Live Bliksemontladingen

De teller in het icoon met het onweersbuitje geeft live het actuele aantal bliksemontladingen uit onze regio weer. De dekking ligt in een vierkant om Nederland en België, waardoor er ook data van rondom Parijs, op de Noordzee en uit een deel van Duitsland wordt weergegeven.

Ontladingen

De ontladingen kun je terugvinden op de Google Maps kaart onderaan de pagina. Deze worden nog niet live bijgewerkt, voor de meest actuele ontladingen ververs je de pagina. De iconen op de kaart lopen in kleur van Geel naar Rood, waarbij Geel een 'nieuwe' ontlading is en Rood een 'oude'.

Geluid

De teller maakt geluid als het aantal bliksemontladingen verhoogt. Dus, bij een update van 0 naar 1 hoor je geluid. Je kunt dit uitschakelen met het luidspreker icoontje in de balk hierboven.

Data © Blitzortung.org / Lightningmaps.org
nl
StormTrack Beta
Inloggen
Heb je nog geen account? Dan kun je er hier eentje aanmaken!
De Bilt

Geen onweer in de buurt
Nu Live

De kaart KNMI klassieke pluim is bijgewerkt.

28 Mar 2024 16:59:57

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Beaufort, NC; Craven, NC; Jones, NC; Pamlico, NC.

28 Mar 2024 10:03:12

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Screven, GA.

28 Mar 2024 03:29:38

De kaart KNMI klassieke pluim is bijgewerkt.

27 Mar 2024 15:59:58

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Gadsden, FL; Leon, FL; Liberty, FL; Wakulla, FL.

27 Mar 2024 14:15:23

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Alachua, FL; Columbia, FL; Gilchrist, FL.

27 Mar 2024 13:40:38

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Dixie, FL.

27 Mar 2024 13:33:57

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Levy, FL.

27 Mar 2024 13:25:44

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Dixie, FL; Taylor, FL.

27 Mar 2024 13:13:44

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Gadsden, FL; Leon, FL; Decatur, GA; Grady, GA.

27 Mar 2024 13:08:44

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Gadsden, FL; Leon, FL; Liberty, FL.

27 Mar 2024 13:03:11

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Gadsden, FL; Leon, FL; Liberty, FL; Wakulla, FL.

27 Mar 2024 12:26:19

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Franklin, FL; Liberty, FL.

27 Mar 2024 12:16:03

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Franklin, FL; Gulf, FL; Liberty, FL.

27 Mar 2024 12:03:34

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Franklin, FL; Gulf, FL.

27 Mar 2024 11:36:51
Actueel
1 / 4

Wintervoorspellingen 2023/24

Kunnen we al iets zeggen over de winter?

Kou in Noord-Europa

Zelfs -44,3 in Finland

Het Winter Discussietopic

Lees en schrijf mee!

Wateroverlast

Hoogwater in Frankrijk, Engeland en de Benelux

×
Kies een plaats
Beschikbare Plaatsen:
×
Welke meldingen wil je ontvangen?

Je kunt hieronder aangeven welke notificaties je wil ontvangen in 'Nu Live'. Standaard ontvang je alle notificaties, wil je een bepaald type melding niet langer ontvangen? Vink dan het vinkje uit. Je keuze wordt automatisch opgeslagen.

×
Nu Live
Welkom op onweer-online.nl! Als je je nog niet hebt geregistreerd, meld je dan nu aan op de leukste en grootste weercommunity van Nederland. Heb je al een account, log dan hier in.
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14
Sanwa
Lid
Woonplaats: winkel
Berichten: 5550
Lid sinds: 3 jul. 2009
29 mei 2012, 14:21 uur | Bericht #353396
Wanneer wordt het zomer?

We hebben een geweldig pinksterweekeinde achter de rug. Met veel zon liepen de temperaturen op de meeste plaatsen op naar zomerse waarden. Lokaal werd het zelfs tropisch warm met maxima rond 30 graden. Zelfs op de stranden was het dagenlang warm en zonnig met een veelal oostelijke, dus aflandige wind. Alleen op de Tweede Pinksterdag viel het voor veel strandgangers vies tegen vanwege de zeemist die het land op kwam werd het op veel plaatsen langs de kust niet warmer dan 14 graden. Inmiddels is de daling op meerdere plaatsen ingezet.


Zandvoort Tweede Pinksterdag, slechts 14 graden. Foto: Gerard Boukes.

Lente 2012 toch nog warm
Mede vanwege de zomerse warmte in de tweede helft van mei maar vooral het warme weer in de eerste lentemaand maart levert de lente van dit jaar een notering op in de top 10 van de warmste lentes die we sinds 1901 hebben kunnen vastleggen. Voor velen zal het voorjaar van 2012 echter een iets mindere indruk hebben achtergelaten dan de cijfers suggereren. Maart was dan gemiddeld 2 graden warmer dan normaal maar tijdens de maand april en de eerste helft van mei bleef het kwik lange tijd beneden peil. Het warme weer van de afgelopen dagen hebben het lange wachten echter snel doen vergeten. We sluiten deze meteorologische lente dit jaar af met normale temperaturen van ongeveer 15 graden aan zee tot lokaal 21 in het diepe binnenland. Maar wanneer begint nu de echte zomer?


Donderdag 15 maart werden de eerste zonaanbidders al gesignaleerd in Zandvoort. Foto: Gerard Boukes.

Fris begin van de zomer
De zomer begint volgens de meteorologische kalender op 1 juni en duurt tot en met 31 augustus. Uiteraard zegt dit niets over wanneer het weer echt zomers wordt. Zoals we hebben gemerkt dit jaar kan het ook in mei al volop zomer zijn. En we zullen de komende dagen aan den lijve ondervinden dat het in juni nog behoorlijk kil kan zijn. De hele maanden juni, juli en augustus worden tot de zomermaanden gerekend waardoor er met de voorgaande jaren een goede vergelijking van de diverse seizoenen kan worden gemaakt. Het astronomisch begin van de zomer wordt echter bepaald door de zogenaamde zonnewende die dit jaar op donderdag 21 juni om 11:09 uur plaatsvindt. De zon bereikt die dag haar hoogste stand boven de horizon op het noordelijk halfrond waardoor de dag het langst duurt. De meteorologische zomer zal dit jaar uitermate fris van start gaan.


Tijdens Koninginnedag was het zonnig en warm weer. Foto: Marius Visser, Diever.

Veelbelovende vooruitzichten
Na een dikke week ronduit zomers weer steekt er aan het einde van deze week een straffe noordwestenwind op. Het zeewater voor de Nederlandse kust is nog maar amper 12 graden, dus dit levert een gevoelige afkoeling op die tot in het binnenland merkbaar is. De middagtemperatuur valt dan op vrijdag 1 juni, het begin van de weerkundige zomer, terug naar rond 13 graden aan zee tot maximaal 16 in het binnenland. Met juni op de kalender, is het warme weer duidelijk voorbij. Toch lijkt het na een gevoelige dip in de loop van de eerste juniweek wel weer goed te gaan komen. Het weekeinde en het begin van volgende week verlopen nog vrij koel en wisselvallig met maxima die oplopen naar 15 tot 20 graden. Later in de week stijgt het kwik verder naar veelal 20 tot 25 graden met soms wel een stevige regen- of onweersbui, maar dat hoort nu eenmaal bij ons Hollandse zomerweer.

Bron: Meteo Consult
Bekijk het van de zonnige kant, de meeste regen valt naast je.
Sanwa
Lid
Woonplaats: winkel
Berichten: 5550
Lid sinds: 3 jul. 2009
1 juni 2012, 21:50 uur | Bericht #353731
Meeste verkeersdoden in zomer


De zomermaanden zijn de dodelijkste maanden in het verkeer, blijkt uit de statistieken. Het is de tijd van de terrasjes en de barbecues, en dan kruipen veel mensen achter het stuur met een glas te veel op. Daarom komt er ook deze zomer een Bob-campagne. Vanaf maandag gaat de politie alcoholcontroles houden, de hele zomer lang.

Bron: Nieuwsblad
Bekijk het van de zonnige kant, de meeste regen valt naast je.
Waarom deze advertentie?
Marga
Lid
Woonplaats: Den Haag
Berichten: 17643
Lid sinds: 25 jul. 2006
2 juni 2012, 16:44 uur | Bericht #353787
Kouderecords in de regen?

De meteorologische zomer van 2012 is bedenkelijk koud van start gegaan. Na het bewolkte weer van gisteren met temperaturen tussen 14 graden in het noorden en nog 19 graden op een enkele plek in het zuidoosten, klaarde het de afgelopen nacht op. Bij een wegvallende wind daalde het kwik op normale waarnemingshoogte op de vliegbasis Twenthe bij Enschede op anderhalve meter hoogte tot 1,0 graden. Aan de grond, op 10 centimeter hoogte, daalde het kwik er tot -2,9 graden. Dit is nog geen zomerrecord. Dat blijft met -5,0 graden op 10 centimeter hoogte op naam van Eelde staan en stamt van 1 juni 1977.


