Live Bliksemontladingen

De teller in het icoon met het onweersbuitje geeft live het actuele aantal bliksemontladingen uit onze regio weer. De dekking ligt in een vierkant om Nederland en België, waardoor er ook data van rondom Parijs, op de Noordzee en uit een deel van Duitsland wordt weergegeven.

Ontladingen

De ontladingen kun je terugvinden op de Google Maps kaart onderaan de pagina. Deze worden nog niet live bijgewerkt, voor de meest actuele ontladingen ververs je de pagina. De iconen op de kaart lopen in kleur van Geel naar Rood, waarbij Geel een 'nieuwe' ontlading is en Rood een 'oude'.

Geluid

De teller maakt geluid als het aantal bliksemontladingen verhoogt. Dus, bij een update van 0 naar 1 hoor je geluid. Je kunt dit uitschakelen met het luidspreker icoontje in de balk hierboven.

Data © Blitzortung.org / Lightningmaps.org
nl
StormTrack Beta
Inloggen
Heb je nog geen account? Dan kun je er hier eentje aanmaken!
De Bilt

Geen onweer in de buurt
Nu Live

De kaart KNMI klassieke pluim is bijgewerkt.

12 May 2024 11:00:00

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Potter, TX; Randall, TX.

12 May 2024 07:58:21

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Quay, NM.

12 May 2024 06:35:28

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Curry, NM; Quay, NM.

12 May 2024 05:02:10

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Washington, MD; Berkeley, WV; Jefferson, WV; Morgan, WV.

12 May 2024 03:48:49

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor De Baca, NM; Guadalupe, NM; Quay, NM.

12 May 2024 03:48:48

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor De Baca, NM; Roosevelt, NM.

12 May 2024 02:45:23

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Chaves, NM.

12 May 2024 02:42:08

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Falls, TX; McLennan, TX.

12 May 2024 02:31:48

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Culberson, TX; Reeves, TX.

12 May 2024 02:31:48

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Bell, TX; Coryell, TX; Falls, TX; McLennan, TX.

12 May 2024 02:20:10

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Eddy, NM.

12 May 2024 02:20:10

NWS: Tornado Warning uitgegeven voor Guadalupe, NM.

12 May 2024 02:20:09

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor De Baca, NM.

12 May 2024 02:01:38

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Guadalupe, NM.

12 May 2024 02:01:37
Actueel
1 / 4

Wateroverlast

Hoogwater in Frankrijk, Engeland en de Benelux

Wintervoorspellingen 2023/24

Kunnen we al iets zeggen over de winter?

Kou in Noord-Europa

Zelfs -44,3 in Finland

Het Winter Discussietopic

Lees en schrijf mee!

×
Kies een plaats
Beschikbare Plaatsen:
×
Welke meldingen wil je ontvangen?

Je kunt hieronder aangeven welke notificaties je wil ontvangen in 'Nu Live'. Standaard ontvang je alle notificaties, wil je een bepaald type melding niet langer ontvangen? Vink dan het vinkje uit. Je keuze wordt automatisch opgeslagen.

×
Nu Live
Welkom op onweer-online.nl! Als je je nog niet hebt geregistreerd, meld je dan nu aan op de leukste en grootste weercommunity van Nederland. Heb je al een account, log dan hier in.
Woonplaats:
Berichten: 0
Lid sinds: 10 jun. 2007
12 juni 2009, 13:43 uur | Bericht #33206
Dubbele gedachten

Het is voor veel mensen altijd een beetje een dubbele gedachte als het weer omslaat van zonnig naar regenachtig en andersom. Aan de ene kant is het zonnetje natuurlijk heerlijk. Alles krijgt meer kleur, het oogt allemaal iets frisser en vaak ook vrolijker, de jas kan uitblijven, maar een stevige regenbui is juist voor de natuur erg fijn, de tuintjes worden weer van een slokje water voorzien en ook de boeren met hun akkers nemen een paar buien graag voor lief. En laten we zeker de buienliefhebbers niet vergeten.

Afgelopen dagen was het na een vrij droge periode weer eens raak. Er viel op veel plaatsen weer eens wat regen van betekenis en dat was nodig. Het neerslagtekort was met de droge en warme periode eind mei flink opgelopen en het zag er nog niet naar uit dat er veel regen zou gaan vallen. Er viel hier en daar wel een buitje, maar met vaak niet meer dan een paar millimeter werden de tekorten van lokaal meer dan 100 millimeter hierdoor bij lange na niet gecompenseerd. Vooral in delen van Gelderland is het tekort flink opgelopen naar meer dan 125 millimeter en ook in delen van het Maasland in Limburg is er de laatste tijd maar weinig neerslag gevallen.


Het neerslagtekort van dit voorjaar tot en met 11 juni is vooral in delen van Gelderland en Limburg opgelopen tot meer dan 125 millimeter.

Nu hebt u in het verhaal van gisteren kunnen lezen dat er in de nacht van dinsdag naar woensdag flink wat neerslag is gevallen. Lokaal viel er meer dan 25 millimeter in één etmaal. En wat wil het toeval? Juist vooral in de eerdergenoemde meest droge gebieden vielen de grootste hoeveelheden. In het Gelderse Beekbergen viel binnen 24 uur 32 millimeter regen en ook in het Limburgse plaatsje Stein werd 27 millimeter in de regenmeter opgevangen. Desondanks blijven de tekorten daar hoog.


