Live Bliksemontladingen

De teller in het icoon met het onweersbuitje geeft live het actuele aantal bliksemontladingen uit onze regio weer. De dekking ligt in een vierkant om Nederland en België, waardoor er ook data van rondom Parijs, op de Noordzee en uit een deel van Duitsland wordt weergegeven.

Ontladingen

De ontladingen kun je terugvinden op de Google Maps kaart onderaan de pagina. Deze worden nog niet live bijgewerkt, voor de meest actuele ontladingen ververs je de pagina. De iconen op de kaart lopen in kleur van Geel naar Rood, waarbij Geel een 'nieuwe' ontlading is en Rood een 'oude'.

Geluid

De teller maakt geluid als het aantal bliksemontladingen verhoogt. Dus, bij een update van 0 naar 1 hoor je geluid. Je kunt dit uitschakelen met het luidspreker icoontje in de balk hierboven.

Data © Blitzortung.org / Lightningmaps.org
nl
StormTrack Beta
Inloggen
Heb je nog geen account? Dan kun je er hier eentje aanmaken!
De Bilt

Geen onweer in de buurt
Nu Live

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Dickens, TX; Garza, TX; Kent, TX.

24 Apr 2024 09:25:19

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Coleman, TX; Runnels, TX; Taylor, TX.

24 Apr 2024 04:06:44

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Callahan, TX; Jones, TX; Shackelford, TX; Taylor, TX.

24 Apr 2024 03:18:47

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Callahan, TX; Nolan, TX; Runnels, TX; Taylor, TX.

24 Apr 2024 03:18:47

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Kent, TX.

24 Apr 2024 01:16:54

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Scurry, TX.

24 Apr 2024 01:16:54

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Fisher, TX.

24 Apr 2024 00:56:55

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Garza, TX; Kent, TX.

24 Apr 2024 00:45:51

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Kent, TX.

23 Apr 2024 23:56:54

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Garza, TX; Kent, TX.

23 Apr 2024 23:19:17

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Dickens, TX; Garza, TX; Kent, TX.

23 Apr 2024 23:03:28

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Alger, MI; Marquette, MI.

23 Apr 2024 19:07:37

De kaart KNMI klassieke pluim is bijgewerkt.

23 Apr 2024 17:00:01

De temperatuur bij Dourbes is onder het vriespunt gekomen met voldoende luchtvochtigheid. Er is kans op gladheid in deze regio!

23 Apr 2024 08:58:04

De temperatuur bij Buzenol is onder het vriespunt gekomen met voldoende luchtvochtigheid. Er is kans op gladheid in deze regio!

23 Apr 2024 08:58:03
Actueel
1 / 4

Kou in Noord-Europa

Zelfs -44,3 in Finland

Wintervoorspellingen 2023/24

Kunnen we al iets zeggen over de winter?

Het Winter Discussietopic

Lees en schrijf mee!

Wateroverlast

Hoogwater in Frankrijk, Engeland en de Benelux

×
Kies een plaats
Beschikbare Plaatsen:
×
Welke meldingen wil je ontvangen?

Je kunt hieronder aangeven welke notificaties je wil ontvangen in 'Nu Live'. Standaard ontvang je alle notificaties, wil je een bepaald type melding niet langer ontvangen? Vink dan het vinkje uit. Je keuze wordt automatisch opgeslagen.

×
Nu Live
Welkom op onweer-online.nl! Als je je nog niet hebt geregistreerd, meld je dan nu aan op de leukste en grootste weercommunity van Nederland. Heb je al een account, log dan hier in.
Woonplaats:
Berichten: 0
Lid sinds: 10 jun. 2007
17 oktober 2009, 12:42 uur | Bericht #54209
Mexico ziet orkaan Rick krachtiger worden


Orkaan Rick heeft ter hoogte van Mexico aan sterkte gewonnen en is nu een orkaan van categorie drie op de schaal van Saffir-Simpson. Dat meldt het Amerikaanse National Hurricane Centre (NHC). De schaal van Saffir-Simpson telt vijf categorieën. De orkaan wordt nu beschouwd als ernstig en gaat gepaard met windsnelheden tot 185 kilometer per uur. Rond 9 uur GMT of 11 uur Nederlandse tijd bevond Rick zich op 400 kilometer ten zuidwesten van het Mexicaanse Acapulco.

©Hln
talkyr86
Lid
Woonplaats: Apeldoorn
Berichten: 4311
Lid sinds: 7 aug. 2008
18 oktober 2009, 01:24 uur | Bericht #54266
Hurricane Rick ugraded to Category 5

Rick has reached Category 5 status - the top of the Saffir-Simpson scale - as it barrels up Mexico's Pacific coast, US forecasters said today.



