Live Bliksemontladingen

De teller in het icoon met het onweersbuitje geeft live het actuele aantal bliksemontladingen uit onze regio weer. De dekking ligt in een vierkant om Nederland en België, waardoor er ook data van rondom Parijs, op de Noordzee en uit een deel van Duitsland wordt weergegeven.

Ontladingen

De ontladingen kun je terugvinden op de Google Maps kaart onderaan de pagina. Deze worden nog niet live bijgewerkt, voor de meest actuele ontladingen ververs je de pagina. De iconen op de kaart lopen in kleur van Geel naar Rood, waarbij Geel een 'nieuwe' ontlading is en Rood een 'oude'.

Geluid

De teller maakt geluid als het aantal bliksemontladingen verhoogt. Dus, bij een update van 0 naar 1 hoor je geluid. Je kunt dit uitschakelen met het luidspreker icoontje in de balk hierboven.

Data © Blitzortung.org / Lightningmaps.org
nl
StormTrack Beta
Inloggen
Heb je nog geen account? Dan kun je er hier eentje aanmaken!
De Bilt

Geen onweer in de buurt
Nu Live

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Baldwin, AL; Mobile, AL.

14 May 2024 07:32:58

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Medina, TX; Uvalde, TX; Zavala, TX.

14 May 2024 07:32:58

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Uvalde, TX; Zavala, TX.

14 May 2024 07:32:58

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Kinney, TX; Uvalde, TX.

14 May 2024 07:32:58

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Medina, TX.

14 May 2024 07:32:58

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Baldwin, AL; Escambia, AL; Escambia, FL; Santa Rosa, FL.

14 May 2024 07:32:57

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Washington, AL; Greene, MS; Wayne, MS.

14 May 2024 06:37:49

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Orleans, LA; St. Tammany, LA; Hancock, MS.

14 May 2024 04:19:14

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Cameron, TX.

14 May 2024 03:47:01

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Desha, AR; Drew, AR.

14 May 2024 03:46:59

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor St. Tammany, LA; Washington, LA.

14 May 2024 03:36:30

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Warren, MO.

14 May 2024 03:36:30

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Jim Hogg, TX; Starr, TX.

14 May 2024 03:36:30

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Garfield, MT; McCone, MT; Roosevelt, MT; Valley, MT.

14 May 2024 03:36:30

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Wright, MO.

14 May 2024 03:36:30
Actueel
1 / 4

Wintervoorspellingen 2023/24

Kunnen we al iets zeggen over de winter?

Kou in Noord-Europa

Zelfs -44,3 in Finland

Wateroverlast

Hoogwater in Frankrijk, Engeland en de Benelux

Het Winter Discussietopic

Lees en schrijf mee!

×
Kies een plaats
Beschikbare Plaatsen:
×
Welke meldingen wil je ontvangen?

Je kunt hieronder aangeven welke notificaties je wil ontvangen in 'Nu Live'. Standaard ontvang je alle notificaties, wil je een bepaald type melding niet langer ontvangen? Vink dan het vinkje uit. Je keuze wordt automatisch opgeslagen.

×
Nu Live
Welkom op onweer-online.nl! Als je je nog niet hebt geregistreerd, meld je dan nu aan op de leukste en grootste weercommunity van Nederland. Heb je al een account, log dan hier in.
Woonplaats:
Berichten: 0
Lid sinds: 10 jun. 2007
16 mei 2009, 13:35 uur | Bericht #6450
Groeizaam weer

Een vrij standvastig lagedrukgebied ten westen en deels boven de Britse eilanden resulteerde de laatste paar dagen in een continue aanvoer van storingen. Een hogedrukgebied boven de Noordzee en Noorse zee kon de storingen tot aan het midden van het land nog net weren, maar het zuiden werd geregeld al bereikt. Het neerslagtekort werd in het noorden en midden van het land alleen maar groter en in het zuiden viel dan af en toe wel een bui, maar dit was lang niet genoeg om het tekort ook maar in de geringste zin op te heffen. Het hogedrukgebied trok verder noordwaarts, waardoor storingen ook de rest van het land wisten te bereiken en daar had vooral de natuur veel behoefte aan.

Jaarlijks doen zich specifieke verschijnselen in de natuur voor en deze worden vaak sterk bepaald door het weer. U kunt hierbij denken aan de bloeitijd van verschillende bloemsoorten. Is het vandaag net een graadje warmer dan op 16 mei vorig jaar? Dan betekent dat een bepaalde bloem een paar dagen eerder in bloei komt te staan.


