Live Bliksemontladingen

De teller in het icoon met het onweersbuitje geeft live het actuele aantal bliksemontladingen uit onze regio weer. De dekking ligt in een vierkant om Nederland en België, waardoor er ook data van rondom Parijs, op de Noordzee en uit een deel van Duitsland wordt weergegeven.

Ontladingen

De ontladingen kun je terugvinden op de Google Maps kaart onderaan de pagina. Deze worden nog niet live bijgewerkt, voor de meest actuele ontladingen ververs je de pagina. De iconen op de kaart lopen in kleur van Geel naar Rood, waarbij Geel een 'nieuwe' ontlading is en Rood een 'oude'.

Geluid

De teller maakt geluid als het aantal bliksemontladingen verhoogt. Dus, bij een update van 0 naar 1 hoor je geluid. Je kunt dit uitschakelen met het luidspreker icoontje in de balk hierboven.

Data © Blitzortung.org / Lightningmaps.org
nl
StormTrack Beta
Inloggen
Heb je nog geen account? Dan kun je er hier eentje aanmaken!
De Bilt

Geen onweer in de buurt
Nu Live

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Amelia, VA; Chesterfield, VA; Lunenburg, VA; Nottoway, VA; Prince Edward, VA.

7 Jun 2024 11:19:23

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Hardee, FL; Hillsborough, FL; Manatee, FL; Polk, FL.

7 Jun 2024 11:19:23

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Donley, TX; Gray, TX; Roberts, TX; Wheeler, TX.

7 Jun 2024 11:19:23

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Dodge, GA; Telfair, GA; Wilcox, GA.

7 Jun 2024 11:19:22

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Castro, TX; Lamb, TX; Parmer, TX.

7 Jun 2024 05:10:53

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Beaufort, NC; Hyde, NC.

7 Jun 2024 04:01:04

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Franklin, NC; Johnston, NC; Nash, NC; Wake, NC; Wilson, NC.

7 Jun 2024 04:01:04

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Collingsworth, TX.

7 Jun 2024 04:01:03

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Castro, TX; Swisher, TX.

7 Jun 2024 04:01:03

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Briscoe, TX; Castro, TX; Floyd, TX; Hale, TX; Swisher, TX.

7 Jun 2024 04:01:03

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Carson, TX; Potter, TX.

7 Jun 2024 01:50:55

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Elko, NV.

7 Jun 2024 01:50:55

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Glades, FL.

7 Jun 2024 01:50:55

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Lake, FL; Orange, FL; Seminole, FL; Volusia, FL.

7 Jun 2024 01:50:55

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Clinton, NY; Essex, NY; Chittenden, VT; Grand Isle, VT.

7 Jun 2024 01:50:54
Actueel
1 / 4

Het Winter Discussietopic

Lees en schrijf mee!

Wintervoorspellingen 2023/24

Kunnen we al iets zeggen over de winter?

Kou in Noord-Europa

Zelfs -44,3 in Finland

Wateroverlast

Hoogwater in Frankrijk, Engeland en de Benelux

×
Kies een plaats
Beschikbare Plaatsen:
×
Welke meldingen wil je ontvangen?

Je kunt hieronder aangeven welke notificaties je wil ontvangen in 'Nu Live'. Standaard ontvang je alle notificaties, wil je een bepaald type melding niet langer ontvangen? Vink dan het vinkje uit. Je keuze wordt automatisch opgeslagen.

×
Nu Live
Welkom op onweer-online.nl! Als je je nog niet hebt geregistreerd, meld je dan nu aan op de leukste en grootste weercommunity van Nederland. Heb je al een account, log dan hier in.
1 2
Debbieke
Lid
Woonplaats: knesselare. oost-vlaanderen belgië
Berichten: 8924
Lid sinds: 7 aug. 2008
Laatste 4 prijzen van de wekelijkse fotowedstrijd
18 augustus 2011, 22:34 uur | Bericht #270754
Brandweer Leuven en Mechelen overstelpt met noodoproepen

De Leuvense brandweer is vanaf ongeveer 17.30 uur overstelpt met noodoproepen door het hevige onweer. Een exact cijfer van het aantal oproepen kon de brandweer niet geven, maar het zouden er ettelijke tientallen zijn. De Leuvense politie omschreef de situatie op een bepaald moment zelfs als op het randje van het chaotische. Het noodweer zou wel geen gewonden gemaakt hebben. Ook in Mechelen hield het onweer lelijk huis. De meeste oproepen die de brandweer kreeg, hadden te maken met omgewaaide bomen, stukken dak en dakgoten die weggewaaid waren of kelders, woningen en straten die onderliepen door de hevige regen. Enkele bellers maakten ook melding van een brand of een brandgeur na een blikseminslag maar er zou nergens sprake zijn van een uitslaande brand of zware brandschade.



