Warme dagen :: onweer-online.nl
Live Bliksemontladingen

De teller in het icoon met het onweersbuitje geeft live het actuele aantal bliksemontladingen uit onze regio weer. De dekking ligt in een vierkant om Nederland en België, waardoor er ook data van rondom Parijs, op de Noordzee en uit een deel van Duitsland wordt weergegeven.

Ontladingen

De ontladingen kun je terugvinden op de Google Maps kaart onderaan de pagina. Deze worden nog niet live bijgewerkt, voor de meest actuele ontladingen ververs je de pagina. De iconen op de kaart lopen in kleur van Geel naar Rood, waarbij Geel een 'nieuwe' ontlading is en Rood een 'oude'.

Geluid

De teller maakt geluid als het aantal bliksemontladingen verhoogt. Dus, bij een update van 0 naar 1 hoor je geluid. Je kunt dit uitschakelen met het luidspreker icoontje in de balk hierboven.

Data © Blitzortung.org / Lightningmaps.org
nl
StormTrack Beta
Inloggen
Heb je nog geen account? Dan kun je er hier eentje aanmaken!
De Bilt

Geen onweer in de buurt
Nu Live

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Bowie, TX; Camp, TX; Cass, TX; Morris, TX; Red River, TX; Titus, TX.

27 Apr 2024 00:41:30

NWS: Tornado Warning uitgegeven voor Harrison, IA; Shelby, IA.

27 Apr 2024 00:41:30

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Holt, MO.

27 Apr 2024 00:41:30

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Harrison, IA; Pottawattamie, IA; Washington, NE.

27 Apr 2024 00:41:29

NWS: Tornado Warning uitgegeven voor Wayne, NE.

27 Apr 2024 00:41:29

NWS: Tornado Warning uitgegeven voor Stanton, NE; Wayne, NE.

27 Apr 2024 00:37:52

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Craig, OK; Mayes, OK; Nowata, OK; Rogers, OK.

27 Apr 2024 00:37:52

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Hempstead, AR; Little River, AR; Miller, AR; Nevada, AR.

27 Apr 2024 00:37:50

NWS: Tornado Warning uitgegeven voor Craig, OK; Mayes, OK; Rogers, OK.

27 Apr 2024 00:37:50

NWS: Tornado Warning uitgegeven voor Harrison, IA; Burt, NE; Washington, NE.

27 Apr 2024 00:37:30

NWS: Tornado Warning uitgegeven voor Nemaha, NE; Richardson, NE.

27 Apr 2024 00:37:29

NWS: Tornado Warning uitgegeven voor Madison, NE; Pierce, NE; Stanton, NE; Wayne, NE.

27 Apr 2024 00:29:37

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Atchison, MO; Holt, MO.

27 Apr 2024 00:29:37

NWS: Tornado Warning uitgegeven voor Monona, IA.

27 Apr 2024 00:29:37

NWS: Tornado Warning uitgegeven voor Pottawattamie, IA.

27 Apr 2024 00:29:37
Actueel
1 / 4

Kou in Noord-Europa

Zelfs -44,3 in Finland

Het Winter Discussietopic

Lees en schrijf mee!

Wintervoorspellingen 2023/24

Kunnen we al iets zeggen over de winter?

Wateroverlast

Hoogwater in Frankrijk, Engeland en de Benelux

×
Kies een plaats
Beschikbare Plaatsen:
×
Welke meldingen wil je ontvangen?

Je kunt hieronder aangeven welke notificaties je wil ontvangen in 'Nu Live'. Standaard ontvang je alle notificaties, wil je een bepaald type melding niet langer ontvangen? Vink dan het vinkje uit. Je keuze wordt automatisch opgeslagen.

