Live Bliksemontladingen

De teller in het icoon met het onweersbuitje geeft live het actuele aantal bliksemontladingen uit onze regio weer. De dekking ligt in een vierkant om Nederland en België, waardoor er ook data van rondom Parijs, op de Noordzee en uit een deel van Duitsland wordt weergegeven.

Ontladingen

De ontladingen kun je terugvinden op de Google Maps kaart onderaan de pagina. Deze worden nog niet live bijgewerkt, voor de meest actuele ontladingen ververs je de pagina. De iconen op de kaart lopen in kleur van Geel naar Rood, waarbij Geel een 'nieuwe' ontlading is en Rood een 'oude'.

Geluid

De teller maakt geluid als het aantal bliksemontladingen verhoogt. Dus, bij een update van 0 naar 1 hoor je geluid. Je kunt dit uitschakelen met het luidspreker icoontje in de balk hierboven.

Data © Blitzortung.org / Lightningmaps.org
nl
StormTrack Beta
Inloggen
Heb je nog geen account? Dan kun je er hier eentje aanmaken!
De Bilt

Geen onweer in de buurt
Nu Live

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Hood, TX; Johnson, TX; Somervell, TX.

26 Apr 2024 16:56:26

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor San Saba, TX.

26 Apr 2024 16:56:26

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Burnet, TX; Llano, TX.

26 Apr 2024 16:56:26

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Carroll, AR; Crawford, AR; Franklin, AR; Madison, AR.

26 Apr 2024 16:35:52

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Le Flore, OK.

26 Apr 2024 16:21:01

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Carroll, AR; Crawford, AR; Franklin, AR; Madison, AR; Washington, AR.

26 Apr 2024 16:09:43

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Sebastian, AR; Le Flore, OK.

26 Apr 2024 16:09:43

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Atoka, OK; Coal, OK.

26 Apr 2024 15:49:49

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Atoka, OK; Bryan, OK; Coal, OK.

26 Apr 2024 15:49:49

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Cherokee, OK; Craig, OK; Delaware, OK; Mayes, OK; Nowata, OK; Rogers, OK; Tulsa, OK; Wagoner, OK; Washington, OK.

26 Apr 2024 15:49:49

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor McIntosh, OK; Pittsburg, OK.

26 Apr 2024 15:49:48

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Cherokee, OK; Haskell, OK; McIntosh, OK; Muskogee, OK; Pittsburg, OK; Wagoner, OK.

26 Apr 2024 15:49:48

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Latimer, OK; Le Flore, OK; Pushmataha, OK.

26 Apr 2024 15:48:59

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Sebastian, AR; Haskell, OK; Le Flore, OK.

26 Apr 2024 15:43:49

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Latimer, OK; Pushmataha, OK.

26 Apr 2024 15:43:49
Actueel
1 / 4

Wintervoorspellingen 2023/24

Kunnen we al iets zeggen over de winter?

Het Winter Discussietopic

Lees en schrijf mee!

Kou in Noord-Europa

Zelfs -44,3 in Finland

Wateroverlast

Hoogwater in Frankrijk, Engeland en de Benelux

×
Kies een plaats
Beschikbare Plaatsen:
×
Welke meldingen wil je ontvangen?

Je kunt hieronder aangeven welke notificaties je wil ontvangen in 'Nu Live'. Standaard ontvang je alle notificaties, wil je een bepaald type melding niet langer ontvangen? Vink dan het vinkje uit. Je keuze wordt automatisch opgeslagen.

×
Nu Live
Welkom op onweer-online.nl! Als je je nog niet hebt geregistreerd, meld je dan nu aan op de leukste en grootste weercommunity van Nederland. Heb je al een account, log dan hier in.
Bronk
Lid
Woonplaats: Haarlem
Berichten: 4104
Lid sinds: 27 jul. 2006
Laatste 4 prijzen van de wekelijkse fotowedstrijd
2 februari 2013, 14:58 uur | Bericht #386462
Tramverkeer in Gentbrugge en Melle verstoord door omgewaaide boom

Een omgewaaide boom aan de stelplaats van De Lijn in Gentbrugge zorgde er vanmorgen voor dat de Gentse tramlijnen 21, 22 en 24 onderbroken waren in Gentbrugge en Melle. Er was vervangend busvervoer, sinds 13.45 uur verloopt het tramverkeer weer normaal.

Vanmorgen omstreeks 9.15 uur waaide een hoge boom om aan de stelplaats op de Brusselsesteenweg in de Gentse deelgemeente Gentbrugge. De boom raakte de bovenleiding van de tramlijnen 21, 22 en 24. De omgewaaide boom vernielde ook een geparkeerd voertuig en twee andere wagens raakten beschadigd. De brandweer van Gent zaagde de boom deze voormiddag in stukken.

Bron: HLN
Ries
Lid
Woonplaats: Brouwershaven
Berichten: 4470
Lid sinds: 3 jul. 2010
Laatste 4 prijzen van de wekelijkse fotowedstrijd
3 februari 2013, 13:12 uur | Bericht #386504
Opnieuw kouder weer op komst


© ANP.

Er komt een nieuwe koudere periode aan met vorst en sneeuwval. Na maandag gaat het kwik snel omlaag en tijdens het weekeinde vriest het 's nachts twee tot vijf graden. Verder valt bijna elke dag (smeltende) sneeuw, meldt Weerplaza.

De temperatuur zet een forse daling in. Tijdens het weekeinde is het twee graden overdag en min vier graden in de nacht. Dat betekent dus een voortzetting van het wisselvallige weer van nu, alleen met een winterse tint. Er worden geen grote hoeveelheden aan neerslag verwacht, maar de kans dat het geregeld weer een beetje wit wordt, lijkt wel groot. Naast wolken en neerslag, bevat het weerbeeld ook van tijd tot tijd wat zon.

Guur weer
De wind gaat verder ook een noemenswaardige rol spelen. In de bovenlucht wordt hij noordelijk van richting, niet alleen in onze omgeving, maar over de hele Noordzee tot aan Noord-Noorwegen aan toe. In deze bovenstroming worden allerlei storingen meegevoerd, die de windrichting aan de grond doen uiteenlopen van west tot noordoost.

De windkracht ligt tussen kracht drie en vijf, een matige tot vrij krachtige wind, maar bij het passeren van zo'n storing kan het even hard waaien: kracht zeven. Samen met een luchttemperatuur van twee tot vijf graden boven nul, voelt het flink guur aan.

IJsgroei
De ijsgroei kan na het komende weekeinde weer op gang komen. Het gaat dan ook hard: met enig geluk ligt er na twee dagen met matige vorst in de nacht, alweer vier centimeter ijs. Dat is nog niet dik genoeg om massaal op te gaan schaatsen, maar het begin is er.

