Live Bliksemontladingen

De teller in het icoon met het onweersbuitje geeft live het actuele aantal bliksemontladingen uit onze regio weer. De dekking ligt in een vierkant om Nederland en België, waardoor er ook data van rondom Parijs, op de Noordzee en uit een deel van Duitsland wordt weergegeven.

Ontladingen

De ontladingen kun je terugvinden op de Google Maps kaart onderaan de pagina. Deze worden nog niet live bijgewerkt, voor de meest actuele ontladingen ververs je de pagina. De iconen op de kaart lopen in kleur van Geel naar Rood, waarbij Geel een 'nieuwe' ontlading is en Rood een 'oude'.

Geluid

De teller maakt geluid als het aantal bliksemontladingen verhoogt. Dus, bij een update van 0 naar 1 hoor je geluid. Je kunt dit uitschakelen met het luidspreker icoontje in de balk hierboven.

Data © Blitzortung.org / Lightningmaps.org
nl
StormTrack Beta
Inloggen
Heb je nog geen account? Dan kun je er hier eentje aanmaken!
De Bilt

Geen onweer in de buurt
Nu Live

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Karnes, TX; Wilson, TX.

29 Apr 2024 19:04:32

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Iberia, LA; St. Martin, LA; St. Mary, LA.

29 Apr 2024 15:39:50

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Iberia, LA; St. Martin, LA; St. Mary, LA.

29 Apr 2024 14:28:53

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Karnes, TX; Wilson, TX.

29 Apr 2024 14:22:04

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Calcasieu, LA; Cameron, LA; Jefferson Davis, LA.

29 Apr 2024 13:08:35

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Galveston, TX.

29 Apr 2024 12:32:24

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Chambers, TX; Galveston, TX.

29 Apr 2024 12:30:33

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Brazoria, TX; Galveston, TX.

29 Apr 2024 12:10:51

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Jefferson, TX.

29 Apr 2024 12:10:51

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Karnes, TX; Wilson, TX.

29 Apr 2024 11:55:28

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Calcasieu, LA; Cameron, LA; Jefferson Davis, LA.

29 Apr 2024 11:51:31

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Chambers, TX; Liberty, TX.

29 Apr 2024 11:42:22

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Chambers, TX; Harris, TX.

29 Apr 2024 11:37:12

NWS: Tornado Warning uitgegeven voor Calcasieu, LA; Cameron, LA; Orange, TX.

29 Apr 2024 11:26:30

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Calcasieu, LA; Cameron, LA; Orange, TX.

29 Apr 2024 11:20:38
Actueel
1 / 4

Kou in Noord-Europa

Zelfs -44,3 in Finland

Wintervoorspellingen 2023/24

Kunnen we al iets zeggen over de winter?

Wateroverlast

Hoogwater in Frankrijk, Engeland en de Benelux

Het Winter Discussietopic

Lees en schrijf mee!

×
Kies een plaats
Beschikbare Plaatsen:
×
Welke meldingen wil je ontvangen?

Je kunt hieronder aangeven welke notificaties je wil ontvangen in 'Nu Live'. Standaard ontvang je alle notificaties, wil je een bepaald type melding niet langer ontvangen? Vink dan het vinkje uit. Je keuze wordt automatisch opgeslagen.

×
Nu Live
Welkom op onweer-online.nl! Als je je nog niet hebt geregistreerd, meld je dan nu aan op de leukste en grootste weercommunity van Nederland. Heb je al een account, log dan hier in.
Woonplaats:
Berichten: 0
Lid sinds: 10 jun. 2007
22 augustus 2009, 13:41 uur | Bericht #48877
Het weer op de Waddeneilanden

“Wisselend bewolkt en een enkele bui. Maximumtemperatuur tussen 21 graden op de Waddeneilanden tot 26 in Limburg.” Dit kan zomaar een weersverwachting zijn op een zomerdag in Nederland. Limburg, maar ook de Waddeneilanden worden vaak genoemd in een weersverwachting omdat hier vaak de hoogste en laagste maximumtemperatuur wordt gemeten. Is het op de Waddeneilanden nu altijd zoveel frisser, of valt dat wel mee?