×
Nu Live
Welkom op onweer-online.nl! Als je je nog niet hebt geregistreerd, meld je dan nu aan op de leukste en grootste weercommunity van Nederland. Heb je al een account, log dan hier in.
Woonplaats:
Berichten: 0
Lid sinds: 10 jun. 2007
20 april 2010, 13:13 uur | Bericht #114000
Warme dagen

Na gisteravond opnieuw een eruptie van de vulkaan onder de Eyjafjallajökull gletsjer is vanochtend een volgende aswolk onderweg naar Noordwest-Europa. We hebben er de afgelopen dagen al meerdere malen over geschreven en met zo’n unieke situatie zou je bijna vergeten dat er ook nog interessante zaken te melden zijn omtrent het ‘gewone’ Nederlandse weer. Zo hebben we afgelopen dagen een aantal prachtige dagen gehad met veel zon en middagtemperaturen tot lokaal 21 graden en zitten we momenteel even in een korte dip wat de kwikstanden in de middag betreft. Vandaag weet het kwik in de thermometer nog op te lopen tot lokaal 15 graden in Limburg, maar morgen – woensdag – maken we een flinke uitglijder omlaag met in het hele land nog maar 9 of 10 graden. Daarna krijgt een hogedrukgebied vanuit het noordwesten langzaam meer invloed op ons weerbeeld en maken de maximumtemperaturen weer een flinke spurt omhoog met in ieder geval weer een paar warme dagen. Mogelijk ook de eerste zomerse dag van het jaar.


De eerste zonaanbidders waren de laatste dagen al op de strandjes bij plassen en meren te vinden. Daar stond weinig wind en was het goed toeven. Foto: Corina Magielse.

In de meteorologie spreken we van warme en zomerse dagen. Een warme dag wordt gedefinieerd als een dag met maximumtemperaturen van 20,0 graden of hoger en een zomerse dag geldt als een dag met maxima van 25,0 graden of hoger. Warme dagen komen in april vaak al wel voor. De eerste warme dag van het jaar valt zelfs meestal in de aprilmaand, maar er zijn ook gevallen bekend dat in De Bilt halverwege maart al middagtemperaturen van 20,0 graden of meer werden gemeten. In 1961 en ook in 1990 was dat op 17 maart. Toch zijn er ook jaren, zoals 1983, waarin we tot 31 mei moesten wachten op de eerste officiële warme dag. De term ‘officiële’ is bij deze definiëring echter ook een belangrijke factor. Zo komt een warme of zomerse dag alleen in de boeken als die maximumtemperatuur is gemeten in De Bilt, het hoofdstation van Nederland. In Limburg en Brabant worden deze waarden namelijk over het algemeen al veel eerder in het jaar gemeten. Zo werd het in Maastricht op 19 februari 1920 al ruim 20 graden, maar dit geldt dus niet als een officiële warme dag.


De stranden waren vandaag echter leeg. Er stond een stevige noordwestenwind en de middagtemperatuur steeg aan de kust tot slechts een graad of 10. Foto: Gerard Boukes.

Ook voor zomerse dagen geldt ditzelfde principe. Zo werd het in het zuidoosten al meerdere malen ruim 25 graden in maart, maar in De Bilt werd de 25,0 gradengrens op zijn vroegst op 15 april gemeten. Dat was in 1904 met 26,4 graden en dit geldt dan ook als vroegst gemeten officiële zomerse dag van het jaar.

Warme en zomerse dagen dit jaar
Als we kijken naar dit jaar wordt al vrij snel duidelijk dat we nog geen officiële warme en zomerse dagen hebben gehad. Wel werd het op 24 maart al 21,1 graden in het zuidelijk gelegen Maastricht. De dag daarna, 25 maart, volgde Enschede in Twente met bijna 22 graden, dus de 20 graden grens is op andere plekken in het land al wel bereikt. Afgelopen zondag, 18 april, werd het zelfs nog 20,9 graden in de Limburgse plaatsen Ell en Arcen. Nu is het dus nog wachten op De Bilt.


De hoofdberekening van het Europese weermodel ECMWF berekent voor zaterdag in het zuidoosten alweer 20 graden.


Zondag komt daar nog een schepje bovenop met in Limburg 25 graden en in De Bilt zelfs 24 graden afgerond (zie gele cirkels). Dat zou een eerste officiële warme dag voor dit jaar betekenen en maar ook een lokale eerste zomerse dag.