Een hele reeks met 'ijsdagen', dagen met een maximumtemperatuur onder nul, komt er nu nog niet aan. Toch zal de vorst in de nacht, hooguit twee graden overdag en af en toe een winterse bui, zeker een flinke winterse tint aan het weer geven.

Bron: AD | Gewijzigd: 7 december 2017, 14:22 uur, door Joyce.s
Freedom is not worth having if it does not include the freedom to make mistakes.
Waarom deze advertentie?
Bronk
Lid
Woonplaats: Haarlem
Berichten: 4104
Lid sinds: 27 jul. 2006
Laatste 4 prijzen van de wekelijkse fotowedstrijd
3 februari 2013, 18:04 uur | Bericht #386512
Straalstroom rukt front uiteen

De lucht trok vanochtend ineens behoorlijk open. De zon kwam erbij en er ontstonden vrij snel een heleboel stapelwolken. Precies zoals het hoort na de passage van een front. Er was inderdaad een front gepasseerd, een occlusiefront. Echter, dat was alleen nog op hoogte doorgetrokken terwijl het occlusiefront aan de grond nog moest nog komen. We hadden vandaag namelijk te maken met een split level front, ofwel een front dat min of meer uiteen gereten is.


Het satellietbeeld van vanochtend 07.45 uur UTC, met de door de KNMI ingetekende analyse. Langs de oostflank van Nederland het doorgekomen front op hoogte. Ten westen van Nederland, met de paarse halve bolletjes en driehoekjes, de 'rest' van het front dat later nog moest doorkomen.

Een dergelijk gespleten front komt wel vaker voor en is in meteorologische werken terug te vinden. De bekendste en meest voorkomende frontensoorten zijn het koufront, het warmtefront en het occlusiefront. Met deze drie typen zijn echter niet alle vormen van storingen te beschrijven en dus zijn er in de loop der tijd heel wat frontensoorten bijgekomen. Zo kennen we het Anafront, het Katafront, de Instant Occlusie, de Warm Conveyor Belt en vele variëteiten meer. Een zo’n specifiek type is het Split Level front. En binnen deze categorie zijn er overigens weer meerdere ondersoorten te classificeren. Het lijkt wel biologie….


Kaart 1, de windsnelheden in kilometer per uur van vanochtend 04.00 uur op ongeveer 7 kilometer hoogte.

Jagende wind op hoogte
Essentieel bij het Split Level front is dat een deel van het front uit fase raakt. In het geval van vanochtend zit de oorzaak in de straalstroom en de poeierende wind die op grote hoogte (tussen 7 en 12 km hoog) waait. Bij een bepaalde positie van het front onder het deel van de straalstroom met de meeste wind, kan een front uiteen worden gespleten.

In kaart 1 hiernaast staan de (model)windsnelheden op 400 hPa hoogte. Dat is ongeveer 7 kilometer boven het aardoppervlak. Het gaat om het tijdstip van 04.00 uur vannacht. Boven Nederland zijn windsnelheden van 157 tot en met 171 km per uur te zien. Ook boven België, Luxemburg, Noord-Frankrijk en Schotland zijn de windsnelheden zo hoog, terwijl boven het grootste deel van Duitsland de wind een heel stuk kalmer is. Kijken we op de volgende kaart, dan zien we de windsnelheden op 10 meter hoogte boven de grond. Op hetzelfde tijdstip zitten die snelheden op 21 tot 39 km/uur. Het grote snelheidsverschil tussen grond en op grote hoogte, heeft ertoe geleid dat het front dat afgelopen nacht en vanochtend vroeg passeerde alleen op hoogte door kwam en dat het deel aan de grond nog moest doorkomen (in de middag).


Kaart 2, de windsnelheden in kilometer per uur van vanochtend 04.00 uur op slechts 110 meter hoogte. De verschillen met 7 km hoogte zijn zeer fors.

Bovendien ontstond er in de ochtend een fraaie opklaringsstrook door dalende luchtbewegingen. Normaal gesproken zit er achter een (kou)front altijd een zone met luchtdalingen, waar bijgevolg de opklaringen door ontstaan. Ditmaal zat de daalstrook op grote hoogte, tussen 5 en 8 kilometer, maar omdat er zich onder die hoogte nauwelijks wolken bevonden, klaarde het door de oplossende cirrusbewolking enige tijd fraai op. Vervolgens ontstonden stapelwolken, ook weer een typisch verschijnsel voor achter een front. We hadden dus eigenlijk het weer dat we normaal acher het front hebben, nu voor het front uit....


De verticale opbouw van de atmosfeer boven De Bilt van vanochtend 07.00 uur. De meeste wind staat rond 9 km hoogte, met aldaar 125 knopen, dat is ongeveer 232 km per uur... Meer uitleg in de tekst.

Verticaal inzicht
Om een en ander op een andere manier inzichtelijk te maken, zijn naast dit verhaal twee grafieken geplaatst die de dwarsdoorsnede van de atmosfeer pogen weer te geven. Grafiek 1 toont de opbouw van de atmosfeer boven De Bil van afgelopen ochtend 07.00 uur. De rechter rode lijn geeft de temperatuur weer in combinatie met de hoogte (op de Y-as staan links de hoogtewaarden in hectoPascal en rechts de hoogte in kilometers en de bijbehorende windsnelheden in icoonvorm). Op het 7 km hoogtepunt is de daar aanwezige luchttemperatuur af te lezen door schuin links naar de X-as te gaan. Aldus is de temperatuur vanochtend vroeg op 7 km hoogte rond -36 graden.


De verticale opbouw van de atmosfer boven De Bilt van vanochtend 10.00 uur. Uitleg ook in de tekst.

Grafiek 2 geeft de situatie van drie uur later aan. Op hetzelfde hoogtevlak is de temperatuur nu (lastiger af te lezen, want de X-as valt deels buiten de grafiek) afgekoeld naar tegen de -40 graden. Zie hier, er is wel degelijk een (kou)front gepasseerd. Alleen slechts op hoogte. Op de satellietplaat is het front als occlusie ingetekend, omdat er nog maar weinig koufrontkenmerken over waren, maar je zou het in theorie ook als een koufront kunnen duiden.

