Live Bliksemontladingen

De teller in het icoon met het onweersbuitje geeft live het actuele aantal bliksemontladingen uit onze regio weer. De dekking ligt in een vierkant om Nederland en België, waardoor er ook data van rondom Parijs, op de Noordzee en uit een deel van Duitsland wordt weergegeven.

Ontladingen

De ontladingen kun je terugvinden op de Google Maps kaart onderaan de pagina. Deze worden nog niet live bijgewerkt, voor de meest actuele ontladingen ververs je de pagina. De iconen op de kaart lopen in kleur van Geel naar Rood, waarbij Geel een 'nieuwe' ontlading is en Rood een 'oude'.

Geluid

De teller maakt geluid als het aantal bliksemontladingen verhoogt. Dus, bij een update van 0 naar 1 hoor je geluid. Je kunt dit uitschakelen met het luidspreker icoontje in de balk hierboven.

Data © Blitzortung.org / Lightningmaps.org
nl
StormTrack Beta
Inloggen
Heb je nog geen account? Dan kun je er hier eentje aanmaken!
De Bilt

Geen onweer in de buurt
Nu Live

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Le Flore, OK.

28 Apr 2024 12:46:12

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Le Flore, OK.

28 Apr 2024 11:39:29

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Crawford, AR; Washington, AR.

28 Apr 2024 11:28:34

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Latimer, OK; Le Flore, OK; Pushmataha, OK.

28 Apr 2024 11:12:44

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Cowley, KS; Sumner, KS.

28 Apr 2024 11:10:01

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Alfalfa, OK; Major, OK; Woods, OK.

28 Apr 2024 11:10:01

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Grant, OK; Kay, OK.

28 Apr 2024 11:10:01

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Cottle, TX.

28 Apr 2024 11:10:01

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Custer, OK; Dewey, OK; Ellis, OK; Major, OK; Roger Mills, OK; Woodward, OK.

28 Apr 2024 11:10:00

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Hickory, MO; Polk, MO; St. Clair, MO.

28 Apr 2024 11:08:50

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Cedar, MO; Hickory, MO; Polk, MO; St. Clair, MO.

28 Apr 2024 10:43:22

NWS: Tornado Warning uitgegeven voor Cedar, MO.

28 Apr 2024 10:27:49

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Crawford, AR; Washington, AR.

28 Apr 2024 10:23:56

NWS: Tornado Warning uitgegeven voor Dade, MO.

28 Apr 2024 10:10:59

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Cedar, MO; Dade, MO.

28 Apr 2024 10:05:40
Actueel
1 / 4

Wintervoorspellingen 2023/24

Kunnen we al iets zeggen over de winter?

Het Winter Discussietopic

Lees en schrijf mee!

Wateroverlast

Hoogwater in Frankrijk, Engeland en de Benelux

Kou in Noord-Europa

Zelfs -44,3 in Finland

×
Kies een plaats
Beschikbare Plaatsen:
×
Welke meldingen wil je ontvangen?

Je kunt hieronder aangeven welke notificaties je wil ontvangen in 'Nu Live'. Standaard ontvang je alle notificaties, wil je een bepaald type melding niet langer ontvangen? Vink dan het vinkje uit. Je keuze wordt automatisch opgeslagen.

×
Nu Live
Welkom op onweer-online.nl! Als je je nog niet hebt geregistreerd, meld je dan nu aan op de leukste en grootste weercommunity van Nederland. Heb je al een account, log dan hier in.
PolderPS
Lid
Woonplaats: Emmeloord
Berichten: 872
Lid sinds: 8 jul. 2009
8 januari 2010, 01:09 uur | Bericht #74395
Citaat van Stephan88, vrijdag 8 januari 2010, 0:59 uur Nou, ik denk dat we amper een lente gaan krijgen, want als het zo koud blijft zal de zee ook in rap tempo blijven afkoelen. Dus daardoor zal de lente dan veel later dan gebruikelijk op gang kunnen komen

Van mij mag het, winter tot mei, en dan in één klap zomer met onweer en noodweer

We zitten aardig op 1 lijn, kan me wel vinden in jouw wens . als het maar extreem is, is het mooi...
Daarom wordt de kans ook met de dag groter dat de winter nog lang gaat duren, met al die kou om ons heen..
Volg me ook op Twitter, want er is meer dan alleen onweer.
Woonplaats: Voorhout (Z-H)
Berichten: 1407
Lid sinds: 31 mei. 2008
8 januari 2010, 01:10 uur | Bericht #74397
Citaat van PolderPS, vrijdag 8 januari 2010, 1:01 uur Daarom gooi ik ook water van ongeveer 30 a 35 graden over de auto.. moet natuurlijk niet hebben dat ik er 80C water over gooi en het gelijk veranderd in ijs...