Hoewel de afgelopen dagen flink wat regen van betekenis is gevallen, is het tekort bij lange na nog niet gecompenseerd.

Eigenlijk is er in heel Nederland op dit moment geen plek waar een overschot aan neerslag heerst. Aan de westkust en in het noorden zijn de tekorten het geringst. Zo is er in bijvoorbeeld de Beemster in Noord-Holland flink wat neerslag gevallen en daar is het tekort dan ook het kleinst met slechts 25 millimeter. Maar ook op de grens van Groningen en Drenthe, in de buurt van Veendam en Stadskanaal, schommelt het tekort op dit moment tussen 0 en 25 millimeter.

Zonneschijn
Hoewel er volgens de statistieken dus nog flink wat neerslag mag vallen, is het aan de andere kant voor velen toch ook wel erg fijn dat het zonnetje de komende dagen weer wat vaker te zien is en dat het op de meeste plaatsen droog is. Hoewel de lucht met een noordwestelijke aanvoer vrij vochtig is, valt er amper regen. Wel zien we dan prachtige wolkenluchten ontstaan. Aan de felblauwe, polaire, lucht drijven mooi gevormde stapelwolken voorbij en met de zon die er bovenop schijnt, zijn er mooie kleurcontrasten te zien.


Toch zijn ook de droge dagen met zon erg welkom. Er ontstaan prachtige wolkenluchten met mooie kleurcontrasten.

Hoewel er vandaag nog flink wat wind bij staat, valt deze in het weekend grotendeels weg. Daarbij gaan de temperaturen door een naar zuidwest draaiende wind omhoog en vooral zaterdag lijkt dan ook een aangename dag te worden met veel zon, een paar wolkenvelden en middagtemperaturen rond 20 graden. Zondag stijgt het kwik door die warme zuidstroming nog een aantal graden, waarna de waarden in het zuidoosten van het land lokaal zomers worden met 26 graden. Ook dan is het prima weer, maar vanaf de tweede helft van de ochtend kunnen er gemakkelijk een paar lokale regen- of onweersbuien ontstaan.


De boeren zijn juist erg blij met de regen, want hun akkers stonden er de afgelopen tijd droog bij. Foto: Martha Kivits.

Na het weekend
Wat er na het weekend gaat gebeuren is nog ietwat onzeker. Volgens verschillende weermodellen ligt er al dagen een regenstoring op de kaarten, maar de trekrichting is vrijwel dagelijks verschillend. Leek hij gisteren nog precies over Nederland te trekken en daar even te blijven hangen met als gevolg flink wat regen van betekenis; nu lijkt hij meer ten zuidoosten van ons te passeren, waarbij vooral Limburg een paar buien mee zal pakken. Een kwestie van goed in de gaten houden dus.

Zoals het de maand juni betaamt, is het dus nog niet afgelopen met het wisselvallige weer. Aan beide voorkeuren van de eerder besproken weerbeelden wordt de komende tijd in redelijk gelijke mate voldaan; de zon is geregeld aanwezig, maar ook vallen er van tijd tot tijd een paar regen- of onweersbuien.

Bronnen: Meteo Consult, KNMI
ruk
Lid
Woonplaats: Spijkenisse
Berichten: 1694
Lid sinds: 10 jun. 2007
12 juni 2009, 21:18 uur | Bericht #33268
dubbele gedachten.... ....overdag in je tuinstoel met een biertje in je hand lekker liggen te bakken in de brandende zon en tegelijkertijd hopen op die heerlijke onweersbui die hierdoor zou kunnen ontstaan!!

Groetjes Ruk.
één ding is zeker, er is ALTIJD WEER!!!!
Waarom deze advertentie?
Khim
Lid
Woonplaats: Hengelo OV
Berichten: 353
Lid sinds: 31 jul. 2008
12 juni 2009, 21:56 uur | Bericht #33277
Ik heb liever lekker warm weer, wat afkoeling af en toe en wat onweer. Super!
Terug naar boven
1 Gebruiker leest nu dit topic, onderverdeeld in 1 gast en 0 leden
Berichten
Er zijn in totaal 27.858 topics, welke bij elkaar 448.379 reacties hebben gekregen.
Leden
We zijn met 11.584 leden.
Het nieuwste lid is Rooie bert.

Berichten
Je moet inloggen om je berichten te kunnen lezen.
Dit topic
1 mensen bekijken nu dit topic.

Record
Op 6 december 2010 om 11.29 uur waren er 2.792 mensen tegelijkertijd online op onweer-online!
Stats
Er zijn nu 102 mensen aan het browsen op het forum. 0 Daarvan zijn ingelogd.
Van die 102, lezen 12 mensen het topic "Berichtgeving Noord- en Zuidpool".

Sponsors en partners

Actueel op OnweerOnline.nl

Het Winter Discussietopic

Lees en schrijf mee!

Kou in Noord-Europa

Zelfs -44,3 in Finland

Wintervoorspellingen 2023/24

Kunnen we al iets zeggen over de winter?

Wateroverlast

Hoogwater in Frankrijk, Engeland en de Benelux

© 2003 - 2024 onweer-online.nl   |   Alle rechten voorbehouden   |   Algemene gebruiksvoorwaarden