Live Bliksemontladingen

De teller in het icoon met het onweersbuitje geeft live het actuele aantal bliksemontladingen uit onze regio weer. De dekking ligt in een vierkant om Nederland en België, waardoor er ook data van rondom Parijs, op de Noordzee en uit een deel van Duitsland wordt weergegeven.

Ontladingen

De ontladingen kun je terugvinden op de Google Maps kaart onderaan de pagina. Deze worden nog niet live bijgewerkt, voor de meest actuele ontladingen ververs je de pagina. De iconen op de kaart lopen in kleur van Geel naar Rood, waarbij Geel een 'nieuwe' ontlading is en Rood een 'oude'.

Geluid

De teller maakt geluid als het aantal bliksemontladingen verhoogt. Dus, bij een update van 0 naar 1 hoor je geluid. Je kunt dit uitschakelen met het luidspreker icoontje in de balk hierboven.

Data © Blitzortung.org / Lightningmaps.org
nl
StormTrack Beta
Inloggen
Heb je nog geen account? Dan kun je er hier eentje aanmaken!
De Bilt

Geen onweer in de buurt
Nu Live

De kaart De Bilt - Windsnelheid
KNMI Expertpluim
is bijgewerkt.

15 May 2021 16:00:16

De kaart De Bilt - Neerslagsom
KNMI Expertpluim
is bijgewerkt.

15 May 2021 16:00:15

De kaart Twente - Dauwpunt
KNMI Expertpluim
is bijgewerkt.

15 May 2021 12:00:24

De kaart Twente - Temperatuur
KNMI Expertpluim
is bijgewerkt.

15 May 2021 12:00:22

De kaart Schiphol - Dauwpunt
KNMI Expertpluim
is bijgewerkt.

15 May 2021 12:00:22

De kaart Schiphol - Sneeuwval
KNMI Expertpluim
is bijgewerkt.

15 May 2021 12:00:22

De kaart Schiphol - Neerslag
KNMI Expertpluim
is bijgewerkt.

15 May 2021 12:00:21

De kaart Leeuwarden - Dauwpunt
KNMI Expertpluim
is bijgewerkt.

15 May 2021 12:00:20

De kaart Leeuwarden - CAPE/Onweer
KNMI Expertpluim
is bijgewerkt.

15 May 2021 12:00:19

De kaart Leeuwarden - Neerslag
KNMI Expertpluim
is bijgewerkt.

15 May 2021 12:00:19

De kaart Leeuwarden - Temperatuur
KNMI Expertpluim
is bijgewerkt.

15 May 2021 12:00:18

De kaart Groningen - Temperatuur
KNMI Expertpluim
is bijgewerkt.

15 May 2021 12:00:18

De kaart Groningen - Sneeuwval
KNMI Expertpluim
is bijgewerkt.

15 May 2021 12:00:17

De kaart De Bilt - Dauwpunt
KNMI Expertpluim
is bijgewerkt.

15 May 2021 12:00:17

De kaart De Bilt - Windstoten
KNMI Expertpluim
is bijgewerkt.

15 May 2021 12:00:16
Actueel
1 / 4

Voorspel de lente!

Hoe warm? Hoe koud?

Berichtgeving Mars

Nieuwe marsrover geland!

Lente discussietopic

Op naar vroeg lenteweer!

Fotowedstrijd Lente

Stuur jouw foto in en win!

×
Kies een plaats
Beschikbare Plaatsen:
×
Welke meldingen wil je ontvangen?

Je kunt hieronder aangeven welke notificaties je wil ontvangen in 'Nu Live'. Standaard ontvang je alle notificaties, wil je een bepaald type melding niet langer ontvangen? Vink dan het vinkje uit. Je keuze wordt automatisch opgeslagen.

×
Nu Live
Welkom op onweer-online.nl! Als je je nog niet hebt geregistreerd, meld je dan nu aan op de leukste en grootste weercommunity van Nederland. Heb je al een account, log dan hier in.
MarkNL
Lid
Woonplaats: Spijkenisse
Berichten: 2121
Lid sinds: 8 jun. 2007
Laatste 4 prijzen van de wekelijkse fotowedstrijd
14 januari 2010, 18:19 uur | Bericht #80711
Haïti: epicentrum van natuurrampen

Door een combinatie van geografisch factoren, sociale onstabiliteit, een verwoest milieu en politieke onkunde slaan natuurrampen in Haïti genadeloos toe. Overstromingen, orkanen, droogtes en aardbevingen teisteren het straatarme land al sinds mensenheugenis. MO* onderzocht de oorzaken van Haïti’s schrijnende lot. Terwijl het dodental oploopt, houden schattingen het op 'duizenden' dodelijke slachtoffers bij de aardbeving deze dinsdag. Drie miljoen anderen zijn op een of andere manier getroffen door de schok.

Om een beeld te krijgen van de enorme impact die natuurrampen op de Haïtiaanse bevolking hebben: tussen 2001 en begin 2007 zorgden natuurrampen voor 18.441 doden, 4708 gewonden en 132.000 daklozen. Ongeveer 6,4 miljoen van de 9,7 miljoen inwoners voelden direct of indirect de gevolgen ervan. Dit blijkt uit een rapport van de International Crisis Group. In 2008 nog teisterden vier verschillende orkanen – Fay, Gustav, Hanna en Ike – Haïti in een periode van dertig dagen. Meer dan 800 Haïtianen kwamen om. De economische schade is enorm: 6,2 miljoen euro of vijftien procent van haar bruto nationaal product.