Bron: Meteo Consult, de SatRep analyse is van het KNMI
Tatanka
Lid
Woonplaats: Drenthe
Berichten: 5265
Lid sinds: 4 jun. 2011
Laatste 4 prijzen van de wekelijkse fotowedstrijd
4 februari 2013, 09:05 uur | Bericht #386541
Drukke spits door regen en ongelukken

Er is sprake van een drukke spits maandagochtend door de regen en meerdere ongelukken in Zuid-Holland en rond Amsterdam. Even na 08.00 uur was er al 280 kilometer file, terwijl normaal op het hoogtepunt 225 kilometer verkeer stilstaat. "We gaan de driehonderd kilometer zeker wel halen", zegt een woordvoerder van de Verkeersinformatiedienst. Door de regen zijn alle dagelijkse files wat langer dan gebruikelijk. Verder gebeurden er in de ochtend veel ongelukken in Zuid-Holland. "Daar is het ergste leed inmiddels al voorbij, maar op de A16 staat nog wel veel file." Daar viel eerst een graafmachine van een wagen bij knooppunt Ridderkerk-Noord richting Breda. Later gebeurde er op de rijbaan in tegenovergestelde richting bij knooppunt Ridderkerk-Zuid ook een ongeluk. Op de drukkere punten gebeuren deze ochtend meer ongelukken, lijkt het volgens de woordvoerder. "Rond Amsterdam zien we ook meerdere botsingen."

Bron: Nieuws.nl
     
there can be only one
Bronk
Lid
Woonplaats: Haarlem
Berichten: 4104
Lid sinds: 27 jul. 2006
Laatste 4 prijzen van de wekelijkse fotowedstrijd
4 februari 2013, 13:49 uur | Bericht #386551
Winter nog niet voorbij

Na een zeer zacht slot van januari met zelfs temperaturen van 10 tot 14 graden in de plus is het eerste weekend van februari al weer een stuk frisser verlopen. Maximumtemperaturen rond 6 graden zijn overigens normaal voor de eerste decade van deze maand. Na een opleving van de temperatuur aan het begin van deze week wordt het gaandeweg februari vordert een stuk kouder. De winter geeft zich blijkbaar niet zomaar gewonnen.


Temperatuurverwachting voor de komende twee weken.

Dagen langer, nachten korter
Opvallend is dat de dagen steeds langer worden. ’s Ochtends om acht uur wordt het momenteel al weer licht en pas tegen zes uur in de namiddag echt donker. In de loop van deze maand boeken we aan beide zijden al weer een uurtje extra winst. Aan het einde van deze schrikkelmaand, op 28 februari, is de daglengte dan toegenomen met bijna twee uren. Ondanks dat wordt het zowel ’s nachts als overdag wel weer een stuk kouder.


Neerslagverwachting voor de komende twee weken.

Lagere temperaturen en sneeuw
De temperaturen gaan de komende dagen omlaag. Dinsdag wordt het rond vijf graden en is het zelfs een beetje guur met de stevige westenwind en de afwisseling van opklaringen en enkele winterse buien. In de nacht naar woensdag en woensdagochtend sneeuwt gaat het een tijdje sneeuwen in grote delen van het land. Dit levert tijdens de ochtendspits woensdag waarschijnlijk wel vertragingen op in het verkeer op de weg en het spoor. Op veel plaatsen vriest het dan ook licht en blijft de sneeuw tijdelijk liggen. Overdag komen de temperaturen weer enkele graden boven nul uit. De rest van de week zijn er zonnige perioden en vallen nog een paar hagel- of sneeuwbuien. Tijdens de nachten vriest het veelal licht, zaterdagochtend lijkt het hier en daar zelfs matig te kunnen gaan vriezen. Kortom, de aanwijzingen worden steeds sterker dat we nog een winterse periode gaan krijgen.


Verwachting van de bewolking voor de komende twee weken.

Zit er nog een vorstperiode in?
Het Europese weermodel, het ECMWF, is al dagenlang zeer consistent in het verwachten van de winterse ontwikkelingen en ook de nieuwste berekeningen van het Amerikaanse NCEP model doen daarin mee. De vraag is dan of dit ook een vorstperiode oplevert in Nederland. Afgezien van wat kleine detailverschillen wordt het beeld van de operationele uitvoer van het ECMWF door ongeveer 30% van de overige 50 clusterberekeningen ondersteund. Een tweede groep van pakweg 30% laat na het tweede weekend van februari een verbinding tussen het hogedrukgebied bij de Azoren en het 2e hoog boven Finland wat steviger tot stand komen, waarbij deze verbindingsas boven Engeland en de Noordzee komt te liggen. Ook in dat geval wordt er bij ons met een noordoostelijke wind koude lucht aangevoerd met temperaturen die een groot deel van de tijd onder nul zullen liggen. Dan is er nog een groepje berekeningen van zo’n 25%, die deze as van hoge luchtdruk over ons land laten wandelen, waarbij deze uiteindelijk ten zuiden van Nederland komt te liggen. Onder regie van een diepe depressie tussen IJsland en Groenland wordt de wind dan bij ons zuid- tot zuidwestelijk en zal het na een aantal koude en winterse dagen opnieuw zachter worden. Deze lezing levert veel wolkenvelden, maar weinig of geen neerslag op.


Clusterberekeningen van het ECMWF voor maandag 11 februari.

Wel of niet schaatsen?
Al met al lijkt het wel duidelijk te zijn dat ook de maand februari ons op enig winterweer gaat trakteren. Vooralsnog is het echter niet zo waarschijnlijk dat deze periode tot een echte vorstperiode gaat uitgroeien. De meest waarschijnlijke verwachting is dat we nachten krijgen met lichte tot lokaal matige vorst. Overdag zal het in het algemeen weer een paar uur licht dooien met maximumtemperaturen tussen 0 en +4 graden, de hoogste waarden bij zee. Op het koude water kan wel weer een ijslaag ontstaan van enkele centimeters, op veel plaatsen niet dik genoeg om erop te kunnen schaatsen. Op de ijsbanen kunnen we waarschijnlijk nog wel plezier beleven.  Af en toe vallen er wel enkele hagel- of sneeuwbuien maar de neerslagkans blijft klein. De zon laat zich ook geregeld zien. Of het winterweer nog langer aanhoudt in februari, kunt je beluisteren via onze Meteo Consult weerlijn. Bel dan 0900-9725 (60 ct. per min). Onder optie 6 vindt je de verwachting voor de komende 4 weken.


Clusterberekeningen van het ECMWF voor dinsdag 12 februari.


Clusterberekeningen van het ECMWF voor woensdag 13 februari.


Clusterberekeningen van het ECMWF voor donderdag 14 februari.

