Live Bliksemontladingen

De teller in het icoon met het onweersbuitje geeft live het actuele aantal bliksemontladingen uit onze regio weer. De dekking ligt in een vierkant om Nederland en België, waardoor er ook data van rondom Parijs, op de Noordzee en uit een deel van Duitsland wordt weergegeven.

Ontladingen

De ontladingen kun je terugvinden op de Google Maps kaart onderaan de pagina. Deze worden nog niet live bijgewerkt, voor de meest actuele ontladingen ververs je de pagina. De iconen op de kaart lopen in kleur van Geel naar Rood, waarbij Geel een 'nieuwe' ontlading is en Rood een 'oude'.

Geluid

De teller maakt geluid als het aantal bliksemontladingen verhoogt. Dus, bij een update van 0 naar 1 hoor je geluid. Je kunt dit uitschakelen met het luidspreker icoontje in de balk hierboven.

Data © Blitzortung.org / Lightningmaps.org
nl
StormTrack Beta
Inloggen
Heb je nog geen account? Dan kun je er hier eentje aanmaken!
De Bilt

Geen onweer in de buurt
Nu Live

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Highlands, FL.

14 May 2024 01:26:27

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Bannock, ID; Bingham, ID; Blaine, ID; Oneida, ID; Power, ID.

14 May 2024 01:26:27

NWS: Tornado Warning uitgegeven voor Lafayette, LA; St. Martin, LA.

14 May 2024 01:26:27

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Kenedy, TX.

14 May 2024 01:26:27

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Vermilion, LA.

14 May 2024 01:26:27

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Webb, TX.

14 May 2024 01:26:27

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Starr, TX.

14 May 2024 01:26:26

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Jim Wells, TX; Kleberg, TX.

14 May 2024 01:26:26

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor East Baton Rouge, LA; East Feliciana, LA; Iberville, LA; Pointe Coupee, LA; West Baton Rouge, LA; West Feliciana, LA.

14 May 2024 01:26:26

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Lafayette, LA; St. Landry, LA; St. Martin, LA.

14 May 2024 01:26:26

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Kleberg, TX; Nueces, TX.

14 May 2024 01:10:39

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Ozark, MO.

14 May 2024 01:10:38

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Brooks, TX; Hidalgo, TX; Jim Hogg, TX; Starr, TX.

14 May 2024 01:10:38

NWS: Tornado Warning uitgegeven voor Acadia, LA; Lafayette, LA; St. Martin, LA.

14 May 2024 01:10:38

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Duval, TX; Jim Wells, TX; Kleberg, TX.

14 May 2024 01:10:37
Actueel
1 / 4

Het Winter Discussietopic

Lees en schrijf mee!

Wateroverlast

Hoogwater in Frankrijk, Engeland en de Benelux

Wintervoorspellingen 2023/24

Kunnen we al iets zeggen over de winter?

Kou in Noord-Europa

Zelfs -44,3 in Finland

×
Kies een plaats
Beschikbare Plaatsen:
×
Welke meldingen wil je ontvangen?

Je kunt hieronder aangeven welke notificaties je wil ontvangen in 'Nu Live'. Standaard ontvang je alle notificaties, wil je een bepaald type melding niet langer ontvangen? Vink dan het vinkje uit. Je keuze wordt automatisch opgeslagen.

×
Nu Live
Welkom op onweer-online.nl! Als je je nog niet hebt geregistreerd, meld je dan nu aan op de leukste en grootste weercommunity van Nederland. Heb je al een account, log dan hier in.
Woonplaats:
Berichten: 0
Lid sinds: 10 jun. 2007
7 september 2009, 15:17 uur | Bericht #51467
Slapende zon remt opwarming aarde

De aanhoudend geringe zonnevlekkenactiviteit aan de oppervlakte van de zon lijkt volgens steeds meer onderzoekers een (tijdelijk) remmende invloed te hebben op de stijging van de gemiddelde temperaturen op aarde. Terwijl op de achtergrond de stijging van de luchttemperaturen door vooral de oplopende concentraties kooldioxide in de atmosfeer gewoon doorgaat, lijkt de veranderende vorm van instraling door de zon, die bij de huidige inactieve fase hoort, de afgelopen jaren voor een afkoeling te hebben gezorgd die ongeveer even groot is. Omdat andere fenomenen (zoals vulkanisme en de cyclus die in het zeegebied tussen Zuid-Amerika en Indonesië de afwisseling tussen fasen met een El Niño en een La Niña regelen) nauwelijks invloed hadden, zijn de gemiddelde temperaturen op aarde de laatste jaren min of meer gelijk gebleven. De opwarming van daarvoor zou daarmee tijdelijk gestagneerd zijn.


