Live Bliksemontladingen

De teller in het icoon met het onweersbuitje geeft live het actuele aantal bliksemontladingen uit onze regio weer. De dekking ligt in een vierkant om Nederland en België, waardoor er ook data van rondom Parijs, op de Noordzee en uit een deel van Duitsland wordt weergegeven.

Ontladingen

De ontladingen kun je terugvinden op de Google Maps kaart onderaan de pagina. Deze worden nog niet live bijgewerkt, voor de meest actuele ontladingen ververs je de pagina. De iconen op de kaart lopen in kleur van Geel naar Rood, waarbij Geel een 'nieuwe' ontlading is en Rood een 'oude'.

Geluid

De teller maakt geluid als het aantal bliksemontladingen verhoogt. Dus, bij een update van 0 naar 1 hoor je geluid. Je kunt dit uitschakelen met het luidspreker icoontje in de balk hierboven.

Data © Blitzortung.org / Lightningmaps.org
nl
StormTrack Beta
Inloggen
Heb je nog geen account? Dan kun je er hier eentje aanmaken!
De Bilt

Geen onweer in de buurt
Nu Live

De kaart Den Helder - Neerslag
KNMI Expertpluim
is bijgewerkt.

28 Feb 2021 03:59:59

De kaart Den Helder - Dauwpunt
KNMI Expertpluim
is bijgewerkt.

28 Feb 2021 03:01:59

De kaart Den Helder - Temperatuur
KNMI Expertpluim
is bijgewerkt.

28 Feb 2021 03:01:56

De kaart Den Helder - Sneeuwval
KNMI Expertpluim
is bijgewerkt.

28 Feb 2021 02:02:00

Het KNMI heeft Code Geel uitgegeven voor Drenthe, Flevoland, Friesland, Gelderland, Groningen, Noord-Brabant, Noord-Holland, Overijssel, Utrecht, Waddeneilanden, Zeeland, Zuid-Holland.

28 Feb 2021 00:40:57

De kaart De Bilt - 6luik
KNMI Expertpluim
is bijgewerkt.

27 Feb 2021 23:00:24

De kaart Vlissingen - Dauwpunt
KNMI Expertpluim
is bijgewerkt.

27 Feb 2021 23:00:23

De kaart Vlissingen - Sneeuwval
KNMI Expertpluim
is bijgewerkt.

27 Feb 2021 23:00:23

De kaart Vlissingen - Neerslag
KNMI Expertpluim
is bijgewerkt.

27 Feb 2021 23:00:23

De kaart Twente - Windstoten
KNMI Expertpluim
is bijgewerkt.

27 Feb 2021 23:00:22

De kaart Twente - Sneeuwval
KNMI Expertpluim
is bijgewerkt.

27 Feb 2021 23:00:21

De kaart Schiphol - Dauwpunt
KNMI Expertpluim
is bijgewerkt.

27 Feb 2021 22:02:25

De kaart Schiphol - CAPE/Onweer
KNMI Expertpluim
is bijgewerkt.

27 Feb 2021 22:02:25

De kaart Schiphol - Neerslag
KNMI Expertpluim
is bijgewerkt.

27 Feb 2021 22:02:24

De kaart Schiphol - Temperatuur
KNMI Expertpluim
is bijgewerkt.

27 Feb 2021 22:02:24
Actueel
1 / 4

Winter discussietopic

Op naar vroeg lenteweer!

Voorspel de winter!

Hoeveel vorst? Hoeveel sneeuw?

Fotowedstrijd Winter

Stuur jouw foto in en win!

Berichtgeving Mars

Nieuwe marsrover geland!

×
Kies een plaats
Beschikbare Plaatsen:
×
Welke meldingen wil je ontvangen?

Je kunt hieronder aangeven welke notificaties je wil ontvangen in 'Nu Live'. Standaard ontvang je alle notificaties, wil je een bepaald type melding niet langer ontvangen? Vink dan het vinkje uit. Je keuze wordt automatisch opgeslagen.

×
Nu Live
Welkom op onweer-online.nl! Als je je nog niet hebt geregistreerd, meld je dan nu aan op de leukste en grootste weercommunity van Nederland. Heb je al een account, log dan hier in.
Woonplaats:
Berichten: 0
Lid sinds: 10 jun. 2007
17 februari 2009, 09:18 uur | Bericht #25260
Grootste tsunami ooit?

Wie herinnert zich niet de dramatische Tweede Kerstdag van 2004? Een tsunami vernietigde de kustlijnen rond de Indische Oceaan. Ongeveer een kwart miljoen mensen vonden de dood na de tsunami die volgde op de zeebeving van 9,2 op de schaal van Richter in de oceaan ten westen van Sumatra. Het onderzoek naar fossiele tsunami’s is nu in volle gang. Want het is belangrijk om te weten hoe vaak een tsunami toeslaat. Nieuw onderzoek van Cliff Frohlich (University of Texas) en collega’s laat zien dat het Pacifische eiland Tongatapu in het verleden is getroffen door een enorme tsunami. Bewijs? Enorme keien op de westelijke kust van het vlakke eiland. De onderzoekers speculeren zelfs over de grootste tsunami ooit. Ze rapporteerden dit in het wetenschappelijke blad Geology.


De locatie van Tonga eilandengroep. Geheel links Australië en in het zuiden Nieuw-Zeeland.

