Live Bliksemontladingen

De teller in het icoon met het onweersbuitje geeft live het actuele aantal bliksemontladingen uit onze regio weer. De dekking ligt in een vierkant om Nederland en België, waardoor er ook data van rondom Parijs, op de Noordzee en uit een deel van Duitsland wordt weergegeven.

Ontladingen

De ontladingen kun je terugvinden op de Google Maps kaart onderaan de pagina. Deze worden nog niet live bijgewerkt, voor de meest actuele ontladingen ververs je de pagina. De iconen op de kaart lopen in kleur van Geel naar Rood, waarbij Geel een 'nieuwe' ontlading is en Rood een 'oude'.

Geluid

De teller maakt geluid als het aantal bliksemontladingen verhoogt. Dus, bij een update van 0 naar 1 hoor je geluid. Je kunt dit uitschakelen met het luidspreker icoontje in de balk hierboven.

Data © Blitzortung.org / Lightningmaps.org
nl
StormTrack Beta
Inloggen
Heb je nog geen account? Dan kun je er hier eentje aanmaken!
De Bilt

Geen onweer in de buurt
Nu Live

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Johnson, IA; Linn, IA; Washington, IA.

16 Apr 2024 23:22:27

NWS: Tornado Warning uitgegeven voor Clay, IA; Dickinson, IA.

16 Apr 2024 23:19:13

NWS: Tornado Warning uitgegeven voor Clark, MO; Scotland, MO.

16 Apr 2024 23:19:13

NWS: Tornado Warning uitgegeven voor Cedar, IA; Johnson, IA; Linn, IA.

16 Apr 2024 23:19:13

NWS: Tornado Warning uitgegeven voor Henry, IA; Lee, IA; Van Buren, IA.

16 Apr 2024 23:19:12

NWS: Tornado Warning uitgegeven voor Van Buren, IA; Clark, MO.

16 Apr 2024 23:19:12

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Benton, IA; Iowa, IA; Johnson, IA; Linn, IA; Washington, IA.

16 Apr 2024 23:03:24

NWS: Tornado Warning uitgegeven voor Kossuth, IA; Palo Alto, IA.

16 Apr 2024 23:03:23

NWS: Tornado Warning uitgegeven voor Nobles, MN.

16 Apr 2024 23:03:22

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Henry, IA; Jefferson, IA; Van Buren, IA; Washington, IA.

16 Apr 2024 22:58:43

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Jefferson, IA; Van Buren, IA.

16 Apr 2024 22:58:43

NWS: Tornado Warning uitgegeven voor Van Buren, IA; Clark, MO; Scotland, MO.

16 Apr 2024 22:58:43

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Greene, IL; Jersey, IL.

16 Apr 2024 22:58:43

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Benton, IA; Iowa, IA; Johnson, IA; Keokuk, IA; Linn, IA; Washington, IA.

16 Apr 2024 22:58:43

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor White, AR; Woodruff, AR.

16 Apr 2024 22:58:43
Actueel
1 / 4

Het Winter Discussietopic

Lees en schrijf mee!

Wintervoorspellingen 2023/24

Kunnen we al iets zeggen over de winter?

Kou in Noord-Europa

Zelfs -44,3 in Finland

Wateroverlast

Hoogwater in Frankrijk, Engeland en de Benelux

×
Kies een plaats
Beschikbare Plaatsen:
×
Welke meldingen wil je ontvangen?

Je kunt hieronder aangeven welke notificaties je wil ontvangen in 'Nu Live'. Standaard ontvang je alle notificaties, wil je een bepaald type melding niet langer ontvangen? Vink dan het vinkje uit. Je keuze wordt automatisch opgeslagen.

×
Nu Live
Welkom op onweer-online.nl! Als je je nog niet hebt geregistreerd, meld je dan nu aan op de leukste en grootste weercommunity van Nederland. Heb je al een account, log dan hier in.
1 2
Woonplaats:
Berichten: 0
Lid sinds: 10 jun. 2007
16 augustus 2009, 13:34 uur | Bericht #46531
Fel onweer donderdag?

De zomer van 2009 grossiert in kortdurende warmtepieken. Die uithalen van warmte worden geregeld gevolgd door onweersbuien. Dit weekeinde ligt de middagtemperatuur ook hoog en een volgende warmtepiek wordt woensdag en donderdag verwacht. Het ziet er vooralsnog naar uit dat de atmosferische omstandigheden dan zeer geschikt raken voor het ontstaan van felle onweersbuien.

Zoals gezegd; momenteel is er ook al warme lucht in ons land aanwezig. Gisteren, zaterdag, werd het op veel plaatsen 27 graden, in Zeeland lokaal 30 graden. Vandaag halen we die 30 graden nergens, maar is het wel aan de warme kant; 21 tot 26 graden. Morgen ligt het maximum op 25 graden, voor het zuidoosten. Kortom, gisteren was de warmste dag, vervolgens wordt het nu steeds ietsje minder warm. Die instroom van wat koelere lucht gaat niet gepaard met onweersactiviteit. Dit uitblijven van felle buien heeft te maken met de geleidelijkheid waarin de warmte wordt weggeduwd en de beperkte verschillen in temperatuur tussen de luchtsoort die gisteren boven ons hing en die morgen aanwezig is. Ook de afwezigheid van een felle straalstroom boven onze omgeving voorkomt buienactiviteit.

