Live Bliksemontladingen

De teller in het icoon met het onweersbuitje geeft live het actuele aantal bliksemontladingen uit onze regio weer. De dekking ligt in een vierkant om Nederland en België, waardoor er ook data van rondom Parijs, op de Noordzee en uit een deel van Duitsland wordt weergegeven.

Ontladingen

De ontladingen kun je terugvinden op de Google Maps kaart onderaan de pagina. Deze worden nog niet live bijgewerkt, voor de meest actuele ontladingen ververs je de pagina. De iconen op de kaart lopen in kleur van Geel naar Rood, waarbij Geel een 'nieuwe' ontlading is en Rood een 'oude'.

Geluid

De teller maakt geluid als het aantal bliksemontladingen verhoogt. Dus, bij een update van 0 naar 1 hoor je geluid. Je kunt dit uitschakelen met het luidspreker icoontje in de balk hierboven.

Data © Blitzortung.org / Lightningmaps.org
nl
StormTrack Beta
Inloggen
Heb je nog geen account? Dan kun je er hier eentje aanmaken!
De Bilt

Geen onweer in de buurt
Nu Live

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Tippah, MS.

6 May 2024 09:18:59

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Lafayette, MS; Pontotoc, MS; Union, MS.

6 May 2024 09:14:58

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Lafayette, MS; Panola, MS; Pontotoc, MS; Union, MS.

6 May 2024 09:09:59

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Benton, MS; Tippah, MS; Union, MS.

6 May 2024 08:56:53

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Benton, MS; Lafayette, MS; Marshall, MS; Tippah, MS; Union, MS.

6 May 2024 08:49:21

NWS: Tornado Warning uitgegeven voor Lafayette, MS; Marshall, MS.

6 May 2024 08:25:39

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Duval, TX; Webb, TX.

6 May 2024 07:00:37

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Arkansas, AR; Monroe, AR.

6 May 2024 05:50:33

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Brooks, TX; Kenedy, TX.

6 May 2024 01:32:58

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor La Salle, TX; McMullen, TX.

6 May 2024 01:11:29

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Dimmit, TX.

6 May 2024 01:11:28

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Duval, TX; Jim Wells, TX; Kleberg, TX.

6 May 2024 00:46:23

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Brooks, TX; Jim Hogg, TX.

6 May 2024 00:43:32

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Duval, TX; Jim Wells, TX; Live Oak, TX; McMullen, TX.

6 May 2024 00:28:44

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Duval, TX; Jim Wells, TX; Live Oak, TX; McMullen, TX; Webb, TX.

6 May 2024 00:01:37
Actueel
1 / 4

Kou in Noord-Europa

Zelfs -44,3 in Finland

Wateroverlast

Hoogwater in Frankrijk, Engeland en de Benelux

Het Winter Discussietopic

Lees en schrijf mee!

Wintervoorspellingen 2023/24

Kunnen we al iets zeggen over de winter?

×
Kies een plaats
Beschikbare Plaatsen:
×
Welke meldingen wil je ontvangen?

Je kunt hieronder aangeven welke notificaties je wil ontvangen in 'Nu Live'. Standaard ontvang je alle notificaties, wil je een bepaald type melding niet langer ontvangen? Vink dan het vinkje uit. Je keuze wordt automatisch opgeslagen.

×
Nu Live
Welkom op onweer-online.nl! Als je je nog niet hebt geregistreerd, meld je dan nu aan op de leukste en grootste weercommunity van Nederland. Heb je al een account, log dan hier in.
1 2 3
Sanwa
Lid
Woonplaats: winkel
Berichten: 5550
Lid sinds: 3 jul. 2009
17 februari 2012, 17:24 uur | Bericht #339374
Liveblog: Pas over enkele dagen duidelijkheid over toestand Friso

Prins Johan Friso is bedolven onder een lawine in Oostenrijk. Hij skiede buiten de piste, tegen de waarschuwingen in. Hij is naar een ziekenhuis in Innsbrück gebracht.



17.15 uur Koningin Beatrix en zijn echtgenote Mabel zijn bij Friso in het ziekenhuis.

17.14 uur Friso is nog altijd niet buiten levensgevaar.

17.13 uur Er is een nieuwe verklaring van de RVD. Pas over enkele dagen kunnen de behandelend artsen een diagnose stellen over de toestand van Friso.

17.08 uur Er landt nu een reddingshelikopter bij het ziekenhuis in Innsbrück. Dat hoeft niet te betekenen dat er ook een lid van het koninklijk huis aankomt.

17.08 uur Een woordvoerder van het ziekenhuis wilde bevestigen noch ontkennen dat familie van Friso in het ziekenhuis aanwezig zijn.

17.07 uur Ook premier Rutte zal snel een reactie geven op de situatie.

17.06 uur Ook een arts uit het ziekenhuis komt over enkele minuten met een verklaring.

17.02 uur Even een korte samenvatting.

Prins Johan Friso is vanmiddag rond 12.15 uur getroffen door een lawine. Hij was off-piste aan het skiën buiten het Oostenrijkse dorp Lech. De lawine was 30 meter breed en 40 meter lang.

Direct na de noodoproep zijn reddingstroepen uitgerukt, hebben Friso onder de sneeuw vandaan gehaald en hebben hem gereanimeerd. Daarna is hij met een helikopter na een ziekenhuis in Innsbrück gebracht. Hij heeft in totaal zo'n 15 minuten onder de sneeuw gelegen.

Friso's toestand is stabiel, maar hij is nog altijd niet buiten levensgevaar.

16.59 uur Vandaag was het droog in Lech, er wordt weer sneeuw verwacht voor zondag. Een skigids bij de NOS zegt nu dat je met lawinegevaar 4 'gewoon niet de piste af' moet.

16.53 uur De tijden blijven veranderen. Om 17.15 uur legt de burgemeester van Lech een verklaring af.

