Live Bliksemontladingen

De teller in het icoon met het onweersbuitje geeft live het actuele aantal bliksemontladingen uit onze regio weer. De dekking ligt in een vierkant om Nederland en België, waardoor er ook data van rondom Parijs, op de Noordzee en uit een deel van Duitsland wordt weergegeven.

Ontladingen

De ontladingen kun je terugvinden op de Google Maps kaart onderaan de pagina. Deze worden nog niet live bijgewerkt, voor de meest actuele ontladingen ververs je de pagina. De iconen op de kaart lopen in kleur van Geel naar Rood, waarbij Geel een 'nieuwe' ontlading is en Rood een 'oude'.

Geluid

De teller maakt geluid als het aantal bliksemontladingen verhoogt. Dus, bij een update van 0 naar 1 hoor je geluid. Je kunt dit uitschakelen met het luidspreker icoontje in de balk hierboven.

Data © Blitzortung.org / Lightningmaps.org
nl
StormTrack Beta
Inloggen
Heb je nog geen account? Dan kun je er hier eentje aanmaken!
De Bilt

Geen onweer in de buurt
Nu Live

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Langlade, WI; Lincoln, WI; Oneida, WI.

19 May 2024 00:49:46

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Broward, FL; Palm Beach, FL.

19 May 2024 00:49:45

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Lincoln, WI; Marathon, WI.

19 May 2024 00:36:13

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Lincoln, CO.

19 May 2024 00:35:40

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Ontonagon, MI.

19 May 2024 00:19:38

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Palm Beach, FL.

19 May 2024 00:14:23

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Houghton, MI; Ontonagon, MI.

19 May 2024 00:11:32

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Iron, WI; Price, WI.

19 May 2024 00:05:47

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Taylor, WI.

19 May 2024 00:05:46

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Oneida, WI; Vilas, WI.

19 May 2024 00:05:46

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Greene, TN; Hawkins, TN.

18 May 2024 23:52:44

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Gogebic, MI; Ontonagon, MI.

18 May 2024 23:52:44

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Lincoln, WI.

18 May 2024 23:39:34

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Burke, NC; Caldwell, NC; Catawba, NC.

18 May 2024 23:31:59

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Clark, WI.

18 May 2024 23:26:33
Actueel
1 / 4

Wintervoorspellingen 2023/24

Kunnen we al iets zeggen over de winter?

Kou in Noord-Europa

Zelfs -44,3 in Finland

Het Winter Discussietopic

Lees en schrijf mee!

Wateroverlast

Hoogwater in Frankrijk, Engeland en de Benelux

×
Kies een plaats
Beschikbare Plaatsen:
×
Welke meldingen wil je ontvangen?

Je kunt hieronder aangeven welke notificaties je wil ontvangen in 'Nu Live'. Standaard ontvang je alle notificaties, wil je een bepaald type melding niet langer ontvangen? Vink dan het vinkje uit. Je keuze wordt automatisch opgeslagen.

×
Nu Live
Welkom op onweer-online.nl! Als je je nog niet hebt geregistreerd, meld je dan nu aan op de leukste en grootste weercommunity van Nederland. Heb je al een account, log dan hier in.
Woonplaats:
Berichten: 0
Lid sinds: 10 jun. 2007
11 mei 2009, 12:55 uur | Bericht #4126
Europa horizontaal verdeeld

Al een aantal dagen ligt er een storing boven Europa in een bijna horizontale lijn van het zuiden van Engeland, via Noord-Frankrijk, België, het zuiden van Duitsland tot aan de Oekraïne, waarna hij met een krul omhoog gaat naar de Baltische Staten. Deze storing is de grens tussen warme lucht in het zuiden en de wat koelere lucht in het noorden van Europa. Al dagen zie je daardoor een mooie verdeling met in de zuidelijke landen veelal zonnig en warm weer met lokaal temperaturen tot 30 graden, dan op de eerdergenoemde lijn een zone met veel regen- en onweersbuien en noordelijk daarvan redelijk kalm lenteweer, maar met relatief wat lagere temperaturen.


De grens van warme lucht in het zuiden en wat koelere lucht in het noorden wordt op deze kaart aangegeven met een vrij horizontaal en langgerekt front.

Er ligt een hogedrukgebied boven de Noordzee en dit pendelt af en toe wat heen en weer tussen de Noorse zee en de Noordelijke Noordzee. Ook in het zuiden, in de buurt van Italië, regeert een hogedrukgebied. Tussen deze beide weersystemen in bevindt zich een band met relatief lage luchtdruk. De lucht in het zuiden van Europa is al behoorlijk warm met bovenlucht temperaturen van meer dan 10 graden. In het zuiden van Spanje lokaal zelfs 20 graden. In het noorden is de lucht minder warm met op enige hoogte temperaturen van 0 tot 3 graden. Dit verschil is natuurlijk al relatief groot en ook aan de grond zien we daardoor grote variaties in de temperaturen.