Nieuwe warmte stroomt binnen
Hoe anders lijkt dat donderdag te zijn. Daar waar de wind maandag en dinsdag lichtjes vanuit het westen waait, wordt de bries in de nacht naar woensdag zuidelijk. Daarmee gaat warmere lucht vanuit Frankrijk aangevoerd worden. Met veel zonneschijn wordt het woensdagmiddag (laat in de middag) 24 graden op de Wadden tot 30 graden in het oosten en zuidoosten. De wind blijft een aanzienlijk deel van de donderdag vanuit de zuidelijke hoek waaien en het ziet er vooralsnog naar uit dat dan meer provincies naar die 30 graden koersen. Zou dat dan de eerste ‘tropische’ dag voor ons landelijk hoofdstation, De Bilt, worden?


De verwachte maxima voor donderdag. In het oosten en zuidoosten worden temperaturen hoger dan 30 graden berekend. Zuidoost-Engeland zit in de buien en haalt in de neerslag veelal 15 tot 20 graden.

Atmosferische gebeurtenissen
Ondertussen bouwt de atmosfeer zich wel op voor de ontwikkeling van onweersbuien. Zo komt er zoetjes aan een vrij actief deel van de straalstroom boven ons te liggen, op grote hoogte. Dichter bij het aardoppervlak komen ondertussen twee fronten naderbij. Op woensdagavond arriveert vanuit het zuiden al een eerste front met daarop ergens in de middag waarschijnlijk al in Noordoost-Frankrijk en de Ardennen een paar onweersbuien. Restanten daarvan schuiven mogelijk woensdagavond via het zuidoosten ons land binnen.


De luchtdruk van donderdag aan het begin van de middag. De wind waait aan de grond nog vanuit het zuiden tot zelfs zuidoosten.


De luchtdruk van donderdag aan het begin van de avond. De wind is gedraaid naar het westen.


De straalstroompositie aan het begin van de donderdagavond. De wind waait op 10 km hoogte vanuit het zuiden tot zuidzuidwesten.

Een tweede front, een koufront, komt onderwijl dichterbij vanuit het westen. Op woensdag bevindt dat front zich nog boven Schotland en Ierland, donderdag aan het begin van de middag lijkt het volgens het ECMWF model voor onze westkust te liggen. Aan de achterzijde van dat front is het significant killer dan bij ons. De verwachte maximumtemperatuur voor Londen ligt donderdag rond 22 graden, terwijl voor De Bilt vooralsnog 29 graden uitstaat. De meeste oostelijke regio’s van Nederland lijken naar de 30 graden te gaan, en in Duitsland wordt het op uitgebreide schaal 31 of 32 graden. Kortom, het front scheidt twee luchtsoorten die behoorlijk van elkaar verschillen. Een belangrijke graadmeter voor het ontstaan van onweer.


De twee fronten die donderdag een rol gaan spelen: een front vanuit Frankrijk en een front vanuit Engeland.

Wind speelt een grote rol
Donderdag overdag ligt er dus eigenlijk een tweetal fronten in onze omgeving. Achter het tweede front, dat in de loop van de middag en tijdens de avond lijkt binnen te trekken, draait de wind van zuid naar west. Een dergelijke windsprong werkt activerend op buienvorming. Immers, daar waar de wind het eerst in het westen van het land naar het westen draait, waait de wind elders nog vanuit het zuiden tot zuidoosten. Lucht botst daardoor op elkaar en wordt extra in stijging gebracht. Bovendien is er op dat moment sprake van een winddraaiing met de hoogte. Hogerop waait immers een zuidelijke tot zuidzuidwestelijke wind. Die winddraaiing (inclusief verandering in snelheid) is gunstig voor het ontstaan van buien.


De neerslagberekening van het ECMWF voor de periode van donderdag 02.00 uur tot donderdag 14.00 uur.


De neerslagberekening van het ECMWF voor de periode van donderdag 14.00 tot vrijdag 02.00 uur.

Kortom: vele ingrediënten om het vooral in de loop van donderdag tot een aantal stevige regen- en onweersbuien te laten komen. En dan hebben we hier eigenlijk nog maar 1 modelberekening, het ECMWF-model, besproken.... Wij houden u op de hoogte!

Bron: Meteo Consult

Voor discussie over het onweer verwijs ik jullie naar dit topic
Woonplaats:
Berichten: 0
Lid sinds: 10 jun. 2007
19 augustus 2009, 13:09 uur | Bericht #47052
Extreme hitte, morgen zwaar onweer

Vandaag en vooral morgen loopt de temperatuur op tot (ruim) boven de 30 graden. De gevoelstemperatuur komt nog hoger uit. Morgen later op de dag worden er zware onweersbuien verwacht.

Temperatuur
Vandaag loopt de temperatuur op naar 29-32 graden. Lokaal kan de gevoelstemperatuur uitkomen op 33 graden. Morgen wordt het in nagenoeg het hele land ruim 30 graden. Ten oosten van de lijn Breda - Utrecht - Groningen wordt het zelfs 33-35 graden. De lucht is ook duidelijk vochtiger dan vandaag, waardoor de gevoelstemperatuur (Hitte-Index) 37-38 graden kan bereiken. Dit zijn zeer hoge waarden voor Nederland.