16.50 uur Koningin Beatrix zou bij haar zoon zijn in het ziekenhuis. Dat heeft de burgemeester van Lech gemeld aan Oostenrijkse media.

16.48 uur Prins Willem-Alexander was vanochtend nog in Leeuwarden. Hij bracht daar een bezoek aan de organisatie Welzijn Centraal. Hij zou nu op weg zijn naar Lech.

16.46 uur Om 17.00 uur wordt er een persconferentie gegeven in Lech. Nog niet duidelijk is door wie.

16.43 uur Volgens een politiefunctionaris zijn reddingstroepen onmiddellijk na de noodoproep uitgerukt, is de prins snel gelokaliseerd en uit de sneeuw gered.

16.42 uur Een lokale Oostenrijkse krant meldt dat Friso een schedelbasisfractuur heeft.

16.40 uur Volgens de burgemeester van Lech was er sprake van een 'zeer snelle' reddingsactie.

16.38 uur De kliniek waar Friso ligt is gespecialiseerd in lawineslachtoffers.

16.37 uur Dit is de laatste update over de conditie van de prins:

Prins Johan Friso verkeert nog steeds in levensgevaar, maar zijn toestand is stabiel. Dat heeft een woordvoerster van het ziekenhuis in Innsbruck, waar Friso wordt behandeld, vandaag gezegd.

Of er familie van de prins bij hem is, wilde de woordvoerster van het Landeskrankenhaus noch bevestigen, noch ontkennen.

De burgemeester van Lech zou hebben gezegd dat koningin Beatrix bij haar zoon is.

16.35 uur Om 16.45 uur zou er weer een mededeling komen over de conditie van de prins.

16.31 uur Het ziekenhuis in Innsbruck waar prins Johan Friso wordt behandeld, is hermetisch afgesloten. Alle publieke toegangen zijn dicht. De door een sneeuwlawine bedolven Johan Friso is per helikopter naar het Landeskrankenhaus van de universiteitskliniek overgebracht.

16.28 uur Friso is ter plaatse gereanimeerd nadat hij zo'n 15 minuten onder de sneeuw heeft gelegen. Daarna is hij met een helikopter naar een ziekenhuis in Innsbruck gebracht.

16.27 uur Friso skiede in het gebied Litzen - Zugertobel buiten de pistes.

16.25 uur In Lech was vrijdag een waarschuwing voor lawines van kracht, op het niveau 4 ('groot') op een schaal van 5. Er is een 'dringend' advies gegeven de skipistes niet te verlaten, omdat anders lawines kunnen worden veroorzaakt. De waarschuwing was afgegeven door de deelstaat Tirol, die repte over een 'hachelijke' situatie, aldus de Oostenrijkse krant Kurier op haar website.

16.24 uur Het is niet precies duidelijk hoeveel minuten Friso onder de sneeuw heeft gelegen. Als het 20 minuten is het geweest, is dat erg veel. Tien minuten wordt vaak als kritische grens gezien.

16.23 uur Het wekelijkse gesprek met de minister-president is inmiddels afgelast of uitgesteld.

16.22 uur Dit was de officiele verklaring van de RVD:

Namens Hare Majesteit de Koningin deelt de Rijksvoorlichtingsdienst mee dat Zijne Koninklijke Hoogheid Prins Friso vandaag slachtoffer is geworden van een lawine in het skigebied van Lech.
Prins Friso is opgenomen op de intensive care van het ziekenhuis in Innsbruck in Oostenrijk. Behandelend artsen beschrijven de toestand van de Prins als stabiel maar niet buiten levensgevaar.

16.21 uur Het wachten is nog op de persconferentie van premier Rutte. Het nieuws kwam binnen toen hij zijn wekelijkse persconferentie hield. Veel kon hij toen niet zeggen, behalve dat het niet om koningin Beatrix ging.

16.17 uur Het gebied rondom Lech staat bekend om zijn off-pistemogelijkheden. Er zijn ook veel steile hellingen, die zijn extra gevoelig voor lawines.

16.15 uur Het Snow Safety Centre heeft de afgelopen dagen mensen nog gewaarschuwd vooral niet de pistes af te gaan. 'Bij lawinegevaar 4 zeggen wij altijd: 'op de piste blijven'.

Maar een lokale gids kan altijd zijn eigen afweging maken.

16.14 uur Volgens de Oostenrijkse krant Die Presse was de lawine 30 meter breed en 40 meter lang.

16.09 uur Dit meldt het ANP nu:

Het lid van het koninklijk huis dat vrijdag werd bedolven onder een lawine, was met drie of vier anderen daar aan het skiën. Die anderen bleven ongedeerd. Dat heeft de burgemeester van Lech, Ludwig Muxel, vrijdag tegen het ANP gezegd. Hij wilde nog niet bevestigen dat het om prins Johan Friso ging.

De groep skiede buiten de piste op een flank waar wel geskied mocht worden, aldus Muxel. Volgens de burgemeester is het slachtoffer overgebracht naar een ziekenhuis in Innsbruck. Over zijn gezondheidstoestand wilde Muxel niets zeggen.

16.05 uur De koninklijke familie is sinds zondag in Lech.

16.04 uur Prins Johan Friso heeft samen met Mabel Wisse Smit twee kinderen: Emma Luana Ninette Sophie (26 maart 2005) en Joanna Zaria Nicoline Milou (18 juni 2006).

16.03 uur Wil je bij deze omstandigheden toch off piste gaan skiën, dan moet je wel een ervaren skiër zijn. Veel off piste-skiërs hebben een aparte rugzak bij zich, die zich opblaast in het geval van een lawine.

16.02 uur Er gold in Lech een waarschuwing om niet off piste te gaan. Er was sprake van situatie 4. De ANWB omschrijft dat als volgt: Niveau 4 - Groot gevaar. Meestal slechts een paar dagen per winter. De omstandigheden zijn slecht, er is acuut gevaar. Het sneeuwdek is slecht gezet. Er ontstaan spontaan grote lawines. Ga niet buiten de normale piste skiën of boarden! Zoek het steile terrein niet op.