Bron: Meteo Consult
Tatanka
Lid
Woonplaats: Drenthe
Berichten: 5265
Lid sinds: 4 jun. 2011
Laatste 4 prijzen van de wekelijkse fotowedstrijd
4 februari 2013, 15:10 uur | Bericht #386555
Overlast door winterse neerslag

Afgelopen dagen was het zeer zacht voor de tijd van het jaar, vandaag leek het zelfs even lente. Vanaf morgen is dat wel anders: er komen tal van winterse buien voor bij temperaturen die schommelen rond het vriespunt. Deze combinatie leidt tot veel overlast in het verkeer. De sneeuwval is een voorbode van een nieuwe winterse periode.

Wanneer valt er sneeuw?
Vanavond en vannacht stroomt vanuit het noordwesten koudere lucht het land binnen en neemt de kans op winterse buien toe. In eerste instantie zullen deze buien een mix van regen, natte sneeuw en hagel bevatten. Ook een klap onweer is daarbij niet uitgesloten. In de ochtend neemt de kans op drogere sneeuwvormen toe en zou het lokaal even wit kunnen worden. Dinsdag overdag is het tijdelijk droger, maar in de avond en nacht naar woensdag trekt een nieuw neerslaggebied over ons land. In de kustgebieden valt waarschijnlijk regen, maar landinwaarts gaat de neerslag over in (natte) sneeuw. Waar precies deze grens ligt is nog onzeker, dit hangt samen met de precieze koers van het bijbehorende lagedrukgebied. In de gebieden waar sneeuw valt zal het gaan om gemiddeld 5 centimeter. Het is niet uitgesloten dat plaatselijk meer valt; een aantal weermodellen geeft hoeveelheden tot 15 centimeter!

Gevolgen voor het verkeer
Dinsdagochtend is de kans op overlast niet al te groot: de temperaturen liggen daarvoor nog iets te hoog. Desalniettemin kan het lokaal toch glad worden. Woensdagochtend is het echter andere koek. Zoals het er nu naar uitziet houdt de neerslag de gehele nacht aan en in de gebieden waar sneeuw valt, ontstaat een flink sneeuwdek. Dit heeft grote gevolgen voor de woensdagochtendspits!

Later in de week meer kou
Richting het weekend blijft de aanvoer van koude lucht in stand. Met uitzondering van donderdag kan iedere dag een winterse bui vallen met de bijbehorende perikelen tot gevolg. Houdt het winterweer aan dan zou in de nieuwe werkweek mogelijk weer geschaatst kunnen worden.

Bron: Weeronline | Gewijzigd: 4 februari 2013, 15:15 uur, door Tatanka
there can be only one
Debbieke
Lid
Woonplaats: knesselare. oost-vlaanderen belgië
Berichten: 8924
Lid sinds: 7 aug. 2008
Laatste 4 prijzen van de wekelijkse fotowedstrijd
4 februari 2013, 21:15 uur | Bericht #386601
Sneeuwstoring op weg naar Nederland

Wie morgenochtend de weg op gaat, moet rekening houden met gladheid. "De komende 24 uur gaan we winterse buien krijgen", zegt RTL-weervrouw Helga van Leur. Daarna is er kans op een sneeuwstoring boven Nederland.

Het KNMI heeft voor het hele land waarschuwingen afgegeven. "De winterse buien gaan naar ons toekomen", zegt Helga van Leur. "Vannacht en morgenvroeg trekt dat over Nederland heen. Er zitten heftige buien tussen, hagel, onweer, windstoten, sneeuw en regen. Aan het begin van de avond werd er al hagel gemeld."
Mogelijk sneeuw tijdens ochtendspits

Bovendien bestaat de kans dat er woensdagochtend tijdens de ochtendspits sneeuw valt. "Er komt morgen een nieuw lagedrukgebied, vanuit Schotland", zegt Van Leur. "Dat gaat richting Zeeland. Hoe meer die naar het westen gaat, hoe groter de kans bij ons op sneeuw. Als het lagedrukgebied naar het oosten trekt, zitten we in de regen. Vooral voor woensdagochtend tijdens de ochtendspits belangrijk om in de gaten te houden."

Citaat van Weervrouw Helga Van Leur "Er komt een sneeuwstoring onze kant op."
De temperaturen gaan aan het einde van de week omlaag. "Het gaat weer vriezen, maar ik denk niet dat het koud genoeg is om weer te kunnen schaatsen", zegt Van Leur.

Bron: RTLNieuws
Mijn twitter: https://twitter.com/#!/debbietje128
Onweersdagen: 0
Debbieke
Lid
Woonplaats: knesselare. oost-vlaanderen belgië
Berichten: 8924
Lid sinds: 7 aug. 2008
Laatste 4 prijzen van de wekelijkse fotowedstrijd
5 februari 2013, 08:54 uur | Bericht #386640
KNMI waarschuwt voor winters weer

Het weerinstituut KNMI waarschuwt dinsdagochtend voor winters weer in Overijssel. Op verschillende plekken is 's ochtends kans op onweer en bij buien kunnen er windstoten tot 85 kilometer per uur.

Tot halverwege de middag kunnen er daarnaast winterse buien ontstaan. Er kan volgens het KNMI mogelijk drie tot vijf centimeter sneeuw vallen, waarbij niet uitgesloten is dat er plaatselijk meer sneeuw valt. In de nacht van dinsdag op woensdag kan het opnieuw licht gaan sneeuwen.

Bron: RTVOost
Mijn twitter: https://twitter.com/#!/debbietje128
Onweersdagen: 0
Debbieke
Lid
Woonplaats: knesselare. oost-vlaanderen belgië
Berichten: 8924
Lid sinds: 7 aug. 2008
Laatste 4 prijzen van de wekelijkse fotowedstrijd
5 februari 2013, 09:53 uur | Bericht #386644
Veerdiensten IJssel uit de vaart

De veerdiensten in de IJssel worden vanwege de hoge waterstand van de IJssel dinsdag uit de vaart genomen. De veerdienst bij Wijhe verwacht in de loop van de dag te stoppen met varen. Vanavond om tien uur stopt ook het Olsterveer. Het is nog niet duidelijk wanneer de veren hun diensten weer hervatten.

Bron: RTVOost
Mijn twitter: https://twitter.com/#!/debbietje128
Onweersdagen: 0
Marga
Lid
Woonplaats: Den Haag
Berichten: 17643
Lid sinds: 25 jul. 2006
5 februari 2013, 10:48 uur | Bericht #386651
Sneeuw lijkt Randstad woensdag te ontzien

De sneeuw die woensdag wordt verwacht lijkt om de spitsgevoelige delen van het land heen te trekken. Maar er is nog veel onzekerheid. Een lagedrukgebied hoeft maar vijftig kilometer van koers te veranderen en er ligt woensdagochtend een laagje sneeuw in een flink deel van de Randstad en het midden van Nederland, meldt weerplaza.nl dinsdag. Als er inderdaad sneeuw in de Randstad valt, zijn de rapen volgens het weerbureau weer gaar. "Dan heeft de spits veel last van het weer." Vooralsnog lijkt de neerslag vooral in Zeeland, Noord-Brabant en Limburg te vallen. Er kan drie tot vijf centimeter vallen. Ten noorden van de grote rivieren wordt geen sneeuw verwacht.