Zwaar onweer
Morgen vanaf de tweede helft van de namiddag neemt de kans op zware onweersbuien toe. De eerste buien worden verwacht in Zeeland, Zuid-Holland en het westen van Noord-Brabant. In de avond trekken de buien naar het (noord)oosten. In de tweede helft van de avond bereiken ze ook Limburg, Twente, Drenthe en Groningen. Bij deze buien is er kans op zwaar onweer, zware windstoten en hagel en zeer lokaal grote neerslaghoeveelheden.

©Weeronline
Waarom deze advertentie?
Woonplaats:
Berichten: 0
Lid sinds: 10 jun. 2007
19 augustus 2009, 14:13 uur | Bericht #47070
Fikse onweersbuien

Met een zuidelijke wind wordt er vandaag en morgen zeer warme lucht het land ingeblazen, waardoor de temperatuur op diverse plaatsen in ons land rond 30 graden uitkomt. Morgen warmt het in het oosten en zuidoosten van het land zelfs op tot 35 graden. Voor de vakantiegangers zijn dit natuurlijk perfecte dagen om naar het strand te gaan. Toch lijkt donderdag een minder gunstige stranddag te worden. Er gaan in de hitte tegen de middag al een paar lokale buien ontstaan en door de onstabiele atmosfeer komt daar zeer waarschijnlijk ook onweer bij voor. Tevens volgt er vanuit het westen vrij snel daarna ook een lijn met regen- en onweersbuien. Het is echter erg lastig om in te schatten hoe zwaar deze buien zullen zijn. Hoewel de atmosfeer onstabiel is, is de lucht in ons land erg droog, waardoor de buien een stuk minder hevig kunnen uitvallen.


Morgen komt daar verandering in. Tegen de middag vormen zich stapelwolken, waarvan een enkele al weet uit te groeien tot een bui. Foto: Jannes Wiersema.

Dat er morgen regen- en onweersbuien kunnen vallen, is al dagen duidelijk, maar over de intensiteit ervan wordt nog steeds getwist. Met de enorm hoge temperaturen en een tweetal storingen dat ons passeert, ziet het er voor onweersbuien gunstig uit. Ook ligt de straalstroom, een sterke wind op ongeveer 10 kilometer hoogte die met hoge snelheden door de atmosfeer kronkelt, boven ons hoofd, die de buien nog eens extra kan triggeren. Daarbij komt dat er tegelijkertijd een windsprong plaatsvindt, ofwel, de wind draait van het zuiden, achter de buien ineens naar het westen. Omdat de wind in die denkbeeldige bocht afgeremd wordt, vormt zich een ophoping van lucht en de enige uitweg is dan omhoog. Nu is het zo dat stijgende luchtbewegingen vaak een extra oppepper zijn voor buien. Dus tellen we al deze feiten bij elkaar op, zou dat heel wat onweerspektakel op kunnen leveren.


In de loop van de middag ontstaan er steeds meer wolken en later volgt er een buienlijn. Foto: Piet en Martha Kivits.

Droge lucht
Er is echter één kink in de kabel en dat is de droge lucht die vandaag en morgen in ons land aanwezig is. Om überhaupt een bui te kunnen vormen, moet er natuurlijk genoeg vocht in de atmosfeer aanwezig zijn en dat lijkt morgen dus tegen te vallen met een relatieve luchtvochtigheid van 40%. Niet alleen aan de grond is de luchtvochtigheid echter laag, ook hoger in de atmosfeer is er weinig vocht aanwezig. Als er buien gaan ontstaan, worden ze hierdoor mogelijk zoveel afgezwakt, dat de intensiteit ervan een stuk lager uit kan vallen dan waar aanvankelijk vanuit werd gegaan.

Windsprong
Ook de windsprong die plaats gaat vinden, heeft, zoals eerder genoemd, een gunstig effect voor het ontstaan van buien, namelijk geforceerde stijgende luchtbewegingen. Maar er is ook een nadelig aspect. Het is namelijk zo dat de windsprong morgen een behoorlijke afkoeling veroorzaakt, waardoor de lucht uiteindelijk minder energie bevat, dus minder snel stijgt, voor het ontstaan van buien. Met de zuidelijke wind die voorafgaand aan die windsprong waait, wordt er in dit geval eerst zeer warme en droge lucht het land in geblazen en zodra de wind dan draait naar het westen wordt deze verdrongen door een stuk koelere lucht.


Een paar van die buien gaan ook gepaard met onweer. Hoe intensief de buien echter zullen worden, en tevens hoe talrijk, is vrij lastig te zeggen. Echt zeker weten doen we dat morgen pas. Foto: Wiel Koekkoek.

Verschillende weermodellen
Nu is het zo dat de verschillende weermodellen tegenwoordig behoorlijk goed zijn in het berekenen van een weerbeeld. Zij nemen al deze aspecten mee in de berekeningen, maar dan nog zien we tussen de modellen onderling verschillen ontstaan. Dat geeft aan dat ook zij moeite hebben met het berekenen van de buien en tevens de hevigheid daarvan. Er hoeft namelijk maar één van deze eerder genoemde invloeden anders uit te pakken, of ze zitten er al naast.

