Live Bliksemontladingen

De teller in het icoon met het onweersbuitje geeft live het actuele aantal bliksemontladingen uit onze regio weer. De dekking ligt in een vierkant om Nederland en België, waardoor er ook data van rondom Parijs, op de Noordzee en uit een deel van Duitsland wordt weergegeven.

Ontladingen

De ontladingen kun je terugvinden op de Google Maps kaart onderaan de pagina. Deze worden nog niet live bijgewerkt, voor de meest actuele ontladingen ververs je de pagina. De iconen op de kaart lopen in kleur van Geel naar Rood, waarbij Geel een 'nieuwe' ontlading is en Rood een 'oude'.

Geluid

De teller maakt geluid als het aantal bliksemontladingen verhoogt. Dus, bij een update van 0 naar 1 hoor je geluid. Je kunt dit uitschakelen met het luidspreker icoontje in de balk hierboven.

Data © Blitzortung.org / Lightningmaps.org
nl
StormTrack Beta
Inloggen
Heb je nog geen account? Dan kun je er hier eentje aanmaken!
De Bilt

Geen onweer in de buurt
Nu Live

De temperatuur bij Dourbes is onder het vriespunt gekomen met voldoende luchtvochtigheid. Er is kans op gladheid in deze regio!

23 Apr 2024 08:58:04

De temperatuur bij Buzenol is onder het vriespunt gekomen met voldoende luchtvochtigheid. Er is kans op gladheid in deze regio!

23 Apr 2024 08:58:03

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Gage, NE; Jefferson, NE; Saline, NE.

23 Apr 2024 07:21:42

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Gage, NE; Pawnee, NE.

23 Apr 2024 07:00:53

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Dawson, MT; Garfield, MT; McCone, MT; Prairie, MT; Valley, MT.

23 Apr 2024 01:11:40

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Dawson, MT; McCone, MT; Richland, MT; Roosevelt, MT; Valley, MT.

23 Apr 2024 00:17:24

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Garfield, MT; McCone, MT; Valley, MT.

22 Apr 2024 23:03:37

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Daniels, MT; McCone, MT; Roosevelt, MT; Valley, MT.

22 Apr 2024 23:03:37

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Dawson, MT; Garfield, MT; McCone, MT; Richland, MT; Roosevelt, MT; Valley, MT.

22 Apr 2024 21:33:31

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Dawson, MT; McCone, MT; Richland, MT; Roosevelt, MT.

22 Apr 2024 21:04:01

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Hoke, NC; Moore, NC.

22 Apr 2024 07:46:27

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Hoke, NC; Moore, NC; Scotland, NC.

22 Apr 2024 07:46:26

De kaart KNMI klassieke pluim is bijgewerkt.

22 Apr 2024 05:00:00

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor St. Johns, FL.

22 Apr 2024 03:33:18

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Marion, FL.

22 Apr 2024 03:33:17
Actueel
1 / 4

Het Winter Discussietopic

Lees en schrijf mee!

Wateroverlast

Hoogwater in Frankrijk, Engeland en de Benelux

Kou in Noord-Europa

Zelfs -44,3 in Finland

Wintervoorspellingen 2023/24

Kunnen we al iets zeggen over de winter?

×
Kies een plaats
Beschikbare Plaatsen:
×
Welke meldingen wil je ontvangen?

Je kunt hieronder aangeven welke notificaties je wil ontvangen in 'Nu Live'. Standaard ontvang je alle notificaties, wil je een bepaald type melding niet langer ontvangen? Vink dan het vinkje uit. Je keuze wordt automatisch opgeslagen.

×
Nu Live
Welkom op onweer-online.nl! Als je je nog niet hebt geregistreerd, meld je dan nu aan op de leukste en grootste weercommunity van Nederland. Heb je al een account, log dan hier in.
Woonplaats:
Berichten: 0
Lid sinds: 10 jun. 2007
26 januari 2009, 16:52 uur | Bericht #24707
Terugkeer kou?

De harten van kouliefhebbers kloppen in de winter eigenlijk altijd. De afgelopen jaren volgde vrijwel altijd teleurstelling maar eind 2007 was het even koud genoeg om in delen van het land korte tijd voorzichtig te kunnen schaatsen. En tijdens de eerste helft van de nu bijna afgelopen januarimaand was het eindelijk serieus raak.

Toen die meest recente koudeperiode op z’n eind liep, waren er in de langetermijnberekeningen al ontwikkelingen zichtbaar die rond het begin van februari een opening gaven voor een nieuwe koudeperiode. En… die mogelijkheden zijn er nog steeds. Het wordt buitengewoon spannend. Het aanstaande weekend wordt daarbij cruciaal.


Het stromingspatroon in de bovenlucht aanstaande woensdag, volgens het ECMWF. Een koude put (een bel koude lucht hoog in de atmosfeer) bevindt zich boven het centrale deel van het Middellandse Zeegebied, en 'nieuwe' lagedrukwerking verschijnt bij IJsland. Aan de voorzijde van deze nieuwe lagedrukwerking vormt zich als gevolg van de aanvoer van warme lucht uit het zuiden in de bovenlucht, een hoogterug.