Bron: Nieuws.nl
Every cloud has a silver lining
Tatanka
Lid
Woonplaats: Drenthe
Berichten: 5265
Lid sinds: 4 jun. 2011
Laatste 4 prijzen van de wekelijkse fotowedstrijd
5 februari 2013, 17:28 uur | Bericht #386688
Sneeuwstoring in aantocht


En dit is Winterswijk, Gelderland gezien door Willy Bonnink

Een lagedrukgebied met een koude bovenlucht trekt vannacht vanuit het westen ons land binnen. Dit levert in delen van het land sneeuwval op. En daarmee is het winterweer eigenlijk pas begonnen, zoals we gisteren al schreven.

-40 graden op rond 5 km
Vanochtend vroeg kondigde zich vanuit het westen een ijskoude bovenlucht aan met op 5 kilometer hoogte temperaturen dalend tot rond -40 graden. De combinatie van de koude bovenlucht en relatief warme, vochtige lucht onderin de atmosfeer die over zeewater van 5-7 graden kwam aanzetten, leidde vanochtend bij passage van een buienstoring, een trog, tot heftig weer door de sterk toegenomen onstabiliteit van de luchtmassa. Er kwamen (zware) windstoten voor, op sommige plekken werd het kortstondig flink wit van de winterse neerslag en hier of daar onweerde het hevig met blikseminslag als gevolg. Het winteronweer is mogelijk de oorzaak van de later vannacht uitgebrande rooms-katholieke Sint-Clemenskerk, een monumentale kerk, in Nes op Ameland.


Uit dat soort buienwolken vielen vandaag winterse buien. Zoals deze felle hagelbui in Winterswijk om 12.20 uur bij Hendrik Wiggers, de maker van deze foto.

Zwaartepunt sneeuwval op het zuiden
Vanavond wordt het eerst overal droog en komen opklaringen voor. Komende nacht, de nacht naar woensdag, gaat het in het midden en zuiden enige tijd sneeuwen (kan aan de kust als regen beginnen) bij binnenkomst van het lagedrukgebied. Zie de kaart hiernaast. In het noorden is het echter droog en vormt zich een mistbank. Maar in de vroege ochtend kunnen in voornamelijk Groningen en het Waddengebied enkele sneeuwbuien vallen, als weer een troglijntje van boven zee arriveert. De temperatuur daalt tot tussen 0 en -5 graden.

De nieuwste computerberekeningen laten de voorste begrenzing van de sneeuwval behorende tot de depressie - die naar het zuidoosten wegtrekt -tot de lijn Purmerend-Lelystad-Almelo vorderen, maar de meeste sneeuw, het zwaartepunt van de neerslag, wordt in het zuiden en zuidwesten verwacht. Daar valt naar verwachting tussen 4 en 7 centimeter sneeuw. De storing trekt snel weg, want in de vroege ochtend al breiden felle opklaringen van boven zee zich alweer uit en met wind van zee lopen de temperaturen snel tot ruim boven het vriespunt op. Het is dus niet zo dat de sneeuw heel de dag blijft liggen. Overdag dan ook perioden met zon, al kan nog wel een enkele losse winterse bui vallen. De middagtemperaturen stijgen tot  6 graden, in Zuid-Limburg tot circa 3 graden.


Weerkaart met isobaren en fronten voor nacht naar woensdag (volgens Europese model): dan trekt een lagedrukgebied naar het zuidoosten. Daar hoort een frontaal systeem met daarop sneeuwval bij. De stippellijn nabij Schotland en op de Noordzee op dat moment is een trog, buienlijn, die vervolgens ook zuidoostwaarts zal trekken. De bovenlucht blijft koud.

Donderdag ook deze middagtemperaturen. En het blijft (licht) winters wisselvallig met meerdere buien met naast regen ook weer hagel en sneeuw, net als vandaag. Vervolgens wordt het vanaf vrijdag kouder en vallen er nog een paar losse sneeuwbuien, maar steeds afgewisseld door nu en dan (wat) zon. De wind draait geleidelijk naar het koudere noordoosten. Meer in de vijfdaagse verwachting, optie 2 van de weerlijn 0900-9725 (60 cent/minuut) en kies daar 5 voor de tiendaagse verwachting.

Bron: Meteoconsult
there can be only one
Tatanka
Lid
Woonplaats: Drenthe
Berichten: 5265
Lid sinds: 4 jun. 2011
Laatste 4 prijzen van de wekelijkse fotowedstrijd
5 februari 2013, 18:18 uur | Bericht #386703
NS rijdt morgen aangepaste dienstregeling

Morgen, woensdag 6 februari, rijden NS en Prorail, uit voorzorg volgens een aangepaste dienstregeling. NS en ProRail hebben dit besloten op basis van de weersverwachting van onafhankelijke weerbureaus voor de komende 24 uur. Een mogelijk sneeuwfront trekt over Nederland waarbij er kans bestaat op meer dan 3 cm sneeuwSneeuw kan zorgen voor verstoringen in de treindienst en uitval van treinen. NS en ProRail zetten een aangepaste dienstregeling in om de kans zo groot mogelijk te maken dat de treindienst, ondanks het verwachte weer, beheersbaar blijft en daarmee voor de reiziger voorspelbaar.

Een aangepaste dienstregeling rijden NS en ProRail in principe voor één dag. Op grond van de huidige weersverwachtingen rijdt men donderdag weer een normale dienstregeling.

Bron: Blikopnieuws
there can be only one
Bronk
Lid
Woonplaats: Haarlem
Berichten: 4104
Lid sinds: 27 jul. 2006
Laatste 4 prijzen van de wekelijkse fotowedstrijd
5 februari 2013, 19:14 uur | Bericht #386716
Opgelet voor gladde wegen vannacht en morgenvroeg


© belga.

Voor vanavond en morgenvroeg wordt er een mengeling van regen en (smeltende) sneeuw voorspeld. Dat zegt het Agentschap Wegen en Verkeer (AWV) in een communiqué. Het is mogelijk dat de sneeuw tijdelijk blijft liggen, waardoor weggebruikers best hun rijgedrag aanpassen.

"Hoewel de voorspelde temperaturen positief zijn, is het mogelijk dat de sneeuw tijdelijk blijft liggen op het wegdek", luidt het in het persbericht. Het AWV, het Vlaams Verkeerscentrum en de federale wegpolitie vragen de weggebruikers dan ook om hun rijgedrag aan te passen als de sneeuw zou blijven liggen.

