Live Bliksemontladingen

De teller in het icoon met het onweersbuitje geeft live het actuele aantal bliksemontladingen uit onze regio weer. De dekking ligt in een vierkant om Nederland en België, waardoor er ook data van rondom Parijs, op de Noordzee en uit een deel van Duitsland wordt weergegeven.

Ontladingen

De ontladingen kun je terugvinden op de Google Maps kaart onderaan de pagina. Deze worden nog niet live bijgewerkt, voor de meest actuele ontladingen ververs je de pagina. De iconen op de kaart lopen in kleur van Geel naar Rood, waarbij Geel een 'nieuwe' ontlading is en Rood een 'oude'.

Geluid

De teller maakt geluid als het aantal bliksemontladingen verhoogt. Dus, bij een update van 0 naar 1 hoor je geluid. Je kunt dit uitschakelen met het luidspreker icoontje in de balk hierboven.

Data © Blitzortung.org / Lightningmaps.org
nl
StormTrack Beta
Inloggen
Heb je nog geen account? Dan kun je er hier eentje aanmaken!
De Bilt

Geen onweer in de buurt
Nu Live

De kaart KNMI klassieke pluim is bijgewerkt.

28 Mar 2024 16:59:57

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Beaufort, NC; Craven, NC; Jones, NC; Pamlico, NC.

28 Mar 2024 10:03:12

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Screven, GA.

28 Mar 2024 03:29:38

De kaart KNMI klassieke pluim is bijgewerkt.

27 Mar 2024 15:59:58

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Gadsden, FL; Leon, FL; Liberty, FL; Wakulla, FL.

27 Mar 2024 14:15:23

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Alachua, FL; Columbia, FL; Gilchrist, FL.

27 Mar 2024 13:40:38

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Dixie, FL.

27 Mar 2024 13:33:57

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Levy, FL.

27 Mar 2024 13:25:44

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Dixie, FL; Taylor, FL.

27 Mar 2024 13:13:44

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Gadsden, FL; Leon, FL; Decatur, GA; Grady, GA.

27 Mar 2024 13:08:44

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Gadsden, FL; Leon, FL; Liberty, FL.

27 Mar 2024 13:03:11

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Gadsden, FL; Leon, FL; Liberty, FL; Wakulla, FL.

27 Mar 2024 12:26:19

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Franklin, FL; Liberty, FL.

27 Mar 2024 12:16:03

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Franklin, FL; Gulf, FL; Liberty, FL.

27 Mar 2024 12:03:34

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Franklin, FL; Gulf, FL.

27 Mar 2024 11:36:51
Actueel
1 / 4

Wateroverlast

Hoogwater in Frankrijk, Engeland en de Benelux

Kou in Noord-Europa

Zelfs -44,3 in Finland

Wintervoorspellingen 2023/24

Kunnen we al iets zeggen over de winter?

Het Winter Discussietopic

Lees en schrijf mee!

×
Kies een plaats
Beschikbare Plaatsen:
×
Welke meldingen wil je ontvangen?

Je kunt hieronder aangeven welke notificaties je wil ontvangen in 'Nu Live'. Standaard ontvang je alle notificaties, wil je een bepaald type melding niet langer ontvangen? Vink dan het vinkje uit. Je keuze wordt automatisch opgeslagen.

×
Nu Live
Welkom op onweer-online.nl! Als je je nog niet hebt geregistreerd, meld je dan nu aan op de leukste en grootste weercommunity van Nederland. Heb je al een account, log dan hier in.
Woonplaats:
Berichten: 0
Lid sinds: 10 jun. 2007
23 februari 2009, 15:48 uur | Bericht #25545
De winter van 2009 in perspectief

De winter van 2008/2009 staat op het punt om, in elk geval voor meteorologen, af te lopen. En dus is het aardig om al eens achterom te kijken en de gebeurtenissen van de afgelopen bijna 3 maanden in perspectief te plaatsen.

Voor wat de gemiddelde temperatuur betreft, stonden we in Nederland (in De Bilt) tot eergisteren op een temperatuur van 1,8 graden, tegen 3,3 graden normaal. Als er deze week verder geen gekke dingen meer gebeuren, is de huidige winter daarmee op weg om tot de koudste van deze eeuw uit te groeien, gevolgd door de winter van 2003, die op een gemiddelde temperatuur van 2,4 graden uitkwam.

