Live Bliksemontladingen

De teller in het icoon met het onweersbuitje geeft live het actuele aantal bliksemontladingen uit onze regio weer. De dekking ligt in een vierkant om Nederland en België, waardoor er ook data van rondom Parijs, op de Noordzee en uit een deel van Duitsland wordt weergegeven.

Ontladingen

De ontladingen kun je terugvinden op de Google Maps kaart onderaan de pagina. Deze worden nog niet live bijgewerkt, voor de meest actuele ontladingen ververs je de pagina. De iconen op de kaart lopen in kleur van Geel naar Rood, waarbij Geel een 'nieuwe' ontlading is en Rood een 'oude'.

Geluid

De teller maakt geluid als het aantal bliksemontladingen verhoogt. Dus, bij een update van 0 naar 1 hoor je geluid. Je kunt dit uitschakelen met het luidspreker icoontje in de balk hierboven.

Data © Blitzortung.org / Lightningmaps.org
nl
StormTrack Beta
Inloggen
Heb je nog geen account? Dan kun je er hier eentje aanmaken!
De Bilt

Geen onweer in de buurt
Nu Live

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Arkansas, AR; Monroe, AR.

6 May 2024 05:50:33

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Brooks, TX; Kenedy, TX.

6 May 2024 01:32:58

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor La Salle, TX; McMullen, TX.

6 May 2024 01:11:29

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Dimmit, TX.

6 May 2024 01:11:28

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Duval, TX; Jim Wells, TX; Kleberg, TX.

6 May 2024 00:46:23

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Brooks, TX; Jim Hogg, TX.

6 May 2024 00:43:32

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Duval, TX; Jim Wells, TX; Live Oak, TX; McMullen, TX.

6 May 2024 00:28:44

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Duval, TX; Jim Wells, TX; Live Oak, TX; McMullen, TX; Webb, TX.

6 May 2024 00:01:37

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Duval, TX; Live Oak, TX; McMullen, TX.

5 May 2024 23:42:18

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Duval, TX; Webb, TX.

5 May 2024 23:26:43

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor La Salle, TX; McMullen, TX.

5 May 2024 22:52:39

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Dimmit, TX.

5 May 2024 21:52:50

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor La Salle, TX; McMullen, TX.

5 May 2024 21:48:14

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor La Salle, TX; Webb, TX.

5 May 2024 21:43:51

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Frio, TX.

5 May 2024 21:24:00
Actueel
1 / 4

Het Winter Discussietopic

Lees en schrijf mee!

Wintervoorspellingen 2023/24

Kunnen we al iets zeggen over de winter?

Kou in Noord-Europa

Zelfs -44,3 in Finland

Wateroverlast

Hoogwater in Frankrijk, Engeland en de Benelux

×
Kies een plaats
Beschikbare Plaatsen:
×
Welke meldingen wil je ontvangen?

Je kunt hieronder aangeven welke notificaties je wil ontvangen in 'Nu Live'. Standaard ontvang je alle notificaties, wil je een bepaald type melding niet langer ontvangen? Vink dan het vinkje uit. Je keuze wordt automatisch opgeslagen.

×
Nu Live
Welkom op onweer-online.nl! Als je je nog niet hebt geregistreerd, meld je dan nu aan op de leukste en grootste weercommunity van Nederland. Heb je al een account, log dan hier in.
Woonplaats:
Berichten: 0
Lid sinds: 10 jun. 2007
1 juni 2008, 10:05 uur | Bericht #13070
Grote brand door blikseminslag in Hilversum

Een blikseminslag heeft zaterdagnacht voor een grote brand gezorgd in een flatgebouw in Hilversum. Alle bewoners van het gebouw van vijf verdiepingen kwamen in de regen op straat te staat, maar niemand raakte gewond. Een onbekend aantal bewoners is opgevangen in een sporthal, maar kon na enkele uren terug naar huis, zegt een woordvoerder van de politie.



De brand ontstond even na middernacht aan de buitenkant van de bovenste verdieping van het gebouw en was binnen drie kwartier onder controle. Zo'n vijf woningen liepen in min of meerdere mate schade op, maar niet een woning raakte onherstelbaar beschadigd.

Een onderzoek moet de exacte oorzaak van de brand vaststellen.

