Live Bliksemontladingen

De teller in het icoon met het onweersbuitje geeft live het actuele aantal bliksemontladingen uit onze regio weer. De dekking ligt in een vierkant om Nederland en België, waardoor er ook data van rondom Parijs, op de Noordzee en uit een deel van Duitsland wordt weergegeven.

Ontladingen

De ontladingen kun je terugvinden op de Google Maps kaart onderaan de pagina. Deze worden nog niet live bijgewerkt, voor de meest actuele ontladingen ververs je de pagina. De iconen op de kaart lopen in kleur van Geel naar Rood, waarbij Geel een 'nieuwe' ontlading is en Rood een 'oude'.

Geluid

De teller maakt geluid als het aantal bliksemontladingen verhoogt. Dus, bij een update van 0 naar 1 hoor je geluid. Je kunt dit uitschakelen met het luidspreker icoontje in de balk hierboven.

Data © Blitzortung.org / Lightningmaps.org
nl
StormTrack Beta
Inloggen
Heb je nog geen account? Dan kun je er hier eentje aanmaken!
De Bilt

Geen onweer in de buurt
Nu Live

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Dawson, NE.

26 Apr 2024 03:01:32

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Cheyenne, KS; Rawlins, KS; Sherman, KS; Thomas, KS.

26 Apr 2024 02:35:13

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Gove, KS; Logan, KS; Sheridan, KS; Thomas, KS.

26 Apr 2024 02:34:39

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Cheyenne, KS; Sherman, KS.

26 Apr 2024 02:34:39

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Gove, KS.

26 Apr 2024 02:34:39

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Hitchcock, NE; Red Willow, NE.

26 Apr 2024 01:47:28

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Cheyenne, KS; Logan, KS; Rawlins, KS; Sherman, KS; Thomas, KS; Wallace, KS.

26 Apr 2024 01:47:28

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Rawlins, KS; Thomas, KS.

26 Apr 2024 01:47:27

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Sherman, KS; Thomas, KS.

26 Apr 2024 01:36:45

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Phillips, CO.

26 Apr 2024 01:36:45

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Decatur, KS; Rawlins, KS; Hitchcock, NE; Red Willow, NE.

26 Apr 2024 01:36:45

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Hamilton, KS.

26 Apr 2024 01:36:45

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Yuma, CO.

26 Apr 2024 01:36:45

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Phillips, CO; Sedgwick, CO.

26 Apr 2024 01:36:45

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Logan, KS; Thomas, KS.

26 Apr 2024 01:36:45
Actueel
1 / 4

Kou in Noord-Europa

Zelfs -44,3 in Finland

Het Winter Discussietopic

Lees en schrijf mee!

Wateroverlast

Hoogwater in Frankrijk, Engeland en de Benelux

Wintervoorspellingen 2023/24

Kunnen we al iets zeggen over de winter?

×
Kies een plaats
Beschikbare Plaatsen:
×
Welke meldingen wil je ontvangen?

Je kunt hieronder aangeven welke notificaties je wil ontvangen in 'Nu Live'. Standaard ontvang je alle notificaties, wil je een bepaald type melding niet langer ontvangen? Vink dan het vinkje uit. Je keuze wordt automatisch opgeslagen.

×
Nu Live
Welkom op onweer-online.nl! Als je je nog niet hebt geregistreerd, meld je dan nu aan op de leukste en grootste weercommunity van Nederland. Heb je al een account, log dan hier in.
Woonplaats:
Berichten: 0
Lid sinds: 10 jun. 2007
11 december 2008, 14:34 uur | Bericht #23078
Sneeuw, nog meer sneeuw en heel veel sneeuw!

Op veel plaatsen in Europa is de laatste dagen sneeuw gevallen, maar eigenlijk hoef je niet eens ver te reizen voor een echt wintersporttripje. Het is zelfs mogelijk dat we ons in Nederland op kunnen gaan maken voor echt winterweer, al is die aanloop nog vrij onzeker.

Zelfs in het uiterste zuiden van Europa kan je nu terecht voor wintersportvertier. Zo ligt er in de Sierra Nevada, een hooggebergte in het zuiden van Spanje waar je op de toppen Afrika kunt zien liggen, een flink pak sneeuw.

Weeralarm in de Alpen
In de Alpen wordt de komende dagen zelfs zoveel sneeuw verwacht dat er een officieel weeralarm is afgegeven door de meteorologische instituten aldaar. Zelfs in de dalen aan de zuidkant van het gebergte kan tot en met zaterdag 30 tot 50 centimeter sneeuw vallen en dan lijkt er nog geen einde te komen aan alle sneeuwval. Dergelijke hoeveelheden sneeuw hebben natuurlijk ook een kanttekening. Deze verse sneeuw is alles behalve stabiel en daarom kan bij het minste of geringste de boel in beweging komen en daarmee een lawine tot stand komen.

