Live Bliksemontladingen

De teller in het icoon met het onweersbuitje geeft live het actuele aantal bliksemontladingen uit onze regio weer. De dekking ligt in een vierkant om Nederland en België, waardoor er ook data van rondom Parijs, op de Noordzee en uit een deel van Duitsland wordt weergegeven.

Ontladingen

De ontladingen kun je terugvinden op de Google Maps kaart onderaan de pagina. Deze worden nog niet live bijgewerkt, voor de meest actuele ontladingen ververs je de pagina. De iconen op de kaart lopen in kleur van Geel naar Rood, waarbij Geel een 'nieuwe' ontlading is en Rood een 'oude'.

Geluid

De teller maakt geluid als het aantal bliksemontladingen verhoogt. Dus, bij een update van 0 naar 1 hoor je geluid. Je kunt dit uitschakelen met het luidspreker icoontje in de balk hierboven.

Data © Blitzortung.org / Lightningmaps.org
nl
StormTrack Beta
Inloggen
Heb je nog geen account? Dan kun je er hier eentje aanmaken!
De Bilt

Geen onweer in de buurt
Nu Live

De kaart T850 pluim Brussel is bijgewerkt.

7 Dec 2019 16:59:57

De kaart De Bilt - 6luik
KNMI Expertpluim
is bijgewerkt.

7 Dec 2019 10:00:25

De kaart T850 pluim De Bilt is bijgewerkt.

7 Dec 2019 10:00:25

De kaart KNMI klassieke pluim is bijgewerkt.

7 Dec 2019 10:00:25

De kaart Vlissingen - CAPE/Onweer
KNMI Expertpluim
is bijgewerkt.

7 Dec 2019 10:00:25

De kaart Vlissingen - Windstoten
KNMI Expertpluim
is bijgewerkt.

7 Dec 2019 10:00:24

De kaart Vlissingen - Sneeuwval
KNMI Expertpluim
is bijgewerkt.

7 Dec 2019 10:00:24

De kaart Vlissingen - Neerslag
KNMI Expertpluim
is bijgewerkt.

7 Dec 2019 10:00:24

De kaart Vlissingen - Temperatuur
KNMI Expertpluim
is bijgewerkt.

7 Dec 2019 10:00:24

De kaart Twente - Dauwpunt
KNMI Expertpluim
is bijgewerkt.

7 Dec 2019 10:00:23

De kaart Twente - CAPE/Onweer
KNMI Expertpluim
is bijgewerkt.

7 Dec 2019 10:00:23

De kaart Twente - Windstoten
KNMI Expertpluim
is bijgewerkt.

7 Dec 2019 10:00:23

De kaart Twente - Sneeuwval
KNMI Expertpluim
is bijgewerkt.

7 Dec 2019 10:00:23

De kaart Twente - Neerslag
KNMI Expertpluim
is bijgewerkt.

7 Dec 2019 10:00:22

De kaart Twente - Temperatuur
KNMI Expertpluim
is bijgewerkt.

7 Dec 2019 10:00:22
Actueel
1 / 4

Fotowedstrijd december

Klets- en waarneemtopic winter

2019-2020

Fototopic Twitter

Het laatste via @onweeronline

Het winter discussietopic

2019-2020

×
Kies een plaats
Beschikbare Plaatsen:
×
Welke meldingen wil je ontvangen?

Je kunt hieronder aangeven welke notificaties je wil ontvangen in 'Nu Live'. Standaard ontvang je alle notificaties, wil je een bepaald type melding niet langer ontvangen? Vink dan het vinkje uit. Je keuze wordt automatisch opgeslagen.

×
Nu Live
Welkom op onweer-online.nl! Als je je nog niet hebt geregistreerd, meld je dan nu aan op de leukste en grootste weercommunity van Nederland. Heb je al een account, log dan hier in.
MarkNL
Lid
Woonplaats: Spijkenisse
Berichten: 2121
Lid sinds: 8 jun. 2007
Laatste 4 prijzen van de wekelijkse fotowedstrijd
5 januari 2010, 14:29 uur | Bericht #72404
Leven in bergdorpjes in Peru onmogelijk door extreme kou

Terwijl veel landen last hebben van langere en hetere zomers, kreunen bergdorpjes in Peru nu al voor het vierde jaar op rij onder een extreem koude winter. Bovendien lijkt de vrieskou ieder jaar vroeger toe te slaan, waardoor de lokale bevolking het lastig heeft om zich aan te passen aan de extreme kou.

Het leven is altijd hard geweest voor boeren in de Peruviaanse bergdorpjes van de Andes. Op meer dan 4.700 meter moeten ze voortdurend rekening houden met wisselende weerelementen. Ignacio Beneto Huamani is een boer in het dorpje Pichccashuasi. De huisjes in het dorp worden omringd door prachtige berglandschappen. Armoede is er heel normaal en hij heeft zich samen met de ongeveer honderd andere inwoners aangepast aan de vriestemperaturen tijdens de lange winters.