Zoals het er nu naar uitziet, lijken er wel degelijk een paar buien te gaan vallen en ook onweer is daarbij zeker mogelijk. Het is zelfs zo dat als er een bui gaat vallen, deze ook meteen fors uitpakt. Hierbij kun je bijvoorbeeld denken aan hagel, windstoten en lokaal flinke hoeveelheden neerslag. Maar hoeveel het er precies zullen worden, weten we pas op het laatste moment.


Bron: Meteo Consult.
Woonplaats:
Berichten: 0
Lid sinds: 10 jun. 2007
19 augustus 2009, 14:53 uur | Bericht #47081
Noodweer Lowlands-camping voorspeld

Bezoekers van Lowlands die hun tent donderdag al opzetten op het festivalterrein in Biddinghuizen, kunnen maar beter een paar extra haringen meenemen. Het KNMI voorspelt voor donderdagmiddag- en avond namelijk fikse onweersbuien die gepaard kunnen gaan met hagel, zeer zware windstoten en lokaal veel neerslag.

Alhoewel het festival pas vrijdag begint, mogen de 55 duizend bezoekers donderdag vanaf 18.00 uur hun tent al opzetten bij het terrein. De weersvoorspellingen zijn echter allerminst gunstig voor deze enthousiaste festivalgangers. Donderdag begint zonnig en warm, maar in de middag ontstaan in het zuidwesten van het land hevige onweersbuien die oostwaarts trekken. De wind kan krachtig zijn, waarschuwt het KNMI.

Voor de rest van het weekeinde wordt prima weer voorspeld, met temperaturen tussen de 20 en de 25 graden en nauwelijks kans op regen. Slecht nieuws voor de liefhebbers van het traditionele modderglijden, maar goed nieuws voor alle Lowlandsgangers die de zonnebril prefereren boven de poncho.


Bron: Novum
Woonplaats:
Berichten: 0
Lid sinds: 10 jun. 2007
19 augustus 2009, 16:54 uur | Bericht #47113
KNMI geeft voor donderdag voorwaarschuwing

Het KNMI waarschuwt voor extreem weer. Donderdag in de loop van de middag trekken onweersbuien van het zuidwesten uit het land binnen. Bij deze buien kunnen zeer zware windstoten voorkomen tot 110 km/u. Bovendien is er kans op zwaar onweer, hagel en lokaal veel regen. De buien kunnen zich verraderlijk snel ontwikkelen en bereiken tegen de avond het noordoosten.



Het is moeilijk om te bepalen waar de buien precies zullen vallen. Dit kan een plaatselijk karakter hebben. Het KNMI raad mensen aan om donderdag goed het weerbericht in de gaten te houden. Een voorwaarschuwing is een waarschuwing van het KNMI die mogelijk vooraf kan gaan aan een weeralarm, een ernstige waarschuwing voor extreem weer. als men een voorwaarschuwing in de periode van 12 tot 24 uur voorafgaand aan een eventueel weeralarm uitgeven, is de kans dat het tot een weeralarm komt al minstens 50%.

©Blik op Nieuws
Woonplaats:
Berichten: 0
Lid sinds: 10 jun. 2007
20 augustus 2009, 09:11 uur | Bericht #47384
Weeralarm wegens zeer zware windstoten

Het KNMI heeft donderdag een weeralarm afgekondigd wegens zeer zware windstoten die snelheden kunnen bereiken tot 110 kilometer per uur. De windstoten gaan gepaard met onweersbuien die vanaf 13.00 vanuit het zuidwesten ons land binnentrekken. De windstoten gaan gepaard met onweersbuien die vanaf 13.00 vanuit het zuidwesten ons land binnentrekken. Ook verwacht het instituut plaatselijk veel neerslag waaronder hagel.

Grote schade
Volgens het weerinstituut kunnen de buien zich razendsnel ontwikkelen. Ze verplaatsen zich richting het noordoosten en bereiken naar verwachting aan het einde van de middag het noordoosten van het land. Mogelijk leidt het noodweer tot grote schade, aldus het KNMI. Het KNMI heeft voor donderdag ook hitte voorspeld, met temperaturen die in het oosten kunnen oplopen tot 35 graden. Volgens een woordvoerder van het weerinstituut kan de temperatuur in anderhalf uur tijd van 32 naar 19 graden dalen.

Hitte
Het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) heeft gewaarschuwd dat vooral oudere en zieke mensen, maar ook sporters flink last kunnen hebben van de hitte. Het RIVM adviseert om veel te drinken, schaduw op te zoeken of te 'schuilen' op een plek waar een briesje staat.

©Nu.nl
Woonplaats:
Berichten: 0
Lid sinds: 10 jun. 2007
20 augustus 2009, 11:22 uur | Bericht #47461
VID: Mogelijk drukke spits door slecht weer

Voor de avondspits van donderdag worden er hinderlijke rijomstandigheden verwacht voor het verkeer. Het KNMI heeft een weeralarm afgegeven waarbij veel regen, wind en onweer wordt verwacht. Verder zijn er in de avond en nacht op de A2 tussen Utrecht en den Bosch verschillende verbindingswegen afgesloten vanwege wegwerkzaamheden.