Lijkt me onlogisch dat 80C eerder ijs wordt dan lauw water... wellicht hebben we een scheikundige in de zaal ?
Wel stoer eigenlijk dat dat uberhaupt gebeurt....

@ wetenschapsforum: (Wist ik dus ook niet! )

Het is inderdaad waar: als je twee gelijke bakjes met een gelijk volume water in de vriezer zet, dan zal de warmste het eerste bevroren zijn. Dit effect is zeer uitgebreid experimenteel gecontroleerd. Het zeer verbazingwekkende resultaat volgt niet uit wat je standaard op school geleerd hebt (immers: het warme water zou eerst moeten afkoelen tot de temperatuur van het koude water en ondertussen kan het koude water wat verder afkoelen, hetgeen zou moeten leiden tot eerdere bevriezing van het koude water).

Er zijn hier 2 deelverklaringen voor:

1) Warm water is 'mobieler', hierdoor zijn er meer nucleatiekernen waar de bevriezing kan beginnen.

2) Warm water stoomt een beetje. Hierdoor krijg je convectie-koeling van het water, waardoor het wat sneller bevriest.

Geen van deze twee deelverklaringen op zich is sterk genoeg om dit effect te verklaren, maar de combinatie van de twee waarschijnlijk wel. Alhoewel hier nog niet het laatste woord over geschreven is, want er is nog geen totale duidelijkheid.


En @ natuurwetenschappen.nl:

Dit is een klassieke kwestie. Volgens de overleveringen hebben Aristoteles, Cartesius en Francis Bacon zich hierover al verbaasd. Het wordt het Mpemba-effect genoemd, naar een Tanzaniaanse student, die het in 1969 opnieuw wereldkundig maakte.
Het effect bestaat echt, schrijft Peter Verbruggen (Rotterdam). ‘Ik heb het uitgeprobeerd in mijn koelkast. Test het zelf maar met twee bakjes voor ijsblokjes, één gevuld met warm water, en één met koud.’

Het verschijnsel is nog niet uitputtend wetenschappelijk onderzocht, maar duidelijk is wel dat meer factoren dan alleen de temperatuur een rol spelen. Zo verdampt een deel van het warme water. Dat heeft een koelend effect, en zorgt dat er minder water overblijft. En hoe minder water er is, des te sneller het bevriest.
De Duitser wetenschapper David Auerbach heeft in het begin van de jaren negentig geëxperimenteerd met bakjes water die onder gecontroleerde omstandigheden bevoren. Hij merkte dat warm water soms het eerst bevriest, maar niet altijd. Vooral als de vriezer tussen vijf en tien graden onder nul is, bevriest het warme water het eerst, volgens hem. Hij zoekt de belangrijkste oorzaak bij superkoeling. Wat is superkoeling? ‘Onze grootouders herinneren zich dat bij vorst het water in een lampetkan in één keer bevroor, als je het bewoog’, beschrijft Max Dohle (Oegstgeest). ‘Het schijnt dat sommige poelen in Scandinavië bij windstil weer direct bevriezen als je er een steentje ingooit.’
Zolang er geen onzuiverheid en geen beweging is, kan water een paar graden onder nul nog vloeibaar blijven. Water dat warm is geweest, ondergaat deze superkoeling gemakkelijker. Door de verwarming zijn veel opgeloste gassen uit het water verdwenen. Het is daardoor zuiverder geworden. Warm water koelt daarom gewoon door, en is in één keer bevroren als je de koelkastdeur open doet. Koud water krijgt eerder een vliesje ijs, en dat belemmert verdere afkoeling.

Andere wetenschappers zoeken de verklaring in de turbulentie van het water. Warm water is meer in beweging dan koud. Zodra water kouder is dan vier graden, komt het geheel tot stilstand. Koudere waterlagen drijven dan op warmere lagen. Maar niet iedereen gelooft deze verklaring, want als warm water is afgekoeld tot de aanvankelijke temperatuur van koud water, is er geen verschil meer in stroming.

