Live Bliksemontladingen

De teller in het icoon met het onweersbuitje geeft live het actuele aantal bliksemontladingen uit onze regio weer. De dekking ligt in een vierkant om Nederland en België, waardoor er ook data van rondom Parijs, op de Noordzee en uit een deel van Duitsland wordt weergegeven.

Ontladingen

De ontladingen kun je terugvinden op de Google Maps kaart onderaan de pagina. Deze worden nog niet live bijgewerkt, voor de meest actuele ontladingen ververs je de pagina. De iconen op de kaart lopen in kleur van Geel naar Rood, waarbij Geel een 'nieuwe' ontlading is en Rood een 'oude'.

Geluid

De teller maakt geluid als het aantal bliksemontladingen verhoogt. Dus, bij een update van 0 naar 1 hoor je geluid. Je kunt dit uitschakelen met het luidspreker icoontje in de balk hierboven.

Data © Blitzortung.org / Lightningmaps.org
nl
StormTrack Beta
Inloggen
Heb je nog geen account? Dan kun je er hier eentje aanmaken!
De Bilt

Geen onweer in de buurt
Nu Live

De kaart T850 pluim Brussel is bijgewerkt.

30 May 2020 05:59:22

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Laramie, WY.

30 May 2020 05:20:42

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Converse, WY.

30 May 2020 04:04:46

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Sumter, SC; Richland, SC; Calhoun, SC; Lexington, SC.

30 May 2020 03:23:54

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Coos, NH; Franklin, ME; Oxford, ME.

30 May 2020 03:23:54

De kaart Groningen - Neerslag
KNMI Expertpluim
is bijgewerkt.

30 May 2020 02:59:17

De kaart Den Helder - CAPE/Onweer
KNMI Expertpluim
is bijgewerkt.

30 May 2020 02:59:14

De kaart Den Helder - Temperatuur
KNMI Expertpluim
is bijgewerkt.

30 May 2020 02:59:14

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Caledonia, VT; Essex, VT; Orleans, VT.

30 May 2020 02:15:17

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Franklin, VT; Lamoille, VT; Chittenden, VT.

30 May 2020 02:15:16

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Franklin, ME; Somerset, ME.

30 May 2020 02:15:16

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Richland, SC; Newberry, SC; Lexington, SC.

30 May 2020 01:52:09

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Bennington, VT; Windham, VT.

30 May 2020 01:48:19

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Essex, NY; Franklin, VT; Lamoille, VT; Clinton, NY; Chittenden, VT; Grand Isle, VT.

30 May 2020 01:48:19

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Franklin, ME; Oxford, ME; Somerset, ME.

30 May 2020 01:44:40
Actueel
1 / 4

Fototopic Twitter

Het laatste via @onweeronline

Uitslag Winterwedstrijd

Proficiat winnaars!

Lente discussietopic

Fotowedstrijd Lente

×
Kies een plaats
Beschikbare Plaatsen:
×
Welke meldingen wil je ontvangen?

Je kunt hieronder aangeven welke notificaties je wil ontvangen in 'Nu Live'. Standaard ontvang je alle notificaties, wil je een bepaald type melding niet langer ontvangen? Vink dan het vinkje uit. Je keuze wordt automatisch opgeslagen.

×
Nu Live
Check de nieuwste video's!

Neerslagradar

Meld het weer bij jou!


Zonnig

Licht bewolkt

Half bewolkt

Zwaar bewolkt

Lichte regen

Regen

Zware regen

Onweer

Lichte sneeuw

Sneeuw

Hagel

Mist

Dichte mist

Zeer dichte mist

Storm

IJzel
Naam:
<klik hier>

Plaats:
<klik hier>


Waarschuwingen KNMI

Momenteel online

Website: 237 bezoekers
Forum: 3367 bezoekers

Weerradars

KNMI Temperatuur
Weerkaart KNMI Temperatuur

De Bilt - 3luik
KNMI Expertpluim

Weerkaart De Bilt - 3luik<br />KNMI Expertpluim

KNMI klassieke pluim
Weerkaart KNMI klassieke pluim

Meteo encyclopedie: Wat betekent Zwart gat?

Zwart gat

Volgens de algemene relativiteitstheorie is een zwart gat een gebied waaruit niets, zelfs licht niet, kan ontsnappen, vanwege de extreme vervorming van de ruimtetijd door de zwaartekracht van een zeer compacte enorme massa. Rond een zwart gat is er een denkbeeldig oppervlak dat als grens optreedt, de waarnemingshorizon. Vlak boven deze waarnemingshorizon kan het licht nog net aan de zwaartekracht van het zwarte gat ontsnappen.

Eigenschappen

Volgens het no-hair theorem wordt een zwart gat beschreven door slechts drie parameters:

  • massa,
  • elektrische lading en
  • impulsmoment.

Zwarte gaten zijn daarmee de "eenvoudigste" objecten uit de natuurkunde.