Aanloop naar een blokkade
Voor de eerstkomende dagen is het nog duidelijk wat de ontwikkelingen zijn. Een bel koude lucht hoog in de atmosfeer (lagedrukwerking) vormt zich boven het centrale deel van het Middellandse Zeegebied. En een nieuw actief lagedrukgebied laat zich zien tussen IJsland en Groenland. Aan de voorzijde van dit nieuw op de weerkaarten verschenen systeem wordt met een zuidelijke stroming, hoog in de atmosfeer, warme lucht over onze omgeving naar het noorden geblazen. Deze lob met warme bovenlucht (en daarmee hogedrukwerking) strekt zich steeds verder uit; aan het eind van deze week tot boven Noord-Scandinavië.


De luchtdrukverdeling zoals het ECMWF deze berekent voor aanstaande woensdag. Een hogedrukgebied ontwikkelt zich boven het noorden van Duitsland en Polen.

Ter hoogte van het aardoppervlak krijgt deze ontwikkeling eveneens voet aan de grond. Rond het midden van de week ontstaat boven Duitsland een hogedrukkern. Deze beweegt vervolgens noordwaarts tot boven Scandinavië en vindt tegelijkertijd aansluiting met omvangrijke hogedrukwerking boven een groot deel van Rusland. Zo ontstaat onderin de atmosfeer een immens hogedrukbastion, met daarbij een belangrijke kern boven Scandinavië.

Ook in de bovenlucht krijgt de hogedrukwerking geleidelijk een kern boven Scandinavië, waardoor de stroming een kenmerkende omegavorm krijgt. Dit duidt op een blokkering van het stromingspatroon.


Op zaterdag onstaat uiteindelijk een zogenoemde 'omegastructuur'. Hierbij ontstaat uit een scherpe rug van hogedrukwerking in de bovenlucht een afgesnoerde kern, in deze berekening boven Scandinavië. De ontwikkeling hierboven geeft mogelijkheden tot terugkeer van de kou.

Het weekend en daarna
Hoe dit voor Nederland precies uitpakt is nog onduidelijk. Rond het komende weekend wordt aan de oost- en zuidoostflank van het hogedrukgebied boven Scandinavië zeer koude lucht van boven de Poolcirkel via Rusland het Europese continent binnengevoerd. Deze diepvrieskou lijkt vooral op het zuiden van Scandinavië af te steven.


Het hogedrukgebied is zaterdag nog terug te vinden als onderdeel van een veel grotere zone met hoge luchtdruk, die loopt van boven Scandinavië tot diep in Rusland.

Vooral na het weekend is er een flink aantal modelberekeningen dat weliswaar de meest extreme kou ten noorden en noordoosten van ons berekent, maar met een aanhoudende oostenwind de temperaturen toch serieus laat dalen. Met in de nacht en vroege ochtend veelal matige vorst, en maximumtemperaturen rond het vriespunt.

Grof gezegd gaat voorlopig de helft van de modelberekeningen voor koude winteromstandigheden, en de andere helft voor wisselvallig, en in vrijwel alle gevallen daarbij ook beduidend zachter weer. Maar de deur voor winterweer volgende week staat dus zeker wel op een behoorlijke kier.

Bron: Meteo Consult
Woonplaats:
Berichten: 0
Lid sinds: 10 jun. 2007
27 januari 2009, 10:56 uur | Bericht #24738
Winters

Dat het de komende nachten licht vriest, is vrij zeker. Of de winter in februari doorzet niet, maar er zijn inmiddels aanwijzingen die duiden op een voortzetting van de kou.

Vandaag en morgen zijn de luchtdrukverschillen boven ons land erg klein en dat betekent dat er maar weinig wind staat. Ten oosten van ons land stijgt de luchtdruk de komende dagen en dat mond uit in een hogedrukgebied boven Duitsland, waardoor de wind bij ons uit het zuidoosten waait. Dat is een richting om vrij koude lucht naar Nederland te transporteren.



In het komend weekend ligt de kern van een drukmaximum boven de Scandinavische landen. Bij ons staat dan een stevige zuidoostenwind die het voor het gevoel een stuk kouder maakt dan de 4 graden die in de middag op de thermometer komt. Het chill-effect wordt dan duidelijk merkbaar.

Na het weekend lopen de verschillende berekeningen uit elkaar. Een deel komt uit op een koude oplossing, waarbij het in de nachten matig vriest en het maximum overdag rond het vriespunt ligt. Een ongeveer even groot aantal komt tot minder koude oplossingen, maar ook deze leveren zeker geen zacht lenteweer op.

De kans is groot dat het voorlopig, ook volgende week, blijft winteren. Hoe diep we de vorst in duiken, is echter alleen voor de komende dagen met enige zekerheid te zeggen.

©Weathernews
Waarom deze advertentie?
Woonplaats:
Berichten: 0
Lid sinds: 10 jun. 2007
27 januari 2009, 12:32 uur | Bericht #24742
Russische 'Beer' ontwaakt - na het weekend winter!

De weerkaarten voor de lange termijn gaan er steeds spannender uitzien. Tenminste, voor een ieder die van winterweer houdt. Deze dagen heeft het weer al een licht winters karakter met wat vorst in de nacht en ochtend, maar de drukverdeling is nog niet voluit winters.

Dat zou wel eens kunnen gaan veranderen. Donderdag zien we op de weerkaart een klein en niet al te sterk hogedrukgebiedje boven Denemarken dat versterking krijgt van de Russische 'Beer'. Depressies zien we dan op de Oceaan en boven het Middellandse Zeegebied.