16.01 uur De koninklijke familie is vaker ingesneeuwd geweest in Lech.

15.57 uur Als hij in een gebogen houding heeft gelegen, heeft hij meer kans, dan wanneer hij op zijn rug zou terecht zijn gekomen.

15.56 uur Friso heeft in totaal 15 minuten onder de sneeuw gelegen voordat hij werd gered. Bij de NOS legt een reanimatie-specialiste uit dat de overlevingskansen bij een lawine enorm afhankelijk zijn van de manier waarop iemand bedolven is.

15.54 uur Friso is door reddingstroepen onder de sneeuw vandaan gehaald.

15.53 uur Officieel is Friso geen lid meer van het Koninklijk Huis. Door zijn huwelijk met Mabel Wisse Smit kan hij geen aanspraak meer maken op de troon. Het paar besloot namelijk geen toestemming te vragen aan het parlement.

15.52 uur Prins Johan Friso is 43 jaar. Hij is de middelste zoon van koningin Beatrix.

15.48 uur Friso was dus off piste aan het skiën in het Oostenrijkse Lech. Hij was in een groep, maar is de enige die geraakt is door de lawine. Hij is naar een medisch centrum in Innsbruck gebracht. Zijn toestand is stabiel, maar hij is nog niet buiten levensgevaar.

15.45 uur Over een half uur is er nieuwe persconferentie van premier Mark Rutte.

15.44 uur Volgens de RVD is prins Johan Friso nog niet buiten levensgevaar.

15.43 uur Prins Friso was offpiste gaan skiën meldt een woordvoerder aan de NOS. Ondanks zware waarschuwingen dat niet te doen. Er gold een code 4 op een schaal van 5.

15.42 uur De koninklijke familie gaat elk jaar op wintersport in Lech. De Oostenrijkse wintersportplaats was eerder deze week ingesneeuwd geraakt door de vele sneeuw.

15.41 uur Bij de lawine is slechts één persoon gewond geraakt. Dat is dus prins Friso geweest.

15.40 uur Binnen een half uur volgt er een officiele mededeling van de koninklijke familie.

15.40 uur Premier Mark Rutte is op de hoogte van berichten dat een lid van de koninklijke familie bedolven is onder een lawine in de buurt van het Oostenrijkse skioord Lech. 'We hebben daarover contacten met Lech', zei Rutte vrijdag in een eerste reactie. 'Maar het betreft niet de koningin', voegde hij eraan toe.

15.39 uur Binnen 20 minuten is hij onder de sneeuw vandaan gehaald en naar een ziekenhuis in Innsbruck gebracht.

15.38 uur Om 12.15 uur is er een lawine naar beneden gekomen over een groep. Verscheidene personen zijn bedolven.

15.34 uur De toestand van de prins is kritiek.
De lawine kwam iets na het middaguur naar beneden bij Litzen-Zugertobel. De prins werd snel gevonden. Er zouden niet meer vermisten zijn. In de afgelopen dagen heeft het zwaar gesneeuwd in de Oostenrijkse Alpen. Daardoor groeit het gevaar van lawines.

Bron: AD
  | Gewijzigd: 22 februari 2017, 14:16 uur, door Joyce.s
Bekijk het van de zonnige kant, de meeste regen valt naast je.
Sanwa
Lid
Woonplaats: winkel
Berichten: 5550
Lid sinds: 3 jul. 2009
17 februari 2012, 17:49 uur | Bericht #339383
Prins Johan Friso bedolven onder lawine

Prins Johan Friso (43) is tijdens het skiën bedolven onder een lawine. Hij is gereanimeerd en naar het academisch ziekenhuis in Innsbruck gebracht. Dat heeft de burgemeester van Lech gezegd tegen Oostenrijkse media. De toestand van de prins is kritiek.

De lawine kwam iets na het middaguur naar beneden bij Litzen-Zugertobel, in de buurt van het koninklijke skioord in Lech. De prins werd na ongeveer een kwartier gevonden. Volgens de burgemeester van Lech gebeurde het ongeval buiten de piste. Er zouden niet meer vermisten zijn. Friso was met drie of vier anderen daar aan het ski*en. Die anderen bleven ongedeerd.

De groep skiede buiten de piste op een flank waar wel geskied mocht worden, aldus Muxel. Volgens de burgemeester is het slachtoffer overgebracht naar een ziekenhuis in Innsbruck. Over zijn gezondheidstoestand wilde Muxel niets zeggen.

De afgelopen dagen heeft het zwaar gesneeuwd in de Oostenrijkse Alpen. Daardoor groeit het gevaar van lawines. Er gold een lawinegevaar met risico 4. Lawine's treden dan spontaan op. Het is dan levensgevaarlijk de piste te verlaten. De toestand van prins Johan Friso is 'stabiel, maar hij is niet buiten levensgevaar'. Dat meldde de Rijksvoorlichtingsdienst.

Bron: AD

| Gewijzigd: 25 maart 2012, 21:32 uur, door Debbieke
Bekijk het van de zonnige kant, de meeste regen valt naast je.
Waarom deze advertentie?
Sanwa
Lid
Woonplaats: winkel
Berichten: 5550
Lid sinds: 3 jul. 2009
17 februari 2012, 18:04 uur | Bericht #339391
In Lech was gewaarschuwd voor lawines

In Lech gold vandaag een waarschuwing voor lawines, op het niveau 4 ('groot') op een schaal van 5. Er was een 'dringend' advies gegeven de skipistes niet te verlaten, omdat anders lawines kunnen worden veroorzaakt. De waarschuwing was afgegeven door de regionale autoriteiten, die repten over een 'hachelijke' situatie, aldus de Oostenrijkse krant Kurier op haar website.

lawine.jpg

Oostenrijkse media meldden dat gisteren ook al wintersporters in Lech onder lawines terechtkwamen.

