Live Bliksemontladingen

De teller in het icoon met het onweersbuitje geeft live het actuele aantal bliksemontladingen uit onze regio weer. De dekking ligt in een vierkant om Nederland en België, waardoor er ook data van rondom Parijs, op de Noordzee en uit een deel van Duitsland wordt weergegeven.

Ontladingen

De ontladingen kun je terugvinden op de Google Maps kaart onderaan de pagina. Deze worden nog niet live bijgewerkt, voor de meest actuele ontladingen ververs je de pagina. De iconen op de kaart lopen in kleur van Geel naar Rood, waarbij Geel een 'nieuwe' ontlading is en Rood een 'oude'.

Geluid

De teller maakt geluid als het aantal bliksemontladingen verhoogt. Dus, bij een update van 0 naar 1 hoor je geluid. Je kunt dit uitschakelen met het luidspreker icoontje in de balk hierboven.

Data © Blitzortung.org / Lightningmaps.org
nl
StormTrack Beta
Inloggen
Heb je nog geen account? Dan kun je er hier eentje aanmaken!
De Bilt

Geen onweer in de buurt
Nu Live

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Beaufort, NC; Craven, NC; Jones, NC; Pamlico, NC.

28 Mar 2024 10:03:12

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Screven, GA.

28 Mar 2024 03:29:38

De kaart KNMI klassieke pluim is bijgewerkt.

27 Mar 2024 15:59:58

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Gadsden, FL; Leon, FL; Liberty, FL; Wakulla, FL.

27 Mar 2024 14:15:23

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Alachua, FL; Columbia, FL; Gilchrist, FL.

27 Mar 2024 13:40:38

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Dixie, FL.

27 Mar 2024 13:33:57

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Levy, FL.

27 Mar 2024 13:25:44

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Dixie, FL; Taylor, FL.

27 Mar 2024 13:13:44

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Gadsden, FL; Leon, FL; Decatur, GA; Grady, GA.

27 Mar 2024 13:08:44

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Gadsden, FL; Leon, FL; Liberty, FL.

27 Mar 2024 13:03:11

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Gadsden, FL; Leon, FL; Liberty, FL; Wakulla, FL.

27 Mar 2024 12:26:19

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Franklin, FL; Liberty, FL.

27 Mar 2024 12:16:03

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Franklin, FL; Gulf, FL; Liberty, FL.

27 Mar 2024 12:03:34

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Franklin, FL; Gulf, FL.

27 Mar 2024 11:36:51

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Jefferson, FL; Leon, FL; Brooks, GA; Thomas, GA.

27 Mar 2024 11:14:35
Actueel
1 / 4

Wateroverlast

Hoogwater in Frankrijk, Engeland en de Benelux

Wintervoorspellingen 2023/24

Kunnen we al iets zeggen over de winter?

Kou in Noord-Europa

Zelfs -44,3 in Finland

Het Winter Discussietopic

Lees en schrijf mee!

×
Kies een plaats
Beschikbare Plaatsen:
×
Welke meldingen wil je ontvangen?

Je kunt hieronder aangeven welke notificaties je wil ontvangen in 'Nu Live'. Standaard ontvang je alle notificaties, wil je een bepaald type melding niet langer ontvangen? Vink dan het vinkje uit. Je keuze wordt automatisch opgeslagen.

×
Nu Live
Welkom op onweer-online.nl! Als je je nog niet hebt geregistreerd, meld je dan nu aan op de leukste en grootste weercommunity van Nederland. Heb je al een account, log dan hier in.
1 2 3 4 5 6 7 8
Debbieke
Lid
Woonplaats: knesselare. oost-vlaanderen belgië
Berichten: 8924
Lid sinds: 7 aug. 2008
Laatste 4 prijzen van de wekelijkse fotowedstrijd
10 januari 2014, 17:00 uur | Bericht #416000
Schildpadden leggen al eieren in Amersfoort

Het warme winterweer heeft ervoor gezorgd dat de Egyptische landschildpadden in Dierenpark Amersfoort een maand eerder dan verwacht eieren hebben gelegd. Dierverzorgers vonden onverwacht twee eieren in een nest in het zand en hebben die in een broedstoof geplaatst, liet het dierenpark vrijdag weten.


De eieren liggen nu in een broedstoof © DierenPark Amersfoort.

Dierenpark Amersfoort doet mee aan een internationaal fokprogramma voor de ernstig bedreigde Egyptische landschildpadden. Daarom willen de verzorgers graag dat er vrouwtjes uit de eieren kruipen, want die kunnen dan ook weer voor nageslacht zorgen. De dierentuin kan het geslacht zelf bepalen: als de broedstoof op 30 graden Celsius staat, komen er mannetjes; een temperatuur van iets meer 31 graden Celsius zorgt voor vrouwtjes.

Over ongeveer 3 weken is dwars door de schaal te zien of de eieren bevrucht zijn. Als dat zo is, komen er over 3 maanden schildpadjes uit het ei.

Bron: AD
Mijn twitter: https://twitter.com/#!/debbietje128
Onweersdagen: 0
Debbieke
Lid
Woonplaats: knesselare. oost-vlaanderen belgië
Berichten: 8924
Lid sinds: 7 aug. 2008
Laatste 4 prijzen van de wekelijkse fotowedstrijd
11 januari 2014, 13:08 uur | Bericht #416089
Waar blijft de winter nou?

Even leek het erop dat het flink zou gaan winteren vanaf dit weekend. Maar de verwachte vorst blijft uit, al wordt het wel kouder.

"Het is nog steeds niet helemaal zeker, maar de kans op winters weer wordt wel steeds kleiner", zegt RTL-weerman Reinier van den Berg. "Er is nu een kans van 40, 50 procent op vorst de komende tijd, dat was het dubbele."

"De verschillen tussen de weerkaarten van nu en vier dagen geleden zijn niet eens zo groot. Maar kleine afwijkingen kunnen een groot effect hebben. Voor de kou is de windrichting van groot belang. Reinier: "Wind uit Polen kan bijvoorbeeld kou meebrengen. Komt de wind uit Hongarije, ietsje zuidelijker dus, dan is het zo 5 graden warmer."

De komende dagen zal het iets kouder worden, met temperaturen die normaal zijn voor de tijd van het jaar of iets daarboven. Normaal gesproken is het in januari overdag 5 graden en 's nachts rond het vriespunt.

De schaatsen mogen sowieso nog wel even in het vet blijven de komende tijd: er zijn geen aanwijzingen dat het weerbeeld flink gaat veranderen in januari.

Bron: RTLNieuws
Mijn twitter: https://twitter.com/#!/debbietje128
Onweersdagen: 0
Waarom deze advertentie?
Marga
Lid
Woonplaats: Den Haag
Berichten: 17643
Lid sinds: 25 jul. 2006
11 januari 2014, 13:55 uur | Bericht #416091
Eerste vorst 2014

De eerste vorst van 2014 is een feit. Het Limburgse weerstation Ell had deze zaterdag vroeg in de ochtend de primeur: -0,2 graden. Net na zonsopkomst dook het kwik nog net wat verder: tot -0,4 graden. Komende nacht volgen meer plaatsen.

Ondanks dat het ook nu nog aan de milde kant is voor de tijd van het jaar, is de afgelopen dagen een voelbaar andere luchtsoort binnengestroomd dan tijdens de boterzachte periode daarvoor. Zo zacht als eerder deze week , met toen lenteachtige waarden tot 15 graden op de thermometers, zal het voorlopig ook niet meer worden. En op momenten dat even opklaart tijdens de nachten is het snel raak: dan duikt het kwik makkelijk richting het vriespunt.


Tijdens het donkere deel van de ochtend noteerde het Limburgse Ell 2 tienden vorst, de landelijke primier voor wat betreft 2014. Niet lang na zonsopkomst daalde de temperatuur in Ell nog wat verder, tot -0,4 graden.

Nachtelijke vorst
Nu de straalstroom flink minder sterk is geworden dan eerder deze week, is de aanvoer van de extreem milde oceaanlucht uit zuidwestelijke richting, een halt toegeroepen. Vooral als de wind ook aan de grond niet meer van boven de relatief warme zee blaast, of minder sterk is, merk je dit dan ook snel aan de temperaturen. Zeker als ’s nachts opklaringen aanwezig zijn. Het aardoppervlak verliest dan rap haar warmte. Iets dat overdag in deze fase van de winter door de zwakke zon niet kan worden gecompenseerd.

Afgelopen nacht/ochtend wist het tijdens brede opklaringen in het zuidoosten van het land lokaal dus al voor de eerste keer dit jaar af te koelen tot onder nul, al was het kantje boord met die vier tienden vorst in Ell. Komende nacht gaan naar verwachting meer plaatsen hun 2014-vorstprimeur beleven. Er arriveert vanuit het westen een rug van hoge druk, behorende bij een hogedrukgebied dat via Frankrijk, België en Luxemburg richting Midden-Europa trekt. Er zijn brede opklaringen en de wind neemt flink af. Later in de nacht en in de vroege ochtend komen we geleidelijk aan de westflank van de uitloper van hogedruk terecht. Dan draait de wind naar een zuidelijke en dus aflandige richting. Daarmee wordt de invloed van het zeewater (voor de kust nog altijd 6-7 graden) afgesneden. Ook dichtbij de kust is daardoor op sommige plekken een beetje vorst mogelijk.