Het gevolg is een sterke oost tot zuidoostelijke stroming. Daarin kan in de meeste computerberekeningen echte kou nog niet op transport gezet worden richting West Europa en ons land, maar vriest het in de nachten licht, soms (nipt) matig. De winter komt nog wat steviger in het zadel . Overdag liggen de temperaturen dan enkele graden boven het vriespunt, maar de gevoelstemperatuur ligt lager door de stevige wind.

We kunnen dus spreken van een (licht) winters weertype. Na het weekend lopen de diverse modeluitvoeringen uiteen. Voorlopig ga ik er vanuit dat er een redelijk klassiek winterse drukverdeling ontstaat. In de hogere luchtlagen zien we een blokkade tot stand komen. Lagedruk vinden we dan terug boven Spanje en een krachtig hogedrukgebied blokkeert de stroming boven Scandinavië. Aan de grond reikt het hogedrukgebied vanaf Scandinavië tot over Midden Europa. Een straffe oostenwind voert dan geleidelijk steeds koudere vrieslucht aan. Een nieuwe winterse periode ligt in het verschiet!

©Piet Paulusma
Kikimero
Lid
Woonplaats:
Berichten: 789
Lid sinds: 3 jul. 2008
27 januari 2009, 14:32 uur | Bericht #24747
Kou in de ‘mixer’!

Het voorgaande internetverhaal dat wij voor u op onze site schreven gaf al aan dat de langetermijnkaarten momenteel uitermate spannend zijn. Ook nu is dat nog altijd het geval, al lijkt de meerderheid van de modellen nu toch voor de koude oplossing te gaan kiezen. Toch is dit in bijvoorbeeld de meerdaagsetabel nog niet te zien.

Voor we naar deze tabel gaan kijken, werpen we eerst even een korte blik op de nieuwste weerkaarten van het Europese model. Het betreft hier de modelrun van dinsdag 27 januari 0 uur UTC (1 uur Nederlandse tijd). Hier zien we de komende week boven Scandinavië een sterk hogedrukgebied ontstaan.


Boven Scandinavië bouwt zich de komende dagen een krachtig hogedrukgebied op. Hierdoor is er in ons land een zuidoostelijke wind, waardoor koude lucht wordt aangevoerd.

Omegablokkade
Ook in de hogere luchtlagen is het hogedrukgebied dit weekend inmiddels goed tot ontwikkeling gekomen. De lagedrukgebieden trekken helemaal richting Groenland óf duiken het Middellands Zeegebied in. Het hogedrukgebied boven Scandinavië wordt één groot blokkerend weersysteem dat depressies bij ons op afstand houdt. We spreken hier van een zogenaamde omegablokkade. Dit is een bovenluchtpatroon wat erg hardnekkig is en in de winter garant staat voor een langere koude periode.


In de bovenlucht zorgt dit systeem voor een echte blokkade. Verder licht de straalstroom erg zuidelijk, waardoor lagedrukgebieden hun aandacht richten op Zuid-Europa.

De laatste berekeningen van het Europese model geven dus aan dat het goed mogelijk is dat de kou in Nederland terug komt. Alhoewel…. In de meerdaagsetabel komt dit nog niet overtuigend naar voren. De temperatuur in deze tabel is vooralsnog ’s nachts niet lager dan -5 graden. Dit lijkt op het eerste gezicht wel heel voorzichtig, maar is dit ook wel zo?


Toch komt de kou in de meerdaagsetabel nog niet direct terug.

Doormenging van verschillende luchtlagen
Het antwoord is nee. Deze op het eerste oog voorzichtige temperaturen zijn namelijk geheel terecht. Ten eerste middelt de tabel de verschillende maximum- en minimumtemperaturen in ons land. De koude plekken sneeuwen daardoor een beetje onder.

Later deze week speelt ook de wind een belangrijke rol. Volgens de laatste windpluim van het Europese model gaat het de komende tijd toch wel stevig waaien. Door deze wind worden de verschillende luchtlagen doorgemend en juist dat tempert de afkoeling enigszins.


In deze bovenluchtpluim (circa 1500 meter hoogte in de atmosfeer), op basis van de berekeningen van het Europese model, is goed te zien dat er eerst nog wat zachtere lucht wordt aangevoerd, maar uiteindelijk wordt het ook hier kouder.

Temperatuurverschil tussen luchtlagen
Onder invloed door de zuidoostelijke wind die door het hogedrukgebied bij Scandinavië ontstaat wordt inderdaad aan de grond koudere lucht aangevoerd. Ten zuidoosten van ons zijn de temperaturen overdag immers ook lager. Maar omdat deze wind soms toch wel zo’n 4 tot 5 Beaufort is worden de lucht aan de grond gemengd met de lucht op enige hoogte.

De kou is op enige hoogte nog niet overtuigend aanwezig, sterker nog aan het eind van deze week wordt er op deze hoogte zelfs nog wat zachtere lucht aangevoerd. Als deze twee luchtlagen door de wind mengen, wordt de kou aan de grond vervolgens dus getemperd en juist dat zien we momenteel terug in de tabellen.


Ook in de gewone temperatuurpluim lijkt de kou er echt aan te komen!

Opnieuw op de schaats?

