Live Bliksemontladingen

De teller in het icoon met het onweersbuitje geeft live het actuele aantal bliksemontladingen uit onze regio weer. De dekking ligt in een vierkant om Nederland en België, waardoor er ook data van rondom Parijs, op de Noordzee en uit een deel van Duitsland wordt weergegeven.

Ontladingen

De ontladingen kun je terugvinden op de Google Maps kaart onderaan de pagina. Deze worden nog niet live bijgewerkt, voor de meest actuele ontladingen ververs je de pagina. De iconen op de kaart lopen in kleur van Geel naar Rood, waarbij Geel een 'nieuwe' ontlading is en Rood een 'oude'.

Geluid

De teller maakt geluid als het aantal bliksemontladingen verhoogt. Dus, bij een update van 0 naar 1 hoor je geluid. Je kunt dit uitschakelen met het luidspreker icoontje in de balk hierboven.

Data © Blitzortung.org / Lightningmaps.org
nl
StormTrack Beta
Inloggen
Heb je nog geen account? Dan kun je er hier eentje aanmaken!
De Bilt

Geen onweer in de buurt
Nu Live

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Guadalupe, TX; Wilson, TX.

28 Apr 2024 20:03:45

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Wilson, TX.

28 Apr 2024 19:46:01

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Atascosa, TX; Bexar, TX; Wilson, TX.

28 Apr 2024 19:30:18

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Atascosa, TX; Bexar, TX; Wilson, TX.

28 Apr 2024 18:26:49

NWS: Tornado Warning uitgegeven voor Falls, TX.

28 Apr 2024 16:45:28

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Milam, TX.

28 Apr 2024 16:35:35

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Adair, OK; Cherokee, OK; Haskell, OK; Muskogee, OK; Sequoyah, OK.

28 Apr 2024 16:12:09

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Crawford, AR; Washington, AR; Adair, OK; Sequoyah, OK.

28 Apr 2024 16:12:09

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Cedar, MO; Dade, MO.

28 Apr 2024 16:12:08

NWS: Tornado Warning uitgegeven voor Dade, MO.

28 Apr 2024 16:12:08

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Caldwell, TX; Guadalupe, TX; Hays, TX; Travis, TX.

28 Apr 2024 15:20:16

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Caldwell, TX; Comal, TX; Guadalupe, TX; Hays, TX; Travis, TX.

28 Apr 2024 14:54:58

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Le Flore, OK.

28 Apr 2024 14:51:15

NWS: Tornado Warning uitgegeven voor McDonald, MO.

28 Apr 2024 13:42:07

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Benton, AR; Washington, AR.

28 Apr 2024 13:42:07
Actueel
1 / 4

Wateroverlast

Hoogwater in Frankrijk, Engeland en de Benelux

Het Winter Discussietopic

Lees en schrijf mee!

Kou in Noord-Europa

Zelfs -44,3 in Finland

Wintervoorspellingen 2023/24

Kunnen we al iets zeggen over de winter?

×
Kies een plaats
Beschikbare Plaatsen:
×
Welke meldingen wil je ontvangen?

Je kunt hieronder aangeven welke notificaties je wil ontvangen in 'Nu Live'. Standaard ontvang je alle notificaties, wil je een bepaald type melding niet langer ontvangen? Vink dan het vinkje uit. Je keuze wordt automatisch opgeslagen.

×
Nu Live
Welkom op onweer-online.nl! Als je je nog niet hebt geregistreerd, meld je dan nu aan op de leukste en grootste weercommunity van Nederland. Heb je al een account, log dan hier in.
Woonplaats:
Berichten: 0
Lid sinds: 10 jun. 2007
27 oktober 2009, 14:33 uur | Bericht #54849
World Solar Challenge verwachtingen

Over een afstand van meer dan 3000 kilometer wordt van 25 t/m 31 oktober in de outback van Australië de tweejaarlijkse World Solar Challenge gereden met auto’s die rijden op zonne-energie. De wedstrijd start in de noordelijke stad Darwin en eindigt in het zuidelijk gelegen Adelaide. De auto die het snelst de afstand aflegt is de winnaar van de race. Het Solar Team Twente doet dit jaar voor de derde keer op rij mee en Meteo Consult begeleidt het 18-ledige team door middel van dagelijkse weersverwachtingen voor de van dag tot dag te rijden route. Het belangrijkste weerselement is natuurlijk de inkomende straling.


