Live Bliksemontladingen

De teller in het icoon met het onweersbuitje geeft live het actuele aantal bliksemontladingen uit onze regio weer. De dekking ligt in een vierkant om Nederland en België, waardoor er ook data van rondom Parijs, op de Noordzee en uit een deel van Duitsland wordt weergegeven.

Ontladingen

De ontladingen kun je terugvinden op de Google Maps kaart onderaan de pagina. Deze worden nog niet live bijgewerkt, voor de meest actuele ontladingen ververs je de pagina. De iconen op de kaart lopen in kleur van Geel naar Rood, waarbij Geel een 'nieuwe' ontlading is en Rood een 'oude'.

Geluid

De teller maakt geluid als het aantal bliksemontladingen verhoogt. Dus, bij een update van 0 naar 1 hoor je geluid. Je kunt dit uitschakelen met het luidspreker icoontje in de balk hierboven.

Data © Blitzortung.org / Lightningmaps.org
nl
StormTrack Beta
Inloggen
Heb je nog geen account? Dan kun je er hier eentje aanmaken!
De Bilt

Geen onweer in de buurt
Nu Live

De kaart KNMI klassieke pluim is bijgewerkt.

28 Mar 2024 16:59:57

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Beaufort, NC; Craven, NC; Jones, NC; Pamlico, NC.

28 Mar 2024 10:03:12

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Screven, GA.

28 Mar 2024 03:29:38

De kaart KNMI klassieke pluim is bijgewerkt.

27 Mar 2024 15:59:58

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Gadsden, FL; Leon, FL; Liberty, FL; Wakulla, FL.

27 Mar 2024 14:15:23

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Alachua, FL; Columbia, FL; Gilchrist, FL.

27 Mar 2024 13:40:38

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Dixie, FL.

27 Mar 2024 13:33:57

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Levy, FL.

27 Mar 2024 13:25:44

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Dixie, FL; Taylor, FL.

27 Mar 2024 13:13:44

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Gadsden, FL; Leon, FL; Decatur, GA; Grady, GA.

27 Mar 2024 13:08:44

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Gadsden, FL; Leon, FL; Liberty, FL.

27 Mar 2024 13:03:11

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Gadsden, FL; Leon, FL; Liberty, FL; Wakulla, FL.

27 Mar 2024 12:26:19

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Franklin, FL; Liberty, FL.

27 Mar 2024 12:16:03

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Franklin, FL; Gulf, FL; Liberty, FL.

27 Mar 2024 12:03:34

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Franklin, FL; Gulf, FL.

27 Mar 2024 11:36:51
Actueel
1 / 4

Het Winter Discussietopic

Lees en schrijf mee!

Wateroverlast

Hoogwater in Frankrijk, Engeland en de Benelux

Kou in Noord-Europa

Zelfs -44,3 in Finland

Wintervoorspellingen 2023/24

Kunnen we al iets zeggen over de winter?

×
Kies een plaats
Beschikbare Plaatsen:
×
Welke meldingen wil je ontvangen?

Je kunt hieronder aangeven welke notificaties je wil ontvangen in 'Nu Live'. Standaard ontvang je alle notificaties, wil je een bepaald type melding niet langer ontvangen? Vink dan het vinkje uit. Je keuze wordt automatisch opgeslagen.

×
Nu Live
Welkom op onweer-online.nl! Als je je nog niet hebt geregistreerd, meld je dan nu aan op de leukste en grootste weercommunity van Nederland. Heb je al een account, log dan hier in.
Woonplaats:
Berichten: 0
Lid sinds: 10 jun. 2007
31 december 2008, 08:28 uur | Bericht #23540
Zeer dichte mist tijdens jaarwisseling

Of alle vuurpijlen die deze jaarwisseling de lucht ingaan goed te zien zijn is nog maar zeer de vraag. Het KNMI verwacht plaatselijk zeer dichte mist. Het zicht zal woensdagnacht op sommige plaatsen minder dan tien meter zijn.