Aangezien de kou nog in het water en in de grond zit is er niet veel meer nodig om opnieuw ijs te laten ontstaan. Vooral op ondergelopen weilanden en dergelijke kan dit erg snel gaan. De temperatuur mag dan overdag boven nul komen, dit effect wordt door de aanvoer van droge lucht enigszins teniet gedaan. Dit samenspel zorgt ervoor dat een eventuele ijslaag door temperaturen boven nul niet direct wordt aangetast.

Het blijft dus nog even afwachten hoe koud het precies gaat worden en of de ijzers weer uit het vet kunnen. We houden u op de hoogte!

Bron:Weer.nl
Woonplaats:
Berichten: 0
Lid sinds: 10 jun. 2007
28 januari 2009, 09:37 uur | Bericht #24771
Nieuwe strenge winterperiode op komst

Er breekt opnieuw een strenge winterperiode aan. De komende tien dagen verwacht weerman Eddy De Mey iedere nacht vorst. Na het weekend zal de temperatuur 's middags maar amper boven het vriespunt uitkomen. Om 7 uur woensdagochtend was er met -11 graden strenge vorst in Elsenborn. Elders varieerde het kwik tussen -2 (in het westen) en -7 graden (in de Kempen).



'We zijn dus opnieuw toe aan een koude winterse fase. Nu al ziet het er naar uit dat het de komende tien dagen iedere nacht tot vorst komt. Vooral vanaf zondag wordt het kouder. De wind die voorlopig zuidoostelijk is, draait dan naar het oosten, neemt toe en voert lucht aan uit Oost-Europa', meldt de weerman.

In de Ardennen zal er 's nachts strenge vorst optreden, maar ook elders kan het kwik in de nacht tot min 5 graden of lager dalen. Tot en met zaterdag wordt het overdag, mede door de werking van de zon, nog zo'n 5 graden. Na het weekend komt de temperatuur 's middags amper boven het vriespunt uit.

'Het ontbreken van een sneeuwtapijt maakt dat het waarschijnlijk niet zo extreem koud zal worden als eerder deze maand', zegt De Mey. Een hogedrukgebied boven Scandinavië zorgt voor de aanvoer van koude lucht.

©Standaard online
Woonplaats:
Berichten: 0
Lid sinds: 10 jun. 2007
28 januari 2009, 10:30 uur | Bericht #24774
Opnieuw strenge winterperiode in ons land


In de Ardennen zal er 's nachts strenge vorst optreden, maar ook elders kan het kwik in de nacht tot min 5 graden of lager dalen. Tot en met zaterdag wordt het overdag, mede door de werking van de zon, nog zo'n 5 graden. Na het weekend komt de temperatuur 's middags amper boven het vriespunt uit.

"Het ontbreken van een sneeuwtapijt maakt dat het waarschijnlijk niet zo extreem koud zal worden als eerder deze maand", zegt De Mey. Een hogedrukgebied boven Scandinavië zorgt voor de aanvoer van koude lucht.

©Hln | Gewijzigd: 28 augustus 2017, 12:09 uur, door Joyce.s
Kikimero
Lid
Woonplaats:
Berichten: 789
Lid sinds: 3 jul. 2008
28 januari 2009, 12:12 uur | Bericht #24781
'Dit weekeinde schaatsen op natuurijs'

Schaatsliefhebbers kunnen vanaf komend weekeinde hun hart weer ophalen. De komende tijd gaat het licht tot matig vriezen, waardoor lokaal het ijs vijf tot zes centimeter dik zal zijn. Op plekken als ondergelopen weilanden kan dan worden geschaatst, meldt een woordvoerder van het KNMI.



Waar het ijs voldoende aan zal groeien, weet de woordvoerder nog niet. "In het binnenland zal de ijsaangroei eerder voldoende zijn dan aan de kust." Heel Nederland krijgt de komende dagen te maken met vorst. Op sommige plekken daalt het kwik tot -6 graden.

Overdag blijft de temperatuur eerst nog net iets boven het vriespunt, maar vanaf het weekeinde blijft het lokaal ook overdag onder de 0 graden. Hoe lang dit winterweer aanhoudt, is nog niet helemaal duidelijk. "Tot zeker de eerste helft van de komende week blijft het nog aardig winters. Of het daarna doorzet, weten we nog niet, maar het kan zeker."

Bron:Nu.nl | Gewijzigd: 28 augustus 2017, 12:09 uur, door Joyce.s
Woonplaats: ijmuiden, noord holland
Berichten: 1257
Lid sinds: 30 jan. 2008
28 januari 2009, 22:57 uur | Bericht #24791
zou het pekel record dan toch verbroken worden
bekijk mijn website, klikje hier... Canon eos: Canon EF:1DmkIIN - 17-40 f4 L1DmkIII - 24-105 f4 L IS5DmkII - 100mm f2.8 L IS40D - 70-200 f2.8 L ISCanon 580 EX II x3 Cactuc v4
Woonplaats:
Berichten: 0
Lid sinds: 10 jun. 2007
29 januari 2009, 11:44 uur | Bericht #24807
Waarom is het zo koud?

De laatste dagen is er weer ijs ontstaan op sloten en plassen, en moeten autoruiten weer dagelijks gekrabt worden. En dit echte winterweer lijkt nog wel even aan te houden. Hier een uitleg waarom het zo koud is.

