Live Bliksemontladingen

De teller in het icoon met het onweersbuitje geeft live het actuele aantal bliksemontladingen uit onze regio weer. De dekking ligt in een vierkant om Nederland en België, waardoor er ook data van rondom Parijs, op de Noordzee en uit een deel van Duitsland wordt weergegeven.

Ontladingen

De ontladingen kun je terugvinden op de Google Maps kaart onderaan de pagina. Deze worden nog niet live bijgewerkt, voor de meest actuele ontladingen ververs je de pagina. De iconen op de kaart lopen in kleur van Geel naar Rood, waarbij Geel een 'nieuwe' ontlading is en Rood een 'oude'.

Geluid

De teller maakt geluid als het aantal bliksemontladingen verhoogt. Dus, bij een update van 0 naar 1 hoor je geluid. Je kunt dit uitschakelen met het luidspreker icoontje in de balk hierboven.

Data © Blitzortung.org / Lightningmaps.org
nl
StormTrack Beta
Inloggen
Heb je nog geen account? Dan kun je er hier eentje aanmaken!
De Bilt

Geen onweer in de buurt
Nu Live

De kaart KNMI klassieke pluim is bijgewerkt.

28 Mar 2024 16:59:57

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Beaufort, NC; Craven, NC; Jones, NC; Pamlico, NC.

28 Mar 2024 10:03:12

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Screven, GA.

28 Mar 2024 03:29:38

De kaart KNMI klassieke pluim is bijgewerkt.

27 Mar 2024 15:59:58

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Gadsden, FL; Leon, FL; Liberty, FL; Wakulla, FL.

27 Mar 2024 14:15:23

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Alachua, FL; Columbia, FL; Gilchrist, FL.

27 Mar 2024 13:40:38

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Dixie, FL.

27 Mar 2024 13:33:57

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Levy, FL.

27 Mar 2024 13:25:44

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Dixie, FL; Taylor, FL.

27 Mar 2024 13:13:44

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Gadsden, FL; Leon, FL; Decatur, GA; Grady, GA.

27 Mar 2024 13:08:44

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Gadsden, FL; Leon, FL; Liberty, FL.

27 Mar 2024 13:03:11

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Gadsden, FL; Leon, FL; Liberty, FL; Wakulla, FL.

27 Mar 2024 12:26:19

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Franklin, FL; Liberty, FL.

27 Mar 2024 12:16:03

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Franklin, FL; Gulf, FL; Liberty, FL.

27 Mar 2024 12:03:34

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Franklin, FL; Gulf, FL.

27 Mar 2024 11:36:51
Actueel
1 / 4

Kou in Noord-Europa

Zelfs -44,3 in Finland

Wintervoorspellingen 2023/24

Kunnen we al iets zeggen over de winter?

Het Winter Discussietopic

Lees en schrijf mee!

Wateroverlast

Hoogwater in Frankrijk, Engeland en de Benelux

×
Kies een plaats
Beschikbare Plaatsen:
×
Welke meldingen wil je ontvangen?

Je kunt hieronder aangeven welke notificaties je wil ontvangen in 'Nu Live'. Standaard ontvang je alle notificaties, wil je een bepaald type melding niet langer ontvangen? Vink dan het vinkje uit. Je keuze wordt automatisch opgeslagen.

×
Nu Live
Welkom op onweer-online.nl! Als je je nog niet hebt geregistreerd, meld je dan nu aan op de leukste en grootste weercommunity van Nederland. Heb je al een account, log dan hier in.
Woonplaats:
Berichten: 0
Lid sinds: 10 jun. 2007
26 september 2009, 14:15 uur | Bericht #52687
Koudeput over Groenland

Groenland kwam afgelopen week in het nieuws met het opmerkelijke bericht dat ze graag meer CO2 willen gaan uitstoten. Immers, als de ijskap sneller smelt, kan het land ook eerder bij de vele grondstoffen in de bodem terecht. Voorlopig echter is het alleen maar koud, want Groenland gaat de lange winter in. En, Groenland heeft zojuist een kouderecord gehaald.

Uiteraard heeft ook Groenland te maken met de mondiale klimaatveranderingen, zij het wel dat er grote verschillen zijn tussen de diverse landsdelen. Het eiland is namelijk immens en de temperatuurveranderingen in de kustgebieden zijn van een andere orde dan de veranderingen op de gigantische ijskap. Net zoals er grote variaties in zoninstraling zijn tussen het noorden en het zuiden van Groenland en zoals er in de diverse regio’s verschillende atmosferische luchtcirculaties heersen. Er is berekend dat temperatuurtrends nogal verschillen tussen West- en Oost-Groenland. Over geheel Groenland gezien was 1998 tussen 0,2 en 1,0 graad warmer dan het gemiddelde over de periode 1961 tot 1990. Daarvan leverde de noordkust de grootste bijdrage, met 3 graden. De zuidpunt was juist 1 graad kouder. En zo zijn er over het hele eiland nog veel meer grote verschillen berekend, in heel veel verschillende studies.