Weggesleept
In de buurt van het Heilig Hartinstituut, langs de Naamsesteenweg in Heverlee, dreigde volgens de politie in de loop van de avond een muur omver te waaien. Enkele voertuigen moesten daarom versleept worden.

Wegverzakkingen
De hulpdiensten van Mechelen hebben ook 52 oproepen binnen gekregen over ondergelopen woningen, kelders en straten en wegverzakkingen. De problemen deden zich in heel de stad voor en beperkten zich niet tot een bepaald gebied. De oproepen liepen tussen 17.25 en 19 uur binnen en gingen niet alleen over wateroverlast: in de Nekkerspoelstraat kwam een dakgoot naar beneden, de verkeerslichten op het Battelcomplex en op de Antwerpsesteenweg raakten defect en er gebeurde één ongeval met stoffelijke schade.

Bron: HLN | Gewijzigd: 9 februari 2017, 09:50 uur, door Joyce.s
Mijn twitter: https://twitter.com/#!/debbietje128
Onweersdagen: 0
Debbieke
Lid
Woonplaats: knesselare. oost-vlaanderen belgië
Berichten: 8924
Lid sinds: 7 aug. 2008
Laatste 4 prijzen van de wekelijkse fotowedstrijd
18 augustus 2011, 23:02 uur | Bericht #270775
Blikseminslag zorgt voor brand in woning

Blikseminslag heeft donderdagavond voor een brand gezorgd in een woning aan het Eind in Haaren. Bij aankomst van de brandweer bleek er een klein brandje te woeden op de zolder van de woning die reeds was geblust door omwonenden.



Niet alleen brak er brand uit in de woning, ook de waterleiding had het begeven en de woning zat zonder stroom. De brandweer heeft een controle uitgevoerd in de woning en het gat in het dak met zeil gedicht.

Het waterleiding bedrijf werd eveneens ingeschakeld omdat de inslag vermoedelijk ook schade aan de waterleiding onder het trottoir had gezorgd. De gehele straat is afgesloten geweest tijdens de herstel werkzaamheden.

Bron: Blik Op Nieuws | Gewijzigd: 9 februari 2017, 09:50 uur, door Joyce.s
Mijn twitter: https://twitter.com/#!/debbietje128
Onweersdagen: 0
Waarom deze advertentie?
Debbieke
Lid
Woonplaats: knesselare. oost-vlaanderen belgië
Berichten: 8924
Lid sinds: 7 aug. 2008
Laatste 4 prijzen van de wekelijkse fotowedstrijd
18 augustus 2011, 23:08 uur | Bericht #270791
Brandweer Vilvoorde kreeg meer dan 300 oproepen

De brandweer van Vilvoorde heeft vanavond meer dan 300 noodoproepen gekregen voor het hevige onweer. Dat cijfer zal nog toenemen, want er lopen nog steeds oproepen binnen. Bovendien raakten veel bellers niet onmiddellijk binnen bij de hulpdiensten, zodat die opnieuw moeten gecontacteerd worden. De schade door het noodweer is aanzienlijk, maar er zou geen sprake zijn van gewonden. Slechts een zeer kleine minderheid van de oproepen ging over blikseminslagen. Dat was het geval in een zevental gevallen. Eénmaal veroorzaakte de bliksem een dakbrand, maar die kon door de brandweer zonder veel erg geblust worden. In de andere gevallen ging het enkel om een rookgat, of werd een beginnende brand onmiddellijk geblust door de overvloedige regen.

Wateroverlast
De rest van de noodoproepen betrof voornamelijk wateroverlast, overstroomde straten, ondergelopen kelders en huizen, omvergewaaide bomen of afgerukte takken en lekkende daken. Vooral de omgeving van Koningslo, Grimbergen en Zemst werd zwaar getroffen. Volgens de Vilvoordse brandweer zal ze nog verschillende uren en mogelijks zelfs dagen nodig hebben om alle schade op te ruimen.

Bron: HLN
Mijn twitter: https://twitter.com/#!/debbietje128
Onweersdagen: 0
Marga
Lid
Woonplaats: Den Haag
Berichten: 17643
Lid sinds: 25 jul. 2006
19 augustus 2011, 07:24 uur | Bericht #270915
Grimbergen kondigt rampenplan af na stormweer

Grimbergen heeft donderdagavond rond 18 uur het gemeentelijk rampenplan afgekondigd nadat een hevig onweer lelijk huishield in de gemeente. Binnen de kortste keren stonden verschillende straten volledig blank. Vooral de centra van Strombeek, Humbeek, Grimbergen, Beigem en Heienbeek kregen het zwaar te verduren. Doordat grote verbindingswegen blank stonden kon het verkeer op verschillende plaatsen moeilijk of niet meer door. Het gemeentebestuur heeft personeel opgevorderd om getroffen bewoners zandzakjes te bezorgen.