De zon komt op in een kil Buurmalsen. Boven het water is dunne mist zichtbaar die aan het geheel een feeerieke sfeer verleent. Foto: Ab Donker.

Behalve Enschede registreerden ook de stations Volkel en Eindhoven de afgelopen nacht grondvorst. Tot in het westen van het land aan toe was het overigens opmerkelijk koud. Valkenburg, bij De Haag kwam tot een minimumtemperatuur van 4,0 graden op anderhalve meter hoogte. Op 10 centimeter werd met 0,4 graden net geen grondvorst gemeten. Het heeft in juni in het verleden overigens ook wel echt gevroren, in Nijmegen in de nachten van 1 en 2 juni 1975 bij voorbeeld precies 2 graden. Almen kwam toen tot -1,2 graden. Die junistart van 1975 was hoe dan ook een bijzondere. Op de Veluwe zaten de bladeren bevroren aan de bomen. Er zijn zelfs verhalen uit die tijd dat her en der nog een sneeuwbui zou zijn gevallen, maar het is moeilijk om daar nog informatie over terug te vinden. We hebben het nooit bevestigd gezien. Misschien nog wel opmerkelijker was de -0,8 graden in Uithuizermeeden in de nacht van 18 juni 1955.


De wolkenband, zoals die vanochtend boven Belgie zichtbaar was. Morgen komt hij naar het noorden en activeert. Vooral in het midden van het land kan het langdurig gaan regenen.

Alleen juli en augustus vorstvrij
Feitelijk kun je zeggen dat op normale waarnemingshoogte in Nederland alleen de maanden juli en augustus vorstvrij zijn, al wordt zelfs dit bestreden. In sommige duinpannen kan onder de juiste omstandigheden tijdens koude nachten de temperatuur feitelijk in alle maanden van het jaar beneden het vriespunt komen, maar daar wordt in Nederland niet officieel gemeten. Grondvorst (op 10 centimeter hoogte) kan in Nederland sowieso het hele jaar door voorkomen, al zijn er ook genoeg jaren waarin het een aantal maanden ook op die hoogte helemaal vorstvrij blijft.

Intussen zijn we er nog niet, daar waar het om kou gaat. De drukverdeling spitst zich in die zin boven onze omgeving toe dat we twee dagen lang onder de overgangszone tussen de koude lucht bij ons en veel warmere, die boven Frankrijk aanwezig is, komen te liggen. Het is dezelfde zone die gisteren langzaam over Nederland naar het zuiden trok en vanochtend als een band met bewolking boven België zichtbaar was. Zeeland kreeg er nog net wat bewolking van mee. Onder invloed van een storing, die over het westen van Frankrijk richting Nederland zwaait, activeert de overgangszone de komende 36 uur en wordt langzaam iets naar het noorden geduwd. Tegelijkertijd ontstaan in de overgangszone ook nog eens twee kleine lagedrukgebieden.


In Wernhout was van de Belgische wolken al een klein veegje te zien, toen de zon daar op kwam. Foto: Corina Magielse.

Misschien wel beneden 10 graden
Dit alles bij elkaar opgeteld, betekent dat het vanavond vanuit het zuiden bewolkt raakt en dat het de komende nacht in het zuiden al begint te regenen. Morgen overdag komt daar het overgrote deel van de rest van Nederland bij. Het noorden van het land, dat in de ochtend mogelijk de zon nog even flets te zien krijgt, blijft mogelijk deels buiten de regen, maar zeker is dit niet. Vooral op die plaatsen waar het morgen langdurig blijft regenen, en dan moeten we vooral naar een west-oost gerichte strook over het midden van Nederland kijken, kon het morgen weleens erg koud blijven. Het is niet uitgesloten dat de temperatuur er plaatselijk een etmaal lang beneden 10 graden blijft. Dat zou voor een Nederlandse zomermaand een unicum betekenen. Het dagrecord voor De Bilt voor de 3e juni staat overigens op 10,7 graden uit het jaar 1975…


Mooi weer in Zuidhorn. Er bloeit nog veel. Het noorden zou tijdens de regen van morgen relatief buiten schot kunnen blijven. Foto: Gerard Kiewiet.

Sinds 1901 is het in De Bilt op maar 2 dagen voorgekomen dat de temperatuur op een junidag beneden 10 graden is gebleven. De laatste keer was op 15 juni 1971, toen 9,9 graden werd. Het record is van 2 juni 1953. Toen werd het in De Bilt niet warmer dan 9,2 graden. Mocht de temperatuur morgen in De Bilt beneden 10,7 graden blijven, en dat lijkt een reëlere optie, dan zouden we dus de koudste junidag in 41 jaar tijd kunnen gaan beleven. Veel zal hierbij meteen al afhangen van de temperatuur die de komende nacht om 2 uur (00 UTC) wordt gemeten, als er in De Bilt nog geen regen valt. Die waarde kan meteen al roet in het eten gooien. De MeteoBase van Meteo Consult berekent voor dat moment nu een temperatuur van 10,5 graden. Neem je alle Nederlandse stations in ogenschouw dan is het sinds 1901 in totaal ook maar op 7 dagen voorgekomen dat de temperatuur op een zomerdag (juni, juli, augustus) ergens onder 10 graden bleef.


In het noordoosten vielen vandaag nog wel een paar buitjes, zoals hier in Roodeschool. Na de buitjes brak echter ook snel de zon weer door. Foto: Jannes Wiersema.

De totale neerslagsommen kunnen bij dit alles overigens behoorlijk oplopen. Hoeveelheden tussen 10 en 15 millimeter zijn in het midden en zuiden heel goed denkbaar, in het noorden van het land lijkt vrijwel niets omlaag te komen. Daarbij waait er een kille noordoostelijke wind. Overigens is het morgen niet alleen bij ons koud. In Scandinavië, waar een actief lagedrukgebied actief is, worden ook lage temperaturen verwacht. In het binnenland van Noorwegen kan het aan de achterzijde van dat lagedrukgebied zelfs nog enige tijd tot sneeuwval komen.


Mooi weer vandaag ook in de omgeving van Waalwijk, met een klein toefje bewolking in de lucht. Foto: Martha Kivits.

Ook maandag nog kil
Bij ons lijkt de overgangszone met zijn bewolking en regen ook maandag nog een rol te spelen, al worden dan geringere neerslaghoeveelheden verwacht dan nu voor morgen het geval is. Opnieuw vooral het midden en zuiden van het land lijken de grootste kans op een bewolkt en regenachtig weerbeeld te maken. Toch komen de temperaturen ook daar met maximumwaarden tussen 12 en 14 graden weer op een iets hoger peil, zo geven de laatste berekeningen aan. In het noorden, waar het ook maandag grotendeels droog lijkt te blijven en waar de zon zich af en toe kan laten zien, wordt het plaatselijk 15 graden. Dat allemaal bij een wat aantrekkende noordwestenwind. Na maandag lopen de middagtemperaturen geleidelijk nog wat verder op, uiteindelijk richting normaal, maar blijft het wisselvallige weerbeeld in grote lijnen behouden.

n Scandinavie is het nog koud. In het in het noorden van Zweden gelegen skigebied Riksgransen sneeuwde het gistermiddag gewoon nog. Ook in het binnenland van Noorwegen kan het dit weekend hier en daar tot sneeuwval komen. Bron: Skigebied Riksgransen.



Bron: Meteo consult
Every cloud has a silver lining
Marga
Lid
Woonplaats: Den Haag
Berichten: 17643
Lid sinds: 25 jul. 2006
3 juni 2012, 10:53 uur | Bericht #353813
Loop Leeuwarden koud van start



Goed ingepakt tegen kou en regen zijn zondagochtend bij de Oldehove hordes wandelaars begonnen aan de Loop Leeuwarden. De wandelaars konden kiezen tussen afstanden van 10, 25 en 35 kilometer. Later kwamen de hardlopers aan de beurt. Voor hen is een parcours uitgezet van een halve marathon, maar er is ook keuze mogelijk voor kortere afstanden. Duizenden mensen doen mee. Hardlopers houden doorgaans niet van heet weer, maar deze zondag is wel het andere uiterste. Het wordt ronduit koud, met regen.

