Live Bliksemontladingen

De teller in het icoon met het onweersbuitje geeft live het actuele aantal bliksemontladingen uit onze regio weer. De dekking ligt in een vierkant om Nederland en België, waardoor er ook data van rondom Parijs, op de Noordzee en uit een deel van Duitsland wordt weergegeven.

Ontladingen

De ontladingen kun je terugvinden op de Google Maps kaart onderaan de pagina. Deze worden nog niet live bijgewerkt, voor de meest actuele ontladingen ververs je de pagina. De iconen op de kaart lopen in kleur van Geel naar Rood, waarbij Geel een 'nieuwe' ontlading is en Rood een 'oude'.

Geluid

De teller maakt geluid als het aantal bliksemontladingen verhoogt. Dus, bij een update van 0 naar 1 hoor je geluid. Je kunt dit uitschakelen met het luidspreker icoontje in de balk hierboven.

Data © Blitzortung.org / Lightningmaps.org
nl
StormTrack Beta
Inloggen
Heb je nog geen account? Dan kun je er hier eentje aanmaken!
De Bilt

Geen onweer in de buurt
Nu Live

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Beaufort, NC; Craven, NC; Jones, NC; Pamlico, NC.

28 Mar 2024 10:03:12

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Screven, GA.

28 Mar 2024 03:29:38

De kaart KNMI klassieke pluim is bijgewerkt.

27 Mar 2024 15:59:58

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Gadsden, FL; Leon, FL; Liberty, FL; Wakulla, FL.

27 Mar 2024 14:15:23

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Alachua, FL; Columbia, FL; Gilchrist, FL.

27 Mar 2024 13:40:38

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Dixie, FL.

27 Mar 2024 13:33:57

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Levy, FL.

27 Mar 2024 13:25:44

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Dixie, FL; Taylor, FL.

27 Mar 2024 13:13:44

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Gadsden, FL; Leon, FL; Decatur, GA; Grady, GA.

27 Mar 2024 13:08:44

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Gadsden, FL; Leon, FL; Liberty, FL.

27 Mar 2024 13:03:11

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Gadsden, FL; Leon, FL; Liberty, FL; Wakulla, FL.

27 Mar 2024 12:26:19

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Franklin, FL; Liberty, FL.

27 Mar 2024 12:16:03

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Franklin, FL; Gulf, FL; Liberty, FL.

27 Mar 2024 12:03:34

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Franklin, FL; Gulf, FL.

27 Mar 2024 11:36:51

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Jefferson, FL; Leon, FL; Brooks, GA; Thomas, GA.

27 Mar 2024 11:14:35
Actueel
1 / 4

Wateroverlast

Hoogwater in Frankrijk, Engeland en de Benelux

Wintervoorspellingen 2023/24

Kunnen we al iets zeggen over de winter?

Het Winter Discussietopic

Lees en schrijf mee!

Kou in Noord-Europa

Zelfs -44,3 in Finland

×
Kies een plaats
Beschikbare Plaatsen:
×
Welke meldingen wil je ontvangen?

Je kunt hieronder aangeven welke notificaties je wil ontvangen in 'Nu Live'. Standaard ontvang je alle notificaties, wil je een bepaald type melding niet langer ontvangen? Vink dan het vinkje uit. Je keuze wordt automatisch opgeslagen.

×
Nu Live
Welkom op onweer-online.nl! Als je je nog niet hebt geregistreerd, meld je dan nu aan op de leukste en grootste weercommunity van Nederland. Heb je al een account, log dan hier in.
Woonplaats:
Berichten: 0
Lid sinds: 10 jun. 2007
22 januari 2009, 13:18 uur | Bericht #24586
Argentinië getroffen door ergste droogte in 100 jaar

Het agrarische hart van Argentinië krijgt te maken met de ergste droogte in honderd jaar. Verwacht wordt dat de gevolgen voor de vlees- en graanproductie rampzalig zullen zijn.

De uitzonderlijke droogte heerst in het vruchtbare hart van het land, van aan de zuidelijke provincie Río Negro tot de centrale provincies La Pampa en Córdoba en naar het oosten en het noorden naar de provincies Buenos Aires, Entre Ríos, Santa Fe, Corrientes, Chaco, Formosa en Santiago del Estero. De streek wordt gezien als een van de meest vruchtbare ter wereld.

Minder snel zwanger
Landbouworganisaties schatten dat de graanproductie met 39 procent zal dalen en dat 1,5 miljoen dieren verloren zullen gaan. De dieren die het wel overleven, zullen veel minder vlees en melk produceren en raken minder snel zwanger. De gouverneur van Chaco, Jorge Capitanich, vreest dat de landbouwproductie van zijn provincie met de helft zal terugvallen tegenover vorig jaar. Voor de maïsproductie in de provincie Entre Ríos wordt zelfs gerekend op een terugval van meer dan 80 procent.

