Live Bliksemontladingen

De teller in het icoon met het onweersbuitje geeft live het actuele aantal bliksemontladingen uit onze regio weer. De dekking ligt in een vierkant om Nederland en België, waardoor er ook data van rondom Parijs, op de Noordzee en uit een deel van Duitsland wordt weergegeven.

Ontladingen

De ontladingen kun je terugvinden op de Google Maps kaart onderaan de pagina. Deze worden nog niet live bijgewerkt, voor de meest actuele ontladingen ververs je de pagina. De iconen op de kaart lopen in kleur van Geel naar Rood, waarbij Geel een 'nieuwe' ontlading is en Rood een 'oude'.

Geluid

De teller maakt geluid als het aantal bliksemontladingen verhoogt. Dus, bij een update van 0 naar 1 hoor je geluid. Je kunt dit uitschakelen met het luidspreker icoontje in de balk hierboven.

Data © Blitzortung.org / Lightningmaps.org
nl
StormTrack Beta
Inloggen
Heb je nog geen account? Dan kun je er hier eentje aanmaken!
De Bilt

Geen onweer in de buurt
Nu Live

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Pulaski, AR.

19 Apr 2024 08:00:19

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Clark, IN; Bullitt, KY; Jefferson, KY; Oldham, KY.

19 Apr 2024 06:25:15

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Clark, IN; Floyd, IN; Bullitt, KY; Jefferson, KY; Oldham, KY.

19 Apr 2024 06:10:35

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Breckinridge, KY; Hardin, KY; Meade, KY.

19 Apr 2024 06:10:35

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Cleburne, AR; Independence, AR; Stone, AR.

19 Apr 2024 06:10:34

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Independence, AR; Izard, AR; Stone, AR.

19 Apr 2024 05:36:00

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Clark, IN; Crawford, IN; Floyd, IN; Harrison, IN; Orange, IN; Perry, IN; Washington, IN; Meade, KY.

19 Apr 2024 05:35:59

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Franklin, IL; Hamilton, IL; Jefferson, IL; Wayne, IL.

19 Apr 2024 03:29:08

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Gallatin, IL; Hamilton, IL; Saline, IL; White, IL; Posey, IN.

19 Apr 2024 03:29:07

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Clay, IN; Daviess, IN; Greene, IN; Knox, IN; Sullivan, IN; Vigo, IN.

19 Apr 2024 03:29:07

NWS: Tornado Warning uitgegeven voor Madison, MO.

19 Apr 2024 03:29:06

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Bollinger, MO.

19 Apr 2024 03:16:35

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Clark, IL; Coles, IL; Crawford, IL; Cumberland, IL; Jasper, IL.

19 Apr 2024 03:16:35

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Llano, TX.

19 Apr 2024 03:16:35

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Edwards, IL; Wabash, IL; White, IL; Gibson, IN; Posey, IN.

19 Apr 2024 03:16:34
Actueel
1 / 4

Het Winter Discussietopic

Lees en schrijf mee!

Wintervoorspellingen 2023/24

Kunnen we al iets zeggen over de winter?

Wateroverlast

Hoogwater in Frankrijk, Engeland en de Benelux

Kou in Noord-Europa

Zelfs -44,3 in Finland

×
Kies een plaats
Beschikbare Plaatsen:
×
Welke meldingen wil je ontvangen?

Je kunt hieronder aangeven welke notificaties je wil ontvangen in 'Nu Live'. Standaard ontvang je alle notificaties, wil je een bepaald type melding niet langer ontvangen? Vink dan het vinkje uit. Je keuze wordt automatisch opgeslagen.

×
Nu Live
Welkom op onweer-online.nl! Als je je nog niet hebt geregistreerd, meld je dan nu aan op de leukste en grootste weercommunity van Nederland. Heb je al een account, log dan hier in.
Woonplaats:
Berichten: 0
Lid sinds: 10 jun. 2007
3 november 2009, 14:11 uur | Bericht #55327
Windstil in de doldrums

Als zeiler weet ik hoe frustrerend het is om op de boot te zitten terwijl het niet waait. Een beetje zon maakt het natuurlijk al snel goed, maar als windstil weer dagenlang aanhoudt, slaat de frustratie toe. Zelf ben ik nog niet veel verder gekomen dan de Nederlandse binnenwateren en daar houdt een weerssituatie met weinig wind nooit heel erg lang aan. Rond de evenaar is dat echter anders.