Aan het begin van de middag was het vandaag op Terschelling 20.7 graden. Daarmee was het net iets warmer dan op het vasteland.

Het klimaat op de Waddeneilanden is totaal anders dan het klimaat in het Geuldal in Zuid-Limburg. De belangrijkste oorzaak is natuurlijk de minimale invloed van de zee in het uiterste zuiden van het land. Hierdoor meten we vaak de hoogste temperaturen in Limburg, het oosten van Brabant of de Achterhoek. Toch is het niet zo dat het elke dag in het jaar onstuimig en guur is op de Waddeneilanden. Er zijn natuurlijk wel dagen dat het bar en boos is met veel wind en talrijke buien, maar gelukkig voor alle vakantiegangers komen er ook volop “mooie” dagen voor.


Maximumtemperaturen voor aanstaande maandag. Op de Wadden komt de temperatuur iets lager uit, maar op beschutte plekken zal het toch een stuk warmer worden. Maandag wordt dus een warme zomerdag.

Gematigde invloed van de zee
De zee heeft een gematigde invloed op de temperatuur op de Waddeneilanden. Temperaturen van 30 graden of meer zijn zeldzaam. Toch wordt het ook op de Wadden soms tropisch warm, zoals een paar dagen geleden toen op Texel en de oostelijke eilanden een graad of 30 werd gemeten. De invloed van de zee is op de westelijke eilanden het grootst. Zo vangen Texel, Vlieland en Terschelling de meeste wind en is het op Ameland en Schiermonnikoog net iets warmer gedurende de zomermaanden.


Overzicht van de Waddeneilanden. Van west naar oost: Texel, Vlieland, Terschelling, Ameland en Schiermonnikoog. De kleine eilandjes helemaal in het oosten zijn Rottumeroog en Rottumerplaat.


Om vijf uur vanmorgen trok over Ameland een bui. Het water van de Noordzee en ook van de Waddenzee is nu zo'n 19 tot 21 graden. Omdat de bovenlucht relatief koud was, ontstonden boven het warme water een paar buien.

In de maanden juni en juli valt er op de eilanden relatief weinig regen. De Veluwe, Drenthe en Zuid-Limburg vangen veel meer regenwater op, al gaat het hier over het algemeen wel om felle en kortdurende buien. In augustus zijn de neerslagverschillen relatief klein en in september valt er op de Wadden 20 tot 30 mm meer regenwater dan in Limburg en Oost-Brabant. De oorzaak hiervan is opnieuw te vinden bij het zeewater dat aan het begin van de zomer nog relatief fris is. Later in het seizoen is het water een stuk warmer en daardoor komen gemakkelijk buien tot ontwikkeling. Dit verschijnsel zien we overigens ook langs de Hollandse en Zeeuwse kust.

Doordat in het eerste deel van de zomer relatief weinig buien tot ontwikkeling komen, is er over het algemeen ook minder bewolking aanwezig. In de maanden juni, juli en augustus schijnt de zon elke maand 30 uur meer in vergelijking met bijvoorbeeld de Achterhoek. Pas in september worden de verschillen kleiner. De Waddeneilanden zijn dus volgens Nederlandse begrippen een zon zekere bestemming. Daarbij kan de wind op sommige dagen wel een spelbreker zijn, de meeste wind staat er landelijk gezien op de eilanden.

Microklimaat
Al deze getallen zijn gebaseerd op slechts een paar meetpunten op de Waddeneilanden. Officieel is er ook maar één echt meetpunt te vinden en dat staat op Terschelling in de buurt van het dorpje Hoorn. Op Vlieland staat nog een windpaal en verder stuurt vrijwillige waarnemer Fred Klok dagelijks waarnemingen naar de weerkamer van Meteo Consult. Meer officiële gegevens zijn er niet beschikbaar. Toch is bekend dat de verschillen tussen de eilanden soms bijzonder groot zijn en zelfs op één eiland kunnen we soms grote verschillen in wind, temperatuur en zonneschijn meten.


