Live Bliksemontladingen

De teller in het icoon met het onweersbuitje geeft live het actuele aantal bliksemontladingen uit onze regio weer. De dekking ligt in een vierkant om Nederland en België, waardoor er ook data van rondom Parijs, op de Noordzee en uit een deel van Duitsland wordt weergegeven.

Ontladingen

De ontladingen kun je terugvinden op de Google Maps kaart onderaan de pagina. Deze worden nog niet live bijgewerkt, voor de meest actuele ontladingen ververs je de pagina. De iconen op de kaart lopen in kleur van Geel naar Rood, waarbij Geel een 'nieuwe' ontlading is en Rood een 'oude'.

Geluid

De teller maakt geluid als het aantal bliksemontladingen verhoogt. Dus, bij een update van 0 naar 1 hoor je geluid. Je kunt dit uitschakelen met het luidspreker icoontje in de balk hierboven.

Data © Blitzortung.org / Lightningmaps.org
nl
StormTrack Beta
Inloggen
Heb je nog geen account? Dan kun je er hier eentje aanmaken!
De Bilt

Geen onweer in de buurt
Nu Live

De kaart Groningen - Sneeuwval
KNMI Expertpluim
is bijgewerkt.

11 Jul 2020 04:01:39

De kaart De Bilt - Windrichting
KNMI Expertpluim
is bijgewerkt.

11 Jul 2020 04:01:38

De kaart De Bilt - Dauwpunt
KNMI Expertpluim
is bijgewerkt.

11 Jul 2020 04:01:38

De kaart De Bilt - CAPE/Onweer
KNMI Expertpluim
is bijgewerkt.

11 Jul 2020 04:01:37

De kaart De Bilt - 3luik
KNMI Expertpluim
is bijgewerkt.

11 Jul 2020 04:01:36

De kaart De Bilt - Temperatuur
KNMI Expertpluim
is bijgewerkt.

11 Jul 2020 04:01:35

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Noble, OH; Monroe, OH.

11 Jul 2020 03:49:29

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Carter, MT.

11 Jul 2020 03:49:29

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Crook, WY; Campbell, WY.

11 Jul 2020 03:49:29

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Golden Valley, ND; Slope, ND.

11 Jul 2020 03:49:28

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Butler, PA; Mercer, PA; Venango, PA.

11 Jul 2020 03:49:28

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Transylvania, NC; Buncombe, NC; Haywood, NC; Henderson, NC.

11 Jul 2020 03:49:28

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Sumter, GA; Crisp, GA; Dooly, GA.

11 Jul 2020 03:49:28

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Blaine, NE; Thomas, NE.

11 Jul 2020 03:49:28

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Tuscarawas, OH; Carroll, OH.

11 Jul 2020 03:49:28
Actueel
1 / 4

Fototopic Twitter

Het laatste via @onweeronline

Recordbliksem

Ontlading van 700 km!

Fotowedstrijd zomer

Fotografeer de zomer en doe mee!

Zomer discussietopic

Straalstroom bepaald weertype

×
Kies een plaats
Beschikbare Plaatsen:
×
Welke meldingen wil je ontvangen?

Je kunt hieronder aangeven welke notificaties je wil ontvangen in 'Nu Live'. Standaard ontvang je alle notificaties, wil je een bepaald type melding niet langer ontvangen? Vink dan het vinkje uit. Je keuze wordt automatisch opgeslagen.

×
Nu Live
Welkom op onweer-online.nl! Als je je nog niet hebt geregistreerd, meld je dan nu aan op de leukste en grootste weercommunity van Nederland. Heb je al een account, log dan hier in.
Marga
Lid
Woonplaats: Den Haag
Berichten: 17643
Lid sinds: 25 jul. 2006
19 november 2006, 00:00 uur | Bericht #370
De Leoniden: Meteorenstormen in beeld

De Meteorenzwerm Leoniden heeft alles te maken met de komeet Tempel-Tuttle. Deze komeet werd in 1866 ontdekt, waarna sterrenkundigen vaststelden, dat zijn omwentelingstijd rond de Zon ongeveer 33 jaar bedraagt. Op 10 maart 1997 is hij voor het eerst sinds juni 1965 weer met grote telescopen waargenomen. Hij nadert de Zon en gaat op 28 februari 1998 door het perihelium (het punt van de komeetbaan dat het dichtst bij de Zon ligt). De afstand tot de Zon is dan 147 miljoen kilometer.

De komeet bestaat hoofdzakelijk uit ijs, dat gedeeltelijk smelt als de komeet zich eens in de 33 jaar relatief dicht bij de Zon bevindt (en bij de Aarde). Bij dat smeltproces komen stof en gruis vrij, dat zich tijdens de vele omlopen van de komeet over de gehele komeetbaan verspreidt. Ieder jaar in de maand november beweegt de Aarde zich door deze wolk van stof en gruis heen. De deeltjes, vaak niet groter dan een zandkorrel, dringen dan met grote snelheid de dampkring binnen en veroorzaken daar op 100 tot 80 km hoogte het lichtverschijnsel dat we meteoor of vallende ster noemen.