De Argentijnse regering doet wat ze kan en voert onder meer veevoeder aan, maar de boeren klagen dat die maatregelen ondermaats blijven gezien de omvang van de ramp. Ze hopen dat de provinciale overheden kunnen bijspringen. In de provincies Chaco, Entre Ríos en Santa Fe is de noodtoestand voor de landbouw uitgeroepen waardoor boeren een half jaar uitstel krijgen om hun belastingen en schulden te betalen.

Hoewel de neerslag al heel 2008 erg minnetjes was, is de droogte in de laatste maanden steeds strenger geworden. In het noordelijke deel van de provincie Santa Fe alleen al zijn 300.000 dieren overleden aan de droogte. De overblijvende dieren hebben het moeilijk en worden minder snel zwanger.

Moeilijk jaar
De droogte in het agrarische hart van Argentinië komt bovenop een aantal andere factoren die van 2008 een erg moeilijk jaar maakten. Van maart tot juli was het land in de greep van maandenlange blokkades. De boeren wilden daarmee protesteren tegen de de beslissing van de regering-Fernández om de exportheffingen op soja en graan te verhogen. De regering moest uiteindelijk inbinden, maar al snel kwam de financiële crisis, die tot een ineenstorting van de prijzen leidde. De prijs van soja bijvoorbeeld, die in het begin van het jaar nog zeshonderd dollar per ton bedroeg, daalde tot de helft tegen het einde van 2008.

Nu komen de klimaatproblemen als klap op de vuurpijl. Volgens het Nationale Instituut voor Landbouwtechnologie (INTA) is de droogte in sommige delen van het land de ergste in honderd jaar. Daardoor is de graanoogst de laagste in dertig jaar en alles wijst er volgens de INTA op dat ook de productie van maïs, soja en zonnebloemen ver beneden de niveaus van de laatste jaren zal eindigen.

Ook landbouworganisaties maken zich ernstig zorgen. Volgens de secretaris van de Argentijnse Landbouworganisatie, Javier Jayo, zal de oogst van graan, maïs, soja en zonnebloemen dertig miljoen ton lager zijn dan vorig jaar. De slechte oogsten zullen de boeren naar schatting minstens zeven miljard dollar kosten, en zullen ook de staat hard treffen door een vermindering van de inkomsten uit taksen. De boeren hebben wel het geluk dat het vorige jaar een absoluut recordjaar was qua productie en inkomsten, en dat ze dus vrij goed gewapend zijn tegen het huidige rampseizoen.

©MO
Woonplaats:
Berichten: 0
Lid sinds: 10 jun. 2007
26 januari 2009, 11:21 uur | Bericht #24702
Extreme droogte in Argentinië

In veel delen van Argentinië heeft men te voortduren met extreme droogte. Deze wordt door nationaal meteorologisch instituut beschreven als de ergste droogte in een generatie.

Landbouw
De Pampas-regio, in het oosten en midden van het land, is het hardst getroffen. Deze regio is ook het belangrijkste landbouwregio in het land. Argentinië is een van de grootste exporteurs van granen, soja, maïs en rundvlees. Maar dit jaar is de opbrengst van de oogst laag en zijn honderden duizenden runderen overleden.

Klimaat
De Pampas-regio is al een van de droogste regio's in het land. Dit komt doordat de Andesgebergte de wind uit het westen blokkeren. Het meerendeel van de regen valt in de zomermaanden van oktober tot maart. Sinds maart vorig jaar is er veel te weinig regen gevallen en de temperaturen zijn extreem hoog.

Droogte komt zo weinig voor in Argentinië dat er weinig voorzorgingsmaatregelingen zijn getroffen.

©Weeronline
Waarom deze advertentie?
Woonplaats:
Berichten: 0
Lid sinds: 10 jun. 2007
10 februari 2009, 15:15 uur | Bericht #24510
Zuid-Amerika al maanden zonder regen

Vergeelde velden, kurkdroge aarde en dode dieren: in de productiefste landbouwzones van Argentinië, Brazilië, Uruguay en Paraguay valt nu al maanden nauwelijks regen. Volgens wetenschappers valt onmogelijk te bepalen of dit een gevolg is van de klimaatwijziging.

Op enkele buien deze maand na heeft het al maanden niet geregend in het zuidwesten van Brazilië, het centrum en noordoosten van Argentinië, het zuiden van Paraguay en het centrum en zuidwesten van Uruguay. De verliezen voor de landbouw, de voedselproductie en de export loopt nu al in de miljoenen.