Indeling

Er worden naar massa en omvang vier soorten zwarte gaten onderscheiden:

  • Miniatuur zwarte gaten: met afmetingen van minimaal die van een Planckdeeltje (10−35 meter) tot maximaal 0,1 millimeter en een massa die varieert van de Planckmassa (± 0,02 milligram) tot die van onze maan. Dit soort zwarte gaten is vooralsnog geheel theoretisch; er is geen enkel bewijs dat ze echt bestaan. De kleinste exemplaren, als deze echt (hebben) bestaan, zouden door de hawkingstraling in een fractie van een seconde verdampen. Dit type zwart gat is volgens Stephen Hawking niet ontstaan door zijn eigen zwaartekracht, maar door druk van buitenaf en zou tijdens of kort na de oerknal kunnen hebben bestaan. Als blijkt dat de Planckschaal in de orde van TeV is, is het mogelijk om in de Large Hadron Collider dit soort zwarte gaten te produceren. Dan zouden verschillende kosmologische theorieën experimenteel getest kunnen worden. Volgens sommige theorieën bestaat het kwantumschuim eveneens uit miniatuur zwarte gaten die volgens de onzekerheidswetten inherent aan de kwantumwereld voortdurend in en uit de virtuele ruimte schieten.
  • Stellaire zwarte gaten: met een massa van omstreeks 5 tot 100 zonnemassa's, die ontstaan zijn uit een supernova van een zware ster.
  • Middelgrote zwarte gaten: met een massa van 500 tot 1000 zonnemassa's. Over de evolutie van dit soort zwarte gaten is nog weinig bekend. Dit type werd door de Chandra X-Ray Observatory ontdekt in het stelsel M82 op een afstand van 600 lichtjaar van het centrum. Bij het melkwegstelsel ESO 243-49 (met roodverschuiving z = 0,0224) werd met de XMM-Newton satelliet het zwarte gat 2XMM J011028.1-460421 (HLX-1) gevonden met een massa van minstens 500 zonsmassa's.
  • Superzware zwarte gaten: met een massa van vijftigduizend tot vele miljoenen malen de massa van de zon. Ze worden aangetroffen in de centra van sterrenstelsels.

Ontstaan

De meeste zwarte gaten zijn de overblijfselen van hypernova- of supernova-explosies. Als de kern van de exploderende ster meer dan ongeveer 5 keer zo zwaar is als de zon (de Oppenheimer-Volkofflimiet), implodeert de kern van de ster uiteindelijk tot een zwart gat, als gevolg van de enorme zwaartekracht die op de ster drukt en het uiteindelijk wint van de massa van de ster.[noten 3] Volgens de algemene relativiteitstheorie kan deze massa worden opgevat als geconcentreerd in een singulariteit. Dit kan een punt, een ring of een bol zijn - daarover zijn de geleerden het niet in alle gevallen eens.

De zeer zware zwarte gaten die in de centra van veel sterrenstelsels te vinden zijn en een massa van enkele miljoenen zonsmassa's hebben, zijn waarschijnlijk kort na de oerknal ontstaan. Inmiddels zijn er ook zwarte gaten bekend met een massa van enkele duizenden zonsmassa's, maar hoe die ontstaan zijn is nog niet duidelijk. Het is evenmin bekend wat er zich in en rond de singulariteit precies afspeelt, aangezien de algemene relativiteitstheorie op zulke kleine afstanden niet meer exact geldig is

Volgens schattingen bevat ons eigen sterrenstelsel daarnaast enkele miljoenen zwarte gaten met elk ca. 10 keer de massa van de zon, die zijn ontstaan uit zware sterren of uit botsingen tussen sterren. Wanneer deze zwarte gaten zich op een geïsoleerde plek bevinden, d.w.z. zonder andere sterren in de buurt, zijn ze veel moeilijker te ontdekken dan wanneer ze een dubbelstelsel vormen met een ster die eromheen draait; uit de baan die de ster dan aflegt kan de aanwezigheid van een donker en zwaarder object worden afgeleid.

Voor het gehele artikelnl.wikipedia.org/wiki/Zwart_gat

Bron: wikipedia – de vrije encyclopedie

« Encyclopedie overzicht

Een artist's impression van een zwart gat met een begeleiderster (geel) die zijn Rochelob gevuld heeft. Gas uit de begeleider valt naar het zwarte gat en vormt een accretieschijf (blauw). Bron: Wikipedia Een artist's impression van een zwart gat met een begeleiderster (geel) die zijn Rochelob gevuld heeft. Gas uit de begeleider valt naar het zwarte gat en vormt een accretieschijf (blauw). Bron: Wikipedia Deze opname laat in valse kleuren het centrum van de Melkweg zien.Bron: Wikipedia Deze opname laat in valse kleuren het centrum van de Melkweg zien.Bron: Wikipedia Bron: Wikipedia Bron: Wikipedia