 
Jos Hebben fotografeerde in Brabant een ondiepe plas met een dun laagje ijs. Flinterdun ijs wel te verstaan:

Weerbericht zondag
Alle ingrediënten zijn dus om aanstaande nacht kouder te doen verlopen dan de voorbije nacht. Dat overigens op weg naar een op veel plaatsen fraaie zondag. Enig addertje onder het gras is dat aan het eind van komende nacht op sommige plekken mist of lage bewolking ontstaat. Regionaal kan deze het enige tijd grijzig maken, alvorens overigens uiteindelijk ook op die locaties ‘gewoon’ de zon weer lijkt door te kunnen breken.


Luchtdruk aan het begin van de nacht naar zondag toe. Een hogedrukgebied trekt via Frankrijk, België en Luxemburg richting Midden-Europa. Een bijbehorende uitloper schuift van het westen ons land binnen, om in de vroege ochtend richting Duitsland door te trekken.

Achterdeur echte winterkou nog op kier
Na morgen trekt er weer vaker bewolking over. Soms regent het. Maar het grootste deel van de tijd blijft het droog. Gemiddeld blijft de temperatuur tijdens de nachten boven nul, maar op momenten dat het wél opklaart, zal het kwik gemakkelijk weer richting het vriespunt duiken. Echte winterkou met ook overdag vriestemperaturen stroomt tegelijkertijd van boven Lapland en Siberië, steeds verder Scandinavië in en uiteindelijk tot over het noorden van Duitsland. De grens met de minder koude lucht is scherp. Dat zie je ook goed terug in de ‘temperatuurspluimen’ hiernaast, waarin meer dan 50 berekeningen bij elkaar in één grafiek zijn gezet. De achterdeurkier voor een kou-inval later komende week staat daarbij voor het noordoosten van het land (grenzende aan het noorden van Duitsland) nog het verst open. De kaarten voor de winterliefhebbers zijn in ieder geval duidelijk minder goed geschud dan enkele dagen geleden nog het geval was. Definitief dicht is de deur echter nog niet.




De temperatuurspluim voor De Bilt en de pluim voor het noordoosten van het land, voor Eelde, vlakbij Groningen. De achterdeurkier voor winterkou staat in dat gedeelte van het land relatief nog het verst open.

Bron: Meteo Consult
Every cloud has a silver lining
Marga
Lid
Woonplaats: Den Haag
Berichten: 17643
Lid sinds: 25 jul. 2006
11 januari 2014, 20:47 uur | Bericht #416130
Kans op gladheid op Vlaamse wegen

De huidige weersvoorspellingen geven aan dat er zaterdagnacht en zondagochtend kans is op ijs- en rijmplekken in Vlaanderen. Dat meldt het Agentschap Wegen en Verkeer (AWV) zaterdagavond.

De strooidiensten van het AWV strooien in heel Vlaanderen waar nodig preventief op gewest- en autosnelwegen om gladheid te voorkomen.

Wegens de voorspelde weersomstandigheden moet de weggebruiker volgens het agentschap rekening houden met kans op gladheid. Het agentschap vraagt weggebruikers om hun snelheid en rijgedrag aan te passen aan de omstandigheden op de weg.

Sinds het begin van deze winter strooiden de strooidiensten van het agentschap 3.415 ton op de 320 strooiroutes om gladheid op de Vlaamse gewest- en autosnelwegen te voorkomen. Ook de komende uren staan de strooiwagens paraat om in functie van de weersomstandigheden opnieuw uit te rijden

Bron: HBvL
Every cloud has a silver lining
Marga
Lid
Woonplaats: Den Haag
Berichten: 17643
Lid sinds: 25 jul. 2006
12 januari 2014, 14:37 uur | Bericht #416174
Sinds maand nog eens vrieskou

Voor het eerst in een maand heeft het nog eens gevroren in Vlaanderen. Op 13 december zakte het kwik voor het laatst onder nul. Dat is uitzonderlijk voor deze tijd van het jaar. Er waren deze winter nog maar acht vriesnachten in Vlaanderen.



Bron: HLN | Gewijzigd: 12 januari 2014, 14:37 uur, door Marga
Every cloud has a silver lining
Marga
Lid
Woonplaats: Den Haag
Berichten: 17643
Lid sinds: 25 jul. 2006
12 januari 2014, 14:47 uur | Bericht #416175
Over hoe de winter vandaag al is afgeserveerd


Een paddenstoel, lentegroen en wat rijp. Nederlamd werd vanochtend met winters weer wakker. Maar terwijl het in Woensdrecht 4,5 graden vroor, was de winter al afgeserveerd. Foto: Ab Donker.

Precies op de dag, waarop eerder vorige week voor het eerst deze winter de opmaat naar een periode met winters weer werd ingetekend, ging het bij ons meteen al mis. Terwijl Scandinavië aan de achterzijde van een lagedrukgebied in de buurt van de Baltische staten volstroomde met koude, Arctische lucht, passeerde hier een rug van hogedruk in oostelijke richting die de deur voor de kou in Nederland meteen al in het slot gooide. Operatie ‘voldongen feit’ wordt morgen afgerond door een inactief front. Erachter wordt aan de grond met een naar zuidwest draaiende wind dusdanig zachte lucht aangevoerd, dat het op veel plaatsen alweer 10 graden wordt.

Het was nog niet lang geleden anders bedacht. Eerst was het idee dat de rug, die vandaag over Nederland is getrokken, op een westelijker positie tot stand zou komen en op zo’n manier zou aanhaken bij het hogedrukgebied, dat de komende dagen boven Scandinavië ligt, dat de koude lucht vanuit Noord-Europa verder naar het zuiden zou kunnen uitstromen. Ook was gedacht dat de straalstroom naar het zuiden zou duiken, zodat 1 of 2 lagedrukgebieden zuid van Nederland langs naar het oosten zouden kunnen bewegen. Als, ja als dat was gebeurd, dan hadden we een oostelijke tot noordoostelijke wind gekregen en dan had die koude lucht ons kunnen bereiken.

Werkstuk wordt niet afgemaakt
In werkelijkheid takt de rug nu aan op een voor winterliefhebbers verkeerde plek, namelijk boven Centraal-Europa en duikt de straalstroom niet op de juiste manier naar het zuiden. Hij doet wel een poging, Spanje wordt bereikt, maar het werkstuk wordt niet afgemaakt. Sterker nog: vanuit Spanje buigt de straalstroom de komende dagen weer terug, richting Nederland. In plaats van een oostelijke tot noordoostelijke wind, krijgen we hierdoor op alle niveaus meer van wat we deze winter al zo goed kennen, namelijk zuidelijke tot zuidwestelijke winden. En dan mag er op de weerkaart nog zoveel zijn veranderd, voor het weer bij ons maakt het dus nauwelijks uit.

Vandaag koudste dag
Waarschijnlijk is vandaag meteen al de koudste dag van de hele week. Tijdens de passage van de rug van hogedruk was het de afgelopen nacht op veel plaatsen helder en rustig. Hier en daar ontstond mist en vooral in het midden en zuiden kwam het veel plaatsen voor het eerst sinds lange tijd weer eens tot lichte vorst. In De Bilt vroor het 2 graden, Woensdrecht in het westen van Brabant was met -4,5 graden op normale waarnemingshoogte uiteindelijk de koudste. Volkel bij Nijmegen kwam op 10 centimeter hoogte zelfs tot -6,0 graden. Hierna is het vandaag gewoon mooi weer met veel zon, een wat aantrekkende zuidelijke tot zuidoostelijke wind en temperaturen rond 5 graden.

Vannacht al bewolkt
Ook vanavond is het nog helder en kunnen de temperaturen nog even tot dichtbij het vriespunt dalen, met in het oosten mogelijk 1 of 2 graden vorst. Later in de avond en nacht raakt het vanuit het westen op steeds meer plaatsen bewolkt en uiteindelijk kan een beetje regen of motregen vallen. Grote hoeveelheden worden daarbij niet verwacht. Omdat de wolken in de loop van de nacht de overhand krijgen, gaan dan de temperaturen dan weer geleidelijk omhoog.

Morgen weer zacht
Morgen beginnen we bewolkt en druilerig aan de dag, maar in de middag is het op de meeste plaatsen droog en breekt vanuit het westen de zon van tijd tot tijd door; het meest in het westen, het laatst in het oosten van het land. Met een naar zuidwest draaiende wind wordt zachte lucht aangevoerd waarin de temperaturen op veel plaatsen tot 9 of 10 graden kunnen oplopen, en dan zijn we feitelijk weer terug bij af. Overigens geldt dat ook voor de rest van de komende week. Aan de westflank van het hogedrukgebied boven Noordoost- en Oost-Europa blijft de wind bij ons uit overwegend zuidelijke richtingen waaien en steeds weer kunnen storingen vanuit het westen onze omgeving verzwakt) bereiken. Het levert een vaak bewolkt weerbeeld op met af en toe regen of motregen (in het algemeen geen grote hoeveelheden, maar toch…) en temperaturen die steeds weer boven de voor deze tijd van het jaar geldende normalen uitkomen. Het blijft vrij zacht.

Winter blijft weg
En de winter dan? Die weet zich voorlopig in het oosten en noorden van Europa redelijk te handhaven, al lijkt de kou langzaam nog wel wat extra terrein te moeten prijsgeven. In elk geval is ook nu gebeurd, wat we eerder deze winter in november en ook in december al eerder hebben gezien: situaties, die er voor liefhebbers van winterweer in eerste instantie redelijk gunstig uitzagen, gingen op het moment dat ze van de tekentafel kwamen, uiteindelijk niet door. Op de een of andere manier is het er dit jaar blijkbaar de winter niet voor. We blijven gewoon nog even afwachten.

