Live Bliksemontladingen

De teller in het icoon met het onweersbuitje geeft live het actuele aantal bliksemontladingen uit onze regio weer. De dekking ligt in een vierkant om Nederland en België, waardoor er ook data van rondom Parijs, op de Noordzee en uit een deel van Duitsland wordt weergegeven.

Ontladingen

De ontladingen kun je terugvinden op de Google Maps kaart onderaan de pagina. Deze worden nog niet live bijgewerkt, voor de meest actuele ontladingen ververs je de pagina. De iconen op de kaart lopen in kleur van Geel naar Rood, waarbij Geel een 'nieuwe' ontlading is en Rood een 'oude'.

Geluid

De teller maakt geluid als het aantal bliksemontladingen verhoogt. Dus, bij een update van 0 naar 1 hoor je geluid. Je kunt dit uitschakelen met het luidspreker icoontje in de balk hierboven.

Data © Blitzortung.org / Lightningmaps.org
nl
StormTrack Beta
Inloggen
Heb je nog geen account? Dan kun je er hier eentje aanmaken!
De Bilt

Geen onweer in de buurt
Nu Live

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Crisp, GA; Dodge, GA; Dooly, GA; Pulaski, GA; Sumter, GA; Wilcox, GA.

10 May 2024 07:14:24

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Covington, MS; Jones, MS; Smith, MS.

10 May 2024 07:14:24

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Lee, GA; Quitman, GA; Randolph, GA; Terrell, GA.

10 May 2024 07:14:24

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Adams, MS; Copiah, MS; Franklin, MS; Jefferson, MS; Lawrence, MS; Lincoln, MS.

10 May 2024 07:14:24

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Covington, MS; Jefferson Davis, MS; Lawrence, MS; Lincoln, MS; Simpson, MS.

10 May 2024 07:14:24

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Dallas, AL.

10 May 2024 07:14:24

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Vernon, LA.

10 May 2024 07:14:24

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Concordia, LA; Adams, MS.

10 May 2024 07:14:24

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Amite, MS; Wilkinson, MS.

10 May 2024 07:14:24

NWS: Tornado Warning uitgegeven voor Clarke, MS; Lauderdale, MS.

10 May 2024 07:14:23

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Clarke, MS; Jasper, MS; Jones, MS; Lauderdale, MS; Newton, MS; Smith, MS.

10 May 2024 07:14:23

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Anne Arundel, MD; Calvert, MD; Prince Georges, MD.

10 May 2024 07:14:23

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Angelina, TX.

10 May 2024 03:33:28

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Bienville, LA; Natchitoches, LA; Red River, LA.

10 May 2024 03:33:27

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Grimes, TX; Houston, TX; Madison, TX; Walker, TX.

10 May 2024 03:33:26
Actueel
1 / 4

Het Winter Discussietopic

Lees en schrijf mee!

Kou in Noord-Europa

Zelfs -44,3 in Finland

Wintervoorspellingen 2023/24

Kunnen we al iets zeggen over de winter?

Wateroverlast

Hoogwater in Frankrijk, Engeland en de Benelux

×
Kies een plaats
Beschikbare Plaatsen:
×
Welke meldingen wil je ontvangen?

Je kunt hieronder aangeven welke notificaties je wil ontvangen in 'Nu Live'. Standaard ontvang je alle notificaties, wil je een bepaald type melding niet langer ontvangen? Vink dan het vinkje uit. Je keuze wordt automatisch opgeslagen.

×
Nu Live
Welkom op onweer-online.nl! Als je je nog niet hebt geregistreerd, meld je dan nu aan op de leukste en grootste weercommunity van Nederland. Heb je al een account, log dan hier in.
Woonplaats:
Berichten: 0
Lid sinds: 10 jun. 2007
28 juli 2009, 13:17 uur | Bericht #43434
Wisselvalligheid troef

De zomervakantie is voor veel mensen al weer bijna halverwege en is tot nu toe nogal wisselend verlopen. We startten begin juni met hoge temperaturen en veel zon, waarna we vrijwel direct in een frissere periode terecht kwamen, de zogeheten schaapscheerderskou, waarbij de temperatuur overdag soms niet hoger uitkwam dan 15 graden. Er zat daarna wel een duidelijke trend omhoog in de temperatuur, maar net als de rest van de zomer ging dat wel met ups en downs. Werd het een dag of een paar dagen warm en zonnig, draaide de dagen daarna de boel weer om en koelde het af met een paar buien. Eind juni was er wel een periode waarin het flink warm was met in de Bilt dagelijks temperaturen rond 25 graden en in Limburg en omstreken waarden die richting de tropische grens gingen. Daarbij zaten ook een paar volop zonnige dagen. Al met al verliep de eerste zomermaand relatief warm met in de Bilt 15,6 graden tegen een langjarig gemiddelde van 15,2 graden.