Bron: Nieuwsblad.be
Every cloud has a silver lining
Marga
Lid
Woonplaats: Den Haag
Berichten: 17643
Lid sinds: 25 jul. 2006
19 augustus 2011, 07:32 uur | Bericht #270918
Update: Extreem weer treft vooral zuiden van Nederland

Het zuiden van Nederland werd donderdag aan het eind van de middag en -avond geteisterd door regen-, hagel- en onweersbuien die gepaard gingen met windstoten tot zeker 90 kilometer per uur. Het KNMI waarschuwde mensen voor het extreme weer. In België vielen door het noodweer meerdere doden op het popfestival Pukkelpop.
Het KNMI gaf code oranje af voor Limburg en Noord-Brabant, een waarschuwing voor extreem weer. Volgens het KNMI was zowel in Limburg als in Noord-Brabant zwaar onweer, met meer dan 500 ontladingen in 10 minuten. Met name het gebied ten zuiden van Eindhoven kreeg flinke hoeveelheden regen te verwerken. 'Globaal gezien op sommige plaatsen hoeveelheden van 50 millimeter.' Vervoerder Veolia legde het treinverkeer tussen Valkenburg en Heerlen stil nadat een boom op het spoor was gevallen tussen Valkenburg en Schin op Geul. Veolia zet bussen in. Ook sloeg de bliksem in op daken in Wellerlooi en Venray. Niemand raakte gewond. De politie in Limburg-Zuid meldde dat sommige bussen enige tijd niet reden door wateroverlast in Aken. Ze adviseerde automobilisten hun snelheid aan te passen. De meldkamer van de brandweer kreeg zeker 150 telefoontjes.

Code geel
In Noord-Brabant viel het mee, al was ook daar sprake van wateroverlast, vooral in het zuidoosten. Straten liepen onder. Bij een paar huizen is het water naar binnen gelopen. Daarnaast kwamen twee meldingen van blikseminslag in woningen binnen, maar ook daar was de schade minimaal. Ook in Gelderland, waar de buien naartoe trekken, was nauwelijks overlast. De code oranje werd in de avond naar boven bijgesteld tot code geel, een waarschuwing voor slecht weer. Deze waarschuwing werd in de loop van de avond naar beneden bijgesteld voor alle provincies behalve Noord-Brabant, Gelderland en Limburg.

Blikseminslag en chaos
In Rotterdam kwam vermoedelijk door een blikseminslag de panoramalift van de Euromast korte tijd stil te staan. De lift die net 25 mensen naar het hoogste punt had gebracht kwam na een halfuur weer op gang, waardoor ze weer naar beneden konden.

Bij het Belgische Hasselt zorgde het noodweer voor een chaos op Pukkelpop. Installaties en tenten stortten in en er vielen ten minste vier doden. Tientallen mensen raakten gewond. Op het festival komen ook veel Nederlanders af, vooral Limburgers.

Bron: AD
Every cloud has a silver lining
Marga
Lid
Woonplaats: Den Haag
Berichten: 17643
Lid sinds: 25 jul. 2006
19 augustus 2011, 07:33 uur | Bericht #270919
Onweer legt EK dressuur in Rotterdam stil



Een stevige onweersbui heeft het EK dressuur vandaag ruim een half uur stilgelegd. Op het moment van afbreken moesten nog slechts een paar combinaties de ring in voor de landenwedstrijd, onder wie Adelinde Cornelissen met Jerich Parzival.
De Zwitser Hans Staub werd zodanig getroffen door de gutsende regen dat hem de kans werd gegund zijn proef over te doen. Toen stond al vast dat de Britse ploeg het goud had veroverd.

Bron: AD | Gewijzigd: 9 februari 2017, 09:50 uur, door Joyce.s
Every cloud has a silver lining
Debbieke
Lid
Woonplaats: knesselare. oost-vlaanderen belgië
Berichten: 8924
Lid sinds: 7 aug. 2008
Laatste 4 prijzen van de wekelijkse fotowedstrijd
19 augustus 2011, 10:28 uur | Bericht #270978
Radio 2-ontvangst in omgeving Diest onderbroken

Norkring, de beheerder van de zendmasten in Vlaanderen en Brussel deelt ons mee dat er momenteel geen ontvangst is van Radio 2 via FM 94.4 Mhz in de omgeving van Diest (Vlaams-Brabant). Dit is een gevolg van het hevige onweer donderdagavond.

Het onweer veroorzaakte een elektriciteitspanne. In de omgeving van de zendinstallatie zijn er meerdere leidingen onderbroken. De elektriciteitsmaatschappij en verschillende technici stellen alles in het werk om de schade zo snel mogelijk te herstellen. Gelieve ons te verontschuldigen voor het ongemak dat u ondervindt.

