Live Bliksemontladingen

De teller in het icoon met het onweersbuitje geeft live het actuele aantal bliksemontladingen uit onze regio weer. De dekking ligt in een vierkant om Nederland en België, waardoor er ook data van rondom Parijs, op de Noordzee en uit een deel van Duitsland wordt weergegeven.

Ontladingen

De ontladingen kun je terugvinden op de Google Maps kaart onderaan de pagina. Deze worden nog niet live bijgewerkt, voor de meest actuele ontladingen ververs je de pagina. De iconen op de kaart lopen in kleur van Geel naar Rood, waarbij Geel een 'nieuwe' ontlading is en Rood een 'oude'.

Geluid

De teller maakt geluid als het aantal bliksemontladingen verhoogt. Dus, bij een update van 0 naar 1 hoor je geluid. Je kunt dit uitschakelen met het luidspreker icoontje in de balk hierboven.

Data © Blitzortung.org / Lightningmaps.org
nl
StormTrack Beta
Inloggen
Heb je nog geen account? Dan kun je er hier eentje aanmaken!
De Bilt

Geen onweer in de buurt
Nu Live

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Dickens, TX; Kent, TX.

26 Apr 2024 07:40:30

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Lyon, KS; Morris, KS; Wabaunsee, KS.

26 Apr 2024 07:30:18

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Dickens, TX; Kent, TX; Motley, TX.

26 Apr 2024 07:19:56

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Crosby, TX; Garza, TX.

26 Apr 2024 07:08:14

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Garza, TX; Lynn, TX.

26 Apr 2024 07:08:13

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Crosby, TX; Garza, TX; Lynn, TX.

26 Apr 2024 06:53:43

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Lynn, TX.

26 Apr 2024 06:22:38

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Decatur, KS; Rawlins, KS.

26 Apr 2024 04:49:38

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Decatur, KS; Rawlins, KS; Sheridan, KS; Thomas, KS.

26 Apr 2024 04:31:49

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Cheyenne, KS; Dundy, NE.

26 Apr 2024 04:31:49

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Graham, KS; Norton, KS.

26 Apr 2024 04:31:49

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Gaines, TX.

26 Apr 2024 04:31:48

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Gove, KS; Graham, KS; Sheridan, KS.

26 Apr 2024 03:20:33

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Decatur, KS; Graham, KS; Norton, KS; Sheridan, KS.

26 Apr 2024 03:20:33

NWS: Tornado Warning uitgegeven voor Decatur, KS; Norton, KS; Red Willow, NE.

26 Apr 2024 03:20:33
Actueel
1 / 4

Kou in Noord-Europa

Zelfs -44,3 in Finland

Wateroverlast

Hoogwater in Frankrijk, Engeland en de Benelux

Wintervoorspellingen 2023/24

Kunnen we al iets zeggen over de winter?

Het Winter Discussietopic

Lees en schrijf mee!

×
Kies een plaats
Beschikbare Plaatsen:
×
Welke meldingen wil je ontvangen?

Je kunt hieronder aangeven welke notificaties je wil ontvangen in 'Nu Live'. Standaard ontvang je alle notificaties, wil je een bepaald type melding niet langer ontvangen? Vink dan het vinkje uit. Je keuze wordt automatisch opgeslagen.

×
Nu Live
Welkom op onweer-online.nl! Als je je nog niet hebt geregistreerd, meld je dan nu aan op de leukste en grootste weercommunity van Nederland. Heb je al een account, log dan hier in.
1 2
talkyr86
Lid
Woonplaats: Apeldoorn
Berichten: 4311
Lid sinds: 7 aug. 2008
23 november 2009, 20:31 uur | Bericht #56547
Wateroverlast Enschede

Enschede had maandagavond te kampen met windvlagen en overvloedige regenval. Daardoor ontstond op diverse plaatsen in de stad extra vertraging in de avondspits. De riolering de wateroverlast niet overal aan, waardoor verschillende straten en tunnels blank kwamen te staan. Het zwaartepunt van de storm lag in Noord-West Twente, waardoor ondermeer een verzorgingshuis in Rijssen schade opliep.

©RTV Oost
Woonplaats:
Berichten: 0
Lid sinds: 10 jun. 2007
23 november 2009, 20:42 uur | Bericht #56553
Windstoten in buien

Een behoorlijk actieve buienlijn trok gisteren (zondag) in de tweede middaghelft Zeeland binnen, om vervolgens in noordoostelijke richting zijn pad over ons land te vervolgen. De buien waren niet mis. Naast veel regen was er namelijk ook sprake van onweer, hagel, veel wind en zware windstoten. De wind trok op veel plaatsen aan tot tussen vrij krachtig en stormachtig, 5 tot 8 Beaufort. Op de Texelse windpaal Texelhors werd achter de buienlijn zelfs nog net iets meer wind gemeten. Tussen 17:00 en 18:00 uur was er hier met een windsnelheid van 41 knopen (75,9 kilometer per uur) zelfs net sprake van windkracht 9, ofwel storm.


