Live Bliksemontladingen

De teller in het icoon met het onweersbuitje geeft live het actuele aantal bliksemontladingen uit onze regio weer. De dekking ligt in een vierkant om Nederland en België, waardoor er ook data van rondom Parijs, op de Noordzee en uit een deel van Duitsland wordt weergegeven.

Ontladingen

De ontladingen kun je terugvinden op de Google Maps kaart onderaan de pagina. Deze worden nog niet live bijgewerkt, voor de meest actuele ontladingen ververs je de pagina. De iconen op de kaart lopen in kleur van Geel naar Rood, waarbij Geel een 'nieuwe' ontlading is en Rood een 'oude'.

Geluid

De teller maakt geluid als het aantal bliksemontladingen verhoogt. Dus, bij een update van 0 naar 1 hoor je geluid. Je kunt dit uitschakelen met het luidspreker icoontje in de balk hierboven.

Data © Blitzortung.org / Lightningmaps.org
nl
StormTrack Beta
Inloggen
Heb je nog geen account? Dan kun je er hier eentje aanmaken!
De Bilt

Geen onweer in de buurt
Nu Live

De temperatuur bij Mont rigi is onder het vriespunt gekomen met voldoende luchtvochtigheid. Er is kans op gladheid in deze regio!

7 Dec 2023 13:38:11

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Clay, FL; Duval, FL.

7 Dec 2023 09:19:16

NWS: Tornado Warning uitgegeven voor Duval, FL.

7 Dec 2023 08:25:13

De temperatuur bij Mont rigi is onder het vriespunt gekomen met voldoende luchtvochtigheid. Er is kans op gladheid in deze regio!

7 Dec 2023 01:08:43

De temperatuur bij Retie is onder het vriespunt gekomen met voldoende luchtvochtigheid. Er is kans op gladheid in deze regio!

7 Dec 2023 01:08:42

De temperatuur bij Stabroek is onder het vriespunt gekomen met voldoende luchtvochtigheid. Er is kans op gladheid in deze regio!

7 Dec 2023 01:08:42

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Clay, FL; Duval, FL.

6 Dec 2023 20:27:23
Actueel
1 / 4

Herfst discussietopic

Nazomer eindelijk voorbij: herfstweer op komst!

OnweerOnline LIVE

Kijk je mee?

Wintervoorspellingen 2023/24

Kunnen we al iets zeggen over de winter?

Orkaanseizoen 2023

×
Kies een plaats
Beschikbare Plaatsen:
×
Welke meldingen wil je ontvangen?

Je kunt hieronder aangeven welke notificaties je wil ontvangen in 'Nu Live'. Standaard ontvang je alle notificaties, wil je een bepaald type melding niet langer ontvangen? Vink dan het vinkje uit. Je keuze wordt automatisch opgeslagen.

×
Nu Live
Welkom op onweer-online.nl! Als je je nog niet hebt geregistreerd, meld je dan nu aan op de leukste en grootste weercommunity van Nederland. Heb je al een account, log dan hier in.
Woonplaats:
Berichten: 0
Lid sinds: 10 jun. 2007
2 mei 2009, 22:10 uur | Bericht #1661
26 gewonden na blikseminslag op voetbalveld


Bij een voetbalwedstrijd in Ingoldingen in de Duitse deelstaat Baden-Württemberg zijn 26 mensen gewond geraakt. Vlak voor aanvang van het duel tussen twee jeugdteams sloeg de bliksem in. Drie van de spelers stonden tegen een hek geleund en raakten zwaargewond. Eén van hem moest zelfs worden gereanimeerd.

©Hln | Gewijzigd: 3 februari 2017, 09:13 uur, door Joyce.s
Khim
Lid
Woonplaats: Hengelo OV
Berichten: 353
Lid sinds: 31 jul. 2008
3 mei 2009, 12:06 uur | Bericht #2401
Poeh, heftig weer zeg... Zo zie je maar, onweer is heel mooi, maar levensgevaarlijk.
Waarom deze advertentie?
Woonplaats:
Berichten: 0
Lid sinds: 10 jun. 2007
3 mei 2009, 13:41 uur | Bericht #2389
Blikseminslag voetbalteam

In de Duitse deelstaat Baden-Württemberg werd gisteren nietsvermoedend een voetbalwedstrijd tussen 2 jeugdteams gespeeld. Tijdens het inspelen, vlak voor aanvang van het duel tussen beide teams, sloeg de bliksem echter in. 26 mensen raakten hierdoor gewond, waarvan 3 er ernstig aan toe zijn. Zij stonden tegen een metalen hek, waar de bliksem via geleidde. Blikseminslag bij mensen komt alleen in Nederland normaal gesproken al ongeveer 10 tot 15 keer per jaar voor. 26 Personen tegelijk is echter een vrij uitzonderlijke situatie. Tweederde van de getroffenen overleeft gemiddeld gesproken de (directe) inslag, maar blijft vaak ernstige en blijvende gevolgen ondervinden. Het letsel dat een persoon oploopt is echter afhankelijk van het pad dat de stroom door het lichaam aflegt. De inslag vindt meestal in het hoofd of in de halsstreek plaats; via de mond, neus, ogen of oren, waarna de uitstroom meestal plaatsvindt via de ledematen. Een (tijdelijke) hartstilstand, brandwonden en interne (orgaan)schade zijn veel voorkomende gevolgen.


Zaterdag 2 mei ontstonden er boven het zuiden van Duitsland een paar stevige regen- en onweersbuien. 26 Jeugdige voetballers werden door een blikseminslag getroffen.

