Live Bliksemontladingen

De teller in het icoon met het onweersbuitje geeft live het actuele aantal bliksemontladingen uit onze regio weer. De dekking ligt in een vierkant om Nederland en België, waardoor er ook data van rondom Parijs, op de Noordzee en uit een deel van Duitsland wordt weergegeven.

Ontladingen

De ontladingen kun je terugvinden op de Google Maps kaart onderaan de pagina. Deze worden nog niet live bijgewerkt, voor de meest actuele ontladingen ververs je de pagina. De iconen op de kaart lopen in kleur van Geel naar Rood, waarbij Geel een 'nieuwe' ontlading is en Rood een 'oude'.

Geluid

De teller maakt geluid als het aantal bliksemontladingen verhoogt. Dus, bij een update van 0 naar 1 hoor je geluid. Je kunt dit uitschakelen met het luidspreker icoontje in de balk hierboven.

Data © Blitzortung.org / Lightningmaps.org
nl
StormTrack Beta
Inloggen
Heb je nog geen account? Dan kun je er hier eentje aanmaken!
De Bilt

Geen onweer in de buurt
Nu Live

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Glynn, GA.

19 Oct 2019 19:11:40

NWS: Tropical Storm Warning uitgegeven voor Inland Bay.

19 Oct 2019 18:21:23

NWS: Tropical Storm Warning uitgegeven voor South Walton.

19 Oct 2019 18:21:23

NWS: Tropical Storm Warning uitgegeven voor Inland Gulf.

19 Oct 2019 18:21:23

NWS: Tropical Storm Warning uitgegeven voor Coastal Bay.

19 Oct 2019 18:21:23

NWS: Tropical Storm Warning uitgegeven voor Coastal Gulf.

19 Oct 2019 18:21:23

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor St. Johns, FL.

19 Oct 2019 18:21:23

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Hendry, FL; Glades, FL.

19 Oct 2019 18:04:35

De kaart Groningen - CAPE/Onweer
KNMI Expertpluim
is bijgewerkt.

19 Oct 2019 18:02:18

De kaart De Bilt - Windstoten
KNMI Expertpluim
is bijgewerkt.

19 Oct 2019 18:02:17

De kaart De Bilt - Neerslag
KNMI Expertpluim
is bijgewerkt.

19 Oct 2019 18:02:16

De kaart De Bilt - 3luik
KNMI Expertpluim
is bijgewerkt.

19 Oct 2019 18:02:16

De kaart De Bilt - Temperatuur
KNMI Expertpluim
is bijgewerkt.

19 Oct 2019 18:02:15

De kaart De Bilt - Sneeuwval
KNMI Expertpluim
is bijgewerkt.

19 Oct 2019 18:02:15

NWS: Tropical Storm Warning uitgegeven voor Inland Franklin.

19 Oct 2019 17:59:38
Actueel
1 / 4

Fotowedstrijd Oktober

Herfst Kletstopic

2019

Herfst Waarnemingentopic

2019

Herfst Discussietopic

2019

×
Kies een plaats
Beschikbare Plaatsen:
×
Welke meldingen wil je ontvangen?

Je kunt hieronder aangeven welke notificaties je wil ontvangen in 'Nu Live'. Standaard ontvang je alle notificaties, wil je een bepaald type melding niet langer ontvangen? Vink dan het vinkje uit. Je keuze wordt automatisch opgeslagen.

×
Nu Live
Check de nieuwste video's!

Neerslagradar

Meld het weer bij jou!


Onbewolkt

Licht bewolkt

Half bewolkt

Zwaar bewolkt

Lichte regen

Regen

Zware regen

Onweer

Lichte sneeuw

Sneeuw

Hagel

Dichte mist

Zeer dichte mist

Storm

IJzel
Naam:
<klik hier>

Plaats:
<klik hier>


Waarschuwingen KNMI

Momenteel online

Website: 222 bezoekers
Forum: 3544 bezoekers

Weerradars

KNMI Temperatuur
Weerkaart KNMI Temperatuur

De Bilt - 3luik
KNMI Expertpluim

Weerkaart De Bilt - 3luik<br />KNMI Expertpluim

KNMI klassieke pluim
Weerkaart KNMI klassieke pluim

Meteo encyclopedie: Wat betekent zeetrog?