De World Solar Challenge wordt in Australië gereden. Vanuit de noordelijke plaats Darwin rijden de zonneauto's naar het zuidelijk gelegen Adelaide.

De uitdaging ligt hem natuurlijk in het feit om de zonnewagen, de 21Revolution, zo snel en efficiënt mogelijk in het zuiden van het Australische continent te laten arriveren, maar er gelden diverse regels waar alle teams zich strikt aan moeten houden. Zo mag de auto maximaal 5 meter lang zijn, 1,80 meter breed en 1,60 meter hoog. De accu’s mogen een capaciteit van maximaal 5 kWh hebben en het gewicht van de accu mag niet meer zijn dan 25 kilo. Dit zijn slechts een aantal punten waar het team rekening mee moet houden, maar wat vooral ook erg belangrijk is om zo’n race zo efficiënt mogelijk te volbrengen is het weerbericht.


Het 18-ledige team van Solar Team Twente.


De 21Revolution is de auto waar de race mee gereden wordt.

Dagelijkse verwachting
Meteo Consult stelt tweemaal daags een weerbericht op. Eén die aan het einde van de dag arriveert met de verwachting voor de dag erna en de ander volgt ’s ochtends voor de start van de race. De verwachting richt zich vooral op de af te leggen route in de komende 24 uur en kijkt daarna nog even kort naar de dagen die daarna volgen. Het belangrijkste weerselement voor een auto die op zonne-energie rijdt is de straling. Want hoe meer instraling van de zon, hoe voller de accu’s van de wagen.

Straling
In de Australische outback is het over het algemeen vrij zonnig en dat is gunstig voor de hoeveelheid straling. Hangt er namelijk een dikke laag bewolking, zal dit een groot deel van de straling tegenhouden. Is de bewolking echter dunner, dan komt een deel van de straling er redelijk goed doorheen. Met een volledig heldere lucht wordt dus de grootste hoeveelheid straling door de zonnepanelen opgevangen. Deze straling wordt in de zonneauto omgezet in energie, waarmee de accu’s worden opgeladen.


De zonnepanelen worden tijdens een controlestop schoongemaakt. Foto: Gijs Versteeg.

De kracht van de 21Revolution ligt in de grote hoeveelheid energie die er op deze manier wordt binnengehaald. Een kantelend vleugelmechanisme zorgt voor een loodrechte inval van het licht en een lenzensysteem bundelt vervolgens de kracht van de zon op de onderliggende zonnecellen.


Onderweg wordt regelmatig gestopt voor een technische controle. Foto: Gijs Versteeg.

Wind
Niet alleen de hoeveelheid straling is echter belangrijk. Ook de wind wordt in zijn breedste vorm onder de loep genomen. De windsnelheid, -richting en -vlagen worden nauwkeurig in de gaten gehouden. De windrichting is bijvoorbeeld belangrijk, omdat als deze uit het oosten waait, hij dwars op de wagen komt te staan. De auto kan hierdoor gemakkelijk omver geblazen worden. Ditzelfde geldt als de windsnelheid hoog en nogal vlagerig van karakter is.

Tot zover
Het Solar Team Twente behaalde op de eerste racedag, afgelopen zondag, de vierde plaats en ook de tweede dag hielden ze hun positie in de ranglijst vast. De 21Revolution reed erg goed en ook de weersomstandigheden verbeterden. De eerste dag hadden ze nog te maken met stevige windvlagen, maar de wind ging op dag 2 liggen en de zon scheen daarbij volop. Gunstig voor de instraling zou je denken, maar door bosbranden en zandstormen die langs de snelweg woedden, was de instraling niet helemaal optimaal. De rook en het zand zorgden ervoor dat de wagen niet constant voluit kon rijden. Ondanks deze omstandigheden bereikte de zonneauto al vroeg in de middag de eerste controlestop. Daarna verliep het allemaal minder door vertraging die was opgelopen door achtereenvolgens 3 lekke banden.


Vanochtend kregen we te horen dat de wagen over de kop is geslagen. Het team werkt de hele nacht door om morgen weer te kunnen vertrekken! Wij wensen ze veel succes!