Maar dichterbij huis kan je momenteel ook goed terecht voor wintersportvertier. In vrijwel heel Oost-Duitsland valt er donderdag en vrijdag soms tot wel 10 centimeter sneeuw in 24 uur. Ook in de dichtbij gelegen wintersportgebieden is het goed toeven. Zo licht er in het Sauerland op de hogere pistes genoeg sneeuw om te skiën. De sneeuw op de toppen van de Ardennen gaat door het inzetten van de dooi overdag sterk achteruit.

Complexe en onzekere weerkaart voor Nederland
Wie de weerkaart volgens de berekeningen van het Europees model bekijkt ziet dat er veel kleine hoge- en lagedrukgebieden op terug te vinden zijn. Deze staan in een fragiel evenwicht met elkaar en dat maakt de verwachting, zeker voor de langere termijn, vrij onzeker. Een kleine verandering of verschuiving van de luchtdrukverdeling kan op dit moment grote gevolgen hebben voor het Nederlandse weer.


Op de huidige weerkaart is het een wirwar van hoge- en lagedrukgebieden te zien. Een kleine verandering in dit luchtdrukpatroon kan vooral voor de langere termijn grote veranderingen hebben voor het weer in ons land.

Er zijn momenteel twee opties en de windrichtingpluim laat deze het beste zien. De meerderheid van de berekeningen van het Europese model kiest voor een zuidwestelijke stroming die garant staat voor zacht en wisselvallig weer, waarbij het zeker niet droog blijft. Een minderheid van de berekeningen kiest echter voor een noordoostelijke stroming, wat betekent dat de temperaturen flink omlaag zullen gaan en daarmee een echte winterse periode ingezet gaat worden.

De koudste berekening verdwijnt bij de nieuwe modelrun
Het fragiele en onzekere evenwicht wordt bij het bestuderen van de pluimgrafieken duidelijk. In de modelrun van woensdag 10 december 12 uur kwam de controle run van het Europese model met de koudste oplossing. In het weekend voor kerst maakten de temperaturen volgens deze berekening een vrije val naar beneden. Tijdens de nachten werden minimumtemperaturen onder -10 graden berekend en dat zou dus echt winterweer betekenen.


Bij de modelrun van het Europese model van donderdag 10 december 12 uur koos een kleine meerderheid van de berekeningen voor een zuidwestelijke stroming. De controlerun zat samen met de groep andere berekeningen in de noordoosthoek.


In de temperaturen was dit goed terug te zien. De controlerun berekende in het weekend voor kerst zelfs minimumtemperaturen beneden 10 graden onder nul. Daarmee was deze berekening de meest koude oplossing van alle berekeningen van het Europese model.

Bij de modelrun van donderdag 11 december 0 uur koos de controlerun een geheel andere oplossing: geen oostelijke maar een zuidwestelijke stroming, en daarmee temperaturen die ook tijdens de nachten ver boven het vriespunt liggen. Sterker nog, ineens was deze berekening met een maximumtemperatuur van 10 graden op vrijdag 19 december bijna de warmste oplossing.


Bij de modelrun van donderdag 11 december 0 uur werd de groep berekeningen met een noordoostelijke stroming flink kleiner. Ook de controlerun ging hierin mee.


Deze verschuiving is verantwoordelijk voor andere temperatuurberekeningen. Opvallend was vooral de controlerun, die van de koudste oplossing veranderde in bijna de warmste oplossing

Bron: Meteo Consult.
Terug naar boven
1 Gebruiker leest nu dit topic, onderverdeeld in 1 gast en 0 leden
Berichten
Er zijn in totaal 27.853 topics, welke bij elkaar 448.363 reacties hebben gekregen.
Leden
We zijn met 11.579 leden.
Het nieuwste lid is philip.beuckels@gmail.com.

Berichten
Je moet inloggen om je berichten te kunnen lezen.
Dit topic
1 mensen bekijken nu dit topic.

Record
Op 6 december 2010 om 11.29 uur waren er 2.792 mensen tegelijkertijd online op onweer-online!
Stats
Er zijn nu 266 mensen aan het browsen op het forum. 0 Daarvan zijn ingelogd.
Van die 266, lezen 3 mensen het topic "Onweerskansen van 18 augustus".

Sponsors en partners

Actueel op OnweerOnline.nl

Wintervoorspellingen 2023/24

Kunnen we al iets zeggen over de winter?

Wateroverlast

Hoogwater in Frankrijk, Engeland en de Benelux

Het Winter Discussietopic

Lees en schrijf mee!

Kou in Noord-Europa

Zelfs -44,3 in Finland

© 2003 - 2024 onweer-online.nl   |   Alle rechten voorbehouden   |   Algemene gebruiksvoorwaarden