Live Bliksemontladingen

De teller in het icoon met het onweersbuitje geeft live het actuele aantal bliksemontladingen uit onze regio weer. De dekking ligt in een vierkant om Nederland en België, waardoor er ook data van rondom Parijs, op de Noordzee en uit een deel van Duitsland wordt weergegeven.

Ontladingen

De ontladingen kun je terugvinden op de Google Maps kaart onderaan de pagina. Deze worden nog niet live bijgewerkt, voor de meest actuele ontladingen ververs je de pagina. De iconen op de kaart lopen in kleur van Geel naar Rood, waarbij Geel een 'nieuwe' ontlading is en Rood een 'oude'.

Geluid

De teller maakt geluid als het aantal bliksemontladingen verhoogt. Dus, bij een update van 0 naar 1 hoor je geluid. Je kunt dit uitschakelen met het luidspreker icoontje in de balk hierboven.

Data © Blitzortung.org / Lightningmaps.org
nl
StormTrack Beta
Inloggen
Heb je nog geen account? Dan kun je er hier eentje aanmaken!
De Bilt

Geen onweer in de buurt
Nu Live

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Milam, TX.

28 Apr 2024 16:35:35

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Adair, OK; Cherokee, OK; Haskell, OK; Muskogee, OK; Sequoyah, OK.

28 Apr 2024 16:12:09

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Crawford, AR; Washington, AR; Adair, OK; Sequoyah, OK.

28 Apr 2024 16:12:09

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Cedar, MO; Dade, MO.

28 Apr 2024 16:12:08

NWS: Tornado Warning uitgegeven voor Dade, MO.

28 Apr 2024 16:12:08

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Caldwell, TX; Guadalupe, TX; Hays, TX; Travis, TX.

28 Apr 2024 15:20:16

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Caldwell, TX; Comal, TX; Guadalupe, TX; Hays, TX; Travis, TX.

28 Apr 2024 14:54:58

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Le Flore, OK.

28 Apr 2024 14:51:15

NWS: Tornado Warning uitgegeven voor McDonald, MO.

28 Apr 2024 13:42:07

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Benton, AR; Washington, AR.

28 Apr 2024 13:42:07

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Haskell, OK; Latimer, OK; McIntosh, OK; Pittsburg, OK.

28 Apr 2024 13:42:07

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Adair, OK; Cherokee, OK; Haskell, OK; Muskogee, OK; Sequoyah, OK.

28 Apr 2024 13:42:07

NWS: Tornado Warning uitgegeven voor Benton, AR; Delaware, OK.

28 Apr 2024 13:42:06

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Le Flore, OK.

28 Apr 2024 12:46:12

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Le Flore, OK.

28 Apr 2024 11:39:29
Actueel
1 / 4

Wateroverlast

Hoogwater in Frankrijk, Engeland en de Benelux

Kou in Noord-Europa

Zelfs -44,3 in Finland

Wintervoorspellingen 2023/24

Kunnen we al iets zeggen over de winter?

Het Winter Discussietopic

Lees en schrijf mee!

×
Kies een plaats
Beschikbare Plaatsen:
×
Welke meldingen wil je ontvangen?

Je kunt hieronder aangeven welke notificaties je wil ontvangen in 'Nu Live'. Standaard ontvang je alle notificaties, wil je een bepaald type melding niet langer ontvangen? Vink dan het vinkje uit. Je keuze wordt automatisch opgeslagen.

×
Nu Live
Welkom op onweer-online.nl! Als je je nog niet hebt geregistreerd, meld je dan nu aan op de leukste en grootste weercommunity van Nederland. Heb je al een account, log dan hier in.
talkyr86
Lid
Woonplaats: Apeldoorn
Berichten: 4311
Lid sinds: 7 aug. 2008
6 november 2009, 16:23 uur | Bericht #45168
Turf in Spaanse draslanden staat in brand

De Spaanse draslanden staan alarmerend droog. In het nationale park Tablas de Damiel, deel van de Unesco-biosfeer, staat de turf in de ondergrond in brand. De Europese Unie heeft Spanje om uitleg gevraagd. De Spaanse draslanden staan alarmerend droog. In het nationale park Tablas de Damiel, deel van de Unesco-biosfeer, staat de turf in de ondergrond in brand. De Europese Unie heeft Spanje om uitleg gevraagd. Niet alleen de rook maar ook de geur is ondraaglijk. Het lijkt alsof er iets verbrand wordt dat niet hoort te branden. En dat is ook zo. Turf, de rijke bodem die zich gedurende duizenden jaren gevormd heeft, staat in brand in dit nationale park in de regio La Mancha, middenin het Spaanse binnenland.