Warme dagen in aantocht
Hoewel de middagtemperatuur woensdag aan de lage kant voor de tijd van het jaar uitkomt met gemiddeld slechts een graad of 9, komt de warmte daarna vrij snel weer terug. Vooral in het weekeinde loopt het kwik met veel zon en weinig wind in een rap tempo op met ook nu vooral in het zuidoosten alweer middagtemperaturen tot rond 20 graden. Zaterdag komen we vooralsnog net niet aan een warme dag en blijft het kwik steken bij 18 graden, maar zondag draait de wind naar het zuiden en wordt er een zucht warme lucht onze kant opgeblazen, waardoor de temperatuur in De Bilt hoogstwaarschijnlijk uitkomt op 21 graden! Dat zou dan meteen de eerste officiële warme dag van 2010 zijn. In de zuidoostelijke regio’s wordt het zelfs nog een tikkeltje warmer.


Naast een hoofdberekening worden dagelijks nog 50 extra berekeningen uitgevoerd, allemaal met een kleine verandering in de uitgangssituatie, en dat is wat je hier ziet. Iedere lijn is een afzonderlijke berekening en dit noemen we de pluimverwachting. De rode lijn is de hoofdberekening van het ECMWF en die zie je zondag pieken tot 23 graden. De dagen daarna gaan diverse andere berekeningen richting 26 graden (zie gele cirkels)!

De hoofdberekening van het Europese weermodel ECMWF gaat op zondag zelfs voor 23 graden en enkele andere computerberekeningen stijgen na het weekend nog door tot lokaal 26 graden. We moet daarbij gezegd worden dat het merendeel lager uit lijkt te komen. Maar de kans op een eerste zomerse dag is eind april in ieder geval aanwezig, dus we houden de vinger aan de pols.

Bronnen: Meteo Consult, KNMI
Woonplaats:
Berichten: 0
Lid sinds: 10 jun. 2007
20 april 2010, 15:14 uur | Bericht #114013
KNMI voorspelt lange periode mooi lenteweer

Komend weekeinde wordt het prachtig lenteweer. Het KNMI verwacht zon en temperaturen tot twintig graden. Volgende week houdt het mooie weer aan: zeker tot aan Koninginnedag stijgt het kwik overdag geregeld tot twintig graden. De komende dagen kan het 's nachts nog flink koud worden, met temperaturen die zelfs het vriespunt kunnen aanraken. Na vrijdag wordt het ook 's nachts warmer. Omdat er weinig wind staat betekent dit ideaal terrassenweer, of voor fanatiekelingen wellicht zelfs strandweer.

Bron AD
Waarom deze advertentie?
Woonplaats: haarlem
Berichten: 1310
Lid sinds: 23 jun. 2009
20 april 2010, 16:38 uur | Bericht #114018
nou jan op me werk luisterde ik naar radio 538 en toen hadden ze het over het aankomende ''koninginneweer''

en toen zei als het goed is niek van den brugge ( radio dj ) dat hij heeft gekeken op internet naar info over het weer en toen zeiden ze dat er warm weer in aantocht is en dat hij naar een site keek, (wellicht onweer-online) en hij zei kortdaarna dat hij keek op de site van een opgeleide weerman. en edwin evers ( radio dj ) vroeg aan niek of het piet paulusma was , maar nee hij zei : ''NEE JOH !!!'' dus ik denk dat radio 538 op O-O zit te loeren

ik zou het als een compliment zien | Gewijzigd: 20 april 2010, 16:39 uur, door smoke_soldier
Life without freedom is no life at all.

weather without storms is no weather at all.
Woonplaats: nijverdal overijssel
Berichten: 783
Lid sinds: 2 apr. 2010
20 april 2010, 16:46 uur | Bericht #114023
mooi kunnen we weer genieten

(is er trouwens na die warmen dagen ook kans op onweer )
tdv
Lid
Woonplaats: Haarlem
Berichten: 748
Lid sinds: 13 feb. 2010
20 april 2010, 17:22 uur | Bericht #114026
Heerrlijk,, lekker op de scooter naar 't strand,, volgende week de 29e vakantie !!!:P

heerlijk weekje lkkr korte broeke etc..:P

en op die CAPE pluim van onweer komen wel steeds meer lijntjes:P
Frenk78
Lid
Woonplaats: Vlaardingen
Berichten: 1148
Lid sinds: 3 aug. 2008
20 april 2010, 17:33 uur | Bericht #114030
Citaat van Verwijderde_gebruiker_01, dinsdag 20 april 2010, 15:52 uur Ik heb vanmorgen als eerste van alle sites volgens mij een weerbericht gemaakt voor Koninginnedag. Dat is te lezen op: http://forum.onweer-online.nl/index.php?showtopic=17423