Bron: VRT
Mijn twitter: https://twitter.com/#!/debbietje128
Onweersdagen: 0
Debbieke
Lid
Woonplaats: knesselare. oost-vlaanderen belgië
Berichten: 8924
Lid sinds: 7 aug. 2008
Laatste 4 prijzen van de wekelijkse fotowedstrijd
19 augustus 2011, 11:23 uur | Bericht #271004
Brandweer Asse en Vilvoorde hebben nog handenvol werk

De brandweerdiensten van Vilvoorde en Asse, die het gisterenavond het drukst hadden met het onweer, hebben nog uren werk om alle binnengekomen oproepen te beantwoorden. Dat melden beide brandweerkorpsen. In Vilvoorde gaat het nog om minstens honderdvijftig meldingen die nog wachten op een interventie. Voor de brandweer van Asse zijn het er een tachtigtal, maar daartussen zitten een paar ondergelopen garages waar verschillende wagens in ronddrijven. De brandweer van Asse kreeg donderdagavond in totaal meer dan 250 oproepen voor het noodweer, voornamelijk voor wateroverlast door de overvloedige regen. Daarbij werden onder meer Ternat, Groot-Bijgaarden en Zellik zwaar getroffen, maar het ernstigst was de situatie in Wemmel. Aan het cultureel centrum De Zandloper stond het water kniehoog terwijl in verschillende naburige straten het water van de omliggende weilanden en akkers kwam gestroomd. Hier en daar werden zelfs aardappelen van de velden meegesleurd tot op straat.

Een aantal bedrijfshallen en ondergrondse parkeergarages kwamen ook onder water te staan. Die moeten vrijdag nog leeggepompt worden met de hulp van de Civiele Bescherming. De brandweer vreest dat de schade op die plaatsen aanzienlijk kan zijn. Ook in Vilvoorde is het de regenval die het meeste schade heeft veroorzaakt, een enkele kleine dakbrand door een blikseminslag niet te na gesproken. De 150 oproepen die nog niet beantwoord konden worden, zullen de brandweer en gemeentediensten nog ettelijke uren bezighouden.

Pluviometer slikt 68 liter water
Een pluviometer bij de Volkssterrenwacht MIRA heeft donderdag 68 liter water of bijna 10 procent van het jaargemiddelde voor die regio geslikt, zo staat op de website van het observatorium te lezen. Het regende zo hard dat de pluviograaf (de mechanische registratie van de neerslag) en het elektronisch weerstation niet meer konden volgen, zegt MIRA. Beide registreerden slechts een deel van de totale regen.

De naald van de pluviograaf diende op die tijd eigenlijk 6 keer op en neer te gaan, met telkens 10 liter. Maar dit gebeurde op zo'n korte tijd dat het als één lijn weergegeven werd.

Bron: HLN
Mijn twitter: https://twitter.com/#!/debbietje128
Onweersdagen: 0
Debbieke
Lid
Woonplaats: knesselare. oost-vlaanderen belgië
Berichten: 8924
Lid sinds: 7 aug. 2008
Laatste 4 prijzen van de wekelijkse fotowedstrijd
19 augustus 2011, 13:47 uur | Bericht #271110
Bliksem leidt tot woningbrand en vertraagt treinverkeer

Blikseminslag heeft vrijdagochtend een woningbrand veroorzaakt in Grathem. De zolder van een woning aan de Willem Alexanderstraat vatte even na 03.30 uur vlam door de blikseminslag. De bewoners konden tijdig de woning verlaten. De bewoners, die in eerste instantie werden opgevangen door buren, hebben geen letsel opgelopen. De brand heeft enige brandschade op de zolder aangericht. De brandweer die met blusvoertuigen uit Grathem, Heythuysen en de ladderwagen uit Weert, ter plaatse was, was na drie kwartier de brand meester.

Ook het treinverkeer tussen Nijmegen en Venlo ondervindt vrijdag hinder door blikseminslag. Hierdoor is er een sein en overwegstoring tussen Boxmeer en Venray. Reizigers moeten rekening houden met een vertraging die kan oplopen tot een uur, meldt ProRail.

Bron: Blik Op Nieuws
Mijn twitter: https://twitter.com/#!/debbietje128
Onweersdagen: 0
Debbieke
Lid
Woonplaats: knesselare. oost-vlaanderen belgië
Berichten: 8924
Lid sinds: 7 aug. 2008
Laatste 4 prijzen van de wekelijkse fotowedstrijd
19 augustus 2011, 13:48 uur | Bericht #271111
Zandsculpturen doorstaan noodweer

Het noodweer van donderdagavond heeft beperkte schade achtergelaten aan de zandsculpturen in de tuin van Kasteel Oost in Valkenburg a.d. Geul. Dit laat de organisatie van het zandsculpturenfestival weten. De schade is met name waar te nemen aan de twee lange tafels van zand die voor het Kasteel staan. De herstelwerkzaamheden door zandcarvers zijn inmiddels in volle gang. Het evenement is gewoon toegankelijk voor het publiek. Het festival is nog te bezoeken t/m 2 oktober 2011, dagelijks van 11.00-18.00 uur.