©AD | Gewijzigd: 20 augustus 2009, 11:26 uur, door talkyr86
talkyr86
Lid
Woonplaats: Apeldoorn
Berichten: 4311
Lid sinds: 7 aug. 2008
20 augustus 2009, 13:22 uur | Bericht #47570
Lowlands zet zich schrap voor het weer

Lowlands gooit vandaag wellicht de toegang tot de campingterrein eerder open. "Zodat mensen hun tent droog kunnen opzetten", zegt woordvoerder Bente Bolman van het festival bij Biddinghuizen.

Die beslissing wordt echter pas op het laatste moment genomen, stelt hij. Afhankelijk van het weer. En in principe gaat de poort pas om 18.00 uur open vandaag. Wie dus eerder komt, gokt.

Op het festivalterrein is de organisatie bezig tenten stormvast te maken. "We kijken of we tenten open moeten zetten, zodat de wind er doorheen kan blazen. Of dat we juist tenten van ballast moeten voorzien. Maar daar zijn we op tijd mee klaar." De ontwikkeling van het weer wordt op nauwlettend gevolgd vanaf het terrein.

©De Stentor
talkyr86
Lid
Woonplaats: Apeldoorn
Berichten: 4311
Lid sinds: 7 aug. 2008
20 augustus 2009, 16:04 uur | Bericht #47768
KNMI weeralarm blijft van kracht

De door het KNMI voorspelde zware onweersbuien die rond 14.00 uur het land zouden binnentrekken, lijken later te komen dan verwacht. Volgens het weerinstituut blijft het donderdagochtend afgegeven weeralarm echter wel van kracht.

Het KNMI voorspelde zware onweersbuien, gepaard met windstoten met snelheden die kunnen oplopen tot 110 kilometer per uur. Ook zou er plaatselijk veel neerslag kunnen vallen. Het KNMI verwacht dat de buien van het zuidwesten uit ons land binnentrekken en tegen de avond het noordoosten bereiken.

©ED
talkyr86
Lid
Woonplaats: Apeldoorn
Berichten: 4311
Lid sinds: 7 aug. 2008
20 augustus 2009, 21:12 uur | Bericht #48262
Extreem hete dag eindigt met onweer

Het is vandaag onvoorstelbaar warm geworden in Nederland met temperaturen die in het zuidoosten van het land tot 37,0 graden reikten in het Limburgse Ell. Terschelling was het enige KNMI-station dat niet boven 30 graden uitkwam. Daar werd het 28,5 graden. De Bilt noteerde wel zijn eerste tropische dag. Daar wees de thermometer 33,8 graden aan.


De dag begon zonnig en het werd snel heet. Maar vanochtend vroeg was aan de onrustige wolkjes die her en der overdreven al te zien dat het weer zou veranderen. Foto: Corina Magielse

En dan hing natuurlijk heel de dag de vraag boven het land of er onweer zou komen. En zo ja waar dan en ook hoe zwaar het uiteindelijk zou worden. Op het moment dat dit verhaal wordt voltooid, leven we nog onder een weeralarm en zien we in het westen van het land eindelijk de eerste serieuze buien opdoemen. Maar of het echt allemaal ook nog zo zwaar wordt als het in eerste instantie leek te gaan worden, was op dat moment nog zeer de vraag.

Het leek allemaal eerst toch zo spectaculair en potentieel ook explosief. De atmosferische opbouw boven Nederland was de afgelopen nacht en vanochtend volstrekt uniek. Terwijl gisteravond de temperaturen op die plaatsen waar de wind even wegviel nog snel daalden tot lokaal zelfs rond 14 graden, stroomde op wat grotere hoogte met een aantrekkende zuidelijke wind steeds warmere lucht binnen. Toen ook aan het aardoppervlak de wind weer begin toe te nemen, zag je dat meteen aan de oplopende grondtemperaturen terug. Daar was geen zon voor nodig, het gebeurde gewoon middenin de pikdonkere nacht.


Op het strand in Zandvoort werd het snel druk. Foto: Gieny Boersma

Zeer warme bovenlucht
Een mooi voorbeeld daarvan zagen we in De Bilt, waar het KNMI is gevestigd. Tot ongeveer 2 uur vannacht was het daar nog rustig. Op dat moment werd ook de minimumtemperatuur van 16,2 graden bereikt. De sonde, die precies om 2 uur aan een ballon vanaf het terrein van het KNMI werd opgelaten, liet echter meteen al zien dat het op een hoogte van maar enkele honderden meters boven de grond veel warmer was. Op 274 meter boven de grond werd een temperatuur van 28,3 graden gemeten. Toen een uur later in De Bilt ook aan het aardoppervlak de wind weer een beetje was opgestoken, liep het kwik snel tot 21,3 graden op. Vijf graden hoger dan een uur eerder dus, en dat terwijl het midden in de nacht was en pikkedonker.

Wat verder maar het zuiden in Brabant, Limburg en in België nam de wind al eerder toe. Daar kwamen de temperaturen de afgelopen nacht op veel plaatsen niet beneden 20 graden uit. In België was het nog gekker. Daar noteerden veel plaatsen een minimumtemperatuur van tussen 22 en 24 graden. In de buurt van Parijs was het vannacht om 2 uur aan de grond nog 25,2 graden, op een hoogte van 276 meter kwam de sonde die daar was opgelaten een temperatuur van precies 30 graden tegen. Dergelijke waarden worden in onze omgeving zelden gemeten.