Geografisch lot
Het eiland Hispaniola, met Haïti in het westen, bevindt zich pal op een breuklijn. Geprangd tussen de Noord-Amerikaanse en Caraïbische tectonische platen, komen aardbevingen wel vaker voor op het eiland. Een aardbeving van deze schaal (7.0 op de schaal van Richter) sloeg wel niet meer toe sinds 1770. '15 per jaar. Zoveel aardbevingen van deze schaal komen jaarlijks voor op de hele wereld. Haïti had pech dat de laatste zich zo dicht bij de hoofdstad Port-au-Prince voordeed', zegt Michael Blanpied, assistent-coördinator van het Seismologisch Instituut van de Verenigde Staten (USGS).

Door haar gammele gebouwen, vooral in de sloppenwijken, viel de dichtbevolkte hoofdstad extra ten prooi aan de vernietigende kracht van deze aardbeving. ‘Verstoringen in de grond kunnen op verschillende manieren de bevolking bedreigen. Op steile hellingen of aan kustgebieden komen vaak grondverschuivingen voor, die huizen kunnen doen instorten of verpletteren’, aldus Blanpied.

Aan kustgebieden en een bergachtig binnenland geen gebrek in Haïti, dat bovendien hoog in de tropen ligt. Die hoge breedteligging maakt het land kwetsbaar voor orkanen, die praktisch elk jaar voorbijrazen. Dit is het geografische lot van Haïti.

Sociaal-economisch: degeneratie van het milieu
De systematische achteruitgang van haar milieu daarentegen is een door de mens gecreëerd fenomeen. Chronische ontbossing en daarmee gepaard gaande bodemerosie vergemakkelijken en versterken de effecten van overstromingen en modderstromen. Telkens een orkaan voorbijraast, wordt dit pijnlijk in de verf gezet. Al in de koloniale periode begon de plundering van Haïti’s rijke wouden. De honger naar exotische houtsoorten drong het percentage beboste gebieden massaal terug. Vijf eeuwen geleden was Haïti nog bedekt met tachtig procent wouden en bossen. Nu blijft er amper twee procent over.

Ook de arme plattelandsbevolking draagt bij tot die ontbossing. Voor hen is hout vaak de enige betaalbare energiebron. Vele gezinnen steunen op houtkap om een degelijke bron van inkomsten te genereren. In een vicieuze cirkel ondermijnen ze zo hun eigen inkomen, staat in het rapport van de ICG: ‘Door ontbossing blijft er minder en minder vruchtbaar land over, waardoor ze opnieuw meer afhankelijk zijn van de bossen. De mensen ontbossen uit onwetendheid en noodzaak.’

Rurale exodus
Gevolg? Een rurale exodus naar de steden, waar de arme bevolking extra kwetsbaar is voor aardbevingen. 75.000 mensen trekken jaarlijks naar de steden naar overbevolkte buurten. Een kwart van de Haïtiaanse bevolking woont in Port-au-Prince, met een gigantische aangroei van sloppenwijken als gevolg (bidonvillisation).

Nochtans kende het land een bescheiden economische groei de laatste jaren. ‘Deze aardbeving betekent een serieuze domper op dat herstel. Een voordeel kan zijn dat er meer politieke wil vanuit de internationale gemeenschap ontstaat om Haïti economisch vooruit te helpen’, zegt An Vranckx, Latijns-Amerika specialist van de Universiteit Gent.
Politieke impasse

‘De catastrofale staat van het milieu is sterk gerelateerd aan de diepe institutionele, politieke en regeringsproblemen’, zegt de ICG. Al decennialang kent Haïti geen stabiele regering die erin slaagt de sociale, economische en milieukwesties op te lossen. Gebrek aan infrastructuur om de klap van natuurrampen te verzachten en beschuldigingen van corruptie in het beheer en de distributie van hulpfondsen dragen bij tot de grote slachtofferaantallen. In de corruptie-index van Transparency International is Haïti steevast een van de slechtste leerlingen van de klas.

Bron: Mo.be
Marching ever onward to tomorrow!
Terug naar boven
1 Gebruiker leest nu dit topic, onderverdeeld in 1 gast en 0 leden
Berichten
Er zijn in totaal 27.310 topics, welke bij elkaar 445.501 reacties hebben gekregen.
Leden
We zijn met 11.307 leden.
Het nieuwste lid is Lullaby .

Berichten
Je moet inloggen om je berichten te kunnen lezen.
Dit topic
1 mensen bekijken nu dit topic.

Record
Op 6 december 2010 om 11.29 uur waren er 2.792 mensen tegelijkertijd online op onweer-online!
Stats
Er zijn nu 2942 mensen aan het browsen op het forum. 3 Daarvan zijn ingelogd.
Van die 2942, lezen 9 mensen het topic "Winter 2010/2011 discussietopic deel 10".

Sponsors en partners

Actueel op OnweerOnline.nl

Fotowedstrijd Lente

Stuur jouw foto in en win!

Lente discussietopic

Op naar vroeg lenteweer!

Berichtgeving Mars

Nieuwe marsrover geland!

Voorspel de lente!

Hoe warm? Hoe koud?

© 2003 - 2021 onweer-online.nl   |   Alle rechten voorbehouden   |   Algemene gebruiksvoorwaarden