"Indien de temperaturen positief blijven, hebben strooiacties weinig zin. De sneeuw zal dan vanzelf wegsmelten", legt AWV uit. "De strooidiensten staan echter paraat om inspecties uit te voeren en indien nodig uit te rijden." De strooidiensten staan nog tot de vierde maandag van april klaar om uit te rijden.

Bron: HLN
Marga
Lid
Woonplaats: Den Haag
Berichten: 17643
Lid sinds: 25 jul. 2006
6 februari 2013, 06:59 uur | Bericht #386840
Sneeuw over Nederland; winterse spits verwacht

Weggebruikers moeten rekening houden met een extra drukke ochtendspits. In het hele land, met uitzondering van de noordoostelijke provincies, is sneeuw gevallen. Het KNMI waarschuwt voor gladheid. Volgens de Verkeersinformatie Dienst (VID) zal alleen het noorden van land tijdens de ochtendspits bespaard blijven van gladde wegen. De meeste sneeuw wordt in het zuiden van het land verwacht, daar zal de hinder het grootst zijn. "De verwachtingen zijn ongunstig," zegt Patrick Potgraven van de VID. "In Limburg, Zeeland en Brabant kan tot 7 centimeter sneeuw vallen. Wel ligt het eraan hoe warm het wegdek is. Als dat boven de 0 graden is, dan is de sneeuw snel weg."

Ook minder treinen
Rijkswaterstaat heeft 1200 mensen, 500 strooiwagens met sneeuwschuif en 350 losse sneeuwschuivers klaar staan. Voor de sneeuwbuien wordt er preventief gestrooid. Ook de NS houdt rekening met slecht weer. De Nederlandse Spoorwegen laten minder treinen rijden in verband met de verwachte sneeuw. De overlast voor de treinreiziger moet daardoor beperkt blijven, zegt de NS.

's Middags regen
's Middag trekken buien het land binnen, meldt het KNMI. Dat zijn vooral regenbuien. De temperatuur loopt dan op tot ongeveer vijf graden. 's Avonds kan er nog wel wat natte sneeuw vallen. De natte sneeuw zal nauwelijks hinder veroorzaken, denkt de VID. Voor de avondspits worden dan ook weinig problemen verwacht.

Bron: RTL
Every cloud has a silver lining
Marga
Lid
Woonplaats: Den Haag
Berichten: 17643
Lid sinds: 25 jul. 2006
6 februari 2013, 07:03 uur | Bericht #386843
(Smeltende) sneeuw veroorzaakt plaatselijk gladde wegen

Door sneeuwval wordt het verkeer vanmorgen zwaar gehinderd in het oosten van het land en de Ardennen, elders vallen er winterse buien van regen en smeltende sneeuw. In de loop van de ochtend en overdag vallen er nog buien van (smeltende) sneeuw. Vooral in het oosten kan dat grote verkeersproblemen leiden, want daar kan een sneeuwlaag van gemiddeld 5 centimeter gevormd worden. In de provincies Luik en Luxemburg kan dat in de loop van de dag zelfs oplopen tot 10 cm. Ook elders waarschuwt het KMI voor gevaarlijke toestanden op de weg. De ochtendspits zal wellicht heel moeizaam verlopen, zeker in het oosten van het land. Ook de komende dagen blijft het winteren met tot en met vrijdag winterse buien. Vanaf het weekend wordt het nog kouder maar droger.

De wispelturige winter blijft rare grillen tonen. Na de koudegolf half januari en de extreem zachte temperaturen vorige week, werd België gisteren geteisterd door hevig onweer met zelfs een aantal verwoestende windhozen. Vandaag brengt een sneeuwzone dan een nieuwe stevige winterprik. De komende uren trekt een actieve storing vanaf de kust richting zuiden, waar ze tot in de namiddag zal blijven hangen en veel sneeuw zal lossen.



Blijft tijdelijk liggen
We krijgen soms fikse buien, voor de kust en het noordwesten blijven die beperkt tot regen of smeltende sneeuw. In het centrum van het land en de Kempen gaat die smeltende sneeuw over in sneeuw. Ten zuiden van Samber en Maas wordt het pas echt een sneeuwchaos. Het KMI verwacht een tijdelijke sneeuwlaag tussen 2 en 5 cm in het centrum en de Kempen. In de Ardennen en Belgisch Lotharingen wordt meer dan 5 cm verwacht, tot zelfs 10 cm in de hoogst gelegen gebieden van de provincies Luik en Luxemburg. Het verkeer kan door de gladde wegen sterk gehinderd worden.

Forse wind
De temperaturen flirten met het vriespunt: aan de kust en het noordwesten blijven ze positief. In het centrum was het om middernacht rond de 0 graden met vorst aan de grond en in de Ardennen was het toen al aan het vriezen. Ook de wind blijft een belangrijke factor. De zuidwestenwind waait matig tot soms vrij krachtig met rukwinden tot 60 km/u.



Hele dag sneeuw in Ardennen
Overdag blijft het zwaarbewolkt met in de noordelijk helft van het land  winterse neerslag (regen, smeltende sneeuw of sneeuw). In de Ardennen en in Belgisch Lotharingen kan het zowat de hele dag blijven sneeuwen. Daar blijft de dikke sneeuwlaag ook liggen, want de maxima schommelen rond het vriespunt in Hoog-België. Elders zal de sneeuw geleidelijk wegsmelten met maxima tussen 3 en 5 graden in het centrum en de Kempen en tot 6 graden aan zee.

Strenge nachtvorst
En dat is zeker nog niet het einde van de winterellende. Ook donderdag en vrijdag verwacht het KMI nog winterse buien en sneeuw in de Ardennen. In het weekend wordt het droger maar kouder met opklaringen en wolkenvelden. De maxima liggen rond amper +1 in het centrum.
Maandag en dinsdag blijft het droog en wisselend bewolkt met maxima rond +2. De hele tijd gaat het 's nachts flink vriezen: tot - 5 in het centrum en zelfs tot -11 in de Ardennen.