De kans hierop is het grootst in het midden en westen van het land. Het is op oudejaarsdag vanaf 10.00 uur 's ochtends toegestaan om vuurwerk af te steken. Vanaf maandag mag vuurwerk legaal verkocht worden, maar voor het afsteken moesten liefhebbers van rotjes en vuurpijlen nog twee dagen geduld opbrengen. Woensdag vanaf 10.00 uur tot 02.00 uur op nieuwjaarsdag mogen zij zich dan eindelijk uitleven.



Vuurwerkverbod
Overigens is het in de buurt van bijvoorbeeld een ziekenhuis, bejaardencentrum of dierenasiel niet toegestaan om vuurwerk af te steken. De Branchevereniging Consumentenvuurwerk Nederland verwacht dit jaar meer vuurwerk de lucht ingaat dat rond de vorige jaarwisseling. Toen lag de omzet op zestig miljoen euro, dit jaar wordt een omzet van 65 miljoen euro verwacht. De omzetstijging komt volgens de importeurs niet uit de lucht vallen: ook de bestedingen aan sinterklaas- en kerstinkopen stegen met enkele procenten.

©De Pers | Gewijzigd: 25 april 2017, 12:02 uur, door Joyce.s
Woonplaats:
Berichten: 225
Lid sinds: 14 mei. 2008
31 december 2008, 12:16 uur | Bericht #23547
DICHTE TOT ZEER DICHTE MIST
Vanaf de middag neemt de bewolking en het vocht in de lucht toe wat tijdens de jaarwisseling voor DICHTE TOT ZEER DICHTE MIST kan zorgen. De ANWB en het KNMI raden, indien u op pad gaat tijdens de jaarwisseling, overnachtingsspullen mee te nemen! Rijden tijdens de mist is erg gevaarlijk. De kans op een ongeval neemt enorm toe! Ook zijn dan veel provinciale- en rijkswegen afgesloten.
Waarom deze advertentie?
Woonplaats:
Berichten: 0
Lid sinds: 10 jun. 2007
31 december 2008, 13:35 uur | Bericht #23559
Vuurwerkmist?

Het houdt de gemoederen soms nog aardig bezig: de jaarwisseling van 2007 naar 2008. Vrijwel het hele land was gehuld in een dikke laag mist. Op sommige plaatsen was het zicht minder dan 10 meter. Vuurwerk bleek een belangrijke boosdoener.


Door de dichte mist tijdens de vorige jaarwisseling was het zeer gevaarlijk om de weg op te gaan. Foto: Wil Lamers.

Niet alleen de vorige jaarwisseling staat bekend om het fenomeen vuurwerkmist. De jaarwisseling van 1992/1993 is er berucht om geworden. Op de oudejaarsavond van 1992 daalde de temperatuur in een rap tempo en onder invloed van een wind vanaf zee werd vochtige lucht aangevoerd. Onder de heldere lucht ontstond aan het begin van de avond al mist en bij het invallen van het nieuwe jaar werd de mist almaar dikker. Op een aantal plaatsen was het zicht zelfs minder dan 2 à 3 meter! De gevolgen: 7 doden en 100 gewonden.


Ook op straat was er door de mist geen hand voor ogen te zien. Foto: Mark Wolvenne.

Het ontstaan van mist
Mist ontstaat door een samenspel van verschillende factoren. Ten eerste moet het flink afkoelen. Een van de voorwaarden voor deze afkoeling is het dat de wind niet al te sterk is. Door de wind worden de verschillende luchtlagen namelijk gemengd, waardoor de temperatuur niet genoeg daalt.

Koudere lucht kan minder vocht bevatten dan warme lucht. Door het afkoelen van de lucht in de atmosfeer stijgt dus de luchtvochtigheid. Op een gegeven moment raakt de lucht verzadigd en treed er condensatie op. Hiermee is mist geboren.

Condensatiekernen door vuurwerk
Tijdens de jaarwisseling kan vuurwerk het ontstaan van mist versterken. Door het vuurwerk komen namelijk fijn stof en roetdeeltjes in de lucht terecht. Bij weinig wind blijven deze roetdeeltjes hangen en dat is een belangrijke voorwaarde voor het ontstaan van ‘vuurwerkmist’.

Deze deeltjes in de atmosfeer worden in de meteorologie condensatiekernen genoemd. De stofdeeltjes trekken namelijk vocht aan, waardoor makkelijker condensatie optreedt. Op deze manier kan vuurwerk dus van invloed zijn op een verschijnsel als mist. Gelukkig is vuurwerk niet in staat om grotere weerssystemen te beïnvloeden.

