Live Bliksemontladingen

De teller in het icoon met het onweersbuitje geeft live het actuele aantal bliksemontladingen uit onze regio weer. De dekking ligt in een vierkant om Nederland en België, waardoor er ook data van rondom Parijs, op de Noordzee en uit een deel van Duitsland wordt weergegeven.

Ontladingen

De ontladingen kun je terugvinden op de Google Maps kaart onderaan de pagina. Deze worden nog niet live bijgewerkt, voor de meest actuele ontladingen ververs je de pagina. De iconen op de kaart lopen in kleur van Geel naar Rood, waarbij Geel een 'nieuwe' ontlading is en Rood een 'oude'.

Geluid

De teller maakt geluid als het aantal bliksemontladingen verhoogt. Dus, bij een update van 0 naar 1 hoor je geluid. Je kunt dit uitschakelen met het luidspreker icoontje in de balk hierboven.

Data © Blitzortung.org / Lightningmaps.org
nl
StormTrack Beta
Inloggen
Heb je nog geen account? Dan kun je er hier eentje aanmaken!
De Bilt

Geen onweer in de buurt
Nu Live

De kaart De Bilt - Bewolking
KNMI Expertpluim
is bijgewerkt.

30 May 2020 18:59:46

De kaart De Bilt - 6luik
KNMI Expertpluim
is bijgewerkt.

30 May 2020 18:59:46

De kaart T850 pluim De Bilt is bijgewerkt.

30 May 2020 18:59:46

De kaart KNMI klassieke pluim is bijgewerkt.

30 May 2020 18:59:45

De kaart Vlissingen - Dauwpunt
KNMI Expertpluim
is bijgewerkt.

30 May 2020 18:59:45

De kaart Vlissingen - CAPE/Onweer
KNMI Expertpluim
is bijgewerkt.

30 May 2020 18:59:45

De kaart Vlissingen - Windstoten
KNMI Expertpluim
is bijgewerkt.

30 May 2020 18:59:44

De kaart Vlissingen - Sneeuwval
KNMI Expertpluim
is bijgewerkt.

30 May 2020 18:59:44

De kaart Vlissingen - Neerslag
KNMI Expertpluim
is bijgewerkt.

30 May 2020 18:59:44

De kaart Vlissingen - Temperatuur
KNMI Expertpluim
is bijgewerkt.

30 May 2020 18:59:43

De kaart Twente - Dauwpunt
KNMI Expertpluim
is bijgewerkt.

30 May 2020 18:59:43

De kaart Twente - CAPE/Onweer
KNMI Expertpluim
is bijgewerkt.

30 May 2020 18:59:43

De kaart Twente - Windstoten
KNMI Expertpluim
is bijgewerkt.

30 May 2020 18:59:42

De kaart Twente - Sneeuwval
KNMI Expertpluim
is bijgewerkt.

30 May 2020 18:59:42

De kaart Twente - Neerslag
KNMI Expertpluim
is bijgewerkt.

30 May 2020 18:59:42
Actueel
1 / 4

Uitslag Winterwedstrijd

Proficiat winnaars!

Fototopic Twitter

Het laatste via @onweeronline

Fotowedstrijd Lente

Lente discussietopic

×
Kies een plaats
Beschikbare Plaatsen:
×
Welke meldingen wil je ontvangen?

Je kunt hieronder aangeven welke notificaties je wil ontvangen in 'Nu Live'. Standaard ontvang je alle notificaties, wil je een bepaald type melding niet langer ontvangen? Vink dan het vinkje uit. Je keuze wordt automatisch opgeslagen.

×
Nu Live
Check de nieuwste video's!

Neerslagradar

Meld het weer bij jou!


Zonnig

Licht bewolkt

Half bewolkt

Zwaar bewolkt

Lichte regen

Regen

Zware regen

Onweer

Lichte sneeuw

Sneeuw

Hagel

Mist

Dichte mist

Zeer dichte mist

Storm

IJzel
Naam:
<klik hier>

Plaats:
<klik hier>


Waarschuwingen KNMI

Momenteel online

Website: 218 bezoekers
Forum: 3353 bezoekers

Weerradars

KNMI Temperatuur
Weerkaart KNMI Temperatuur

De Bilt - 3luik
KNMI Expertpluim

Weerkaart De Bilt - 3luik<br />KNMI Expertpluim

KNMI klassieke pluim
Weerkaart KNMI klassieke pluim

Meteo encyclopedie: Wat betekent Supernova?