Ook Martha Kivits maakte een foto van de groene natuur. Vooral na een flinke slok water de afgelopen dagen lijken de kleuren in de natuur weer veel feller.

Nu lag de natuur dit jaar sowieso al een paar weken achter in vergelijking met de vorige jaren door de koude start van 2009, maar april werd ineens erg warm, waardoor de natuur ineens een groeispurt maakte. De planten stonden snel in bloei en de verse bladeren aan de bomen leken bijna voor je ogen te groeien. We gingen van een kale, dorre boel naar een uitbundig groen gekleurde natuur. Alles stond tegelijk en massaal in bloei.

Eind april was de achterstand in de natuur grotendeels ingelopen en ten opzichte van de afgelopen dertig jaar lagen we gemiddeld al weer twee weken voor op schema. De maandgemiddelde temperatuur van 12,2 graden lag in de hele maand april dan ook bijna 5 graden hoger dan normaal en dat is vrij uniek. Alleen in april 2007 lag het maandgemiddelde hoger met 13,1 graden.

Droge periode
Ook was het een erg droge maand. Vooral in het noorden van het land viel er amper regen. Gemiddeld over het land viel er 22 millimeter en dat is precies de helft van wat er normaal gesproken in de aprilmaand valt (44 mm). De natuur begon het toen zwaarder te krijgen. In het zuiden regende het soms nog wel flink, maar in de rest van het land was het droog. En de eerste helft van mei heeft ook nog niet al te veel neerslag opgeleverd. Ook nu viel er vooral in het zuiden af en toe regen, maar in de noordelijke helft van het land bleef het grotendeels droog.


De akkers konden ook wel wat hemelwater gebruiken. Foto: Corina Magielse.

Slok water
Afgelopen dagen en nachten was het dan eindelijk zover. Er trokken buien het land over (soms vrij hevige) en er viel eindelijk een noemenswaardige hoeveelheid regen. De natuur was er duidelijk blij mee. Alles oogde meteen weer fris en groener. In het noorden van land viel ook eindelijk weer eens wat regen. Zo ving onze vaste weeramateur Jannes Wiersema in Roodeschool, Groningen, 22,6 millimeter in zijn regenmeter. In het Drentse Gieterveen viel zelfs 38 millimeter. Iets verder naar het midden en westen van het land, in Almere, tapte waarnemer Kees van Zanten 14,5 millimeter neerslag af. Ook kwamen in die hoek van het land slagregens, hoosbuien, windstoten en een aantal flinke ontladingen voor. Het zuiden kwam er dit keer iets droger vanaf, dus de hoeveelheden zijn uiteindelijk redelijk gelijkmatig verdeeld.


In het noorden viel eindelijk ook weer regen. Vaste waarnemer Jannes Wiersema ving meer dan 20 millimeter in zijn regenmeter.

Na deze flinke slok water valt er ook vandaag en morgen af en toe wat neerslag. Vandaag is vooral het westen van het land een voorkeursgebied, maar morgen gaan er ook in het binnenland een aantal buien vallen. Vanaf maandag krijgt een hogedrukgebied geleidelijk weer meer invloed en gaan we weer een zonnige lenteperiode tegemoet en ‘groeit’ de temperatuur voorzichtig weer naar de 20-ers!

Bronnen: Meteo Consult, natuurbericht.nl, de natuurkalender
Terug naar boven
1 Gebruiker leest nu dit topic, onderverdeeld in 1 gast en 0 leden
Berichten
Er zijn in totaal 27.858 topics, welke bij elkaar 448.380 reacties hebben gekregen.
Leden
We zijn met 11.584 leden.
Het nieuwste lid is Rooie bert.

Berichten
Je moet inloggen om je berichten te kunnen lezen.
Dit topic
1 mensen bekijken nu dit topic.

Record
Op 6 december 2010 om 11.29 uur waren er 2.792 mensen tegelijkertijd online op onweer-online!
Stats
Er zijn nu 79 mensen aan het browsen op het forum. 0 Daarvan zijn ingelogd.
Van die 79, lezen 9 mensen het topic "Berichtgeving aardbevingen Noord Nederland ".

Sponsors en partners

Actueel op OnweerOnline.nl

Het Winter Discussietopic

Lees en schrijf mee!

Kou in Noord-Europa

Zelfs -44,3 in Finland

Wintervoorspellingen 2023/24

Kunnen we al iets zeggen over de winter?

Wateroverlast

Hoogwater in Frankrijk, Engeland en de Benelux

© 2003 - 2024 onweer-online.nl   |   Alle rechten voorbehouden   |   Algemene gebruiksvoorwaarden