Live Bliksemontladingen

De teller in het icoon met het onweersbuitje geeft live het actuele aantal bliksemontladingen uit onze regio weer. De dekking ligt in een vierkant om Nederland en België, waardoor er ook data van rondom Parijs, op de Noordzee en uit een deel van Duitsland wordt weergegeven.

Ontladingen

De ontladingen kun je terugvinden op de Google Maps kaart onderaan de pagina. Deze worden nog niet live bijgewerkt, voor de meest actuele ontladingen ververs je de pagina. De iconen op de kaart lopen in kleur van Geel naar Rood, waarbij Geel een 'nieuwe' ontlading is en Rood een 'oude'.

Geluid

De teller maakt geluid als het aantal bliksemontladingen verhoogt. Dus, bij een update van 0 naar 1 hoor je geluid. Je kunt dit uitschakelen met het luidspreker icoontje in de balk hierboven.

Data © Blitzortung.org / Lightningmaps.org
nl
StormTrack Beta
Inloggen
Heb je nog geen account? Dan kun je er hier eentje aanmaken!
De Bilt

Geen onweer in de buurt
Nu Live

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Christian, KY; Trigg, KY.

8 May 2024 11:58:54

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Pocahontas, WV; Randolph, WV.

8 May 2024 11:30:30

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Montgomery, TN; Stewart, TN.

8 May 2024 11:30:29

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Arkansas, AR; Monroe, AR; Prairie, AR.

8 May 2024 11:18:25

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Pocahontas, WV; Randolph, WV; Webster, WV.

8 May 2024 11:18:24

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Lee, AR; Phillips, AR; St. Francis, AR.

8 May 2024 11:11:46

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Stewart, TN.

8 May 2024 11:06:12

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Green, KY; Hart, KY; Taylor, KY.

8 May 2024 11:06:12

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Arkansas, AR; Monroe, AR; Prairie, AR; Woodruff, AR.

8 May 2024 11:06:11

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Arkansas, AR; Lonoke, AR; Monroe, AR; Prairie, AR; Woodruff, AR.

8 May 2024 10:35:34

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Arkansas, AR; Jefferson, AR; Lonoke, AR; Prairie, AR.

8 May 2024 10:25:25

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Arkansas, AR; Jefferson, AR; Lonoke, AR; Prairie, AR; Pulaski, AR.

8 May 2024 10:17:03

NWS: Tornado Warning uitgegeven voor Lonoke, AR.

8 May 2024 10:17:02

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Arkansas, AR; Grant, AR; Jefferson, AR; Lonoke, AR; Prairie, AR; Pulaski, AR.

8 May 2024 09:55:08

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Lonoke, AR; Pulaski, AR; Saline, AR.

8 May 2024 09:53:39
Actueel
1 / 4

Wateroverlast

Hoogwater in Frankrijk, Engeland en de Benelux

Wintervoorspellingen 2023/24

Kunnen we al iets zeggen over de winter?

Kou in Noord-Europa

Zelfs -44,3 in Finland

Het Winter Discussietopic

Lees en schrijf mee!

×
Kies een plaats
Beschikbare Plaatsen:
×
Welke meldingen wil je ontvangen?

Je kunt hieronder aangeven welke notificaties je wil ontvangen in 'Nu Live'. Standaard ontvang je alle notificaties, wil je een bepaald type melding niet langer ontvangen? Vink dan het vinkje uit. Je keuze wordt automatisch opgeslagen.

×
Nu Live
Welkom op onweer-online.nl! Als je je nog niet hebt geregistreerd, meld je dan nu aan op de leukste en grootste weercommunity van Nederland. Heb je al een account, log dan hier in.
Woonplaats:
Berichten: 0
Lid sinds: 10 jun. 2007
5 december 2008, 19:54 uur | Bericht #22957
Gladde daken?

Al vanaf 15 november zijn Sinterklaas en zijn pieten weer in het land en de schoen wordt sindsdien dagelijks voor de haard gezet. De één met een tekening erin voor Sinterklaas, de ander met een wortel of wat hooi erin voor het paard. En wonder boven wonder worden de presentjes, in welke weersomstandigheden dan ook, opgehaald door Sint en zijn pieten en vervangen door een kleinigheidje voor de eigenaar van de schoen. Vanavond en vannacht zijn het alleen geen kleinigheidjes meer die bezorgd moeten worden. Pakketten en manden vol moeten meegesjouwd worden over de daken. Dus wordt het oppassen geblazen voor de Goedheiligman? Of kunnen de pakjes zonder problemen bezorgd worden?


Sint en zijn pieten op het water op een bewolkt maar droog moment. Deze pakjesavond vallen daarentegen hier en daar enkele buien. Foto: Reinier van Assen.

