Live Bliksemontladingen

De teller in het icoon met het onweersbuitje geeft live het actuele aantal bliksemontladingen uit onze regio weer. De dekking ligt in een vierkant om Nederland en België, waardoor er ook data van rondom Parijs, op de Noordzee en uit een deel van Duitsland wordt weergegeven.

Ontladingen

De ontladingen kun je terugvinden op de Google Maps kaart onderaan de pagina. Deze worden nog niet live bijgewerkt, voor de meest actuele ontladingen ververs je de pagina. De iconen op de kaart lopen in kleur van Geel naar Rood, waarbij Geel een 'nieuwe' ontlading is en Rood een 'oude'.

Geluid

De teller maakt geluid als het aantal bliksemontladingen verhoogt. Dus, bij een update van 0 naar 1 hoor je geluid. Je kunt dit uitschakelen met het luidspreker icoontje in de balk hierboven.

Data © Blitzortung.org / Lightningmaps.org
nl
StormTrack Beta
Inloggen
Heb je nog geen account? Dan kun je er hier eentje aanmaken!
De Bilt

Geen onweer in de buurt
Nu Live

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Dickens, TX; Garza, TX; Kent, TX.

24 Apr 2024 09:25:19

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Coleman, TX; Runnels, TX; Taylor, TX.

24 Apr 2024 04:06:44

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Callahan, TX; Jones, TX; Shackelford, TX; Taylor, TX.

24 Apr 2024 03:18:47

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Callahan, TX; Nolan, TX; Runnels, TX; Taylor, TX.

24 Apr 2024 03:18:47

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Kent, TX.

24 Apr 2024 01:16:54

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Scurry, TX.

24 Apr 2024 01:16:54

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Fisher, TX.

24 Apr 2024 00:56:55

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Garza, TX; Kent, TX.

24 Apr 2024 00:45:51

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Kent, TX.

23 Apr 2024 23:56:54

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Garza, TX; Kent, TX.

23 Apr 2024 23:19:17

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Dickens, TX; Garza, TX; Kent, TX.

23 Apr 2024 23:03:28

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Alger, MI; Marquette, MI.

23 Apr 2024 19:07:37

De kaart KNMI klassieke pluim is bijgewerkt.

23 Apr 2024 17:00:01

De temperatuur bij Dourbes is onder het vriespunt gekomen met voldoende luchtvochtigheid. Er is kans op gladheid in deze regio!

23 Apr 2024 08:58:04

De temperatuur bij Buzenol is onder het vriespunt gekomen met voldoende luchtvochtigheid. Er is kans op gladheid in deze regio!

23 Apr 2024 08:58:03
Actueel
1 / 4

Het Winter Discussietopic

Lees en schrijf mee!

Kou in Noord-Europa

Zelfs -44,3 in Finland

Wintervoorspellingen 2023/24

Kunnen we al iets zeggen over de winter?

Wateroverlast

Hoogwater in Frankrijk, Engeland en de Benelux

×
Kies een plaats
Beschikbare Plaatsen:
×
Welke meldingen wil je ontvangen?

Je kunt hieronder aangeven welke notificaties je wil ontvangen in 'Nu Live'. Standaard ontvang je alle notificaties, wil je een bepaald type melding niet langer ontvangen? Vink dan het vinkje uit. Je keuze wordt automatisch opgeslagen.

×
Nu Live
Welkom op onweer-online.nl! Als je je nog niet hebt geregistreerd, meld je dan nu aan op de leukste en grootste weercommunity van Nederland. Heb je al een account, log dan hier in.
Woonplaats:
Berichten: 0
Lid sinds: 10 jun. 2007
14 augustus 2009, 14:14 uur | Bericht #46316
Warme piek

Ondanks dat het de afgelopen weken normaal en kalm zomerweer was, met vrijwel iedere dag ruimte voor de zon, maar ook af en toe wat regen of een bui, zou een echte zonnige en warme stranddag voor veel vakantiegangers een welkome afsluiter zijn van de vakantieperiode. Voor de noordelijke provincies zit de schoolvakantie er namelijk alweer bijna op en laat het nou net deze laatste vakantieweek voor het noorden een ‘echt’ zomerse worden. Niet alleen komt de zon vaker tevoorschijn, ook gaat de temperatuur op een aantal dagen in een rap tempo omhoog met vooral in het zuidoosten af en toe temperaturen die boven de tropische grens van 30 graden uit gaan stijgen.

Komende dagen ligt de straalstroom, een zeer sterke wind op ongeveer 10 kilometer hoogte die zeer bepalend is voor ons weerbeeld, grotendeels ten noorden van ons land. Heel kort door de bocht is de lucht ten noorden van de straalstroom koel en is de lucht ten zuiden van deze sterke wind warmer. Nederland komt dan aan de warmere kant te liggen en doet dan mee in de warmte die normaalgesproken alleen voor het zuiden van Europa geldt.


Vandaag ligt de straalstroom (hier grofweg aangegeven tussen de rode en zwarte lijn) redelijk boven ons hoofd, maar neigt al naar de warme kant volgens het Europese weermodel ECMWF.