Als ik tijd heb robeer ik het iedere dag even te updaten


Jan, het is nu al een paar weken rustig in de atmosfeer. Kunnen we ten aanzien van de wat langere termijn al een beetje voorpret verwachten qua onweerskansen? Tis koffiedikkijken maar ach, ben gewoon nieuwsgierig!
marsel
Lid
Woonplaats: Woensdrecht
Berichten: 642
Lid sinds: 28 jul. 2006
20 april 2010, 18:34 uur | Bericht #114039
Duidelijk is inmiddels dat de overgang naar warmer voorjaarsweer steeds aannemelijker begint te worden. Wat mij echter opvalt is dat de verschillende modellen de verschillende hogedrukkernen in onze omgeving op termijn steeds anders weg leggen (wat op deze termijn logisch is uiteraard). De positie ervan is echter van groot belang voor de Tmax. voor komende week in een brede kuststrook. In het scenario wat de laatste run van GFS toont (met kern boven N-FR) zal het in het westen en noorden aanmerkelijk koeler zijn dan in het binnenland. Ligt die kern wat verder noordoostwaards (boven W en centraal Duitsland bijvoorbeeld) zal het in vrijwel heel het land (wadden en IJsselmeerkusten uitgezonderd) gewoon gemakkelijk 20 graden kunnen worden.
De positie van de sturende kern zal nog wel enkele malen verschuiven de komende runs. Hoe warm het volgende week precies zal worden is dus nog even afwachten....
Woonplaats: nijverdal overijssel
Berichten: 783
Lid sinds: 2 apr. 2010
21 april 2010, 17:33 uur | Bericht #114157
komt er vandaag of morgen nog een nieuwe update over de onstabiliteit volgende week of eind van deze week jan??

Woonplaats:
Berichten: 0
Lid sinds: 10 jun. 2007
21 april 2010, 17:47 uur | Bericht #114161
Citaat van onweerliefhebber86, woensdag 21 april 2010, 17:33 uur komt er vandaag of morgen nog een nieuwe update over de onstabiliteit volgende week of eind van deze week jan??

Als ik vanavond tijd heb dan zal ik we leven kijken maar lukt het niet dan pas morgen rond half 1
thefly
Lid
Woonplaats: de Bilt
Berichten: 375
Lid sinds: 18 jan. 2010
21 april 2010, 17:57 uur | Bericht #114165
Waar het kleine De Bilt toch groot in kan zijn
kijk ook is op de bilt in het weer TWITTER WEBCAM
Woonplaats: nijverdal overijssel
Berichten: 783
Lid sinds: 2 apr. 2010
21 april 2010, 20:51 uur | Bericht #114208
is goed

(hopelijk ziet het er goed uit )
Woonplaats:
Berichten: 0
Lid sinds: 10 jun. 2007
23 april 2010, 10:11 uur | Bericht #114447
Fraai lenteweekend op komst

Vandaag is het droog en overwegend zonnig. Er waait een zwakke tot matige noordoostenwind. Aan de kust steekt vanmiddag een koele zeebries op. De maxima bedragen 12 graden aan de kust en ongeveer 15 graden in het binnenland. Vrijdagavond en -nacht is het helder en koud. De minima variëren van -2 graden in de Ardennen, rond het vriespunt in de Kempen tot ongeveer 4 graden elders. Zaterdag is het zonnig en droog. Er waait een zwakke tot matige wind uit oost tot noordoost. Maxima: 16 graden aan de kust tot ongeveer 20 graden in het binnenland. Aan de kust treedt 's middags afkoeling op door wind van zee.



21 graden
Zondag is het fraai lenteweer met eerst veel zon maar later ook enkele wolkenvelden. Er waait een zwakke tot matige zuidoostenwind. Maxima: 18 graden aan de kust, 21 graden in het binnenland en zowat 23 graden in de Kempen. Tijdens de eerste helft van de volgende week blijft het overwegend droog. Maandag zijn er nogal wat wolken. Dinsdag en woensdag zijn er zonnige perioden. De middagtemperatuur schommelt rond 19 graden.