In het zuidoosten van Spanje, het zuiden van Frankrijk, Italië, aan de Kroatische kust en in de overige Balkanlanden, Griekenland, maar ook langs de Turkse west- en oostkust stijgt het kwik al bijna dagelijks tot waarden boven 25 graden, lokaal soms naar 30 graden. Nu lijkt daar niet zoveel bijzonders aan, maar voor mei is dat normaal gesproken vrij warm. De gemiddelden liggen in het zuiden van Europa in deze maand veelal tussen 18 en 23 graden.


De temperatuurverschillen die daarbij horen zie je op deze kaart goed terug. De rode waarden zijn temperaturen boven 20 graden en de geel gemarkeerde waarden liggen onder 20 graden. Bijna heel Zuid-Europa is rood en de noordelijke helft van het continent is geel gekleurd.


Koelere lucht in het noorden van Europa
In het noorden van Europa bevindt zich dus iets koelere lucht, maar dit is relatief gezien de warmte in het zuiden natuurlijk. De temperaturen wijken namelijk helemaal niet zoveel af van de gemiddelde temperatuur voor mei. In Nederland ligt de norm in deze tijd van het jaar rond 17 graden en ga je iets noordelijker kijken, in bijvoorbeeld het midden van Zweden, ligt het gemiddelde rond 13 graden en laten dat nou net de temperaturen zijn die daar de komende dagen voorkomen. Volgens de richtlijnen zitten we dus precies op schema voor de meimaand.


In Lindsdal, Zweden, is het net als in het zuiden van Europa zonnig, maar met relatief iets lagere temperaturen.

Grensgebied
Op de grens van beide luchtsoorten ligt een zone met veel bewolking en regen- en onweersbuien. De warme lucht vanuit het zuiden en de relatief koelere lucht in het noorden botsen daar namelijk op elkaar, waardoor er bewolking en buien ontstaan en met vrij hoge temperaturen zit daar ook regelmatig onweer bij. De machtstrijd tussen beide luchtsoorten duurt nu al een paar dagen en de ene keer wint de warme lucht en de andere dag de koelere lucht. Dit maakt dat in België, het noorden van Frankrijk en het zuiden van Duitsland het weerbeeld per dag, maar ook per regio sterk wisselt. De overgangszone is smal en bijvoorbeeld 50 kilometer verder naar het noorden kan het dus totaal ander weer zijn. Dit maakt een verwachting erg lastig.


In het Belgische plaatsje Spa is het echter bewolkt en regenachtig. Zij zitten precies op de grens van de warme en koelere lucht.

Nederland
Ook in ons eigen land is dat goed merkbaar. De zone met bewolking en buien ligt net ten zuiden van ons, maar bereikt af en toe wel net het zuiden van het land, waardoor het daar de komende dagen geregeld bewolkt en regenachtig is, terwijl het in het noorden van het land droog is en de zon daar volop schijnt. Schuift die lijn echter net een tiental kilometers verder naar het noorden, krijgt ook het midden van het land een stuk minder fraai weer. Op dit soort dagen is het voor meteorologen dan ook continu meekijken wat het front precies doet.

Bron: Meteo Consult
Terug naar boven
1 Gebruiker leest nu dit topic, onderverdeeld in 1 gast en 0 leden
Berichten
Er zijn in totaal 27.858 topics, welke bij elkaar 448.381 reacties hebben gekregen.
Leden
We zijn met 11.584 leden.
Het nieuwste lid is Rooie bert.

Berichten
Je moet inloggen om je berichten te kunnen lezen.
Dit topic
1 mensen bekijken nu dit topic.

Record
Op 6 december 2010 om 11.29 uur waren er 2.792 mensen tegelijkertijd online op onweer-online!
Stats
Er zijn nu 62 mensen aan het browsen op het forum. 0 Daarvan zijn ingelogd.
Van die 62, lezen 3 mensen het topic "Berichtgeving TC Saola (Noord-West Pacific)".

Sponsors en partners

Actueel op OnweerOnline.nl

Het Winter Discussietopic

Lees en schrijf mee!

Wintervoorspellingen 2023/24

Kunnen we al iets zeggen over de winter?

Wateroverlast

Hoogwater in Frankrijk, Engeland en de Benelux

Kou in Noord-Europa

Zelfs -44,3 in Finland

© 2003 - 2024 onweer-online.nl   |   Alle rechten voorbehouden   |   Algemene gebruiksvoorwaarden