Live Bliksemontladingen

De teller in het icoon met het onweersbuitje geeft live het actuele aantal bliksemontladingen uit onze regio weer. De dekking ligt in een vierkant om Nederland en België, waardoor er ook data van rondom Parijs, op de Noordzee en uit een deel van Duitsland wordt weergegeven.

Ontladingen

De ontladingen kun je terugvinden op de Google Maps kaart onderaan de pagina. Deze worden nog niet live bijgewerkt, voor de meest actuele ontladingen ververs je de pagina. De iconen op de kaart lopen in kleur van Geel naar Rood, waarbij Geel een 'nieuwe' ontlading is en Rood een 'oude'.

Geluid

De teller maakt geluid als het aantal bliksemontladingen verhoogt. Dus, bij een update van 0 naar 1 hoor je geluid. Je kunt dit uitschakelen met het luidspreker icoontje in de balk hierboven.

Data © Blitzortung.org / Lightningmaps.org
nl
StormTrack Beta
Inloggen
Heb je nog geen account? Dan kun je er hier eentje aanmaken!
De Bilt

Geen onweer in de buurt
Nu Live

De kaart Den Helder - Neerslag
KNMI Expertpluim
is bijgewerkt.

28 Feb 2021 03:59:59

De kaart Den Helder - Dauwpunt
KNMI Expertpluim
is bijgewerkt.

28 Feb 2021 03:01:59

De kaart Den Helder - Temperatuur
KNMI Expertpluim
is bijgewerkt.

28 Feb 2021 03:01:56

De kaart Den Helder - Sneeuwval
KNMI Expertpluim
is bijgewerkt.

28 Feb 2021 02:02:00

Het KNMI heeft Code Geel uitgegeven voor Drenthe, Flevoland, Friesland, Gelderland, Groningen, Noord-Brabant, Noord-Holland, Overijssel, Utrecht, Waddeneilanden, Zeeland, Zuid-Holland.

28 Feb 2021 00:40:57

De kaart De Bilt - 6luik
KNMI Expertpluim
is bijgewerkt.

27 Feb 2021 23:00:24

De kaart Vlissingen - Dauwpunt
KNMI Expertpluim
is bijgewerkt.

27 Feb 2021 23:00:23

De kaart Vlissingen - Sneeuwval
KNMI Expertpluim
is bijgewerkt.

27 Feb 2021 23:00:23

De kaart Vlissingen - Neerslag
KNMI Expertpluim
is bijgewerkt.

27 Feb 2021 23:00:23

De kaart Twente - Windstoten
KNMI Expertpluim
is bijgewerkt.

27 Feb 2021 23:00:22

De kaart Twente - Sneeuwval
KNMI Expertpluim
is bijgewerkt.

27 Feb 2021 23:00:21

De kaart Schiphol - Dauwpunt
KNMI Expertpluim
is bijgewerkt.

27 Feb 2021 22:02:25

De kaart Schiphol - CAPE/Onweer
KNMI Expertpluim
is bijgewerkt.

27 Feb 2021 22:02:25

De kaart Schiphol - Neerslag
KNMI Expertpluim
is bijgewerkt.

27 Feb 2021 22:02:24

De kaart Schiphol - Temperatuur
KNMI Expertpluim
is bijgewerkt.

27 Feb 2021 22:02:24
Actueel
1 / 4

Voorspel de winter!

Hoeveel vorst? Hoeveel sneeuw?

Winter discussietopic

Op naar vroeg lenteweer!

Fotowedstrijd Winter

Stuur jouw foto in en win!

Berichtgeving Mars

Nieuwe marsrover geland!

×
Kies een plaats
Beschikbare Plaatsen:
×
Welke meldingen wil je ontvangen?

Je kunt hieronder aangeven welke notificaties je wil ontvangen in 'Nu Live'. Standaard ontvang je alle notificaties, wil je een bepaald type melding niet langer ontvangen? Vink dan het vinkje uit. Je keuze wordt automatisch opgeslagen.

×
Nu Live
Welkom op onweer-online.nl! Als je je nog niet hebt geregistreerd, meld je dan nu aan op de leukste en grootste weercommunity van Nederland. Heb je al een account, log dan hier in.
Woonplaats:
Berichten: 0
Lid sinds: 10 jun. 2007
10 maart 2009, 09:42 uur | Bericht #26176
Aardbeving triggert vulkaanuitbarstingen

Op 6 september 2002 werd Zuid-Italië opgeschrikt door een aardbeving van ongeveer 6 op de schaal van Richter. De beving ten noorden van Sicilië had een ondiepe oorsprong van 12 km diepte. Twee mensen vonden de dood. Maar daar bleef het niet bij. De schok veroorzaakte namelijk een cascade aan rampen. Walter (German Research Centre for Geoscience, Potsdam) en collega's maken het waarschijnlijk dat uitbarstingen van de Stromboli en Etna, en flinke gasuitstoot nabij de Panarea de directe gevolgen van de beving waren. Dit publiceerden ze in het maandelijkse wetenschapsblad Geology.