Rondom de evenaar kan het namelijk dagen windstil zijn. Deze windstille gebieden worden in de meteorologie ‘doldrums’ genoemd. Vroeger betekende dit weertype eindeloos dobberen met je bootje. Ook de Beagle-reizigers hebben er inmiddels al mee te maken gekregen, maar daar bracht een motor de oplossing. Toch kan (of mag) niet iedere zeiler hier gebruik van maken. Voor zeilers is weinig wind dan frustrerend, je kan er gek van worden. Dit was onlangs dan ook één van de redenen om de jonge zeilster Laura Dekker aan de kade te houden. Tijd dus om eens uit te leggen hoe dit windstille weer ontstaat.

Corioliskracht
Wind ontstaat door verschillen in luchtdruk. Deze luchtdrukgradiënt veroorzaakt een luchtverplaatsing van gebieden met hoge luchtdruk naar lagedrukgebieden. De wind stroomt echter niet in een rechte lijn. Door de draaiing van de aarde komt naast de luchtdrukgradiëntkracht ook nog een schijnkracht om de hoek kijken: de corioliskracht. Op het noordelijk halfrond veroorzaakt deze kracht een afbuiging naar rechts, op het zuidelijk halfrond naar links.

De sterkte van de corioliskracht is afhankelijk van de breedteligging. Op grote breedte blijkt de kracht sterker te zijn, terwijl de coriolisfactor rondom de evenaar nul is. Om dit te verklaren, moeten we echt wat dieper in de natuurkundige materie duiken. De formule voor de corioliskracht luidt: Fcor = 2MVWsinΦ. Deze eenheden staan voor: Fcor corioliskracht; M de massa van een luchtdeeltje; V de windsnelheid; W de hoeksnelheid (een constante waarde, veroorzaakt door de draaiing van de aarde om zijn eigen as); sinΦ de sinus phi (phi is afgerond 1,62).


Wind ontstaat door luchtdrukgradiënt (Fgrad) ofwel luchtdrukverschillen. Door de corioliskracht (Fcor) waait de wind echter niet rechtstreeks van hoog naar laag, maar is er op het noordelijk halfrond een afbuiging naar rechts. De wind (Vgrad) waait dan ook parallel aan de isobaren.

Weinig drukgradiënt rondom de evenaar
Deze formule gaan we nu niet helemaal uitdiepen. Om het wegvallen van de coriolis te verklaren, is vooral de sinus phi van belang. Als we de sinuscurve op de aarde toepassen, dan heeft de sinus phi op de Noord- en Zuidpool een waarde van respectievelijk +1 en -1. Rondom de evenaar is de waarde echter 0. Als we deze nul op de plek van de sinΦ in de formule invullen, dan is de uitkomst altijd 0.


De sinuscurve kunnen we ook toepassen op de aarde. Als we dit doen, zien we dat sinΦ op de evenaar nul is. Op de Noord- en Zuidpool bedraagt deze waarde respectievelijk +1 en -1.

De corioliskracht is mede verantwoordelijk voor het ontstaan van hoge- en lagedrukgebieden. Omdat deze kracht bij de evenaar niet of nauwelijks aanwezig is, krijgen dergelijke systemen niet de gelegenheid zich fatsoenlijk te ontwikkelen. De luchtdrukverschillen worden namelijk vrijwel gelijk teniet gedaan. Kortom, door het ontbreken van de corioliskracht is er rondom de evenaar weinig luchtdrukgradiënt en hierdoor kan het dagenlang weinig tot niet waaien.

Net buiten de evenaar
Rondom de evenaar is de coriolisfactor dus 0, maar daarbuiten begint deze kracht steeds meer mee te spelen. Wie nou denkt dat de mogelijke windsnelheid met de breedteligging toeneemt, heeft het mis. Op een paar graden noorderbreedte kan weinig luchtdrukgradiënt al snel een flinke bak wind opleveren. En de depressies die rondom IJsland een windkracht 8 veroorzaken, produceren in onze omgeving een veel sterkere wind.