De kaarten

De weerkaart van vandaag. Een rug van hogedruk trekt over Nederland naar het oosten en gooit de deur voor de winter op slot. Aan de westkant van de rug draait de wind bij ons alweer naar zuidelijke richtingen. De grondtemperaturen laten zien dat de kou vooral boven Scandinavie zit.

De weerkaart van maandag, 13 uur. Zuidwestenwind in Nederland en de passage van een storing. Bij ons gaat de temperatuur weer omhoog, in Scandinavië blijft het koud.

De weerkaart van vrijdag: opnieuw een zuidenwind. Nog steeds zacht bij ons. En op andere plaatsen in Europa verliest de winter terrein. Scandinavië warmt weer wat op.

De straalstroom vandaag. Relatief warme bovenluchten (op 1500 meter) komen vanuit het zuidwesten het land in. De kou zit boven Scandinavië.

De straalstroom maandag om 13 uur. Op hoogte komt de wind uit het zuidwesten. De bovenlucht koelt iets af, maar dan ook maar iets.

De straalstroom vrijdag. Boven Nederland waait een zuiden- tot zuidwestenwind en daarmee wordt het niet koud. De bovenlucht laat ook geen veranderingen zien in temperatuur.

Bron: Meteo Consult.
Every cloud has a silver lining
Debbieke
Lid
Woonplaats: knesselare. oost-vlaanderen belgië
Berichten: 8924
Lid sinds: 7 aug. 2008
Laatste 4 prijzen van de wekelijkse fotowedstrijd
12 januari 2014, 20:24 uur | Bericht #416200
Minder overwinterende ooievaars geteld


© anp.

Bij de jaarlijkse telling van overwinterende ooievaars zijn dit weekend zo'n 500 ooievaars geteld. Dat meldde de Stichting Ooievaars, Research en Knowhow (STORK). Het precieze aantal was zondagavond nog niet bekend, maar komt naar verwachting niet ver boven de 500.

Dat betekent dat er minder ooievaars in Nederland overwinteren dan andere jaren. Zo werden vorig jaar 579 ooievaars geteld. Maar minder is niet per se slecht. 'Het is een constatering. Een deel van de ooievaars overwintert hier, een ander deel gaat op trek', verklaart een woordvoerder van STORK.

Bron: AD
Mijn twitter: https://twitter.com/#!/debbietje128
Onweersdagen: 0
Debbieke
Lid
Woonplaats: knesselare. oost-vlaanderen belgië
Berichten: 8924
Lid sinds: 7 aug. 2008
Laatste 4 prijzen van de wekelijkse fotowedstrijd
13 januari 2014, 10:38 uur | Bericht #416250
Kwart minder stookolie verkocht tijdens zachte december

Vorige maand is een kwart minder stookolie verkocht dan in december van 2012. De afgelopen maand december was erg zacht, terwijl december 2012 juist heel koud was. Gevolg is een gevoelig verschil in verbruik van stookolie, er is een kwart minder stookolie verkocht in december 2013 dan in december 2012.

Volgens de brandstofhandelaars zijn de zachte temperaturen niet alleen verantwoordelijk voor de daling in het verbruik. Velen zoeken ook alternatieven om zichzelf warm te houden: een extra trui of een kachel met een andere brandstof.

"Mensen verwarmen minder, er is dus minder behoefte", zegt Wilfried De Hertoghe van de federatie van brandstofhandelaren. "Je doet makkelijker eens een trui meer aan en dan heb je minder energie nodig. Maar het is niet alleen dat: de bijverwarming speelt daar ook een rol, een elektrisch vuurtje, een kolenkachel, een pelletkachel, een open haard, dat zijn allemaal hulpmiddelen natuurlijk om minder mazout te verbruiken."

Bron: De Redactie
Mijn twitter: https://twitter.com/#!/debbietje128
Onweersdagen: 0
Marga
Lid
Woonplaats: Den Haag
Berichten: 17643
Lid sinds: 25 jul. 2006
13 januari 2014, 14:13 uur | Bericht #416257
Man botst in mist tegen boom

Een 59-jarige inwoner van Nieuw Buinen is zondagavond in Tweede Exloërmond met zijn auto tegen een boom gebotst. Het was die avond erg mistig.

De man reed over de Tuinbouwstraat en zag een bocht over het hoofd. Hij reed rechtdoor en kwam tegen een boom tot stilstand.

De automobilist is per ambulance naar het ziekenhuis in Emmen gebracht.

Bron: Dagblad van het Noorden
Every cloud has a silver lining
Woonplaats: Koekelare, West-Vlaanderen https://twitter.com/BartStandaert
Berichten: 2744
Lid sinds: 15 jun. 2007
13 januari 2014, 19:05 uur | Bericht #416283
Komen er later alsnog kansen voor de winter?

In ons verhaal van gisteren beschreven we al hoe de ontwikkeling naar een meer winterse situatie, zoals die ongeveer een week geleden een tijdje op de weerkaarten te zien was, nog voordat ze echt wortel had kunnen schieten alweer om zeep werd geholpen. De vraag is nu, het is nog maar half januari, of de winter in een later stadium alsnog de kans krijgt?

Voorbeelden zijn er wat dit betreft genoeg. Te denken valt aan de winter van 1956 (al is dat meteen wel een heel extreem voorbeeld) en de winter van 1991, maar – recenter – ook de winters van 2005 en 2006, toen het later in februari en in maart alsnog winters werd. En wat te denken van het meest recente voorbeeld in 2012? Ook dat jaar had de winter nog niets gepresteerd op het moment dat aan het einde van de januarimaand een groot hogedrukgebied boven Rusland een uitbouw kreeg tot over Scandinavië en zeer koude lucht onze omgeving kon bereiken. Het was het begin van een koudegolf die twee weken duurde en Nederland aan de rand van een Elfstedentocht bracht.

Sterke straalstroom
Als je al die winters op een hoop gooit, dan is de belangrijkste verandering in de atmosfeer, die bijna steeds aan zo’n grote weersverandering voorafgaat, het om wat voor reden dan ook in kracht afnemen van de  straalstroom. De straalstroom is de permanente storm op grotere hoogte, die bij ons meestal vanuit het westen of zuidwesten waait en in grote lijnen bepaalt waar de hoge- en de lagedrukgebieden terechtkomen.


Een blik, bovenop de aarde, met het noordpoolgebied in het centrum en de continenten er omheen. Europa staat rechts onderin. De straalstroom stroomt om het poolgebied heen en houdt de koude lucht in het midden als het ware gevangen. Bij Europa zie je de straalstroom onder meer op de oceaan duidelkijk golven. Volg de rode, de zwarte en de blauwe lijn.

Lagedrukgebieden in noorden, hogedrukgebieden in zuiden
Als het gedurende de wintermaanden lange tijd zacht en wisselvallig is, zoals in vrijwel alle van die voornoemde winters, is de straalstroom meestal al die tijd ook sterk en vertoont maar weinig bochten. Vergelijk het maar met een rivier die over een groot verval omlaag stroomt. Die heeft ook geen tijd om bochten te maken en stroomt rechtuit. In het geval van de straalstroom betekent dit dat boven de Oceaan tussen de VS en Canada enerzijds en Europa anderzijds een snelweg komt te liggen, waarover de ene na de andere storing in onze richting wordt geblazen, met de bijbehorende wolken, regen en wind. En steeds weer nieuwe porties zachte lucht. In tijden van een sterke straalstroom volgen lagedrukgebieden vaak een noordelijke koers en hebben hogedrukgebieden een voorkeur voor posities boven de zuidelijke helft van Europa. De afgelopen weken bij voorbeeld is dat steeds het geval geweest. Bij ons is de wind dan zuidwestelijk en blijft het voortdurend zacht.


Hier de 'gewone' weerkaart van vandaag, met de lijnen van gelijke luchtdruk. De rode lijnen liggen in grote lijnen om de lagedrukgebieden heen. Daar draait de lucht linksom. De blauwe lijnen geven de plekken aan waar de luchtdruk hoog is. Daar volgt de wind de lijnen van gelijke luchtdruk rechtsom.

Zwakkere straalstroom gaat ‘bochten’
Neemt de kracht van de straalstroom om welke reden dan ook af, dan trekken er meteen bochten in. Hoe groter die bochten worden, hoe meer de storingen in hun verplaatsing worden afgeremd. Tegelijkertijd zie je op andere plekken hogedrukgebieden ontstaan.


De straalstroom, aanstaande zaterdag. Nog steeds zijn veel golven zichtbaar. Dit is een teken van een verzwakte straalstroom. De koude lucht boven Scandinavië is er ook nog steeds.

Lagedrukgebieden zuidelijker, hogedrukgebieden noordelijker
Bij een in kracht afnemende straalstroom kunnen lagedrukgebieden (in de bochten van de straalstroom die met de punt naar het zuiden wijzen – de bovenluchttroggen) verder naar het zuiden komen, terwijl hogedrukgebieden (in de bochten van straalstroom die met de punt naar het noorden wijzen – de bovenluchtruggen) juist een noordelijker positie voor zich kunnen opeisen. Het is een beetje een tombola, maar als alles volgens een bepaald schema gebeurt, kun je dan de situatie krijgen met hogedruk in het noorden en lagedruk in het zuiden. De wind bij ons is dan niet langer zuidwestelijk, maar oostelijk tot noordoostelijk en dan wordt het natuurlijk kouder.