De afgelopen 2 dagen viel volgens een woordvoerder van de ANWB 60 tot 70 centimeter sneeuw in het gebied. Dat pak kwam bovenop de sneeuw die al eerder viel. Het Oostenrijkse skidorp met circa 1500 inwoners was ook afgesloten van de buitenwereld vanwege de sneeuwval. Inmiddels is het dorp via het zuiden weer bereikbaar. De weg vanuit het noorden is nog wel altijd dicht. Dat Lech is afgesloten van de buitenwereld, is overigens niet uitzonderlijk. Meestal kost het 2 dagen om de enige toegangsweg tot Lech weer veilig en begaanbaar te maken.

'Vandaag is er geen sneeuw gevallen en ook zaterdag wordt geen sneeuw verwacht', zei hij. 'Zondag gaat het weer sneeuwen.' Lech is onder Nederlanders een populair skioord. Wintersporters die deze voorjaarsvakantie naar de Alpen afreizen, werd eerder deze week al aangeraden rekening te houden met sneeuw en gladde wegen.

Bron: AD
Bekijk het van de zonnige kant, de meeste regen valt naast je.
Sanwa
Lid
Woonplaats: winkel
Berichten: 5550
Lid sinds: 3 jul. 2009
17 februari 2012, 18:46 uur | Bericht #339404
Johan Friso had lawinepieper bij zich

Prins Johan Friso had een zogenoemde lawinepieper bij zich, toen hij vrijdag in Lech bedolven raakte onder de sneeuw. Daardoor kon hij relatief snel worden gelokaliseerd. Dit heeft de politiewoordvoerder van het Oostenrijkse skidorp vrijdagavond tegen het ANP gezegd.

Volgens de zegsman was de prins met slechts één andere persoon onderweg. Over nationaliteit of identiteit van de begeleider wilde bij niets zeggen. Eerder werd er gerept van een grotere groep. Het Openbaar Ministerie onderzoekt ter plaatse de toedracht van het incident. Dat is volgens de woordvoerder een routineprocedure.

Bron: De Pers | Gewijzigd: 25 maart 2012, 21:33 uur, door Debbieke
Bekijk het van de zonnige kant, de meeste regen valt naast je.
Sanwa
Lid
Woonplaats: winkel
Berichten: 5550
Lid sinds: 3 jul. 2009
17 februari 2012, 18:49 uur | Bericht #339405
Liveblog: 'Friso droeg geen veiligheidssysteem'

18.18 uur Toernooidirecteur Richard Krajicek wacht af of het ernstige ski-ongeval van prins Johan Friso consequenties heeft voor het ABN Amro-toernooi. 'We communiceren hierover met de gemeente Rotterdam. Via de gemeente sta je in contact met de regering', meldde Krajicek vandaag. Het tennistoernooi in Ahoy duurt tot en met zondag.

18.16 uur De vriend die met de prins was, kon na de lawine alarm slaan, doordat hij een veiligheidssysteem in zijn rugzak activeerde, meldt de NOS.

18.08 uur Een veiligheidsmedewerker heeft gemeld dat de prins geen veiligheidsmechanisme droeg, meldt de NOS.

18.07 uur Volgens een arts van de hartstichting is er 'een grote kans' dat iemand die 20 minuten onder sneeuw heeft gelegen er goed vanaf komt. Maar dan moet diegene wel een helm hebben gedragen, een rugzak met een airbag hebben gedragen, en niet met zijn hoofd op zijn ribbenkast hebben gelegen.

18.06 uur Ook de voorzitters van de Eerste en de Tweede Kamer hebben 'met grote zorg' kennis genomen van de toestand van de prins. Zij leven erg mee met de koninklijke familie, laten zij weten in een verklaring.

Bron: AD
Bekijk het van de zonnige kant, de meeste regen valt naast je.
Sanwa
Lid
Woonplaats: winkel
Berichten: 5550
Lid sinds: 3 jul. 2009
17 februari 2012, 18:56 uur | Bericht #339407
Lawine leidt tot botbreuken en verstikking

Een lawine leidt vooral tot botbreuken en verstikking. Ook onderkoeling kan een rol spelen, al is de rol van kou niet al te groot. Dat zeggen fysiologen Hein Daanen (TNO) en Maria Hopman (UMC St Radboud). ,,Een lawine is erg gewelddadig en kan tot botbreuken en ander lichamelijk trauma leiden'', vertelt Daanen. ,,Daarna dreigt door het gewicht van de sneeuw en door de ophoping van koolstofdioxide in de ruimte waar de persoon ligt, verstikking.'' Volgens hem is de kou slechts bijzaak. ,,Onderkoeling treedt niet in binnen 20 minuten. Wel kan de kou ertoe leiden dat eventuele bloedingen niet stollen. Als het slachtoffer hevig bloedt, kan onderkoeling wel sneller opkomen.''

Volgens Hopman is zuurstoftekort het grootste gevaar. ,,Daardoor kunnen organen beschadig raken. De nieren kunnen bijvoorbeeld slecht tegen een tekort aan zuurstof. In het ziekenhuis zal dat snel blijken door bloedonderzoek. Onderkoeling kan een rol spelen, maar zal in het geval van Friso vermoedelijk geen blijvende schade veroorzaken.'' Prins Johan Friso belandde vrijdagmiddag onder een lawine in het Oostenrijkse skioord Lech. Hij was 20 minuten bedolven.

Bron: De Pers
Bekijk het van de zonnige kant, de meeste regen valt naast je.
Sanwa
Lid
Woonplaats: winkel
Berichten: 5550
Lid sinds: 3 jul. 2009
17 februari 2012, 19:05 uur | Bericht #339408
Prins Johan Friso is wereldnieuws

Het nieuws dat prins Johan Friso onder een lawine is bedolven, ging vrijdag de hele wereld over. De Amerikaanse nieuwszender CNN heeft het nieuws onder het kopje 'Breaking News' op de voorpagina gezet, samen met een foto van de prins. Ook het Chinese staatspersbureau Xinhua maakt kort melding van het ongeluk.