Het team behield wel zijn vierde positie, maar zojuist kregen wij het bericht binnen dat de 21Revolution op zijn derde racedag over de kop geslagen is. De auto is flink gehavend en het team is hevig geschokt, maar de coureur is gelukkig ongedeerd en het hele team werkt vannacht door om op de vierde racedag gewoon weer van start te kunnen gaan. Wel blijft dit natuurlijk tot morgenvroeg nog onzeker. Meteo Consult wenst het Solar Team Twente enorm veel succes en hopelijk zien we 21Revolution en zijn team morgenochtend gewoon weer aan de start verschijnen.

Bronnen: Solar Team Twente, Meteo Consult
MarkNL
Lid
Woonplaats: Spijkenisse
Berichten: 2121
Lid sinds: 8 jun. 2007
Laatste 4 prijzen van de wekelijkse fotowedstrijd
27 oktober 2009, 19:17 uur | Bericht #54876
Nederlandse Nuna5 naar tweede plaats in zonnerace

Op de derde dag van het officiëuze wereldkampioenschap voor auto's op zonne-energie in Australië, is de Nederlandse Nuna5 van de derde plaats opgerukt naar de tweede, zo heeft het team van de Technische Universiteit Delft laten weten. Een andere Nederlandse wagen is over de kop geslagen.

Problemen
De Nuna5 kampt nog steeds met technische problemen, maar is erin geslaagd de wagen van Team Michigan voorbij te steken. De Nederlandse wagen, wiens vier voorgangers alle voorgaande edities hebben gewonnen, ligt nu op de tweede plaats. De leidende Japanse wagen ligt met 1 uur 31 minuten zo ver voor, dat het Nederlandse team naar eigen zeggen heeft beslist op de tweede plaats te mikken.

Crash
De auto van het Twentse team in de World Solar Challenge is gecrasht. Het op zonne-energie rijdende voertuig raakte in de buurt van de Australische plaats Alice Springs van de weg en sloeg over de kop. De 21Revolution was zwaar gehavend, maar het team van de Universiteit Twente en Saxion Hogeschool hoopt morgen toch weer te kunnen starten voor de vierde etappe, liet het Solar Team Twente weten.

© HLN.be
Marching ever onward to tomorrow!
Waarom deze advertentie?
Woonplaats:
Berichten: 0
Lid sinds: 10 jun. 2007
28 oktober 2009, 09:04 uur | Bericht #54905
Japans team wint World Solar Challenge in Australië

Japanse studenten hebben met hun op zonne-energie rijdende voertuig de World Solar Challenge gewonnen in Australië. Het Nederlandse team van de TU Delft rijdt in de tweede positie. Met de Nuna5 finishen ze vermoedelijk morgen in Adelaide. Op de derde positie rijdt de Infinium van Amerikaanse studenten van de Universiteit van Michigan.



De World Solar Challenge is een race van 3.010 km dwars door Australië voor auto's die uitsluitend op zonne-energie rijden. De race begon zondag en na een dag stonden de Japanners al aan kop met hun Tokai Challenger. Aan de race voor zonnewagens van Darwin naar Adelaide doen 47 studententeams mee. Het Nuon Solar Team won de afgelopen vier edities van de race.

©Hln | Gewijzigd: 25 april 2017, 10:25 uur, door Joyce.s
Terug naar boven
1 Gebruiker leest nu dit topic, onderverdeeld in 1 gast en 0 leden
Berichten
Er zijn in totaal 27.854 topics, welke bij elkaar 448.367 reacties hebben gekregen.
Leden
We zijn met 11.581 leden.
Het nieuwste lid is Basic .

Berichten
Je moet inloggen om je berichten te kunnen lezen.
Dit topic
1 mensen bekijken nu dit topic.

Record
Op 6 december 2010 om 11.29 uur waren er 2.792 mensen tegelijkertijd online op onweer-online!
Stats
Er zijn nu 181 mensen aan het browsen op het forum. 2 Daarvan zijn ingelogd.
Van die 181, lezen 12 mensen het topic "Severe Weather in Amerika".

Sponsors en partners

Actueel op OnweerOnline.nl

Wintervoorspellingen 2023/24

Kunnen we al iets zeggen over de winter?

Kou in Noord-Europa

Zelfs -44,3 in Finland

Wateroverlast

Hoogwater in Frankrijk, Engeland en de Benelux

Het Winter Discussietopic

Lees en schrijf mee!

© 2003 - 2024 onweer-online.nl   |   Alle rechten voorbehouden   |   Algemene gebruiksvoorwaarden