Goed of slecht? :: onweer-online.nl
Live Bliksemontladingen

De teller in het icoon met het onweersbuitje geeft live het actuele aantal bliksemontladingen uit onze regio weer. De dekking ligt in een vierkant om Nederland en België, waardoor er ook data van rondom Parijs, op de Noordzee en uit een deel van Duitsland wordt weergegeven.

Ontladingen

De ontladingen kun je terugvinden op de Google Maps kaart onderaan de pagina. Deze worden nog niet live bijgewerkt, voor de meest actuele ontladingen ververs je de pagina. De iconen op de kaart lopen in kleur van Geel naar Rood, waarbij Geel een 'nieuwe' ontlading is en Rood een 'oude'.

Geluid

De teller maakt geluid als het aantal bliksemontladingen verhoogt. Dus, bij een update van 0 naar 1 hoor je geluid. Je kunt dit uitschakelen met het luidspreker icoontje in de balk hierboven.

Data © Blitzortung.org / Lightningmaps.org
nl
StormTrack Beta
Inloggen
Heb je nog geen account? Dan kun je er hier eentje aanmaken!
De Bilt

Geen onweer in de buurt
Nu Live

De kaart KNMI klassieke pluim is bijgewerkt.

10 May 2024 01:00:01

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Delta, TX; Lamar, TX.

9 May 2024 23:34:49

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Lamar, TX.

9 May 2024 23:34:49

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Fannin, TX; Grayson, TX.

9 May 2024 23:34:49

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Columbia, FL; Hamilton, FL; Echols, GA.

9 May 2024 23:34:48

NWS: Tornado Warning uitgegeven voor Marshall, WV.

9 May 2024 23:34:48

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Cooke, TX.

9 May 2024 23:34:48

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Cooke, TX; Montague, TX.

9 May 2024 23:16:25

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Concho, TX; McCulloch, TX.

9 May 2024 23:16:25

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Grayson, TX.

9 May 2024 23:16:25

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Choctaw, OK.

9 May 2024 23:16:25

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Fannin, TX; Lamar, TX.

9 May 2024 23:16:25

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Comanche, TX; Erath, TX.

9 May 2024 23:16:25

NWS: Tornado Warning uitgegeven voor Belmont, OH; Marshall, WV; Ohio, WV.

9 May 2024 23:16:25

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Hood, TX.

9 May 2024 23:16:24
Actueel
1 / 4

Wintervoorspellingen 2023/24

Kunnen we al iets zeggen over de winter?

Het Winter Discussietopic

Lees en schrijf mee!

Kou in Noord-Europa

Zelfs -44,3 in Finland

Wateroverlast

Hoogwater in Frankrijk, Engeland en de Benelux

×
Kies een plaats
Beschikbare Plaatsen:
×
Welke meldingen wil je ontvangen?

Je kunt hieronder aangeven welke notificaties je wil ontvangen in 'Nu Live'. Standaard ontvang je alle notificaties, wil je een bepaald type melding niet langer ontvangen? Vink dan het vinkje uit. Je keuze wordt automatisch opgeslagen.

×
Nu Live
Welkom op onweer-online.nl! Als je je nog niet hebt geregistreerd, meld je dan nu aan op de leukste en grootste weercommunity van Nederland. Heb je al een account, log dan hier in.
talkyr86
Lid
Woonplaats: Apeldoorn
Berichten: 4311
Lid sinds: 7 aug. 2008
7 augustus 2009, 19:07 uur | Bericht #45528
Goed of slecht?

De zomer van 2009 is tot nu toe volgens een behoorlijke groep Nederlanders relatief ‘slecht’ verlopen doordat ‘het regelmatig regent’ en ‘de temperatuur niet dagelijks oploopt tot 25 a 30 graden’. De meningen zijn hierover echter sterk verdeeld, want er is ook een grote groep die het tot dusverre een ‘prima’ zomer vindt. Uitspraken als ‘de zon schijnt toch bijna iedere dag?’, ‘zo’n stevige regen- of onweersbui aan het einde van de dag is juist heerlijk verkoelend!’ en ‘dit is uitstekend doeweer’ komen vaker uit de monden van de laatstgenoemde groep mensen. Kortom, wat voor de één geldt, geldt zeker niet voor de ander.


Voor een groot deel van de Nederlanders is de zomer pas 'goed' als er in de warmte en volle zon gezwommen kan worden. Foto: Corina Magielse.

Hoewel de Nederlandse zomer om zijn wisselvallige en soms grillige karakter bekend staat, hoopt toch het gros van de vakantiegangers ieder jaar weer op een periode met strakblauwe luchten en dus veel zon, bijna geen wind en temperaturen die dagelijks oplopen tot zomerse of tropische waarden. Dat laatste komt in ons land echter maar weinig voor, daarvoor zult u naar het zuiden van Europa moeten af reizen, maar ook daar is de garantie voor alleen maar zon en temperaturen rond 30 graden natuurlijk niet 100 procent.


Anderen vertoeven met de hitte van afgelopen dagen liever in de schaduw. Foto: Guus Creusen.

In de zomer van 2006 was het voor het laatst een lange aaneengesloten periode erg warm in Nederland. We hadden toen te maken met enkele hittegolven, waarvan de laatste, die overigens op 15 juli startte, 16 dagen duurde. In het verhaal van gisteren kunt u meer over hittegolven lezen: Hittegolven nader bekeken.