©De Pers
Woonplaats:
Berichten: 0
Lid sinds: 10 jun. 2007
1 juni 2008, 11:33 uur | Bericht #13084
Vuurbal door spelershotel Oranje

Zaterdagmiddag werd Hoenderloo, de plaats waar het hotel van de Oranje-selectie gevestigd is, opgeschrikt door een onweersbui met harde donderslag en bliksem.

Volgens de Telegraaf sloeg de bliksem in de bliksemafleider van het centrale gebouw van het hotel, waarna het aanwezige personeel een vuurbal door de hotelingang naar buiten zag gaan. Door de inslag viel alle apparatuur van de receptie en het resaurant uit.

Op het moment van de inslag, zo'n 30 minuten voor het begin van de middag-training, waren er geen spelers in het hotel aanwezig.

eredivisievoetbal.com | Gewijzigd: 1 juni 2008, 12:31 uur, door Marga
Waarom deze advertentie?
ruk
Lid
Woonplaats: Spijkenisse
Berichten: 1694
Lid sinds: 10 jun. 2007
1 juni 2008, 12:22 uur | Bericht #13087
COOL!!! hopelijk hebben ze het op de bewakingsbeelden staan!?
één ding is zeker, er is ALTIJD WEER!!!!
Marga
Lid
Woonplaats: Den Haag
Berichten: 17643
Lid sinds: 25 jul. 2006
1 juni 2008, 12:32 uur | Bericht #13091
Hier zou heel goed sprake kunnen zijn van een bolbliksem.

Ik hoop ook dat er beelden van zijn!
Every cloud has a silver lining
Woonplaats:
Berichten: 0
Lid sinds: 10 jun. 2007
1 juni 2008, 13:11 uur | Bericht #13095
Mei eindigt lokaal met fiks onweer

De weersverwachting, was, is en blijft ook de komende dagen gecompliceerd. We zitten in warme lucht, maar in de onderste lagen van de atmosfeer kwam de wind de afgelopen dagen dikwijls uit het noorden tot noordwesten en bleef de temperatuur vaak al bij een (veel) lagere waarde dan verwacht steken, omdat de lage bewolking ‘geen zin’ had om op te trekken. Het zijn vaak hele subtiele processen die ervoor zorgen dat het kwik niet op 23, maar slechts bij 16 graden blijft hangen. In feite waren de verschillen in ons land soms nog groter!


Deze foto van het dakraam, bezaaid met Saharazand werd zaterdag, in de loop van de avond genomen. Nog geen twee uur later zou al dit zand worden weggespoeld!

Een ander verhaal is de buien. Op wat grotere hoogte staat en stond er een zuidoostelijke stroming, waarmee warme en onstabiele lucht werd aangevoerd. Boven Duitsland werd het in deze luchtmassa gemakkelijk 25 tot ruim 30 graden en ontstonden er vervolgens onweersbuien, die soms tot enorme complexen wisten uit te groeien. Deze bewogen dan langzaam maar zeker onze kant op en was het iedere dag de vraag wat er daarvan in de loop van de avond en nacht van zou overblijven…

Triggermechanisme.
Onweersbuien ontstaan namelijk niet zomaar. Simpel gezegd moet de lucht niet alleen onstabiel van opbouw zijn, maar ook moet er voldoende vocht voorhanden zijn. Boven de Sahara is de lucht in de namiddag in de zomer extreem onstabiel, maar desondanks worden daar in bijvoorbeeld juli zelden buien, of zelfs maar wolken gezien, u snapt wel waarom. Is het vocht wél voorhanden, dan is het prettig dat er ook ‘iets’ aanwezig is dat de lucht als het ware een duwtje geeft, zodat deze kan gaan stijgen, vervolgens condenseren en aldus kan het proces van het ontstaan van stapelwolken, die vervolgens uitgroeien tot donderbuien, in gang worden gezet.


Alle ontladingen van het buiencomplex in beeld. Het totaal was tot ruim 18 duizend opgelopen. Het is duidelijk te zien dat de donkerblauwe ontladingen langs een scherp begrensde oostzuidoost - westzuidwest verlopende lijn zijn opgetreden. De buien langs deze lijn ontstonden spontaan binnen een half uur tijd en bewogen later geleidelijk noordwestwaarts.