De 'gewone' weerkaart voor zaterdag met zijn hoge- en lagedrukgebieden. Een groot lagedrukgebied ligt bij de Britse eilanden en laat bij ons de wind nog steeds uit het zachte zuiden waaien.

Straalstroom is al minder sterk
Na een lange periode van maximale activiteit, zagen we vorige week al aankomen dat de straalstroom minder sterk zou worden en flink zou gaan ‘bochten’. Dat is ook gebeurd. De modelberekeningen gingen nog wat verder dan wat er nu is gebeurd en voorzagen een situatie waarin we boven Europa te maken zouden krijgen met noordelijke hogedruk, boven Scandinavië en lagedrukgebieden met een koers over Zuid-Europa. Een omslag naar oostelijke tot noordoostelijke winden feitelijk, met de bijbehorende temperatuurdaling. Die is er niet gekomen.

Het lukte nog niet
De golven in de straalstroom kwamen toch op een iets andere plek te liggen. En wel zo dat we nu in plaats van een noord-zuid een west-oost verdeling hebben gekregen, van lagedrukgebieden op de Oceaan (daar gevangen in een golf van de straalstroom met de punt omlaag) en een hogedrukgebied boven het continent in het oosten, met de kern nu nog heel ver weg naar het noorden, maar later deze week boven Finland en Noordwest-Rusland. Zo’n west-oost verdeling levert bij ons zuidelijke winden op en die zijn redelijk zacht. Maar eigenlijk is het ook een status-quo. De belangrijkste luchtmassa’s blijven in een drukverdeling als deze namelijk min of meer op hun plaats en kleine veranderingen in het patroon kunnen later alsnog tot een omslag in het weer leiden.


De straalstroom, nog wat hogerop, in de stratosfeer. Ook hier zie je bochten terug.

Een belangrijke stap is wel gezet
Een belangrijke stap op weg naar mogelijk kouder weer is intussen wel gezet; de straalstroom is daadwerkelijk een stuk minder sterk geworden. Stel dat dit de komende tijd zo blijft, dan doen zich ongetwijfeld nieuwe kansen voor, ook op winters weer. Deze week gebeurt dat niet meer. Het blijft voorlopig zacht en vanaf morgen is het grijs met af en toe regen of motregen. De temperaturen liggen morgen en woensdag rond een graad of 6 a 7, maar donderdag en vooral vrijdag doen ze er nog een schepje bovenop. Al die tijd blijft de wind zuidelijk en is geen verandering in zicht.

Nieuwe onzekerheid
Daarna komt er opnieuw meer onzekerheid in de berekeningen. Het lijkt erop dat de fase van verslapping, waarin de straalstroom zich op dit moment bevindt, langer aanhoudt. De weerkaarten naast dit verhaal laten dit ook zien. Het blijft een verzameling van golven en dalen, met de lage- en de hogedrukgebieden daarin gevangen, waardoor ze niet echt van hun plaats komen.

Nog een poging?
Vooral het Europese model rekent op de wat langere termijn toch weer langzaam naar een situatie toe met een aanhoudende aanwezigheid van hogedrukgebieden boven Scandinavië en het noordoosten van Europa (waar het de rest van de week ook koud blijft) en lagedrukgebieden, die hun werkterrein langzaam naar het Middellandse Zeegebied verleggen. Koud wordt het dan overigens niet meteen, omdat het bijna overal om Nederland heen nu zacht is.


Hetzelfde plaatje, maar dan voor zaterdag. De bochten worden wat minder, maar zijn er nog wel. Dit kan ervoor zorgen dat het in de 'echte' straalstroom, wat lager in de atmosfeer ook nog een tijdje kan blijven 'bochten'.

Wel zie je op de langere termijn de bovenlucht bij ons afkoelen en toch ook steeds meer oostelijke tot noordoostelijke winden het pakket aan berekeningen binnensijpelen. Meer dan een onzekere ontwikkeling is het vooralsnog niet, maar het zal niet de eerste keer zijn dat er in meerdere stappen uiteindelijk toch een verandering komt. Dat is precies wat in bij voorbeeld een winter als die van 2012 gebeurde, toen het in februari, na een lange, zachte fase koud werd. De eerlijkheid gebiedt te zeggen dat er ook voldoende voorbeelden zijn van winters waarin het uiteindelijk niet meer gebeurde. Die van 2007 bij voorbeeld bleef tot het einde zacht en verliep erg wisselvallig.

Er zijn zeker kansen
Zijn er dus nog kansen voor de winter, later deze maand of in februari? Duidelijk wel, zeker als de situatie van nu, met een verzwakte straalstroom met veel bochten, nog wat langere tijd aanhoudt. Dan is het nog vroeg genoeg om het in een later stadium alsnog winters te laten worden.


De laatste keer dat de winter laat kwam, was in 2012. Hier een foto van Jannes Wiersema. Zo keek hij begin februari over het Wad.


De winter drong met volle kracht tot Nederland door, zoals hier in Stiphout. Foto: Dorothe Schrama.


Een verijsd IJsselmeer. Foto vanuit de omgeving van Hindeloopen, gemaakt in februari 2012 door Peter Korfker.


Met de slee op het ijs het einde van de vorst tegemoet. Een foto, op de laatste dag van de vorstperiode in februari 2012, genomen door Gieny Westra.

Bron: Meteo Consult.
BartS
Woonplaats: Koekelare, West-Vlaanderen https://twitter.com/BartStandaert
Berichten: 2744
Lid sinds: 15 jun. 2007
14 januari 2014, 16:16 uur | Bericht #416334
Een jaar terug…de winterclimax

De winter van 2014 gooit letterlijk hoge ogen wat temperaturen betreft. Afgelopen vrijdag schreven we al over de zeer matige prestaties op het gebied van het vorstgetal en Hellmanpunten. Natuurlijk is het nog maar half januari en duurt het winterseizoen nog lang. Maar voor de winterliefhebbers is het dit jaar toch wel erg afzien. Om hen een hart onder de riem te steken, blikken we nu en dan terug in de tijd naar winters waarin het wél wilde lukken met sneeuw, ijs en snijdende oostenwinden. Daarbij blikken we niet alleen terug naar beroemde winters als 1963 en 1979, maar ook in een recenter verleden hebben we toch bijzondere wintersituaties in ons land gekend. We nemen u deze keer nog eens mee naar het spectaculaire winterweer van precies een jaar geleden.


Exact een jaar geleden kwamen de temperaturen op 14 januari in vrijwel het hele land niet meer boven het vriespunt uit. Pas op 26 januari kwam de temperatuur in De Bilt weer boven nul uit. Bron: KNMI.

Afgelopen jaar leek de winter in eerste instantie niet bepaald winters te gaan verlopen. Vanaf halverwege december bliezen stevige westenwinden net als de laatste tijd namelijk onophoudelijk milde lucht vanaf de Atlantische Oceaan onze landsgrenzen binnen. December 2012 eindigde in De Bilt daardoor ook ruim 1 graad zachter dan het langjarig gemiddelde. Ook de eerste dagen van 2013 lieten weinig ruimte voor koud winterweer. Een onverstoorde westelijke stroming hield bij ons aan, en de temperaturen kwamen ook gedurende de nachten amper beneden 5 graden. Pas in de tweede week van januari veranderde de luchtdruksetting. Drukstijgingen boven de oceaan blokkeerden de westenwinden, en tegelijkertijd bouwde zich boven het noorden van Europa een krachtig hogedrukbolwerk op. Deze combinatie leidde ertoe dat de wind geleidelijk ‘omklapte’ van overheersend westelijk naar hoofdzakelijk oostenwinden. Het gevolg was dat de temperaturen in die tweede januariweek een dalende trend vertoonden, waarbij de temperatuur vanaf exact een jaar geleden, op 14 januari 2013, in het hele land niet meer boven het vriespunt uitkwam. Dat was het begin van een lange vorstperiode; in De Bilt kwam de temperatuur pas twaalf dagen later op 26 januari weer boven het vriespunt uit! Precies 365 dagen geleden viel de winter dus pas in. Het begin van die vorstperiode kan zonder meer bijzonder worden genoemd met in het zuidwesten van ons land een ware sneeuwjacht.

Vorig jaar: sneeuwjacht met zware windstoten
Op maandag 14 januari 2013 kwam in de loop van de dag vanuit het noordwesten een kleine lagedrukkern met bijbehorende neerslag en wind naar onze omgeving afzakken. In de avond bereikte het zwaartepunt het zuidwesten van het land. Vooral Zeeland kreeg de volle laag met in de avond daar op grote schaal zo’n 10 centimeter sneeuw en een naar vrij krachtig tot hard aanwakkerende zuidoostenwind, 5 tot 7 Beaufort met lokaal zware windstoten tot zelfs bijna 90 kilometer per uur! Soms liep het zicht terug tot minder dan 200 meter, dat in combinatie met die sterk vlagerige zuidooster maakte het tot een uitzonderlijke weerssituatie.


Vanuit het noordwesten kwam later op de 14e januari 2013 een klein, maar actief lagedrukgebied richting ons land afzakken. Vooral in Zeeland viel een flink pak sneeuw en waaide het fors. Op dit kaartje is het lagedrukgebied goed zichtbaar, net ten zuidwesten van Nederland. Bron: KNMI.