Sinds afgelopen zondag is de stroming naar het oosten gedraaid. Dit wordt veroorzaakt door een hogedrukgebied ten noordoosten van ons land. Om een hogedrukgebied draait de stroming met de klok mee. Met een hogedrukgebied ten noorden van ons land draait de stroming, en dus ook de wind, naar het oosten.

Door de oostelijke stroming wordt relatief koude lucht uit Oost-Europa naar ons land gevoerd. Continentale lucht is 's winters algemeen koud en droog. Dit zorgt voor het mooie, overwegend zonnige weer waar we vandaag en de komende dagen nog mee te maken hebben.

In de onderste laag van de atmosfeer zit nog wel vocht, waardoor er in de nachten vaak mist ontstaat. Hoe langer de oostelijke stroming aanhoudt, hoe droger de aangevoerde lucht wordt. Mistkansen nemen hierdoor ook duidelijk af, naar mate de oostelijke stroming langer aanhoudt.

Als bij een aanhoudende oostelijke stroming de wind nog aantrekt, nemen de mistkansen verder af, en krijgen we te maken met vrij heldere nachten. Onder de heldere lucht koelt het snel af. Dit is precies wat er de komende dagen te gebeuren staat. De temperaturen dalen in het hele land nog verder en komen zelfs aan de westkust 's nachts uit rond -5 graden. De zon is rond deze tijd van het jaar nog niet erg krachtig. Hierdoor warmt het overdag niet erg snel op. De temperaturen blijven dan ook overdag steken onder 5 graden.

De komende dagen trekt het hogedrukgebied zich iets terug en komt met zijn kern boven Finland te liggen. Ten zuiden van het land trekken lagedrukgebieden door. De stroming blijft (zuid)oostelijk. Wel nemen de neerslagkansen toe. Als er na het weekend neerslag valt, zou dit nog wel eens sneeuw kunnen zijn!

©Weeronline
Woonplaats:
Berichten: 0
Lid sinds: 10 jun. 2007
30 januari 2009, 07:50 uur | Bericht #24819
Vorst niet streng genoeg voor schaatsliefhebbers

De vorst houdt de komende tijd wel aan, maar is te licht om een dikke ijslaag te maken. Hier en daar vriest het matig, maar op de meeste plaatsen licht. Dat zei een woordvoerster van het KNMI donderdag.



De ijsdikte blijft steken bij een centimeter of vijf, goed voor een opgespoten stuk land om op te schaatsen, maar te weinig voor grotere wateren. Tot en met zondag blijft het zonnig, met 's nachts lichte vorst en overdag een paar graden boven nul.

©Nu.nl
  | Gewijzigd: 28 augustus 2017, 12:09 uur, door Joyce.s
Woonplaats:
Berichten: 0
Lid sinds: 10 jun. 2007
30 januari 2009, 09:03 uur | Bericht #24822
Laat de koude je niet (opnieuw) verrassen

De winterkoude is het land nog niet uit. Onze weermannen en -vrouwen voorspellen opnieuw winterse taferelen voor komende week. Hoog tijd om de nodige voorzorgen te nemen.

"Tijdens de vorige winterprik hebben heel wat mensen moeten ondervinden hoe gevoelig watermeters en andere delen van de waterleiding zijn voor koude", aldus Alain T'Syen, woordvoerder van Pidpa.
Ellende

"Het gevolg was heel wat ellende met bevroren watermeters die moesten vervangen worden en lekken die dienden te worden hersteld. Nu de temperaturen opnieuw zakken, vragen wij onze gebruikers om extra aandacht te hebben voor de bescherming van de watermeter en andere delen van de waterleiding tegen koude".
Scheurtjes

Water zet bij bevriezing uit. Voor watermeters en waterleidingen, die in de winter niet beschermd zijn, kan dit verstrekkende gevolgen hebben. Door de uitzetting van het ijs ontstaan scheurtjes in de leidingen.

Na ontdooiing van het ijs zien we pas de schade en de ellende die de vorst heeft aangericht: lekken in de waterleiding met eventueel waterschade als gevolg. "Vergeet dus niet dat ook uw waterleiding op sommige momenten best wat bescherming kan gebruiken."

Enkele tips:
* Scherm de leidingen af van de tocht van ramen, deuren of kelderluiken.
* Breng zonodig beschermde isolatie aan tussen de buitenmuur en de waterleiding. * Bij extreme koude is het in je eigen belang om isolatie aan te brengen rond de leidingen zelf.
* Draai, voor je de woning voor een langere periode verlaat, de hoofdkraan dicht. Laat vervolgens de binnenleidingen leeglopen. Stilstaand water bevriest immers sneller.

Is uw leiding toch bevroren?
* Is de waterleiding niet gescheurd, tracht ze dan geleidelijk aan te ontdooien. (bv. met een haardroger). Te hevige opwarming kan de leiding immers nog doen barsten.

* Stel je wel een leidingbreuk vast, sluit dan onmiddellijk de hoofdkraan af, zodat er geen lekwater kan verloren lopen. Raadpleeg een loodgieter voor de herstelling van de binnenleiding.