Bron: LC
Every cloud has a silver lining
Tatanka
Lid
Woonplaats: Drenthe
Berichten: 5265
Lid sinds: 4 jun. 2011
Laatste 4 prijzen van de wekelijkse fotowedstrijd
3 juni 2012, 14:03 uur | Bericht #353819
Zondag even 'warm' als eerste kerstdag


koude zomerdag

Zondag is met een maximumtemperatuur van 11 graden Celsius in De Bilt de koudste dag van de meteorologische zomer sinds 1975. Afgelopen eerste kerstdag was het ongeveer even 'warm'. Dat meldde het weerbureau Meteo Consult zondag.Opvallend is dat de maximale temperatuur zondag in de nacht is bereikt. Rond het middaguur zakte het kwik in De Bilt tot nog geen 9 graden.Het record voor de koudste zomerdag stamt van 2 juni 1953. In de Bilt bleef de temperatuur toen steken op een 'ijzingwekkende' 9,2 graden.

Bron: Nu.nl | Gewijzigd: 7 februari 2017, 10:45 uur, door Joyce.s
there can be only one
Bronk
Lid
Woonplaats: Haarlem
Berichten: 4104
Lid sinds: 27 jul. 2006
Laatste 4 prijzen van de wekelijkse fotowedstrijd
3 juni 2012, 14:35 uur | Bericht #353820
Koude pijpenstelen

Waar we gisteren nog heerlijk weer hadden met blauwe luchten en flink wat zon, is het weer vandaag totaal omgeslagen. De dag begon grijs, druilerig en koud en hier en daar zag je buiten wat verbeten gezichten onder een paraplu voorbij komen, met jas en sjaal om het verplichte rondje met de hond te lopen, maar voor de rest is het uitgestorven. Een echte binnendag dus, dat terwijl de meteorologische zomer net van start is gegaan en dit alles door regen.


Het regende vanochtend pijpenstelen, echt "hondenweer". foto: Margreet van Vianen, Tilburg

Een bijna stilliggend en tijdelijk activerend front is de veroorzaker van dit natte en grijze weer, waarbij het noorden er vandaag het beste vanaf komt met de minste regen. In delen van Brabant en Zeeland zagen we vanochtend al diverse meetstations al 30 millimeter neerslag aangeven. Ook in het rivierengebied werd vanochtend op diverse plekken al 10 millimeter gehaald en daar blijft het niet bij. Ook vanmiddag regent het nog op diverse plekken en daarnaast is het ook nog koud!


Zwabberend front over ons land. bron: Midas

Al eerder koud dit jaar
Wel vaker zagen we de afgelopen paar maanden dat de temperatuur ver beneden normaal uitkwam. Zo eindigde maart en begon april uitermate fris. En wat dacht je van begin mei, waar we na een warme en zonnige Koninginnedag het moesten doen met een kille Bevrijdingsdag. In het zuiden van het land werd toen op veel plekken de 10 graden niet eens gehaald. Dagen waarin het kouder werd dan tijdens afgelopen Kerst en Oud en Nieuw. Verschil met de kou van vandaag is dat de voorgaande koude dagen over het algemeen te koppelen waren aan een koude luchtsoort. Regelmatig zagen we de luchtstroom vanuit het koude noorden komen, soms zelfs helemaal vanaf de Noordpool.


Zo lag het regengebied vanochtend over Nederland. In het noorden bereikte deze regen overigens nauwelijks de grond.

Toch is hiervan vandaag geen sprake. De bovenluchtkaarten laten de koude noordelijke luchtstroom net noord van ons afbuigen naar het oosten, waardoor wij te maken hebben met een wat meer westelijke aanvoer. Opmerkelijk overigens is dat de wind aan de grond oostelijk is, terwijl het regengebied van west naar oost over het land beweegt maar hoe je het ook wend of keert, de aangevoerde lucht is niet bijster koud. De koudste lucht bevindt zich net noord van ons, boven de Noordzee, Schotland en Scandinavië. Dan rest ons natuurlijk de vraag, hoe komt het dan toch nog zo fris in ons land.

zonloos en regenachtig
De regen is de belangrijkste veroorzaker van de afkoeling, maar er speelt nog een factor mee. Om te beginnen zit de lucht vandaag potdicht. De dikke wolkenlaag zorgt ervoor dat de zon nauwelijks kan instralen. Dit heeft een behoorlijke impact op de temperatuur als je je bedenkt dat de dagen nu bijna op zijn langst zijn en de zon een dikke 16 uur de tijd heeft om de aarde op te warmen voordat hij weer onder gaat. Hiernaast wordt de straling van de zon ook nog eens tegengehouden door de regendruppels die naar beneden vallen. Hoe meer regendruppels, hoe minder zonnestraling, hoe minder warmte.

Afkoeling door verdamping
Tot slot zorgt langdurige regenval voor afkoeling. Dit proces van afkoeling komt door verdamping. Doordat water verdampt en van vloeibare vorm naar gas gaat (waterdamp) gaan de moleculen die in vloeibare vorm dichter bij elkaar zaten, harder bewegen en verder uit elkaar trillen. Dit kost energie en onttrekt warmte, in dit geval aan de lucht. Een simpel voorbeeld van deze afkoeling is dat je lichaam ervoor zorgt dat je gaat zweten als je het warm hebt om je lichaam te laten afkoelen door verdamping. Een ander voorbeeld is natte kleding. Door verdamping van het vocht uit je kleding koel je af en krijg je het koud.


Geen kou vanuit het noorden, zo getuigt deze bovenluchtkaart. bron: Midas

Doorvallende neerslag
Langdurige regenval is dus de belangrijkste veroorzaker van het koude weer van vandaag. Hoe langer het regent hoe meer de lucht namelijk afkoelt, doordat regendruppels op hun weg naar beneden voor een deel verdampen.  We noemen dit doorvallende neerslag, of neerslagafkoeling. Vooral in berggebieden zoals de Alpen is er vaak heel duidelijk sprake van neerslagafkoeling. Dit omdat de temperatuur hier op hoogte een stuk lager is en regen overgaat in sneeuw wanneer 0 graden wordt gereikt. Wat je hier dan vaak ziet gebeuren is dat het in eerste instantie begint te regenen in een dal dat zich op bijv. 1000 meter hoogte bevindt. Hoger gelegen, op 2000 meter sneeuwt het dan. Als het maar lang genoeg door blijft regenen zie je de sneeuwvalgrens gestaag dalen, waardoor in het dal uiteindelijk de regen ook overgaat in sneeuw.


Nauwelijks regen, maar wel donkere luchten in het noorden van het land. foto: Gerard Kiewiet, Zuidhorn

Natteboltemperatuur
Ook tijdens droge omstandigheden is het mogelijk om te meten in hoeverre de temperatuur daalt, mocht het tot langdurige regenval komen. De temperatuur die uit deze meting komt noemt men de natteboltemperatuur. De natteboltemperatuur is de temperatuur waarbij de lucht zodanig verzadigd en afgekoeld is, dat er een evenwicht ontstaat en er geen verdere afkoeling door verdamping meer plaatsvindt. Men meet deze natteboltemperatuur door een katoenen kousje om het kwikreservoir te plaatsen, dat via een waterreservoir constant nat wordt gehouden. Door verdamping vindt afkoeling plaats, net zolang totdat het evenwicht is gevonden. Als de lucht droog is vindt er meer verdamping plaats en zal de natteboltemperatuur op een lagere waarde stabiliseren, dan bij vochtige lucht.


Zo wordt de natteboltemperatuur gemeten.

Ook in Nederland maken we regelmatig gebruik van de natteboltemperatuur. In de winter is dit om te zien in hoeverre de regen de lucht zover afkoelt dat het uiteindelijk gaat sneeuwen, in de zomer kan dit aangeven in hoeverre een "tropische" bui voor snelle afkoeling zorg met hierbij behorende windstoten. Maar ook op dagen zoals deze, met langdurige regen, is het handig om te kunnen zien wat de temperatuur is waar we minimaal op kunnen uitkomen. In dit geval gaven de nattebolmetingen zo’n 8 graden aan vanochtend en week dit niet veel af van de werkelijk temperatuur. Vanmiddag wordt het vanuit het westen langzaam op steeds meer plekken droog waardoor de temperatuur weer wat kan oplopen, maar warmer dan een graad of 12 wordt het veelal niet.


De natteboltemperatuur vanochtend in Nederland

Bron: Meteo consult
Bronk
Lid
Woonplaats: Haarlem
Berichten: 4104
Lid sinds: 27 jul. 2006
Laatste 4 prijzen van de wekelijkse fotowedstrijd
3 juni 2012, 17:55 uur | Bericht #353828
Zondagfiles door weer, werk en ongeval

Automobilisten hadden zondagochtend en -middag op tal van plaatsen last van behoorlijke files, door veel werkzaamheden in combinatie met het slechte weer. Op onder meer de A28, de A16 en de A20 stond 's middags tot 6 kilometer, meldt de ANWB.

De A20 richting Gouda was een tijdje dicht bij het knooppunt Kethelplein nadat er een ongeluk met meerdere auto's was gebeurd. Er wordt aan de weg gewerkt op onder meer de A16 richting Rotterdam (bij knooppunt Ridderkerk), de A12 richting Arnhem (bij Veenendaal) en de A28 richting Utrecht (voor Soesterberg). Bij de Van Brienenoordbrug (A16) stonden automobilisten urenlang bumper aan bumper.