Ook elders in het land was het op en top winterweer met een aantrekkende wind en in de loop van de avond en in de daaropvolgende nacht op meer plaatsen sneeuw. In het midden en zuiden lag op 15 januari ’s ochtends op veel plekken 5 tot 10 centimeter, en hier en daar nog wat meer. Onder andere in het Westland, de regio Delft en de zuidflanken van Den Haag werd zelfs 15 tot 20 centimeter waargenomen. Uiteindelijk verplaatste de sneeuwstoring zich gedurende de 15e januari langzaam in zuidoostelijke richting en nam in intensiteit af. De dagen daarna bleef het dus een tijdlang volop winters met zowel overdag als ’s nachts op de meeste plekken negatieve temperaturen en rond 20 en 21 januari opnieuw enige tijd sneeuwval.


Op 15 januari 2013 zag het er diepwinters uit in Sluis. Foto: Theo Boogaard.


Zo zag het er op 15 januari 2013 in Delft uit. Foto: Wim van Nimwegen.


Voor postbezorgers is het dit jaar rond deze tijd een stuk fijner werken dan precies een jaar geleden. Foto: Ben-T.

De huidige (winter)vooruitzichten
Vorige week repte we over een eventuele koudere episode die deze week zijn intrede zou doen binnen in ons land, waarbij met een meer aflandige wind de temperaturen zouden gaan dalen. Inmiddels is het waarschijnlijk dat dit scenario vooralsnog niet bewerkstelligd zal worden. De strijd tussen diepvrieskou boven Scandinavië en zachte oceaanlucht lijkt namelijk even gestreden te zijn, in het voordeel van de milde zeelucht. Sneeuwjachten en vrieskou zoals hierboven beschreven zitten er voorlopig dus niet in. Nee, de winterliefhebbers zullen zich tevreden moeten stellen met een lokaal graadje vorst in de nacht naar woensdag. De dagen erna gaan de temperaturen wederom flink in de ‘plus’, met ’s nachts omstreeks 5 graden boven nul en vanaf donderdag in de middag plaatselijk zelfs 10 graden. Wolken bepalen daarbij het beeld en vooral op woensdag en donderdag valt regen. Daarna hebben droge momenten de overhand. Het is voorbarig om kouder winterweer voor dit seizoen geheel af te schrijven, want ondanks dat ijzige kou ons vooralsnog weliswaar niet lijkt te bereiken blijft de grens tussen koude en zachte lucht relatief dichtbij. De vorstgrens schommelt de komende dagen ruwweg over het oosten van Polen en het zuiden van Zweden.


Het ziet er (nog) niet naar uit dat we de komende dagen koud winterweer mogen verwachten. Dit is de temperatuurpluim voor Wageningen, waarin wel te zien is dat er begin volgende week misschien wat koudere lucht binnenstroomt. Dus het is sowieso nog te vroeg om deze winter volledig af te schrijven.

Bron: Meteo Consult, KNMI
BartS
Marga
Lid
Woonplaats: Den Haag
Berichten: 17643
Lid sinds: 25 jul. 2006
15 januari 2014, 17:35 uur | Bericht #416399
Winter van de sneeuwloosheid?

De tweede wintermaand januari is halfom en nog altijd ontbreekt het aan sneeuwval dit winterseizoen. Sneeuwliefhebbers moeten uitwijken naar bijvoorbeeld het noorden van Europa of de Alpen. In Nederland blijft het maar 'groen', ook de eerstkomende dagen, want zit er nog steeds geen of nauwelijks sneeuw 'in de kaarten'. Toch is 1 van de ingrediënten die nodig is voor sneeuwval - koude lucht - steeds niet zo heel ver weg.

Klimatologisch gezien telt januari de meeste dagen met sneeuw per jaar, gemiddeld nét iets meer sneeuwdagen dan in februari als we kijken naar de normaalperiode 1971-2000. Zo hebben de officiële weerstations Deelen, Eelde en Twenthe gemiddeld 8 sneeuwdagen in januari , 7 in februari en 6 dagen met sneeuw in december. Overigens is een enkele vlok sneeuw al genoeg, om een sneeuwdag te kunnen noteren. Ook korrelsneeuw telt mee. Sinds het begin van de (meteorologische) winter van 2013/2014 is er nauwelijks sneeuw gevallen, om over een sneeuwdek al helemaal niet te schrijven. Tot nu toe is de winter van 2013/2014 dus een winter van de ‘sneeuwloosheid’, zullen we maar zeggen. Voor bijvoorbeeld de meeste weggebruikers zal het ongetwijfeld een prima winter zijn tot nu toe, maar voor de sneeuwliefhebbers is het afzien.


In Karinthië en Oost-Tirol (Oostenrijk) viel dinsdag de meeste sneeuw. Nassfeld in de regio Hermagor noteerde 70 centimeter verse sneeuw. Hier webcambeeld.

Ontstaan van sneeuw
Vrijwel alle neerslag begint als sneeuw. Water van de aarde verdampt, gaat over in druppels en die vormen een wolk. Door verdamping van waterdruppels slaat de waterdamp neer op de nietige ijskristallen die al gevormd waren. De ijskristallen groeien steeds verder aan ten koste van de waterdruppels, waardoor de ijskristallen steeds groter en zwaarder worden en op gegeven moment zullen gaan vallen. De ijskristallen verkleven verder met elkaar. De sneeuw(vlok) is dan geboren! Als de lucht op de aarde koud genoeg is smelten ze niet en valt de neerslag als sneeuw of smeltende sneeuw.

Aantal sneeuwdekdagen
Gemiddeld over een heel jaar loopt het aantal dagen met een sneeuwdek uiteen van tien in Zeeland en Zuid-Holland tot 25 in het oosten van Groningen en Drenthe en het Limburgse heuvelland. Dat lijkt nog een redelijk aantal, maar op de meeste dagen ligt er maar weinig sneeuw en in veel gevallen is de sneeuw zo weer verdwenen. Opmerkelijk zijn de grote jaarlijkse variaties van het aantal dagen met een sneeuwdek. In de strenge winters van 1963 en 1979 lag ons land op respectievelijk 71 en 58 dagen onder een laag sneeuw. In andere jaren is dat gemiddeld maar op 19 dagen. De zachte winters, die we eind jaren tachtig beleefden, kenden nauwelijks sneeuw. De winter van vorig jaar, dus die van 2012-2013, had gemiddeld over het land 18 sneeuwdekdagen, tegen 13 sneeuwdekdagen normaal tussen november en maart (1981-2010). De laatste winterperiodes lag er vaak sneeuw. Zo telde de winter van 2010 (november t/m maart) 43 dagen met een sneeuwdek, die van 2011 telde er 28. Heel anders dan de winters van 2007 en 2008 toen er op achtereenvolgens slechts 2 en 4 dagen sneeuw lag. En in de winters 1989 en 1990 slechts één dag sneeuw.

Een sneeuwsituatie waarbij de sneeuw lange tijd bleef liggen maken we niet vaak mee. Eind 2010 lag er in het zuiden van Limburg plaatselijk 30 tot 35 cm. Op 20 december 2009 lag er in een groot deel van het land 10 tot 20 cm, op enkele plaatsen 30 cm. Uniek was de late sneeuwval op 2 en 3 maart 2005: in een groot deel van het noorden van ons land viel 20 tot ruim 50 cm. Nog geen week later was die enorme hoeveelheid sneeuw weer volledig gesmolten.

Meteorologische voorwaarden
Wil er überhaupt sneeuw vallen, dan zijn er in ieder geval 5 voorwaarden waaraan voldaan moet worden. Een paar van die voorwaarden liggen voor de hand, zoals de temperatuur aan het aardoppervlak waarbij eventuele neerslag valt en de hoogte van het nulgradenniveau. Andere aandachtspunten voor meteorologen zijn de dikte van de luchtlaag tussen het “1000 en 850 hPa” vlak (de hoogte in de atmosfeer waarop de barometer, als je hem daar zou kunnen ophangen, een luchtdruk van achtereenvolgens 1000 en 850 hPa zou aanwijzen). Die dikte, in meters, zegt iets over hoe koud de luchtlaag in dit deel van de atmosfeer is. Hoe dunner, des te kouder de lucht. Want koude lucht klinkt in en is zwaar. De barometer daalt in zulke lucht snel met de hoogte. De dikte van de luchtlaag tussen 1000 en 850 hPa moet, wil er een kans op sneeuw zijn, tussen 1310 en 1280 meter zijn. Als de laag minder dik is dan 1280 meter, dan is de kans op sneeuw (opnieuw slechts in combinatie met de andere voorwaarden) bijna 100%. Ook de dikte van de luchtlaag tussen 1000 en 500 hPa is van belang. Om überhaupt een kans op sneeuw te krijgen moet de dikte van deze laag namelijk tussen 5350 en 5200 meter liggen en bij een dikte van bijna 5200 meter is de kans op sneeuw 90%. Verder kunnen we ook nog iets zeggen aan de hand van een getal, dat iets zegt over de vochtinhoud en de temperatuur van de luchtmassa, waarin we ons bevinden. Die grootheid wordt Theta-W genoemd. Deze moet tussen 0 en 7 graden Celsius liggen, wil er een kans op sneeuw zijn. Als laatste voorwaarde voor sneeuw is de hoogte van het nulgradenniveau. In feite dus de hoogte in de atmosfeer waar het 0 graden wordt. Als deze voorwaarde tussen 0 en 60 hPa uitkomt is er ook volgens deze regel een kans op sneeuw.