Een andere verklaring betrekt de vriezer zelf erbij. Een bakje koud water steunt op een hobbelig oppervlak van het vrieselement. Warm water ontdooit een stukje van het ijs op het vrieselement, zodat het beter thermisch contact maakt.
Waarschijnlijk is de werkelijkheid een mix van al deze effecten. Maar de discussie over het verschijnsel is nog steeds niet geluwd in wetenschappelijke kringen. En er zijn nog steeds wetenschappers die het verschijnsel ontkennen.




Is dus inderdaad zo, warm water bevriest sneller dan koud water | Gewijzigd: 8 januari 2010, 01:18 uur, door stratocumulus
Waarom deze advertentie?
PolderPS
Lid
Woonplaats: Emmeloord
Berichten: 872
Lid sinds: 8 jul. 2009
8 januari 2010, 01:13 uur | Bericht #74398
Citaat van Stephan88, vrijdag 8 januari 2010, 1:04 uur Ik ga ook maar eens me bed opzoeken (als ik nog weet wat dat is) maar werd alleen niet echt vrolijk van de laatste sneeuwpluim


lijkt me wel erg mild scenario.. geloof ik geen zak van. Reken maar dat er een beste bak sneeuw komt.. Als Erwin Krol al zegt dat je zaterdag beter in bed kan blijven en zondag wakker worden, komt er heus wel wat... (Iof was dat een slaap alarm) , straks in oktober een geboortegolf, allemaal jongens die storm heten ,en meisjes die daisy heten...
Volg me ook op Twitter, want er is meer dan alleen onweer.
Woonplaats: winschoten
Berichten: 923
Lid sinds: 20 dec. 2009
8 januari 2010, 01:15 uur | Bericht #74399
Citaat van PolderPS, vrijdag 8 januari 2010, 0:41 uur Thuis blijven is voor mietjes, aldus de baas, Die leasebak kost maandelijks genoeg centjes, dus moet ie niet onnodig stil staan. Maar ik heb dan ook geen vorstverlet, daar ik me het grootste deel van de dag achter een beeldschermpje mag vermaken..met de verwarming op een aangename temperatuur.
ahhhhhhhhhhhh ik de hele dag op de weg als het druk is dan,
PolderPS
Lid
Woonplaats: Emmeloord
Berichten: 872
Lid sinds: 8 jul. 2009
8 januari 2010, 01:19 uur | Bericht #74400
Citaat van Olaf, vrijdag 8 januari 2010, 1:10 uur @ wetenschapsforum: (Wist ik dus ook niet! )



Is dus inderdaad zo, warm water bevriest sneller dan koud water

Verrassend !! toch spoot ik vanmiddag wintermix ruitensproeier op mijn ietwat bevroren ruit (was op werk, en dan doe ik normaliter niet de petfles truc), het koude water bevroor gelijk, het warme water bevriest bij mij nagenoeg nooit...

Ga er wel altijd 2x overheen met warm, dus eerst voorruit, rondje rond de auto, en als laatste nog een keer voor....
Maar grappig weetje... zal er mog eens mee experimenteren (niet met 80c op de auto)
Volg me ook op Twitter, want er is meer dan alleen onweer.
PolderPS
Lid
Woonplaats: Emmeloord
Berichten: 872
Lid sinds: 8 jul. 2009
8 januari 2010, 01:21 uur | Bericht #74401
Citaat van 4 seizoentje, vrijdag 8 januari 2010, 1:15 uur ahhhhhhhhhhhh ik de hele dag op de weg als het druk is dan,
ik doe ook wel meer locaties aan hoor meeste dagen, maar over het algemeen wel 3/4 binnen en 1/4 reistijd
Volg me ook op Twitter, want er is meer dan alleen onweer.
PaytDelft
Lid
Woonplaats: Delft
Berichten: 578
Lid sinds: 28 jul. 2008
8 januari 2010, 01:21 uur | Bericht #74402
Leuk fenomeen: heet water wat bevriest voor het de grond raakt als je het in de lucht gooit:

| Gewijzigd: 8 januari 2010, 01:22 uur, door PaytDelft
DrizzleChaser Extraordinaire
Woonplaats: Voorhout (Z-H)
Berichten: 1407
Lid sinds: 31 mei. 2008
8 januari 2010, 01:22 uur | Bericht #74403
Citaat van PolderPS, vrijdag 8 januari 2010, 1:19 uur Verrassend !! toch spoot ik vanmiddag wintermix ruitensproeier op mijn ietwat bevroren ruit (was op werk, en dan doe ik normaliter niet de petfles truc), het koude water bevroor gelijk, het warme water bevriest bij mij nagenoeg nooit...