Op naar het strand
Dit jaar, net als in de zomer van 2007 en 2008, hebben we nog geen hittegolf gehad, maar er zat zeker een aantal volop zomerse dagen tussen. De afgelopen dagen was het bijvoorbeeld erg warm en de zon scheen volop. Vakantievierend Nederland pakte dan ook massaal de strandlakens en parasols in en vertrok richting de kust. Nadeel is dan wel dat de wegen snel vollopen, waarna de kans groot is dat je in de hitte in de file komt te staan en dat is zonder verkoeling geen pretje.


Weer andere vertoeven liever binnenshuis met verkoeling van een ventilator. Foto: Jan Gort.

Toch blijft een groot deel van het land met zulk warm weer liever thuis en zoekt verkoeling binnenshuis. Vooral de ouderen in Nederland zitten vaak niet op het hete zomerweer te wachten en ook huisdieren hebben het zwaar in de volle zon en hitte.

Peilen van de zomer
Het oordeel over wat voor een zomer het tot nu toe is geweest, hangt dus erg van persoon tot persoon af. Een fervent zon- en warmteliefhebber zal deze zomer bestempelen als slecht, maar de actieve ondernemer en bijvoorbeeld klusser komt hoogstwaarschijnlijk met een hele andere mening. Het soms wat koelere weer is voor hen uitermate ideaal om in te werken. En datzelfde geldt voor het deel van de Nederlanders dat in de vakantieperiode dagelijks naar het werk gaat. Deze laatste groep hoopt dan weer op zonnig vakantieweer als zij in het voor- of naseizoen het werk eventjes mogen laten liggen.


Ook huisdieren hebben het in de hitte zwaar. Zij zoeken op hun wijze ook verkoeling. Foto: Bas Fokken.

Kijken we naar het aantal, door wijlen Martin Bril bestempelde, rokjesdagen of dagen dat de korte broek aan kon, lopen de meningen ook nogal uiteen. De positieve vakantievierder trekt het bovenstaande kledingtype al aan omdat het simpelweg ‘vakantie en dus zomer’ is, terwijl anderen de vaak nog ‘wat bleke’ benen liever bedekt houden tot het echt niet meer uit te houden is.


De hond van Burry van den Brink zoekt het liefst verkoeling door te zwemmen.

Op verschillende weerforums op het internet, zoals Weerwoord.be, zijn de verschillen in interpretatie goed te merken. Enkele leden hebben de voorkeur voor zon en warmte, terwijl er ook een hele grote groep aanwezig is die liever wacht op zware regen- en onweersbuien en niet op- of omkijkt naar de zon.


Toch zijn er ook mensen die een forse regenbui helemaal niet erg vinden en er juist op wachten ter verkoeling. Foto: Arie van Duijn.

Voor ieder wat wils
Als we simpelweg naar de feiten kijken, is het deze zomer voor ieder wat wils. Er zaten tot nu toe dagen tussen waarbij de stranden (en de wegen er naartoe) snel vol liepen, maar de zomer telde ook dagen waarop het wat druilerig was en de dag meestentijds binnen doorgebracht werd. Van deze laatste dagen waren er deze zomer tot nu toe echter nog maar een stuk of 6 en ook op die dagen kwam op diverse plaatsen de zon er uiteindelijk nog wel eventjes doorheen. Volledig zonloze dagen komen in de zomer namelijk maar weinig voor.


Ook onweerliefhebbers zijn echter talrijk in ons land. Zij kijken niet op of om naar de zon en wachten liever op wat spectakel. Foto: Jan van Ooijen.

Ook de komende dagen is het na zo’n warme en zonnige periode weer even wat ‘minder’ met af en toe regen- of onweersbuien. Na het weekend wordt het echter weer zonniger en is het veelal droog. Hoewel de temperatuur iets lager uitkomt met gemiddeld zo’n 21 graden, zijn dit soort dagen voor velen al prachtige zomerdagen.

©Meteo Consult
Terug naar boven
1 Gebruiker leest nu dit topic, onderverdeeld in 1 gast en 0 leden
Berichten
Er zijn in totaal 27.857 topics, welke bij elkaar 448.376 reacties hebben gekregen.
Leden
We zijn met 11.584 leden.
Het nieuwste lid is Rooie bert.

Berichten
Je moet inloggen om je berichten te kunnen lezen.
Dit topic
1 mensen bekijken nu dit topic.

Record
Op 6 december 2010 om 11.29 uur waren er 2.792 mensen tegelijkertijd online op onweer-online!
Stats
Er zijn nu 83 mensen aan het browsen op het forum. 0 Daarvan zijn ingelogd.
Van die 83, lezen 2 mensen het topic "Winterdiscussie topic 2011/2012 deel 14".

Sponsors en partners

Actueel op OnweerOnline.nl

Kou in Noord-Europa

Zelfs -44,3 in Finland

Wintervoorspellingen 2023/24

Kunnen we al iets zeggen over de winter?

Het Winter Discussietopic

Lees en schrijf mee!

Wateroverlast

Hoogwater in Frankrijk, Engeland en de Benelux

© 2003 - 2024 onweer-online.nl   |   Alle rechten voorbehouden   |   Algemene gebruiksvoorwaarden