Bron: Blik Op Nieuws
Mijn twitter: https://twitter.com/#!/debbietje128
Onweersdagen: 0
Debbieke
Lid
Woonplaats: knesselare. oost-vlaanderen belgië
Berichten: 8924
Lid sinds: 7 aug. 2008
Laatste 4 prijzen van de wekelijkse fotowedstrijd
19 augustus 2011, 13:50 uur | Bericht #271113
Brusselse brandweer verwerkt bijna 10.000 oproepen

De Brusselse brandweer heeft tussen donderdagavond 17.00 uur en vrijdagochtend 08.00 uur in totaal 9.800 telefonische oproepen gekregen voor het zware onweer. Het ging in zowat alle gevallen om meldingen van wateroverlast door de overvloedige regen. Verschillende brandweerploegen zullen nog de hele dag in de weer zijn om te reageren op alle oproepen. "Onze telefoonlijnen stonden donderdagavond roodgloeiend", zegt woordvoerder Pierre Meys. "Alle beschikbare ploegen waren op de baan. We hebben zelfs het Rode Kruis ingeschakeld om de dringende medische oproepen af te handelen zodat we tien extra mensen konden inschakelen voor de wateroverlast."

Het waren vooral Brussel, Laken, Jette en Sint-Jans-Molenbeek die het het zwaarst te verduren kregen, maar ook in Anderlecht, Oudergem, Sint-Pieters-Woluwe en Watermaal-Bosvoorde was de situatie nijpend. Verschillende grote verkeersassen werden afgesloten, net als een aantal tunnels.

Het metrostation Bockstael liep helemaal onder water en de brandweer pompte er meer dan 1.000 kubieke meter water uit. In het Brugman-ziekenhuis liep een deel van de neurologische onderzoeksafdeling in de kelder onder, op een oppervlakte van ongeveer 250 vierkante meter. Daarnaast ging het vooral om kelders, tuinen en woningen waar het water binnenstroomde. Slachtoffers vielen er volgens de brandweer niet.

Bron: HLN
Mijn twitter: https://twitter.com/#!/debbietje128
Onweersdagen: 0
Debbieke
Lid
Woonplaats: knesselare. oost-vlaanderen belgië
Berichten: 8924
Lid sinds: 7 aug. 2008
Laatste 4 prijzen van de wekelijkse fotowedstrijd
19 augustus 2011, 13:51 uur | Bericht #271115
Maanrock neemt maatregelen voor storm zondag

Omdat er stormweer aangekondigd wordt voor zondag gaat vanmiddag een extra veiligheidsoverleg door tussen organisatoren van het festival Maanrock, podiumbouwers en politie in Mechelen. Om Pukkelpop te herdenken, komt een zwarte rouwband op de videoschermen, zegt de organisatie.



"We hebben de podiumbouwers gecontacteerd om ons een toelichting te geven tegen welke windsnelheden de podia en de torens voorzien zijn en wat er eventueel moet aangepast worden", aldus Ann Palstermans, secretaris van de vzw Mechelse Feesten. "Maanrock is een veilig festival, maar we willen geen enkel risico nemen met het aangekondigde stormweer zondag."

Vanmorgen overlegde de organisatie hoe de gebeurtenissen in Pukkelpop herdacht kunnen worden. "We kozen voor een rouwband op onze videowall naast het podium en de kleinere schermen in het Maanrockcafé en de vipruimte. We willen het niet overladen, maar laten de artiesten de ruimte om een minuut stilte te vragen of een woordje te zeggen." Het gratis festival Maanrock vindt morgen en overmorgen plaats op de Grote Markt, IJzerenleen en de Vismarkt in Mechelen.

Bron: HLN | Gewijzigd: 9 februari 2017, 09:51 uur, door Joyce.s
Mijn twitter: https://twitter.com/#!/debbietje128
Onweersdagen: 0
Debbieke
Lid
Woonplaats: knesselare. oost-vlaanderen belgië
Berichten: 8924
Lid sinds: 7 aug. 2008
Laatste 4 prijzen van de wekelijkse fotowedstrijd
19 augustus 2011, 15:59 uur | Bericht #271193
Noodweer vernielt helft appelen- en perenoogst

Het noodweer van gisteren heeft de helft van de appel- en perenoogst vernield. Dat zegt de Boerenbond. Vooral in de Limburgse fruitstreek en in het Hageland is de schade groot.