Dat ‘iets’, ook wel een ‘trigger’ genoemd, kan van alles zijn. Boven het warme tot hete Duitsland was dat de zogenaamde vrije convectie, warme luchtbellen konden vanaf de grond aan hun opstijging beginnen. Een strategische gelegen heuvel of berg kan ook een helpend handje bieden en sowieso is de aard van de grond van belang. Niet voor niets ontstaat er soms boven een relatief warme stad een onweersbui, en bijvoorbeeld ook de zandgronden van de hoger gelegen Veluwe vormen niet zelden een voorkeursgebied voor het ontstaan van buien. Er valt natuurlijk veel meer over te zeggen, maar duidelijk was in ieder geval dat wij het in Nederland hiervan niet moesten hebben. De relatieve kilte in de onderste laag van de atmosfeer leek de boel op slot te houden, er leek geen trigger aanwezig te zijn.

De trigger komt toch in actie!
Zaterdagmiddag ontstonden er boven ons land een paar, soms felle buitjes, zelfs met onweer, die aan het begin van de avond opnieuw inzakten. Boven Duitsland ontstonden opnieuw zwaardere buiencomplexen, die langzaam onze kant optrokken. Een klein, solitair buiengebied trok speciaal de aandacht. Het leek te groeien en, als de koers zou worden doorgetrokken, nabij Nijmegen ons land binnen te trekken. Weerliefhebbers, die de dagen daarvoor al zo vaak waren teleurgesteld vanwege te veel bewolking, te lage temperaturen en/of het uitblijven van buien, waren in het algemeen pessimistisch gesteld. De kille vochtige winden van de ‘visbak’ (het weinig vlijende koosnaampje voor de Noordzee onder weerliefhebbers) zouden elke onweersaspiratie in de kiem smoren. Het was soms inderdaad opvallend hoe een actieve donderbui de dagen daarvoor zijn activiteit grotendeels verloor, zodra deze boven Nederlands grondgebied arriveerde.


De totale neerslag die het buiencomplex heeft opgeleverd. Donkerrood is meer dan 5 mm, roze meer dan 10 mm en blauw is meer dan 20 mm. Goed is te zien dat Groningen alweer buiten schot bleef en dat het zuiden van dit complex ook niets heeft meegekregen.

Maar nu ging het anders! Rond het vallen van de duisternis trok de Duitse bui het land op en bleef zowaar in stand! Niet overal regende het even hard, maar er zaten een paar felle pitten bij, waarin het onweer ook actief was. Na 22 uur ging het opeens snel. In het verlengde van de lijn, verder naar het westen, gingen plots ook allemaal buien ontstaan, waarin het vrijwel van het ene op het andere moment hard begon te regenen en te onweren. Uiteindelijk ontstond er een actieve lijn met onweersbuien, grofweg van Arnhem naar Amsterdam, die kort na middernacht naar het noorden begon weg te trekken. Later kregen zelfs de Wadden en Friesland daarmee te maken, maar het zeer droge Groningen zat er opnieuw naast. Waarnemer Jannes Wiersema uit Roodeschool trof wederom, net als de afgelopen dagen, een kompleet droge regenmeter aan. Maar ook de het zuiden van het land ontsprong de dans.

Waardoor ontstonden die buien nu zo plotseling langs die hier boven genoemde lijn? Het leek erop dat de atmosfeer een trigger had gevonden. Op enige hoogte, rond 3 km lag er een zogenaamde thermische vore over ons land, waarbij de lucht boven het zuiden iets koeler was dan in het noorden. Deze vore lag in de late avond met een west-oost gradiënt boven het midden van het land. Het is aannemelijk dat dit hoogte koufront net dat beetje extra stijgende beweging heeft veroorzaakt die de buien in wording nodig hadden om uit te groeien.

De gebeurtenissen vanuit Bennekom bezien.
Na een paar lichte buitjes in de middag, goed voor maar liefst 0,9 mm, verliep de avond grotendeels bewolkt. Via de bekende internetkanalen werden de ontwikkelingen, die hierboven al min of meer geschetst zijn, echter nauwkeurig gevolgd. Opnieuw leek een teleurstelling ons deel te worden. De buien die spontaan ontstonden, deden dat juist ten zuiden van Bennekom. Het begon wel licht te regenen en ook flink te onweren, maar de ontladingen zaten in het zuiden en trokken duidelijk langs. Er waren veel horizontale wolk-wolk ontladingen, die ik probeerde fotografisch vast te leggen, maar de meeste foto’s mislukten. Meestal was er alleen weerlicht te zien. Eén fraaie, veelvoudig vertakte horizontale bliksem kon echter worden vastgelegd (zie hieronder).