Minima ver onder de -40
Algemeen bekend is dat de zeegebieden rondom Groenland en een brede kuststrook steeds meer ten prooi vallen aan ijssmelt in het zomerhalfjaar. Het overgrote deel van Groenland bestaat echter uit een dikke laag landijs; te weten 82 procent van het oppervlak is bedekt met een aaneengesloten ijsdek. Op de top van die ijskap, ruim 3000 meter hoog, werd een paar dagen geleden juist een kouderecord gehaald voor september. Het septemberrecord lag op 41 graden onder nul, dat is in de nacht van woensdag op donderdag naar -46 graden bijgesteld.


De temperatuurcurve ging 24 september richting -50 graden. Overigens is dat rechte staafje een foute waarde, kijk alleen naar de paars ingekleurde curve.

Temperaturen op hoogte
Maar ja, voor Groenland geldt hetzelfde als voor de rest van de wereld; uitzonderingen blijven altijd bestaan en dus is een recordkoude nacht geen indicatie van een herstellend klimaatregime. Zoals ook bij ons die Elfstedentocht er echt wel een keer gaat komen. Het koude moment op Groenland heeft alles te maken met een bel met zeer koude lucht die zich, als het ware afgesnoerd, boven dit eiland bevond. Op de eerste temperatuurkaart hiernaast, met daarin temperaturen op 500 hPA (oftewel ongeveer 5 km hoogte) zijn de ‘restanten’ daarvan ook nog te zien. In de nacht van vrijdag op zaterdag is de kleur boven Groenland op veel plekken zwart. En die zwarte kleur staat voor temperaturen op die hoogte tussen -35 en -40 graden. Aangezien het meetpunt op 3 km hoogte ligt, is dit niet 1 op 1 te vertalen in de uiteindelijke minimumwaarde, maar het geeft al wel een goede indicatie. Om even voor 10 uur vanochtend gaf het summit station dan ook min 33 graden door.


Afgelopen nacht lagen de restanten van de koude bel nog boven Groenland. Hoe donkerder de kleur, hoe kouder de bovenlucht.

Koude bovenlucht oostwaarts
In de drie navolgende kaarten van 5 kilometer hoogte, zien we de zwarte vlek, de koudste plek dus, geleidelijk oostwaarts schuiven richting het noorden van Scandinavië. Gevoeglijk is dan ook te verwachten dat de temperaturen in die contreien fors in daling gaan. Voor diverse plaatsen in noordelijk Zweden en noordelijk Noorwegen zal dat beslist gelden. In de meeste gebieden gaat daar toch echt de vorst intreden en zal het overdag nog maar enkele graden boven het vriespunt zijn. Een plaats als Gallivare, Noord-Zweden, krijgt dit weekeinde nog maximumtemperaturen rond 11 graden, maar midden volgende week is daar nog maar 4 graden van over. Wat meer de bergen in, bijvoorbeeld in Stekenjokk, op 1000 meter hoogte, is het volgende week zowel ’s nachts als overdag onder het vriespunt. En, gaat er ook een klein beetje sneeuw vallen.


Zondagmiddag schuift die koude bel langzaam oostwaarts en komt in het zeegebied tussen IJsland en Noord-Noorwegen te liggen.


De koude bel komt maandagmiddag ook boven noordelijk Scandinavie uit.


Dinsdagmiddag is het niet alleen in de noordelijke helft van Scandinavie koud op 5 km hoogte, ook Groenland krijgt te maken met nieuwe zeer koude lucht. Bron van deze 'blauwe' kaarten: NCEP.

Ook te zien in het rijtje 500 hPa kaarten, is dat er opnieuw een bel met ijskoude lucht boven Groenland komt te liggen, op dinsdag. De mensen die zich bevinden op het summit camp om allerlei wetenschappelijk onderzoek uit te voeren, zullen er niet vreemd van opkijken. Zij gaan de winter in en zijn wel gewend aan ijs- en ijskoude weersomstandigheden.

Bronnen: Meteo Consult, International Journal of Climatology; Survey of Greenland Instrumental temperature records, Summitcamp.org.
Terug naar boven
1 Gebruiker leest nu dit topic, onderverdeeld in 1 gast en 0 leden
Berichten
Er zijn in totaal 27.842 topics, welke bij elkaar 448.334 reacties hebben gekregen.
Leden
We zijn met 11.574 leden.
Het nieuwste lid is Stormliefhebber787.

Berichten
Je moet inloggen om je berichten te kunnen lezen.
Dit topic
1 mensen bekijken nu dit topic.

Record
Op 6 december 2010 om 11.29 uur waren er 2.792 mensen tegelijkertijd online op onweer-online!
Stats
Er zijn nu 217 mensen aan het browsen op het forum. 0 Daarvan zijn ingelogd.
Van die 217, lezen 2 mensen het topic "Winter discussietopic 2013/2014 Deel 2".

Sponsors en partners

Actueel op OnweerOnline.nl

Wintervoorspellingen 2023/24

Kunnen we al iets zeggen over de winter?

Kou in Noord-Europa

Zelfs -44,3 in Finland

Wateroverlast

Hoogwater in Frankrijk, Engeland en de Benelux

Het Winter Discussietopic

Lees en schrijf mee!

© 2003 - 2024 onweer-online.nl   |   Alle rechten voorbehouden   |   Algemene gebruiksvoorwaarden