Er zijn echter ook andere manieren om naar de in een winter opgetreden kou te kijken. Zo geeft het Hellmanngetal (wat je krijgt door voor alle dagen in de periode 1 november tot en met 31 maart die een gemiddelde temperatuur beneden het vriespunt hebben, die gemiddelden bij elkaar op te tellen en dan het minteken weg te laten) een aardige indruk van hoeveel ‘kou’ er in een winter zat. Vaak vertelt dit getal meer dan de gemiddelde temperatuur tijdens een winter, omdat het gemiddelde nu eenmaal altijd een optelsom is van koude en zachtere perioden, die elkaar behoorlijk kunnen uitmiddelen.

Kouproductie
In De Bilt staat het Hellmanngetal voor deze winter nu op 56,5 punten (goed voor een 49ste plaats op de ranglijst van winters sinds 1901), in 2003 schopte de winter als geheel het tot een totaal van 80 Hellmannpunten (goed voor een 37ste plaats). Wat dat betreft blijft de huidige winter dus nog wel duidelijk achter bij die van 2003. Overigens hebben veel stations in het oosten en zuidoosten van Nederland dankzij de strenge vorst daar in de eerste 10 dagen van januari een duidelijk groter Hellmanngetal opgebouwd dan De Bilt. Zo staat Ell tot nu toe op 89,5 punten, Hupsel in de Achterhoek op 89,2 punten en Volkel op 85,8 punten.

Koplopers van de ranglijst zijn nog altijd de winters van 1963, met in De Bilt 345,9 punten, die van 1947 met 342,8 punten en de winter van 1942 met 331,8 punten. In dat licht bezien stelde de huidige winter dus feitelijk hoegenaamd niets voor. De gemiddelde temperatuur is vooral laag uitgekomen omdat zacht weer grotendeels ontbrak (de temperatuur kwam bijna nooit boven 10 graden uit), niet omdat de kouproductie nu zo indrukwekkend was.

Bekijken we het winterse weer, dat we vooral in de maanden december en januari hebben gehad, in het perspectief van het weer wereldwijd, dan zien we dat de plaatsen waar het koud was opnieuw in de minderheid waren. Zoals op de kaarten te zien is, was het in december vooral in Canada, het westen van de Verenigde Staten en in het westen van Europa duidelijk kouder dan normaal. Op de rest van de kaart overheersen de rode kleuren, zoals in het noordpoolgebied. Wereldwijd was december een warme maand, met een afwijking van 0,37 graden boven het gemiddelde, zoals dat geldt voor de jaren 1971 tot en met 2000.


De afwijking van de in december opgetreden gemiddelde temperaturen ten opzichte van de normaal (1971-2000). Onder meer Canada, het noordwesten van de VS en West- en Zuidwest-Europa waren kouder dan normaal. Het rood overheerst evenwel.

Januari kwam zelfs nog iets hoger uit. Opnieuw hoorde het westen van Europa bij de gebieden waar het kouder was dan normaal, samen met het noordoosten van de Verenigde staten en het zuiden van China. Op andere plaatsen overheerste het warmere dan normale weer. Opvallend was dat veel mensen, doordat het koude weer in de VS en in Europa relatief veel aandacht van de media trok, juist het gevoel hadden dat er ook wereldwijd van een koude winter sprake was. Dat is duidelijk dus niet het geval geweest. Het wereldwijd warme weer houdt gewoon aan.


De kaart voor de afwijkingen van de gemiddelde temperaturen, zoals wereldwijd opgetreden in de voorbije januarimaand. Ook hier valt op dat de plekken waar het koud was, waaronder ons deel van Europa, in de minderheid waren. Wereldwijd is het op het Noordelijk Halfrond zeker geen koude winter geweest.

Zeeijs
Ondanks het vrij warme weer in het Noordpoolgebied, heeft het zeeijs daar zich na het zomerminimum van 2008 wel hersteld tot ongeveer het niveau van vorig jaar om deze tijd. Het totale oppervlak aan ijs, dat je krijgt als je al het op het Noordelijk Halfrond aanwezige zeeijs tegen elkaar schuift, ligt ruim 500.000 vierkante kilometer beneden de oppervlakte die normaal is in deze tijd van het jaar. De tekorten komen vooral voor rekening van de Barentszzee en het zeegebied ten oosten van Siberië.