De Britse BBC heeft een foto geplaatst van prins Johan Friso met zijn vrouw Mabel en hun twee dochters in de sneeuw. Spaanse en Italiaanse media maken ook gewag van het gebeuren, evenals de nieuwsleveranciers in Zweden en Finland. Natuurlijk zijn ook de kranten in de Europese alpenlanden in de ban van het ongeluk, dat in Oostenrijk gebeurde.

In Argentinië, het land waar prinses Màxima, de schoonzus van de getroffen prins, vandaan komt, staat het nieuws ook in de kranten. In Rusland meldde persbureau Itar Tass het nieuws.

Bron: RTL | Gewijzigd: 25 maart 2012, 21:34 uur, door Debbieke
Bekijk het van de zonnige kant, de meeste regen valt naast je.
Sanwa
Lid
Woonplaats: winkel
Berichten: 5550
Lid sinds: 3 jul. 2009
17 februari 2012, 19:50 uur | Bericht #339418
Willem-Alexander en Constantijn naar Oostenrijk

Kroonprins Willem-Alexander en prins Constantijn vliegen vrijdagavond naar Oostenrijk om hun broer Friso bij te staan in een ziekenhuis in Innsbruck. Dat zegt een woordvoerder van de Rijksvoorlichtingsdienst. Ook prinses Màxima, prinses Laurentien en alle kinderen zijn mee. De twee gezinnen vliegen met een regeringstoestel. Hoe laat zij vertrokken zijn, kan de woordvoerder niet zeggen.

Friso werd vrijdagmiddag bedolven onder een lawine en raakte ernstig gewond. Zijn toestand is stabiel, maar hij is nog niet buiten levensgevaar. De Rijksvoorlichtingsdienst liet eerder al weten dat Koningin Beatrix en Friso's vrouw Mabel bij hem in het ziekenhuis zijn.

Bron: Nieuws.nl | Gewijzigd: 25 maart 2012, 21:34 uur, door Debbieke
Bekijk het van de zonnige kant, de meeste regen valt naast je.
Sanwa
Lid
Woonplaats: winkel
Berichten: 5550
Lid sinds: 3 jul. 2009
17 februari 2012, 19:52 uur | Bericht #339419
Liveblog: 'Prins Friso snel gelokaliseerd dankzij pieper'

19:40 uur Zanger Rene Froger, die net als de koninklijke familie regelmatig in Lech komt om te skiën, en prins Friso daar vaak tegenkomt, kent hem niet als een roekeloze of onverantwoorde skiër. 'Het zijn allemaal goede skiërs', zegt hij tegen RTL Boulevard. Hoewel hij geen bijzondere band heeft met de prins, kent hij hem al jaren. Froger vindt het heel erg, en wenst 'iedereen ongelooflijk veel sterkte toe.'

19:23 uur Verslaggever Hans Jacobs (ANP/GPD) is bij het ziekenhuis waar Johan Friso ligt. 'Er is hier belangstelling van Oostenrijkse en Belgische media. Het ziekenhuis verwijst overigens alle vragen door naar de RVD in Den Haag', aldus Jacobs vanavond in RTL Boulevard. Het ziekenhuis is heel groot, en heeft vier verschillende ingangen. Er is volgens Jacobs ook een ondergrondse ingang, zodat de aankomst van Willem-Alexander en de andere leden van de familie eventueel buiten het zicht van de media kan gebeuren.

18:40 uur Johan Friso had wel een zogenoemde lawinepieper bij zich, waardoor kon hij relatief snel worden gelokaliseerd. Dit heeft de politiewoordvoerder van het Oostenrijkse skidorp vrijdagavond tegen het ANP gezegd.

18:30 uur Prins Willem-Alexander, prinses Màxima, prins Constantijn, prinses Laurentien en al hun kinderen zijn op weg naar Innsbruck. Ze vliegen met het regeringstoestel.

Bron: AD | Gewijzigd: 25 maart 2012, 21:35 uur, door Debbieke
Bekijk het van de zonnige kant, de meeste regen valt naast je.
Sanwa
Lid
Woonplaats: winkel
Berichten: 5550
Lid sinds: 3 jul. 2009
17 februari 2012, 22:44 uur | Bericht #339446
Liveblog: Kroonprins met grote spoed naar Innsbruck

22: 12 uur Nadat eerder de Tweede Kamer en premier Rutte dat al deden, laten nu ook de Nederlandse Oranjeverenigingen weten zeer met de koninklijke familie mee te leven. 'Meer dan dat kunnen we op dit moment niet doen', zei een woordvoerder van de Koninklijke Bond van Oranjeverenigingen vanavond.

22:03 uur Volgens luchthavenpersoneel op de Zwitserse luchthaven Sankt Gallen zou er vanaf 18:15 uur vanavond een zogenaamd VIP-draaiboek in werking zijn getreden. Het scenario wordt alleen in uitzonderlijk urgente situaties gebruikt. Kroonprins Willem-Alexander zou na de landing met grote spoed op weg zijn gegaan naar zijn broer Friso in Innsbruck, zo melden bronnen op Sankt Gallen.

21:38 uur Oostenrijkse en Duitse media maakten zich op voor een lange en koude nacht bij het Landeskrankenhaus in Innsbruck. Het ziekenhuis zorgde er direct na de aankomst van prins Friso voor dat de media en andere belangstellenden buiten het terrein van het universiteitsziekenhuis bleven. 'De pers moet buiten blijven', zei een woordvoerster.