Door de hevige wind zijn hectares fruitbomen omgewaaid. Door de hagel zijn veel plukrijpe vruchten op de grond gevallen. Volgens de Boerenbond is de schade extra groot omdat de appelen en peren dit jaar uitzonderlijk vroeg rijp waren. Uit de eerste schattingen zou blijken dat er een verlies is van minstens 50% van de peren- en appelenoogst. Vlaams minister van Landbouw Kris Peeters (CD&V) onderzoekt of het noodweer als ramp kan worden erkend. Alleen via die weg kunnen de telers een schadevergoeding krijgen.

"Het menselijk leed dat gisteren werd veroorzaakt is natuurlijk de eerste prioriteit", geeft de Boerenbond nog aan. "Materiële schade is een probleem van tweede orde."

Bron: De Redactie


Mijn twitter: https://twitter.com/#!/debbietje128
Onweersdagen: 0
Debbieke
Lid
Woonplaats: knesselare. oost-vlaanderen belgië
Berichten: 8924
Lid sinds: 7 aug. 2008
Laatste 4 prijzen van de wekelijkse fotowedstrijd
19 augustus 2011, 16:04 uur | Bericht #271197
Grimbergen heft gemeentelijk rampenplan op

In de Vlaams-Brabantse gemeente Grimbergen is vrijdag kort voor 14.00 uur het gemeentelijk rampenplan opgeheven. Dat meldt burgemeester Marleen Mertens. Het rampenplan was donderdagavond in werking gesteld omwille van het zware onweer, dat voor een enorme wateroverlast zorgde in de gemeente. 'Op dit moment is de situatie zo goed als genormaliseerd, het water is bijna volledig weggetrokken.'

Vooral de centra van Strombeek, Humbeek, Grimbergen, Beigem en Heienbeek kregen het zwaar te verduren. Doordat grote verbindingswegen blank stonden, kon het verkeer op verschillende plaatsen moeilijk of niet meer door. Op sommige plaatsen stond het water tot een halve meter hoog. Het gemeentebestuur zette personeel in om getroffen bewoners zandzakjes te bezorgen.

De brandweer van Vilvoorde en de gemeentediensten zijn de hele nacht en ochtend in de weer geweest om het water weg te pompen, zowel uit de straten als uit de kelders van de getroffen woningen. Kort na de middag was de situatie dan genormaliseerd, aldus de burgemeester. 'De materiële schade voor de getroffen bewoners is aanzienlijk, maar gelukkig hebben we niemand moeten evacueren en zijn er geen gewonden gevallen.'

Weerstation kan niet volgen
Een pluviometer bij de Volkssterrenwacht MIRA slikte donderdag 68 liter water of bijna 10 procent van het jaargemiddelde voor die regio, zo stond vandaag op de website van het observatorium te lezen. Het regende zo hard dat de pluviograaf (de mechanische registratie van de neerslag) en het elektronisch weerstation niet meer konden volgen, zegt MIRA. Beide registreerden slechts een deel van de totale regen.

De naald van de pluviograaf diende op die tijd eigenlijk 6 keer op en neer te gaan, met telkens 10 liter. Maar dit gebeurde op zo'n korte tijd dat het als één lijn weergegeven werd.

Bron: Het Nieuwsblad
Mijn twitter: https://twitter.com/#!/debbietje128
Onweersdagen: 0
Debbieke
Lid
Woonplaats: knesselare. oost-vlaanderen belgië
Berichten: 8924
Lid sinds: 7 aug. 2008
Laatste 4 prijzen van de wekelijkse fotowedstrijd
19 augustus 2011, 16:14 uur | Bericht #271203
Geen treinen Boxmeer en Venray na blikseminslag

Door een blikseminslag tijdens het noodweer donderdagavond rijden tussen Boxmeer en Venray sinds vrijdagochtend geen treinen meer. De blikseminslag heeft apparatuur langs de spoorbaan zwaar ontregeld en een sein- en overwegstoring veroorzaakt, melden spoorbeheerder Prorail en vervoerder Veolia vrijdagmiddag. Reizigers op het traject moeten rekening houden met een vertraging van een halfuur tot een uur. Veolia zet bussen in. Wanneer de storing verholpen is, is nog onduidelijk. Monteurs zijn bezig de schade te herstellen. Inmiddels zijn al diverse onderdelen vervangen, aldus Veolia en Prorail.

Bron: Nieuws.nl
Mijn twitter: https://twitter.com/#!/debbietje128
Onweersdagen: 0
Woonplaats: Koekelare, West-Vlaanderen https://twitter.com/BartStandaert
Berichten: 2744
Lid sinds: 15 jun. 2007
19 augustus 2011, 17:52 uur | Bericht #271251
Onderzoek of noodweer erkend wordt als ramp



Binnenlandse Zaken onderzoekt of het noodweer van gisteren erkend kan worden als ramp. In dat geval zou het Rampenfonds kunnen tussenkomen om de geleden schade te helpen vergoeden. Dat laat minister van Binnenlandse Zaken Annemie Turtelboom weten. Buiten het menselijke leed en de schade die het onweer veroorzaakte op de weide van Pukkelpop, is er ook elders schade. In Vlaams-Brabant en Limburg zagen heel wat fruittelers hun oogst verloren gaan, elders liepen straten en huizen onder. Binnenlandse Zaken heeft vandaag een expert gestuurd naar de getroffen gebieden. De gemeenten daar moeten hun dossiers naar de provincie sturen. Als alle schadedossiers verzameld zin, kan nagegaan worden of er sprake is van een ramp.