Bron: HLN | Gewijzigd: 6 februari 2017, 14:56 uur, door Joyce.s
Every cloud has a silver lining
Tatanka
Lid
Woonplaats: Drenthe
Berichten: 5265
Lid sinds: 4 jun. 2011
Laatste 4 prijzen van de wekelijkse fotowedstrijd
6 februari 2013, 08:40 uur | Bericht #386858
Oosten en midden van Nederland last van sneeuw

Het verkeer heeft woensdagochtend veel last van sneeuw en gladheid. Rond 8 uur stond er 530 kilometer file op de Nederlandse snelwegen. De problemen concentreren zich in het oosten en het midden van het land. De ANWB spreekt van een aantal 'monsterfiles'. Zo staat op de A12 tussen Duitsland en Utrecht vanaf de Duitse grens een file van 50 kilometer. Op de A50 tussen Arnhem en Eindhoven rijdt het verkeer over een lengte van 40 kilometer langzaam. Op de A2 tussen Den Bosch en Utrecht is het ook 40 kilometer lang stilstaan en langzaam rijden. Ook op de A1 tussen Hengelo en Amersfoort en op de A28 rond het knooppunt Hoevelaken staan lange files.

Door de sneeuwval is er vaak maar een rijstrook beschikbaar. Sommige wegen, zoals de A2, zijn volgens de ANWB veranderd in een ijsbaan. De A73 tussen Nijmegen en Venlo is in zuidelijke richting dicht vanwege een geschaarde vrachtwagen. In tegengestelde richting rijdt het verkeer langzaam over 20 kilometer.

Bron: AD
there can be only one
Debbieke
Lid
Woonplaats: knesselare. oost-vlaanderen belgië
Berichten: 8924
Lid sinds: 7 aug. 2008
Laatste 4 prijzen van de wekelijkse fotowedstrijd
6 februari 2013, 09:47 uur | Bericht #386868
Zware spits door sneeuwval

 De zware sneeuwval van de afgelopen nacht zorgt vooral in het midden en oosten van het land voor lange files. Dit meldt de ANWB op de site. De grootste knelpunten zijn de wegen in de regio Arnhem/Nijmegen (A12/A73) en diverse wegen naar Amsterdam (A1, A6 en A7) en Utrecht (A2, A27 en A28). Op diverse plaatsen staan files langer dan 10 kilometer. Er zijn veel vrachtwagens in de sneeuw gestrand. Zo is de A73 richting Maasbracht dicht door een geschaarde vrachtwagen met aanhanger. Er is een omleiding via Den Bosch en Eindhoven.

In met name het zuiden en midden van het land is de afgelopen nacht behoorlijk wat sneeuw gevallen. In tegenstelling tot de aanvankelijke plannen wordt er niet alleen gestrooid, maar ook geschoven. Tijdens de ochtendspits valt er nog sneeuw bij, zo meldt de VerkeersInformatieDienst (VID) woensdag.

Ook op snelwegen is de linkerrijstrook soms lastig te berijden. Dat geldt ook voor verbindingswegen. Er ligt een behoorlijke hoeveelheid sneeuw of slush (langzaam smeltende sneeuw.)

In de nacht van dinsdag op woensdag en tijdens de ochtendspits gebeurden diverse aanrijdingen, waarvan opvallend veel geschaarde vrachtwagens. Ongevallen met personenauto's waren er niet of nauwelijks meer dan anders.

Om 08;00 uur stond er meer dan 500 kilometer file. De meeste overlast heeft het verkeer in het gebied dat wordt begrensd door de stad Utrecht, Eindhoven, Venlo, Nijmegen, Arnhem en Amersfoort.

In het westen van het land valt de overlast mee; de wegdektemperatuur is hoog genoeg om de sneeuw snel te laten smelten. Toch ligt daar ook op sommige plaatsen behoorlijk wat slush, zoals bij Leiden en Amsterdam.

Bron: Blik Op Nieuws
Mijn twitter: https://twitter.com/#!/debbietje128
Onweersdagen: 0
Debbieke
Lid
Woonplaats: knesselare. oost-vlaanderen belgië
Berichten: 8924
Lid sinds: 7 aug. 2008
Laatste 4 prijzen van de wekelijkse fotowedstrijd
6 februari 2013, 09:56 uur | Bericht #386874
Sneeuwval leidt niet tot verkeerschaos

De sneeuwval heeft woensdag niet tot een ontwrichting van het verkeer geleid. Op het hoogtepunt stond 530 kilometer file. "Dat klinkt dramatisch, maar vrijwel overal bleef het verkeer in beweging", zegt een woordvoerder van de ANWB.

Even voor 08.30 uur nam de verkeersdrukte al af. De grootste problemen waren er op de A12 van Duitsland naar Utrecht. Daar stond op het hoogtepunt zo'n vijftig kilometer file van de grens tot Maarsbergen. Op de A50 tussen Arnhem en Eindhoven stond in beide richtingen vijftien kilometer file. Op de A2 tussen Den Bosch en Utrecht stond twintig kilometer file. Ook op de A73 tussen Nijmegen en Roermond ging het langzaam.

De NS rijdt volgens een aangepaste dienstregeling en kampte met enkele wisselstoringen die flinke vertragingen veroorzaakten. Rond 08.30 uur waren er nog problemen tussen Utrecht Centraal en Woerden en tussen Roodeschool en Groningen. Elders zijn de problemen inmiddels opgelost, maar rijden de treinen nog niet volgens schema.

Inmiddels is de sneeuw bijna het land uit. Alleen in het zuidoosten van het land kan nog tot in de middag sprake zijn van sneeuwval.

Bron: Nieuws.nl
Mijn twitter: https://twitter.com/#!/debbietje128
Onweersdagen: 0
Tatanka
Lid
Woonplaats: Drenthe
Berichten: 5265
Lid sinds: 4 jun. 2011
Laatste 4 prijzen van de wekelijkse fotowedstrijd
6 februari 2013, 14:22 uur | Bericht #386893
NS rijdt donderdag weer normale dienstregeling

De treinen van de NS rijden vanaf donderdag weer volgens de normale dienstregeling. Dat meldt de vervoerder woensdag op zijn website. Vanwege de sneeuw wordt woensdag volgens aangepaste dienstregeling gereden. Op basis van de weersverwachting is het aanpassen van de dienstregeling donderdag niet meer nodig.

Dinsdag kondigde het bedrijf al aan dat de aangepaste dienstregeling waarschijnlijk maar een dag zou gelden. Door de dienstregeling aan te passen is de kans groter dat het treinverkeer niet ontregeld raakt, stelt de NS. In december en januari liet de NS ook al meerdere keren minder treinen rijden vanwege winterweer.

Bron: Nieuws.nl
there can be only one
Bronk
Lid
Woonplaats: Haarlem
Berichten: 4104
Lid sinds: 27 jul. 2006
Laatste 4 prijzen van de wekelijkse fotowedstrijd
6 februari 2013, 14:55 uur | Bericht #386895
Opnieuw veel sneeuw

De zoveelste sneeuwsituatie van deze winter is een feit. De verwachtingen waren al tamelijk hooggespannen, maar de realiteit overtrof als het ware de stoutste verwachtingen. De ochtendspits ondervond veel hinder van de sneeuw. Er werden zogenaamde monsterfles gemeld op ondermeer de A12 en de A2. De vertraging kon er oplopen tot wel 2 uur.