In vrijwel heel Duitsland was het gisteren zonnig lenteweer en de temperatuur liep op naar een graad of 20. Een band van hogedruk ligt en lag ook gisteren boven een groot deel van Duitsland en deze was de veroorzaker van het aangename weer. In de loop van middag ontstonden er vooral in het zuiden van Duitsland echter de zogenoemde dagelijkse gang buien en een enkele daarvan groeide uit tot een flinke onweersbui. Ook boven het plaatsje Ingolstadt, liggend tussen de grotere plaatsen Nürnberg en München in, gebeurde dit. Binnen een half uur ontstonden er stevige buien en volledig onverwacht sloeg de bliksem in een lichtmast bij het voetbalveld in.


Deze kaart toont dat vooral de zuidelijke helft van Duitsland te maken had met de buien.

Dagelijkse gang
De dagelijkse gang in het weer wordt aangestuurd door de zon. ’s Ochtends is de grond nog een stuk koeler dan in de middag, want ’s middags heeft de zon al flink zijn best gedaan en door instraling wordt de aarde warmer. Het aardoppervlak warmt de lucht erboven op en de warme lucht stijgt op. Mits de lucht vochtig genoeg is, is de kans groot dat dan er ‘dagelijkse gang’ buien gaan ontstaan. Je ziet dat vaak gebeuren op een heldere ochtend. Er is in eerste instantie nog geen wolkje aan de lucht, maar door het oplopen van de temperatuur stijgt als het ware de opgewarmde lucht op en er vormen zich dan stapelwolken. Als de wolken in de hoogte voldoende kunnen doorgroeien, ontstaan er gemakkelijk regen- of onweersbuien. Zodra de zon ondergaat wordt het aardoppervlak niet meer zo veel opgewarmd en lossen veel van de buien weer op. Met vaak weer een vrijwel heldere avond en nacht tot gevolg.


De bliksem sloeg in Duitsland waarschijnlijk in via een nabije lichtmast. Foto: Steven Hulzebos.

Onweersbuien
Zware onweersbuien zijn meestal het gevolg van een toevallige samenloop van omstandigheden. Waar de bui precies gaat vallen, is in de regel pas kort van te voren vast te stellen, maar hoe zwaar (intensiteit van bijvoorbeeld neerslag, hagel, windstoten en bliksemactiviteit) de bui gaat worden is tegenwoordig redelijk goed te verwachten. Er treden op dat moment vaak grote temperatuursverschillen op, de lucht moet voorzien zijn van voldoende vocht en er waait veelal een sterke wind hoger in de atmosfeer (straalstroom). De buien ontstaan vaak in een vochtig overgangsgebied van warm naar veel kouder weer en bevatten enorme hoeveelheden onderkoeld water en op hoogte ijskristallen, waardoor ze veel neerslag kunnen opleveren. Ook kan de temperatuur tijdens zo’n bui binnen een half uur 10 tot 15 graden dalen.


De dagelijkse gang stapelwolk groeit steeds verder in hoogte en vormt uiteindelijk een regen- of onweersbui

Hoewel een onweersbui zich meestal luid en duidelijk aankondigt, blijft bliksem een minder duidelijk te voorspellen onderwerp. Bij naderend onweer is het dan ook raadzaam om naar binnen te gaan of in uw auto te blijven zitten.

Slecht weer in Oostenrijk
Dezelfde buien die in het zuiden van Duitsland zijn ontstaan, trokken in de loop van de middag en avond richting het zuiden en hebben vooral in het oosten van Oostenrijk voor slecht weer gezorgd. Er viel veel neerslag en boven 2000 meter was dit veelal sneeuw. Bij het plaatsje Sölden in Tirol ontstond hierdoor een lawine op 3000 meter hoogte, waarbij een aantal toeristen omkwamen.


Later in de middag schoven de buien verder naar het zuiden en zorgden in Oostenrijk voor veel sneeuw op hoogte.

Bronnen: Meteo Consult, NOS, KNMI, Wetter24.de
Brian
Lid
Woonplaats: Lelystad
Berichten: 1348
Lid sinds: 17 mei. 2008
3 mei 2009, 21:17 uur | Bericht #2860
Nog even wachten, en wij kunnen er ook weer van genieten!
Wel erg triest voor die 26 mensen moet er niet aan denken.
Check out the light show:)
Terug naar boven
1 Gebruiker leest nu dit topic, onderverdeeld in 1 gast en 0 leden
Berichten
Er zijn in totaal 27.782 topics, welke bij elkaar 448.051 reacties hebben gekregen.
Leden
We zijn met 11.561 leden.
Het nieuwste lid is Stefanvm.

Berichten
Je moet inloggen om je berichten te kunnen lezen.
Dit topic
1 mensen bekijken nu dit topic.

Record
Op 6 december 2010 om 11.29 uur waren er 2.792 mensen tegelijkertijd online op onweer-online!
Stats
Er zijn nu 97 mensen aan het browsen op het forum. 7 Daarvan zijn ingelogd.
Van die 97, lezen 8 mensen het topic "Winter discussietopic 2023-2024".

Sponsors en partners

Actueel op OnweerOnline.nl

Wintervoorspellingen 2023/24

Kunnen we al iets zeggen over de winter?

Herfst discussietopic

Nazomer eindelijk voorbij: herfstweer op komst!

OnweerOnline LIVE

Kijk je mee?

Orkaanseizoen 2023

© 2003 - 2023 onweer-online.nl   |   Alle rechten voorbehouden   |   Algemene gebruiksvoorwaarden