Bron: HLN | Gewijzigd: 9 februari 2017, 09:51 uur, door Joyce.s
BartS
Debbieke
Lid
Woonplaats: knesselare. oost-vlaanderen belgië
Berichten: 8924
Lid sinds: 7 aug. 2008
Laatste 4 prijzen van de wekelijkse fotowedstrijd
19 augustus 2011, 20:07 uur | Bericht #271277
Instorting dak Theater Bergen niet door werkzaamheden

De instorting van een deel van het dak van het Koninklijk Theater van Bergen gisteren werd niet veroorzaakt door de herstellingswerkzaamheden aan dat dak. Dat meldt de stad Bergen. Na een hevige rukwind kwam een deel van het dak in de aangrenzende rue Neuve terecht. Bij het incident vielen geen gewonden.



De werkzaamheden waren op 16 augustus gestart, maar de arbeiders waren nog niet op het dak zelf aan het werk, zo zei de woordvoerder van de stad. "Enkel de wind heeft dit ongeluk veroorzaakt."

Op 26 augustus beginnen de arbeiders echt op het dak te werken. Tot dan monteren ze een stelling en een hijskraan, aldus nog de woordvoerder. De rue Neuve zal voor de hele duur van de herstelling, tot april 2012, afgesloten blijven.

Bron: HLN | Gewijzigd: 9 februari 2017, 09:51 uur, door Joyce.s
Mijn twitter: https://twitter.com/#!/debbietje128
Onweersdagen: 0
Woonplaats: Koekelare, West-Vlaanderen https://twitter.com/BartStandaert
Berichten: 2744
Lid sinds: 15 jun. 2007
20 augustus 2011, 15:06 uur | Bericht #271620
'Donderdag wordt als ramp erkend'

Normaal gezien zullen de uitzonderlijke weersomstandigheden van donderdag erkend worden als ramp. Dat werd zaterdag vernomen bij Binnenlandse Zaken. Het KMI heeft al aangegeven dat het om uitzonderlijke weersomstandigheden ging, klinkt het nog. De provinciegouverneurs moeten nu schadedossiers verzamelen en overmaken aan Binnenlandse Zaken. Als die in orde zijn, kan er een uitkering komen uit het rampenfonds. Dat geldt alleen voor directe materiële schade die niet gedekt wordt door de brandverzekering. Ook de organisatoren van Pukkelpop kunnen een dossier indienen voor materiële schade. Aangezien er een franchise geldt van 250 euro, zullen festivalgangers er wellicht geen gebruik van kunnen maken.

Hasselt dient aanvraag in
Niet alleen op de festivalweide van Pukkelpop, maar ook elders in Hasselt heeft het noodweer van donderdag schade veroorzaakt. Maandag vertrekt de aanvraag tot een erkenning van het Rampenfonds, zegt burgemeester Hilde Claes. 'De focus van de organisatie, de stad en de hulpdiensten lag de voorbije dagen op het festivalterrein in Kiewit, maar de andere Hasselaren met schadegevallen blijven niet in de kou staan', aldus burgemeester Claes. De getroffen bewoners kunnen de schadegevallen aan hun woning, tuin of auto melden bij de stadsdiensten. Die zullen de gegevens begin volgende week overmaken aan de provincie, zodat op federaal niveau een dossier kan worden samengesteld om het noodweer als ramp te laten erkennen. De getroffenen moeten in eerste instantie hun verzekeraar contacteren, want de eigen brandverzekering zal meestal al tussenkomen om de schade te dekken.

Bron: Nieuwsblad
BartS
Debbieke
Lid
Woonplaats: knesselare. oost-vlaanderen belgië
Berichten: 8924
Lid sinds: 7 aug. 2008
Laatste 4 prijzen van de wekelijkse fotowedstrijd
21 augustus 2011, 09:05 uur | Bericht #271972
Onweer slaat appels tot moes

De Hagelandse fruittelers zijn zwaar getroffen: ‘Het fruit is verloren. Ook de bomen zijn vernield. Dit kan het faillissement betekenen.' De storm die over Oost-Brabant raasde heeft heel wat boomgaarden compleet verwoest. Overal zitten de fruittelers met de handen in het haar, maar in de regio rond Kortenaken is de schade het grootst. Volgens weerman Frank Deboosere haalde de wind in Kortenaken donderdagavond snelheden tot 166kilometer per uur.