Sneeuwloosheid
Aan deze voorwaarden wordt zeker de komende 7 dagen nauwelijks voldaan, zodat de sneeuwkansen laag zijn en bijgevolg de ‘sneeuwloosheid’ van het huidige winterseizoen voortduurt. Hiernaast staan de sneeuwkansen afgebeeld, per weerstation. Het gaat om de grafieken van zes officiële weerstations, te weten De Kooy (Den Helder), Eelde, De Bilt, Twenthe, Vlissingen en Maastricht. De kansen zijn gebaseerd op de uitkomsten van totaal 50 berekeningen gemaakt door het Europese model, ECMWF, van afgelopen nacht. De slee kan met deze verwachtingen in de schuur blijven staan….Liefhebbers van het witte goud kunnen zich troosten met de gedachte dat er nog 1 volle wintermaand volgt, misschien vallen er eind januari al vlokken.


Overgangsfront tussen koude en zachte lucht ligt iets ten noordoosten van Denemarken en boven Polen. Boven Scandinavië blijft het zeer koud. Deze luchtsoort doet vaak een poging richting onze omgeving te stromen. Maar de poging stokt telkens. De weerkaart is geldig voor de nacht naar zaterdag 18 januari.


Sneeuwverwachting tussen vandaag en komende 90 uur. In de Ardennen kan een weinig sneeuw vallen, in Alpen lokaal 1 meter sneeuw.

De Theta-w verwachting voor donderdag 16 januari.

En hier voor maandag 20 januari 7 uur.

Sneeuwkansen op zes weerstations. Blijft sappelen voor de sneeuwliefhebber in eigen land....

Bron: MeteoConsult
Every cloud has a silver lining
Debbieke
Lid
Woonplaats: knesselare. oost-vlaanderen belgië
Berichten: 8924
Lid sinds: 7 aug. 2008
Laatste 4 prijzen van de wekelijkse fotowedstrijd
17 januari 2014, 09:48 uur | Bericht #416479
NASA-kaart bewijst hoe extreem deze winter is

Wereldwijd beleven we een van de gekste winters ooit. In (West-) Europa is januari op weg om een van de warmste aller tijden te worden, in Amerika en Canada is het uitzonderlijk koud en Australië is de hitte naar ­recordhoogte gestegen. In de hele wereld zijn de temperatuur­verschillen deze winter weer extreem. Dat is nu ook duidelijk te zien op een kaart van de NASA: in één deel van de wereld is het te koud, in het andere te warm.


Al het rood op deze kaart geeft aan dat het warmer dan gemiddeld is. © NASA. .

In eigen land raken we er stilaan van overtuigd dat we de winter dit jaar zullen overslaan. De gemiddelde maximumtemperatuur voor januari ligt nu rond de 10 graden, terwijl dat normaal maar 5 is. En echte kou is nog altijd niet op komst, zo blijkt uit de 15-dagenvoorspelling van Weerplaza.

Komende week zakken de temperaturen naar normale waarden voor de tijd van het jaar, wat neerkomt op rond het vriespunt 's nachts en zo'n +5 graden overdag.

Bizarre verschillen
Op de satellietkaart van ruimtevaartorganisatie NASA (zie hierboven) is vrijwel heel Europa rood ingekleurd. Dat betekent dat het bijna overal warmer is dan het tienjarig ­gemiddelde. Aan de overkant van de Atlantische Oceaan doet zich juist het tegenovergestelde voor. In het grootste deel van de VS en ­Canada is blauw tot donkerblauw de kleur.

In New York is de Hudson Rivier bevroren. Australië daarentegen is vuurrood. Op de Australian Open moesten de tenniswedstrijden stilgelegd worden door de verzengende hitte, de temperatuur steeg er tot 45 graden. En ook in Suriname is iets aan de hand met het weer: In Paramaribo werd men opgeschrikt door een zeer zeldzame hagelbui.

Bron: AD | Gewijzigd: 17 januari 2014, 09:53 uur, door Debbieke
Mijn twitter: https://twitter.com/#!/debbietje128
Onweersdagen: 0
Debbieke
Lid
Woonplaats: knesselare. oost-vlaanderen belgië
Berichten: 8924
Lid sinds: 7 aug. 2008
Laatste 4 prijzen van de wekelijkse fotowedstrijd
19 januari 2014, 11:51 uur | Bericht #416653
Januari tot dusver

De winter heeft zich tot dusver eigenlijk nog niet echt laten zien in Nederland. Op een paar sneeuwbuien na, begin december, en een verdwaalde vorstnacht, is het voortdurend zacht. Vaak ook met redelijk wat zon. Niet zelden werd al gesproken van voorjaarsachtig weer. Ook de natuur reageert steeds duidelijker op het voortduren van het zachte weer.

Koeien in de malse groene wei, rozen die uitlopen en zelfs geplaagd worden door luizen, teken die actief zijn, tal van struiken die uitlopen of zelfs bloeien…


Bloeiende Berenklauw, in 's-Heerenhoek, door Piet Grim

De gemiddelde januari temperatuur in De Bilt bedroeg, tot en met gisteren, 7.2 graden. Dat is hoger dan de warmste januari sinds tenminste 1901. In 2007 kwam januari uit op 7.1 C, maar dan wel gemeten over de hele maand. We hebben nog ruim 10 dagen te gaan en het is zo goed als zeker dat in ieder geval de laatste decade van januari wat minder zacht uitpakt. Misschien krijgen we zelfs nog een vleugje winter. Overigens, wat betreft de huidige stand van zaken, 7.2 C tot en met gisteren… in de recordwarme januari van 7 jaar geleden was het in de eerste 2 decaden van de louwmaand nog een stuk zachter met een gemiddelde temperatuur van ruim 8.5 C. Op 15 van de 20 dagen steeg het kwik in De Bilt toen tot boven de 10 graden. Dit jaar tellen we ‘nog maar’ 8 dagen met 10 graden of meer als maximumtemperatuur.


Winterpret exact 1 jaar geleden, door Arianne Duel in Nieuwpoort

Vandaag werd nog eens goed duidelijk hoe vreemd deze winter tot dusver verloopt. Met een matige, op de Wadden soms zelfs krachtige oostenwind toch overal temperaturen van ruim in de plus. Toch ligt de vorstgrens momenteel niet eens zo ver meer uit de buurt. Moest je de afgelopen weken soms zelfs in Scandinavië echt zoeken naar plaatsen waar het echt winterde, nu is het daar toch echt menens met de kou. Afgelopen nacht in Lapland lokaal temperaturen van 40 graden onder nul. Vanmorgen om 10 uur liep de vorstgrens van de noordpunt van Denemarken naar het uiterste noordoosten van Duitsland. Volgens de berekeningen van het ECMWF is de vorstgrens morgenmiddag gevorderd tot om en nabij Hamburg. Daags daarna, dinsdagmiddag, zou de vorstgrens zelfs zijn opgerukt tot vlakbij Delfzijl. De dagen daarna blijft de vorstgrens een beetje hangen bij de Nederlandse-Duitse grens ter hoogte van Groningen.


Winters Breda, 19 januari 2013, door Henk Voermans

Hoe ver de vorst echt komt, in de loop van deze week, is overigens nog erg onzeker. De verschillende opeenvolgende modelberekeningen zijn opmerkelijk groot. Dat blijkt ook duidelijk uit de grote spreiding die we zien in de pluim. Zie het plaatje voor De Bilt, hieronder. De gele lijn in deze grafiek is de berekening van het Engelse model. Die laat de vorstgrens zelfs doormarcheren tot voorbij De Bilt. In deze pluim kunnen we ook zien, dat de kans op vorst in de nacht van donderdag op vrijdag het grootst is. Ruwweg driekwart van de berekeningen komt dan met in ieder geval lichte vorst. Op langere termijn neemt de kans op vorst weer af, maar tegelijkertijd blijft de spreiding opvallend groot. Letterlijk kunnen we hier zeggen: het kan vriezen het kan dooien.


Pluim De Bilt

In ieder geval is de kans minimaal dat januari 2014 de huidige recordhouder 2007 van zijn troon zal stoten. Een minder zachte fase lijkt zich nu toch eindelijk te ontvouwen. Minder zacht moeten we hier opvatten als in ieder geval normalere temperaturen voor de tijd van het jaar. Misschien dat de natuur met iets koude weer en bovendien minder zon een beetje op de rem trapt. En dat zou wel een goede zaak zijn. Want wie weet wat de winter in februari nog voor ons in petto heeft….

 
Bronnen: Reinier van den Berg en Meteo Consult
Mijn twitter: https://twitter.com/#!/debbietje128
Onweersdagen: 0
Marga
Lid
Woonplaats: Den Haag
Berichten: 17643
Lid sinds: 25 jul. 2006
19 januari 2014, 14:22 uur | Bericht #416665
Groentenseizoenen compleet in de war

In heel Europa liggen de seizoenen van de groenten overhoop. Door het zachte winterweer groeien enerzijds de typische wintergroenten zoals bloemkool langer. Anderzijds zijn bijvoorbeeld aspergetelers al twee maanden vroeger bezig met de voorbereidingen van hun oogst.