21:35 uur Ministers Melanie Schultz en Gerd Leers zullen morgen niet afreizen naar Maastricht. De politici zouden aanwezig zijn bij het begin van het Maastrichtse carnaval, de sleuteloverdracht door burgemeester Onno Hoes aan prins Han de Eerste van de Tempeleers. Door het ski-ongeval van prins Friso zal het carnaval dit jaar een soberder start meekrijgen dan normaal. Ook de staatssecretarissen Frans Weekers en Paul de Krom later verstek gaan. 'De overdracht gaat door als lokaal gebeuren', zegt burgemeester Hoes.

20:52 uur De PH-KBX, het regeringsvliegtuig met aan boord kroonprins Willem-Alexander, prinses Màxima, prins Constantijn, prinses Laurentien en hun kinderen, is zojuist geland in het Zwitserse Sankt Gallen. Vanwege het slechte weer werd gekozen voor deze luchthaven. Hoe de reis verder gaat naar het 200 kilometer verderop gelegen Innsbruck is nog onduidelijk.

20:45 uur Ingewijden in de luchtvaart melden dat het toestel met de prinsen Willem-Alexander en Constantijn, volgens informatie op internet, aan het dalen is boven het Zwarte Woud in het zuiden van Duitsland. Dit zou er op duiden dat het regeringsvliegtuig binnenkort landt in Sankt Gallen. De broers van prins Friso gaan daarna waarschijnlijk per helikopter naar Innsbruck, zo meldt de NOS.

20:39 uur PvdA-fractievoorzitter Job Cohen reageert op het ongeval van de prins: 'Ik ben geschokt door het bericht over het ski-ongeluk van prins Johan Friso. Wij wensen prinses Mabel, kinderen, Koningin Beatrix en de overige leden van de Koninklijke familie heel veel sterkte toe in deze onzekere periode.'

20:00 uur Terwijl de nieuwsrubrieken vanavond als vanzelfsprekend veel aandacht besteden aan het ongeluk van prins Friso, wordt er in De Wereld Draait Door met geen woord over gerept. Slechts een paar minuten aan het begin van de uitzending wordt er over het incident gesproken. Jeroen Pauw en Paul Witteman besteden vanavond wel hun hele uitzending aan het ongeluk van de prins.

19:48 uur De lawine waardoor prins Friso werd getroffen, behoort tot de dodelijkste soort, zeggen deskundigen tegen RTL Nieuws. Het zou gaan om een zogenaamde plaklawine, waarbij een hele plak sneeuw gaat schuiven. Het gevaar van een plaklawine is gelegen in het feit dat het, anders dan bij een losse sneeuwlawine, voor slachtoffers erg lastig wordt om te ademen. Het gewicht van de sneeuw zou de borstkast indrukken, waardoor het ademen wordt bemoeilijkt.

Bron: AD
| Gewijzigd: 25 maart 2012, 21:35 uur, door Debbieke
Bekijk het van de zonnige kant, de meeste regen valt naast je.
Marga
Lid
Woonplaats: Den Haag
Berichten: 17643
Lid sinds: 25 jul. 2006
18 februari 2012, 09:11 uur | Bericht #339462
06.40 uur: Aankomst familie in Lech


07.33 uur: Marieke de Vries in Innsbruck



07.44 uur: Kritiek op skigedrag prins


08.45 uur: Cardioloog over toestand Friso
| Gewijzigd: 18 februari 2012, 09:19 uur, door Marga
Every cloud has a silver lining
Marga
Lid
Woonplaats: Den Haag
Berichten: 17643
Lid sinds: 25 jul. 2006
18 februari 2012, 09:28 uur | Bericht #339470
Helft lawineslachtoffers overleeft het niet

Sneeuwlawines eisen een bijzonder hoge tol. Slechts één op de twee slachtoffers overleeft dergelijk natuurfenomeen. Met de recente hevige sneeuwval geldt in veel skistations een lawinealarm. Wintersporters die vandaag met de start van de krokusvakantie naar de skistations vertrekken, zijn gewaarschuwd: door de hevige sneeuwval van de jongste dagen dreigt er groot gevaar voor sneeuwlawines. Wellicht wordt een aantal pistes afgesloten tot de toestand opnieuw veilig is. In het Oostenrijkse Vorarlberg werden al automobilisten verrast. Op de gevaarlijkste hellingen veroorzaken berggidsen met opzet lawines. Maar de meeste lawines worden veroorzaakt door skiërs en snowboarders die zich buiten de beveiligde pistes wagen.



Lawines zijn na botsingen op de pistes de belangrijkste doodsoorzaak in wintersportgebieden. In de afgelopen 16jaar kwamen over de hele wereld in totaal 2.252 mensen om door lawines, zes procent daarvan verongelukte in de Alpen. De overlevingskansen in een lawine zijn bijzonder klein. Kom je in een lawine terecht, tracht dan op je buik op de glijdende sneeuwmassa te blijven met gespreide armen en benen. Maak zwembewegingen en voorkom dat je sneeuw in de mond krijgt. Het is praktisch onmogelijk om jezelf uit te graven. Schreeuwen heeft geen zin, dus spaar je krachten. Twee op de drie mensen die het overleven, werden door vrienden gered. Consulteer het weerbericht in het hotel en aan de skiliften. Lawinegevaar wordt met een schaal van 1 tot 5 aangeduid. In veel alpenstations geldt nu de hoogste gevaarsituatie 5.

Bron: Het Nieuwsblad | Gewijzigd: 22 februari 2017, 14:16 uur, door Joyce.s
Every cloud has a silver lining
Marga
Lid
Woonplaats: Den Haag
Berichten: 17643
Lid sinds: 25 jul. 2006
18 februari 2012, 09:32 uur | Bericht #339471
Waarschuwing na skidrama prins Friso in Oostenrijk

De meer dan 200.000 Belgen die naar skigebieden in Frankrijk, Oostenrijk en Zwitserland trekken, moeten alert zijn. “Het lawinegevaar op een aantal plaatsen is groter dan anders", waarschuwt reisbijstandsorganisatie VAB.
Ga nooit van de piste af en ski nooit alleen, adviseren touroperators en reisbijstandsorganisaties in ons land. Het risico op lawines is het grootst in het westen van Oostenrijk en in de Franse Alpen. Het gaat om de grootste hoeveelheid sneeuw in zestig jaar.