Ga er wel altijd 2x overheen met warm, dus eerst voorruit, rondje rond de auto, en als laatste nog een keer voor....
Maar grappig weetje... zal er mog eens mee experimenteren (niet met 80c op de auto)


Ja, het schijnt ook alleen maar te gebeuren onder bepaalde omstandigheden, dat van de superkoeling van warm water klinkt wel logisch, maar goed, discussies zijn dus lekker bezig wel heel interessant om te weten | Gewijzigd: 8 januari 2010, 01:27 uur, door stratocumulus
PolderPS
Lid
Woonplaats: Emmeloord
Berichten: 872
Lid sinds: 8 jul. 2009
8 januari 2010, 01:24 uur | Bericht #74404
[quote name='Payt69' post='87982' date='Jan 8 2010, 01:21']Leuk fenomeen: heet water wat bevriest voor het de grond raakt als je het in de lucht gooit:

-26 fahrenheit is dus lekker fris, maar wel grappig om te zien... dat hebben we hier gelukkig nog niet.. | Gewijzigd: 8 januari 2010, 01:24 uur, door PolderPS
Volg me ook op Twitter, want er is meer dan alleen onweer.
Rutte31
Lid
Woonplaats: Gouda
Berichten: 2421
Lid sinds: 26 jul. 2008
8 januari 2010, 02:50 uur | Bericht #74417
Ik denk dat we nu weer bijna toe zijn aan een nieuw topic want deze is weer aardig vol. Ben zeker een uur bezig geweest met teruglezen.
Was trouwens net wat satellietbeelden aan 't bekijken, en ik vind eigenlijk dat het Duitse "tief Daisy" een wel erg noordoostelijke koers volgt, is het soms een teef dat ons op 't nippertje nog grotendeels omzeilen wilt, of toch een echt mooi tief dat ons goed gezind is en ons een pakje sneeuw zal brengen??

Whatever, het is een knapperd zo te zien op die kaarten, en ik zou zeggen, kom maar bij papa.
desieze
Lid
Woonplaats:
Berichten: 26
Lid sinds: 15 jul. 2007
8 januari 2010, 05:12 uur | Bericht #74418
mogelijk een blizzard in aantocht?

heb vanmorgen op een duitse site gekeken daar stond een verhaaltje in over wat nou de kenmerken zijn voor een blizzard?
nou zoals ik denk dat t scenario doorgaat zoals ik m de laatste dagen heb gevolgt hier, is de kans wel groot dat t zo gaat zijn.
Het criterium zit m in de hoeveelheid zicht (voor onze landen)is dat minder dan 400 meter en de wind zou op 7 bft moeten komen,en er moet uiteraard sneeuw vallen of sneeuw liggen.
In de koudere landen b.v.canada,no amerika liggen de waardes anders.
maar knup me niet op ben geen weerman,heb gewoon het weerbericht geprobeerd te vertalen.
JPP
Lid
Woonplaats: Workum
Berichten: 502
Lid sinds: 2 jan. 2009
8 januari 2010, 06:23 uur | Bericht #74419
@ Polderps jep zo'n -32 geloof ik
JPP
Lid
Woonplaats: Workum
Berichten: 502
Lid sinds: 2 jan. 2009
8 januari 2010, 06:30 uur | Bericht #74420
IK ga aan het werk, wou jullie dit kaartje, met waarschuwingen voor Duitsland voor vandaag niet onthouden.
tot later...

