Live Bliksemontladingen

De teller in het icoon met het onweersbuitje geeft live het actuele aantal bliksemontladingen uit onze regio weer. De dekking ligt in een vierkant om Nederland en België, waardoor er ook data van rondom Parijs, op de Noordzee en uit een deel van Duitsland wordt weergegeven.

Ontladingen

De ontladingen kun je terugvinden op de Google Maps kaart onderaan de pagina. Deze worden nog niet live bijgewerkt, voor de meest actuele ontladingen ververs je de pagina. De iconen op de kaart lopen in kleur van Geel naar Rood, waarbij Geel een 'nieuwe' ontlading is en Rood een 'oude'.

Geluid

De teller maakt geluid als het aantal bliksemontladingen verhoogt. Dus, bij een update van 0 naar 1 hoor je geluid. Je kunt dit uitschakelen met het luidspreker icoontje in de balk hierboven.

Data © Blitzortung.org / Lightningmaps.org
nl
StormTrack Beta
Inloggen
Heb je nog geen account? Dan kun je er hier eentje aanmaken!
De Bilt

Geen onweer in de buurt
Nu Live

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Cochise, AZ; Pima, AZ; Santa Cruz, AZ.

4 Jul 2022 22:40:48

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Ogle, IL; Winnebago, IL.

4 Jul 2022 22:34:51

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Woodford, IL.

4 Jul 2022 22:34:50

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Ford, IL; Livingston, IL.

4 Jul 2022 22:31:06

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Marshall, IL; Woodford, IL.

4 Jul 2022 22:22:02

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Livingston, IL.

4 Jul 2022 22:11:36

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor La Salle, IL.

4 Jul 2022 22:02:51

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Green, WI; Rock, WI.

4 Jul 2022 22:02:30

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Boone, IL; Winnebago, IL.

4 Jul 2022 21:48:27

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Charleston, SC; Colleton, SC.

4 Jul 2022 21:41:24

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor La Salle, IL; Livingston, IL.

4 Jul 2022 21:37:51

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Stephenson, IL.

4 Jul 2022 21:29:05

NWS: Tornado Warning uitgegeven voor La Salle, IL.

4 Jul 2022 21:29:05

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Putnam, IL.

4 Jul 2022 21:26:47

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Green, WI; Lafayette, WI; Rock, WI.

4 Jul 2022 21:24:53
Actueel
1 / 4

Volop warmterecords in Noord-Europa

Zomer discussietopic

Rustig en koel zomerweer

Fototopic Zomer 2022

Doe mee!

Vorstschade in Nederland in een veranderend klimaat

Door forumleden Thijs en James Bob

×
Kies een plaats
Beschikbare Plaatsen:
×
Welke meldingen wil je ontvangen?

Je kunt hieronder aangeven welke notificaties je wil ontvangen in 'Nu Live'. Standaard ontvang je alle notificaties, wil je een bepaald type melding niet langer ontvangen? Vink dan het vinkje uit. Je keuze wordt automatisch opgeslagen.

×
Nu Live
Welkom op onweer-online.nl! Als je je nog niet hebt geregistreerd, meld je dan nu aan op de leukste en grootste weercommunity van Nederland. Heb je al een account, log dan hier in.
Woonplaats: Haarlem
Berichten: 1726
Lid sinds: 8 nov. 2009
29 januari 2010, 13:50 uur | Bericht #89159
Nieuwe methode weeralarm

Vanaf 1 februari beginnen het KNMI en de weerproviders met de uitvoering van de nieuwe weeralarm-procedures. Voor alle duidelijkheid geven we hier nog een keer aan wat dit betekent.

De centrale vraag
Het weeralarm bestaat inmiddels al jaren en is niet meer weg te denken uit de meteorologische berichtgeving. Hoewel er geregeld kritiek is, is uit diverse onderzoeken gebleken dat in zijn algemeenheid de extra waarschuwing zeer gewaardeerd wordt. Het leidt tot extra alertheid en tot een extra controle bij iedereen ten aanzien van zijn geplande activiteiten. De centrale vraag bij een weeralarm is daarom vaak: wat betekent dit voor mij en moet ik mijn acties gaan aanpassen?