Zeetrog

Is een smalle, erg diepe kloof in de zeebodem, die ontstaat bij destructieve plaatranden. Hierbij duikt de ene tektonische plaat onder de andere (subductie). De zwaardere subducerende plaat verdwijnt in de aardmantel. Aan het oppervlak ontstaat een diepe langgerekte depressie die men een trog noemt. Het diepste punt van een trog wordt een zeediepte genoemd.

De laagste bekende punten in de wereld zijn de zeediepten van de diepzeetroggen, met de Vitjazdiepte 1 in de Marianentrog als diepste: 11.035 m onder zeeniveau. Minder diep, maar nog diep genoeg dat er geen licht meer doordringt zijn Abyssaals die een diepte hebben tussen de 2000 en 6000 meter. Er bestaan 31 diepe troggen, waarvan 24 in de Grote Oceaan gelegen zijn. De diepste troggen zijn 8 à 10 km diep en relatief nauw (minder dan 100 km breed). De Peru-Chilitrog is met een lengte van 5.900 km de langste trog.

Bouw
De plek in de aardkorst waar de ene tektonische plaat onder de andere beweegt wordt een subductiezone genoemd. Men spreekt van een "overrijdende" plaat voor de subductiezone en een "subducerende" plaat achter de subductiezone. Subductiezones bevinden zich onder destructieve plaatgrenzen zoals onder vulkanische eilandbogen of langs de randen van continenten. Bij de plaatgrens zelf ontstaat een depressie in het aardoppervlak: een trog. De beweging tussen de twee platen zorgt ervoor dat materiaal van de subducerende plaat wordt afgeschraapt. Dit materiaal stapelt zich wig-vormig op in het gebied voor de subductiezone, waar een accretiewig ontstaat.

De subducerende plaat bevat gesteente waarin door aanraking met oceaanwater water is opgenomen. Dit gesteente heeft een lagere smelttemperatuur, en als de plaat de mantel induikt en opwarmt zal het beginnen te smelten, zodat magma gevormd wordt. Dit magma verzamelt zich in reservoirs onder het gebied dat achter de plaatgrens ligt. Tenslotte kan het opstijgen tot het aardoppervlak, waardoor een rij vulkanen ontstaat: een vulkanische boog. Als de overrijdende plaat oceanisch van aard is, zal de boog in zee liggen en de vulkanen eilanden vormen. Dit noemt men een eilandboog. Voorbeelden hiervan zijn de Filipijnen, de Soenda-eilanden (Indonesië) en Japan.

De ruimte tussen de Eilandenboog en de trog (boog-trogruimte) kan geleidelijk aan groter worden door de groeiende accretiewig. Aan de oostelijke kant van de Aleoeten is de boog-trogruimte 570 km.

Langs de zone waar de twee platen langs elkaar bewegen worden aardbevingen opgewekt. Dit seismisch actieve gebied in de aardkorst wordt de Wadati-Benioffzone genoemd. Wadati-Benioffzones zijn genoemd naar twee seismologen die onafhankelijk van elkaar de zones ontdekten: Hugo Benioff (CalTech) en Kiyoo Wadati (Japans Meteorologisch Instituut).

Fauna
De fauna van troggen verschilt van die van de abyssale zone erboven en onze kennis ervan is vanwege de grote diepte nog beperkt. Opvallend is dat ongeveer de helft van de soorten in een bepaalde trog nergens anders voorkomt. Lang werd gedacht dat er vanaf 6 km diepte geen vissen of tienpotigen voorkwamen, maar dit blijkt toch het geval

Bron: wikipedia – de vrije encyclopedie

« Encyclopedie overzicht

Schematische weergave van de vorming van troggen (trench). Schematische weergave van de vorming van troggen (trench).