Live Bliksemontladingen

De teller in het icoon met het onweersbuitje geeft live het actuele aantal bliksemontladingen uit onze regio weer. De dekking ligt in een vierkant om Nederland en België, waardoor er ook data van rondom Parijs, op de Noordzee en uit een deel van Duitsland wordt weergegeven.

Ontladingen

De ontladingen kun je terugvinden op de Google Maps kaart onderaan de pagina. Deze worden nog niet live bijgewerkt, voor de meest actuele ontladingen ververs je de pagina. De iconen op de kaart lopen in kleur van Geel naar Rood, waarbij Geel een 'nieuwe' ontlading is en Rood een 'oude'.

Geluid

De teller maakt geluid als het aantal bliksemontladingen verhoogt. Dus, bij een update van 0 naar 1 hoor je geluid. Je kunt dit uitschakelen met het luidspreker icoontje in de balk hierboven.

Data © Blitzortung.org / Lightningmaps.org
nl
StormTrack Beta
Inloggen
Heb je nog geen account? Dan kun je er hier eentje aanmaken!
De Bilt

Geen onweer in de buurt
Nu Live

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Drew, AR.

27 Apr 2024 08:14:16

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Ashley, AR.

27 Apr 2024 07:21:23

De kaart KNMI klassieke pluim is bijgewerkt.

27 Apr 2024 07:00:09

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Union, AR; Union, LA.

27 Apr 2024 05:39:06

NWS: Tornado Warning uitgegeven voor Union, AR; Union, LA.

27 Apr 2024 05:39:05

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Bowie, TX; Morris, TX; Red River, TX; Titus, TX.

27 Apr 2024 03:46:57

NWS: Tornado Warning uitgegeven voor Clarke, IA; Ringgold, IA; Union, IA.

27 Apr 2024 03:46:57

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Cleburne, AR; Independence, AR; Jackson, AR; Prairie, AR; White, AR; Woodruff, AR.

27 Apr 2024 03:46:57

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Independence, AR; Jackson, AR; White, AR; Woodruff, AR.

27 Apr 2024 03:46:56

NWS: Tornado Warning uitgegeven voor Clarke, IA; Lucas, IA; Marion, IA; Warren, IA.

27 Apr 2024 03:46:56

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Nodaway, MO; Worth, MO.

27 Apr 2024 03:05:09

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Adams, IA; Ringgold, IA; Taylor, IA; Union, IA.

27 Apr 2024 03:05:08

NWS: Tornado Warning uitgegeven voor Clarke, IA; Decatur, IA; Ringgold, IA; Union, IA.

27 Apr 2024 03:05:08

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Buena Vista, IA.

27 Apr 2024 03:05:08

NWS: Tornado Warning uitgegeven voor Madison, IA; Warren, IA.

27 Apr 2024 03:05:08
Actueel
1 / 4

Kou in Noord-Europa

Zelfs -44,3 in Finland

Wintervoorspellingen 2023/24

Kunnen we al iets zeggen over de winter?

Wateroverlast

Hoogwater in Frankrijk, Engeland en de Benelux

Het Winter Discussietopic

Lees en schrijf mee!

×
Kies een plaats
Beschikbare Plaatsen:
×
Welke meldingen wil je ontvangen?

Je kunt hieronder aangeven welke notificaties je wil ontvangen in 'Nu Live'. Standaard ontvang je alle notificaties, wil je een bepaald type melding niet langer ontvangen? Vink dan het vinkje uit. Je keuze wordt automatisch opgeslagen.

×
Nu Live
Welkom op onweer-online.nl! Als je je nog niet hebt geregistreerd, meld je dan nu aan op de leukste en grootste weercommunity van Nederland. Heb je al een account, log dan hier in.
Woonplaats:
Berichten: 0
Lid sinds: 10 jun. 2007
12 juli 2009, 20:39 uur | Bericht #38788
Klimaat in Griekenland

Alle Griekse eilanden en de kuststrook van het vaste land inclusief de Peloponnessos hebben een Mediterraan klimaat; zachte vochtige winters en lange hete, droge zomers. De "zomerperiode" begint in Griekenland vaak al in maart!