De ANWB waarschuwde zondag al vroeg voor een ,,hoog filerisico", ondanks de betrekkelijke zondagse rust op de snelwegen.

Bron: rtl
Sanwa
Lid
Woonplaats: winkel
Berichten: 5550
Lid sinds: 3 jul. 2009
3 juni 2012, 20:43 uur | Bericht #353834
Druilerig weer drukt bezoekersaantallen evenementen

Het druilerige weer heeft zondag bij evenementen door het hele land voor lagere bezoekersaantallen gezorgd. De gladiatorengevechten en de demonstraties van ruiters en legionairs bij het Romeinenfestival in Nijmegen trokken volgens Omroep Gelderland minder bezoekers dan zaterdag, toen het weer nog beter was. Exacte aantallen zijn echter nog niet te geven.



De door de ANWB georganiseerde Dag van het Park heeft toch nog duizenden bezoekers getrokken, weet RTV Utrecht. In parken door het hele land werden allerlei activiteiten georganiseerd. Zo waren er in het Máximapark in Utrecht optredens van bands en hardloopwedstrijden.

In het Zeeuwse Hulst was het contrast volgens Omroep Zeeland dit weekeinde groot, met een zonnig en uitverkocht Vestrock op vrijdag en zaterdag en rillende orkestleden bij de Hulster Dweildag op zondag. In Middelburg trok het Volkoren-festival minder bezoekers, al konden de overdekte koren op meer belangstelling rekenen.

De kou weerhield vrouwen er niet van deel te nemen aan de bruidsrun in Leiden, waar de deelnemers in bruidsjurk moesten rennen om een reis naar Turkije te winnen. Volgens het Leidsch Dagblad deden tachtig vrouwen mee.

Voor zondagnacht en maandag ligt volgens Meteo Consult een nieuw regengebied klaar. Vanaf maandagmiddag zou het opklaren vanuit het westen.

Bron: Nieuws.nl
Bekijk het van de zonnige kant, de meeste regen valt naast je.
Sanwa
Lid
Woonplaats: winkel
Berichten: 5550
Lid sinds: 3 jul. 2009
4 juni 2012, 13:32 uur | Bericht #353886
Zo creëer je deze zomer de perfecte balans tussen werk en vrije tijd

Als je je niet meer herinnert wanneer je je vrienden voor het laatst zag, je sportschoenen al een maand in de kast staan en je regelmatig je gsm checkt als hij niet eens rinkelt, dan is het hoog tijd voor verandering. Met de onderstaande tips breng je wat meer ontspanning in je leven.


© Thinkstock.

Tip 1: Plan rustpauzes in
Als je het moeilijk hebt om om je werk even te laten rusten, dan moet je 'pauzes' inlassen. Zet een alarm in je gsm, voeg het toe aan je Outlook-kalender en onthou dat tijd voor jezelf noodzakelijk is.

Tip 2: Zet sporten op je todolijst
Eén van de beste manieren om je hoofd leeg te maken en te ontstressen, is beweging. Doe er dus alles aan om een vaste routine in te bouwen. Of het nu een ochtendlijk bezoekje aan de fitness of een wandeling laat op de avond is, het zijn cruciale momenten voor je gezondheid.

Tip 3: Beperk de werkuren thuis
Door de moderne technologie is het mogelijk om 24 uren per dag te werken, maar dat wil niet zeggen dat je dat ook moet doen. Als je thuis werkt is het belangrijk om op voorhand te bepalen wanneer je gaat stoppen, zodat je niet overdrijft.

Tip 4: Laat je gsm af en toe thuis
Je moet niet altijd en overal bereikbaar of online zijn, dat is niet gezond. Als je naar de fitness of de winkel gaat, dan laat je dus best je gsm thuis.

Tip 5: Zet je computer vroeger uit
Als je in je bed dikwijls ligt te draaien en piekeren over het werk, dan is het tijd om je laptop vroeger uit te zetten. Zo krijg je wat rust in de uren voor het slapengaan.

Tip 6: Laadt je gsm niet naast je bed op
Check jij elke keer je smartphone als hij oplicht of rinkelt? Doe jezelf dan een plezier en laat hem 's nachts in een andere kamer liggen. Uit het zicht, uit je gedachten.

Tip 7: Plan tijd met je vriendin in
Als je veel werk hebt en uitgeput bent, dan is uitgaan wel het laatste van je gedachten. Toch is het belangrijk dat je ook buiten het werk nog een leven hebt. Maak ver op voorhand plannen, zodat afzeggen geen optie is.

Tip 8: Plan ook je hobby's
Of je nu graag leest, schildert of muziek speelt, het is belangrijk dat je je favoriete hobby's onderhoudt. Verplicht jezelf door je in te schrijven voor een cursus met een vriendin, of organiseer zelf iets.

Tot slot nog dit: vergeet niet dat werk niet alles is, zeker niet nu het mooie weer (hopelijk) in aantocht is!

Bron: HLN | Gewijzigd: 4 juni 2012, 13:33 uur, door Sanwa
Bekijk het van de zonnige kant, de meeste regen valt naast je.
Sanwa
Lid
Woonplaats: winkel
Berichten: 5550
Lid sinds: 3 jul. 2009
4 juni 2012, 14:02 uur | Bericht #353891
Unieke dagen

We beleven een paar uniek koude dagen in Nederland. Zeker als je in ogenschouw neemt dat we ons in de junimaand bevinden, de maand waarin de zon het langst boven de horizon staat. In het oosten van het land bleef de temperatuur gisteren het gehele etmaal beneden 10 graden. In Twente werd het niet warmer dan 8,9 graden en daarmee werd het landelijke record voor de laagste maximumtemperatuur gedurende een zomermaand met tweetiende van een graad scherper gesteld. Het record stond op naam van Maastricht waar het in het verleden op 2 juni 1953 al eens niet warmer dan 9,0 graden was. De kilte was het gevolg van een bijzondere samenloop van omstandigheden. Daarin spelen regen (zie verhaal gisteren), windrichting en het precieze moment van opklaringen een rol.


Het precieze moment van opklaringen speelde een rol bij het zomerkilterecord van gisteren. Hier zien we De Bilt, waarbij afgelopen zaterdag nog bijna 16 graden werd gehaald. Daarna stortte de temperatuur in en is het afgelopen anderhalve etmaal op een bijzonder laag niveau gebleven.

Andere stations die gisteren beneden 10 graden bleven, waren Heino (9,1), Hupsel (9,6) en Deelen (9,7). In De Bilt werd een maximumtemperatuur van 11,0 graden geregistreerd, maar die waarde stond nog op de thermometer toen het etmaal begon. Overdag was het in De Bilt continu kouder dan die 11 graden. Dat de 11 graden toch als maximum temperatuur in de boeken komt, heeft te maken met het feit dat over de gehele 24 uur van het etmaal wordt gemeten. Zomerdagen met een maximumtemperatuur beneden 10 graden zijn in Nederland een zeldzaamheid. In De Bilt is het sinds 1901 maar op twee dagen voorgekomen dat de temperatuur een etmaal lang niet boven 10 graden uitkwam. Landelijk (dus met alle andere hoofdstations erbij) zijn er met gisteren erbij 8 dagen terug te vinden waarin het in de zomer ergens in het land een dag lang geen 10 graden werd.

Het koude weer deed en doet zich voor onder de overgangszone tussen de koude lucht in onze omgeving en zachtere lucht, net ten zuiden van Nederland. Door deze overgangszone heen trokken twee storingen naar het oosten. Een daarvan bracht gisteren veel regen, de tweede deed/doet dat vandaag


In dezelfde grafiek zijn De Bilt (rood) en Twente (groen) uitgezet. De pijlen wijzen naar het tijdstip aan het begin van de nacht naar zondag. In De Bilt was het toen 11 graden, maar het oosten van het land had toen nog opklaringen en in Twente was het op dat moment 6 graden.

Eerste neerslagzone
In de nacht naar zondag schoof vanuit het zuidwesten de eerste regenzone het land binnen. Die bracht vooral op zondagochtend langdurige regenval. De meeste neerslag viel daarbij in het zuiden van het land, vooral Zeeland kreeg een fors deel van de nattigheid. In Middelburg werd uiteindelijk 33 millimeter afgetapt, in Domburg 28 en IJzendijke kwam op 25mm uit. In Zuid-Limburg waaide af en toe een zuidelijk bries waardoor de maximumtemperatuur voor vliegveld Beek nog op 11,8 uitkwam. In het noordoosten bleef het nagenoeg droog en daar werd het in Nieuw-Beerta 12,6 graden. De topper van de dag……



Vanochtend om 11.30 lokale tijd. Ook nu bizar lage temperaturen. Langs de zuidranden is het net wat minder kil.