©HbvL
Woonplaats:
Berichten: 0
Lid sinds: 10 jun. 2007
30 januari 2009, 12:03 uur | Bericht #24826
Dit weekend nog niet schaatsen

Ook al is het erg koud buiten, is het niet koud genoeg om veel natuurijs te geven. Het KNMI raadt mensen ook af om dit weekend al het ijs op te gaan. De vorst houdt de komende dagen nog aan, maar dit zal niet genoeg zijn voor de vorming van genoeg ijs op open wateren. De ijsdikte blijft zondag en maandag steken op 5 cm. Dit is wel genoeg voor opgespoten weilanden.

Vorst
Deze dagen is er 's nachts meestal alleen maar lichte vorst geweest. Bij lichte vorst ligt de temperatuur tussen 0 en 5 graden onder het vriespunt. Voor de snelle vorming van ijs is minstens matige vorst nodig, 5 tot 10 graden onder het vriespunt. Ook vormt het ijs sneller als het overdag ook vriest. Aan het begin van de maand vroor het 's nachts matig tot zelfs streng in het zuiden van het land.



Het vriest 's nachts omdat het vrijwel onbewolkt is, daardoor kan het aan de grond heel snel afkoelen als het donker wordt.

Wind
Voor het bevriezen van open wateren is wind erg belangrijk. Wind is heel goed voor de verdamping van water. Bij koude droge lucht verdampt er veel en bevriest het water sneller. Maar veel wind is ook erg slecht voor de vorming van ijs. Als het hard waait wordt het water in beweging gebracht. Hierbij komt het relatief warme water van onder naar boven. Als dit proces eenmaal op gang komt kan het een hele tijd duren voordat het water bevriest.

©Weeronline
Bronk
Lid
Woonplaats: Haarlem
Berichten: 4104
Lid sinds: 27 jul. 2006
Laatste 4 prijzen van de wekelijkse fotowedstrijd
31 januari 2009, 13:48 uur | Bericht #24844
Sneeuw op komst

Het weekend is met veel zon van start gegaan maar vanaf de eerste dag van de nieuwe maand krijgt de zon het moeilijker. Vanuit Duitsland worden de komende dagen namelijk vrij veel laaghangende wolkenvelden aangevoerd.


Fraai, zonnig maar koud winterweer vanwege de schrale oostenwind. Foto: Stan Bouman, Silvolde.

Er kon dit weekend op veel plaatsen weer geschaatst worden. Uiteraard niet op het diepe water maar veel natuurijsbanen hadden kun deuren weer geopend. Na enkele nachten nachtvorst kon er op de Nevelhorst bij Didam ook weer volop geschaatst worden, terwijl er enkele dagen geleden er nog water op stond.


Bij Didam werd er vandaag wel geschaatst op het open water van de Nevelhorst. Foto: Theo Jörissen.

Door het gebrek aan zon blijft zondag de temperatuur overdag rond het vriespunt schommelen. Dit is na een nacht met lichte vorst alleen maar gunstig voor het ijs. Er waait nog altijd wel een schrale oostelijke wind waardoor het voor het gevoel een paar graden blijft vriezen. Soms dwarrelt er een vlokje sneeuw naar beneden maar zeker geen grote hoeveelheden.

In de nacht naar maandag zijn er wolkenvelden maar ook enkele opklaringen. Op veel plaatsen vriest het één of twee graden. Maandag start de nieuwe werkweek met vrij veel wolken. Op sommige plaatsen valt een beetje sneeuw. De meeste sneeuw wordt verwacht in de westelijke kustprovincies. In Zeeland kan lokaal één tot anderhalve centimeter vallen. Het wordt ’s middags 3 a 4 graden terwijl het stevig blijft waaien uit een oostelijk richting.


Vanmorgen rond 10:00 uur in het Drents-Friese Wold deed de zon haar best om de nevel te laten
verdwijnen. De schapen genoten zichtbaar.


Vanaf dinsdag wordt het rustiger. De oostenwind gaat liggen en er is af en toe wat zon. Het blijft op de meeste plaatsen droog. ’s Nachts komt de temperatuur rond het vriespunt uit terwijl het overdag 3 tot 5 graden wordt. Woensdag, donderdag en vrijdag verandert er maar weinig. De wind draait naar zuidelijke richtingen maar stelt nog altijd weinig voor. Volgend weekeinde lijken depressies vanaf de Oceaan hun weg kunnen vinden naar ons land. Hierdoor vallen verspreid over het land enkele sneeuwbuien waardoor er lokaal best eens enkele centimeters kan vallen.

bron: Meteo Consult | Gewijzigd: 31 januari 2009, 14:30 uur, door Bronk
Woonplaats:
Berichten: 0
Lid sinds: 10 jun. 2007
31 januari 2009, 15:04 uur | Bericht #24845
Sneeuw en ijzel. Grote problemen voor het verkeer!

Ik wil nu al een serieuze waarschuwing afgeven voor het verkeer op maandag. Ik verwacht maandag door sneeuw, ijzel en een harde wind grote problemen voor het verkeer. Dit begint maandagochtend in het zuiden. Het is nu nog volop winter met in de nachten lichte tot matige vorst. Morgen, zondag wordt het voorlopig de koudste dag van dit nieuwe wintertje. Van zondag op maandag komt een dooiaanval tot stand. Deze aanval komt tot stand onder de regie van aan Spaans - Franse depressie. Ik verwacht maandagochtendvroeg al matige tot zware sneeuwval in het zuiden en zuidwesten van ons land. Dit gebied zal gedurende de dag langzaam, zeg maar kruipend, z’n weg vervolgen naar het noorden. Dat betekent voor het zuiden en midden van ons land een groot deel van de dag grote problemen voor het verkeer. Want, na de sneeuw komt ook nog eens ijzel. En, de neerslag valt in combinatie met een krachtige tot harde oostenwind. Het noorden is waarschijnlijk pas in de avond aan de beurt. Het is nog geen maandag, dus kan het ook nog anders uitpakken.