Griekenland is ruim drie keer groter dan Nederland. Bijna 20% van het grondgebied bestaat uit eilanden. Grappig is dat de Grieken niet eens weten hoeveel eilanden er precies zijn. In ieder geval enkele honderden, het grootste is Kreta. De kustlijn, inclusief die van de eilanden, heeft een lengte van maar liefst 15.000 km. Ongeveer 70% van het totale landoppervlak bestaat uit heuvels en bergen en ruim 75% van het oppervlak ligt op een hoogte van 700 meter of hoger. Het aantal inwoners bedraagt ongeveer 11 miljoen. Ruim 3 miljoen mensen wonen in de agglomeratie Athene. Verder is de bevolking vooral geconcentreerd in de kustgebieden, het binnenland is dun bevolkt.

Alle Griekse eilanden en de kuststrook van het vaste land inclusief de Peloponnessos hebben een Mediterraan klimaat; zachte vochtige winters en lange hete, droge zomers. De Mediterrane regio is een overgangsregio; in de winter staat het gebied onder invloed van de westcirculatie terwijl in de zomer het gebied onder invloed van het Azorenhoog ligt. Alhoewel ook gedurende de zomermaanden af en toe een bui kan ontstaan, doet het natte winterseizoen vrij plotseling zijn intrede, over het algemeen eind oktober. In oktober verliest het Azorenhoog haar invloed waarna frontale systemen vanuit het noorden, met daarachter koele luchtmassa's, het gebied bereiken.

Boven het relatieve warme zeewater (zelfs in januari is de zeewatertemperatuur enkele graden hoger dan de gemiddelde luchttemperatuur) geeft dit aanleiding tot een onstabiele atmosfeer en buienvorming waarbij in de berggebieden de neerslag vaak door gedwongen stijging wordt versterkt. Meer dan de helft van de depressies die Griekenland aandoen in het winterhalfjaar zijn in feite "Genua"-depressies. Ze ontstaan indien een blokkerend hogedrukgebied boven Noord-Europa of boven de Atlantische Oceaan, koude luchtmassa's over het gebied laat uitstromen. De onstabiliteit die onstaat boven het relatief warme zeewater in combinatie met een tak van de polaire straalstroom, geeft aanleiding tot vorming van actieve depressies in het westelijke Mediterrane bekken die vervolgens oostwaarts trekken.


Uitzicht vanaf Santorini.

De gemiddelde temperatuur in januari bedraagt in de Mediterrane regio 9-12 graden (van noord naar zuid). De gemiddelde maximumtemperatuur ligt in januari rond 13-15 graden. Soms komt de temperatuur boven de 20 graden. Vorst komt -aan de kusten- van de zuidelijke eilanden niet of nauwelijks voor. Op de eilanden meer naar het noorden en langs de kusten van het vasteland komt het soms tot minima onder 0 (De laagste temperatuur ooit in Athene gemeten bedroeg -5,7 graden Celsius (februari)). Sneeuw is een zeldzaamheid en komt soms voor bij uitbraken van Arctische lucht. Het aantal dagen met neerslag per jaar in het gebied is erg variabel, maar in het winterseizoen komt het ruwweg op 10-17 dagen per maand tot neerslag.

De "zomerperiode" begint in Griekenland vaak al in maart maar kent tot in mei vele onderbrekingen veroorzaakt door het langstrekken van depressies. Vanaf maart komt de luchttemperatuur uit boven die van het zeewater, wat een stabiliserend effect heeft. Geleidelijk breidt het Azorenhoog haar invloed uit terwijl het Euro-Aziatische hoog in betekenis afneemt. Vanaf half mei is het weer meestal stabiel en zomers. De gemiddelde maximumtemperatuur ligt op veel stations op de eilanden en langs de kust in juli en augustus net boven de 30 graden Celsius. Er zijn temperaturen gemeten tot boven de 40 graden Celsius. Het aantal dagen met neerslag neemt af tot 0 of hooguit 1 of 2 per maand in juli en augustus. Juli is de zonnigste maand met op veel plaatsen maar liefst zo'n 360 tot 390 uren zonneschijn.


Prachtig uitzicht vanaf het groene eiland Corfu.