Tweede neerslagzone
Vanochtend schoof het volgende regengebied vanaf de Noordzee binnen. Wederom viel er een forse bak aan water, mede veroorzaakt door de ontwikkeling van een klein lagedrukgebied. In de loop van de ochtend werd de plek van het lagedrukgebied mede zichtbaar door de winddraaiing. Terwijl langs de zuidranden een zuidwestelijke wind waaide, was de bries in het overgrote deel van het land noordelijk. Die windsprong was het best zichtbaar in Zeeland, waar in de tweede ochtendhelft in Zeeuws-Vlaanderen een zuidwestenwind waaide, kracht 3, terwijl in de rest van Zeeland een vrij krachtige noordenwind opstak, 5 Bft. De exacte positie van de depressiekern lag op dat moment boven de Westerschelde. Bovendien waren er op dat moment aanzienlijke temperatuurverschillen. Westdorpe zat op 12,9 graden, Vlissingen gaf 9,3 graden door. In Zuidelijk Limburg was op dat moment de warmste lucht aanwezig en nog voor de regen uit werd het er om 11.30 uur 15,8 graden op het vliegveld Beek. Tot rond het middaguur is wederom in Zeeland de meeste regen gevallen: Middelburg 25 mm.

Omstreeks diezelfde tijd was het in het grootste deel van het westen en midden van het land nog onder de 10 graden. Uniek, voor deze tijd van het jaar.


In het zuiden waait de wind dan ook uit een wat andere hoek.

Komende dagen
Na een dergelijk diep dal, kan het alleen maar opwaarts! En zo gaat ook geschieden, ook al mogen we voorlopig geen zomerse waarden verwachten. Geleidelijk koersen we via 15 graden morgen, naar een graad of 20 op donderdag en vrijdag. Stabiele omstandigheden met een hogedrukgebied zijn nog niet in zicht. Wel is het morgen de hele dag droog. Na een ochtend met eerst wat mist en tijdelijk flink wat zonneschijn, wordt het al snel nogal bewolkt en blijft er een waterig zonnetje over.

In de nacht naar dinsdag schuift een volgende regenzone binnen. Gelukkig waait er dan inmiddels een zuidelijke wind waardoor we niet in de kilte terecht komen. Er kan zo’n 5 tot 10  millimeter vallen en in de loop van de middag wordt het vanuit Zeeland droog met opklaringen.


Door tussen de verschillende windrichtingen door een lijn te trekken, krijg je een front. Ten zuiden van het front is het warmer dan ten noorden. Zie hoe Zuid-Limburg er bovenuit steekt.

De beste papieren voor zon lijken voor donderdag en vrijdag weggelegd. Donderdag zou weleens voluit zonnig kunnen beginnen, met vervolgens stapelwolken en enige middelbare bewolking. Tegen het einde van de middag volgt vanuit het zuidwesten enige regen. Die neerslag is vrijdagochtend alweer verdwenen, er is flink wat zonneschijn en in de middag krijgen we een afwisseling van stapelwolken, zon en een aantal buien. Groeizaam weer, dat zeker, maar de extreme kilte is er gelukkig af.

Bron, Meteo Consult
Bekijk het van de zonnige kant, de meeste regen valt naast je.
Debbieke
Lid
Woonplaats: knesselare. oost-vlaanderen belgië
Berichten: 8924
Lid sinds: 7 aug. 2008
Laatste 4 prijzen van de wekelijkse fotowedstrijd
4 juni 2012, 14:26 uur | Bericht #353896
Zomerweer voorlopig ver te zoeken

De zomer laat zich voorlopig nog even niet zien. In de komende week blijft het nat en bewolkt, verwachten meteorologen van weeronline.nl. Daarbij kan het soms stevig doorregenen. Aan het einde van de week is mogelijk al net zoveel neerslag gevallen als normaal in de hele maand juni het geval is. In de eerste drie dagen van de maand viel er in Nederland zo'n tien tot twintig millimeter, maandag is er plaatselijk twintig millimeter gevallen. In de komende dagen komt daar naar verwachting nog dertig tot veertig millimeter bij.

Ook qua temperatuur blijven de zomerse waarden maandag opnieuw ver achter. Mogelijk wordt het zelfs de koudste zomerdag sinds 1953. Daarvoor moet de temperatuur onder de 9,9 graden blijven. Maandagmiddag was het in De Bilt 8,5 graden. Volgens weeronline wordt het naar verwachting later maandag warmer met zo'n 11 graden.

In de rest van Europa is de zon ook nauwelijks te zien. Met uitzonderling van de zuidelijke regio's van Europa is het overal druilerig. In de Alpen wordt in de komende dagen zelfs sneeuw verwacht.

Hoe lang het natte weer nog aanhoudt, is nog niet te zeggen. Aan het einde van de week wordt het wel warmer met normale waarden tussen 17 en 19 graden.

Bron: Nieuws
Mijn twitter: https://twitter.com/#!/debbietje128
Onweersdagen: 0
Debbieke
Lid
Woonplaats: knesselare. oost-vlaanderen belgië
Berichten: 8924
Lid sinds: 7 aug. 2008
Laatste 4 prijzen van de wekelijkse fotowedstrijd
4 juni 2012, 16:39 uur | Bericht #353905
Na ellende in ochtendspits ook loodzware avondspits rond Antwerpen

Op de A12 richting Brussel gebeurde maandagnamiddag een ongeval in de Bevrijdingstunnel. Een vrachtwagen kwam er in schaar te staan tussen de twee tunnelwanden. De tunnel is daardoor volledig versperd, er is al vertraagd verkeer van op de Antwerpse ring. Het Vlaams Verkeerscentrum verwacht een moeilijke avondspits rond Antwerpen.

Maandagmiddag gebeurde in de Bevrijdingstunnel een eenzijdig ongeval met een vrachtwagen. De vrachtwagenchauffeur maakte vermoedelijk een stuurfout, waardoor de vrachtwagen in schaar kwam te staan tussen de twee tunnelwanden. De Bevrijdingstunnel raakte daarbij volledig versperd, meldt Hajo Beeckman van het Vlaams Verkeerscentrum.

Bij het ongeval scheurde bovendien de tank van de vrachtwagen, die gevuld was met stookolie. Een takelwagen was rond 16u al bezig met het wegtrekken van het voertuig. Daarop zal de brandweer de rijweg vrijmaken en de stookolie opruimen. Het Vlaams Verkeerscentrum vermoedt dat de Bevrijdingstunnel nog tot 18u zal versperd zijn. Het verkeer richting Brussel neemt best de E19. Richting A12 is het immers al aanschuiven van op de Antwerpse ring. Er zijn daardoor gevolgvertragingen voor het verkeer dat van Gent naar Antwerpen rijdt.

Regen stuurt ook ochtendspits in de war
De regen zorgde maandag een hele dag voor ongevallen. Vooral enkele ongevallen met vrachtwagens hebben de ochtendspits maandagochtend danig in de war gestuurd. Vanuit de Kempen moesten automobilisten tot twee uur aanschuiven. En ook van Gent naar Brussel stond een lange file. Rond de middag was de grootste hinder verdwenen.De regen en vooral enkele ongevallen met vrachtwagens hebben de ochtendspits maandagochtend danig in de war gestuurd. Vanuit de Kempen moesten automobilisten tot twee uur aanschuiven. En ook van Gent naar Brussel stond een lange file. Rond de middag was de grootste hinder verdwenen.

Heel vroeg maandagochtend gebeurde een kop-staartaanrijding met twee vrachtwagens op de E17 aan Antwerpen Linkeroever, net voorbij de Kennedytunnel richting Gent. Daardoor is de Antwerpse ring al heel snel volgelopen, zegt Hajo Beeckman van het Vlaams Verkeerscentrum.

De hulpdiensten konden de weg relatief snel vrijmaken - om 7.45 uur was alles opgeruimd - maar toen was het al te laat. Toen in de file nog enkele defecte vrachtwagens stonden, was de verkeersellende compleet. 'De combinatie van al die factoren zorgde voor een zeer zware file', zegt Beeckman. 'Tussen Breda en Antwerpen moest je twee uur aanschuiven. En ook op de E34 en E313 richting Antwerpen was het aanschuiven.'

Elders werd de ochtendspits bemoeilijkt door de regen van maandagochtend. 'Bijvoorbeeld op de E19 Antwerpen-Brussel en op de Brusselse ring', aldus Beeckman. Op de E40 Gent-Brussel gebeurde iets voor achten dan weer een ongeval in Wetteren, waardoor ook daar file ontstond.

In de late voormiddag waren de grootste files verdwenen. Enkel op de E313 richting Antwerpen en op de ring rond Antwerpen bleef er tot de middag nog lichte hinder bestaan. De wachttijden waren toen wel al teruggelopen tot maximaal een half uur. 