Ook vandaag zaten er geen zonnevlekken op de zon.

Dit zijn de belangrijkste conclusies uit een onderzoek van wetenschappers Judit Lean (Naval Research Laoboratory in Washington) en David Rind (NASA Goddard Intitute for Space Studies, New York). De uitslag van het onderzoek bevestigt voor het eerst wat door velen al werd vermoed. Het nog steeds voortdurende zonnevlekkenminimum (het diepste in ongeveer een eeuw tijd) heeft enige invloed op het klimaat op aarde, zij het voorlopig een relatief kleine. Zonnevlekken zijn magnetisch actieve gebieden aan het oppervlak van de zon die op die plaats sterke erupties kunnen genereren. Vanaf de aarde zijn ze als donkere vlekken te zien. De zonnevlekkenactiviteit van de zon doorloopt een cyclus met een lengte van ongeveer 11 jaar, waarbinnen een maximum valt (met voortdurend en veel (grote) zonnevlekken zichtbaar) en een minimum waarin het oppervlak van de zon vaak helemaal vrij van vlekken is. Het laatste maximum had rond het jaar 2000 plaats, het laatste minimum is nog volop bezig en duurt veel langer dan verwacht. Sinds het vorige minimum (1995) is nu al 14 jaar verstreken.


De tien jaren sinds 1900 waarin de zon het grootste aantal dagen geheel zonder zonnevlekken was. Zowel de jaren 2007 als 2008 komen voor. En ook 2009 heeft met tot nu toe 198 vlekloze dagen inmiddels een plaatsje in de top 10 voor zichzelf opgeeist. Nog specialer dan het huidige was het zonnevlekkenminimum van 1911, 1912 en 1913 die ook alledrie in de top 10 voorkomen.

Invloeden op klimaat
Het onderzoek bestond uit het becijferen van de invloed op het klimaat van 4 verschillende parameters. Behalve naar de veranderende instraling van de zon werd gekeken naar de invloed van de toenemende concentraties kooldioxide in de atmosfeer, die van het vulkanisme en de invloed van de afwisseling van El Niño’s en La Niña’s op de gemiddelde temperaturen. Bij deze laatste twee was de conclusie vrij duidelijk. Omdat er de laatste jaren niet meer vulkanisme is geweest dan normaal, kon de invloed van deze parameter op de gemiddelde temperaturen op aarde worden weggecijferd. Datzelfde gold voor de El Niño’s en de La Niña’s. Sinds de laatste grote El Niño in 1998, destijds uitmondend in het warmste jaar wereldwijd, zijn er geen grote El Niño’s of La Niña’s meer geweest. Dus ook de uitwerking van deze fenomenen op de gemiddelde temperaturen op aarde kon min of meer worden weggecijferd.


Een overzicht van de El Nino's (rood) en de La Nina's (blauw) van de laatste jaren. Duidelijk is te zien hoe beide sinds de enorme uitschieter in het jaar 1998 steeds relatief weinig hebben voorgesteld.

Bleven over de invloed van de toenemende concentraties kooldioxide op de temperaturen op aarde en de invloed van de al zo lang inactieve zon. Dat de hoeveelheid kooldioxide in de atmosfeer gestaag blijft toenemen (de laatste jaren met ongeveer 2 deeltjes per miljoen per jaar) is bekend. Daar hoort een geleidelijk stijgende temperatuur bij, zoals ook in de grafiekjes naast dit verhaal is te zien. Bij een inactieve zon, zoals nu, komt per saldo minder zonnestraling op aarde aan dan ten tijde van een maximum, al is het verschil maar klein. Toch lijkt dit effect groot genoeg te zijn geweest om de stijging van de gemiddelde temperatuur op aarde, gerelateerd aan de toenemende CO2-concentraties in de atmosfeer, de laatste jaren te compenseren.


De invloeden van respectievelijk het vulkanisme (blauw), de El Nino en La Nina cyclus (paars), zonnestraling (groen) en stijgende concentraties CO2 in de atmosfeer (rose) op de gemiddelde temperatuur op aarde. Omdat de andere twee toevallig sinds 2000 nauwelijks invloed hadden, kwamen de veranderingen voor rekening van de zon en van de toenemende hoeveelheid CO2 in de atmosfeer. Beiden werkten elkaar in gelijke mate tegen waardoor de gemiddelde aardtemperaturen al een tijdje min of meer constant zijn.