Meteoren kunnen op afstanden van vele honderden kilometers worden gezien. Hoe kan een klein korreltje dat voor elkaar krijgen? Meteoren van de Leonidenzwerm schieten met een snelheid van 71 km per seconde of 255.600 km per uur de dampkring binnen. Daar botsen zij met luchtmoleculen, die daardoor in een energetisch hogere (aangeslagen of geïoniseerde) toestand geraken. De opgenomen energie wordt even later weer afgestaan in de vorm van licht. Achter en rondom het stofdeeltje ontstaat aldus gedurende enkele ogenblikken een cilinder van lichtgevende luchtmoleculen. Die lichtende cilinder zien wij als meteoor; de gloeiende korrel, die helemaal opbrandt, blijft voor ons onzichtbaar. De stofwolk is tientallen miljoenen kilometers vóór en achter de komeet dichter dan elders in de komeetbaan en de dichtheid is het grootst in de naaste omgeving van het hemellichaam. Al enkele jaren voordat de komeet door het perihelium gaat, krijgt de Aarde met die dichtere stofwolk te maken en tellen wij meer meteoren dan in andere jaren.

Sterrenregen of sterrenstorm
In 2002 doorkruist de Aarde de stofwolk die direct achter de komeet aankomt. Die stofwolk kan verantwoordelijk zijn voor sterrenregens en kortstondige sterrenstormen op Aarde. De komeet verwijdert zich dan alweer van de Zon naar de verre uithoeken van ons zonnestelsel. De hoge activiteit van de Leoniden wordt al meer dan duizend jaren iedere 33 jaar opgetekend. Bijna elke keer is er sprake van een forse sterrenstorm, zoals in november 1833, toen volgens een ruwe schatting 250.000 meteoren per uur verschenen! In 1966 waren sommige schattingen van dezelfde orde van grootte, maar recentere berekeningen duiden erop, dat de uurfrequentie 'slechts' 15.000 moet hebben bedragen. De verwachte meteorenuitbarsting van 1932/1933 bleef echter uit; de hoogst geregistreerde uurfrequentie bedroeg toen maar 240 meteoren. Dat kan ons ook deze keer overkomen.

Vanwaar de naam Leoniden?
De Leonidenzwerm dankt zijn naam aan het sterrenbeeld Leo (Leeuw). In dit sterrenbeeld (meer bepaald in de kop van de Leeuw) bevindt zich namelijk het 'uitstralingspunt' of de 'radiant' van de zwerm. Verlengt men in gedachten het meteoorspoor van een Leonide naar achteren, dan komt men in dat punt uit. Alle waargenomen Leoniden lijken dus uit de radiant afkomstig te zijn. Het gaat hier om een perspectivisch effect. De komeetstofdeeltjes bewegen in werkelijkheid in evenwijdige banen om de Zon en veroorzaken dus in de dampkring ook meteoorsporen die evenwijdig aan elkaar lopen. Een toeschouwer op Aarde ziet echter elke meteoor onder een andere hoek en krijgt zo de indruk dat ze allemaal vanuit één punt in alle richtingen schieten. Vergelijk het met de rails van een spoorweg; we weten dat die evenwijdig liggen, maar ze schijnen elkaar in de verte te raken, of, anders gezegd, ze schijnen vanuit één punt ('de radiant') aan de horizon op ons af te komen. Het sterrenbeeld Leeuw en de radiant van de Leoniden rijzen medio november dagelijks rond 23 uur boven de noordoostelijke horizon. Vanaf dat moment mogen de eerste Leoniden worden verwacht.

Er zijn jaarlijks tientallen meteorenzwerm actief. Ze hebben vrijwel allemaal met kometen te maken en zijn ook steeds in dezelfde periode van het jaar actief. Ieder heeft ook zijn eigen radiant, genoemd naar het sterrenbeeld waarin dat punt is gesitueerd. De bekendste meteorenzwerm is wel de Perseïden; die bereikt zijn hoogste activiteit op 12/13 augustus en heeft een radiant in het sterrenbeeld Perseus. <Bron: KNMI>
Every cloud has a silver lining
Terug naar boven
1 Gebruiker leest nu dit topic, onderverdeeld in 1 gast en 0 leden
Berichten
Er zijn in totaal 27.040 topics, welke bij elkaar 442.893 reacties hebben gekregen.
Leden
We zijn met 11.124 leden.
Het nieuwste lid is rlemmink.

Berichten
Je moet inloggen om je berichten te kunnen lezen.
Dit topic
1 mensen bekijken nu dit topic.

Record
Op 6 december 2010 om 11.29 uur waren er 2.792 mensen tegelijkertijd online op onweer-online!
Stats
Er zijn nu 4129 mensen aan het browsen op het forum. 0 Daarvan zijn ingelogd.
Van die 4129, lezen 13 mensen het topic "Lente discussietopic 2013".

Sponsors en partners

Actueel op OnweerOnline.nl

Recordbliksem

Ontlading van 700 km!

Fotowedstrijd zomer

Fotografeer de zomer en doe mee!

Zomer discussietopic

Straalstroom bepaald weertype

Fototopic Twitter

Het laatste via @onweeronline

© 2003 - 2020 onweer-online.nl   |   Alle rechten voorbehouden   |   Algemene gebruiksvoorwaarden