Bron: Het Nieuwsblad
Mijn twitter: https://twitter.com/#!/debbietje128
Onweersdagen: 0
Tatanka
Lid
Woonplaats: Drenthe
Berichten: 5265
Lid sinds: 4 jun. 2011
Laatste 4 prijzen van de wekelijkse fotowedstrijd
6 juni 2012, 14:58 uur | Bericht #354022
Speciale concerttent voor Kromme Jongens


Kromme jongens

De Kromme Jongens geven komend weekend in het Westland hun concerten in een speciale tent die bestand is tegen windkracht 9.Vorig jaar viel het reünieconcert van de Kromme Jongens in het water door noodweer. 8000 mensen moesten naar huis toen het concert na de eerste nummers werd afgebroken door zwaar onweer. Komend weekend wordt het concert opnieuw gegeven voor mensen die toen noodgedwongen naar huis moesten.Weerkundigen verwachten vrijdag weer veel regen en harde wind. De voorspellingen voor de dag erna zijn niet veel beter. Concertbezoekers hoeven zich volgens de organisatie geen zorgen te maken. De Kromme Jongens treden nu op in een tent op het Juliana sportpark in ’s Gravenzande.Zondag 17 juni is via W.O.S, TV West en westonline.nl een documentaire te zien over de Kromme Jongens en het concert.

Bron: Omroepwest | Gewijzigd: 7 februari 2017, 10:45 uur, door Joyce.s
there can be only one
Sanwa
Lid
Woonplaats: winkel
Berichten: 5550
Lid sinds: 3 jul. 2009
7 juni 2012, 10:22 uur | Bericht #354089
Mosselseizoen begint weer

Terwijl visminnend Nederland zich dezer dagen massaal verlekkert aan de eerste nieuwe haringen, maakt ook de mosselhandel zich op voor een nieuw seizoen. Inmiddels is het bijna een traditie dat de hangcultuur in juni het spits afbijt. "Vanaf maandag 11 juni gaan we van start", zegt Simon Schot van Viskwekerij Neeltje Jans.

Zijn winkel nabij de hangcultuurlocatie gaat pas 15 juni open, maar maandag gaan de eerste nieuwe mossels al naar de groothandel en de horeca. "Het is een hele mooie kwaliteit", zegt Schot. "Ook het vleesgewicht ziet er mooi uit met 25 à 30 procent." Zijn hangcultuurcollega Leen Hoogerheide van Delimossel in Bruinisse wacht waarschijnlijk nog een week met leveren. "Maandag monsteren we nog één keer en als dat goed is, beginnen we het weekend daaropvolgend.

Maar ik hou nog een slag om de arm." Ook bij hem is het vleesgewicht op hetzelfde peil als bij Neeltje Jans. "De kleur kan nog wel wat mooier worden", vindt hij. "Daar proef je niks van, maar dat ziet er lekkerder uit."

Het hangcultuurseizoen komt relatief laat op gang. Mogelijk is het koude voorjaar daar schuldig aan. Hoogerheide: "Na die week met dat warme weer is het hard gegaan. Vooral bij onze locatie nabij de Grevelingendam. Achterin de Oosterschelde is de watertemperatuur wat hoger dan dichter bij de Noordzee."

Volgens Schot is het weer van invloed "Maar het is altijd moeilijk te zeggen. Het blijft een natuurproduct", zegt Schot.

De bedrijven die actief zijn in de hangcultuur zijn in mindere mate afhankelijk van de grillen van de natuur dan de collega's die zich richten op de traditionele bodemcultuur.

Bron: PZC
Bekijk het van de zonnige kant, de meeste regen valt naast je.
Sanwa
Lid
Woonplaats: winkel
Berichten: 5550
Lid sinds: 3 jul. 2009
7 juni 2012, 13:38 uur | Bericht #354112
Opnieuw buien

Voorlopig blijft het wisselvallig zomerweer. Je kunt je zelfs afvragen of de term ‘zomerweer’ op zijn plaats is. Zeker gezien de extreem lage temperaturen eerder deze week. Dat betekent voor meteorologen overigens voldoende uitdagingen. De details in dat wisselvallige weer zijn niet alleen interessant, maar soms ook knap lastig om in een concrete weersverwachtingen te vertalen. Soms moet je een klant zelfs teleurstellen. Gisteren wilde een productiemaatschappij die een film maakt, van minuut tot minuut een verwachting van de hoeveelheid regen in een bepaalde plaats.


Berekende 'temp' op basis van UKMO, De Bilt 15 UTC

Timing
Met de timing van een regengebied gaat het vaak verrassend goed. De regen die vanavond in noordoostelijke richting wegtrekt, zat al dagen lang goed in de berekeningen. Maar morgen krijgen we weer met losse buien te maken. De levensduur van zulke buien is soms minder dan een uur. De vorming van de ene bui, heeft gevolgen voor de atmosfeer nabij en zelfs wat verder weg van het pad dat deze bui volgt.


Locatie van buien om 06 UTC, UKMO

Fysica
Modellen gaan ieder op hun eigen specifieke manier om met buien. Dat heeft te maken met verschillende factoren. Enerzijds is er de resolutie van het rekenmodel. Hoe kleiner de resolutie, hoe beter het model in staat kan zijn om kleinschalige verschijnselen te modeleren. Anderzijds is ook de fysica en het schema dat wolken en buien laat ontstaan, van groot belang. Deze schema’s worden nog steeds verder verbeterd. Hetzelfde geldt overigens voor de resolutie.


Idem, 08 UTC

In de praktijk zit de meteoroloog dus met verschillende rekenresultaten. Soms komen die redelijk tot goed met elkaar overeen, soms spreken ze elkaar ronduit tegen. Er zijn handmatige en objectieve methodes om optimaal om te gaan met de verschillende rekenresultaten.

Onweer en hagel
Voor morgen is het duidelijk, dat een sterke zuidwestelijke stroming onstabiele en tamelijk vochtige lucht aanvoert. In deze luchtsoort komen aanvankelijk brede opklaringen voor. Dat wordt ook wel duidelijk ondersteund door de diverse modellen. De vrijdag begint dus veelbelovend met even een paar mooie opklaringen. Maar naarmate de zon het aardoppervlak verwarmt, wordt de atmosfeer onstabieler. Op basis van de berekende dwarsdoorsnede (de zogenaamde temp) van de atmosfeer, kunnen we reeds in de ochtend de start van buienvorming verwachten. Als de temperatuur is opgelopen tot 15 a 16 graden, kunnen stapelwolken al flink doorgroeien. Er is geen enkele inversie die de vorming van stapelwolken kan dwarsbomen. Uiteindelijk halen de uitgroeiende buienwolken een hoogte van 8 a 9 kilometer. Dat is ruim voldoende voor onweer. Ook kunnen enkele buien vergezeld gaan van hagel. Grote hagelstenen worden echter niet verwacht. Verder kunnen buien soms flinke windstoten met zich meenemen, tot z’n 75 a 80 kilometer per uur.


Idem, 10 UTC

Mooie luchten
Omdat de atmosfeer niet alleen onstabiel is, maar zoals gezegd ook tamelijk vochtig, kunnen er wel vrij gemakkelijk veel (stapel)wolken ontstaan. Daarin schuilt dan ook weer een lastig punt. Als het echt behoorlijk bewolkt wordt, zoals bijvoorbeeld het Engelse UKMO model berekent, dan gaat dat verdere instraling van de zon en daarmee ook onstabiliteit ook weer tegen. De berekeningen van het ECMWF tonen een iets drogere luchtlaag rond het niveau van 500 hPa. In dat geval zouden de buien misschien toch meer een open karakter kunnen krijgen, met naast buien ook ruimte voor felle opklaringen. Die situatie levert vaak ook de mooiste wolkenluchten op.


Idem, 17 UTC

Mooi weer op komst?
Hoe dan ook, dat we morgen buien krijgen is zeker. De timing en de precieze locaties waar de buien vallen, is echter niet met nauwkeurigheid in te schatten. En na morgen komen er nog voldoende situaties waarin de meteorologen zich opnieuw kunnen buigen over het vraagstuk van de buien. Eigenlijk is er nog steeds geen zicht op een duidelijke overgang naar stabiel zomerweer in de komende weken. Kijken we verder vooruit, dan zijn er wel voorzichtige aanwijzingen dat het weer in de slotfase van juni gaat stabiliseren.