©Piet Paulusma
Woonplaats:
Berichten: 0
Lid sinds: 10 jun. 2007
1 februari 2009, 11:43 uur | Bericht #24856
Winterweer dreigt ochtendspits te bemoeilijken

Er worden tijdens de nacht van zondag op maandag vrieskou en neerslag verwacht. Die combinatie kan tot gladde wegen leiden, zo waarschuwt Touring zondag. De mobiliteitsorganisatie verwacht opnieuw een topdrukte bij haar alarmcentrale. Ook weerman Eddy De Mey waarschuwt voor ijzelvorming. In de nacht van zondag op maandag verwacht hij minima van -1 tot -6 graden in België. Er zal ook neerslag vallen, eerst in de vorm van sneeuw en dan als natte sneeuw en regen. Maandagmiddag zou het zowat 3 graden worden.



'De aangekondigde regen en sneeuw zullen onvermijdelijk tot gladde wegen leiden en dan moet de automobilist in ieder geval de rijstijl aanpassen', stelt Touring.

De mobiliteitsorganisatie verwacht voor de tweede maal dit jaar een spectaculaire stijging van het aantal oproepen door automobilisten die in de problemen geraken door platte batterijen en startproblemen. Vele voertuigen hebben immers stilgestaan tijdens het weekend.

Touring raadt de bestuurders aan hun rijstijl aan te passen bij gladde wegen. De organisatie somt ook een aantal tips op om autoproblemen door de vrieskou te vermijden. Zo wordt aangeraden de auto binnen te zetten en als dat niet kan de motor en de voorruit te bedekken.

De motor eerst een tijd te laten draaien, heeft volgens Touring geen zin. 'Het is niet alleen slecht voor de motor, maar hij warmt nauwelijks en je vervuilt nodeloos de lucht', luidt het.

©De Standaard Online
PatrickM
Lid
Woonplaats: Heiloo
Berichten: 1018
Lid sinds: 9 jul. 2008
1 februari 2009, 12:04 uur | Bericht #24857
Ik denk dat we sneeuw wel kunnen vergeten, ik hoop natuurlijk een dikke laag.
Zo te zien gaan vanaf morgen de temperatuur stijgen. Dus geen vorst meer.
Hopenlijk gaat het snel weer omlaag, al in februari niet, dan maar in maart!
Woonplaats:
Berichten: 0
Lid sinds: 10 jun. 2007
1 februari 2009, 14:02 uur | Bericht #24858
Winterweer in Nederland

Sneeuw
De lucht is niet meer zo blauw zoals de afgelopen dagen. Vanuit Duitsland drijven af en toe wolkenvelden over. Op sommige plaatsen is er een beetje sneeuw gevallen. De meeste sneeuw viel vanochtend op de Veluwe. Daar was het landschap tijdelijk bedekt met 1 a 2 centimeter sneeuw. Ook elders in Gelderland, in de Achterhoek en in het Rijk van Nijmegen ligt een beetje sneeuw. Door de stevige wind, waait de sneeuw weg en worden op andere plekken kleine hoopjes sneeuw gevormd. Verder is het ook in Overijssel (Twente), in Utrecht en Zuid-Holland plaatselijk een beetje wit en ook uit het noorden van het land, in Friesland, Groningen en Drenthe komen meldingen van een beetje sneeuw. Het is natuurlijk niet genoeg voor het maken van sneeuwpoppen, maar toch… het maakt het winterse plaatje wel kompleet. En er komt meer sneeuw aan, maar of dat sneeuwpret of sneeuwoverlast zal zijn...


De meeste weggebruikers gaan langzamer rijden als het sneeuwt of als er sneeuw op de weg ligt

Maandag trekt in de loop van de ochtend een volgende sneeuwzone vanuit het zuiden ons land binnen. Er zal net zoals vandaag niet overal wat vallen. Het ziet er naar uit dat de meeste sneeuw in het zuidwesten van ons land gaat vallen. In Zeeland, in het westen van Brabant en in delen van Zuid-Holland kan in de loop van de ochtend 2 a 3 centimeter verse sneeuw vallen. Elders in Brabant, Limburg, Gelderland, Utrecht en Noord-Holland kan in de loop van de ochtend en tijdens het eerste deel van de middag een beetje sneeuw vallen. In het oosten en noorden van het land blijft het droog. Door aanvoer van zachte lucht gaat de sneeuw tegen het eind van de ochtend en in de middag vanuit het zuiden over in regen en dooit de sneeuw op veel plaatsen weg. Lang zal de sneeuwpret dus niet duren. Met sneeuw in het verkeer blijft het oppassen. De meeste weggebruikers gaan langzamer rijden als ze zien dat het sneeuwt of als er sneeuw ligt. Strooi- en schuifploegen blijven actief en alert. Omdat de sneeuw na de ochtendspits en voor de avondspits wordt verwacht en het gebied waar de meeste sneeuw wordt verwacht zich beperkt tot het zuidwesten van land worden vooralsnog geen grote problemen voor het verkeer verwacht.