De gevolgen van de storm lieten zich dan ook raden. ‘Ik word ziek als ik door mijn boomgaard wandel', zegt fruitteler Kris Van der Velpen (41) uit Molenbeek-Wersbeek. ‘Mijn percelen in Waanrode zijn volledig verwoest. Het meeste fruit is van de bomen gewaaid, en de vruchten die nog aan de bomen hangen liepen zware hagelschade op. Ook de bomen zijn vernield. Dit is een echte ramp. Het fruit kan niet meer verkocht worden, zelfs niet meer om appelsap of appelmoes van te maken, en de bomen zijn stuk. Dus de komende jaren hebben we ook geen fruit. Ik verzeker je: voor heel wat fruitboeren betekent dit het faillissement.'

In een boomgaard van Geert Cappelle, eerder eigendom van Jef en Agnes Van Der Waeren in de buurt van het kerkhof in Sint-Joris-Winge legde de storm ruim drie hectare van de 4,5ha grote appelaanplanting plat. Enkele honderden meter verder hangt er nauwelijks nog een peer aan de boom, op de grond liggen er des te meer. Ook fruitkweker Jos Torbeyns in Waanrode kan zijn tranen nauwelijks verbergen. Er hangt geen appel of geen peer meer aan de boom of ze is volledig waardeloos geworden door de hagel. De bladeren van de bomen zijn verhakkeld en liggen versnipperd onder de bomen. Sommige appelen zijn zelfs middendoor gebarsten want hier vielen striemende hagelballen zo dik als knikkers. ‘Ik ben er kapot van. Een jaar arbeid zo zien verloren gaan. Hier in Waanrode is zestien hectare waardeloos geworden en in Loksbergen is het net hetzelfde', aldus Jos Torbeyns.

Ook Mario Vanhellemont (32) van het gelijknamige fruitbedrijf uit Meensel-Kiezegem likt zijn wonden. ‘Tijdens de pluk keert je maag al als je ocharme één peer laat vallen', zegt hij. ‘En nu stap je de boomgaard in en zie je zo goed als àlle peren op de grond liggen. Het is een echte ravage. Sommige percelen zijn voor honderd procent verwoest, op andere beperkt de schade zich tot zo'n dertig procent. We moeten nog bekijken wat er te redden valt.'

Fruitteler Ludo Stouthuysen (46) uit Neerlinter heeft die hoop al laten varen. ‘Onder elke boom ligt minstens zeven kilo peren', zegt hij. ‘Eraf gewaaid. Sommigen zelfs met hagelschade. Voor de consumptie kan ik die vruchten niet meer verkopen. En als industriefruit? Sommigen, misschien. Maar daar begin ik niet aan. Dan moet ik personeel inzetten om al die appelen en peren een voor een op te rapen en te bekijken of ze nog goed zijn of niet. De kostprijs daarvan weegt niet op tegen de prijs de je uiteindelijk voor dat industriefruit krijgt.'

Stouthuysen is er het hart van in. ‘De oogst van 2011 zag er veelbelovend uit', zegt hij. ‘Een warm voorjaar, een warme zomer en veel regen. Het fruit was magnifiek. Goed van smaak, ideaal van maat. En dat dit. Het grootste deel van de oogst is vernield. Om nog maar te zwijgen over de bomen. Die zijn ook stuk. Dat wil dus zeggen dat daar de eerstkomende jaren ook geen fruit aan zal hangen.'

Bron: Het Nieuwsblad
Mijn twitter: https://twitter.com/#!/debbietje128
Onweersdagen: 0
Terug naar boven
1 2
1 Gebruiker leest nu dit topic, onderverdeeld in 1 gast en 0 leden
Berichten
Er zijn in totaal 27.860 topics, welke bij elkaar 448.385 reacties hebben gekregen.
Leden
We zijn met 11.586 leden.
Het nieuwste lid is ericjanssen@bjoc.be.

Berichten
Je moet inloggen om je berichten te kunnen lezen.
Dit topic
1 mensen bekijken nu dit topic.

Record
Op 6 december 2010 om 11.29 uur waren er 2.792 mensen tegelijkertijd online op onweer-online!
Stats
Er zijn nu 197 mensen aan het browsen op het forum. 0 Daarvan zijn ingelogd.
Van die 197, lezen 11 mensen het topic "Winter discussietopic 2015/2016 deel 1".

Sponsors en partners

Actueel op OnweerOnline.nl

Het Winter Discussietopic

Lees en schrijf mee!

Wateroverlast

Hoogwater in Frankrijk, Engeland en de Benelux

Kou in Noord-Europa

Zelfs -44,3 in Finland

Wintervoorspellingen 2023/24

Kunnen we al iets zeggen over de winter?

© 2003 - 2024 onweer-online.nl   |   Alle rechten voorbehouden   |   Algemene gebruiksvoorwaarden