Bewolking om 5 UTC, UKMO


Idem, 09 UTC


Idem, 17 UTC


Neerslag van 9 tot 12 UTC, ECMWF

Bron: Meteo Consult
Bekijk het van de zonnige kant, de meeste regen valt naast je.
Sanwa
Lid
Woonplaats: winkel
Berichten: 5550
Lid sinds: 3 jul. 2009
8 juni 2012, 08:52 uur | Bericht #354277
Maronesse verwacht dit jaar marginale druivenoogst

De gevolgen van de min twintig graden-vorst van half februari zijn nu pas goed merkbaar bij onder andere Wijngaard Maronesse in Marknesse en bij boomkwekerij Nobilis in Ens. "Dit is een zware slag voor veel boomkwekers'', zegt Ad Goossens van Nobilis. Hij schat de schade voor zijn bedrijf op anderhalf tot twee ton.

Wijngaard Maronesse is twee jaar teruggeworpen in de ontwikkeling van de wijngaard, zegt Cor van der Veeken van Maronesse. Hij schat met enige slagen om de arm dat zij druivenoogst van dit jaar op slechts vijf procent ligt van wat normaal is. "En dan krijg je straks het probleem dat je je vaste afnemers niet meer kunt bedienen'', aldus Van der Veeken.

Bron: De Stentor
Bekijk het van de zonnige kant, de meeste regen valt naast je.
Sanwa
Lid
Woonplaats: winkel
Berichten: 5550
Lid sinds: 3 jul. 2009
11 juni 2012, 13:16 uur | Bericht #354583
Zo geef je muggen deze zomer geen kans

Je hebt het slechte nieuws vermoedelijk al wel gehoord: deze zomer zitten we opgescheept met meer muggen dan anders. De milde winter bracht een kweekfestijn van beestjes met zich mee, die willens nillens onze lange zomeravonden (en dagen) gaan verstoren. Toch kan je irritante muggenbeten voorkomen op een natuurlijk manier. Hier volgen alvast enkele tips.



Je kan uiteraard altijd de zware insectwerende middelen inzetten, maar wetenschappers blijven het oneens over de veiligheid van deze producten, zeker voor kleine kinderen. Zo wordt gesteld dat de chemicaliën die doorgaans gebruikt worden allergische reacties kunnen veroorzaken. Deze 'beschuldigingen' worden vanuit andere hoek natuurlijk weer helemaal ontkracht. Schadelijk of niet, het kan nooit kwaad om ook de natuurlijke alternatieven op een rijtje te zetten, alsook de voor- en nadelen ervan.

1. Om te beginnen kan je altijd de piekmomenten vermijden. Veel muggensoorten zijn vooral actieve bijters tijdens de zonsopgang en -ondergang. Uiteraard zijn er ook muggen die een hele dag door in aanvalsmodus staan. Kortom, je kan altijd op het menu staan.

2. Geruchten doen al langer de ronde dat het eten van look muggen op een afstand houdt. Toch is er nog niet veel wetenschappelijk onderzoek gevoerd om dit te staven. Lookolie daarentegen, zou wel effectief zijn wanneer je het op je huid smeert. Helaas schrik je zo vermoedelijk ook al je omstaanders af.

3. Olie op basis van citronella werkt, maar slechts voor 20 minuten. Terwijl het voor muggen vreselijk zou stinken, vinden mensen het doorgaans een aangename geur. Experten stellen bovendien dat het geen kwaad kan om het regelmatig opnieuw aan te brengen. Uit onderzoek blijkt dat sojaboonolie veel effectiever is en je maar liefst 90 minuten beschermt. Daarnaast zou ook de mix van citroen- en eucalyptusolie goed werken.

4. Tuinkaarsen of fakkels zijn een must als je lange zomeravonden in de tuin wil zitten. De geur doet er echter niet toe, want het is de rook die muggen op een afstand houdt.

5. Hoewel de resultaten nog niet sterk staan, blijkt uit een Amerikaanse studie dat een dagelijkse dosis (75 tot 150 mg) vitamine B-1 je lichaamsgeur lichtjes zou veranderen, waardoor je plots geen lekkere hap meer lijkt voor muggen.

6. Wees ook voorzichtig met plassen water in je omgeving. Zwembaden, drinkbakjes en lege bloempotten zijn bijvoorbeeld ideale kweekplaatsen voor muggen. Ververs daarom zeker wekelijks het water en berg andere objecten waar plasvorming kan ontstaan gewoon op.

7. Terwijl kattenkruid een magneet is voor katten, blijven muggen er blijkbaar liever zo ver mogelijk van verwijderd. Olie op basis van kattenkruid zou dan ook een goede bescherming bieden tegen muggenbeten. Hopelijk ben je wel een kattenvriend, want zij zullen je huid best aantrekkelijk vinden.

8. Tot slot geven experten nog mee om later op de avond en vroeg in de ochtend gewoon zoveel mogelijk huid te bedekken. De temperaturen zijn dan meestal toch wat lager, dus kan de zomermode even wachten.

Op een muggenbeetvrije zomer!

Bron: HLN | Gewijzigd: 7 februari 2017, 10:45 uur, door Joyce.s
Bekijk het van de zonnige kant, de meeste regen valt naast je.
Sanwa
Lid
Woonplaats: winkel
Berichten: 5550
Lid sinds: 3 jul. 2009
11 juni 2012, 15:21 uur | Bericht #354615
Koud gestarte junimaand kabbelt rustig door

De eerste 10 dagen van juni zitten erop en zijn met een temperatuur van in De Bilt 12,6 graden 2,5 graden kouder dan normaal verlopen. Ook is al behoorlijk wat regen gevallen. In het noorden en midden op veel plaatsen tussen 30 en 45 millimeter (het uiterste noorden is droger) en in het zuiden van het land al tussen 50 en 75 millimeter.


Regendruppels op een blad. In het westen van het land begon de dag vanochtend vochtig. Foto: Gieny Westra.

Opvallend op de weerkaarten, we schreven daar afgelopen zaterdag ook al over, is de bijzonder zuidelijke positie die de straalstroom boven Europa al een tijdje inneemt. De lage waarden die de NAO-index (het verschil tussen de luchtdruk in het zeegebied bij IJsland en dat in de buurt van de Azoren) op dit moment aangeeft (tussen -1 en -2) spreken wat dit betreft boekdelen. Daarbij staat de straalstroom vanaf de oceaan op het centrale deel van het Middellandse Zeegebied gericht en loopt vandaar in oostnoordoostelijke richting verder naar Rusland.

Koude bovenlucht
Daar waar fronten aan het aardoppervlak de grens aangeven tussen koude lucht in het noorden en warmere in het zuiden, is de straalstroom in de hogere delen van de atmosfeer de grens tussen kou en warmte. Met de straalstroom nu zo ver naar het zuiden, bevindt Nederland zich hierdoor onder een relatief koude bovenlucht. De lucht in onze omgeving is dan ook onstabiel van opbouw. Komt daar een beetje warmte onder, en met de sterke zon in deze tijd van het jaar is dat natuurlijk snel het geval, ontstaan gemakkelijk buien waarbij het ook kan onweren.


De weerkaart met daarin de wind op een hoogte van ongeveer 5,5 kilometer maakt duidelijk wat er aan de hand is. Nederland bevindt zich aan de noordzijde van de straalstroom, die helemaal over de centrale delen van het Middellandse Zeegebied gaat, onder een koude bovenlucht waarin gemakkelijk buien ontstaan. Heel mooi te zien is hoe de straalstroom die koude lucht op z'n plaats houdt. En de plaatsen afbakent waar neerslag wordt verwacht, zo is op deze kaart te zien.

Het weer in Nederland staat vandaag en morgen onder invloed van een klein lagedrukgebied dat over België en Duitsland naar het oosten trekt. De bijbehorende storing bevindt zich aan de noordzijde van dit systeem boven onze omgeving en geeft extra impulsen aan de onstabiliteit van de lucht van dit moment. Normaalgesproken is het maken van een weersverwachting met storingen boven ons hoofd overzichtelijk. Meestal is de straalstroom in onze omgeving dan ook van de partij. In dat geval passeert de storing vaak als een regengebied dat goed te timen is, op een goed moment binnendrijft, maar enige tijd later ook weer wegtrekt.

Lastiger
Nu is het lastiger, omdat de wind in de bovenlucht ontbreekt. Het verplaatsen van de storing is dan veel lastiger in een verwachting te gieten. Verder gaat het niet om een aangesloten regenzone die zich op een duidelijke manier over het land verplaatst, maar om een verbrokkeld geheel met buiige regen, droge stukken daartussen en ook plekken waar de zon plotseling een tijdje flink doorbreekt. Vandaag zagen we dat mooi gebeuren. Kwam vanochtend boven het midden en zuiden een gebied met verbrokkelde regen voor, later losten grote delen van dit neerslaggebied op en kwam de zon er even door. In de gebieden waar het in ieder geval nog droog was, feitelijk de hele noordelijke helft van het land, werd het zelfs een tijdje vrij zonnig.


Op de weerkaart voor het grondniveau voor morgen zien we een storing over Nederland naar het zuidoosten wegtrekken. Verder is het een wirwar van lagedrukgebieden boven Europa.