| Gewijzigd: 8 januari 2010, 06:33 uur, door JPP
Rutte31
Lid
Woonplaats: Gouda
Berichten: 2421
Lid sinds: 26 jul. 2008
8 januari 2010, 06:45 uur | Bericht #74421
Vanaf morgen vroeg "geht's los " aldus de Duitse WDR.
Hieronder een linkje van de Duitse website waar een en ander wordt uitgelegd.
Helaas geen blizzard, maar een sneeuwjacht zit er misschien wel in...
http://www.wdr.de/themen/panorama/wetter02...enstyle=verkehr
Woonplaats:
Berichten: 4905
Lid sinds: 16 jun. 2007
Laatste 4 prijzen van de wekelijkse fotowedstrijd
8 januari 2010, 06:49 uur | Bericht #74422
Citaat van Marcel32, vrijdag 8 januari 2010, 6:45 uur Vanaf morgen vroeg "geht's los " aldus de Duitse WDR.
Hieronder een linkje van de Duitse website waar een en ander wordt uitgelegd.
Helaas geen blizzard, maar een sneeuwjacht zit er misschien wel in...
http://www.wdr.de/themen/panorama/wetter02...enstyle=verkehr



CHAOS!
Fluffje
Lid
Woonplaats: Veenendaal
Berichten: 243
Lid sinds: 26 jul. 2008
Laatste 4 prijzen van de wekelijkse fotowedstrijd
8 januari 2010, 06:56 uur | Bericht #74423
Ik heb er wel zin in, lekker pak sneeuw, hond mee naar buiten en pret maken!

Laat het nog maar 2 maanden winters blijven en dan binnen 2 weken lente met temp van 15 graden.... ^^
Rutte31
Lid
Woonplaats: Gouda
Berichten: 2421
Lid sinds: 26 jul. 2008
8 januari 2010, 06:56 uur | Bericht #74424
Citaat van dfromdwgn, vrijdag 8 januari 2010, 6:49 uur CHAOS!

Jaa, ik hoop stiekum van wel, ondanks dat ikzelf zaterdag de weg op moet vanwege m'n werk. Ten eerste zal ik dan op de eerste rang zitten achter m'n stuur, en verder, mocht het echt uit de klauwen gaan lopen ben ik met een beetje geluk vroeg klaar, want ik hoef niet ver weg.
Woonplaats: Oldambt(Oost Grunn)
Berichten: 1851
Lid sinds: 3 sep. 2008
8 januari 2010, 07:01 uur | Bericht #74425
Der Norden bibbert: Dauerfrost und viel Schnee erwartet

http://www.ndr1niedersachsen.de/nachrichte...rwetter100.html | Gewijzigd: 8 januari 2010, 07:03 uur, door wiggelrode
Hou feller mug en horzel steken, Houveul te eerder de dunder lös zal breken
Woonplaats:
Berichten: 4905
Lid sinds: 16 jun. 2007
Laatste 4 prijzen van de wekelijkse fotowedstrijd
8 januari 2010, 07:01 uur | Bericht #74426
Deze (monster)depressie vanuit duitsland heeft toch wel heel wat "duwkracht nodig" om naar het noorden te kunnen gaan; de o-no wind kan zelfs op 8 uitkomen
Woonplaats:
Berichten: 4905
Lid sinds: 16 jun. 2007
Laatste 4 prijzen van de wekelijkse fotowedstrijd
8 januari 2010, 07:01 uur | Bericht #74427
;) | Gewijzigd: 8 januari 2010, 07:03 uur, door Verwijderde_gebruiker_04
Terug naar boven
1 Gebruiker leest nu dit topic, onderverdeeld in 1 gast en 0 leden
Berichten
Er zijn in totaal 27.854 topics, welke bij elkaar 448.364 reacties hebben gekregen.
Leden
We zijn met 11.581 leden.
Het nieuwste lid is Basic .

Berichten
Je moet inloggen om je berichten te kunnen lezen.
Dit topic
1 mensen bekijken nu dit topic.

Record
Op 6 december 2010 om 11.29 uur waren er 2.792 mensen tegelijkertijd online op onweer-online!
Stats
Er zijn nu 217 mensen aan het browsen op het forum. 2 Daarvan zijn ingelogd.
Van die 217, lezen 12 mensen het topic "Berichtgeving Noord- en Zuidpool".

Sponsors en partners

Actueel op OnweerOnline.nl

Wateroverlast

Hoogwater in Frankrijk, Engeland en de Benelux

Kou in Noord-Europa

Zelfs -44,3 in Finland

Wintervoorspellingen 2023/24

Kunnen we al iets zeggen over de winter?

Het Winter Discussietopic

Lees en schrijf mee!

© 2003 - 2024 onweer-online.nl   |   Alle rechten voorbehouden   |   Algemene gebruiksvoorwaarden