Bij Willy Bonnink in de buurt van Winterswijk kwam de temperatuur boven 35 graden uit

Sterke inversie
In geval van een temperatuuropbouw, zoals hiervoor beschreven, is er in de atmosfeer een sterke inversie aanwezig. En die zou later vandaag erg belangrijk blijken te zijn. Als er van zo’n inversie sprake is, loopt de temperatuur eerst met de hoogte snel op, daarna gaat hij weer – zoals gebruikelijk is – met de hoogte dalen. Om in het hete gebied vandaag buien te laten ontstaan, had het nog warmer moeten worden dan het al was. Pas vanaf een temperatuur van ongeveer 38 graden zouden luchtbellen die vanaf het aardoppervlak buien hadden kunnen veroorzaken, warm genoeg zijn geweest om door die inversie heen te breken. In potentie was een geweldige hoeveelheid energie beschikbaar om van die eventuele buien bijzonder zware exemplaren te maken. Maar omdat de inversie het op de meeste plaatsen hield, kwamen die er niet.

Toen vanochtend in de weerkamer van Meteo Consult de nieuwe ploeg op dienst kwam en de nieuwste berekeningen voor vandaag werden doorgenomen, merkte de hoofdmeteoroloog van dienst op dat de indices die een maat zijn voor de onstabiliteit van de atmosfeer, vandaag boven Nederland, hoger waren dan hij ooit eerder in zijn carrière had gezien, in een gebied waarin later op de dagen onweersbuien zouden kunnen gaan ontstaan. Verder naar het zuiden in Europa komen vaker dergelijke hoge waarden voor, maar daar is de lucht uiteindelijk meestal te droog om daar ook zware buien van te maken. Bij ons was de lucht vandaag vochtiger, maar uiteindelijk lukte het dus toch lange tijd niet.


Een stukje verderop liepen de deelnemers aan de Achterhoekse wandelvierdaagse hun routes van vandaag. Foto: Jan Stapelbroek

Vanochtend al een bui
Het begon vanochtend op de meeste plaatsen met behoorlijk wat zon, maar vanuit het zuiden drongen op grote hoogte ook al stapelwolken binnen waaruit in het zuiden en oosten van het land al een paar eerste buitjes vielen. In Limburg kwam het zelfs al tot een onweersbui, die lokaal al enkele millimeters regen achterliet. Op zich is dat niets bijzonders, wel dat de regen viel uit wolken die hun basis op een hoogte van 4 kilometer (!) hadden. In het Duitse Nettetal, net over de grens bij Venlo, richtte deze bui meteen ook al schade aan. Een boom werd ontworteld en kwam op een huis terecht. Het gaf maar aan wat in potentie mogelijk was.

Daarna brak op de meeste plaatsen de zon door en liepen de temperaturen enorm snel op. Om 10 over 12 was de temperatuur in het grootste deel van het land al tot tropische waarden rond 30 graden opgelopen. In het Limburgse Ell wees de thermometer om 12.20 uur een waarde van 33,7 graden aan, veruit de hoogste temperatuur die deze zomer is gemeten. Een half uur later was het er 34,5 graden. De voorlopig hoogste waarde werd om 13.50 uur gehaald, toen het in Ell 35,9 graden was. Een uur later wees de thermometer er zelfs 36,8 graden aan en uiteindelijk zou het dus precies 37 graden worden.! In De Bilt werd om 12.40 uur de eerste tropische dag van deze zomer gemeten, toen ook daar de temperatuur de grens van 30 graden bereikte. En het tempo van de stijging zat er op dat moment nog goed in, eigenlijk overal in Nederland.


Aan het einde van de middag doemde bij Marken een eerst bui(tje) op. Foto: Thijs Spijker

Kwamen er nog buien?
Het wachten was op wat er verder zou gebeuren. Vanuit het westen kwamen diverse storingen dichterbij. Een trog (een lijn waarop de wind draait van zuid aan de voorzijde naar west aan de achterzijde draait) en een breed koufront, waarin vanochtend nog twee aparte buienlijnen zichtbaar waren. De grote vraag was op dat moment nog hoe alles in Nederland uiteindelijk zijn beslag zou krijgen. Zouden de buien meteen al op de trog ontstaan, of nog eerder in het gebied in het oosten en zuidoosten van Nederland waar het naar verwachting het warmst zou worden. Of zouden de buien zich pas en vooral op het koufront manifesteren? Er stond veel op het spel. De vroege buien zouden de zware zijn, waarvoor werd gewaarschuwd. De latere zouden, omdat de hitte dan al weg zou zijn door de naar west gedraaide wind, ook pittig kunnen worden. Maar niet meer uitgroeien tot de zware buien waarvoor een weeralarm was afgegeven.

Een eerste bui ontstond rond 15 uur net buiten de kust van Noord-Holland en trok vandaar naar het noorden. Ook in het hete zuidoosten leken op dat moment weer een paar buien te ontstaan, maar die zetten op de een of andere wonderlijke manier nog niet door. Daarna bleef het een hele tijd rustig. Intussen rukte wel de lijn, waarachter de wind van zuid naar west draaide op en begonnen de temperaturen op steeds meer plaatsen aan een gestage daling. En verdween de energie die voor de zware buien beschikbaar was op steeds meer plaatsen als sneeuw voor de zon.