Op de windpaal bij Texel kwam het enige tijd tot storm, windkracht 9.


Daarbij gingen de buien gepaard met zware windstoten.

Schade door het onstuimige weer
Het criterium voor zeer zware windstoten (meer dan 55 knopen of ongeveer 100 kilometer per uur) werd net niet gehaald. Indien windvlagen snelheden van 41 tot 55 knopen (ongeveer 75 tot 100 kilometer per uur) bereiken, mogen we spreken van zware windstoten. Dat was gisteren het geval en zoveel wind kan helaas niet zonder schade blijven.

In de regio van Utrecht moest de brandweer 8 keer uitrukken voor (deels) gesneuvelde bomen en schade aan daken. Tussen Utrecht en Driebergen kwam een het treinverkeer stil te liggen door een boom op het spoor. Bij Amersfoort ging de bovenleiding stuk, maar het is nog onzeker of dit aan het weer te wijten is.


Niet alle takken zijn bestand tegel zulk onstuimig weer. Foto: Ria Luttikhold.


Dat de buien pittig waren blijkt ook uit de hagel die naar beneden kwam. Foto: Mark Wolvenne.

Windstoten tijdens buien
Dat tijdens buien windstoten voor kunnen komen, is bij veel mensen bekend. De reden waarom minder. In de komende alinea’s leggen we u uit hoe ze ontstaan en welke twee soorten we kennen.

Ten eerste moeten we hier onderscheid maken tussen twee verschillende soorten buien. Enerzijds kunnen deze ontstaan door de passage van een storing, bijvoorbeeld een koufront of een uitloper van een lagedrukgebied (ook wel een trog genoemd). Daarnaast kunnen buien ontstaan door convectie (thermiek of opstijgende warme lucht). Deze exemplaren doen zich voor als de lucht “ onstabiel” is. In zo’n geval kan een warme luchtbel tot grote hoogte stijgen. Uiteindelijk koelt hij af en begint de waterdamp te condenseren. Dit is vanaf de grond heel goed zichtbaar, want dan zien we een wolk ontstaan. Is de lucht onstabiel genoeg, dan kan zo’n wolk ook uitgroeien tot een bui. We noemen dit een convectieve bui.


Het verschil tussen de luchttemperatuur voor de bui en in de bui geeft aan hoe sterk thermische windstoten kunnen zijn. De windstoten hadden gisteren niet alleen een thermische, maar ook een mechanische oorzaak.

De windstoten van gister
De buien van gisteren hadden hoofdzakelijk de eerst genoemde oorzaak, een storing. In dit geval hebben de bijbehorende windvlagen een mechanische ontstaanswijze. In de buienlijn was er namelijk sprake van verschillende op- en neerwaartse luchtverplaatsingen. Die laatste luchtbeweging is verantwoordelijk voor de windstoten. Hoger in de atmosfeer waait het harder dan aan de grond. Tijdens buien wordt deze lucht met grote snelheid naar beneden geduwd. Daarmee behoudt deze lucht zijn snelheid, waardoor het aan de grond plotseling kort en hevig kan waaien. Daarmee is de zogenaamde ‘mechanische windstoot’ geboren.


Een buienlijn trok gisteren (zondag) in de tweede middaghelft het land binnen


De buien verplaatsten zich snel, in nog geen 5 uur tijd had deze storing ons land alweer verlaten.

Gisteren kwam er nog iets anders om de hoek kijken. De buienlijn verplaatste zich namelijk in een hoog tempo en na een periode van nog geen 5 uur had de storing het land al verlaten. Deze snelle verplaatsing heeft een positief effect op de ontwikkeling van rukwinden. Ze worden namelijk nog een stuk sterker.

Extra versterking
In het geval van convectieve buien worden de windvlagen veroorzaakt door temperatuurverschillen. Hoe groter het verschil tussen de temperatuur voor de bui en de temperatuur tijdens of achter de bui, hoe sterker de windstoten. Hoe sterk deze zijn, kunt u in de hiernaast getoonde tabel aflezen. In de buien van gisteren daalde de temperatuur lokaal zo’n 5 graden. Dit moeten we dus bij de eerder genoemde oorzaken van de windvlagen optellen. Samen met de sterke wind op hoogte (straalstroom) en de daardoor snelle verplaatsing van de buien hadden de windstoten dus niet alleen een thermische, maar ook een mechanische oorzaak.


