Live Bliksemontladingen

De teller in het icoon met het onweersbuitje geeft live het actuele aantal bliksemontladingen uit onze regio weer. De dekking ligt in een vierkant om Nederland en België, waardoor er ook data van rondom Parijs, op de Noordzee en uit een deel van Duitsland wordt weergegeven.

Ontladingen

De ontladingen kun je terugvinden op de Google Maps kaart onderaan de pagina. Deze worden nog niet live bijgewerkt, voor de meest actuele ontladingen ververs je de pagina. De iconen op de kaart lopen in kleur van Geel naar Rood, waarbij Geel een 'nieuwe' ontlading is en Rood een 'oude'.

Geluid

De teller maakt geluid als het aantal bliksemontladingen verhoogt. Dus, bij een update van 0 naar 1 hoor je geluid. Je kunt dit uitschakelen met het luidspreker icoontje in de balk hierboven.

Data © Blitzortung.org / Lightningmaps.org
nl
StormTrack Beta
Inloggen
Heb je nog geen account? Dan kun je er hier eentje aanmaken!
De Bilt

Geen onweer in de buurt
Nu Live

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Drew, AR.

27 Apr 2024 08:14:16

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Ashley, AR.

27 Apr 2024 07:21:23

De kaart KNMI klassieke pluim is bijgewerkt.

27 Apr 2024 07:00:09

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Union, AR; Union, LA.

27 Apr 2024 05:39:06

NWS: Tornado Warning uitgegeven voor Union, AR; Union, LA.

27 Apr 2024 05:39:05

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Bowie, TX; Morris, TX; Red River, TX; Titus, TX.

27 Apr 2024 03:46:57

NWS: Tornado Warning uitgegeven voor Clarke, IA; Ringgold, IA; Union, IA.

27 Apr 2024 03:46:57

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Cleburne, AR; Independence, AR; Jackson, AR; Prairie, AR; White, AR; Woodruff, AR.

27 Apr 2024 03:46:57

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Independence, AR; Jackson, AR; White, AR; Woodruff, AR.

27 Apr 2024 03:46:56

NWS: Tornado Warning uitgegeven voor Clarke, IA; Lucas, IA; Marion, IA; Warren, IA.

27 Apr 2024 03:46:56

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Nodaway, MO; Worth, MO.

27 Apr 2024 03:05:09

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Adams, IA; Ringgold, IA; Taylor, IA; Union, IA.

27 Apr 2024 03:05:08

NWS: Tornado Warning uitgegeven voor Clarke, IA; Decatur, IA; Ringgold, IA; Union, IA.

27 Apr 2024 03:05:08

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Buena Vista, IA.

27 Apr 2024 03:05:08

NWS: Tornado Warning uitgegeven voor Madison, IA; Warren, IA.

27 Apr 2024 03:05:08
Actueel
1 / 4

Het Winter Discussietopic

Lees en schrijf mee!

Wateroverlast

Hoogwater in Frankrijk, Engeland en de Benelux

Wintervoorspellingen 2023/24

Kunnen we al iets zeggen over de winter?

Kou in Noord-Europa

Zelfs -44,3 in Finland

×
Kies een plaats
Beschikbare Plaatsen:
×
Welke meldingen wil je ontvangen?

Je kunt hieronder aangeven welke notificaties je wil ontvangen in 'Nu Live'. Standaard ontvang je alle notificaties, wil je een bepaald type melding niet langer ontvangen? Vink dan het vinkje uit. Je keuze wordt automatisch opgeslagen.

×
Nu Live
Welkom op onweer-online.nl! Als je je nog niet hebt geregistreerd, meld je dan nu aan op de leukste en grootste weercommunity van Nederland. Heb je al een account, log dan hier in.
Woonplaats:
Berichten: 0
Lid sinds: 10 jun. 2007
6 december 2009, 13:56 uur | Bericht #57866
Donkere dagen voor kerst

Na een lange en vooral drukke nacht zijn Sinterklaas en zijn pieten momenteel alweer op weg terug naar hun over het algemeen warme thuisbasis Spanje. Of ze daar nog veel van de zon kunnen genieten de komende tijd is echter maar de vraag. Ook daar vallen nu namelijk heel geleidelijk de ‘donkere dagen voor kerst’ in. Het kost de zon in deze tijd van het jaar steeds meer moeite om zich nog te kunnen laten zien tussen alle wolkenvelden door en de dagen worden natuurlijk ook steeds korter. Toch zijn er af en toe dagen waarop het de zon wel lukt en zo’n dag is vandaag in het zuidoosten van Spanje. Sint heeft dus geluk, maar als hij een paar daagjes langer in ons land zou zijn gebleven, had hij ook hier nog van de zon kunnen genieten. Morgen zijn er namelijk flinke perioden met zon en is het opnieuw vrij zacht met 9 graden.


Niet alle pieten waren even blij met de regen die hier viel, maar of ze in Spanje de warmte en zon krijgen die ze willen? Foto: Lia en Ab Donker.