Bron: HLN
Every cloud has a silver lining
Marga
Lid
Woonplaats: Den Haag
Berichten: 17643
Lid sinds: 25 jul. 2006
22 januari 2014, 15:03 uur | Bericht #417093
Klassieke wintersituatie

Een klassieke wintersituatie toont zich op de Europese weerkaarten. Eentje die de harten van winterliefhebbers snel doet kloppen, maar die in het verleden o zo vaak tot teleurstellingen voor die groep heeft geleid. Berekoud wordt het in ieder geval in Noordoost-Duitsland met maximumtemperaturen tot -10. Die extreme kou wint de komende dagen langzaam terrein en vecht in de omgeving van ons land een robbertje uit met zachte lucht die vanuit het zuidwesten wordt aangevoerd.

Spannend is het in ieder geval. Een vrij standvastig hogedrukgebied ligt boven Scandinavië en het noordwesten van Rusland. Tussen dat weersysteem en een lagedrukgebied boven Ukraine wordt met een noordoostelijke stroming bitterkoude lucht van boven Siberië in zuidwestelijke richting gevoerd. In het noordoosten van Polen verwachtten we vanaf morgen middagtemperaturen (!) rond -15 graden.

Vorst breidt zich uit
Een deel van die Poolse kou gaat zich vervolgens verder uitbreiden. Is de wind de komende 36 uur boven Duitsland en onze omgeving nog zuidoostelijk, vrijdag wordt ze, in ieder geval tijdelijk meer oostelijk en kruipt de zeer koude lucht verder naar het westen. In het noordoosten van Duitsland, waar de winter nu al is ingevallen, daalt het kwik dan verder met middagtemperaturen tot tegen de -10.

Met de naar oost draaiende wind wordt ook bij ons vrijdag weer koudere lucht aangevoerd. Een deel van de vrieslucht sijpelt bij ons naar verwachting het noorden van Nederland binnen met vrijdag en zaterdag op sommige plaatsen wellicht een heuse ijsdag (het hele etmaal temperaturen onder nul). Tegelijkertijd blijft het zuidwesten van het land in de mildere lucht zitten met maxima tussen 5 en 7 graden.

Het gevecht tussen beide luchtsoorten vinden we niet alleen terug in de temperatuursverdeling binnen Nederland, maar ook in het weerbeeld. De ene na de andere oceaanstoring bereikt vanuit het zuidwesten ons land, maar komt boven onze omgeving tot stilstand tegen de flanken van het hogedrukgebied dat met de kern dus boven Scandinavië en Rusland ligt. De fronten veroorzaken bij tijd en wijle regen en, aan de koude kant ervan soms ook sneeuw of natte sneeuw.

Details gaan het verschil maken
Hoe verder de dagen vorderen hoe groter de onzekerheid wordt over de exacte locatie van de grens tussen vorst en dooi. En daarmee ook de precieze temperatuursverdeling binnen Nederland. Weten de oceaanstoringen bijvoorbeeld net 100 kilometer verder door te dringen dan blijft de vorst helemaal buiten ons land. Komen ze juist 100 kilometer zuidwestelijker tot stilstand dan zou het ook in Midden-Nederland kunnen gaan vriezen. Iets dat de verwachting al vanaf tegen het weekend extra spannend maakt. Bovendien lopen de temperatuursverschillen aan beide kanten van de vorstgrens alleen maar verder op, waardoor de tegenstellingen over korte afstand alleen maar extremer worden. Dat zie je ook terug in de grote spreiding in pluimgrafiek hiernaast (afbeelding onderaan).

Verandering stromingspatroon twee weken geleden begonnen
Dat de winter nu, tenminste tijdelijk en in een deel van het land, toch even zijn intrede lijkt te doen, komt niet uit de lucht vallen. Een week of twee geleden begon het stromingspatroon boven het noordelijk halfrond al te veranderen. Waar we toen nog verwachtten dat de winter de daarop volgende week (inmiddels dus vorige week) zou invallen, kwam de grens met vorst enkele honderden kilometers noordelijker en oostelijker te liggen. De wijziging in stromingspatroon zette echter wel gewoon door. Van een tot die tijd zeer zachte zuidwestelijke bovenluchtstroming met oceaanstoringen die milde lucht tot in Scandinavië brachten en bij ons temperaturen tot 15 graden boven nul, bleef weinig over. De straalstroom werd minder sterk en begon te slingeren. Een hogedrukgebied bouwde op boven Scandinavië en storingen doken vaker het Middellandse Zeegebied en de Alpenregio in.

De temperaturen bij ons liepen langzaam reeds wat terug, al was het nog wel vrij zacht met soms zelfs nog 10 graden. De achterdeur voor het alsnog invallen van winterkou bleef echter al die tijd wel op een kleine kier staan. Boven Scandinavië en Rusland werd het na het wegvallen van de zachte zuidwestelijke bovenluchtstroming steeds kouder. En met de opstekende noordoostelijke wind langs de flanken van het zich vervolgens boven Scandinavië opbouwende hogedrukgebied is de vorstgrens vervolgens langzaam aan steeds verder af komen zakken richting onder meer Duitsland.

Weerbericht komende dagen
Echt heel zacht is het nu in ieder geval ook in Nederland nu nergens meer. En dinsdag lag het kwik in het noordoosten van het land al rond het vriespunt. Regionaal werd het zelfs wit door lichte sneeuwval. Ook deze woensdag valt in het noordoosten lokaal wat motsneeuw en blijft het kwik vandaag steken op 2 a 3 graden. Elders wordt het 4 tot 6 graden. Morgen wint iets mildere lucht verder terrein, maar vrijdag toe gaat de winter van boven Duitsland dan toch echt proberen onze noordoostgrens over te steken met in het noorden van het land op sommige plaatsen wellicht een heuse ijsdag.

De kaarten


De vorst rukt vrijdag op met dan in het noorden van Nederland maximumtemperaturen rond het vriespunt en nog veel meer kou in oostelijke richting in onder andere Duitsland en Polen.


De kou wint vanuit het oosten bij ons vrijdag terrein doordat in Duitsland en Nederland de wind van het zuidoosten naar het oosten draait. Belangrijke spil in het geheel is een hogedrukgebied dat vrijdag met de kern in de buurt van de Baltische Staten en Zuid-Finland ligt.


Langs de flanken van het hogedrukgebied wordt bittere kou het noordoosten van Polen binnengevoerd met maximumtemperaturen (!) tot tegen de -15.


Ook het noordoosten van Duitsland wordt bijzonder koud.


En ja. Een deel van de vrieslucht arriveert, in ieder geval tijdelijk, in het noorden van ons land, met wellicht zelfs vrijdag en of zaterdag op sommige plekken een heuse ijsdag. Afbeeldingen: WeatherPro Premium voor de iPad.


Pluimgrafiek met voor meer dan 50 verschillende berekeningen de verwachte temperatuur voor Midden-Nederland. De spreiding is groot, mede door door de steeds verder toenemende temperatuursverschillen over korte afstand boven ons deel van Europa. Zelf de 'pluim' in de gaten houden kan ook: www.weer.nl/pluimverwachtingen

Bron: MeteoConsult


Every cloud has a silver lining
Debbieke
Lid
Woonplaats: knesselare. oost-vlaanderen belgië
Berichten: 8924
Lid sinds: 7 aug. 2008
Laatste 4 prijzen van de wekelijkse fotowedstrijd
22 januari 2014, 17:33 uur | Bericht #417114
Eerste missie van nieuwe legerhelikopter gaat de mist in

De eerste officiële missie van de nieuwe transporthelikopter van het Belgische leger, de NH90, is vandaag letterlijk de mist ingegaan. Het toestel werd geacht minister van Defensie Pieter De Crem en zijn gevolg op te halen om deel te nemen aan de voorbereidingen van een multinationale eenheid, die onder Belgisch commando vanaf april klaar moet zijn om in te grijpen in de hele wereld.


© belga.


Door de mist in Elsenborn, in de Hoge Venen, kon het enige reeds geleverde exemplaar van de acht NH90's de minister niet komen ophalen. De bemanning vond het niet veilig genoeg vanuit de basis van Bevekom de minister op te halen op de militaire luchthaven van Melsbroek om hem naar het opleidingskamp van Elsenborn te brengen.

De minister en de journalisten die hem tijdens zijn bezoek vergezellen moesten daarom via de weg naar het uiterste oosten van het land rijden. Door de verbeterde weersomstandigheden is het nog mogelijk dat de minister en zijn gevolg nog kunnen terugreizen met het paradepaardje van de luchtcomponent van het Belgische leger.

Bron: HLN
Mijn twitter: https://twitter.com/#!/debbietje128
Onweersdagen: 0
Marga
Lid
Woonplaats: Den Haag
Berichten: 17643
Lid sinds: 25 jul. 2006
23 januari 2014, 16:12 uur | Bericht #417279
"Welles, nietes"


Speldeprikken van de winter vanochtend in de oostelijke delen van het land, met berijpte velden en daken. Zoals hier in Doetinchem. Foto: Burry van den Brink.

Blijft het bij regionale speldeprikken van Koning Winter, of gaat het uiteindelijk structureel winteren? Dat is en blijft de vraag. De kansen voor het noorden en oosten van het land zijn telkens groter dan voor andere regio's. Daar lijkt het dus meer 'welles' dan 'nietes' te worden....Het belangrijkste computermodel voor onze weersverwachtingen, het ECMWF, wordt al enige tijd van uitdraai op uitdraai nauwkeurig bekeken als het gaat om eventueel winters weer in ons land, of beter, in delen van Nederland. Want de kans is nog altijd groot dat - op korte termijn althans - niet geheel het land in winters weer terechtkomt, maar vooral in het noorden en oosten kou en sneeuw kunnen krijgen. Voor deze regio's is de vorst steeds heel dichtbij.  