Regionale geologie
Tongatapu (voorheen ‘Amsterdam’) is een vlak eiland en ligt ten westen van de zogenaamde Tonga-trog. Deze trog heeft een maximale diepte van 10.882 meter. Hier schuift de Pacifische aardplaat onder de kleine, maar seismisch actieve Tonga plaat. Het naar beneden duiken van Pacifische plaat is de directe oorzaak voor het voorkomen van vulkanen die uiteindelijk boven de zeespiegel kunnen uitkomen. Zo ontstonden en ontstaan eilanden ten westen van de trog. Ook bouwt zich spanning op in de aardkorst. Tonga voelde in 2006 en 2007 twee zware aardbevingen (beiden 7,9 op de schaal van Richter) met hun epicentrum honderden kilometers ten zuidwesten van Tonga. Er ontstond toen geen tsunami.

Géén kleintjes
De zeven enorme stenen zijn gevonden op het grootste eiland van de eilandengroep Tonga (171 eilanden). Op het westelijk deel van Tongaptapu zijn ze 100-400 m kustinwaarts aangetroffen. En op een hoogte van 10-20 meter boven het huidige zeeniveau. Eeuwenlang was de herkomst van deze keien onbekend. De kalkstenen bestaan uit fossiel koraal en steken ver boven de omgeving uit. De grootste heeft afmetingen van twee villa’s op elkaar: 15 bij 11 bij 9 m.

Tsunami en oorzaak
De omvang van de stenen is zo groot dat ze alleen door een tsunami of een enorme storm ver op het eiland kunnen zijn geslingerd. De grootste steen is echter 20 keer zwaarder dan de grootste stenen die ooit zijn vervoerd door een storm. Een tsunami is dus waarschijnlijker.

De hamvraag is nu wat deze tsunami veroorzaakte. Daarvoor hebben de onderzoekers een computersimulatie gedraaid. Hieruit bleek dat de tsunami door instorting van een onderzeese vulkaanflank of door een grote aardverschuiving onder water ontstond. De instorting van de oostelijk flank van de noordelijkste vulkaan (zie plaatje hieronder) is de beste kandidaat. Of dit veroorzaakt is door een uitbarsting van de vulkaan is onduidelijk. De onderzoekers sloten een aardbeving als oorzaak uit.


Het eiland Tongatapu. In rood aangegeven zijn onderwatervulkanen en de rode verticale lijn op het eiland toont de locatie van de grote blokken.

Wanneer?
De stenen hebben een ouderdom van 120-130 duizend jaar. Dit is dus de maximale ouderdom voor de tsunami. Tussen 120-130 duizend jaar geleden en 7000 jaar geleden stond de zeespiegel echter lager. De laatste ijstijd heerste toen. Een monstertsunami in die periode is dus onwaarschijnlijk, omdat er dan veel meer energie nodig is om de stenen dat zover landinwaarts te verplaatsen. Omdat de stenen niet rusten op een ‘voet’ van kalk door verwering van de steen zelf, denken de onderzoekers dat de stenen ergens in de periode van 0 tot 7000 jaar geleden zijn verplaatst door de tsunami.


Tongatapu is zo plat als een pannenkoek. De grote keien nabij de westelijke kust (rood) zijn niet via Google Earth te zien. Ze zijn namelijk begroeid en steken niet meer af tegen de omgeving. De pijlen wijzen de richting van de onderzeese aardverschuivingen.

Opvallend is dat de onderzoekers geen boringen hebben gedaan naar eventuele sedimentlagen die op een tsunami wijzen. En dat terwijl enkele maanden geleden nog in Nature stond te lezen dat fossiele tsunami’s zo te vinden zijn. Wellicht is het onderdeel van toekomstig onderzoek van Frohlich. En inderdaad, de onderzoekers geven aan dat een dergelijke studie nog meer informatie kan opleveren. Waarschijnlijk zullen de onderzoekers ook de omliggende eilanden langs de Tonga-trog afstropen op grote stenen. En wie weet wat daar nog allemaal te wachten ligt?

©Kennislink
Terug naar boven
1 Gebruiker leest nu dit topic, onderverdeeld in 1 gast en 0 leden
Berichten
Er zijn in totaal 27.254 topics, welke bij elkaar 445.163 reacties hebben gekregen.
Leden
We zijn met 11.295 leden.
Het nieuwste lid is USS.

Berichten
Je moet inloggen om je berichten te kunnen lezen.
Dit topic
1 mensen bekijken nu dit topic.

Record
Op 6 december 2010 om 11.29 uur waren er 2.792 mensen tegelijkertijd online op onweer-online!
Stats
Er zijn nu 1919 mensen aan het browsen op het forum. 0 Daarvan zijn ingelogd.
Van die 1919, lezen 8 mensen het topic "Zomer discussie topic".

Sponsors en partners

Actueel op OnweerOnline.nl

Fotowedstrijd Winter

Stuur jouw foto in en win!

Winter discussietopic

Op naar vroeg lenteweer!

Berichtgeving Mars

Nieuwe marsrover geland!

Voorspel de winter!

Hoeveel vorst? Hoeveel sneeuw?

© 2003 - 2021 onweer-online.nl   |   Alle rechten voorbehouden   |   Algemene gebruiksvoorwaarden