Hoe nu verder?
De vraag is natuurlijk hoe het verdergaat? Voor een van de factoren, die van invloed zijn op de temperaturen, is dat vrij duidelijk. In het gebied rond de evenaar tussen het westen van Zuid-Amerika en Indonesië mag het de afgelopen jaren dan rustig zijn geweest, inmiddels tekent zich er een middelzware El Niño af die een goede kans maakt tot de zwaarste sinds 1998 uit te groeien. Daarvan mag opnieuw een opwarmende invloed op de wereldtemperaturen worden verwacht (al is ook dit een tijdelijk effect). Kijken we naar het verdere verloop van het zonnevlekkenminimum van dit moment, dan zijn de vooruitzichten onzekerder. Hoewel de verwachting van de meeste zonvolgers nog steeds is (en ook altijd was) dat de nieuwe zonnevlekkencyclus op het punt van beginnen staat, is het voor wat de zon zelf betreft nog steeds erg rustig. Vorig werd in totaal op 266 dagen geen enkele zonnevlek gesignaleerd, dit jaar staat de teller al op 198 dagen. Als het in het huidige tempo doorgaat, komt de zon in 2009 over het aantal dagen zonder vlekken van vorig jaar heen. En gebeurt dat inderdaad, dan zou dit betekenen dat het huidige minimum sindsdien alleen nog maar dieper is geworden.


Intussen komt op de Grote Oceaan een nieuwe El Nino op gang. Nog is die niet bijzonder sterk, maar verwacht wordt dat deze El Nino tot de sterkste sinds de roemruchte El Nino van het jaar 1998 kan uitgroeien.

Wat de invloed op klimaat zou zijn van een nog veel langer aanhoudend zonnevlekkenminimum is niet heel erg duidelijk. Behalve de directe (relatief geringe) gevolgen van de verminderde instraling van de zon op de temperaturen op aarde, zou het ook zo kunnen zijn dat luchtstromingen op aarde hun banen (enigszins) verleggen. Dergelijke verschuivingen zouden (regionaal) ook invloed op het klimaat kunnen hebben. Een aanwijzing hiervoor zouden de gebeurtenissen tijdens het Maunder Minimum kunnen zijn (1645-1715). Toen waren ongeveer 70 jaar lang op de zon nauwelijks zonnevlekken te zien. Het was een periode die onder meer in het noordwesten van Europa samenviel met een aantal opvallend koude winters.

De invloed van CO2
Als je kijkt naar de invloed van de toenemende concentraties CO2 in de atmosfeer, dan is daarin de komende jaren maar weinig verandering te verwachten. Het kan dus ook heel goed zijn dat, nu het (remmende) effect van de inactieve zon vrijwel is opgebruikt, de temperaturen op aarde de komende jaren toch weer geleidelijk gaan stijgen, ongeacht of het zonnevlekkenminimum aanhoudt of juist afloopt. In het ergste geval, als er een sterke Niño in het spel komt en de nieuwe zonnevlekkencyclus toevallig tegelijkertijd begint, gaat het alleen een stuk sneller.

Bron: Meteo Consult, Geophysical Research Letters, Spaceweather.com
patty27w
Lid
Woonplaats: Apeldoorn
Berichten: 127
Lid sinds: 7 nov. 2007
7 september 2009, 17:42 uur | Bericht #51500
Mooi stuk zeg, bedankt!!! We denken zoveel te weten maar moeder natuur blijft ons toch altijd weer verrassen!! Ooit in Egypte tijdens de zonsondergang met 't blote oog zo'n grote en duidelijke zonnevlek gezien was echt heel mooi om te zien!!
Waarom deze advertentie?
Terug naar boven
1 Gebruiker leest nu dit topic, onderverdeeld in 1 gast en 0 leden
Berichten
Er zijn in totaal 27.858 topics, welke bij elkaar 448.380 reacties hebben gekregen.
Leden
We zijn met 11.584 leden.
Het nieuwste lid is Rooie bert.

Berichten
Je moet inloggen om je berichten te kunnen lezen.
Dit topic
1 mensen bekijken nu dit topic.

Record
Op 6 december 2010 om 11.29 uur waren er 2.792 mensen tegelijkertijd online op onweer-online!
Stats
Er zijn nu 61 mensen aan het browsen op het forum. 0 Daarvan zijn ingelogd.
Van die 61, lezen 1 mensen het topic "Foto-Spel".

Sponsors en partners

Actueel op OnweerOnline.nl

Wateroverlast

Hoogwater in Frankrijk, Engeland en de Benelux

Het Winter Discussietopic

Lees en schrijf mee!

Wintervoorspellingen 2023/24

Kunnen we al iets zeggen over de winter?

Kou in Noord-Europa

Zelfs -44,3 in Finland

© 2003 - 2024 onweer-online.nl   |   Alle rechten voorbehouden   |   Algemene gebruiksvoorwaarden