Het eerste onweer trok in Bennekom door het zuiden langs en leverde vooral wolk-wolk ontladingen op, waarbij het vaak slechts tot een fel oplichten kwam, zonder dat de ontladingen zelf werden gezien. Eén fraaie horizontale ontlading kon echter worden vastgelegd.

Al met al leek het de zoveelste schamper te worden, met een aftapping van een paar tienden van een millimeter als resultaat. Op de neerslagradar was echter te zien dat een actieve bui juist iets ten noorden van de lijn was ontstaan en die leek regelrecht naar ons op weg te zijn. En dat hebben we geweten! Nadat het even vrijwel droog werd, doemde er vanuit het oosten steeds actiever weerlicht op en het onweer verhevigde sterk tussen 23 uur en 23.30 uur. Zodra de regen goed begon in te zetten, pakte ik de videocamera en begon te filmen door het open raam, dat uitkeek op het oosten. Enkele rake klappen werden opgenomen en ook het geraas van de nu hard vallende regen werd goed opgepikt. Vaak was het echter alleen de lucht de fel oplichtte en werden de ontladingen zélf niet gezien. Op een gegeven moment ving ik in de hoek van het beeld echter een nabije, felle ‘bliksemslang’ op, na amper een seconde gevolgd door een scheurende donder. Even later werd een volgende nabije ontlading gesnapt.

Wat bleek toen ik vanochtend het filmpje naar de computer had overgezet en daar bekeek? De ontlading bleek toch meer midden in het beeld te zitten en sloeg tussen de bomen en de huizen door, op amper 20 meter afstand in de straat in! Van dit moment is een screenshot gemaakt (helaas niet helemaal scherp) en hiernaast afgedrukt. Het geeft maar eens aan hoe grillig bliksem soms kan zijn. Deze straal sloeg dus niet op een hoog object, maar juist op het laagste punt in!


Screenshot (helaas niet helemaal scherp) van een nabije ontlading die op amper 20 meter afstand van mijn huis in de straat achter insloeg. De bewering dat de bliksem dus altijd op een hoog punt inslaat, is hierbij meteen ontkracht.

Het zwaarste onweer trok rond middernacht weg en daarna verminderde ook de regen. In totaal viel er 19.0 mm neerslag, hagel was overigens niet voorgekomen. Aldus kon er een enerverende bui worden bijgeschreven. Weerliefhebbers die de afgelopen dagen op dat gebied nog weinig of niets hebben beleefd, hoeven nog niet te wanhopen. Er liggen de komende dagen nog genoeg mogelijkheden voor het ontstaan van een paar pittige buien.

Bronnen: Meteo Consult, Weerwoord, ECMWF. Foto’s: Mark Wolvenne (voorpagina), Tom van der Spek.

luitzen
Lid
Woonplaats: Frentsjert (Franeker)
Berichten: 257
Lid sinds: 26 mei. 2007
1 juni 2008, 14:19 uur | Bericht #13120
Vanmorgen ongeveer 4 uur barste hier in Franeker het onweer ook los, wat ik niet meer dan verwacht.

Om 4 uur dus een dikke knal en ik ben ff naar beneden gegaan om te genieten van het weer. Toen zag ik mijn maat wegrijden, die zit bij de brandweer. Ze moesten naar het gemeentehuis, daar was brandalarm.

Nu blijkt dat de bliksem tegenover het gemeentehuis een boom heeft getroffen, een groot gedeelte van de barst is eraf.

Ik zal nog ff een foto maken!

Luitzen
Woonplaats:
Berichten: 0
Lid sinds: 10 jun. 2007
1 juni 2008, 16:39 uur | Bericht #13130
Operaties kankerpatiënten geschrapt door bliksem

Alle operaties voor maandag in het Antoni van Leeuwenhoek Ziekenhuis in Amsterdam zijn geschrapt. Door een blikseminslag zaterdagavond werkt de stroomnoodvoorziening niet meer, laat een woordvoerder zondag weten.