Kijken we naar het algehele beeld dan is het toch wel bewolking die de komende dagen de Europese atmosfeer beheerst. De zon weet zich nog maar sporadisch te laten zien, vooral in de meest zuidelijk gelegen gebieden van Europa. Langs de Spaanse Costa’s, de Franse Rivièra, maar ook in grote delen van Italië, Griekenland en langs de Kroatische kust komt hij regelmatig tevoorschijn, al is het lang niet meer zo overtuigend als bijvoorbeeld een week geleden.

Ook aan de andere kant van het Europese continent schijnt de zon de komende tijd regelmatig, maar dan wel vooral boven een al vrij dikke laag sneeuw. In het noorden van Scandinavië, ofwel Lapland, òfwel de verblijfplaats van de Kerstman, is het al een paar weken behoorlijk winters met middagtemperaturen rond -5 graden en vrij regelmatig een verse portie sneeuw.

Vochtige lucht vanaf zee
In West- en Noordwest Europa is het al een vrij lange tijd heel andere koek. In een sneltreinvaart worden daar met een westelijke stroming lagedrukgebieden met hun bijbehorende storingen aangevoerd en die resulteren niet alleen in veel bewolking, maar ook in bijna dagelijks wel wat regen. Daarbij komt dat de lucht momenteel vrij onstabiel is, door de vrij zachte temperaturen aan het aardoppervlak en de koudere lucht hoger in de atmosfeer.

Bovendien is het zeewater relatief gezien nog een stukje warmer dan het vasteland. De lucht boven het zeewater wordt daardoor opgewarmd en omdat deze warmer wordt dan zijn omgeving, stijgen luchtbellen op. Omdat de lucht boven zee vrij vochtig is, vormen zich wolken en komen er gemakkelijk buien tot ontwikkeling. Deze worden in de westelijke stroming ook onze kant op geblazen en met al die bewolking wordt het boven het Europese continent steeds donkerder.


Vanaf zee wordt veel bewolking aangevoerd, waardoor het steeds donkerder lijkt te worden binnen Europa. Foto: Gerard Boukes.

Zuidelijke straalstroom
En zoals al eerder gezegd moeten ook de meest zuidelijke landen er steeds meer aan geloven. De straalstroom, de grens van koude lucht in het noorden en warme lucht in het zuiden op ongeveer 5 kilometer hoogte, komt namelijk steeds zuidelijker te liggen. Niet alleen gaan de temperaturen in het zuiden verder omlaag, maar ook weten de depressies deze gebieden nu te bereiken. De Sint zal zich dus ook in Spanje op moeten gaan maken voor minder zonnige omstandigheden, maar dit hoort natuurlijk bij de tijd van het jaar. Wat de temperatuur betreft, zit hij er in Spanje wel warmpjes bij met langs de zuidoostkust nog zo’n 20 graden.


De zon moet in deze tijd van het jaar steeds meer moeite doen om zich te laten zien. Foto: John Dalhuijsen.

Winterweer
Bij ons is het al een tijd lang erg zacht voor de tijd van het jaar, maar zoals gisteren ook al in deze rubriek beschreven, lijkt er wel wat te gaan gebeuren in de atmosfeer. Volgens verschillende modelberekeningen wordt de zachte zuidwestelijke wind op termijn ingeruild voor een ‘koudere’ oostenwind en die zou op den duur natuurlijk wel eens winterweer kunnen gaan opleveren.

Bron: Meteo Consult
Woonplaats: Hardinxveld-Giessendam
Berichten: 154
Lid sinds: 30 jul. 2006
6 december 2009, 14:06 uur | Bericht #57867
Een mooi stukje, als echte winterliefhebber krijg ik geen genoeg van deze vooruitzichten, laten we hopen dat koning winter is even lekker door zet met veel ijsplezier ( zodra het ijs dik genoeg is om te vegen mag sneeuw ook hoor )
Waarom deze advertentie?
Terug naar boven
1 Gebruiker leest nu dit topic, onderverdeeld in 1 gast en 0 leden
Berichten
Er zijn in totaal 27.853 topics, welke bij elkaar 448.364 reacties hebben gekregen.
Leden
We zijn met 11.579 leden.
Het nieuwste lid is philip.beuckels@gmail.com.

Berichten
Je moet inloggen om je berichten te kunnen lezen.
Dit topic
1 mensen bekijken nu dit topic.

Record
Op 6 december 2010 om 11.29 uur waren er 2.792 mensen tegelijkertijd online op onweer-online!
Stats
Er zijn nu 86 mensen aan het browsen op het forum. 1 Daarvan zijn ingelogd.
Van die 86, lezen 1 mensen het topic "Extreem weer USA week 29 2014".

Sponsors en partners

Actueel op OnweerOnline.nl

Het Winter Discussietopic

Lees en schrijf mee!

Wateroverlast

Hoogwater in Frankrijk, Engeland en de Benelux

Wintervoorspellingen 2023/24

Kunnen we al iets zeggen over de winter?

Kou in Noord-Europa

Zelfs -44,3 in Finland

© 2003 - 2024 onweer-online.nl   |   Alle rechten voorbehouden   |   Algemene gebruiksvoorwaarden