The storm's top winds were roiling at 260km/h overnight, the US National Hurricane Centre (NHC) said.

©The Daily Telegraph
Waarom deze advertentie?
Woonplaats:
Berichten: 0
Lid sinds: 10 jun. 2007
18 oktober 2009, 09:06 uur | Bericht #54269
De kracht van orkaan Rick bereikt hoogste categorie

Orkaan Rick won zaterdagavond aan kracht voor de Pacifische kust van Mexico en heeft intussen de maximumsterkte bereikt, met windsnelheden tot 260 km/u. Dat meldt het Amerikaanse National Hurricane Centre (NHC) vanuit Miami. In minder dan 36 uur ging Rick van categorie 1 naar categorie 5, de hoogste in de schaal van Saffir-Simpson, aldus het NHC dat de orkaan "uiterst gevaarlijk" noemt. Om 20 uur bevond Rick zich op 470 km ten zuiden van Manzanillo (Mexico), een van de belangrijkste havens van Amerika. Hij trok aan 24 km/u naar het westnoordwesten evenwijdig met de Mexicaanse kust, preciseerde het NHC.



Rick "blijft aan kracht winnen" verklaarde het NHC dat preciseerde dat het oog van de orkaan de Mexicaanse kusten zal volgen in de volgende 48 uur. Mogelijk gaat hij vervolgens naar de kusten van het schiereiland Baja California en bereikt hij donderdag het noordwesten van Mexico. Het National Hurricane Centre roept de bewoners van de regio op om waakzaam te zijn voor hevige regens en zeer sterke golven die met de orkaan gepaard gaan.

Rick is de zevende cycloon in 2009 in het noordoosten van de Grote Oceaan. Het schiereiland Baja California werd begin september al geteisterd door de orkaan Jimena, die aan minstens één iemand het leven kostte en veel schade berokkende.

©Nieuwsblad
Woonplaats:
Berichten: 0
Lid sinds: 10 jun. 2007
19 oktober 2009, 09:34 uur | Bericht #54309
"Orkaan Rick blijft extreem gevaarlijk"

De orkaan Rick, die de kusten van Mexico aan de Stille Oceaan onveilig maakte, is afgezwakt en heeft nu een kracht van vier op de schaal van Saffir-Simpson, die vijf categorieën telt, meldt het Amerikaanse National Hurricane Centre (NHC) in Miami. Het NHC waarschuwt echter wel dat Rick "extreem gevaarlijk" blijft. De orkaan gaat gepaard met windvlagen tot 230 kilometer per uur. Vanochtend bevond Rick zich op ongeveer 660 kilometer ten zuiden van het luxueuze badplaats Los Cabos en zette hij zijn tocht voort naar het noordwesten langs de zuidkust van Mexico.



Morgen zal de orkaan volgens het NHC naar het noorden trekken en in de volgende 24 tot 48 uur moet Rick aan intensiteit inboeten. Rick is de zevende orkaan van het orkaanseizoen 2009 in het noordoosten van de Stille Oceaan. Zaterdag bereikte hij de hoogste categorie van vijf op de schaal van Saffir-Simpson.

©Hln
Woonplaats:
Berichten: 0
Lid sinds: 10 jun. 2007
19 oktober 2009, 14:11 uur | Bericht #54315
Rick bedreigt Mexico

Dit jaar is het wat betreft het aantal orkanen op de Atlantische Oceaan een zeer rustig seizoen geweest. Slechts twee stormen brachten het tot orkaankracht, maar raasden vooral boven water. Eerder deze maand kwam Grace nog in het nieuws, die ongebruikelijk ver oost en noord op de oceaan ontstond en uiteindelijk bij Zuidwest-Wales aan land kwam.

Op de Grote Oceaan is het juist wel een zeer actief orkanenseizoen. In het gebied Filippijnen – Taiwan – Japan zijn er meerdere zware orkanen geweest, die ook, zodra ze het vasteland bereikten, nog lang niet waren uitgeraasd. Maar ook helemaal aan de andere kant van de Pacific heeft nu een orkaan er ‘wel zin in’. In de loop van de afgelopen week ontstond daar de tropische storm Rick, die het afgelopen weekeinde tot een ware geweldenaar wist uit te groeien.


Een visuele foto van Rick op het moment dat het de op één na sterkte orkaan was op het oostelijke deel van de Pacific, met gemiddelde maximale windsnelheden van 285 km/uur.


Ook op zondag had Rick nog de hoogste orkaanstatus van '5'. Het oog was daarbij nog zeer duidelijk zichtbaar.