De situatie van dit jaar
Met de vorige jaarwisseling nog in het achterhoofd is het natuurlijk de vraag of we dit jaar weer op grote schaal dichte mist kunnen verwachten. Volgens de huidige weerkaarten is een grootschalige mistsituatie zoals tijdens de vorige jaarwisseling niet waarschijnlijk. Vanuit het noorden komt er namelijk bewolking binnenschuiven. Het kan namelijk minder snel afkoelen, waardoor de vorming van mist moeizamer zal gaan.


De weerkaart voor de overgang naar 2009 volgens de berekeningen van het Europese model. Wij liggen aan de flanken van een rug van hogedruk die zich uitstrekt van de Noordelijk Noordzee naar de Britse Eilanden, Frankrijk en de Benelux.


De windsnelheid in Beaufort volgens de berekeningen van het Europese model. Bij ons staat weinig wind. Hierdoor blijven kruitdampen makkelijk in de atmosfeer hangen.


Binnendrijvende bewolking (in achtsten) zorgt ervoor dat mist moeilijker ontstaat of dat de reeds ontstane mist oplost. In het zuidoosten is er rond middernacht nog weinig bewolking, terwijl het op andere plaatsen dan al zwaar bewolkt is.

Dat betekent echter niet dat er helemaal geen mist kan ontstaan onder invloed van het vuurwerk. Sterker nog, op vochtige plaatsen (in de buurt van water) en in stedelijke gebieden waar veel vuurwerk wordt afgestoken is het goed mogelijk dat het flink mistig wordt. Maar eigenlijk is dat niet meer dan lokaal of regionaal.

Bron: Meteo Consult.
Woonplaats:
Berichten: 0
Lid sinds: 10 jun. 2007
31 december 2008, 17:36 uur | Bericht #23569
Mist maakt regio Groningen erg klein

De meeste Groningers die oudjaarsdag wakker werden hadden maar een klein wereldje van de mist toen zij naar buiten keken. Ook het verkeer ondervond hinder van de laag hangende bewolking. Volgens de voorspellingen zal het rond de jaarwisseling niet beter zijn en in combinatie met kruitdampen van het vuurwerk zal het zicht minimaal zijn.



Daarom is oplettendheid en voorzichtigheid geboden wanneer u de weg op moet.

©Blik op Nieuws
Woonplaats:
Berichten: 0
Lid sinds: 10 jun. 2007
31 december 2008, 20:55 uur | Bericht #23571
’Neem vanavond slaapspullen mee’

De ANWB adviseert mensen slaapspullen mee te nemen als ze in de nacht van woensdag op donderdag bij familie of vrienden de jaarwisseling vieren.



Volgens een woordvoerder zal er juist iets na twaalf uur sprake zijn van zeer dichte mist. “Je kunt je afvragen of je sowieso de weg wel op moet gaan. Als mensen dat toch doen, is het beter om slaapspullen mee te nemen zodat ze kunnen blijven overnachten.”

“Het KNMI waarschuwt voor zicht minder dan 10 meter. Op sommige plekken zien bestuurders dus geen hand voor ogen. Het is een zeer uitzonderlijke verkeerssituatie”, aldus de ANWB-zegsman.

De ANWB verwacht dat de combinatie van mist en kruitdampen van het afgestoken vuurwerk rond de jaarwisseling voor problemen kan zorgen. Verder is er kans op ijzel in het noorden van het land, aldus het KNMI woensdag.

Telegraaf | Gewijzigd: 25 april 2017, 12:03 uur, door Joyce.s
mookje
Lid
Woonplaats: hellum (gr)
Berichten: 98
Lid sinds: 2 jun. 2008
1 januari 2009, 00:49 uur | Bericht #23573
tot mijn grote verbazing en tegen alle voorspellingen in is de mist hier in Hellum (gr) opgetrokken
het zicht is zeker een kilometer of drie, zodat we ook het vuurwerk in aangrenzende dorpen konden zien

de temperatur is inmiddels opgelopen van -6 vanmiddag rond 18.00 uur naar een -1 om 00.30
rv is 95 % en de wind is nnw gedraaid
luchtdruk is 996 hPa en dalend