Op dat moment was op zee bij Zandvoort al een straffe, maar ook verkoelende westenwind opgestoken. Foto: John Dalhuijsen

Pas op het moment dat ook wij in Wageningen er niet meer in geloofden, bolden ze dan toch nog op, zij het in beperkte mate. Het eerst in het noordoosten van het land, later boven Noord-Holland en uiteindelijk ook op de Veluwe. De lijn, ten westen van Nederland en horend bij het naderende koufront, begon toen ook steeds meer activiteit te vertonen terwijl hij het zuidwesten van Nederland met regen en onweer binnentrok. Uit enkele buien voor de hoofdlijn uit in Friesland werd zware hagel gemeld en rond 19.40 uur hing ook bij Wageningen een zware bui in de buurt.


Ook In Roodeschool kwam aan het einde van de middag een eerste onweersbui voorbij. Het echte onweer, dat in de avond over het land trok, moest echter nog komen. Foto: Jannes Wiersema

Uiteindelijk zal het er vanavond op veel plaatsen dus toch nog wel van komen, zal het fiks onweren en zal er plaatselijk veel regen vallen. In het oosten, waar het op het moment van schrijven van dit verhaal nog extreem warm was, is er ook kans op hagel en zware windstoten. Maar of dit uiteindelijk ook het noodweer was, waar we vandaag met z’n allen toch wel een beetje op zaten te wachten, blijft nog even de vraag. Dat zal achteraf in de nazit allemaal wel duidelijk worden.

©Meteo Consult, diverse waarnemers
talkyr86
Lid
Woonplaats: Apeldoorn
Berichten: 4311
Lid sinds: 7 aug. 2008
20 augustus 2009, 21:19 uur | Bericht #48269
Molen Wommels in brand na blikseminslag

Tussen Wommels en Burgwerd is donderdagavond om half zeven de bliksem ingeslagen in de molen aan de Westergoawei (N359). De onderkant van de kap van de Aylvapoldermolen stond meteen in brand. Even voor acht uur was deze onder controle.

De brandweer slaagde erin om het riet los te snijden en te verwijderen, waardoor de molen zelf behouden bleef. Ook scheelde het dat er een sprinklerinstallatie was. Wel was er veel waterschade.

De al aangekondigde zware onweersbuien trokken vanaf zes uur in eerste instantie vooral over het westen van de provincie. Ook in Minnertsga was een inslag. Een woning aan de Lange Dyk raakte beschadigd, nadat de bliksem via de schoorsteen naar binnen was geslagen. Hier brak geen brand uit. In Gorredijk werd later op de avond eveneens een huis getroffen.

De wielerronde van Bolsward ging gewoon door. De eerste golf met fikse buien, met hierin hagelstenen, was vlak voor de start om zeven uur voorbij. Als er later meer zware buien komen, wordt de ronde waarschijnlijk ingekort.

©Leeuwarder Courant
Woonplaats:
Berichten: 0
Lid sinds: 10 jun. 2007
20 augustus 2009, 21:22 uur | Bericht #48274
Onweer speelt treinreizigers parten

Het onweer dat Nederland donderdagavond overtrekt, speelt treinreizigers parten. Rond Nijmegen is er geen treinverkeer mogelijk door een blikseminslag, aldus een woordvoerder van ProRail. Op de trajecten Hoorn-Hoogkarspel en Dordrecht-Geldermalsen rijden om dezelfde reden geen treinen.

©AD
Woonplaats:
Berichten: 0
Lid sinds: 10 jun. 2007
20 augustus 2009, 22:27 uur | Bericht #48329
Noorderzon valt in het water door noodweer

Een groot deel van de optredens die zouden worden gegeven tijdens het Groninger festival Noorderzon, zijn door het verwachte noodweer afgelast. Dit maakte de organisatie bekend. Kaarten voor afgelaste voorstellingen kunnen morgen worden teruggebracht bij de Kiosk in het Noorderplantsoen. De organisatie gaat haar uiterste best doen om de afgelaste voorstellingen opnieuw te programmeren. Wanneer dit niet mogelijk is krijgt men natuurlijk het geld terug.

©Blik op nieuws
Woonplaats:
Berichten: 0
Lid sinds: 10 jun. 2007
20 augustus 2009, 22:42 uur | Bericht #48335
Dakpannen op straat na blikseminslag

Bij een blikseminslag in een schoorsteen aan het Suster Romkespaed in Gorredijk is donderdagavond grote schade ontstaan. Door de inslag er een gat in het dak geslagen en lagen de dakpannen op straat. Ook viel de electriciteit bij buurtbewoners uit.



De brandweer van Gorredijk werd gealarmeerd en heeft ter plaatse met warmtebeeldcamera onderzocht of er nog sprake was van een brandhaard in de woning. Dat bleek niet het geval. De omgeving werd door de brandweer afgezet met lint.

©Waldnet
Woonplaats:
Berichten: 0
Lid sinds: 10 jun. 2007
21 augustus 2009, 00:01 uur | Bericht #48375
Brand na blikseminslag in Nederweert

Een paardenstal aan het Eind in Nederweert is door de bliksem getroffen. In de stal stond één dier en dat kon worden gered. Het paard is overgeplaatst naar een aanpalend weiland. Bij de brand kwam veel rook vrij. Ook zou in de stal mogelijk asbest zijn verwerkt. Of die giftige stof gevaar voor de omgeving oplevert is nog niet bekend.