Boven Zeeland en boven België waren op dat moment twee nieuwe buienlijnen zichtbaar die zich in een later stadium weer lijken te gaan activeren, mede geholpen door de toch relatief hoge temperaturen aan het aardoppervlak die de onstabiliteit aanwakkeren. In het oosten van het land wezen de thermometers rond het middaguur hier en daar al 22 graden aan. En zo kunnen vooral in het zuiden en midden van het land later vanmiddag en vanavond plaatselijk flinke buien vallen, lokaal met onweer die regionaal ook veel regenwater kunnen achterlaten. In het noorden lijkt het op een lokale bui na toch het merendeel van de tijd droog te blijven. Later vannacht doven de buien wat uit en kan het op de meeste plaatsen enige tijd droog worden.

Het land weer uit
Morgen komt het hele systeem, dat dan ergens over het midden van het land moet liggen, in beweging en trekt langzaam via het zuidoosten het land uit. Geholpen door de temperatuurstijgingen van dat moment aan het aardoppervlak leeft de buiigheid opnieuw op, waarbij de delen van de storing die de meeste regen achterlaten langzaam naar het zuidoosten wegtrekken. Het noorden van het land lijkt opnieuw de grootste kans op een droge dag te maken en daar kan later zelfs de zon zich af en toe laten zien. In de rest van land moeten wolken de overhand hebben, al is het ook dan – net als we vandaag al zagen gebeuren – toch mogelijk dat er plaatselijk gaten in het wolkendek vallen die toch wat ruimte bieden voor de zon.


In de omgeving van Winterswijk brak aan het einde van de ochtend de zon door. Foto: Ge Ensing.

De woensdag en de donderdag lijken vervolgens twee vrij koele dagen te worden, met woensdag in het zuidoosten eerst mogelijk nog wat regen, verder wolkenvelden, maar vooral in het westen en noorden ook al enige zonneschijn. Donderdag laat overal de zon zich geregeld zien. Vanaf vrijdag dan opnieuw wat hogere temperaturen, maar ook een toenemende kans op een beetje regen of een paar regen- en onweersbuien, omdat nieuwe storingen in onze buurt opduiken.

Bron: Meteo Consult.
Bekijk het van de zonnige kant, de meeste regen valt naast je.
Debbieke
Lid
Woonplaats: knesselare. oost-vlaanderen belgië
Berichten: 8924
Lid sinds: 7 aug. 2008
Laatste 4 prijzen van de wekelijkse fotowedstrijd
12 juni 2012, 14:56 uur | Bericht #354853
Stilhangende buien

De zomer begint nu steeds meer in zicht te komen, maar na het zonnige en warme weekje van eind mei was er de laatste tijd van serieus zomerweer verder nog niet echt sprake. Het was wisselvallig met vrijwel dagelijks een paar buien of perioden met regen, maar tussen de nattigheid door ook geregeld wel zonneschijn. Ook gisteren – maandag – was het zo’n dag. Zodra de zon zich eventjes liet zien, was het warm, maar soms trokken er ook enkele buien voorbij en was het meteen een paar graden frisser. Uiteindelijk liep de temperatuur op veel plaatsen op tot ruim 20 graden en die warmte was een goede voedingsbron voor buien die later op de dag vanuit België binnendreven. Met weinig wind ontwikkelden die buien zich vaak op één plaats en regenden daar vervolgens ook grotendeels uit. Het resultaat: plaatselijk wateroverlast.


Vanuit het zuiden trok gisteren een lijn met buien ons land binnen en ook daar vooruit ontstonden ook enkele losse regen- en onweersbuien. Er zat echter weinig vaart in.

Een oud occlusiefront zwabbert al enkele dagen boven en in de buurt van ons land en deze vormt de grens van koude lucht in het noorden en warmere lucht in het zuiden. Op die grens vormen zich gemakkelijk buien en met de aangevoerde warmte vanuit het zuiden worden dat soms flinke exemplaren met onweer en hagel. Gisteren schoof dit geheel vanuit het zuiden ons land binnen en werd op de voet gevolgd door een trog. Veel onstabiliteit dus en uiteindelijk een lijn met stevige regen- en onweersbuien. Daar vooruit kwamen echter ook nog een paar losse buien tot ontwikkeling. Met uitzondering van de noordelijke delen van het land ging het plaatselijk dan ook flink tekeer.


Vooral in Zuid-Holland en Zeeland viel lokaal in korte tijd veel neerslag. In het noorden bleef het grotendeels droog. Bron: KNMI.

Amper wind
In de bovenlucht, ofwel op grotere hoogte, was het op datzelfde moment van de dag echter veel rustiger. Een uitloper van een hogedrukgebied lag boven ons land en die maakte dat er weinig beweging in de atmosfeer zat. De sterk activerende buienlijn bewoog zich daardoor tergend langzaam en ook de losse buien kwamen vrijwel niet in beweging. Het gevolg was dat er op sommige plaatsen helemaal niets is gevallen en op andere plaatsen in een korte tijd heel veel regen of hagel viel. In Zuid-Holland, daar waar de buienlijn op een soort van kantelpunt kwam, viel plaatselijk meer dan 30 millimeter en kwam het tot wateroverlast.

Lokaal heel droog
Toch is het lang niet overal in het land zo nat. In bijvoorbeeld de noordelijke provincies is het momenteel zelfs tamelijk droog met op veel plaatsen barsten in de kleivelden. In het uiterste noordoosten van Groningen en langs de kust van Noord-Holland is het momenteel zelfs ‘droog’ met daar een neerslagtekort van meer dan 60 millimeter. Dit tegenover een ‘neerslagoverschot’ van ruim 60 millimeter in enkele delen van Gelderland, Noord-Brabant, Limburg en Zeeland. Daar is het vaak modderig met water in het veld.


Er is sowieso een groot verschil tussen nat en droog in ons land. De noordelijke provincies hebben een neerslagtekort, tegenover een overschot in het zuiden. Bron: KNMI.

Ook vandaag blijft het vooral in het noorden van het land weer droog met daar geregeld zon. In het midden en zuiden vallen vanmiddag en deels vanavond weer een paar soms stevige regen- en onweersbuien. Deze lossen vanavond en vannacht grotendeels op en de enkeling die ook de nacht weet te overleven, trekt later vannacht naar het zuiden weg, waarna er bij ons een aantal droge dagen op het menu staat. Vanuit het noorden komt namelijk tijdelijk wat koudere, maar ook drogere onze kant op. Zowel morgen – woensdag – als donderdag verlopen dan ook grotendeels droog met vooral langs de kust geregeld zon, maar vanaf vrijdag keert de wisselvalligheid gewoon weer terug.

Bron: Meteo Consult
Mijn twitter: https://twitter.com/#!/debbietje128
Onweersdagen: 0
Bronk
Lid
Woonplaats: Haarlem
Berichten: 4104
Lid sinds: 27 jul. 2006
Laatste 4 prijzen van de wekelijkse fotowedstrijd
13 juni 2012, 21:17 uur | Bericht #355075
Slechte aardbeienoogst door regenweer

Het natte weer van de voorbije weken is nefast voor de aardbeienoogst. Zeker in Zuid-Limburg, waar de aardbeien vooral in volle grond worden gekweekt, zien den aardbeientelers zo'n 65 procent van hun oogst verloren gaan. Sommigen beslissen daarom zelfs om de aardbeien op het veld te vernietigen in plaats van ze te plukken.



Bron: nieuwsblad
Terug naar boven
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14
Dit topic is gesloten
1 Gebruiker leest nu dit topic, onderverdeeld in 1 gast en 0 leden
Berichten
Er zijn in totaal 27.842 topics, welke bij elkaar 448.334 reacties hebben gekregen.
Leden
We zijn met 11.574 leden.
Het nieuwste lid is Stormliefhebber787.

Berichten
Je moet inloggen om je berichten te kunnen lezen.
Dit topic
1 mensen bekijken nu dit topic.

Record
Op 6 december 2010 om 11.29 uur waren er 2.792 mensen tegelijkertijd online op onweer-online!
Stats
Er zijn nu 157 mensen aan het browsen op het forum. 2 Daarvan zijn ingelogd.
Van die 157, lezen 2 mensen het topic "Onweerskansen 17 t/m 20 juni 2013".

Sponsors en partners

Actueel op OnweerOnline.nl

Kou in Noord-Europa

Zelfs -44,3 in Finland

Wintervoorspellingen 2023/24

Kunnen we al iets zeggen over de winter?

Wateroverlast

Hoogwater in Frankrijk, Engeland en de Benelux

Het Winter Discussietopic

Lees en schrijf mee!

© 2003 - 2024 onweer-online.nl   |   Alle rechten voorbehouden   |   Algemene gebruiksvoorwaarden