Het hèt nog noeit zo donker wést of het word altied wel weer licht.
Brian
Lid
Woonplaats: Lelystad
Berichten: 1348
Lid sinds: 17 mei. 2008
1 januari 2009, 01:30 uur | Bericht #23574
Geen last van gehad met het vuurwerk afsteken, zicht was zeker een kilometer! (lelystad)
Check out the light show:)
Amarpilot
Lid
Woonplaats: Cockpit
Berichten: 377
Lid sinds: 1 nov. 2006
1 januari 2009, 03:36 uur | Bericht #23575
Joh, was helemaal geen mist te zien. Alleen tijdens 0:15 en 0:30 maar was daarna gelijk weer helder.
2 x PH-BXA| BXB |BXC| 2 x BXD | BXE | BXF | BXG | BXR | BXN | OFB | BDT | BGB | BGD | BTD| BPB | 2x BXS | KZH ------------------Turkish Airlines: 2 x TC-JRC (Jumpseat flight) | 2 x photoshoot flight with PH-KMR | AF A380 2 x F-HPJB------------------Other flights: Korean Air: HL7538 & HL7539 | 2 x Martinair MD11: PH-MCT | 2 X KLM 743 PH-BUW | 1 x Air Anatolia A300 TC-GTA |1 x Air Anatolia 738 TC-ANL | 2 x Air Holland 734 |------------------Total number of flights: 36.
Woonplaats: Hardinxveld-Giessendam
Berichten: 154
Lid sinds: 30 jul. 2006
1 januari 2009, 10:39 uur | Bericht #23577
rond Gorinchem ook geen mist gehad, goede zichten dus genieten van de mooie vuurpijlen. De meeste mist deed zich aan het eind van de morgen voor toen de wind naar het noorden was gedraaid, maar deze trok weer op en de rest van de avond/nacht waren de zichten goed
Kikimero
Lid
Woonplaats:
Berichten: 789
Lid sinds: 3 jul. 2008
1 januari 2009, 15:13 uur | Bericht #23595
Vuurwerk veroorzaakt in Nederland zware smog

Afgestoken vuurwerk heeft in de eerste uren van 2009 in grote delen van Nederland ernstige smog door fijn stof veroorzaakt. De hoogste concentratie (277 microgram) werd vanochtend gemeten in Nijmegen.

Dat is aanzienlijk minder dan vorig jaar toen in Groningen 400 microgram werd geregistreerd. De concentraties zullen in de loop van de dag dalen, maar door het stabiele en rustige weer zal in het midden en zuiden van Nederland sprake blijven van matige smog.

In Nederland gewaagt men van matige smog als de oncentratie fijn stof hoger ligt dan 50 microgram per kubieke meter. Van ernstige smog wordt gesproken bij 200 microgram per kubieke meter of meer.

Bron:HLN.Be
Terug naar boven
1 Gebruiker leest nu dit topic, onderverdeeld in 1 gast en 0 leden
Berichten
Er zijn in totaal 27.842 topics, welke bij elkaar 448.334 reacties hebben gekregen.
Leden
We zijn met 11.574 leden.
Het nieuwste lid is Stormliefhebber787.

Berichten
Je moet inloggen om je berichten te kunnen lezen.
Dit topic
1 mensen bekijken nu dit topic.

Record
Op 6 december 2010 om 11.29 uur waren er 2.792 mensen tegelijkertijd online op onweer-online!
Stats
Er zijn nu 127 mensen aan het browsen op het forum. 0 Daarvan zijn ingelogd.
Van die 127, lezen 2 mensen het topic "Waarnemingentopic Winter 2014-2015 Deel 1".

Sponsors en partners

Actueel op OnweerOnline.nl

Kou in Noord-Europa

Zelfs -44,3 in Finland

Wateroverlast

Hoogwater in Frankrijk, Engeland en de Benelux

Wintervoorspellingen 2023/24

Kunnen we al iets zeggen over de winter?

Het Winter Discussietopic

Lees en schrijf mee!

© 2003 - 2024 onweer-online.nl   |   Alle rechten voorbehouden   |   Algemene gebruiksvoorwaarden