De situatie vanavond en vannacht
Zoals het er nu naar uit ziet moet Sinterklaas vanavond en vannacht in verschillende delen van het land oppassen. Op sommige plaatsen voor gladheid, in een ander deel van het land ontstaat mist en ook vallen er soms buien.

Een lagedrukgebied dat vrijdag boven de oostkust van Engeland ligt, schuift in de avond en nacht naar het zuidoosten en komt met de kern boven het noorden van Nederland te liggen. Twee achtereenvolgende uitlopers van dit lagedrukgebied, ofwel troggen, trekken in de avond en nacht naar zaterdag toe over het zuiden van het land, waardoor er daar soms buien vallen.


Even oppassen met pakjesavond op de daken. Gladde daken door regen of dauw, en laat in de nacht lokaal wat ijsvorming, maken het hier en daar best even uitkijken voor onze Spaanse vrienden.

In het noorden van het land blijft het grotendeels droog, maar daar dreigt een ander gevaar voor de Goedheiligman en zijn paard, namelijk mist. Doordat het lagedrukgebied zich precies boven het noorden van het land vestigt, valt de wind daar vrijwel weg en omdat de grond koud is en er relatief warme lucht vanaf de Noordzee is aangevoerd, ontstaat daar in enkele opklaringen vrij snel mist. Ook hier is het oppassen geblazen dus.

Gladheid
De regen en mist zijn echter niet de enige zaken waar Sint en zijn pieten op moeten letten. Het kan op sommige plaatsen ook glad worden op de daken! Achter die troggetjes, klaart het ineens vrij snel op. De daken zijn dan nog nat en als de temperatuur tot rond het vriespunt daalt, is de kans erg groot dat sommige daken zullen bevriezen en glad worden. En gezien de temperatuursverwachting voor vannacht in grote delen van het land rond het vriespunt uitkomt, is voorzichtigheid geboden voor de Goedheiligman.

Afgelopen jaren
De Sint heeft in de korte tijd dat hij dit jaar in Nederland is al heel wat moeten verduren. Er viel sneeuw, regen en soms was het al glad, maar ook tijdens pakjesavond krijgt hij het dus niet gemakkelijk. Toch hele andere weersomstandigheden dan de voorgaande jaren. In 2007 was 5 december relatief zacht. De minimumtemperatuur lag toen meer dan 8 graden boven de norm van 1,5 graden, met 9,8 graden. Er vielen toen wel een paar buitjes, maar de grootste uitdaging toen was de harde wind. Vooral aan zee nam deze soms toe tot stormachtig. Een aantal kinderen kreeg toen ook pakjes die eigenlijk voor de buurkinderen bedoeld waren.


Sint en zijn pieten bij Meteo Consult.

In 2006 werden op 5 december records gebroken. Het dagrecord qua temperatuur (13,7 graden) werd op dat moment met 15,0 graden verbroken en ook het decaderecord van 14,9 graden ging eraan. Ook toen was het vrij zacht voor de tijd van het jaar dus. Het koelde ’s nachts ook maar weinig af, naar 10,8 graden (ook dus ver boven normaal), waardoor het een soepele ronde werd en vrijwel alle pakjes op tijd en op het juist adres werden afgeleverd, ze waren hooguit wat nat van een enkel buitje dat toen viel.

Met de weersomstandigheden van komende avond en nacht is het dus nog maar de vraag of alle pakjes op het juiste adres zullen aankomen. Als je dus iets hebt gekregen wat niet op je lijstje stond, is het niet onverstandig om morgen even bij de buren te gaan checken! Fijne pakjesavond!

Bron: Meteo Consult
Terug naar boven
1 Gebruiker leest nu dit topic, onderverdeeld in 1 gast en 0 leden
Berichten
Er zijn in totaal 27.857 topics, welke bij elkaar 448.376 reacties hebben gekregen.
Leden
We zijn met 11.584 leden.
Het nieuwste lid is Rooie bert.

Berichten
Je moet inloggen om je berichten te kunnen lezen.
Dit topic
1 mensen bekijken nu dit topic.

Record
Op 6 december 2010 om 11.29 uur waren er 2.792 mensen tegelijkertijd online op onweer-online!
Stats
Er zijn nu 71 mensen aan het browsen op het forum. 1 Daarvan zijn ingelogd.
Van die 71, lezen 3 mensen het topic "Foto's/Video's onweer en extreem weer".

Sponsors en partners

Actueel op OnweerOnline.nl

Kou in Noord-Europa

Zelfs -44,3 in Finland

Wateroverlast

Hoogwater in Frankrijk, Engeland en de Benelux

Wintervoorspellingen 2023/24

Kunnen we al iets zeggen over de winter?

Het Winter Discussietopic

Lees en schrijf mee!

© 2003 - 2024 onweer-online.nl   |   Alle rechten voorbehouden   |   Algemene gebruiksvoorwaarden