Verschillen in runs
De ene modeluitvoer, wij spreken altijd van 'modelrun' of kortweg 'run', is sinds de laatste tijd de andere niet. Van run op run zien we telkens iets andere inzichten en details. Juist vanwege de huidige weersituatie met de kou telkens heel dichtbij levert dat voor ons land van dag tot dag kleine maar subtiele verschillen in de verwachtingen op. Zowel qua weerbeeld als temperaturen en vooral ook voor wat betreft lokaties. Deze hele situatie biedt uitdagingen voor de meteoroloog en is tegelijkertijd aanleiding voor aanhoudende spanning bij liefhebbers van bijvoorbeeld natuurijs.


Deze verwachting van de bovenluchtstroming op het niveau rond 5,5 km is voor zondag 26 januari 01 uur. De straalstroom, zie pijl, zet bij ons niet door. Maar is nog wel in staat oceaanstoringen tot ons land te laten komen. In bovenlucht ligt er een lagedrukgebiedje ter hoogte van Luxemburg dat 'de boel ophoudt'.

Grootmachten
Drie 'grootmachten' op de weerkaarten van nu en de eerstkomende dagen zijn allesbepalend: het krachtige hogedrukgebied in eerste instantie boven Scandinavië en het noordwesten van Rusland, een depressie nabij IJsland en een hogedrukgebied boven de Azoren. Op grote hoogte in de atmosfeer probeert de westcirculatie, de straalstroom, het vasteland van Europa te bereiken. Deze poging strandt voorlopig ter hoogte van ons land. Maar veroorzaakt wel de continue aanvoer van storingen. En deze proberen zachte luchtmassa's ons land binnen te stuwen. De straalstroom bevindt zich tussen het Azorenhoog en de IJslanddepressie in en kan worden gezien als de 'transportband' van oceaanstoringen en (meestal) zachte lucht. Het 'Scandihoog' schuift zaterdag naar de Baltische Staten en Wit-Rusland weg. Maar aan de zuidflank ervan blijft een oostelijke wind koude lucht van boven onder meer Polen aanvoeren. Ondertussen dringt vrij zachte oceaanlucht op. Op deze manier blijft ons land het strijdtoneel tussen beide luchtsoorten en blijft het maken van een goede, betrouwbare weersverwachting lastig.


De temperatuursverschillen in Europa worden steeds groter. Zaterdag bijvoorbeeld start met -20 graden in Polen tot +11 in Bretagne. Wij ertussen in, op de wip.

En hier de te verwachten maximumtemperatuur voor zaterdag 25 januari.

Nieuwste run voor sommige landsdelen kouder
De nieuwste run van het ECMWF, die van afgelopen nacht, ziet er voor delen van het land kouder uit dan de run van woensdagmiddag 22 januari (12 UTC-run). Volgens de nieuwste run is het in de provincie Groningen het koudst. Deze koude lucht haalt soms ook Friesland en Drenthe. De vorstgrens pendelt in de noordoosthoek tot en met het weekend heen en weer. Dit levert maximumtemperaturen zo tussen -1 en +2 graden op. De spreiding tussen de in totaal 50 berekeningen van deze modelrun is echter behoorlijk groot, vooral voor zondag. Maar goed, lokale ijsdagen (gehele etmalen met vorst) zijn daar haalbaar. In de nachtelijke uren vriest het daar sowieso veelal licht. Een verdere verplaatsing van deze kou zit er niet in. Ondertussen wordt het in het zuidwesten en zuiden van het land maximaal 7 tot 9 graden. Daar is de lucht steeds het zachtst.


Modelrun van ECMWF van afgelopen nacht (hoofdberekennig) laat een lagedrukgebiedje boven Frankrijk zien, op woensdag 29 januari. Delen van het land hebben wat sneeuw, lokaal valt in totaal 2 centimeter sneeuw in een tijdbestek van 12 uur tijd (woensdag 13u t/m donderdag 1u).

Wisselvallig, sneeuw?
Het weerbeeld blijft de komende tijd wisselvallig. Is het morgen, vrijdag, op de meeste plekken droog en komt regionaal de zon er goed door, op zaterdag is het overal veelal bewolkt en volgt vanuit het westen regen die in het noordoosten in sneeuw kan overgaan. Hier is de nieuwste ECMWF-run ook weer enthousiaster dan de run van gisteren (woensdagmiddag). Ook zondag blijft de noordoosthoek gevoelig voor sneeuwval, terwijl elders in het land af en toe regen valt.

Na het weekend...
Aan het begin van de komende week trekt de vorstgrens zich volgens de nieuwste run weer terug naar Duitsland. Van boven de oceaan zien we een zich verder ontwikkelend lagedrukgebied dat maandag overdag boven Schotland wordt verwacht. Aan de zuidflank daarvan stroomt vrij zachte oceaanlucht onze kant op, met wind uit zuidwest tot west. De bovenlucht is wel aan de koude kant met op bijvoorbeeld rond 1500 meter hoogte temperaturen tussen -2 en -4 graden. Daardoor zal het niet superzacht zijn en zal het fris aanvoelen, met 4 tot 7 graden. Maar dan winters, nee.


Pluimgrafiek voor weerstation Eelde. Ook daar toch grote onzekerheid voor zondag 26 januari. Zo'n beetje 50% van de berekeningen onder nul, de andere 50% juist dik erboven! Wat een spreiding.

Later overal vorst?
De ontwikkelingen voor de lange termijn zijn voor winterliefhebbers misschien wel interessanter. In de loop van de komende week namelijk wordt een oceaandepressie door de nieuwste ECMWF-uitvoer berekend. Het lagedrukgebied gaat volgens deze run uiteindelijk ten zuiden van Nederland uitkomen. De koers van het laag wordt Engeland-Frankrijk. Daardoor draait de wind bij ons naar de oosthoek, zodat de vorst vanuit het oosten snel zich kan uitbreiden. En de storing die bij de depressie hoort, levert in delen van het land dan sneeuw op. Tegelijkertijd wordt een krachtig hogedrukgebied met zwaartepunt boven Noord-Rusland berekend, kerndruk boven 1040 hPa aldaar! En zo houden we de spanning er bij menig winterliefhebber in.

Bron: Meteo Consult
Every cloud has a silver lining
Marga
Lid
Woonplaats: Den Haag
Berichten: 17643
Lid sinds: 25 jul. 2006
23 januari 2014, 17:51 uur | Bericht #417286
Lichte sneeuwval in de Ardennen

In de Ardennen is het donderdag aan het sneeuwen gegaan. Door de dalende temperaturen en de neerslag ligt er al een dun sneeuwtapijt, dat vermoedelijk nog zal aangroeien tot 5 centimeter vanavond..



Bron: de Nieuwsblad | Gewijzigd: 3 februari 2017, 14:09 uur, door Joyce.s
Every cloud has a silver lining
Debbieke
Lid
Woonplaats: knesselare. oost-vlaanderen belgië
Berichten: 8924
Lid sinds: 7 aug. 2008
Laatste 4 prijzen van de wekelijkse fotowedstrijd
24 januari 2014, 00:37 uur | Bericht #417427
Sneeuwbuien verwacht in de Ardennen: voorzichtig zijn op de weg

Vannacht worden sneeuwbuien verwacht in de Ardennen. De Waalse openbare dienst bevoegd voor de wegen, de Cellule d'Action Routière (CAR), heeft gisteren laten weten dat het verhoogde waakzaamheid in acht neemt. Er worden nog geen beperkende maatregelen genomen voor tientonners, maar de CAR houdt de situatie op de Waalse wegen van dichtbij in de gaten.

In de Ardennen kunnen mogelijk enkele centimeters sneeuw vallen. De CAR vraagt automobilisten bijzonder voorzichtig te zijn, door hun snelheid te beperken en genoeg afstand te houden met voorliggers.

Bron: HLN
Mijn twitter: https://twitter.com/#!/debbietje128
Onweersdagen: 0
Terug naar boven
1 2 3 4 5 6 7 8
Dit topic is gesloten
1 Gebruiker leest nu dit topic, onderverdeeld in 1 gast en 0 leden
Berichten
Er zijn in totaal 27.841 topics, welke bij elkaar 448.334 reacties hebben gekregen.
Leden
We zijn met 11.574 leden.
Het nieuwste lid is Stormliefhebber787.

Berichten
Je moet inloggen om je berichten te kunnen lezen.
Dit topic
1 mensen bekijken nu dit topic.

Record
Op 6 december 2010 om 11.29 uur waren er 2.792 mensen tegelijkertijd online op onweer-online!
Stats
Er zijn nu 190 mensen aan het browsen op het forum. 3 Daarvan zijn ingelogd.
Van die 190, lezen 12 mensen het topic "Berichtgeving Noord- en Zuidpool".

Sponsors en partners

Actueel op OnweerOnline.nl

Wateroverlast

Hoogwater in Frankrijk, Engeland en de Benelux

Wintervoorspellingen 2023/24

Kunnen we al iets zeggen over de winter?

Het Winter Discussietopic

Lees en schrijf mee!

Kou in Noord-Europa

Zelfs -44,3 in Finland

© 2003 - 2024 onweer-online.nl   |   Alle rechten voorbehouden   |   Algemene gebruiksvoorwaarden