Om deze vraag beter te kunnen beantwoorden is er in overleg met het KNMI, het ministerie, de weerbedrijven (waaronder het team van Weerplaza) en andere belanghebbende instanties de methodiek enigszins aangepast. Vanaf 1 februari is een weeralarm niet meer landelijk, maar regionaal. Een ander belangrijk verschil is dat een weeralarm alleen nog wordt uitgegeven als er 90% of meer zekerheid is dat het fenomeen ook gaat optreden.

Door deze twee veranderingen kan iedereen beter anticiperen op weeralarmen. Immers, het is exact duidelijk welke regio's in de gevarenzone liggen en er is een zeer grote waarschijnlijkheid dat het slechte weer ook echt gaat plaatsvinden.Waarschuwing voor extreem weer
Doordat een weeralarm pas wordt uitgegeven bij 90% zekerheid zal in de praktijk een weeralarm korter voor het starten van slecht-weer worden uitgegeven dan voorheen. Misschien komt het alarm zelfs pas als het slechte weer al is losgebarsten. Dit betekent dat de voorbereidingstijd dus vaak veel korter zal zijn dan in de oude situatie Dit nadeel weegt echter niet op tegen het risico om onterechte weeralarmen uit te geven. Daar kwam immers veel kritiek op. Bovendien is er een extra waarschuwing bedacht: de waarschuwing voor extreem weer. Deze waarschuwing wordt uitgegeven zodra de kans op noodweer 60% of groter is.

Verder is een belangrijk verschil dat de waarschuwing voor extreem weer door het KNMI wordt uitgegeven na eerst gebeld te hebben met Weerplaza evenals met enkele andere weerbedrijven. Met al deze feedback gaat een expertteam bij het KNMI overleggen of een waarschuwing voor extreem weer inderdaad uitgegeven moet worden. Bij een weeralarm wordt er ook nog gesproken met een zogenaamd 'impactteam'. Dit is een team dat behalve uit KNMI'ers ook bestaat uit personen buiten het KNMI, bijvoorbeeld van het ministerie. Zij gaan gezamenlijk bepalen of het verwachte extreme weer ook dusdanige gevolgen heeft voor de samenleving dat een weeralarm terecht is.

3 niveaus van waarschuwen en per provincie
Vanaf 1 februari kent de meteorologische waarschuwingssystematiek in Nederland drie fasen:
- Waarschuwing gevaarlijk weer (op zijn vroegst 48 uur van te voren en minstens 60% zekerheid)
- Waarschuwing extreem weer (op zijn vroegst 24 uur van te voren en minstens 60% zekerheid)
- Weeralarm (op zijn vroegst 12 uur van te voren en minstens 90% zekerheid)

De verdere criteria staan in het overzicht hierboven.

De waarschuwingen worden geregionaliseerd. Vanaf 1 februari worden de provincies vermeld waarvoor de waarschuwing of het Weeralarm geldt. De waarschuwingen voor gladheid en sneeuwval, regen, zicht, onweer, windstoten, hitte en wind- en waterhozen geven voor de termijn waarvoor ze geldig zijn voor elk uur een beschrijving van het verwachte weer per provincie. De waarschuwingen worden minstens elke drie uur geactualiseerd, het Weeralarm wordt uurlijks geactualiseerd. Indien daar aanleiding voor is worden de waarschuwingen nog frequenter aangepast.Deze waarschuwingen vervallen
Met de nieuwe waarschuwingssystematiek van het KNMI vervallen enkele andere waarschuwingen. In plaats van de (voor)waarschuwingen voor het wegverkeer en voor de watersport en recreatie (waarschuwingen die gericht waren op specifieke doelgroepen) wordt voortaan voor de verschillende provincies een algemene weerwaarschuwing gegeven voor de hele samenleving. Ook de voorwaarschuwing voor extreem weer is vervangen, in dit geval door een waarschuwing voor extreem weer.

De wind- en stormwaarschuwingen voor de scheepvaart met de waarschuwingen voor kustdistricten, ruime binnenwateren en Noordzeedistricten blijven ongewijzigd.