Ook de maand juli lijkt redelijk warm te verlopen met tot nu toe een maandgemiddelde van 18,2 graden tegen de norm van 17,4 graden. Vooral het begin van de maand was erg warm, waarbij op veel plaatsen de temperatuur tot ver boven de 25 graden uitsteeg. Zelfs in de Bilt werd het op 2 juli afgerond 30 graden, 29,7 graden. Helaas staat de teller van tropische dagen in de Bilt hierdoor nog steeds op nul. We spreken van een officiële tropische dag als de temperatuur op het meetstation in de Bilt een maximumtemperatuur van 30 graden of meer bereikt.


Ook laat het wisselvallige karakter van de maand juni zich in de temperatuur zien. Na een warmere dag koelde het vaak al snel weer een paar graden af.

Toch ging ook toen, net als in juni, de temperatuur vrij snel weer omlaag, waarna we in een ‘dipje’ belandden met middagtemperaturen rond 18 graden. We kunnen in dit geval natuurlijk niet van een echte dip spreken, omdat de temperatuur de hele maand juli tot nu toe wel boven de norm is uitgekomen.

Neerslag en zonuren
De wisselvalligheid zit hem natuurlijk niet alleen in de temperatuur. Ook de zonuren en neerslaghoeveelheden gaan op en neer. De maand juni verliep vrij droog met gemiddeld slechts 55 millimeter neerslag tegen een norm van 71 mm. En wat de zonuren betreft zaten we met gemiddeld 249 uur ruim boven het gemiddelde van 192 uur voor de maand juni.

Voor juli geldt tot nu toe eigenlijk hetzelfde wat de zonuren betreft. We liggen met 203 uur tegen de normaal van 196 uur al iets boven het gemiddelde. Ook al is dit verschil natuurlijk een stuk kleiner dan in de maand juni. de maand juli is nog niet helemaal voorbij. Er kan dus nog van alles gebeuren. Kijken we naar de verwachting voor de laatste dagen van juli, komt daar niet extreem veel meer bij.


En ook scheen de zon vaker dan gemiddeld. Wel zie je hier ook al goed de pieken en dalen terug.

Een groter verschil is zichtbaar in de neerslagsommen. Valt er normaal in de maand juli gemiddeld 70 millimeter neerslag, tot en met 27 juli is er al 90 millimeter gevallen. Op sommige plaatsen zoals in het Gelderse plaatsje Elburg is zelfs bijna 200 millimeter gevallen, 197 mm.


Op veel plaatsen viel in de maand juli tot nu toe meer dan 100 millimeter neerslag. Dat is behoorlijk voor deze tijd van het jaar.

Vorige zomers
Tot nu toe is de maand juli dus vrij nat verlopen, maar scheen de zon ook meer dan normaal. Die neerslagsommen zijn natuurlijk te herleiden naar de hevige buien die de afgelopen weken soms vielen. Het goot dan soms eventjes goed, waardoor er binnen 24 uur op diverse plaatsen soms meer dan 50 millimeter omlaag kwam.

Raar is dit niet, want zoals u ook al in het verhaal van gisteren kon lezen, ‘Steeds meer onweer?’, worden de zomers klimatologisch gezien warmer en worden ook de buien die vallen steeds heviger. Zo verliepen ook de zomers van 2008, 2007 en 2006 erg wisselvallig en kwamen we iedere keer tot dezelfde conclusie: de zomers verliepen toen vrij nat, behoorlijk tot zeer warm met over het algemeen een normaal aantal zonuren. Wat eigenlijk gewoon een oer-Hollandse zomer inhoudt.

Wat gaat augustus doen?
Klimatologisch gezien breekt juist nu de warmste periode van het jaar aan, maar er is eigenlijk nog maar bar weinig over te zeggen. Er zullen ook in augustus zeker een paar warme dagen tussen zitten met veel zon, maar helemaal droog zal het zeker niet zijn.

Bronnen: Meteo Consult, KNMI
Terug naar boven
1 Gebruiker leest nu dit topic, onderverdeeld in 1 gast en 0 leden
Berichten
Er zijn in totaal 27.857 topics, welke bij elkaar 448.376 reacties hebben gekregen.
Leden
We zijn met 11.584 leden.
Het nieuwste lid is Rooie bert.

Berichten
Je moet inloggen om je berichten te kunnen lezen.
Dit topic
1 mensen bekijken nu dit topic.

Record
Op 6 december 2010 om 11.29 uur waren er 2.792 mensen tegelijkertijd online op onweer-online!
Stats
Er zijn nu 83 mensen aan het browsen op het forum. 1 Daarvan zijn ingelogd.
Van die 83, lezen 2 mensen het topic "Onweerskans 9 juli 2023".

Sponsors en partners

Actueel op OnweerOnline.nl

Het Winter Discussietopic

Lees en schrijf mee!

Wintervoorspellingen 2023/24

Kunnen we al iets zeggen over de winter?

Kou in Noord-Europa

Zelfs -44,3 in Finland

Wateroverlast

Hoogwater in Frankrijk, Engeland en de Benelux

© 2003 - 2024 onweer-online.nl   |   Alle rechten voorbehouden   |   Algemene gebruiksvoorwaarden