“In zowat het hele gebied is lawinecode 4 afgekondigd", zegt Joni Junes, woordvoerster van VAB. “Dat wil zeggen dat skiën gevaarlijk is en dat er op sommige pistes veel ijs en loszittende sneeuw ligt." Bij lawinecode 5 worden alle skiliften stilgelegd. “Vooral als het warmer wordt, neemt het lawinegevaar toe", zegt weerman Eddy De Mey. “Dan komt de sneeuw los en begint die te schuiven. Die dreiging gaat in het begin van volgende week even weg, maar ze neemt volgend weekend wel weer toe. De skiërs zijn gewaarschuwd en moeten alert blijven."

Gisteren raakte de Nederlandse prins Johan Friso bedolven onder een lawine in Oostenrijk. De zoon van koningin Beatrix was van de piste afgeweken en kwam onder een halve meter sneeuw terecht. Pas na twintig minuten werd hij gevonden. De prins werd meteen gereanimeerd en in kritieke toestand naar het hospitaal gebracht.

Bron: HBvL | Gewijzigd: 25 maart 2012, 21:41 uur, door Debbieke
Every cloud has a silver lining
Sanwa
Lid
Woonplaats: winkel
Berichten: 5550
Lid sinds: 3 jul. 2009
18 februari 2012, 11:46 uur | Bericht #339480
'Prins Friso wist wat hij deed'

De helling in het Oostenrijkse Lech, waarop prins Johan Friso gisteren door een lawine werd verrast, was gevaarlijk. Maar de prins wist wat hij deed. Hij is al zo vaak in Lech geweest.


Prins Friso en zijn vrouw prinses Mabel.

Dat heeft Michael Manhart, die verantwoordelijk is voor de veiligheid op een groot deel van de skipistes van Lech, vandaag tegen het Oostenrijkse persbureau APA gezegd. Manhart zei dat 'het volstrekt verkeerd is' om iemand de schuld te geven van het ski-ongeval van prins Friso. 'De verantwoordelijkheid om buiten de pistes een helling af te gaan, moet iedereen voor zichzelf nemen', meent Manhart.

Risico's
Gerard Blaauw, mede-directeur van TNO Space, vertelt vandaag in het AD dat Johan Friso risico's altijd uit de weg ging. Blaauw heeft zeven jaar intensief met Friso samengewerkt en had nog regelmatig contact met de prins.

'Ik ken hem als heel bedachtzaam. Absoluut niet iemand die risico's nam. Zeker niet. ' Prins Johan Friso werkte als parttime directeur voor TNO Space. Blaauw roemt prins Johan Friso als een man met een 'grote kennis van zaken' en een 'brede ervaring'. 'Iemand die heel goed samenwerkte. Slim, integer, hij had situaties goed door.'

Bron: AD | Gewijzigd: 22 februari 2017, 14:16 uur, door Joyce.s
Bekijk het van de zonnige kant, de meeste regen valt naast je.
Sanwa
Lid
Woonplaats: winkel
Berichten: 5550
Lid sinds: 3 jul. 2009
18 februari 2012, 12:08 uur | Bericht #339484
10.24 uur: 'Prinsen zoeken vaker randen op'


10.05 uur: 'Geen zwelling te zien op CT-scan'


09.06 uur: 'Máxima met kinderen naar skischool'

Bekijk het van de zonnige kant, de meeste regen valt naast je.
Sanwa
Lid
Woonplaats: winkel
Berichten: 5550
Lid sinds: 3 jul. 2009
18 februari 2012, 13:48 uur | Bericht #339494
Beatrix en prinses Mabel in het zwart naar Friso

De Nederlandse Koningin Beatrix en prinses Mabel, de vrouw van prins Friso, zijn zaterdagmiddag tegen 12.30 uur weer aangekomen bij het academisch ziekenhuis in Innsbruck. Zij waren allebei in het zwart gekleed en droegen zonnebrillen



Voor het ziekenhuis stonden meer dan zestig man van de pers om de aankomst te registreren, maar de koningin en de prinses stonden de pers niet te woord.

Prins Willem-Alexander heeft zijn dank uitgesproken voor het medeleven van mensen met de koninklijke familie na het ski-ongeluk van prins Johan Friso. Hij verklaarde in het Duits het medeleven van mensen op prijs te stellen en te hopen dat de familie verder met rust gelaten wordt.

Intussen liet Michael Manhart, die verantwoordelijk is voor de veiligheid op een groot deel van de skipistes van Lech, aan het Oostenrijkse persbureau APA weten, dat de helling in het Oostenrijkse Lech, waarop prins Johan Friso vrijdag door een lawine werd verrast, een gevaarlijke, korte en steile afdaling is, maar dat de prins wist wat hij deed.

Manhart stelt dat 'het volstrekt verkeerd is' om iemand de schuld te geven van het ski-ongeval van prins Friso. 'De verantwoordelijkheid om buiten de pistes een helling af te gaan, moet iedereen voor zichzelf nemen', meent Manhart. De deskundige noemt de lawine die de prins verraste een 'risico van de skisport'.