Volgens sommige experts heeft de droogte te maken met La Niña, de koude fase van het periodieke klimaatfenomeen El Niño, die een afkoeling van de oppervlakte van de Grote Oceaan veroorzaakt en het weer in de regio beïnvloedt. "La Niña is nog steeds zeer sterk en de prognosemodellen zijn niet aangepast aan de storingen die ze veroorzaakt”, zegt de Argentijnse klimaatexpert Eduardo Sierra.

Lange termijn
Maar volgens andere klimaatexperts heeft deze uitzonderlijke droogte niet of niet uitsluitend met La Niña te maken. “We kunnen La Niña wel een deel van wat in november en december is gebeurd toeschrijven maar niet met wat in januari en februari gebeurt”, zegt klimatoloog Vicente Barros van de Universiteit van Buenos Aires, lid van het Intergouvernementele Klimaatpanel (IPCC).

Ze vinden het evenwel nog te vroeg om de droogte aan de klimaatwijziging toe te schrijven. “De klimaatwijziging wordt niet gekenmerkt door één enkel feit maar door een sequentie van feiten op lange termijn”, zegt Barros. “Wat men wel aan de klimaatwijziging kan toeschrijven zijn de grotere wisselingen, zoals de schommelingen tussen maximum- en minimumhoeveelheden regen, en de grotere frequentie, en in sommige gevallen ook intensiteit, van extreme fenomenen”, zegt Madeleine Renom van de Universiteit van de Republiek in Uruguay. In het centrum van Argentinië waren er de laatste 20 jaar bijvoorbeeld meer hevige onweders met buien, zegt Barros.

Noodtoestand
De Argentijnse landbouwproducenten schatten dat de graanoogst een derde lager uitvalt dit jaar. Anderhalf miljoen stuks vee gingen verloren. De regering riep al de noodtoestand uit in de ergst getroffen gebieden. In het zuidwesten van Brazilië zijn de verliezen vooral groot in de soja- en maïsteelt en in de melkproductie. “Ook al gaat het opnieuw regenen, de verliezen zijn onomkeerbaar”, zegt João Chencarek, hoofd van de civiele bescherming in Dourados (Mato Grosso do Sul).

Ook in Uruguay, waar een zone 25.000 vierkante kilometer getroffen wordt, is de noodtoestand afgekondigd. In de ergst getroffen gebieden regende het al ongeveer 40 dagen niet, op de andere dagen viel amper 10 procent van de voorspelde neerslag. Een groot deel van de sojateelt zal slechts een derde opbrengen van vorig jaar. Ook de maïs-, katoen- en sesamteelt lopen grote schade op.

©MO
Woonplaats:
Berichten: 0
Lid sinds: 10 jun. 2007
26 februari 2009, 10:35 uur | Bericht #25679
Droogte Argentinië

De enorme grazige vlakten in het binnenland van Argentinië hebben het zwaar. Het is in 50 jaar niet zo droog geweest en dat heeft grote gevolgen. De ergste droogte in meer dan 50 jaar teistert de pampa's van Argentinië. De droogte is verwoestend voor de boeren, die zorg dragen voor de export van Argentijns vlees.



Meer dan 1,5 miljoen dieren, voornamelijk koeien, zijn overleden door de droogte. Ook de graanoogst is grotendeels verloren gegaan. Mogelijk speelt La Niña een rol in de droogte die ook vandaag nog niet voorbij is.

©Weathernews
Terug naar boven
1 Gebruiker leest nu dit topic, onderverdeeld in 1 gast en 0 leden
Berichten
Er zijn in totaal 27.841 topics, welke bij elkaar 448.334 reacties hebben gekregen.
Leden
We zijn met 11.574 leden.
Het nieuwste lid is Stormliefhebber787.

Berichten
Je moet inloggen om je berichten te kunnen lezen.
Dit topic
1 mensen bekijken nu dit topic.

Record
Op 6 december 2010 om 11.29 uur waren er 2.792 mensen tegelijkertijd online op onweer-online!
Stats
Er zijn nu 197 mensen aan het browsen op het forum. 1 Daarvan zijn ingelogd.
Van die 197, lezen 4 mensen het topic "Wat was je heftigste onweer?".

Sponsors en partners

Actueel op OnweerOnline.nl

Wintervoorspellingen 2023/24

Kunnen we al iets zeggen over de winter?

Kou in Noord-Europa

Zelfs -44,3 in Finland

Het Winter Discussietopic

Lees en schrijf mee!

Wateroverlast

Hoogwater in Frankrijk, Engeland en de Benelux

© 2003 - 2024 onweer-online.nl   |   Alle rechten voorbehouden   |   Algemene gebruiksvoorwaarden