Voor plaatselijke ecologisten komt het niet als een verrassing. De brand bewijst hoe verdroogd de draslanden zijn, zeggen ze. Van de twee rivieren die het park van water voorzien, is er een, de Guadiana, in 1986 al opgedroogd. De andere stroomt alleen in de winter als het geregend heeft. De oorzaak: duizenden putten die water aftappen om de landbouwambities van de regio te voeden.

Verdroogd land
De 81-jarige Julio Escuderos is geboren in het park en woont er nog steeds. Hij verdiende goed zijn boterham als visser, met zijn sloep zeilde hij tot zijn huis. Met de rieten manden die nu als decoratie in zijn huis hangen, ving hij zoetwaterkrabben. Zijn ouders kweekten meloenen, granaatappels en tomaten in de zomer – in de winter stond er te veel water. Men kan zich vandaag moeilijk voorstellen dat de velden ooit onder water hebben gestaan. Escuderos kijkt over het verdroogde land rond zijn huis en vertelt ons hoe het vroeger was. “’s Nachts kon je naar kikkers en vogels aan het water zitten luisteren, zoveel geluiden, nu is het stil”, zegt hij.

Noodwerken
Parkwachter Alejandro Rodríguez Barbero neemt ons mee om vogels te gaan spotten. Maar veel soorten zijn er niet – kraanvogels in de verte, eenden en een eenzame gans in het weinige water dat nog over is. Dit is normaal de ideale tijd van het jaar om trekvogels te observeren. Arbeiders voeren noodwerken uit om het vuur te stoppen. Ze graven de grond op en maken hem compacter. De regering is van plan water uit een nabijgelegen reservoir aan te voeren om de brandende grond nat te maken .

In zijn kantoor in Madrid legt José Jiménez, hoofd van de Nationale Parken in Spanje, uit dat de overheid ook maatregelen op langere termijn neemt. “We kopen grond rond het park op om te vermijden dat het water wordt gebruikt en we hebben ook een plan om landbouwers te compenseren als ze stoppen met irrigeren en overschakelen op gewassen die niet veel water nodig hebben.”


Landbouwproblemen
Ecologisten zeggen dat de overheid haar hele waterbeleid moet aanpassen. José Manuel Hernández, van de groep Ecologisten in Actie, zegt dat Spanje al te lang zijn water slecht beheerd heeft en grootschalige land- en wijnbouw in La Mancha heeft aangemoedigd. Hij gooit geen steen naar de landbouwers zelf. "De landbouwers hebben alleen de aanbevelingen van de regionale regering opgevolgd, die al meer dan twintig jaar irrigatie aanmoedigt. Ook nu nog gaat de irrigatie door, ook al zeggen ze het tegenovergestelde, en dus blijft er een tekort aan water.”

Jesús de Juan leidt een campagnegroep Water voor Leven, die duizenden landbouwers in La Mancha vertegenwoordigt. “De landbouwer in La Mancha weet hoe belangrijk water is, hij weet dat we zonder water het gebied zullen moeten verlaten omdat we hier niet meer kunnen wonen.” Hij vraagt een oplossing die ook rekening houdt met de mensen die het land bewerken. "De ecologisten hebben gelijk wanneer ze zeggen dat de landbouw gevolgen heeft voor de Tablas de Daimiel. Maar ik zou ecologisten willen vragen wat er eerst komt: ecologie of mensen? Als ecologie eerst komt: prachtig. We moeten dan alleen iets vinden voor de tweehonderd- tot driehonderdduizend mensen die niet meer op deze grond kunnen wonen.”

©MO
Terug naar boven
1 Gebruiker leest nu dit topic, onderverdeeld in 1 gast en 0 leden
Berichten
Er zijn in totaal 27.854 topics, welke bij elkaar 448.367 reacties hebben gekregen.
Leden
We zijn met 11.581 leden.
Het nieuwste lid is Basic .

Berichten
Je moet inloggen om je berichten te kunnen lezen.
Dit topic
1 mensen bekijken nu dit topic.

Record
Op 6 december 2010 om 11.29 uur waren er 2.792 mensen tegelijkertijd online op onweer-online!
Stats
Er zijn nu 235 mensen aan het browsen op het forum. 2 Daarvan zijn ingelogd.
Van die 235, lezen 38 mensen het topic " Het grote onweer kletstopic 2017".

Sponsors en partners

Actueel op OnweerOnline.nl

Wintervoorspellingen 2023/24

Kunnen we al iets zeggen over de winter?

Het Winter Discussietopic

Lees en schrijf mee!

Wateroverlast

Hoogwater in Frankrijk, Engeland en de Benelux

Kou in Noord-Europa

Zelfs -44,3 in Finland

© 2003 - 2024 onweer-online.nl   |   Alle rechten voorbehouden   |   Algemene gebruiksvoorwaarden