Woensdag ligt deze veel noordelijker, waardoor we in warmere lucht terecht komen in de bovenlucht.

Warmte berekenen
Een leuke manier om in de zomer de temperatuur te berekenen is door bij de temperatuur op 1500 meter hoogte, ofwel het 850 hectopascal vlak, 15 graden op te tellen. Er moet dan wel aan de voorwaarden worden voldaan dat er bijna geen bewolking en weinig wind is. Het is namelijk zo dat als je een pakketje lucht zou laten opstijgen, deze per 100 meter 1 graad zou afkoelen (tot zekere hoogte). Draai je dit om, zou de lucht per 100 meter 1 graad warmer worden. In totaal zou je er dus 15 graden bij op kunnen tellen, mits er wordt voldaan aan de eisen. Is het helemaal windstil kun je er in feite nog een graadje (of twee) bij optellen.

Met een hogedrukgebied bij ons in de buurt is er bijvoorbeeld zaterdag veel ruimte voor de zon. De atmosfeer voldoet daarmee dus aan één van de eerder genoemde eisen. Wel staat er een matige zuidwestenwind, dus die extra graden tellen we er voor zaterdag niet bij op. De bovenlucht, op 1500 meter hoogte, warmt door een veelal zuidwestelijke wind op naar een graad of 10 in het noorden van het land. In het zuidoosten is de lucht met 13 graden nog iets warmer. Tel je daar dan die 15 graden bij op, kom je in het noorden uit op 25 graden en 28 graden in het zuidoosten. Dat zien we voor zaterdag dan ook terug in de verwachting.


Vandaag zijn er een paar wolken aanwezig, maar is er ook al flink wat ruimte voor de zon. Foto: Lida Verkade.

Schommeling
Al bijna de hele zomer zien we de straalstroom al een beetje boven ons hoofd schommelen en dat verklaard ook deels de wisselende temperaturen. Op sommige dagen lag deze sterke wind ten noorden van ons, wat warmte betekent, op andere dagen schommelde hij naar het zuiden, voor ons dus afkoeling en er waren ook dagen dat de straalstroom precies boven ons hoofd hing, waardoor we zo’n beetje gemiddeld uitkwamen.

Zondag komt de straalstroom bijvoorbeeld weer net iets zuidelijker te liggen, waardoor bij ons de bovenlucht iets minder warm wordt en op maandag ligt deze bijna helemaal boven ons hoofd. Deze trend zien we dan ook terug in de temperatuur, want op zondag gaat deze ten opzichte van zaterdag al iets omlaag en maandag komen we dan even in een dipje terecht met ‘slechts’ een graad of 21. Ook is er dan meer bewolking aanwezig, wat de opwarming ook deels tegen werkt.

Ook na het weekend blijft hij wat schommelen, maar vanaf dinsdag komen we duidelijk aan de warmere kant. Met aan de grond opnieuw een hogedrukgebied bij ons in de buurt, is er volgende week flink wat ruimte voor de zon. Ook staat er dan niet al te veel wind. Er is vanaf dat moment dan ook opnieuw een stijgende lijn in de temperatuur waarneembaar.

Hoe warm wordt het ongeveer?
Alle elementen voor opwarming zijn na het weekend dus aanwezig. Als ik nu dan zeg dat de bovenlucht op donderdag hoogstwaarschijnlijk opwarmt naar 15 graden in het zuidoosten, kunt u nu zelf berekenen tot hoe ver het kwik in de thermometer stijgt. Succes!

Wilt u dit vaker proberen? Kijk dan eens naar de weerkaarten op onze website. Hier kunt u de kaarten met de temperatuur op 850 hPa terugvinden. Kies eerst uw gebied, selecteer dan het element ‘Temperatuur 850 hPa’ en kies uiteindelijk onderaan de pagina de dag die u wilt bekijken.

Bron: Meteo Consult
Terug naar boven
1 Gebruiker leest nu dit topic, onderverdeeld in 1 gast en 0 leden
Berichten
Er zijn in totaal 27.853 topics, welke bij elkaar 448.363 reacties hebben gekregen.
Leden
We zijn met 11.579 leden.
Het nieuwste lid is philip.beuckels@gmail.com.

Berichten
Je moet inloggen om je berichten te kunnen lezen.
Dit topic
1 mensen bekijken nu dit topic.

Record
Op 6 december 2010 om 11.29 uur waren er 2.792 mensen tegelijkertijd online op onweer-online!
Stats
Er zijn nu 240 mensen aan het browsen op het forum. 0 Daarvan zijn ingelogd.
Van die 240, lezen 3 mensen het topic "Speciale satellietbeelden".

Sponsors en partners

Actueel op OnweerOnline.nl

Het Winter Discussietopic

Lees en schrijf mee!

Wintervoorspellingen 2023/24

Kunnen we al iets zeggen over de winter?

Kou in Noord-Europa

Zelfs -44,3 in Finland

Wateroverlast

Hoogwater in Frankrijk, Engeland en de Benelux

© 2003 - 2024 onweer-online.nl   |   Alle rechten voorbehouden   |   Algemene gebruiksvoorwaarden