Supernova

Een supernova (meervoud : supernovae of supernova's) is het verschijnsel waarbij een ster aan het eind van zijn levensloop alleen in de buitenste lagen nog maar waterstof heeft. Meer naar binnen toe zijn er zwaardere elementen. De kern bestaat uit ijzer in de vorm van gas. Bij zulke zware sterren kan dan de ster imploderen: een supernova-uitbarsting is herkenbaar aan de enorme hoeveelheid licht die erbij wordt uitgestraald. De ster vlamt op met de lichtkracht van honderden miljoenen tot meer dan een miljard zonnen. Supernovae ontstaan via twee mechanismen: ten eerste zijn ze het natuurlijk levenseinde van alle zware sterren (supernovae typen Ib, Ic en II); ten tweede kunnen witte dwergen in nauwe dubbelsterren zich ontwikkelen tot een supernova (type Ia). De chemische elementen met een atoomnummer groter dan dat van ijzer danken hun ontstaan aan supernova's.

kenmerken

De naam "supernova" (de "super"variant van een nova = nieuwe ster) wijst op het opvallendste kenmerk van een supernova, zijn grote helderheidstoename. Waar de ster voorheen zo zwak was dat hij niet of nauwelijks zichtbaar was, domineert hij als supernova de hemel. Dit spectaculaire verschijnsel is vrij zeldzaam. Over de afgelopen 2000 jaar zijn er in ons eigen melkwegstelsel minder dan tien waargenomen: in de jaren 185, 386 (misschien), 393, 1006, 1054, 1181, 1572 en 1604. Er moeten er meer zijn geweest, want van sommige recente supernovae zijn in radiostraling de uitdijende restanten nog zichtbaar. Maar die werden niet door mensen gezien, bijvoorbeeld doordat de supernova aan het oog werd onttrokken door donkere gaswolken, of doordat de telescoop nog niet was uitgevonden. Geschat wordt dat er in een melkwegstelsel als het onze gemiddeld één tot drie supernovae per eeuw optreden.

Na een supernova kan van de ster een zogenaamde neutronenster overblijven, een klein, superzwaar lichaam, of als de massa daar groot genoeg voor was, een zwart gat, een lichaam zo zwaar dat zelfs licht niet kan ontsnappen aan zijn zwaartekracht. De lagen van de ster die bij de explosie worden afgestoten, worden na enkele jaren voor telescopen zichtbaar als een zich uitbreidende nevelvlek, de supernovarest. Een voorbeeld is de Krabnevel, die ontstaan is bij een supernova die werd waargenomen in het jaar 1054.

Sterren die exploderen als supernova, zijn de bron bij uitstek van alle chemische elementen in het heelal zwaarder dan waterstof en helium. Bij de hoge temperaturen die kort vóór de supernova-explosie in de ster heersen, zijn allerlei kernreacties mogelijk, waarbij zelfs elementen worden gevormd die veel zwaarder zijn dan ijzer. Supernovaexplosies blazen deze elementen daarna de ruimte in. Dit zijn de elementen die planeten en alles op Aarde - inclusief onszelf - maken.

Voor het gehele artikelnl.wikipedia.org/wiki/Supernova

Bron: wikipedia – de vrije encyclopedie

« Encyclopedie overzicht

Supernovarest van Keplers supernova. Bron: Wikipedia Supernovarest van Keplers supernova. Bron: Wikipedia Supernova 1987A. Bron: Wikipedia Supernova 1987A. Bron: Wikipedia Een plaat van de resten van Keplers supernovaschokgolven, SN 1604. (Chandra X-ray Observatory).Bron: Wikipedia Een plaat van de resten van Keplers supernovaschokgolven, SN 1604. (Chandra X-ray Observatory).Bron: Wikipedia