Om dit te verklaren moeten we een volgende formule erbij pakken: (ΔP/ΔX) = (VsinΦ). Hierbij staat delta (Δ) voor het verschil in luchtdruk (P) en afstand (X). Als we deze formule op een gelijke depressie op hoge en lage breedte toepassen, dan kunnen we (ΔP/ΔX) zien als een constante. Het systeem is namelijk gelijk en de dat betekent dat deze waarde zowel op hoge als op lage breedte hetzelfde moet zijn.


Om het verschil in windsterkte tussen een depressie op hoge breedte en op lage breedte te verklaren, moeten we een tweede formule erbij pakken. Omdat de depressie op hoge en op lage breedte dezelfde is, kunnen we ΔP/ΔX als een constante waarde zien. Het gedeelte achter de = verandert echter met de breedteligging.


Op hoge breedte neemt de sinΦ toe, waardoor de windsnelheid (V) afneemt.


Op lage breedte gebeurt het tegenovergestelde. De waarde van sinΦ is lager, waardoor de windsterkte toeneemt.

Een evenwichtsformule
Om deze waarde van (ΔP/ΔX) gelijk te stellen aan (VsinΦ), moet of de windsnelheid (V) of de sinΦ veranderen. Deze sinΦ is echter afhankelijk van de breedteligging. Op lage breedte is deze waarde laag en dat betekent dat de windsnelheid hier hoog moet zijn om de formule in evenwicht te brengen. Naarmate de breedteligging toeneemt, stijgt ook de waarde sinΦ. Hierdoor neemt de windsnelheid af. Dit is dan ook de verklaring voor de eerder genoemde verschillen wat de windsterkte betreft tussen een gelijk lagedrukgebied op verschillende breedtes.

Bron: Meteo Consult.
jean 56
Lid
Woonplaats: Bretagne, Frankrijk
Berichten: 539
Lid sinds: 27 mei. 2009
3 november 2009, 15:19 uur | Bericht #55331
Ah, nog een zeilert! Waar dobber je gewoonlijk?
Leuk en informatief artikel Jan; bedankt voor het doorgeven ervan. Voor beginnende zeezeilers een zaak van need to know, vind ik. Het is normale zeevaartschoolkost, maar iedereen kan zonder die opleiding z'n gang gaan, zie de hype rond Laura.
Dus jij volgt de "Beagle"-reis ook?
Groet, G.
Waarom deze advertentie?
Woonplaats:
Berichten: 0
Lid sinds: 10 jun. 2007
3 november 2009, 15:25 uur | Bericht #55333
Het artikel komt van meteo-consult af en zelf heb ik niet veel met zeilen behalve als er zwaar weer is bij de volvo ocean race dan wil ik wel kijken
Terug naar boven
1 Gebruiker leest nu dit topic, onderverdeeld in 1 gast en 0 leden
Berichten
Er zijn in totaal 27.849 topics, welke bij elkaar 448.358 reacties hebben gekregen.
Leden
We zijn met 11.576 leden.
Het nieuwste lid is Jeffrey bunk .

Berichten
Je moet inloggen om je berichten te kunnen lezen.
Dit topic
1 mensen bekijken nu dit topic.

Record
Op 6 december 2010 om 11.29 uur waren er 2.792 mensen tegelijkertijd online op onweer-online!
Stats
Er zijn nu 124 mensen aan het browsen op het forum. 0 Daarvan zijn ingelogd.
Van die 124, lezen 2 mensen het topic "Extreme onweersbuien Australië 12-19 november 2013".

Sponsors en partners

Actueel op OnweerOnline.nl

Kou in Noord-Europa

Zelfs -44,3 in Finland

Het Winter Discussietopic

Lees en schrijf mee!

Wintervoorspellingen 2023/24

Kunnen we al iets zeggen over de winter?

Wateroverlast

Hoogwater in Frankrijk, Engeland en de Benelux

© 2003 - 2024 onweer-online.nl   |   Alle rechten voorbehouden   |   Algemene gebruiksvoorwaarden