Een terugblik.
Op donderdagavond 15 oktober, om 23 uur onze tijd, nog maar dik drie dagen geleden dus, was er ten zuiden van Mexico een depressie ontstaan die genoeg organisatie vertoonde om als tropische depressie aangemerkt te worden. De wind was toen nog zo zwak, dat het systeem nog geen naam kreeg, maar de omstandigheden leken gunstig te zijn voor een snelle ontwikkeling. Er was nauwelijks windschering en het zeewater had een temperatuur van rond 30 graden.

Dat klopte dan ook. Zes uur later was de depressie tot een tropische storm uitgegroeid en had hij de naam Rick gekregen, terwijl hij langzaam in noordwestelijke richting koerste. Daarmee bleef de nog prille storm dus boven de oceaan en trok op een ruime afstand ongeveer parallel aan de Mexicaanse westkust verder.

Slechts 18 uren na dat eerste begin, op vrijdag 16 oktober om 17 uur onze tijd, bereikte Rick al de orkaanstatus, maar daarmee was de koek nog lang niet op. In de nacht van vrijdag op zaterdag en zaterdag overdag werkte Rick zich omhoog op de zogenaamde Saffir-Simpson schaal, waarmee de kracht van orkanen wordt aangegeven op een schaal van ‘1’ tot ‘5’. Zaterdag 17 oktober, in de ochtend onze tijd, was Rick uitgegroeid tot een zogenaamde ‘major hurricane’, waarvan gesproken wordt als de maximale gemiddelde windsnelheid van de orkaan in categorie ‘3’ valt, oftewel 178 t/m 209 km/uur. Nog geen vier uur later behoorde Rick echter al tot het wat selectere gezelschap van orkanen die status ‘4’ hadden bereikt. De gemiddelde maximale windsnelheden rondom het oog van de cycloon bedroegen nu 215 km/uur.


Op de ingekleurde versie ziet de hurricane er zo mogelijk nog indrukwekkender uit, met een markant oog en zeer hoge en koude wolkentoppen daaromheen.


Ook op zondag toont Rick nog duidelijk zijn spierballen.

Geweldenaar Rick.
Maar ook op zaterdag waren de omstandigheden nog steeds gunstig voor een verdere toename, en dat gebeurde dan ook. Zaterdag in de namiddag onze tijd was Rick tot een orkaan van de allerhoogste categorie ‘5’ uitgegroeid, en in de late avond onze tijd werden de maximale gemiddelde windsnelheden ingeschat op 285 km/uur met windstoten van meer dan 300 km/uur. Daarmee was Rick uitgegroeid tot de één na krachtigste orkaan die in dit gebied was waargenomen. Linda, die in 1997 in die omgeving raasde, was nog iets krachtiger. De geschatte luchtdruk in de kern bedroeg 906 hPa.

Dit soort windsnelheden zijn totaal niet voor te stellen. Een zware storm van een windkracht 10 langs onze kust is al meer dan indrukwekkend om mee te maken en dan is het bepaald al niet ongevaarlijk buiten. Maar dan spreken we over windsnelheden van rond 100 km/uur. Dit zou dus ongeveer de windsnelheid kunnen zijn tijdens een kortdurende ‘windluwte’ tijdens het hoogtepunt van een categorie ‘5’ orkaan!

Een geluk voor een ieder was dat Rick zich op dat moment nog steeds geheel boven zee bevond. De verwachting was dat hij op zondag wel langzaam wat meer naar het noorden zou gaan afbuigen en zo langzaam maar zeker wat dichterbij de Mexicaanse kust zou komen. Tegelijkertijd zou Rick boven wat koeler zeewater arriveren en ook zou er wat windschering gaan optreden. Hierdoor zou de orkaan zijn kracht eerst vasthouden, maar in de loop van zondag gaan verzwakken. En dat gebeurde dan ook. Vrijwel de hele zondag bleef Rick van de hoogste categorie, maar de afgelopen nacht zwakte Rick af naar kracht ‘4’, met altijd nog formidabele windsnelheden rondom het oog van 230 km/uur en, uiteraard, nog zwaardere windstoten.

Wat gaat Rick nu doen?
Nog steeds raast Rick boven zee en om 11 uur vanochtend onze tijd was Rick afgezwakt tot een klasse ‘3’ orkaan met windsnelheden van 205 km/uur. Zoals op het kaartje hieronder is te zien, buigt Rick naar het noorden, en vervolgens naar het noordoosten af, zodat hij uiteindelijk land zal bereiken. Waarschijnlijk trekt hij juist ten zuiden van het lange schiereiland Baja California langs, in de nacht van dinsdag op woensdag, onze tijd.


Vanochtend is Rick afgezakt tot een categorie '3' status. Het oog is daarbij niet meer zichtbaar.

