in het Nederlands.
De 1e buien die passeren zullen nog te maken krijgen met relatief stabiele omstandigheden, die niet gunstig zijn voor
het onweer. Zwakke low-level convergentie kan het ontwikkelen van onweer belemmeren.
Later in de periode vanuit het Westen sterk toenemende convergentie op nadering van een warmtefront.
Deze maken het dat er matig tot hoge CAPE wordt voorspeld. Shear is ook volgens de laatste kaarten goed te noemen
(15 tot 20m/s 0-3km shear). Het onweer wat in de avond ontstaat boven N-Frankrijk en ZO-Engeland zal snel uitbreiden naar
de Noordzee en BeNeLux. De 1e onweersbuien die hieruit ontstaan zijn waarschijnlijk in staat om grote tot zeer grote hagelstenen te produceren (Nice, wel dekking zoeken dus ). Later kunnen er bow-echo's ontwikkelen met hoofdzakelijk downburst en/of zware windstoten. Met toevoeging erbij dat eventueel wateroverlast kan ontstaan en er een kleine kans is op een tornado.
Neerslagsommen verschillen per model en laat veel zuidelijker naar Duitsland stromen..
hagel zien we iig wel terug
In de loop van de middag en vanavond kans op onweer vanaf 15:00 uur in het zuidelijk Nederland
In de loop van de middag in het zuiden een toenemende kans op onweersbuien, vanavond ook in het westen en midden van het land. Bij de onweersbuien kan hagel voorkomen. Vannacht trekken de buien naar het oosten weg.
http://knmi.nl/nederland-nu/weer/waarschuwingen/utrecht
Edit Joyce: link aanklikbaar gemaakt | Gewijzigd: 6 juli 2017, 09:36 uur, door Joyce.s
Dit zijn echter niet de buien waar de rest van NL (muv het zuiden van het land) rekening mee moet houden. Die worden vanavond pas verwacht afgaand op de laatste modellen. Nog even de volgende situatie zoals het er nu voor staat. Dit is echter geen garantie maar dat is sowieso nooit met onweer
Situatie
Ons land bevindt zich in de warme sector. Op hoogte stroomt er vanuit het zuiden warme lucht ons land in. Dit zien we ook weer terug aan de temperaturen die vanmiddag op veel plekken tot zomerse waardes uitkomen. Of de tropische 30 graden in Limburg behaald gaat worden blijft een aandachtspunt. Het hangt veel van de opwarming af. De lucht is in eerste instantie stabiel.
Boven het Kanaal tussen Engeland en Frankrijk zien we een laag deze kant opkomen. Vlak voor het laag zit een convergentielijn/vore. Deze nadert aan het einde van de middag het zuidwesten van Nederland en trekken samen gedurende avond en deels in de nacht naar vrijdag richting het noordoosten toe. De positie van het laag wordt nog wel verschillend berekent door de modellen.
Op nadering van het laagje en de convergentielijn/vore wordt de lucht zeer onstabiel, maar deze onstabiele massa heeft pas vrij spel wanneer het Hoog ten noorden van ons land wegtrekt. Dit gebeurt pas in de avonduren. Het zuiden van Nederland komt al snel in deze luchtsoort terecht. Aandachtspunt gaat uit naar het neerslagsignaal. Deze wordt door veel modellen verschillend berekent, maar de grove lijnen zijn zichtbaar.
Neerslag
In de namiddag en vooral in de avond op nadering van de convergentielijn/vore een toenemende kans op onweersbuien. Deze kansen zijn in eerste instantie weggelegd voor het zuiden van Nederland. Later in de avond (wanneer het hoog wegtrekt) schuiven deze kansen richting het noorden toe. De posities van deze buien zijn redelijk onzeker net als de trekrichting die door de modellen anders wordt berekent (west naar oost of zuidwest naar noordwest -> vermoedelijk te maken met de positie van het laagje).
In de avond liggen de CAPE waardes boven het zuiden van Nederland rond de 1750 J/Kg. Elders nog wat lager, maar ook daar loopt het steeds verder op. De bliksemactiviteit zal matig tot hoog zijn. Effectieve schering is in de laatste run iets minder geworden, maar nog wel fors genoeg om de onweersbuien goed te laten ontwikkelen (+/- 30 KTS). Het criterium wordt net niet behaald voor supercells, maar deze kans is niet geheel uitgesloten,vooral wanneer de buien nog in het begin stadium zitten. De kans hierop is alleen voor het zuiden geldig. Zodra de buien gaan clusteren verdwijnt deze kans ook onmiddellijk. Mocht het criterium behaald worden zijn grote hagelstenen met een diameter tot 4 cm en veel neerslag niet ondenkbaar.
Aandachtspunt gaat uit naar een mogelijke MCS die door veel modellen berekent wordt. Deze zal voornamelijk ontstaan door nieuwe buien. De waardes zijn zeer gunstig voor. Bij een MCS moeten we denken aan een hoge bliksemactiviteit (voornamelijk CG-CC rijk) en kan er op veel plekken stevig doorplenzen. Gezien de treksnelheid van de buien is de kans op wateroverlast klein, maar kan tijdelijk voorkomen.
Wind
Bij goed doorontwikkelde buien kunnen er windstoten optreden tot 80 km/uur. Bij een eventuele supercell kunnen deze plaatselijk hoger liggen. Een downburst is plaatselijk niet uitgesloten.
Bron: Art of Thunders
Licht en lullig onweer : 2
Behoorlijk onweer: 1
Zwaar onweer: 1
Hieron een stuk uit de guidance van het KNMI, heb even de kans hier ook in opgesplitst:
Neerslag:
Vanmiddag in het zuiden al kans op (onweers)buien, in het zuidoosten mogelijk vanaf de grond. In dat geval wordt de SB-CAPE (rond 2000 J/kg) aangesproken en is de effectieve schering in de ordegrootte van 30-40 kn. Goed georganiseerde buien (multicells/Squall line) zijn dan mogelijk.
Vanavond en in de nacht naar vrijdag, ontstaan de buien vanaf middelbaar niveau. Dan MUCAPE 2000-2500 J/kg, maar een effectieve schering die beduidend lager is, rond de 20 kn. CAPE*SHEAR/1000 ligt dan rond 40-50, volgens Hirlam zeer lokaal nog hoger. Deze waardes zijn hoger dan in de vorige run en de kans op grote hagel is hiermee dan ook groter geworden. Geen van beide Harmonies komt met een sterk signaal voor grote hagel, maar deze modellen hebben voor de nacht niet veel buien. Treksnelheid zal ongeveer 30-35 kn zijn (500 hPa bij buien vanaf hoogte betere indicatie), wat lager zou zijn bij buien vanaf de grond. Uursommen boven 50 mm lijken daarom onwaarschijnlijk en ook niet al het PW zal benut kunnen worden bij buien vanaf hoogte. Geen van de modellen komt in de buurt van 50 mm/24 uur. EC komt met zeer lokaal 40 mm nog met de grootste neerslagsommen.
Edit: op dat complex in België zitten enkele mooie wolkenformaties (webcambeelde KMI):
| Gewijzigd: 6 juli 2017, 15:20 uur, door Sven
zie deze bui ook, gaat naar 120+ onladingen/minuut, heeft die trouwens geen hook-echo of zie ik dat verkeerd?
Bron: http://www.art-of-thunders.nl/weer/waarschuwing/neerslagradars/bliksemdetectie/
Site: http://www.art-of-thunders.nl
Twitter: @LeonEikenaar
| Gewijzigd: 6 juli 2017, 19:23 uur, door Mikki250