Het weer op de Waddeneilanden is in de zomer soms verrassend goed. De zon breekt er vaker door en er valt ook minder regen dan elders in het land.

De meeste zon is te verwachten op dagen waarbij de wind uit het noordwesten of noorden waait. In dat geval ontstaan boven het relatief koude water van de Noordzee geen stapelwolken. Aan de noordkant van de eilanden zit je dan qua zonneschijn het beste. Achter de eerste duinenrij is het ook direct een stuk warmer omdat de wind daar merkbaar is afgenomen. Aan de zuidkant van de eilanden is het bij een noord(west)enwind ook vaak iets warmer, maar daardoor ontstaan er wel gemakkelijk stapelwolken waardoor de zon niet altijd de ruimte krijgt om te schijnen. Vooral boven Texel en Terschelling groeien deze stapelwolken nog weleens door tot een bui, de andere eilanden zijn daar over het algemeen veel te klein voor.

De temperatuur die verwacht wordt voor het meetpunt Hoorn op Terschelling, wordt vaak gezien als de temperatuur die op alle Waddeneilanden wordt bereikt. Globaal genomen is dit nog niet direct een verkeerde gok, maar lokaal wordt het in de zomer toch veel warmer. Veel campings en bungalowparken staan niet in de polder of op het strand, maar zijn te vinden in de duinen. Deze liggen vaak redelijk beschut. Sommige van die duintoppen op Terschelling en Vlieland reiken tot zo’n 30 meter. In de duinen is het dan ook vaak een stuk warmer en bovendien staat er ook veel minder wind.

Voor ieder wat wils
De 21 graden in het weerbericht waar we dit verhaal mee zijn begonnen, is dus absoluut niet representatief voor grote stukken van de eilanden. Veel vakantiegangers en (horeca)ondernemers kunnen zich dan ook niet altijd vinden in de weersverwachting die wordt uitgegeven voor de Waddeneilanden. Door het grote verschil in weer tussen de noord- en zuidkant van een Waddeneiland, maar ook de verschillen die dagelijks optreden tussen het strand, de duinen en de polders, zijn de Waddeneilanden een prima vakantiebestemming. Is het te warm, dan is verkoeling dichtbij. Waait het te hard, dan is een beschut plekje zo gevonden. Daarbij komt de zon veel vaker tevoorschijn dan in het diepe binnenland.

Ook in de winter is het weer op de Wadden erg verschillend. Later dit jaar zullen we ook daar eens dieper op in gaan.

Bron: Meteo Consult
Terug naar boven
1 Gebruiker leest nu dit topic, onderverdeeld in 1 gast en 0 leden
Berichten
Er zijn in totaal 27.855 topics, welke bij elkaar 448.367 reacties hebben gekregen.
Leden
We zijn met 11.581 leden.
Het nieuwste lid is philip.beuckels@gmail.com.

Berichten
Je moet inloggen om je berichten te kunnen lezen.
Dit topic
1 mensen bekijken nu dit topic.

Record
Op 6 december 2010 om 11.29 uur waren er 2.792 mensen tegelijkertijd online op onweer-online!
Stats
Er zijn nu 133 mensen aan het browsen op het forum. 4 Daarvan zijn ingelogd.
Van die 133, lezen 6 mensen het topic "Algemeen onweerskansentopic 2024".

Sponsors en partners

Actueel op OnweerOnline.nl

Wateroverlast

Hoogwater in Frankrijk, Engeland en de Benelux

Het Winter Discussietopic

Lees en schrijf mee!

Wintervoorspellingen 2023/24

Kunnen we al iets zeggen over de winter?

Kou in Noord-Europa

Zelfs -44,3 in Finland

© 2003 - 2024 onweer-online.nl   |   Alle rechten voorbehouden   |   Algemene gebruiksvoorwaarden