De installatie die de software voor de noodvoorziening aanstuurt, is getroffen, zegt de woordvoerder. Het gaat om een Duitse installatie en reparateurs uit Duitsland moeten ook de reparatie ter hand nemen. Tussen de 25 en 30 kankerpatiënten zijn gedupeerd. Eventuele spoedoperaties worden verplaatst naar het Slotervaartziekenhuis, eveneens in Amsterdam.

Het ziekenhuis meldt geen enkel risico te willen nemen en heeft daarom alle operaties voor maandag geschrapt. "Dat is erg vervelend voor de kankerpatiënten", zegt ze. "Je bereidt je toch mentaal voor op zo'n operatie." Maandagavond moet de installatie weer werkzaam zijn.

©De Pers
Woonplaats:
Berichten: 0
Lid sinds: 10 jun. 2007
1 juni 2008, 21:06 uur | Bericht #13141
Onweer teistert Nederland

Onweer heeft in de nacht van zaterdag op zondag voor de nodige overlast gezorgd in Nederland. De Spoorwegen NS, het Antoni van Leeuwenhoek Ziekenhuis, Rijkswaterstaat en een verpleeghuis kampten met problemen door blikseminslag.

Operaties geschrapt
Het Antoni van Leeuwenhoek Ziekenhuis in Amsterdam heeft alle operaties voor maandag geschrapt. Door blikseminslag werkt de noodvoorziening niet, meldde een woordvoerster. Alle patiënten die maandag voor een ingreep naar het ziekenhuis zouden komen, zijn geïnformeerd. De noodzakelijke werkzaamheden zijn waarschijnlijk maandagavond afgerond.

Spoor getroffen
De blikseminslagen tergden ook de Nederlandse Spoorwegen. Het treinverkeer liep op verschillende plaatsen veel vertraging op door sein- en wisselstoringen. In de loop van de zondagochtend waren de problemen opgelost.

Brand in appartementencomplex
In Hilversum veroorzaakte blikseminslag brand in een appartementencomplex. De 25 woningen in het vijf etages tellende complex werden ontruimd. De bewoners werden opgevangen in een nabijgelegen theatergebouw, meldde de politie zondag. Twee uur na de ontruiming konden de meeste bewoners huiswaarts. Vijf appartementen liepen brand- en waterschade op. Niemand raakte gewond.

Blikseminslag in pand
In een verkeerscentrale van Rijkswaterstaat in het Gelderse Wolfheze sloeg zondag rond 05.00 uur de bliksem in. Er brak brand uit, maar het pand werd niet verwoest. Wel was er veel technische schade, waardoor sprake is van een storing op de digitale verkeersborden op de snelwegen in de provincies Gelderland, Overijssel, Friesland, Groningen en Drenthe. Rijkswaterstaat weet niet hoe lang het duurt voordat deze storing verholpen is.

©Hln
Terug naar boven
1 Gebruiker leest nu dit topic, onderverdeeld in 1 gast en 0 leden
Berichten
Er zijn in totaal 27.857 topics, welke bij elkaar 448.376 reacties hebben gekregen.
Leden
We zijn met 11.584 leden.
Het nieuwste lid is Rooie bert.

Berichten
Je moet inloggen om je berichten te kunnen lezen.
Dit topic
1 mensen bekijken nu dit topic.

Record
Op 6 december 2010 om 11.29 uur waren er 2.792 mensen tegelijkertijd online op onweer-online!
Stats
Er zijn nu 107 mensen aan het browsen op het forum. 0 Daarvan zijn ingelogd.
Van die 107, lezen 3 mensen het topic "Speciale satellietbeelden".

Sponsors en partners

Actueel op OnweerOnline.nl

Kou in Noord-Europa

Zelfs -44,3 in Finland

Wintervoorspellingen 2023/24

Kunnen we al iets zeggen over de winter?

Wateroverlast

Hoogwater in Frankrijk, Engeland en de Benelux

Het Winter Discussietopic

Lees en schrijf mee!

© 2003 - 2024 onweer-online.nl   |   Alle rechten voorbehouden   |   Algemene gebruiksvoorwaarden