Waarschijnlijk zal Rick daarbij nog maar weinig verder aan kracht hebben ingeboet. Uiteindelijk zal Rick in de loop van woensdagavond definitief het Mexicaanse vasteland bereiken, wellicht nog als een categorie ‘2’ orkaan. Gelukkig lijkt de orkaan ongeveer halverwege tussen de grote plaatsen Los Mochis en Culiacán aan land te komen. Deze steden krijgen dus waarschijnlijk niet met orkaanwinden, maar wellicht alleen met stormachtige winden te maken, maar natuurlijk wel met een grote hoeveelheid hemelwater.


Ook op het visuele beeld van 11 uur vanochtend is het oog van de orkaan niet meer te zien. Inmiddels begint Rick het Californische schiereiland (boven) te naderen.

Mocht Rick echter van plan zijn om zijn koers wat te verleggen, dan kan dit nog anders uitpakken. Daarbij ligt Los Mochis wat meer in de luwte dan Culiacán. Komt Rick noordelijker uit, dan zal hij wellicht over het Californische schiereiland gaan trekken en daar al flink aan kracht inboeten, maar trekt hij zuidelijker, dan blijft hij nog meer boven open water en kan Culiacán haar borst natmaken…


De verwachtte koers van Rick gedurende de komende twee etmalen.


De kans op tenminste windkracht 8 voor de komende twee etmalen. Paars is 100%, rode kleuren meer dan 50% en groen kleiner dan 30% kans.

Is Rick eenmaal boven het Mexicaanse vasteland aangekomen, dan zal hij daar door gebrek aan voeding heel snel oplossen. De wind vormt dan geen probleem meer, maar wel de grote hoeveelheden regen, die overstromingen en landverschuivingen kunnen veroorzaken. We zullen de ontwikkelingen de komende paar dagen blijven volgen.

Bronnen: Meteo Consult, National Hurricane Center.
Woonplaats:
Berichten: 0
Lid sinds: 10 jun. 2007
20 oktober 2009, 09:52 uur | Bericht #54344
Orkaan Rick maakt dodelijk slachtoffer in Mexico


De orkaan Rick heeft een dodelijk slachtoffer gemaakt in de Mexicaanse badplaats Los Cabos. Dat meldt de civiele bescherming. De 38-jarige man was ondanks de waarschuwingen van de Mexicaanse overheid gaan zwemmen. Hij werd meegesleurd door een enorme golf. De orkaan Rick zal naar verwachting morgenvroeg in Los Cabos, aan de westkust van Mexico, aan land komen.

©Hln | Gewijzigd: 27 januari 2017, 11:48 uur, door Joyce.s
Woonplaats:
Berichten: 0
Lid sinds: 10 jun. 2007
20 oktober 2009, 09:55 uur | Bericht #54345
Orkaan Rick afgezwakt tot wervelstorm

Orkaan Rick is voor de kust van Mexico afgezwakt tot een wervelstorm van categorie één. De windsnelheden van de orkaan, die zondag nog bij de hoogste categorie (categorie vijf) werd ingedeeld, daalden tot 140 kilometer per uur. Rick trekt vanavond of morgenochtend over de zuidpunt van het schiereiland Baja California.


De Mexicaanse autoriteiten hadden in het weekend uit voorzorg de meeste havens voor kleinere schepen aan de Stille Oceaankust gesloten. Er werden ook noodonderkomens ingericht uit vrees voor overstromingen en aardverschuivingen.

©Hln | Gewijzigd: 27 januari 2017, 11:48 uur, door Joyce.s
Terug naar boven
1 Gebruiker leest nu dit topic, onderverdeeld in 1 gast en 0 leden
Berichten
Er zijn in totaal 27.853 topics, welke bij elkaar 448.363 reacties hebben gekregen.
Leden
We zijn met 11.579 leden.
Het nieuwste lid is philip.beuckels@gmail.com.

Berichten
Je moet inloggen om je berichten te kunnen lezen.
Dit topic
1 mensen bekijken nu dit topic.

Record
Op 6 december 2010 om 11.29 uur waren er 2.792 mensen tegelijkertijd online op onweer-online!
Stats
Er zijn nu 313 mensen aan het browsen op het forum. 0 Daarvan zijn ingelogd.
Van die 313, lezen 9 mensen het topic "Berichtgeving aardbevingen Noord Nederland ".

Sponsors en partners

Actueel op OnweerOnline.nl

Het Winter Discussietopic

Lees en schrijf mee!

Wintervoorspellingen 2023/24

Kunnen we al iets zeggen over de winter?

Kou in Noord-Europa

Zelfs -44,3 in Finland

Wateroverlast

Hoogwater in Frankrijk, Engeland en de Benelux

© 2003 - 2024 onweer-online.nl   |   Alle rechten voorbehouden   |   Algemene gebruiksvoorwaarden