©L1
Woonplaats:
Berichten: 0
Lid sinds: 10 jun. 2007
21 augustus 2009, 00:03 uur | Bericht #48376
Drukte in meldkamer door noodweer


Het noodweer dat donderdagavond over onze provincie trok, heeft de meldkamer van de brandweer in Groningen behoorlijk wat werk bezorgd. Tussen half negen en half tien kwamen er 21 meldingen binnen. Daarbij ging het om zaken als blikseminslag en wateroverlast. Het aantal keren dat de brandweer echt moest uitrukken, viel mee.

RTV Noord
Woonplaats:
Berichten: 0
Lid sinds: 10 jun. 2007
21 augustus 2009, 00:11 uur | Bericht #48386
Grote brand Hema Lelystad

Donderdagavond omstreeks 19:00 uur ontstond er tijdens koopavond brand in de Hema aan de Stadhuisplein in Lelystad. De brandweer is met groot materieel uitgerukt. Doordat er veel mensen op de been waren wegens koopavond heeft de brandweer op geschaald naar grip 1.

Negentien woningen boven de Hema zijn door de brandweer ontruimd,en werden winkelende publiek op een afstand gehouden. Een bewoner van de boven liggende woning weigerde zijn woning te verlaten. De brandweer heeft in de woning gekeken en concludeerde dat de man geen gevaar liep.



De vijftig bewoners van de geëvacueerde woningen zijn opgevangen in het stadhuis van Lelystad net als medewerkers van de Hema die opdat moment aan het werk waren. De brand is ontstaan in de koelcel deze bevindt zich achterin de winkel, op de begane grond van het filiaal. De omgeving van de Hema werd meteen met linten afgezet, winkels die binnen de roodwitte linten vielen, moesten hun deuren sluiten. Volgens de brandweer is storing in de koelcel de oorzaak van de brand. De brand is inmiddels geblust.

De brandweer is momenteel druk bezig met het ventileren van de winkel. Bij de brand zijn er geen ernstige gewonden gevallen, wel heeft 1 vrouw zich gemeld bij de ambulance wegens een zere arm. Zij werd na controle weer heen gezonden.

Hoe groot de schade is onbekend.

©Flevocourant
Woonplaats:
Berichten: 0
Lid sinds: 10 jun. 2007
21 augustus 2009, 09:03 uur | Bericht #48455
De schade na het voorspelde noodweer van donderdagavond is meegevallen

In Olst is een woning deels afgebrand. Dit kwam door een blikseminslag. Niemand raakte gewond. Twee naastgelegen woningen liepen waterschade op. Verder sloeg de bliksem nog in, in Kampen en Giethoorn, maar zonder gevolgen. In Deventer viel een boom op een auto. Ook zonder gewonden. In Twente heeft de storm volgens de brandweer geen schade aangericht.







©RTV Oost
  | Gewijzigd: 3 februari 2017, 08:55 uur, door Joyce.s
Woonplaats:
Berichten: 0
Lid sinds: 10 jun. 2007
21 augustus 2009, 10:59 uur | Bericht #48516
talkyr86
Lid
Woonplaats: Apeldoorn
Berichten: 4311
Lid sinds: 7 aug. 2008
21 augustus 2009, 14:53 uur | Bericht #48596
Hennep in door bliksem getroffen huis

In twee kamers in de woning aan de Roggestraat in Olst die donderdagavond werd getroffen door de bliksem, is een hennepplantage aangetroffen.



De brandweer ontdekte de wiet nadat de brand was geblust. Die brand ontstond nadat de bliksem de schoorsteen van de huurwoning had verwoest. Alle zaken in relatie tot de plantage zijn in beslag genomen, waaronder lampen, een schakelkast en een koolfilter. Uit onderzoek bleek dat er geen stroom illegaal, dus vóór de meter, werd afgetapt. Tegen de 27-jarige bewoner van het pand wordt door de politie gehoord.

©De Stentor
Terug naar boven
1 2
1 Gebruiker leest nu dit topic, onderverdeeld in 1 gast en 0 leden
Berichten
Er zijn in totaal 27.847 topics, welke bij elkaar 448.358 reacties hebben gekregen.
Leden
We zijn met 11.576 leden.
Het nieuwste lid is Jeffrey bunk .

Berichten
Je moet inloggen om je berichten te kunnen lezen.
Dit topic
1 mensen bekijken nu dit topic.

Record
Op 6 december 2010 om 11.29 uur waren er 2.792 mensen tegelijkertijd online op onweer-online!
Stats
Er zijn nu 70 mensen aan het browsen op het forum. 1 Daarvan zijn ingelogd.
Van die 70, lezen 4 mensen het topic "Discussietopic winter 2023-2024".

Sponsors en partners

Actueel op OnweerOnline.nl

Kou in Noord-Europa

Zelfs -44,3 in Finland

Wintervoorspellingen 2023/24

Kunnen we al iets zeggen over de winter?

Wateroverlast

Hoogwater in Frankrijk, Engeland en de Benelux

Het Winter Discussietopic

Lees en schrijf mee!

© 2003 - 2024 onweer-online.nl   |   Alle rechten voorbehouden   |   Algemene gebruiksvoorwaarden