Plaattektoniek
De Middellandse Zee is het gebied waar de Afrikaanse aardplaat tegen de Eurazische aardplaat botst. Hierdoor ontstaat enorme druk op de aardkorst in deze regio. De aardplaten proberen hier onder elkaar te duiken. Zo is een complexe regio ontstaan van vele breuken en onderschuivingen. Gevolg? Aardbevingen en vulkaanuitbarstingen zijn verre van zeldzaam. Zo ook rond het Zuid-Italiaanse eiland Sicilië. Net ten noorden ervan duikt de Afrikaanse plaat weg onder de Eurazische plaat.


Overzichtskaart van het onderzoeksgebied. De witte stip is de locatie van de aardbeving in 2002. De rode punten zijn (van noord naar zuid) de vulkanen Stromboli, Panarea en de Etna. De groene pijlen geven de plaatselijke beweging van de aardkorst aan.

Juist op deze plaats vond in september 2002 een sterke aardbeving plaats. Naast de twee doden was er ook aardverschuiving in het noorden van het eiland. De schok werd gevolgd door 600 kleine naschokken. Daarna bleef het stil. Althans, zo leek het.

Vulkaanactiviteit
Maar ruim anderhalve maand later barstte de Etna uit (28 oktober 2002) en enkele dagen later ontsnapte veel gas vanuit de oceaanbodem nabij het vulkanische eiland Panarea. Een kleine twee maand later was het weer raak in de regio: de Stromboli barstte op 28 december uit. Nu vindt hier wel vaker vulkaanactiviteit plaats, maar binnen zo’n relatief kort tijdsbestek is bijzonder.

Ook de erupties en de gasuitstoot op zichzelf zijn opmerkelijk. Zo was uitbarsting van de Etna de eerste op de noordoostelijke flank in 55 jaar. De gasuitstoot nabij Panarea was één van de grootste die ooit gemeten is. En de Stromboli? De uitbarsting hiervan was wellicht de spectaculairste, want het was de grootste uitvloeiing van lava in 17 jaar. Alsof het nog niet genoeg was, veroorzaakte deze vulkaan ook een aardverschuiving en een (kleine) tsunami. De schade was beperkt, omdat de gebieden rondom dun- of onbevolkt zijn.


De vulkaan Etna laat een rookpluim zien hier. Op 28 oktober 2002 was het raak met een uitbarsting. De vulkaan is al actief vanaf een half miljoen jaar geleden. De uitbarstingen van nu bestaan uit een afwisseling van explosieve uitbarstingen en relatief rustige uitvloeiingen.

Toeval?
De vraag is of de aardbeving de vulkaanactiviteit heeft veroorzaakt. Om dat te ontdekken bepaalden de wetenschappers de variaties in de druk op twee kilometer diepte beneden de vulkanen (als gevolg van de beving). En inderdaad, de variërende druk bleek voldoende om vulkanische activiteit te triggeren. Hierdoor kon de magma nog meer geactiveerd worden voor de naderende eruptie of gasuitstoot.

Deze drie vulkanen liggen allemaal binnen 150 km afstand van de aardbeving van september 2002. Ze liggen echter allen ten oosten van de beving. Bovendien zijn er ook vulkanen die geen activiteit vertoonden en die zelfs dichter bij de plaats van de aardbeving te vinden zijn. Hoe kan dat? Dit heeft waarschijnlijk te maken met plaatselijke bewegingen van de aardkorst (zie eerste afbeelding). Beweegt de korst uit elkaar zoals in het gebied rondom de Stromboli? Dan vindt er gemakkelijker een eruptie plaats op korte termijn. Als de korst naar elkaar toe beweegt is het juist lastiger.

Het onderzoek laat zien dat plaattektoniek niet alleen op lange tijdschaal actief is met af en toe een uitbarsting of een beving, maar op zeer korte tijdschaal een kettingreactie kan veroorzaken. Schokkend aardwetenschappelijk nieuws!


Naar de Stromboli-vulkaan is een speciaal uitbarstingstype vernoemd: de Strombolische eruptie. Hierbij spuit zeer vloeibaar lava met korte tussenpozen uit de vulkaankrater.

©Kennislink
Terug naar boven
1 Gebruiker leest nu dit topic, onderverdeeld in 1 gast en 0 leden
Berichten
Er zijn in totaal 27.254 topics, welke bij elkaar 445.163 reacties hebben gekregen.
Leden
We zijn met 11.295 leden.
Het nieuwste lid is USS.

Berichten
Je moet inloggen om je berichten te kunnen lezen.
Dit topic
1 mensen bekijken nu dit topic.

Record
Op 6 december 2010 om 11.29 uur waren er 2.792 mensen tegelijkertijd online op onweer-online!
Stats
Er zijn nu 1858 mensen aan het browsen op het forum. 0 Daarvan zijn ingelogd.
Van die 1858, lezen 7 mensen het topic "Onweerskansen 17 t/m 20 juni 2013".

Sponsors en partners

Actueel op OnweerOnline.nl

Berichtgeving Mars

Nieuwe marsrover geland!

Winter discussietopic

Op naar vroeg lenteweer!

Voorspel de winter!

Hoeveel vorst? Hoeveel sneeuw?

Fotowedstrijd Winter

Stuur jouw foto in en win!

© 2003 - 2021 onweer-online.nl   |   Alle rechten voorbehouden   |   Algemene gebruiksvoorwaarden