De ijsbedekking van de zeeen in het Noordpoolgebied, afgelopen vrijdag.


De grafiek, die de totale oppervlakte aan zeeijs in het Noordpoolgebied laat zien gedurende het afgelopen jaar, geeft aan dat we nu op ongeveer hetzelfde niveau zitten als vorig jaar om deze tijd.

Op het Zuidelijk Halfrond, waar in de zeeën rond de Zuidpool nu ongeveer het zomerminimum aan zeeijs is bereikt, schommelt de totale oppervlakte ongeveer rond de normaal, die voor deze tijd van het jaar geldt. Het overschot, dat we daar het laatste jaar meestentijds hebben gezien, is er in enkele maanden tijd verdwenen.


Het ijsplaatje van gisteren in het Zuidpoolgebied, waar nu de zomer afloopt en het zeeijs zo'n beetje z'n minimale omvang heeft bereikt.


De grafiek voor de Zuidpool van het afgelopen jaar laat zien dat de situatie daar ongeveer normaal is voor de tijd van het jaar.

Ook de totale hoeveelheid sneeuw op het Noordelijk Halfrond schommelt de laatste maanden rond normaal. In december was er een klein overschot, in januari een miniem tekort. Vooral in China en ook in de VS lag toen minder sneeuw dan normaal. Europa liet juist een mooie plus zien. Vorig jaar werd in januari op het Noordelijk Halfrond nog een recordgrote sneeuwbedekking gemeten. Dit jaar is het allemaal dus net iets gematigder.


De sneeuwbdekking van het Noordelijk Halfrond van gisteren. De gebieden waar sneeuw ligt zijn bruin. Met name in de VS en in China ligt minder dan normaal.

Het zonnevlekkenminimum, dat inmiddels al ruim twee jaar duurt, hield deze winter gewoon aan. Ook in december, januari en februari was de zon ongeveer 85 procent van de tijd helemaal schoon en waren er geen zonnevlekken te zien. Hoewel de laatste jaren al meerdere malen een toenemende activiteit van de zon werd verwacht, blijkt daar tot nog toe weinig van, al zijn in oktober en november vorig jaar wel de eerste vlekken van de nieuwe cyclus (nummer 24) gesignaleerd. Daarna is het vrij stil geworden. De laatste twee vlekjes, in januari en februari, leken weer tot de oude cyclus (23) te behoren en werden ‘fossielen’ genoemd. Op de eventuele invloed van de activiteit van de zon op het weer op aarde komen we in een later verhaal uitgebreid terug. Dit is een onderwerp waarover veel gespeculeerd wordt.


De zon vanochtend: geen zonnevlekken.

Al met al is de winter van 2009 in Nederland dus weliswaar een koude geweest met vooral in het zuidoosten van het land een behoorlijke vorstperiode, maar kunnen we in z’n algemeenheid zeker niet van een grote winter spreken. Daarvoor is er toch te weinig gebeurd.

Bronnen: Meteo Consult, University of Illinois, Rutgers’ University, Nasa, Soho
Terug naar boven
1 Gebruiker leest nu dit topic, onderverdeeld in 1 gast en 0 leden
Berichten
Er zijn in totaal 27.843 topics, welke bij elkaar 448.337 reacties hebben gekregen.
Leden
We zijn met 11.574 leden.
Het nieuwste lid is Stormliefhebber787.

Berichten
Je moet inloggen om je berichten te kunnen lezen.
Dit topic
1 mensen bekijken nu dit topic.

Record
Op 6 december 2010 om 11.29 uur waren er 2.792 mensen tegelijkertijd online op onweer-online!
Stats
Er zijn nu 269 mensen aan het browsen op het forum. 3 Daarvan zijn ingelogd.
Van die 269, lezen 14 mensen het topic "Berichtgeving Noord- en Zuidpool".

Sponsors en partners

Actueel op OnweerOnline.nl

Het Winter Discussietopic

Lees en schrijf mee!

Wateroverlast

Hoogwater in Frankrijk, Engeland en de Benelux

Kou in Noord-Europa

Zelfs -44,3 in Finland

Wintervoorspellingen 2023/24

Kunnen we al iets zeggen over de winter?

© 2003 - 2024 onweer-online.nl   |   Alle rechten voorbehouden   |   Algemene gebruiksvoorwaarden