Bron: Nieuwsblad | Gewijzigd: 22 februari 2017, 14:16 uur, door Joyce.s
Bekijk het van de zonnige kant, de meeste regen valt naast je.
Sanwa
Lid
Woonplaats: winkel
Berichten: 5550
Lid sinds: 3 jul. 2009
18 februari 2012, 13:57 uur | Bericht #339498
13.06 uur: 'Koningin en Mabel zwaar aangeslagen'



12.30 uur: In Lech gaat het leven gewoon door



12.10 uur: Familie onderweg naar Innsbruck

Bekijk het van de zonnige kant, de meeste regen valt naast je.
Sanwa
Lid
Woonplaats: winkel
Berichten: 5550
Lid sinds: 3 jul. 2009
18 februari 2012, 14:57 uur | Bericht #339509
LIVE: Prins Friso in ziekenhuis

14.49 uur: RVD: Aantal bezoekers beperkt houden
Er is geen verandering opgetreden in de gezondheidssituatie van Zijne Koninklijke Hoogheid Prins Friso, meldt de RVD.
Het medische team heeft verzocht de komende tijd het aantal bezoeken aan de Prins beperkt te houden.

14.14 uur: Koningin en Mabel verlaten ziekenhuis
Koningin Beatrix en prinses Mabel hebben het ziekenhuis verlaten en zijn op weg naar Lech, meldt verslaggever Menno Reemeijer op Twitter. Ze zijn anderhalf uur bij prins Friso gebleven.

14.04 uur: Website koninklijk huis aangepast
Op de website van het koninklijk huis is een foto geplaatst waarop de zwaar aangeslagen prinses Mabel en koningin Beatrix te zien zijn bij hun aankomst bij het ziekenhuis in Innsbruck.

13.53 uur: Weblog Bert van Slooten
Bert van Slooten, gistermiddag presentator van het Radio 1 Journaal, heeft een blog geschreven over zijn ervaringen die dag. "Terwijl de begintune loopt vraag ik voor de zekerheid nog maar even waar we mee gaan beginnen. 'Dat hoor je zo wel', brult iemand in m'n oor."

13.45 uur: Lawinegevaar Lech houdt aan
In het gebied in Lech waar prins Friso vrijdag een ski-ongeluk kreeg is ook vandaag nog sprake van lawinegevaar. Tijdens het ongeval van prins Friso gold dreigingsniveau 4, het op een na hoogste niveau. Vandaag geldt waarschuwingsniveau 3.

13.41 uur: Persmoment om 16.00 uur
Om 16.00 uur is in Lech een persmoment georganiseerd met de leider van de reddingsoperatie, Markus Amann. De NOS zendt deze persconferentie live uit op Journaal24.

Bron: NOS
Bekijk het van de zonnige kant, de meeste regen valt naast je.
Sanwa
Lid
Woonplaats: winkel
Berichten: 5550
Lid sinds: 3 jul. 2009
18 februari 2012, 14:59 uur | Bericht #339510
13.45 uur: Lawinegevaar Lech houdt aan

Bekijk het van de zonnige kant, de meeste regen valt naast je.
Sanwa
Lid
Woonplaats: winkel
Berichten: 5550
Lid sinds: 3 jul. 2009
18 februari 2012, 15:45 uur | Bericht #339518
Ski-ongeval Friso maakt weinig los in Lech

Een dag na het ongeval van prins Johan Friso zijn tal van wintersporters naar de pistes van het skioord Lech getrokken. Lange rijen auto's rijden door het toeristenplaatsje. Het lijkt een gewone zaterdag in het hoogseizoen van de wintersport.


Toeristen in Lech am Arlberg

'Je kan er niets aan veranderen. Ook al is het ongeval een grote schok voor ons', zei een oudere inwoner van Lech tegen een verslaggever van het Oostenrijkse persbureau APA. Herman Ferchter, werkzaam in de toeristische branche in Lech, laat weten dat hij de woorden van zijn plaatsgenoot alleen maar kan onderschrijven.

Op straat en in de cafés wordt nagepraat over de lawine die prins Johan Friso in de buurt van Lech verraste. 'Maar de mensen praten er op zachte toon over', stelt een cafébaas. 'De stemming is goed. We merken weinig aan onze gasten.' Een andere horecaonderneemster laat weten dat ze nog nauwelijks is aangesproken op het ski-ongeval.

Dat er iets ernstigs is gebeurd, blijkt wel bij de Gasthof Post, waar de Oranjes al tientallen jaren verblijven tijdens hun wintersportvakanties. Tal van journalisten en fotografen hebben zich vandaag bij het hotel verzameld.

Wintersporters noemen het ongeluk van de prins 'erg, vreselijk, verschrikkelijk'. Er zijn echter ook kritische geluiden te horen. 'Als de prins te weinig rekening heeft gehouden met de omstandigheden, dan heeft hij ook zelf schuld aan het ongeval', aldus een Duitser.

Bron: AD | Gewijzigd: 22 februari 2017, 14:16 uur, door Joyce.s
Bekijk het van de zonnige kant, de meeste regen valt naast je.
Terug naar boven
1 2 3
Dit topic is gesloten
1 Gebruiker leest nu dit topic, onderverdeeld in 1 gast en 0 leden
Berichten
Er zijn in totaal 27.857 topics, welke bij elkaar 448.376 reacties hebben gekregen.
Leden
We zijn met 11.584 leden.
Het nieuwste lid is Rooie bert.

Berichten
Je moet inloggen om je berichten te kunnen lezen.
Dit topic
1 mensen bekijken nu dit topic.

Record
Op 6 december 2010 om 11.29 uur waren er 2.792 mensen tegelijkertijd online op onweer-online!
Stats
Er zijn nu 106 mensen aan het browsen op het forum. 1 Daarvan zijn ingelogd.
Van die 106, lezen 3 mensen het topic "Foto's/Video's onweer en extreem weer".

Sponsors en partners

Actueel op OnweerOnline.nl

Wateroverlast

Hoogwater in Frankrijk, Engeland en de Benelux

Wintervoorspellingen 2023/24

Kunnen we al iets zeggen over de winter?

Het Winter Discussietopic

Lees en schrijf mee!

Kou in Noord-Europa

Zelfs -44,3 in Finland

© 2003 - 2024 onweer-online.nl   |   Alle rechten voorbehouden   |   Algemene gebruiksvoorwaarden