Bron: Weerplaza & KNMI | Gewijzigd: 3 februari 2017, 10:29 uur, door Joyce.s
unstable
Lid
Woonplaats: Schinveld
Berichten: 67
Lid sinds: 6 mei. 2008
29 januari 2010, 14:37 uur | Bericht #89185
Windhoos alleen waarschuwing gevaarlijk weer?
Vind dat die ook wel bij extreem en weeralarm mag horen.
Wat gaan ze dan zeggen als er een flinke tornado rond dwaalt ergens in Nederland? Dit? :
In de omgeving van Venlo moet rekening worden gehouden met een windhoos. Er wordt geen alarm gegeven, want als hij de bebouwde kom in gaat dan is hij alleen maar een beetje gevaarlijk niet al te extreem dus.


Misschien hebben ze dat wel gedaan voor mensen die dan bij elke bui een beetje te fanatiek worden en dan dingen zoals, tornado's, uit de wolken zien komen en dat gaan melden bij t KNMI etc. Maar die meteorologen kunnen vaak toch wel meteen zien of er een tornado kan zijn ontstaan. Het komt meer voor dat ze vermoeden dat er een tornado is, maar die uiteindelijk niet blijkt te zijn.

Dat ze bij zwaar onweer, dat stuk wat bij extreem en weeralarm staat, dan ook maar de sirenes aan gaan zetten voor de mensen die niet/weinig aanraking komen met media. En wat meer op de radio gaan informeren.
Waarom deze advertentie?
Woonplaats: Haarlem
Berichten: 1726
Lid sinds: 8 nov. 2009
29 januari 2010, 14:49 uur | Bericht #89192
Tot zover ik weet werd er nu ook geen weeralarm uitgegeven bij een wind/waterhoos. Omdat dit op te kleine schaal is. Er werd alleen altijd een waarschuwing neergezet op de site
Woonplaats: Groningen
Berichten: 1284
Lid sinds: 25 mei. 2009
Laatste 4 prijzen van de wekelijkse fotowedstrijd
29 januari 2010, 15:11 uur | Bericht #89213
Ze moeten gewoon hetzelfde doen als in amerika (daar doen ze het per county)
en geven ze een tornado warning!
Mijn timelapse video: http://www.youtube.com/watch?v=u50lhEUOSNk
Mijn (on)weer foto's : Foto's
thefly
Lid
Woonplaats: de Bilt
Berichten: 375
Lid sinds: 18 jan. 2010
29 januari 2010, 15:28 uur | Bericht #89235
Ik vindt dit systeem wel veel beter omdat als je al wat gepland hebt staan en er werdt een weeralarm afgegeven je nooit echt wist waar of wanneer dit zou zijn en vooral het WAAR want dat is wel het belangrijkste van alles.
Men kan nu beter activiteiten plannen en of afgelasten.
Dus al met al is dit eindelijk veel beter, vind ik dan he
radar.gif
kijk ook is op de bilt in het weer TWITTER WEBCAM
unstable
Lid
Woonplaats: Schinveld
Berichten: 67
Lid sinds: 6 mei. 2008
30 januari 2010, 14:49 uur | Bericht #90829
Citaat van erik v, vrijdag 29 januari 2010, 15:28 uur Ik vindt dit systeem wel veel beter omdat als je al wat gepland hebt staan en er werdt een weeralarm afgegeven je nooit echt wist waar of wanneer dit zou zijn en vooral het WAAR want dat is wel het belangrijkste van alles.
Men kan nu beter activiteiten plannen en of afgelasten.
Dus al met al is dit eindelijk veel beter, vind ik dan heJa ik vind dit ook beter. Zo hou je het volk nog aan het luisteren. Als er teveel waarschuwingen komen die uiteindelijk niet blijken te hoeven dan wordt t vertrouwen bij de mensen minder, das niet goed als er dan wel wat gebeurt. Dan kunnen ze dood blijven, haha | Gewijzigd: 30 januari 2010, 15:06 uur, door MarkNL
Woonplaats:
Berichten: 0
Lid sinds: 10 jun. 2007
1 februari 2010, 10:58 uur | Bericht #92603
KNMI lanceert weeralarm 2.0

Het KNMI lanceert maandag het weeralarm nieuwe stijl. Het meteorologisch instituut krijgt ook een nieuwe website, waarop per provincie aangegeven staat wat de verwachte weerssituatie is.