Bron Hln | Gewijzigd: 10 februari 2017, 09:44 uur, door Joyce.s
Pringelz
Lid
Woonplaats: Belgie, Destelbergen (OVL)
Berichten: 1089
Lid sinds: 25 dec. 2009
23 april 2010, 10:34 uur | Bericht #114448
Mooizo ! Zag het eerder ook al op de temperatuur pluimen. Laat de prachtige zon maar komen, alsnog het onweer !
Woonplaats: bree - (belgisch limburg)
Berichten: 345
Lid sinds: 23 nov. 2009
23 april 2010, 11:25 uur | Bericht #114452
zalig! mooi weer , meisjes , barbeque , ijsjes en dan nu nog lekker zwaar onweer krijgen lijkt me perfect.
Murphy
Lid
Woonplaats: Heerenveen
Berichten: 561
Lid sinds: 25 mei. 2009
23 april 2010, 11:28 uur | Bericht #114453
@Jan, keurige begeleidende foto!!!
Zelf geschoten?
Woonplaats:
Berichten: 0
Lid sinds: 10 jun. 2007
23 april 2010, 15:45 uur | Bericht #114474
"Wie niet smeert, ziet maandag zeker rood"

Na een lange winter stijgt het kwik dit weekend waarschijnlijk voor het eerst boven de 20°C. "Geniet voorzichtig. Onze huid is nu op z'n bleekst", verwittigt de dermatoloog. Volgens huidarts Thomas Maselis is de lente traditioneel het seizoen met de meeste zonnebrand. " Wie zondag twee uur op het strand gaat liggen in bikini, ziet maandag gegarandeerd rood. Hoewel het nog vroeg is, brandt de zon al straf."



"Bescherm je met kleding en met zonnecrème. Kies een factor die bij je huidtype past en best nog enkele factors zwaarder. Vergeet kinderen niet in te smeren, want de groei van melanomen heeft veel te maken met het aantal keren dat je huid verbrand is geraakt vóór je twintigste levensjaar."

Bron HbvL
Woonplaats:
Berichten: 0
Lid sinds: 10 jun. 2007
25 april 2010, 09:32 uur | Bericht #114718
Het wordt vandaag zomers warm

Het wordt deze zondag zomers warm. Bij volop zon stijgt het kwik snel. In de middag liggen de maxima tussen 20 en 23 graden. De zwakke tot matige wind draait van oost naar zuid waardoor het ook op de stranden warm zal worden. In de middag draait de wind echter naar west en koelt het langs de kust sterk af. Bovendien neemt vanuit het zuidwesten dan de kans op een regen- of onweersbui toe.

Bron AD
Terug naar boven
1 Gebruiker leest nu dit topic, onderverdeeld in 1 gast en 0 leden
Berichten
Er zijn in totaal 27.853 topics, welke bij elkaar 448.364 reacties hebben gekregen.
Leden
We zijn met 11.579 leden.
Het nieuwste lid is philip.beuckels@gmail.com.

Berichten
Je moet inloggen om je berichten te kunnen lezen.
Dit topic
1 mensen bekijken nu dit topic.

Record
Op 6 december 2010 om 11.29 uur waren er 2.792 mensen tegelijkertijd online op onweer-online!
Stats
Er zijn nu 219 mensen aan het browsen op het forum. 1 Daarvan zijn ingelogd.
Van die 219, lezen 2 mensen het topic "Stormchase 27 Augustus 2016: Seizoenstreffer".

Sponsors en partners

Actueel op OnweerOnline.nl

Het Winter Discussietopic

Lees en schrijf mee!

Kou in Noord-Europa

Zelfs -44,3 in Finland

Wintervoorspellingen 2023/24

Kunnen we al iets zeggen over de winter?

Wateroverlast

Hoogwater in Frankrijk, Engeland en de Benelux

© 2003 - 2024 onweer-online.nl   |   Alle rechten voorbehouden   |   Algemene gebruiksvoorwaarden