Kinderen sterven
Maar voor het vierde jaar op rij strijkt koning winter veel vroeger neer in het berggebied. En dat is een ramp voor de bevolking, want zowel hun dieren als kinderen sterven massaal door de ijskoude omstandigheden. Op die manier dreigt het leven er binnenkort gedwongen te moeten eindigen. Het verhaal van deze bergdorpjes klinkt heel vreemd in een tijd waarin we te horen krijgen dat de planeet razendsnel opwarmt. En toch zit de klimaatverandering er ook hier voor iets tussen.

Gletsjers
De boerenfamilies in de Andes vrezen dat ze nog zo'n winter niet meer zullen overleven. Weerkundigen in Peru voorspellen dat de regio deze maand getroffen zal worden door het slechtste weer in jaren. De temperatuur zal heel diep zakken en er dreigen overstromingen en hoge winden. Volgens wetenschappers is het klimaat er snel aan het veranderen door het smelten van de gletsjers in de Andes. Vorige maand kwamen al zeven mensen om het leven en ook de ziekenhuizen worden overspoeld door slachtoffers.

Ziekten
Huamani weet ook dat hij in deze omstandigheden niet met zijn familie in het dorp kan blijven wonen. Hoewel zijn huis goed bestand moet zijn tegen de vrieskou, dreigt het in te storten onder impuls van de sneeuwstormen van vorige zomer. Zijn jonge kinderen slapen iedere nacht op de natte grond. Het is zo erg dat zijn kinderen zelfs nog niet hersteld zijn van ziekten die ze vorige winter hebben opgelopen. "Het is te nat en te koud. We krijgen de kans niet om te herstellen van de vorige winter", zegt hij. "Ik sta machteloos."

Doodsvonnis
Milieubeschermers zeggen dat wereldleiders in Kopenhagen het doodsvonnis van mensen zoals de inwoners van deze bergdorpjes getekend hebben. De kindersterfte in Peru neemt zienderogen toe door de extreme winters. Het weer is de spreekwoordelijke druppel voor families die het al ontzettend moeilijk hebben om te overleven. Ze worden geteisterd door grote armoede, hebben een gebrek aan water, de voedselprijzen stijgen en hun vee sterft door ziekten.

Dieren eerst
De meest recente cijfers zijn heel hard. Sinds 2007 is het aantal kinderen met ernstige longaandoeningen met 30 procent gestegen, de veestapel produceert liefst 44 procent minder voedsel en één kind op tien haalt z'n tiende verjaardag niet. Als de inwoners van de dorpen dan al financiële steun krijgen, gaat het geld naar de dieren die van cruciaal belang zijn voor de families. Het lot van de kinderen komt daardoor pas op de tweede plaats.

Ondervoed
"In het Westen denken we dat kinderen altijd het belangrijkste zijn, maar als de wanhoop zo groot is, kunnen kinderen op de achtergrond verdwijnen. Tot het te laat is", zegt Teresa Carpio van Save The Children Peru. In een ziekenhuis in de buurt wachten tientallen zwangere vrouwen en kinderen op hulp. "Armoede is er altijd geweest, maar de laatste tijd wordt de toestand kritiek", zegt verpleegster Helen dos Santos. "Al deze kinderen zijn ondervoed, sommigen zijn in levensgevaar, en de winter moet pas over vijf maanden beginnen."

Oorlog

De klok tikt voor de inwoners van de bergdorpen in Peru, maar het blijft wachten op actie. Al honderden jaren worden de oorspronkelijke inwoners van het land gediscrimineerd en de relatie met de huidige regering blijft gespannen. "De regering treedt alleen in actie als er geweld uitbreekt", zegt Dr. Enrique Moya, het voormalige hoofd van de universiteit van Huamanga. "Ik denk dat we op de drempel van een groot conflict staan, want hoewel we de armoede gewoon zijn, zullen we deze mensen niet zomaar laten sterven."

© Hln.be
Marching ever onward to tomorrow!
Terug naar boven
1 Gebruiker leest nu dit topic, onderverdeeld in 1 gast en 0 leden
Berichten
Er zijn in totaal 26.830 topics, welke bij elkaar 441.833 reacties hebben gekregen.
Leden
We zijn met 11.013 leden.
Het nieuwste lid is Shalandaaa.

Berichten
Je moet inloggen om je berichten te kunnen lezen.
Dit topic
1 mensen bekijken nu dit topic.

Record
Op 6 december 2010 om 11.29 uur waren er 2.792 mensen tegelijkertijd online op onweer-online!
Stats
Er zijn nu 3744 mensen aan het browsen op het forum. 4 Daarvan zijn ingelogd.
Van die 3744, lezen 10 mensen het topic "Winterdiscussie topic 2011/2012 16A".

Sponsors en partners

Actueel op OnweerOnline.nl

Fotowedstrijd december

Fototopic Twitter

Het laatste via @onweeronline

Klets- en waarneemtopic winter

2019-2020

Het winter discussietopic

2019-2020

© 2003 - 2019 onweer-online.nl   |   Alle rechten voorbehouden   |   Algemene gebruiksvoorwaarden