Bron: Meteo Consult
Waarom deze advertentie?
Bronk
Lid
Woonplaats: Haarlem
Berichten: 4104
Lid sinds: 27 jul. 2006
Laatste 4 prijzen van de wekelijkse fotowedstrijd
23 november 2009, 21:39 uur | Bericht #56574
Modderstroom doet tram ontsporen in Laken

In de Brusselse gemeente Laken is maandag kort voor 19.00 uur een tram ontspoord door het stormweer. Dat meldt de Brusselse vervoersmaatschappij MIVB. De overvloedige regen had op het Sint-Lambertusplein een modderstroom veroorzaakt die de tramsporen bedekte. Daardoor verloor het middendraaistel van een tram van lijn 23 grip op de sporen en ontspoorde hij. Daarbij vielen evenwel geen gewonden, zo meldt de MIVB.

De hulpdiensten en personeel van de MIVB zijn ter plaatse om de sporen schoon te maken en het euvel te verhelpen maar dat zou zeker duren tot 21.00 uur. Tramlijn 23 is daarom beperkt tot de halte De Wand in de ene richting en de halte Esplanade in de andere, terwijl lijn 19 niet verder rijdt dat de halte De Greef.

Er is wel een pendeltram ingelegd tussen De Greef en het Sint-Lambertusplein aan de ene kant en De Wand en het Sint-Lambertusplein aan de andere kant, zodat enkel de halte Heizel niet bediend wordt.

bron: nieuwsblad
Sietse
Lid
Woonplaats:
Berichten: 1772
Lid sinds: 10 sep. 2008
23 november 2009, 21:58 uur | Bericht #56580
Overlast door onstuimig weer

Het weer was onstuimig maandag. In het hele land vielen in de middag en avond fiksebuien, nadat in de ochtend regen over het land was getrokken. Het midden en het zuiden hadden ook nog eens last van zware windstoten en aan de kust van Zuid-Holland en Zeeland stormde het enige tijd. Het hoogtepunt van de storm met windkracht 9 lag aan het einde van de middag en het begin van de avond, aldus het KNMI.



Uitzonderlijk was dat de windstoten ook ver in het binnenland voorkwamen. In de middag werden zelfs in Zuid-Limburg windstoten van 90 kilometer per uur gemeten. Elders bereikten de windstoten snelheden van 100 kilometer per uur of zelfs meer. De zware buien zorgden voor flink wat overlast. In korte tijd viel er lokaal veel regen. Het midden en zuiden van het land hadden daarbij ook nog te kampen met de combinatie van buien, onweer en zware windstoten. In het noorden was er veel minder wind.

©AD
“There is no such thing as bad weather, only different kinds of good weather.”Mijn Weerblog
talkyr86
Lid
Woonplaats: Apeldoorn
Berichten: 4311
Lid sinds: 7 aug. 2008
23 november 2009, 23:41 uur | Bericht #56606
Na onweer storing bij Ziggo in Risdam Noord en Zwaag

Een deel van Hoorn, maar ook omliggende plaatsen als De Goorn, Berkhout en Grosthuizen, hebben sinds het begin van de maandagavond geen werkende vaste telefoonverbinding en televisieontvangst. Door een blikseminslag in een station van kabelmaatschappij Ziggo, waar ook het aggregaat staat, hebben bijna 10.000 klanten in Hoorn en Zwaag vanavond enkele uren zonder tv-signaal gezeten, meldt Radio Noord-Holland.

Een deel van de klanten kon ook niet bellen of internetten. Ziggo heeft rond 22.30 uur een vervangend noodaggregaat geregeld en verwacht dat de storing nog deze avond bij alle getroffen huishoudens verholpen is.

©hoorngids
Sietse
Lid
Woonplaats:
Berichten: 1772
Lid sinds: 10 sep. 2008
24 november 2009, 07:55 uur | Bericht #56617
Veel te veel water in één keer

Hevige regenval heeft gisteravond tussen zes uur en half zeven tot grote wateroverlast geleid in tal van straten in Terneuzen.



De Vincent van Goghstraat (foto) is het hevigst getroffen. Die straat ligt open voor vernieuwing van de riolering. Verschillende kelderruimtes onder huizen liepen onder. Ook in de parkeergarage van het nieuwe Schuttershofgebouw bij de Terneuzense binnenstad kwam water naar binnen. De overlast concentreerde zich in het noorden van Terneuzen, aldus Eric Dieleman van de brandweer. De riolering kon de overvloed aan water niet aan. Dieleman: "Er viel veel te veel in één keer.'' In Aardenburg liep eerder op de dag de brandweerkazerne onder water. Ook elders in Zeeland kwamen straten en weilanden blank te straat, maar de regen leidde niet tot grote problemen.

