ontvang je alle notificaties, wil je een bepaald type melding niet langer ontvangen? Vink dan het vinkje uit. Je keuze wordt automatisch opgeslagen.

×
Nu Live
Check de nieuwste video's!

Neerslagradar

Meld het weer bij jou!


Zonnig

Licht bewolkt

Half bewolkt

Zwaar bewolkt

Lichte regen

Regen

Zware regen

Onweer

Lichte sneeuw

Sneeuw

Hagel

Mist

Dichte mist

Zeer dichte mist

Storm

IJzel
Naam:
<klik hier>

Plaats:
<klik hier>


Waarschuwingen KNMI

Momenteel online

Website: 233 bezoekers
Forum: 3502 bezoekers

Weerradars

KNMI Temperatuur
Weerkaart KNMI Temperatuur

De Bilt - 3luik
KNMI Expertpluim

Weerkaart De Bilt - 3luik<br />KNMI Expertpluim

KNMI klassieke pluim
Weerkaart KNMI klassieke pluim

Meteo encyclopedie: Wat betekent Stollingsgesteente?

Stollingsgesteente

Is gesteente dat is ontstaan door stolling van magma (onder het aardoppervlak) of lava (aan het aardoppervlak). In het eerste geval spreekt men van dieptegesteente of magmatisch gesteente, in het laatste geval van uitvloeiingsgesteente of extrusief gesteente.

De vorming van magma in de aardmantel en diepere delen van de lithosfeer is geen gangbaar proces. Het vindt alleen bij een aantal tektonische situaties voor: hotspots, subductiezones, spreidingszones en riften. Na vorming zal het magma door een aantal processen kunnen veranderen van samenstelling. Deze factoren bepalen de chemische samenstelling van stollingsgesteente.

Eigenschappen en naamgeving

Vrijwel alle stollingsgesteenten zijn kristallijne stoffen: ze zijn opgebouwd uit kristallen. In een kristal liggen de atomen gerangschikt in een symmetrische structuur, die een kristalrooster genoemd wordt. Het gesteente vormde door kristallisatie in een magma. De atomen gingen van de vloeibare fase, waarin ze willekeurig door en langs elkaar konden bewegen, naar een structuur waarbij ze een vaste positie innemen. Omdat magma vrijwel altijd uit verschillende componenten bestaat, kunnen niet alle atomen in hetzelfde kristalrooster gaan zitten: er worden verschillende mineralen gevormd.

Bij relatief snelle afkoeling en stolling van het magma hebben de atomen niet de tijd in een geordend kristalrooster te gaan zitten. In plaats van kristallen vormt een amorfe vaste stof: glas. In de natuur komt zulke snelle afkoeling van magma alleen voor wanneer het magma het aardoppervlak bereikt. Extrusieve gesteenten (lava's) bevatten daarom vaak vulkanisch glas; in dieptegesteente komt vrijwel nooit glas voor. Vulkanisch glas is een gesuperkoelde vloeistof, die alleen voorkomt wanneer het gesteente zeer snel stolde, zoals vaak bij extrusieve gesteenten en soms bij ganggesteenten het geval is.

De interne opbouw van een gesteente wordt de textuur genoemd. De belangrijkste eigenschappen die de textuur bepalen zijn de grootte (korrelgrootte), de vorm en de oriëntatie van de kristallen. Gesteente dat bestaat uit relatief grote, met het blote oog zichtbare kristallen heeft een faneritische textuur. Een textuur van niet met het blote oog zichtbare kristallen heet een afanitische textuur. Stollingsgesteente kan ook uit fragmenten zijn opgebouwd, die door magmatische activiteit ontstonden en later aan elkaar zijn gekit. De fragmenten kunnen brokken van gesteente zijn, losse kristallen, of glas

Eén van de belangrijkste invloeden op de grootte van kristallen is de snelheid waarmee het magma of lava afkoelde. Hoe langzamer de afkoeling gaat, hoe meer tijd kristallen hebben te groeien. Daarom zijn dieptegesteenten vrijwel altijd faneritisch, terwijl uitvloeiingsgesteenten meestal afanitisch zijn. De grootte van kristallen in hetzelfde stollingsgesteente kan echter sterk verschillen, bijvoorbeeld tussen de verschillende mineralen. Kristallen die veel groter dan omringende kristallen zijn worden fenocrysten genoemd. De omringende, fijne kristallen waar de fenocrysten zich in bevinden heten de grondmassa. De textuur waarbij het gesteente bestaat uit fenocrysten en een grondmassa wordt porfiritisch genoemd, het gesteente zelf porfier. Hoewel een uitvloeiingsgesteente altijd grotendeels uit een afanitische grondmassa bestaat, kan het ook grotere kristallen bevatten die met het blote oog of een handlens gedetermineerd kunnen worden.

Voor het gehele artikel zienl.wikipedia.org/wiki/Stollingsgesteente

Bron: wikipedia – de vrije encyclopedie

« Encyclopedie overzicht

Kwarts-monzoniet, een dieptegesteente waarin plagioklaas het belangrijkste mineraal vormt, aangevuld met kwarts en kaliveldspaat. Handstuk uit een boorkern bij Cape Cod, Massachusetts (VS). Bron: Wikipedia Kwarts-monzoniet, een dieptegesteente waarin plagioklaas het belangrijkste mineraal vormt, aangevuld met kwarts en kaliveldspaat. Handstuk uit een boorkern bij Cape Cod, Massachusetts (VS). Bron: Wikipedia Diagram waarin de volumes van gesteentevormende mineralen in (meest voorkomende) subalkaliene stollingsgesteenten t.o.v. het percentage silica staan. Op de verticale as kan de fractie van elk mineraal worden afgelezen, bovenaan staan de bijbehorende namen Diagram waarin de volumes van gesteentevormende mineralen in (meest voorkomende) subalkaliene stollingsgesteenten t.o.v. het percentage silica staan. Op de verticale as kan de fractie van elk mineraal worden afgelezen, bovenaan staan de bijbehorende namen