Het KNMI liet eind augustus weten het weeralarm te gaan regionaliseren. Het weeralarm nieuwe stijl maakt deel uit van een pakket aanpassingen die worden doorgevoerd na overleg met staatssecretaris Tineke Huizinga (Verkeer en Waterstaat). Het weeralarm kreeg vorige jaar een hoop kritiek te verduren omdat het te snel gebruikt zou worden.

Het KNMI blijft de enige organisatie die een weeralarm kan afgeven, maar voortaan vindt van tevoren meer overleg plaats met onder meer de politie, de ANWB, Rijkswaterstaat en commerciële weerbureaus. Zo wordt er voortaan beter in ogenschouw genomen hoe druk het op de weg of op het water is, als een weeralarm wordt overwogen. Bovendien moet voor 90 procent zeker zijn dat er extreem weer op komst is. In andere gevallen wordt voortaan een 'waarschuwing voor extreem weer' afgegeven.

Bron De Pers


Zie hier de opzet van het nieuwe weeralarm 2.0Ben47
Lid
Woonplaats: Heenvliet, Eiland Voorne-Putten (Zuid-Holland)
Berichten: 4219
Lid sinds: 16 jan. 2011
7 november 2015, 13:44 uur | Bericht #464476
Nieuwe opzet waarschuwingen (2015) .
Bijv voor onweer worden geen aantal ontladingen meer gehanteerd.
https://cdn.knmi.nl/system/downloads/files/000/000/026/original/Folder_KNMI_waarschuwingen_okt2015.pdf?1443526884

Hier uitgebreide info over de herijking
https://cdn.knmi.nl/system/downloads/files/000/000/025/original/Herijking_waarschuwingssystematiek_final_220615.pdf?1443525081


  | Gewijzigd: 7 november 2015, 13:55 uur, door Ben47
Noem mij de naam van de instantie die opdracht geeft tot een onderzoek van het klimaat en ik geef u per ommegaande het verwachte resultaat van het onderzoek.
Woonplaats: Enschede
Berichten: 1489
Lid sinds: 7 jun. 2011
7 november 2015, 14:26 uur | Bericht #464479
Citaat van Ben47, zaterdag 7 november 2015, 13:44 uur Nieuwe opzet waarschuwingen (2015) .
Bijv voor onweer worden geen aantal ontladingen meer gehanteerd.
https://cdn.knmi.nl/system/downloads/files/000/000/026/original/Folder_KNMI_waarschuwingen_okt2015.pdf?1443526884

Hier uitgebreide info over de herijking
https://cdn.knmi.nl/system/downloads/files/000/000/025/original/Herijking_waarschuwingssystematiek_final_220615.pdf?1443525081


Nu ook Code Oranje bij extreme temperaturen en extreme mist. Lijkt mij een goed idee.
 
Liefhebber van -30°C, +30°C, 50 cm sneeuw, zeer zware regenval, zeer zwaar onweer, grote hagelstenen, zeer zware storm..... Kortom alles wat extreem is!
Terug naar boven
1 Gebruiker leest nu dit topic, onderverdeeld in 1 gast en 0 leden
Berichten
Er zijn in totaal 27.552 topics, welke bij elkaar 447.034 reacties hebben gekregen.
Leden
We zijn met 11.434 leden.
Het nieuwste lid is Jpatat.

Berichten
Je moet inloggen om je berichten te kunnen lezen.
Dit topic
1 mensen bekijken nu dit topic.

Record
Op 6 december 2010 om 11.29 uur waren er 2.792 mensen tegelijkertijd online op onweer-online!
Stats
Er zijn nu 2577 mensen aan het browsen op het forum. 2 Daarvan zijn ingelogd.
Van die 2577, lezen 10 mensen het topic "Winter 2010/2011 discussietopic deel 10".

Sponsors en partners

Actueel op OnweerOnline.nl

Volop warmterecords in Noord-Europa

Fototopic Zomer 2022

Doe mee!

Vorstschade in Nederland in een veranderend klimaat

Door forumleden Thijs en James Bob

Zomer discussietopic

Rustig en koel zomerweer

© 2003 - 2022 onweer-online.nl   |   Alle rechten voorbehouden   |   Algemene gebruiksvoorwaarden