Gedurende de winter zijn de meeste hotels en appartementen gesloten. In de hoogzomer is het heet en droog, de natuur is verdord. Fijn voor een strandvakantie, maar als je meer wilt is deze periode niet aan te raden. De beste periode voor een actieve (wandel)vakantie is mei-juni. Het weer is stabiel en aangenaam en de natuur laat zich van zijn mooiste kant zien (groen en ontelbare bloemen). De vele berggebieden in het binnenland hebben een tamelijk complexe uitwerking op het klimaat. Sommige streken (leizijde) zijn in het winterhalfjaar droog, andere door stuwingseffecten juist nat. In de berggebieden (vooral in het noorden) ligt de gemiddelde temperatuur in januari onder 0 en daar valt volop sneeuw. Er zijn zelfs enkele wintersportgebieden. In het hele binnenland, ook buiten de berggebieden, kan het zo af en toe vriezen, in de noordelijke helft soms zelfs streng. In juli en augustus ligt de gemiddelde maximumtemperatuur in de lagere delen van het binnenland rond de 34 graden. Er zijn temperaturen gemeten tot 45 graden Celsius.

Athene staat bekend om zijn luchtverontreiningsepisodes die vooral in het zomerseizoen optreden. Een episode doet zich voor als aan twee voorwaardes is voldaan: emissies van luchtverontreinigende stoffen en ongunstige meteorologische condities. De enorme concentratie van menselijke activiteiten (industrie, wegverkeer, (lucht)haven) staat garant voor de uitstoot van luchtverontreinigende stoffen.Daarnaast heeft Athene "de pech" aan drie kanten omsloten te zijn door bergen. Tijdens de lange zomer komt het nogal eens tot een lokale zwakke berg-zee circulatie. Tijdens de avond en nacht koelt de lucht vooral in de hogere delen af waarna de koudere en dus zwaardere lucht afstroomt naar zee (bergwind).


Uitzicht over Athene

De luchtlaag strijkt over de stad waarbij de luchtverontreinigende stoffen worden meegenomen. Het luchtpakket kan dan vervolgens boven zee min of meer tot stilstand komen. Als overdag onder invloed van de intense instraling het land opwarmt stroomt het vervuilde luchtpakket van zee weer over de stad uit. Door de emissie neemt de verontreiniging nog verder toe en onder invloed van de zon kan vooral de ozonconcentratie spectaculair stijgen. De berg-zee circulatie kan soms dagen aanhouden. De luchtverontreiniging, in combinatie met de hitte, heeft een aantoonbare toename van het aantal ziekenhuisopnames en sterfgevallen tot gevolg. Tijdens een dergelijke episode neemt het stadsbestuur drastistische maatregelen. Zo mogen op de ene dag alleen auto's rijden met een oneven cijfer op het nummerbord, op de volgende dag alleen auto's met een even cijfer. In sommige gevallen, zo is uit onderzoek gebleken, is de verontreiningspluim uit Athene te volgen tot op honderden kilometers afstand (Kreta).

©Buienradar
Terug naar boven
1 Gebruiker leest nu dit topic, onderverdeeld in 1 gast en 0 leden
Berichten
Er zijn in totaal 27.853 topics, welke bij elkaar 448.364 reacties hebben gekregen.
Leden
We zijn met 11.579 leden.
Het nieuwste lid is philip.beuckels@gmail.com.

Berichten
Je moet inloggen om je berichten te kunnen lezen.
Dit topic
1 mensen bekijken nu dit topic.

Record
Op 6 december 2010 om 11.29 uur waren er 2.792 mensen tegelijkertijd online op onweer-online!
Stats
Er zijn nu 192 mensen aan het browsen op het forum. 1 Daarvan zijn ingelogd.
Van die 192, lezen 12 mensen het topic "Berichtgeving Noord- en Zuidpool".

Sponsors en partners

Actueel op OnweerOnline.nl

Kou in Noord-Europa

Zelfs -44,3 in Finland

Wintervoorspellingen 2023/24

Kunnen we al iets zeggen over de winter?

Het Winter Discussietopic

Lees en schrijf mee!

Wateroverlast

Hoogwater in Frankrijk, Engeland en de Benelux

© 2003 - 2024 onweer-online.nl   |   Alle rechten voorbehouden   |   Algemene gebruiksvoorwaarden