©Pzc
“There is no such thing as bad weather, only different kinds of good weather.”Mijn Weerblog
Woonplaats:
Berichten: 0
Lid sinds: 10 jun. 2007
24 november 2009, 11:36 uur | Bericht #56626
Brandweer pompt fietstunnel leeg

De Veghelse brandweer heeft dinsdagochtend flink wat water moeten hozen bij de fietstunnel in het Julianapark, die de wijk de Leest verbind.



De fietstunnel is net een week open, maar door problemen met de afzuiginstallatie kwam de tunnel finaal blank te staan. De brandweer is de hele ochtend in de weer geweest om de duizenden liters water weg te krijgen.

©BoN
Woonplaats:
Berichten: 0
Lid sinds: 10 jun. 2007
24 november 2009, 14:19 uur | Bericht #56638
Onstuimige maandag

Zondag was het weerbeeld al herfstachtig, met veel wind en regen, maar tot storm kwam het niet. Ook het begin van de werkweek verliep opvallend wat het weer betreft. Het was een onstuimige maandag. De dag begon vrij rustig, maar in het hele land vielen in de middag en avond fikse buien, nadat in de ochtend regen over het land was getrokken. Lokaal kwam het tot storm, 9 Bft. Het slechte weer hing samen met een storing die dwars over ons land trok. Het noorden van het land, dat aan de noordkant van de storing lag, kreeg beduidend minder wind.



Bij de buien die overtrokken kwamen zware windstoten voor. Uitzonderlijk was dat de windstoten ook ver in het binnenland voorkwamen. In de middag werden zelfs in Zuid-Limburg windstoten van 90 kilometer per uur gemeten. Aan de kust bereikten de windstoten snelheden van 100 kilometer per uur of lokaal zelfs meer. Op de radarbeelden is goed te zien hoe snel de buien overtrokken. De storing is duidelijk te herkennen aan de krul in de radarloop.



De zware buien zorgden voor flink wat overlast. Het noorden van het land werd grotendeels gespaard. Het midden en zuiden van het land kregen bij de buien naast de windstoten ook nog te maken met onweer en lokaal veel regen. Lokaal kwamen straten en wegen korte tijd onder water te staan. Er viel op veel plaatsen meer dan 30 mm in 12 uur tijd.

©Weeronline
Frutsel
Lid
Woonplaats:
Berichten: 87
Lid sinds: 21 nov. 2009
24 november 2009, 14:52 uur | Bericht #56641
Morgen weer noodweer las ik?

Naja, op zich is noodweer een groot woord, het kan vele malen erger natuurlijk
Woonplaats:
Berichten: 2279
Lid sinds: 28 mei. 2009
24 november 2009, 23:28 uur | Bericht #56715
Lekker veel wind omdat de isobaren dicht bij mekaar liggen. Pfff en naar het schijnt voor zaterdag weer meer van dat rot weer. Onweer, wind, felle buien.
mrijkhals
Lid
Woonplaats: Goes
Berichten: 1200
Lid sinds: 1 dec. 2007
Laatste 4 prijzen van de wekelijkse fotowedstrijd
25 november 2009, 08:32 uur | Bericht #56726
Geweldig, heerlijk...... eindelijk weer eens echte stormy day's en dan hop naar de kust kijken naar die geweldige golven. Alleen jammer van de tuinset haha
Radiografische Hobby's ?..kijk op: http://www.mrdracing.nl
Terug naar boven
1 2
1 Gebruiker leest nu dit topic, onderverdeeld in 1 gast en 0 leden
Berichten
Er zijn in totaal 27.853 topics, welke bij elkaar 448.363 reacties hebben gekregen.
Leden
We zijn met 11.579 leden.
Het nieuwste lid is philip.beuckels@gmail.com.

Berichten
Je moet inloggen om je berichten te kunnen lezen.
Dit topic
1 mensen bekijken nu dit topic.

Record
Op 6 december 2010 om 11.29 uur waren er 2.792 mensen tegelijkertijd online op onweer-online!
Stats
Er zijn nu 227 mensen aan het browsen op het forum. 1 Daarvan zijn ingelogd.
Van die 227, lezen 1 mensen het topic "Bij kerst hoort sneeuw...".

Sponsors en partners

Actueel op OnweerOnline.nl

Wateroverlast

Hoogwater in Frankrijk, Engeland en de Benelux

Wintervoorspellingen 2023/24

Kunnen we al iets zeggen over de winter?

Het Winter Discussietopic

Lees en schrijf mee!

Kou in Noord-Europa

Zelfs -44,3 in Finland

© 2003 - 2024 onweer-online.nl   |   Alle rechten voorbehouden   |   Algemene gebruiksvoorwaarden