Weerkaart met radarbeeld (blauw is regen, rood is sneeuw) en gemeten wind, 2 uur

Sneeuwbrenger was dit keer een relatief kleinschalig lagedrukgebied dat, afkomstig van Schotland, de Noordzee overtrok om uiteindelijk afgelopen nacht uitgerekend Nederland uit te kiezen als locatie om Europa binnen te trekken. De koers van het systeem lag uiteindelijk ruim 50 kilometer noordelijker dan eerdere inschattingen. Die op zich relatief kleine verschuiving had wel grote gevolgen voor de uiteindelijke weersverwachting. Zeeland meldde op de nadering van de depressie gisterenavond als eerste natte sneeuw. In Zuid Holland werd soms ook even regen gerapporteerd. Rond middernacht begon het in Zuid- en Noord-Holland toch echt te sneeuwen, tot op het strand aan toe. Maar in Zeeland ging de natte sneeuw op steeds meer plaatsen over in regen.


Weerkaart met radarbeeld (blauw is regen, rood is sneeuw) en gemeten wind, 4 uur

Plakkerig
Terwijl de sneeuwzone zich verder landinwaarts uitbreidde, begon het in Zeeland steeds overtuigender te dooien. Al is dat woord eigenlijk niet eens op z’n plaats want er viel niets te dooien. Er lag geen sneeuw. De wind ruimde naar west tot zuidwest en de temperatuur steeg naar 3 tot 4 graden boven nul. In Friesland en Groningen bleef het helder en bij weinig wind kelderde de temperatuur behoorlijk. Uiteindelijk tot -4 a -5 graden. In de zone met intensieve sneeuwval daalde de temperatuur tot aan het nulpunt. Met de aantrekkende wind kwam het niet echt tot verstuivingen. De sneeuw hield een enigszins plakkerig karakter. Dat was prachtig te zien aan de boomtakken. Een soort draaipunt in het sneeuwgebied zorgde er voor dat het zuidoosten van het land de meeste sneeuw kreeg. Op basis van de cumulatieve radarbeelden viel daar plaatselijk ruim 10 millimeter. Maar op basis van neerslagmetingen waren er plekken die met een hogere neerslagsom op de proppen kwamen. Oosterbeek, nabij Arnhem, en het Brabantse Hemert kwamen tot rond 16 millimeter. Het hoogste sneeuwdek werd gemeten in  Beek-Ubbergen. Maar liefst 18 centimeter.


Weerkaart met radarbeeld (blauw is regen, rood is sneeuw) en gemeten wind, 6 uur

In geval van droge sneeuw is de verhouding van neerslagsom en sneeuwdek ongeveer 1 op 1. Dat wil zeggen, iedere millimeter neerslag levert 1 centimeter sneeuw op. Bij lagere temperaturen van bijvoorbeeld -5 graden is de sneeuw als het ware luchtiger. Dan kan de verhouding in extreme situaties wel oplopen naar 1 op 2. Dus dan is bijvoorbeeld 5 millimeter neerslag goed voor 10 centimeter sneeuw. Het grote verschil tussen bijvoorbeeld Beek-Ubbergen en het circa 8 kilometer westwaarts gelegen Lent, waar circa 8 cm viel, hebben deels met het karakter van de sneeuw te maken. Was de sneeuw in Lent bij een temperatuur van 0 graden nog net enigszins aan de natte kant, de stuwwal van Nijmegen is tot 85 meter hoger en dat kan zo maar een halve graad in temperatuur betekenen. De sneeuw was in het wat hoger gelegen gebied net wat droger. Maar er is mogelijk een tweede oorzaak in het spel geweest. Een flink deel van de sneeuw viel met een noordcomponent in de wind. Met die windrichting kan de stuwwal zijn naam eer aan doen in die zin, dat er aan de noordzijde net wat meer neerslag valt.


Beeld op basis van de cumulatieve radar

Goed in de smiezen?
De diverse weermodellen hadden de sneeuwbrenger al dagenlang goed in de smiezen. Maar toch verliep het uiteindelijk allemaal net even anders. De verwachtte neerslahoeveelheden waren iets onderschat. De hoogste berekeningen kwamen met 10 millimeter in de zuidoosthoek van het land. Verder lag de koers steeds zo een slordige 50 kilometer zuidelijker. Met die koers had bijvoorbeeld ook heel Zeeland een sneeuwdek gekregen, maar waren Noord Holland en Gelderland er met veel minder sneeuw van af gekomen.


Globaal kaartje met het sneeuwdek van vanochtend

Voorlopig houdt de winter nog wel even aan. En de laatste sneeuw van dit seizoen is zeker nog niet gevallen. Vooral morgen krijgen we weer met winterse buien te maken. Na een overwegend droog weekend nadert er maandag vanuit het zuidwesten een front. Dat zou de volgende sneeuwbrenger kunnen worden, maar dat is op dit moment nog verre van zeker.


Op de satellietfoto zien we de stroom met sneeuw terug. Let ook op de smalle sneeuwsporen in Overijssel. Dat is de nalatenschap van sneeuwbuien van gisteren.

Bron: Meteo Consult.
Terug naar boven
Dit topic is gesloten
1 Gebruiker leest nu dit topic, onderverdeeld in 1 gast en 0 leden
Berichten
Er zijn in totaal 27.853 topics, welke bij elkaar 448.364 reacties hebben gekregen.
Leden
We zijn met 11.579 leden.
Het nieuwste lid is philip.beuckels@gmail.com.

Berichten
Je moet inloggen om je berichten te kunnen lezen.
Dit topic
1 mensen bekijken nu dit topic.

Record
Op 6 december 2010 om 11.29 uur waren er 2.792 mensen tegelijkertijd online op onweer-online!
Stats
Er zijn nu 256 mensen aan het browsen op het forum. 0 Daarvan zijn ingelogd.
Van die 256, lezen 3 mensen het topic "Algemeen onweerskansentopic 2023".

Sponsors en partners

Actueel op OnweerOnline.nl

Het Winter Discussietopic

Lees en schrijf mee!

Wateroverlast

Hoogwater in Frankrijk, Engeland en de Benelux

Wintervoorspellingen 2023/24

Kunnen we al iets zeggen over de winter?

Kou in Noord-Europa

Zelfs -44,3 in Finland

© 2003 - 2024 onweer-online.nl   |   Alle rechten voorbehouden   |   Algemene gebruiksvoorwaarden