Je kunt precies zien waar er een auto op de parkeerplaats heeft gestaan

IJs
De afgelopen nachten heeft het op de meeste plaatsen licht, en op enkele plaatsen matige gevroren, maar kwam het kwik overdag wel even in de plus. De ijsbanen in ons land doen dit jaar goede zaken. Voor de tweede keer in dit seizoen kan er geschaatst worden op natuurijs. In het zuiden en oosten van ons land lag echter nog ijs van de vorige vorstperiode. Tijdens de afgelopen nachten werd er ijs bijgevormd waardoor op de ijsbaan in Almen (Gelderland) gisteren 10 cm ijs lag! Omdat het ijs in het westen en noorden van het land wel weg is gedooid is de ijsdikte daar veel geringer, tussen de 3 en de 5 centimeter. Schaatsen op grote plassen en meren, zoals tijdens de vorige vorstperiode is niet verantwoord. Toch zijn er waaghalzen die het niet kunnen laten.... Hoewel de komende nachten koud zijn met een graadje vorst, zal het ijs nauwelijks verder aangroeien. Overdag komen de temperaturen gemiddeld een graad of 5 boven het vriespunt uit waardoor het ijs deels weer wegsmelt…


Op sommige plaatsen was het vanochtend een beetje wit

Kou
Door de doorstaande oostenwind voel het vandaag en morgen veel kouder aan dan de temperaturen op de thermometer. Vanochtend vroeg was het in de Kooy (Noord-Holland) op de thermometer het minst koud met -1.0 graad. Er waaide echter een vrij krachtige oostenwind, 19 knopen. Als we dat omrekenen volgens de Steadman methode (kunt u ook doen op onze site, zie linker kolom, overigens diensten, omrekenen eenheden) komen we uit op -9.9 graden. In Volkel (Brabant) was het het koudst met op de thermometer een temperatuur van -3.5 graden. Ook hier waaide een vrij krachtige oostenwind, 17 knopen en voelde het volgens de Steadman methode aan als -11.8 graden! Vanmiddag blijft het op veel plaatsen en kunnen we de eerste dag van februari 2009 bijtekenen als ijsdag!


Mutsen op! Door de harde wind voelt het veel kouder aan dan dat de thermometer aangeeft

Komende nacht en morgen overdag blijft het stevig doorwaaien, gemiddeld windkracht 4 a 5 boven land, windkracht 6 aan zee en op het IJsselmeer en windkracht 7 op de Wadden. Komende nacht en morgenochtend vriest het op de meeste plaatsen 1 tot 3 graden. Als U morgenochtend op de fiets of te voet naar school of naar werk gaat, mutsen op! De gevoelstemperatuur ligt opnieuw rond 10 graden onder het vriespunt. Tegen het eind van de dag komt vanuit het zuiden zachtere lucht ons land binnen en lopen de temperaturen op de thermometer op naar 2 tot 4 graden boven het vriespunt. Vanaf dinsdag neemt de wind af en is het voor het gevoel een stuk minder koud.

©Meteo Consult
Woonplaats:
Berichten: 0
Lid sinds: 10 jun. 2007
2 februari 2009, 14:58 uur | Bericht #24897
Sneeuw uit Nederland weggetrokken

Zeeland was maandagochtend een witte vlek in het Nederlandse landschap. Rond negen uur sneeuwde het er flink en lag er een behoorlijk laagje. Ook in Limburg, het westen van Brabant en Zuid-Holland viel sneeuw die (even) bleef liggen, maar dat was niet zoveel als in Zeeland, zei een woordvoerder van het KNMI maandag.

Het neerslaggebied breidt zich naar het noordwesten uit. Ook elders begon de neerslag met sneeuw, maar al snel ging die over in regen. Tegen twee uur lag de temperatuur in het hele land boven nul.

©AD
Terug naar boven
1 Gebruiker leest nu dit topic, onderverdeeld in 1 gast en 0 leden
Berichten
Er zijn in totaal 27.853 topics, welke bij elkaar 448.359 reacties hebben gekregen.
Leden
We zijn met 11.579 leden.
Het nieuwste lid is philip.beuckels@gmail.com.

Berichten
Je moet inloggen om je berichten te kunnen lezen.
Dit topic
1 mensen bekijken nu dit topic.

Record
Op 6 december 2010 om 11.29 uur waren er 2.792 mensen tegelijkertijd online op onweer-online!
Stats
Er zijn nu 97 mensen aan het browsen op het forum. 2 Daarvan zijn ingelogd.
Van die 97, lezen 2 mensen het topic "Onweerskansen 20 juli 2019".

Sponsors en partners

Actueel op OnweerOnline.nl

Wateroverlast

Hoogwater in Frankrijk, Engeland en de Benelux

Wintervoorspellingen 2023/24

Kunnen we al iets zeggen over de winter?

Het Winter Discussietopic

Lees en schrijf mee!

Kou in Noord-Europa

Zelfs -44,3 in Finland

© 2003 - 2024 onweer-online.nl   |   Alle rechten voorbehouden   |   Algemene gebruiksvoorwaarden